Komentar

Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke

Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke.

06.12.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   TV Slovenija   Miša Molk   Mia Skrbinac   intervju   LGBTQ   Piers Morgan   ESČP   Matjaž Tribušon   AGRFT

Foto: Televizija Slovenija

Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže.

"Ana, kaj pa če tamala laže?", mi je pred dnevi, ko je afera s televizijsko voditeljico Mišo Molk in igralko Mio Skrbinac vrtela Slovenijo, dejala neka oseba. Moškega spola. Zavila sem z očmi. Veliko zlonamernih podtikanj v medijih sem že videla. On pa je nadaljeval: "Če tudi tukaj laže, je nedolžnemu profesorju uničila življenje, konec koncev je 'lezba' in moški se teh na daleč izogibajo."

 

Kot prvo: razčistimo dejstvo, da tako zatohlo ne razmišlja samo človek, ki ga poznam, tako razmišlja večina moških glav. Živimo v stereotipnem okolju. Stara, debela in "grda" ženska ne more biti spolno nadlegovana. Kaj je grdo, je zelo relativno. Enako kot lepo. Saj ste brali filozofa Umberta Eca. Poleg tega Mia ni stara, debela ali "grda", kaj torej še ostane? Je morda nosila mini krilo v šolo in sama izzivala?

 

Miša uvodoma predstavi nekaj vlog, ki jih je Mia odigrala in spahne se mi grenak priokus, da je slednja širši javnosti prikazana kot neuravnovešena cipica. Mišin strogi izraz na obrazu vse skupaj samo še dodatno začini z verodostojnostjo - mala deluje zbegano, Miša pa kot Pennywise, ki je ravnokar zavohal sveže meso. Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže. In ne zaničujem let gospe Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na intervjuvanko spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke. 

 

A, "lezba" je! Pravi moški bojda na daleč zavoha "lezbo" in se ji umakne, pravijo moški okoli mene, večinoma konservativci. Za povrhu se med njimi najde še kakšna ženska z moškimi manirami. Kot je Miša, ki je pokopala televizijske sanje celi plejadi brhkih punc. Ni skrivnost, da je marsikatera po kratkem postopku odfrčala z nacionalke, ker gospe tako ali drugače ni bila po godu in Mišina ostrina do Mie je v očeh poznavalcev podkrepljena s številnimi argumenti. Miša hudih bejb pač ne mara. Desni mediji so nemudoma udarili po Miši kot Kučanovi izvoljenki, pa so kmalu utihnili, saj so se spomnili, da so v paradoksu sami s sabo. LGBTQ jim ravno tako ni pri srcu.

 

Kot drugo: naj opomnim na dejstvo, da je bila Mia večini Slovenije neznana, dokler se v javnosti ni pogumno izpostavila kot oseba, ki jo je spolno nadlegoval Matjaž Tribušon, profesor iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Zgodba bo epilog dobila na sodišču. A če je prej Miina zgodba imela trdne temelje, so ti sedaj konkretno zamajani. Že tako je težko biti mlad človek, ki se šele pozicionira v svetu, polnem pohotnih starih hropcev, potem pa te v situaciji, ko si še posebej občutljiv in ranljiv, zbrca starejša avtoriteta.

 

"Vsi to vemo", med intervjujem brezkompromisno reče Miša. Še enkrat se mi neugodno spahne. Pardon, vsi? Vsi?! Kdo pa so to - vsi? Jaz nisem vedela. Torej nismo vsi. Če vsaj en manjka, termin "vsi" več ne pride v poštev. Če "vse" umestimo v neki prostor, bi za Miino spolno usmerjenost vedelo skoraj 8 milijard ljudi, kolikor jih pač trenutno tlači ta planet. Kar je nesmisel. No, pa recimo, da za Miino spolno usmerjenost vesta vsaj 2 milijona ljudi, kolikor jih ta hip premore naša država. Ampak tudi to ni res. Miša se je sklicevala na posnetek z okrogle mize iz Pritličja, ki je bil pred dvema letoma postavljen na Youtube. Pred zloglasnim intervjujem je posnetek videlo le kakšnih 160 ljudi, danes ima posnetek čez 33 tisoč ogledov. Za Miino spolno usmerjenost je torej vedel ozek krog ljudi, ki je eksploatiral šele z nastopom na TV Slovenija. Skratka, med nastopom v ozkem krogu ljudi in nastopom na javni televiziji, v najbolj gledanem terminu, je orjaška razlika. Četudi posnetek nastopa iz ozkega kroga nato pristane na Youtubu. In zato kar takoj, kot tretje, razčistimo z odgovorom na vprašanje:

 

Če se sam postaviš na vsem dostopno internetno platformo, ne moreš drugim očitati posega v zasebnost?

 

Ne, to nikakor ne drži, kajti sam lahko javnosti razkriješ toliko zasebnosti, kolikor - in na kakšen način! - sam želiš, kar pa ne pomeni, da imajo drugi ljudje nato pravico kakorkoli šariti po tvoji zasebnosti. Težko pišem o tem, ker se ponavljam kot pokvarjeni radio, a kdor želi vedeti kako stvari tečejo, jih bo že znal poiskati sam. Vem, da je sodobna praksa celo slovenskim sodnikom težko razumljiva, a sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) so jasne. 

 

V posnetku z Youtube Mia pove, da je homoseksualno usmerjena, ampak da je to njeno osebno življenje, in da je tudi pri drugih homoseksualno usmerjenih enako, kajti če kdo odkrito pokaže, kaj čuti, se ga hitro prime etiketa "lezbijska igralka", "lezbijska režiserka", "lezbijska umetnica". Etikete nikoli niso fajn. Pa še težko se jih znebiš. Če sploh. Govorim z lastnimi besedami in povzemam Miino mnenje. Bilo jo je strah, da bi jo ljudje videli samo kot lezbijsko igralko in po intervjuju z Mišo jo številni prav zares tako vidijo. Mogoče je dobro, da se je enkrat soočila z demoni, vsekakor pa tega ni storila prostovoljno in z veseljem, kot je poudarjala Miša, ko se je po intervjuju izmotavala, da ji je Mia "hvaležna do nebes".

 

Britanski televizijec Piers Morgan, ki mu je Meghan Markle šla že vrsto let na živce, je pred kratkim dal na ITV odpoved, ker je v jutranjem programu večkrat ponovil, da je Meghan lažnivka in preračunljiva uničevalka monarhije ter izkoriščevalka vsega in vseh. Odpoved je moral dati. Če je ne bi dal sam, bi mu jo nemudoma izročili šefi. V razvitih demokracijah mediji vedo, da lahko gredo daleč (in kako daleč lahko gredo!), a se zavedajo tudi odgovornosti in Morgan je konec kariere pri ITV vzel v zakup. Itak je hitro dobil novo službo pri Rupertu Murdochu in morda bi se tam morala ponujati tudi Miša. Njej sicer ne grozi odpoved službe, da bi sama sestopila s piedestala, pa tudi ni videti.

 

V slovenskem javnem prostoru higiena ni veliko vredna. Tukaj nihče ne prevzema odgovornosti za nič in ob ogledu intervjuja je tudi meni najprej ušla ena konkretna "prasica". Če bi gospa v tak primež spravila sveto kravo s kriminalno preteklostjo, bi ji ploskali, tako pa lahko ob pogledu na intervju, ki je primerljiv s sežigom Ivane Orleanske, samo zmajem z glavo in olajšano zavzdihnem: hvaljen Jezus, da nismo več na istem vlaku.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.743
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.228
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.376
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.229
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.005
06/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.981
07/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 863
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 907
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 520
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.126