Komentar

Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke

Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke.

06.12.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   TV Slovenija   Miša Molk   Mia Skrbinac   intervju   LGBTQ   Piers Morgan   ESČP   Matjaž Tribušon   AGRFT

Foto: Televizija Slovenija

Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže.

"Ana, kaj pa če tamala laže?", mi je pred dnevi, ko je afera s televizijsko voditeljico Mišo Molk in igralko Mio Skrbinac vrtela Slovenijo, dejala neka oseba. Moškega spola. Zavila sem z očmi. Veliko zlonamernih podtikanj v medijih sem že videla. On pa je nadaljeval: "Če tudi tukaj laže, je nedolžnemu profesorju uničila življenje, konec koncev je 'lezba' in moški se teh na daleč izogibajo."

 

Kot prvo: razčistimo dejstvo, da tako zatohlo ne razmišlja samo človek, ki ga poznam, tako razmišlja večina moških glav. Živimo v stereotipnem okolju. Stara, debela in "grda" ženska ne more biti spolno nadlegovana. Kaj je grdo, je zelo relativno. Enako kot lepo. Saj ste brali filozofa Umberta Eca. Poleg tega Mia ni stara, debela ali "grda", kaj torej še ostane? Je morda nosila mini krilo v šolo in sama izzivala?

 

Miša uvodoma predstavi nekaj vlog, ki jih je Mia odigrala in spahne se mi grenak priokus, da je slednja širši javnosti prikazana kot neuravnovešena cipica. Mišin strogi izraz na obrazu vse skupaj samo še dodatno začini z verodostojnostjo - mala deluje zbegano, Miša pa kot Pennywise, ki je ravnokar zavohal sveže meso. Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže. In ne zaničujem let gospe Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na intervjuvanko spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke. 

 

A, "lezba" je! Pravi moški bojda na daleč zavoha "lezbo" in se ji umakne, pravijo moški okoli mene, večinoma konservativci. Za povrhu se med njimi najde še kakšna ženska z moškimi manirami. Kot je Miša, ki je pokopala televizijske sanje celi plejadi brhkih punc. Ni skrivnost, da je marsikatera po kratkem postopku odfrčala z nacionalke, ker gospe tako ali drugače ni bila po godu in Mišina ostrina do Mie je v očeh poznavalcev podkrepljena s številnimi argumenti. Miša hudih bejb pač ne mara. Desni mediji so nemudoma udarili po Miši kot Kučanovi izvoljenki, pa so kmalu utihnili, saj so se spomnili, da so v paradoksu sami s sabo. LGBTQ jim ravno tako ni pri srcu.

 

Kot drugo: naj opomnim na dejstvo, da je bila Mia večini Slovenije neznana, dokler se v javnosti ni pogumno izpostavila kot oseba, ki jo je spolno nadlegoval Matjaž Tribušon, profesor iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Zgodba bo epilog dobila na sodišču. A če je prej Miina zgodba imela trdne temelje, so ti sedaj konkretno zamajani. Že tako je težko biti mlad človek, ki se šele pozicionira v svetu, polnem pohotnih starih hropcev, potem pa te v situaciji, ko si še posebej občutljiv in ranljiv, zbrca starejša avtoriteta.

 

"Vsi to vemo", med intervjujem brezkompromisno reče Miša. Še enkrat se mi neugodno spahne. Pardon, vsi? Vsi?! Kdo pa so to - vsi? Jaz nisem vedela. Torej nismo vsi. Če vsaj en manjka, termin "vsi" več ne pride v poštev. Če "vse" umestimo v neki prostor, bi za Miino spolno usmerjenost vedelo skoraj 8 milijard ljudi, kolikor jih pač trenutno tlači ta planet. Kar je nesmisel. No, pa recimo, da za Miino spolno usmerjenost vesta vsaj 2 milijona ljudi, kolikor jih ta hip premore naša država. Ampak tudi to ni res. Miša se je sklicevala na posnetek z okrogle mize iz Pritličja, ki je bil pred dvema letoma postavljen na Youtube. Pred zloglasnim intervjujem je posnetek videlo le kakšnih 160 ljudi, danes ima posnetek čez 33 tisoč ogledov. Za Miino spolno usmerjenost je torej vedel ozek krog ljudi, ki je eksploatiral šele z nastopom na TV Slovenija. Skratka, med nastopom v ozkem krogu ljudi in nastopom na javni televiziji, v najbolj gledanem terminu, je orjaška razlika. Četudi posnetek nastopa iz ozkega kroga nato pristane na Youtubu. In zato kar takoj, kot tretje, razčistimo z odgovorom na vprašanje:

 

Če se sam postaviš na vsem dostopno internetno platformo, ne moreš drugim očitati posega v zasebnost?

 

Ne, to nikakor ne drži, kajti sam lahko javnosti razkriješ toliko zasebnosti, kolikor - in na kakšen način! - sam želiš, kar pa ne pomeni, da imajo drugi ljudje nato pravico kakorkoli šariti po tvoji zasebnosti. Težko pišem o tem, ker se ponavljam kot pokvarjeni radio, a kdor želi vedeti kako stvari tečejo, jih bo že znal poiskati sam. Vem, da je sodobna praksa celo slovenskim sodnikom težko razumljiva, a sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) so jasne. 

 

V posnetku z Youtube Mia pove, da je homoseksualno usmerjena, ampak da je to njeno osebno življenje, in da je tudi pri drugih homoseksualno usmerjenih enako, kajti če kdo odkrito pokaže, kaj čuti, se ga hitro prime etiketa "lezbijska igralka", "lezbijska režiserka", "lezbijska umetnica". Etikete nikoli niso fajn. Pa še težko se jih znebiš. Če sploh. Govorim z lastnimi besedami in povzemam Miino mnenje. Bilo jo je strah, da bi jo ljudje videli samo kot lezbijsko igralko in po intervjuju z Mišo jo številni prav zares tako vidijo. Mogoče je dobro, da se je enkrat soočila z demoni, vsekakor pa tega ni storila prostovoljno in z veseljem, kot je poudarjala Miša, ko se je po intervjuju izmotavala, da ji je Mia "hvaležna do nebes".

 

Britanski televizijec Piers Morgan, ki mu je Meghan Markle šla že vrsto let na živce, je pred kratkim dal na ITV odpoved, ker je v jutranjem programu večkrat ponovil, da je Meghan lažnivka in preračunljiva uničevalka monarhije ter izkoriščevalka vsega in vseh. Odpoved je moral dati. Če je ne bi dal sam, bi mu jo nemudoma izročili šefi. V razvitih demokracijah mediji vedo, da lahko gredo daleč (in kako daleč lahko gredo!), a se zavedajo tudi odgovornosti in Morgan je konec kariere pri ITV vzel v zakup. Itak je hitro dobil novo službo pri Rupertu Murdochu in morda bi se tam morala ponujati tudi Miša. Njej sicer ne grozi odpoved službe, da bi sama sestopila s piedestala, pa tudi ni videti.

 

V slovenskem javnem prostoru higiena ni veliko vredna. Tukaj nihče ne prevzema odgovornosti za nič in ob ogledu intervjuja je tudi meni najprej ušla ena konkretna "prasica". Če bi gospa v tak primež spravila sveto kravo s kriminalno preteklostjo, bi ji ploskali, tako pa lahko ob pogledu na intervju, ki je primerljiv s sežigom Ivane Orleanske, samo zmajem z glavo in olajšano zavzdihnem: hvaljen Jezus, da nismo več na istem vlaku.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.287
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.377
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.645
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.502
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.345
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.091
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.025
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.131