Komentar

Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!

Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ponavljajo mediji, naj bi zapečatilo politično usodo avstrijskega kanclerja Kurza, ki je včeraj uradno oznanil, da se dokončno umika iz politike. Rojstvo sina in prepričanje, da bo na sodišču dokazal svojo nedolžnost, sta bila priročna izgovora za odločitev, ki je zagotovo presenetljiva. Dunajski "Wunderkind" je v desetletju svoje kariere postal sinonim modernega evropskega desničarja. Politični Mozart, ob katerim so srednjeevropski premierji "iliberalnih demokracij" delovali kot okoreli desničarji iz 20. stoletja, se je kljub vsemu zapletel v potencialni korupcijski škandal, vprašanje pa je, kaj vse se je moralo zadnje tedne in dni dogajati v zakulisju, da je Kurz tako hitro zapustil politiko.

02.12.2021 22:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Sebastian Kurz   Avstrija   kancler   korupcija   javno mnenje   Slovenija   sodstvo   Angela Merkel   Nina Horaczek   Barbara Toth   Mozart   Salieri

Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo. Slovenci pa ne. 

Kaj je dejanski razlog za popolno kapitulacijo Sebastiana Kurza, ki se je včeraj nepričakovanjo politično upokojil? Zgolj to, da so se ga Avstrijci naveličali, česar ni bilo mogoče spregledati? Še svobodnjakom so težko odpuščali notorično nagnjenost k drobni korupciji, zato so bili do vladajoče ljudske stranke toliko bolj neprizanesljivi. Da je Kurz verjetno vedel, da so njegovi tesni strankarski in vladni operativci pred leti z javnim denarjem "nagrajevali" naklonjene medije in kupovali podporo javnomnenjskih agencij, kar mu je pomagalo priti v kanclersko palačo, bržkone ni dvoma.

 

Za politike, sploh tiste vladajoče, je javno mnenje sveti gral. Je skoraj tako močan afrodiziak, kot sta moč in oblast. Alkimija posebne vrste, za katero so pripravljeni storiti (skoraj) vse. Kako vplivati na javno mnenje. Imeti nadzor nad njim. Ga usmerjati. Kdor namreč vpliva na javno mnenje, odloča o zmagovalcih in poražencih. Ni ga politika, ki ga ne bi mikalo manipulirati z javnim mnenjem. In Kurz zagotovo ni bil izjema. Le da so v Avstriji iz tega naredili prvovrstni škandal, s katerim se bodo še nekaj časa ukvarjali pravosodni organi, medtem ko je v Sloveniji že trideset let stalna praksa, da se denar (iz) državnih in paradržavnih podjetij mirno kanalizira tudi za financiranje predvolilnih kampanj. Kdor uspe nabrati več denarja, bo na volitvah prepričal več ljudi. Bi radi postali relevantni politični igralec, z upoštevanja vredno politično stranko? Zberite 10 milijonov evrov in skoraj zagotovo boste po volitvah sedeli v vladi.

 

Koliko stane poslanski mandat? Koliko stane sodba Vrhovnega sodišča? Pa ne mislim na Kolumbijo.

 

Ljudje, ki so iz zakulisja vsa ta leta "pomagali" Sebastianu Kurzu, so ocenili, da se je v omari nabralo preveč okostnjakov in da je tudi za stranko bolje, da se bivši kancler dokončno umakne iz politike ter se kot mladi očka "posveti družini". Nič novega za koncept politike, kakršen na demokratičnem Zahodu prevladuje že desetletja. Money talks, bullshit walks. Morda je bila nemška kanclerka Angela Merkel ena zadnjih, če ne celo poslednja suverena politična figura na najvišjem položaju, ki je dejansko odločala, ne pa le izvajala politike zakulisnih usmerjevalcev. Če bi vsaj približno slutili, kako je s tem v Sloveniji, bi se mitologija t.i stricev iz ozadja hipoma sesula (ali pa vsaj relativizirala do te mere, da bi postalo jasno, da strici in tete niso rezervirani zgolj za levico). Razen če morda verjamete, da je Slovenija edina država na svetu, kjer ima denar (politično) barvo in okus?

