Komentar

Najprej te gnjavi stari hropec, nato pa te brezsramno izkoristi še gospa Pennywise z nacionalke

Ne zaničujem Miše Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na Mio Skrbinac spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke.

06.12.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   TV Slovenija   Miša Molk   Mia Skrbinac   intervju   LGBTQ   Piers Morgan   ESČP   Matjaž Tribušon   AGRFT

Foto: Televizija Slovenija

Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže.

"Ana, kaj pa če tamala laže?", mi je pred dnevi, ko je afera s televizijsko voditeljico Mišo Molk in igralko Mio Skrbinac vrtela Slovenijo, dejala neka oseba. Moškega spola. Zavila sem z očmi. Veliko zlonamernih podtikanj v medijih sem že videla. On pa je nadaljeval: "Če tudi tukaj laže, je nedolžnemu profesorju uničila življenje, konec koncev je 'lezba' in moški se teh na daleč izogibajo."

 

Kot prvo: razčistimo dejstvo, da tako zatohlo ne razmišlja samo človek, ki ga poznam, tako razmišlja večina moških glav. Živimo v stereotipnem okolju. Stara, debela in "grda" ženska ne more biti spolno nadlegovana. Kaj je grdo, je zelo relativno. Enako kot lepo. Saj ste brali filozofa Umberta Eca. Poleg tega Mia ni stara, debela ali "grda", kaj torej še ostane? Je morda nosila mini krilo v šolo in sama izzivala?

 

Miša uvodoma predstavi nekaj vlog, ki jih je Mia odigrala in spahne se mi grenak priokus, da je slednja širši javnosti prikazana kot neuravnovešena cipica. Mišin strogi izraz na obrazu vse skupaj samo še dodatno začini z verodostojnostjo - mala deluje zbegano, Miša pa kot Pennywise, ki je ravnokar zavohal sveže meso. Miša je stara mačka in ve, kako se drhali pred televizijskimi sprejemniki streže. In ne zaničujem let gospe Molk. Nasprotno! Starost pomeni tudi izkušenost in Miša je dobro vedela, kaj počne, ko se je na intervjuvanko spravila kot pogoltni volk iz Rdeče kapice. Ravno zaradi prekaljenosti, ki jih prinesejo leta, ji lahko mirne vesti očitamo zlobo in škodoželjnost, ko je izpostavila še spolno usmerjenost mlade igralke. 

 

A, "lezba" je! Pravi moški bojda na daleč zavoha "lezbo" in se ji umakne, pravijo moški okoli mene, večinoma konservativci. Za povrhu se med njimi najde še kakšna ženska z moškimi manirami. Kot je Miša, ki je pokopala televizijske sanje celi plejadi brhkih punc. Ni skrivnost, da je marsikatera po kratkem postopku odfrčala z nacionalke, ker gospe tako ali drugače ni bila po godu in Mišina ostrina do Mie je v očeh poznavalcev podkrepljena s številnimi argumenti. Miša hudih bejb pač ne mara. Desni mediji so nemudoma udarili po Miši kot Kučanovi izvoljenki, pa so kmalu utihnili, saj so se spomnili, da so v paradoksu sami s sabo. LGBTQ jim ravno tako ni pri srcu.

 

Kot drugo: naj opomnim na dejstvo, da je bila Mia večini Slovenije neznana, dokler se v javnosti ni pogumno izpostavila kot oseba, ki jo je spolno nadlegoval Matjaž Tribušon, profesor iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Zgodba bo epilog dobila na sodišču. A če je prej Miina zgodba imela trdne temelje, so ti sedaj konkretno zamajani. Že tako je težko biti mlad človek, ki se šele pozicionira v svetu, polnem pohotnih starih hropcev, potem pa te v situaciji, ko si še posebej občutljiv in ranljiv, zbrca starejša avtoriteta.

