Komentar

Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke

Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke.

06.12.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   TV Slovenija   Miša Molk   Mia Skrbinac   intervju   LGBTQ   Piers Morgan   ESČP   Matjaž Tribušon   AGRFT

Foto: Televizija Slovenija

Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže.

"Ana, kaj pa če tamala laže?", mi je pred dnevi, ko je afera s televizijsko voditeljico Mišo Molk in igralko Mio Skrbinac vrtela Slovenijo, dejala neka oseba. Moškega spola. Zavila sem z očmi. Veliko zlonamernih podtikanj v medijih sem že videla. On pa je nadaljeval: "Če tudi tukaj laže, je nedolžnemu profesorju uničila življenje, konec koncev je 'lezba' in moški se teh na daleč izogibajo."

 

Kot prvo: razčistimo dejstvo, da tako zatohlo ne razmišlja samo človek, ki ga poznam, tako razmišlja večina moških glav. Živimo v stereotipnem okolju. Stara, debela in "grda" ženska ne more biti spolno nadlegovana. Kaj je grdo, je zelo relativno. Enako kot lepo. Saj ste brali filozofa Umberta Eca. Poleg tega Mia ni stara, debela ali "grda", kaj torej še ostane? Je morda nosila mini krilo v šolo in sama izzivala?

 

Miša uvodoma predstavi nekaj vlog, ki jih je Mia odigrala in spahne se mi grenak priokus, da je slednja širši javnosti prikazana kot neuravnovešena cipica. Mišin strogi izraz na obrazu vse skupaj samo še dodatno začini z verodostojnostjo - mala deluje zbegano, Miša pa kot Pennywise, ki je ravnokar zavohal sveže meso. Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže. In ne zaničujem let gospe Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na intervjuvanko spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke. 

 

A, "lezba" je! Pravi moški bojda na daleč zavoha "lezbo" in se ji umakne, pravijo moški okoli mene, večinoma konservativci. Za povrhu se med njimi najde še kakšna ženska z moškimi manirami. Kot je Miša, ki je pokopala televizijske sanje celi plejadi brhkih punc. Ni skrivnost, da je marsikatera po kratkem postopku odfrčala z nacionalke, ker gospe tako ali drugače ni bila po godu in Mišina ostrina do Mie je v očeh poznavalcev podkrepljena s številnimi argumenti. Miša hudih bejb pač ne mara. Desni mediji so nemudoma udarili po Miši kot Kučanovi izvoljenki, pa so kmalu utihnili, saj so se spomnili, da so v paradoksu sami s sabo. LGBTQ jim ravno tako ni pri srcu.

 

Kot drugo: naj opomnim na dejstvo, da je bila Mia večini Slovenije neznana, dokler se v javnosti ni pogumno izpostavila kot oseba, ki jo je spolno nadlegoval Matjaž Tribušon, profesor iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Zgodba bo epilog dobila na sodišču. A če je prej Miina zgodba imela trdne temelje, so ti sedaj konkretno zamajani. Že tako je težko biti mlad človek, ki se šele pozicionira v svetu, polnem pohotnih starih hropcev, potem pa te v situaciji, ko si še posebej občutljiv in ranljiv, zbrca starejša avtoriteta.

 

"Vsi to vemo", med intervjujem brezkompromisno reče Miša. Še enkrat se mi neugodno spahne. Pardon, vsi? Vsi?! Kdo pa so to - vsi? Jaz nisem vedela. Torej nismo vsi. Če vsaj en manjka, termin "vsi" več ne pride v poštev. Če "vse" umestimo v neki prostor, bi za Miino spolno usmerjenost vedelo skoraj 8 milijard ljudi, kolikor jih pač trenutno tlači ta planet. Kar je nesmisel. No, pa recimo, da za Miino spolno usmerjenost vesta vsaj 2 milijona ljudi, kolikor jih ta hip premore naša država. Ampak tudi to ni res. Miša se je sklicevala na posnetek z okrogle mize iz Pritličja, ki je bil pred dvema letoma postavljen na Youtube. Pred zloglasnim intervjujem je posnetek videlo le kakšnih 160 ljudi, danes ima posnetek čez 33 tisoč ogledov. Za Miino spolno usmerjenost je torej vedel ozek krog ljudi, ki je eksploatiral šele z nastopom na TV Slovenija. Skratka, med nastopom v ozkem krogu ljudi in nastopom na javni televiziji, v najbolj gledanem terminu, je orjaška razlika. Četudi posnetek nastopa iz ozkega kroga nato pristane na Youtubu. In zato kar takoj, kot tretje, razčistimo z odgovorom na vprašanje:

 

Če se sam postaviš na vsem dostopno internetno platformo, ne moreš drugim očitati posega v zasebnost?

 

Ne, to nikakor ne drži, kajti sam lahko javnosti razkriješ toliko zasebnosti, kolikor - in na kakšen način! - sam želiš, kar pa ne pomeni, da imajo drugi ljudje nato pravico kakorkoli šariti po tvoji zasebnosti. Težko pišem o tem, ker se ponavljam kot pokvarjeni radio, a kdor želi vedeti kako stvari tečejo, jih bo že znal poiskati sam. Vem, da je sodobna praksa celo slovenskim sodnikom težko razumljiva, a sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) so jasne. 

 

V posnetku z Youtube Mia pove, da je homoseksualno usmerjena, ampak da je to njeno osebno življenje, in da je tudi pri drugih homoseksualno usmerjenih enako, kajti če kdo odkrito pokaže, kaj čuti, se ga hitro prime etiketa "lezbijska igralka", "lezbijska režiserka", "lezbijska umetnica". Etikete nikoli niso fajn. Pa še težko se jih znebiš. Če sploh. Govorim z lastnimi besedami in povzemam Miino mnenje. Bilo jo je strah, da bi jo ljudje videli samo kot lezbijsko igralko in po intervjuju z Mišo jo številni prav zares tako vidijo. Mogoče je dobro, da se je enkrat soočila z demoni, vsekakor pa tega ni storila prostovoljno in z veseljem, kot je poudarjala Miša, ko se je po intervjuju izmotavala, da ji je Mia "hvaležna do nebes".

 

Britanski televizijec Piers Morgan, ki mu je Meghan Markle šla že vrsto let na živce, je pred kratkim dal na ITV odpoved, ker je v jutranjem programu večkrat ponovil, da je Meghan lažnivka in preračunljiva uničevalka monarhije ter izkoriščevalka vsega in vseh. Odpoved je moral dati. Če je ne bi dal sam, bi mu jo nemudoma izročili šefi. V razvitih demokracijah mediji vedo, da lahko gredo daleč (in kako daleč lahko gredo!), a se zavedajo tudi odgovornosti in Morgan je konec kariere pri ITV vzel v zakup. Itak je hitro dobil novo službo pri Rupertu Murdochu in morda bi se tam morala ponujati tudi Miša. Njej sicer ne grozi odpoved službe, da bi sama sestopila s piedestala, pa tudi ni videti.

 

V slovenskem javnem prostoru higiena ni veliko vredna. Tukaj nihče ne prevzema odgovornosti za nič in ob ogledu intervjuja je tudi meni najprej ušla ena konkretna "prasica". Če bi gospa v tak primež spravila sveto kravo s kriminalno preteklostjo, bi ji ploskali, tako pa lahko ob pogledu na intervju, ki je primerljiv s sežigom Ivane Orleanske, samo zmajem z glavo in olajšano zavzdihnem: hvaljen Jezus, da nismo več na istem vlaku.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.481
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.066
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.224
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.127
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 996
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 543
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.283
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889