Komentar

Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!

Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ponavljajo mediji, naj bi zapečatilo politično usodo avstrijskega kanclerja Kurza, ki je včeraj uradno oznanil, da se dokončno umika iz politike. Rojstvo sina in prepričanje, da bo na sodišču dokazal svojo nedolžnost, sta bila priročna izgovora za odločitev, ki je zagotovo presenetljiva. Dunajski "Wunderkind" je v desetletju svoje kariere postal sinonim modernega evropskega desničarja. Politični Mozart, ob katerim so srednjeevropski premierji "iliberalnih demokracij" delovali kot okoreli desničarji iz 20. stoletja, se je kljub vsemu zapletel v potencialni korupcijski škandal, vprašanje pa je, kaj vse se je moralo zadnje tedne in dni dogajati v zakulisju, da je Kurz tako hitro zapustil politiko.

02.12.2021 22:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Sebastian Kurz   Avstrija   kancler   korupcija   javno mnenje   Slovenija   sodstvo   Angela Merkel   Nina Horaczek   Barbara Toth   Mozart   Salieri

Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo. Slovenci pa ne. 

Kaj je dejanski razlog za popolno kapitulacijo Sebastiana Kurza, ki se je včeraj nepričakovanjo politično upokojil? Zgolj to, da so se ga Avstrijci naveličali, česar ni bilo mogoče spregledati? Še svobodnjakom so težko odpuščali notorično nagnjenost k drobni korupciji, zato so bili do vladajoče ljudske stranke toliko bolj neprizanesljivi. Da je Kurz verjetno vedel, da so njegovi tesni strankarski in vladni operativci pred leti z javnim denarjem "nagrajevali" naklonjene medije in kupovali podporo javnomnenjskih agencij, kar mu je pomagalo priti v kanclersko palačo, bržkone ni dvoma.

 

Za politike, sploh tiste vladajoče, je javno mnenje sveti gral. Je skoraj tako močan afrodiziak, kot sta moč in oblast. Alkimija posebne vrste, za katero so pripravljeni storiti (skoraj) vse. Kako vplivati na javno mnenje. Imeti nadzor nad njim. Ga usmerjati. Kdor namreč vpliva na javno mnenje, odloča o zmagovalcih in poražencih. Ni ga politika, ki ga ne bi mikalo manipulirati z javnim mnenjem. In Kurz zagotovo ni bil izjema. Le da so v Avstriji iz tega naredili prvovrstni škandal, s katerim se bodo še nekaj časa ukvarjali pravosodni organi, medtem ko je v Sloveniji že trideset let stalna praksa, da se denar (iz) državnih in paradržavnih podjetij mirno kanalizira tudi za financiranje predvolilnih kampanj. Kdor uspe nabrati več denarja, bo na volitvah prepričal več ljudi. Bi radi postali relevantni politični igralec, z upoštevanja vredno politično stranko? Zberite 10 milijonov evrov in skoraj zagotovo boste po volitvah sedeli v vladi.

 

Koliko stane poslanski mandat? Koliko stane sodba Vrhovnega sodišča? Pa ne mislim na Kolumbijo.

 

Ljudje, ki so iz zakulisja vsa ta leta "pomagali" Sebastianu Kurzu, so ocenili, da se je v omari nabralo preveč okostnjakov in da je tudi za stranko bolje, da se bivši kancler dokončno umakne iz politike ter se kot mladi očka "posveti družini". Nič novega za koncept politike, kakršen na demokratičnem Zahodu prevladuje že desetletja. Money talks, bullshit walks. Morda je bila nemška kanclerka Angela Merkel ena zadnjih, če ne celo poslednja suverena politična figura na najvišjem položaju, ki je dejansko odločala, ne pa le izvajala politike zakulisnih usmerjevalcev. Če bi vsaj približno slutili, kako je s tem v Sloveniji, bi se mitologija t.i stricev iz ozadja hipoma sesula (ali pa vsaj relativizirala do te mere, da bi postalo jasno, da strici in tete niso rezervirani zgolj za levico). Razen če morda verjamete, da je Slovenija edina država na svetu, kjer ima denar (politično) barvo in okus?