 

"Vsi to vemo", med intervjujem brezkompromisno reče Miša. Še enkrat se mi neugodno spahne. Pardon, vsi? Vsi?! Kdo pa so to - vsi? Jaz nisem vedela. Torej nismo vsi. Če vsaj en manjka, termin "vsi" več ne pride v poštev. Če "vse" umestimo v neki prostor, bi za Miino spolno usmerjenost vedelo skoraj 8 milijard ljudi, kolikor jih pač trenutno tlači ta planet. Kar je nesmisel. No, pa recimo, da za Miino spolno usmerjenost vesta vsaj 2 milijona ljudi, kolikor jih ta hip premore naša država. Ampak tudi to ni res. Miša se je sklicevala na posnetek z okrogle mize iz Pritličja, ki je bil pred dvema letoma postavljen na Youtube. Pred zloglasnim intervjujem je posnetek videlo le kakšnih 160 ljudi, danes ima posnetek čez 33 tisoč ogledov. Za Miino spolno usmerjenost je torej vedel ozek krog ljudi, ki je eksploatiral šele z nastopom na TV Slovenija. Skratka, med nastopom v ozkem krogu ljudi in nastopom na javni televiziji, v najbolj gledanem terminu, je orjaška razlika. Četudi posnetek nastopa iz ozkega kroga nato pristane na Youtubu. In zato kar takoj, kot tretje, razčistimo z odgovorom na vprašanje:

 

Če se sam postaviš na vsem dostopno internetno platformo, ne moreš drugim očitati posega v zasebnost?

 

Ne, to nikakor ne drži, kajti sam lahko javnosti razkriješ toliko zasebnosti, kolikor - in na kakšen način! - sam želiš, kar pa ne pomeni, da imajo drugi ljudje nato pravico kakorkoli šariti po tvoji zasebnosti. Težko pišem o tem, ker se ponavljam kot pokvarjeni radio, a kdor želi vedeti kako stvari tečejo, jih bo že znal poiskati sam. Vem, da je sodobna praksa celo slovenskim sodnikom težko razumljiva, a sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) so jasne. 

 

V posnetku z Youtube Mia pove, da je homoseksualno usmerjena, ampak da je to njeno osebno življenje, in da je tudi pri drugih homoseksualno usmerjenih enako, kajti če kdo odkrito pokaže, kaj čuti, se ga hitro prime etiketa "lezbijska igralka", "lezbijska režiserka", "lezbijska umetnica". Etikete nikoli niso fajn. Pa še težko se jih znebiš. Če sploh. Govorim z lastnimi besedami in povzemam Miino mnenje. Bilo jo je strah, da bi jo ljudje videli samo kot lezbijsko igralko in po intervjuju z Mišo jo številni prav zares tako vidijo. Mogoče je dobro, da se je enkrat soočila z demoni, vsekakor pa tega ni storila prostovoljno in z veseljem, kot je poudarjala Miša, ko se je po intervjuju izmotavala, da ji je Mia "hvaležna do nebes".

 

Britanski televizijec Piers Morgan, ki mu je Meghan Markle šla že vrsto let na živce, je pred kratkim dal na ITV odpoved, ker je v jutranjem programu večkrat ponovil, da je Meghan lažnivka in preračunljiva uničevalka monarhije ter izkoriščevalka vsega in vseh. Odpoved je moral dati. Če je ne bi dal sam, bi mu jo nemudoma izročili šefi. V razvitih demokracijah mediji vedo, da lahko gredo daleč (in kako daleč lahko gredo!), a se zavedajo tudi odgovornosti in Morgan je konec kariere pri ITV vzel v zakup. Itak je hitro dobil novo službo pri Rupertu Murdochu in morda bi se tam morala ponujati tudi Miša. Njej sicer ne grozi odpoved službe, da bi sama sestopila s piedestala, pa tudi ni videti.

 

V slovenskem javnem prostoru higiena ni veliko vredna. Tukaj nihče ne prevzema odgovornosti za nič in ob ogledu intervjuja je tudi meni najprej ušla ena konkretna "prasica". Če bi gospa v tak primež spravila sveto kravo s kriminalno preteklostjo, bi ji ploskali, tako pa lahko ob pogledu na intervju, ki je primerljiv s sežigom Ivane Orleanske, samo zmajem z glavo in olajšano zavzdihnem: hvaljen Jezus, da nismo več na istem vlaku.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.403
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.624
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.562
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.785
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.769
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.268
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.558
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.038
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.351
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.409