Komentar

Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!

V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim vse dobro v njeni upokojitvi. Do česa sem bil pravzaprav kritičen ves čas in kaj je zapuščina dolgoletne nemške kanclerke?

08.12.2021 21:50
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Angela Merkel   Nemčija   kanclerka   EU   Evropa   Rusija   Kitajska   Poljska

Prihodna oblika Evropske unije, če bo nadaljevala po nemški poti, ki jo je začrtala Merklova, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu.

Skozi leta so se moje pritožbe osredotočale na dejstvo, da je Angela Merkel vzbujala vtis, kot da nima nobenih pravih osnovnih načel.  Če je že obstajalo kakšno, je bilo, da bi morala biti kanclerka. Zdelo se je, da je pripravljena skleniti dogovor s komerkoli, samo da bi obdržala položaj, zato so velike koalicije v Nemčiji postale standard. Ena od posledic je, če so poročanja točna, da se je pri oblikovanju politike ravnala po zadnji javnomnenjski raziskavi, tako da je bila dostikrat, če je bila le-ta neprepričljiva, neodločna in omahujoča. Očitno je dobivala tedenska poročila o javnomnenjskih raziskavah. Govori se, da je pomanjkanje njenih trdnih prepričanj pravzaprav ugajalo nemškim volivcem.

 

Politična področja, na katerih po mojem mnenju ni uspela, so:

 

Energetska politika – po nesreči v Fukušimi je panično zapirala nemške jedrske elektrarne, kar je pripeljalo do prevelike odvisnosti od ruskega plina in odpiranja velikih novih premogovnikov.

 

Avtomobilska industrija – škandali zaradi goljufij pri testiranju izpustov in izdatne subvencije proizvajalcem avtomobilov za električne avte in čisti dizel.

 

NATO – ni uspela obdržati izdatkov za obrambo na dogovorjenih ravneh, zaradi česar je postala Nemčija dvojno ranljiva za ruske pritiske.

 

Severni tok 2 – Strateško slab projekt, ki bo obšel Poljsko, Ukrajino in Češko ter omogočil povečanje ruskega pritiska na prvi dve državi. Gospa Merkel ni zmogla pokazati solidarnosti s Poljsko glede cen plina iz Rusije, ki so veliko višje od cene za Nemčijo.

 

Migranti – Nerodno, dobesedno vabljenje, ki je povzročilo pritok več kot milijona migrantov in beguncev brez izdelanega načrta, kako jih privesti. Posledice so bile škoda manjšim državam, trgovina z ljudmi in zahteve, naj druge evropske države sprejmejo tiste, ki jih je Merklova sama povabila.

 

Podnebje – Nemčiji je spodrsnilo pri načrtovanju izpustov CO2.

 

Finance – Reševanje evra je škodovalo Grčiji in Italiji, vendar rešilo nemške banke. Neuspeh pri razkrivanju večmilijonskih nepravilnosti nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecarda, ki jih je razkril The Financial Times

 

Zunanja politika – Premehka do Kitajske. Slab sporazum iz Minska o Ukrajini, ki ni pripeljal nikamor. 

 

 

Za vse našteto seveda ni kriva samo ona, toda zgodilo se je med njenim službovanjem v kanclerskem uradu. Vendar je bila Angela Merkel junakinja nenavadnega, tako imenovanega liberalnega razreda na Zahodu, ki je za mnoge daleč od liberalnega in je v nekaterih pogledih iliberalen, morda zato, ker njena politika ni (bila) desnosredinska kot njena politična stranka CDU, ampak bolj socialistična.

 

Ste vedeli, da je njeno ime postalo celo beseda, ki pomeni nič narediti ali biti neodločen? Kar poglejte na splet. Kakorkoli, pravijo, da je politika umetnost preživetja in Merklova je bila v tem zelo dobra. Kar zadeva EU je ravnala v prid Nemčiji, četudi mogoče prepušča vodstvo Franciji, kjer je zelo ambiciozni Macron v tem trenutku sicer zelo nepriljubljen. Prihodnja oblika Evrope, če bo nadaljevala po nemški poti, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu. To bo morda zapuščina Angele Merkel, toda mnogim državam članicam EU to ne bo všeč.  Vseeno upajmo, da bo finančno najmočnejša država na celini pokazala resnično vodstvo v denarnih zadevah, človekovih pravicah in evropski varnosti. 

 

Angeli Merkel želim vse dobro v njeni upokojitvi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.297
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.449
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.321
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.659
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.512
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.353
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.117
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 987
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.033
10/
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
Valerio Fabbri
Ogledov: 356