Komentar

Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!

Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ponavljajo mediji, naj bi zapečatilo politično usodo avstrijskega kanclerja Kurza, ki je včeraj uradno oznanil, da se dokončno umika iz politike. Rojstvo sina in prepričanje, da bo na sodišču dokazal svojo nedolžnost, sta bila priročna izgovora za odločitev, ki je zagotovo presenetljiva. Dunajski "Wunderkind" je v desetletju svoje kariere postal sinonim modernega evropskega desničarja. Politični Mozart, ob katerim so srednjeevropski premierji "iliberalnih demokracij" delovali kot okoreli desničarji iz 20. stoletja, se je kljub vsemu zapletel v potencialni korupcijski škandal, vprašanje pa je, kaj vse se je moralo zadnje tedne in dni dogajati v zakulisju, da je Kurz tako hitro zapustil politiko.

02.12.2021 22:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Sebastian Kurz   Avstrija   kancler   korupcija   javno mnenje   Slovenija   sodstvo   Angela Merkel   Nina Horaczek   Barbara Toth   Mozart   Salieri

Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo. Slovenci pa ne. 

Kaj je dejanski razlog za popolno kapitulacijo Sebastiana Kurza, ki se je včeraj nepričakovanjo politično upokojil? Zgolj to, da so se ga Avstrijci naveličali, česar ni bilo mogoče spregledati? Še svobodnjakom so težko odpuščali notorično nagnjenost k drobni korupciji, zato so bili do vladajoče ljudske stranke toliko bolj neprizanesljivi. Da je Kurz verjetno vedel, da so njegovi tesni strankarski in vladni operativci pred leti z javnim denarjem "nagrajevali" naklonjene medije in kupovali podporo javnomnenjskih agencij, kar mu je pomagalo priti v kanclersko palačo, bržkone ni dvoma.

 

Za politike, sploh tiste vladajoče, je javno mnenje sveti gral. Je skoraj tako močan afrodiziak, kot sta moč in oblast. Alkimija posebne vrste, za katero so pripravljeni storiti (skoraj) vse. Kako vplivati na javno mnenje. Imeti nadzor nad njim. Ga usmerjati. Kdor namreč vpliva na javno mnenje, odloča o zmagovalcih in poražencih. Ni ga politika, ki ga ne bi mikalo manipulirati z javnim mnenjem. In Kurz zagotovo ni bil izjema. Le da so v Avstriji iz tega naredili prvovrstni škandal, s katerim se bodo še nekaj časa ukvarjali pravosodni organi, medtem ko je v Sloveniji že trideset let stalna praksa, da se denar (iz) državnih in paradržavnih podjetij mirno kanalizira tudi za financiranje predvolilnih kampanj. Kdor uspe nabrati več denarja, bo na volitvah prepričal več ljudi. Bi radi postali relevantni politični igralec, z upoštevanja vredno politično stranko? Zberite 10 milijonov evrov in skoraj zagotovo boste po volitvah sedeli v vladi.

 

Koliko stane poslanski mandat? Koliko stane sodba Vrhovnega sodišča? Pa ne mislim na Kolumbijo.

 

Ljudje, ki so iz zakulisja vsa ta leta "pomagali" Sebastianu Kurzu, so ocenili, da se je v omari nabralo preveč okostnjakov in da je tudi za stranko bolje, da se bivši kancler dokončno umakne iz politike ter se kot mladi očka "posveti družini". Nič novega za koncept politike, kakršen na demokratičnem Zahodu prevladuje že desetletja. Money talks, bullshit walks. Morda je bila nemška kanclerka Angela Merkel ena zadnjih, če ne celo poslednja suverena politična figura na najvišjem položaju, ki je dejansko odločala, ne pa le izvajala politike zakulisnih usmerjevalcev. Če bi vsaj približno slutili, kako je s tem v Sloveniji, bi se mitologija t.i stricev iz ozadja hipoma sesula (ali pa vsaj relativizirala do te mere, da bi postalo jasno, da strici in tete niso rezervirani zgolj za levico). Razen če morda verjamete, da je Slovenija edina država na svetu, kjer ima denar (politično) barvo in okus?

