Komentar

Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!

V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim vse dobro v njeni upokojitvi. Do česa sem bil pravzaprav kritičen ves čas in kaj je zapuščina dolgoletne nemške kanclerke?

08.12.2021 21:50
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Angela Merkel   Nemčija   kanclerka   EU   Evropa   Rusija   Kitajska   Poljska

Prihodna oblika Evropske unije, če bo nadaljevala po nemški poti, ki jo je začrtala Merklova, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu.

Skozi leta so se moje pritožbe osredotočale na dejstvo, da je Angela Merkel vzbujala vtis, kot da nima nobenih pravih osnovnih načel.  Če je že obstajalo kakšno, je bilo, da bi morala biti kanclerka. Zdelo se je, da je pripravljena skleniti dogovor s komerkoli, samo da bi obdržala položaj, zato so velike koalicije v Nemčiji postale standard. Ena od posledic je, če so poročanja točna, da se je pri oblikovanju politike ravnala po zadnji javnomnenjski raziskavi, tako da je bila dostikrat, če je bila le-ta neprepričljiva, neodločna in omahujoča. Očitno je dobivala tedenska poročila o javnomnenjskih raziskavah. Govori se, da je pomanjkanje njenih trdnih prepričanj pravzaprav ugajalo nemškim volivcem.

 

Politična področja, na katerih po mojem mnenju ni uspela, so:

 

Energetska politika – po nesreči v Fukušimi je panično zapirala nemške jedrske elektrarne, kar je pripeljalo do prevelike odvisnosti od ruskega plina in odpiranja velikih novih premogovnikov.

 

Avtomobilska industrija – škandali zaradi goljufij pri testiranju izpustov in izdatne subvencije proizvajalcem avtomobilov za električne avte in čisti dizel.

 

NATO – ni uspela obdržati izdatkov za obrambo na dogovorjenih ravneh, zaradi česar je postala Nemčija dvojno ranljiva za ruske pritiske.

 

Severni tok 2 – Strateško slab projekt, ki bo obšel Poljsko, Ukrajino in Češko ter omogočil povečanje ruskega pritiska na prvi dve državi. Gospa Merkel ni zmogla pokazati solidarnosti s Poljsko glede cen plina iz Rusije, ki so veliko višje od cene za Nemčijo.

 

Migranti – Nerodno, dobesedno vabljenje, ki je povzročilo pritok več kot milijona migrantov in beguncev brez izdelanega načrta, kako jih privesti. Posledice so bile škoda manjšim državam, trgovina z ljudmi in zahteve, naj druge evropske države sprejmejo tiste, ki jih je Merklova sama povabila.

 

Podnebje – Nemčiji je spodrsnilo pri načrtovanju izpustov CO2.

 

Finance – Reševanje evra je škodovalo Grčiji in Italiji, vendar rešilo nemške banke. Neuspeh pri razkrivanju večmilijonskih nepravilnosti nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecarda, ki jih je razkril The Financial Times

 

Zunanja politika – Premehka do Kitajske. Slab sporazum iz Minska o Ukrajini, ki ni pripeljal nikamor. 

 

 

Za vse našteto seveda ni kriva samo ona, toda zgodilo se je med njenim službovanjem v kanclerskem uradu. Vendar je bila Angela Merkel junakinja nenavadnega, tako imenovanega liberalnega razreda na Zahodu, ki je za mnoge daleč od liberalnega in je v nekaterih pogledih iliberalen, morda zato, ker njena politika ni (bila) desnosredinska kot njena politična stranka CDU, ampak bolj socialistična.

 

Ste vedeli, da je njeno ime postalo celo beseda, ki pomeni nič narediti ali biti neodločen? Kar poglejte na splet. Kakorkoli, pravijo, da je politika umetnost preživetja in Merklova je bila v tem zelo dobra. Kar zadeva EU je ravnala v prid Nemčiji, četudi mogoče prepušča vodstvo Franciji, kjer je zelo ambiciozni Macron v tem trenutku sicer zelo nepriljubljen. Prihodnja oblika Evrope, če bo nadaljevala po nemški poti, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu. To bo morda zapuščina Angele Merkel, toda mnogim državam članicam EU to ne bo všeč.  Vseeno upajmo, da bo finančno najmočnejša država na celini pokazala resnično vodstvo v denarnih zadevah, človekovih pravicah in evropski varnosti. 

 

Angeli Merkel želim vse dobro v njeni upokojitvi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.032
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.956
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.366
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.484
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.339
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.248
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 822
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544