Komentar

Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!

V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim vse dobro v njeni upokojitvi. Do česa sem bil pravzaprav kritičen ves čas in kaj je zapuščina dolgoletne nemške kanclerke?

08.12.2021 21:50
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Angela Merkel   Nemčija   kanclerka   EU   Evropa   Rusija   Kitajska   Poljska

Prihodna oblika Evropske unije, če bo nadaljevala po nemški poti, ki jo je začrtala Merklova, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu.

Skozi leta so se moje pritožbe osredotočale na dejstvo, da je Angela Merkel vzbujala vtis, kot da nima nobenih pravih osnovnih načel.  Če je že obstajalo kakšno, je bilo, da bi morala biti kanclerka. Zdelo se je, da je pripravljena skleniti dogovor s komerkoli, samo da bi obdržala položaj, zato so velike koalicije v Nemčiji postale standard. Ena od posledic je, če so poročanja točna, da se je pri oblikovanju politike ravnala po zadnji javnomnenjski raziskavi, tako da je bila dostikrat, če je bila le-ta neprepričljiva, neodločna in omahujoča. Očitno je dobivala tedenska poročila o javnomnenjskih raziskavah. Govori se, da je pomanjkanje njenih trdnih prepričanj pravzaprav ugajalo nemškim volivcem.

 

Politična področja, na katerih po mojem mnenju ni uspela, so:

 

Energetska politika – po nesreči v Fukušimi je panično zapirala nemške jedrske elektrarne, kar je pripeljalo do prevelike odvisnosti od ruskega plina in odpiranja velikih novih premogovnikov.

 

Avtomobilska industrija – škandali zaradi goljufij pri testiranju izpustov in izdatne subvencije proizvajalcem avtomobilov za električne avte in čisti dizel.

 

NATO – ni uspela obdržati izdatkov za obrambo na dogovorjenih ravneh, zaradi česar je postala Nemčija dvojno ranljiva za ruske pritiske.

 

Severni tok 2 – Strateško slab projekt, ki bo obšel Poljsko, Ukrajino in Češko ter omogočil povečanje ruskega pritiska na prvi dve državi. Gospa Merkel ni zmogla pokazati solidarnosti s Poljsko glede cen plina iz Rusije, ki so veliko višje od cene za Nemčijo.

 

Migranti – Nerodno, dobesedno vabljenje, ki je povzročilo pritok več kot milijona migrantov in beguncev brez izdelanega načrta, kako jih privesti. Posledice so bile škoda manjšim državam, trgovina z ljudmi in zahteve, naj druge evropske države sprejmejo tiste, ki jih je Merklova sama povabila.

 

Podnebje – Nemčiji je spodrsnilo pri načrtovanju izpustov CO2.

 

Finance – Reševanje evra je škodovalo Grčiji in Italiji, vendar rešilo nemške banke. Neuspeh pri razkrivanju večmilijonskih nepravilnosti nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecarda, ki jih je razkril The Financial Times

 

Zunanja politika – Premehka do Kitajske. Slab sporazum iz Minska o Ukrajini, ki ni pripeljal nikamor. 

 

 

Za vse našteto seveda ni kriva samo ona, toda zgodilo se je med njenim službovanjem v kanclerskem uradu. Vendar je bila Angela Merkel junakinja nenavadnega, tako imenovanega liberalnega razreda na Zahodu, ki je za mnoge daleč od liberalnega in je v nekaterih pogledih iliberalen, morda zato, ker njena politika ni (bila) desnosredinska kot njena politična stranka CDU, ampak bolj socialistična.

 

Ste vedeli, da je njeno ime postalo celo beseda, ki pomeni nič narediti ali biti neodločen? Kar poglejte na splet. Kakorkoli, pravijo, da je politika umetnost preživetja in Merklova je bila v tem zelo dobra. Kar zadeva EU je ravnala v prid Nemčiji, četudi mogoče prepušča vodstvo Franciji, kjer je zelo ambiciozni Macron v tem trenutku sicer zelo nepriljubljen. Prihodnja oblika Evrope, če bo nadaljevala po nemški poti, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu. To bo morda zapuščina Angele Merkel, toda mnogim državam članicam EU to ne bo všeč.  Vseeno upajmo, da bo finančno najmočnejša država na celini pokazala resnično vodstvo v denarnih zadevah, človekovih pravicah in evropski varnosti. 

 

Angeli Merkel želim vse dobro v njeni upokojitvi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.919
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.187
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.221
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.780
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 807
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 550