 

 

***

 

Kdo je "Österreiches neues Wunderkind?", sta se pred štirimi leti spraševali Nina Horaczek in Barbara Toth v istoimenski knjigi. O Kurzu je izšlo še pol ducata knjig, vsem pa je bilo skupno to, da so iskali argumente za to, da je Sebastian Kurz bodisi Mozart bodisi Salieri avstrijske politike. Je pozitivec ali negativec, dober ali slab? Med njegovom prvim obiskom Berlina v vlogi zunanjega ministra (2017) so ga z nekaj sarkazma označili celo za "mladega Metternicha", s čemer so mu med vrsticami izrekli priznanje, ki ga Nemci le redko naklonijo svojim južnim sosedom. Kurz jih je zmedel s svojo ostro retoriko in imidžem metroseksualca. Je desničarski populist ali liberalni konservativec (liberal conservative)? V primerjavi z Orbanom in ostalimi srednjeevropskimi populisti, med katerimi se lepo uveljavlja tudi naš premier, je bil Sebastian Kurz salonski populist, ki je skrbno odmerjal besede, s katerimi je zagovarjal nacionalne interese Avstrije.

 

Toda od včeraj je vprašanje, kaj se skriva za skrbno izdelanim imidžem dunajskega čudežnega dečka (Wunderwuzzi), ki se je pri 31 zavihtel na čelo vlade, pred tem pa je bil po Aloisu Mocku bržkone najbolj mednarodno prepoznaven avstrijski zunanji minister (2013-2017), bolj kot ne nerelevantno. Bolj pomenljivo je namreč sporočilo njegovega popolnega umika iz politike, s katerim je presenetil vse, še posebej pa svojo stranko, v kateri si je ustvaril nesporno avtoriteto. Kot kancler je bil nepopustljiv, ko je šlo za komuniciranje ministrov oziroma ministric; brez njegove odobritve se na tiskovnih konferencah ni smel pojaviti nihče.

 

Za slovensko razumevanje politične kulture je Kurzev umik jasen namig, kako na uvedeno sodno preiskavo in sum korupcije odreagirajo najvišji nosilci oblasti v demokratični in pravni državi, kar Avstrija - ne glede na vse pomisleke - vseeno je. Dokler ni pravnomočno razsojeno, da so nedolžni, se preventivno umaknejo iz vseh javnih funkcij. Slovenske izkušnje so seveda neprimerljive, saj pri nas politiki raje polemizirajo s pravosodjem in dvomijo v avtoriteto sodne veje oblasti. Vendar je to vsaj zadnja leta do neke mere lažje razumljivo, saj si pravosodje z ničemer ni pridobilo zaupanja ali ugleda. Odločitev Vrhovnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik je v tem pogledu simptom, ki vzbuja utemeljen sum korupcije tudi v vrhovih slovenskega sodstva. Nič manj sporna ni vloga Ustavnega sodišča, kjer so v zadnjih letih s serijo problematičnih odločb zamajali zaupanje v svojo integriteto. Pravzaprav ga niso zamajali, temveč so ga porušili. Kako naj človek še spoštuje avtoriteto sodne veje oblasti, če pa jo predstavljajo posamezniki, ki so s svojimi dejanji in odločitvami dokazali, da niso vredni sodniške toge, ki jo nosijo "v imenu ljudstva"?!

 

Avstrijci so šli v zadnjem stoletju čez nekaj težkih preizkušenj in podobno kot Slovenci doživeli in preživeli dva totalitarizma. Toda zaradi temeljitega očiščenja, lustracije, če hočete, za kar so zaslužni zahodni zvezniki, pri naših severnih sosedih že 74 let vlada temeljno družbeno soglasje o tem, kaj je v politiki dopustno oziroma kje so meje, ko gredo stvari predaleč. Avstrijski minister za okolje bi odletel z ministrskega položaja naslednji dan po objavi posnetka, na katerem v slogu solnograškega gostilničarja razlaga, kako bodo sodnikom strli jajca. Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo, Slovenci ne.

 

Avstrija bo v nekaj tednih rešila politično krizo, pri nas pa bomo vsaj do začetka junija gledali mučno sestavljanje naslednje vladne koalicije in pri tem potiho upali, da ne bo še slabše kot doslej ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.188
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474