 

 

***

 

Kdo je "Österreiches neues Wunderkind?", sta se pred štirimi leti spraševali Nina Horaczek in Barbara Toth v istoimenski knjigi. O Kurzu je izšlo še pol ducata knjig, vsem pa je bilo skupno to, da so iskali argumente za to, da je Sebastian Kurz bodisi Mozart bodisi Salieri avstrijske politike. Je pozitivec ali negativec, dober ali slab? Med njegovom prvim obiskom Berlina v vlogi zunanjega ministra (2017) so ga z nekaj sarkazma označili celo za "mladega Metternicha", s čemer so mu med vrsticami izrekli priznanje, ki ga Nemci le redko naklonijo svojim južnim sosedom. Kurz jih je zmedel s svojo ostro retoriko in imidžem metroseksualca. Je desničarski populist ali liberalni konservativec (liberal conservative)? V primerjavi z Orbanom in ostalimi srednjeevropskimi populisti, med katerimi se lepo uveljavlja tudi naš premier, je bil Sebastian Kurz salonski populist, ki je skrbno odmerjal besede, s katerimi je zagovarjal nacionalne interese Avstrije.

 

Toda od včeraj je vprašanje, kaj se skriva za skrbno izdelanim imidžem dunajskega čudežnega dečka (Wunderwuzzi), ki se je pri 31 zavihtel na čelo vlade, pred tem pa je bil po Aloisu Mocku bržkone najbolj mednarodno prepoznaven avstrijski zunanji minister (2013-2017), bolj kot ne nerelevantno. Bolj pomenljivo je namreč sporočilo njegovega popolnega umika iz politike, s katerim je presenetil vse, še posebej pa svojo stranko, v kateri si je ustvaril nesporno avtoriteto. Kot kancler je bil nepopustljiv, ko je šlo za komuniciranje ministrov oziroma ministric; brez njegove odobritve se na tiskovnih konferencah ni smel pojaviti nihče.

 

Za slovensko razumevanje politične kulture je Kurzev umik jasen namig, kako na uvedeno sodno preiskavo in sum korupcije odreagirajo najvišji nosilci oblasti v demokratični in pravni državi, kar Avstrija - ne glede na vse pomisleke - vseeno je. Dokler ni pravnomočno razsojeno, da so nedolžni, se preventivno umaknejo iz vseh javnih funkcij. Slovenske izkušnje so seveda neprimerljive, saj pri nas politiki raje polemizirajo s pravosodjem in dvomijo v avtoriteto sodne veje oblasti. Vendar je to vsaj zadnja leta do neke mere lažje razumljivo, saj si pravosodje z ničemer ni pridobilo zaupanja ali ugleda. Odločitev Vrhovnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik je v tem pogledu simptom, ki vzbuja utemeljen sum korupcije tudi v vrhovih slovenskega sodstva. Nič manj sporna ni vloga Ustavnega sodišča, kjer so v zadnjih letih s serijo problematičnih odločb zamajali zaupanje v svojo integriteto. Pravzaprav ga niso zamajali, temveč so ga porušili. Kako naj človek še spoštuje avtoriteto sodne veje oblasti, če pa jo predstavljajo posamezniki, ki so s svojimi dejanji in odločitvami dokazali, da niso vredni sodniške toge, ki jo nosijo "v imenu ljudstva"?!

 

Avstrijci so šli v zadnjem stoletju čez nekaj težkih preizkušenj in podobno kot Slovenci doživeli in preživeli dva totalitarizma. Toda zaradi temeljitega očiščenja, lustracije, če hočete, za kar so zaslužni zahodni zvezniki, pri naših severnih sosedih že 74 let vlada temeljno družbeno soglasje o tem, kaj je v politiki dopustno oziroma kje so meje, ko gredo stvari predaleč. Avstrijski minister za okolje bi odletel z ministrskega položaja naslednji dan po objavi posnetka, na katerem v slogu solnograškega gostilničarja razlaga, kako bodo sodnikom strli jajca. Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo, Slovenci ne.

 

Avstrija bo v nekaj tednih rešila politično krizo, pri nas pa bomo vsaj do začetka junija gledali mučno sestavljanje naslednje vladne koalicije in pri tem potiho upali, da ne bo še slabše kot doslej ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.287
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.377
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.645
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.502
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.345
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.091
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.025
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.131