 

 

***

 

Kdo je "Österreiches neues Wunderkind?", sta se pred štirimi leti spraševali Nina Horaczek in Barbara Toth v istoimenski knjigi. O Kurzu je izšlo še pol ducata knjig, vsem pa je bilo skupno to, da so iskali argumente za to, da je Sebastian Kurz bodisi Mozart bodisi Salieri avstrijske politike. Je pozitivec ali negativec, dober ali slab? Med njegovom prvim obiskom Berlina v vlogi zunanjega ministra (2017) so ga z nekaj sarkazma označili celo za "mladega Metternicha", s čemer so mu med vrsticami izrekli priznanje, ki ga Nemci le redko naklonijo svojim južnim sosedom. Kurz jih je zmedel s svojo ostro retoriko in imidžem metroseksualca. Je desničarski populist ali liberalni konservativec (liberal conservative)? V primerjavi z Orbanom in ostalimi srednjeevropskimi populisti, med katerimi se lepo uveljavlja tudi naš premier, je bil Sebastian Kurz salonski populist, ki je skrbno odmerjal besede, s katerimi je zagovarjal nacionalne interese Avstrije.

 

Toda od včeraj je vprašanje, kaj se skriva za skrbno izdelanim imidžem dunajskega čudežnega dečka (Wunderwuzzi), ki se je pri 31 zavihtel na čelo vlade, pred tem pa je bil po Aloisu Mocku bržkone najbolj mednarodno prepoznaven avstrijski zunanji minister (2013-2017), bolj kot ne nerelevantno. Bolj pomenljivo je namreč sporočilo njegovega popolnega umika iz politike, s katerim je presenetil vse, še posebej pa svojo stranko, v kateri si je ustvaril nesporno avtoriteto. Kot kancler je bil nepopustljiv, ko je šlo za komuniciranje ministrov oziroma ministric; brez njegove odobritve se na tiskovnih konferencah ni smel pojaviti nihče.

 

Za slovensko razumevanje politične kulture je Kurzev umik jasen namig, kako na uvedeno sodno preiskavo in sum korupcije odreagirajo najvišji nosilci oblasti v demokratični in pravni državi, kar Avstrija - ne glede na vse pomisleke - vseeno je. Dokler ni pravnomočno razsojeno, da so nedolžni, se preventivno umaknejo iz vseh javnih funkcij. Slovenske izkušnje so seveda neprimerljive, saj pri nas politiki raje polemizirajo s pravosodjem in dvomijo v avtoriteto sodne veje oblasti. Vendar je to vsaj zadnja leta do neke mere lažje razumljivo, saj si pravosodje z ničemer ni pridobilo zaupanja ali ugleda. Odločitev Vrhovnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik je v tem pogledu simptom, ki vzbuja utemeljen sum korupcije tudi v vrhovih slovenskega sodstva. Nič manj sporna ni vloga Ustavnega sodišča, kjer so v zadnjih letih s serijo problematičnih odločb zamajali zaupanje v svojo integriteto. Pravzaprav ga niso zamajali, temveč so ga porušili. Kako naj človek še spoštuje avtoriteto sodne veje oblasti, če pa jo predstavljajo posamezniki, ki so s svojimi dejanji in odločitvami dokazali, da niso vredni sodniške toge, ki jo nosijo "v imenu ljudstva"?!

 

Avstrijci so šli v zadnjem stoletju čez nekaj težkih preizkušenj in podobno kot Slovenci doživeli in preživeli dva totalitarizma. Toda zaradi temeljitega očiščenja, lustracije, če hočete, za kar so zaslužni zahodni zvezniki, pri naših severnih sosedih že 74 let vlada temeljno družbeno soglasje o tem, kaj je v politiki dopustno oziroma kje so meje, ko gredo stvari predaleč. Avstrijski minister za okolje bi odletel z ministrskega položaja naslednji dan po objavi posnetka, na katerem v slogu solnograškega gostilničarja razlaga, kako bodo sodnikom strli jajca. Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo, Slovenci ne.

 

Avstrija bo v nekaj tednih rešila politično krizo, pri nas pa bomo vsaj do začetka junija gledali mučno sestavljanje naslednje vladne koalicije in pri tem potiho upali, da ne bo še slabše kot doslej ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.118
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.954
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.900
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.503
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.703
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 949
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 661
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860