Komentar

Auf Wiedersehen, Frau Merkel! Nasvidenje, gospa Merkel!

V preteklosti sem pogosto kritiziral kanclerstvo gospe Angele Merkel in tudi zdaj se temu ne bom izognil. Vsekakor pa ji želim vse dobro v njeni upokojitvi. Do česa sem bil pravzaprav kritičen ves čas in kaj je zapuščina dolgoletne nemške kanclerke?

08.12.2021 21:50
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Angela Merkel   Nemčija   kanclerka   EU   Evropa   Rusija   Kitajska   Poljska

Prihodna oblika Evropske unije, če bo nadaljevala po nemški poti, ki jo je začrtala Merklova, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu.

Skozi leta so se moje pritožbe osredotočale na dejstvo, da je Angela Merkel vzbujala vtis, kot da nima nobenih pravih osnovnih načel.  Če je že obstajalo kakšno, je bilo, da bi morala biti kanclerka. Zdelo se je, da je pripravljena skleniti dogovor s komerkoli, samo da bi obdržala položaj, zato so velike koalicije v Nemčiji postale standard. Ena od posledic je, če so poročanja točna, da se je pri oblikovanju politike ravnala po zadnji javnomnenjski raziskavi, tako da je bila dostikrat, če je bila le-ta neprepričljiva, neodločna in omahujoča. Očitno je dobivala tedenska poročila o javnomnenjskih raziskavah. Govori se, da je pomanjkanje njenih trdnih prepričanj pravzaprav ugajalo nemškim volivcem.

 

Politična področja, na katerih po mojem mnenju ni uspela, so:

 

Energetska politika – po nesreči v Fukušimi je panično zapirala nemške jedrske elektrarne, kar je pripeljalo do prevelike odvisnosti od ruskega plina in odpiranja velikih novih premogovnikov.

 

Avtomobilska industrija – škandali zaradi goljufij pri testiranju izpustov in izdatne subvencije proizvajalcem avtomobilov za električne avte in čisti dizel.

 

NATO – ni uspela obdržati izdatkov za obrambo na dogovorjenih ravneh, zaradi česar je postala Nemčija dvojno ranljiva za ruske pritiske.

 

Severni tok 2 – Strateško slab projekt, ki bo obšel Poljsko, Ukrajino in Češko ter omogočil povečanje ruskega pritiska na prvi dve državi. Gospa Merkel ni zmogla pokazati solidarnosti s Poljsko glede cen plina iz Rusije, ki so veliko višje od cene za Nemčijo.

 

Migranti – Nerodno, dobesedno vabljenje, ki je povzročilo pritok več kot milijona migrantov in beguncev brez izdelanega načrta, kako jih privesti. Posledice so bile škoda manjšim državam, trgovina z ljudmi in zahteve, naj druge evropske države sprejmejo tiste, ki jih je Merklova sama povabila.

 

Podnebje – Nemčiji je spodrsnilo pri načrtovanju izpustov CO2.

 

Finance – Reševanje evra je škodovalo Grčiji in Italiji, vendar rešilo nemške banke. Neuspeh pri razkrivanju večmilijonskih nepravilnosti nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecarda, ki jih je razkril The Financial Times

 

Zunanja politika – Premehka do Kitajske. Slab sporazum iz Minska o Ukrajini, ki ni pripeljal nikamor. 

 

 

Za vse našteto seveda ni kriva samo ona, toda zgodilo se je med njenim službovanjem v kanclerskem uradu. Vendar je bila Angela Merkel junakinja nenavadnega, tako imenovanega liberalnega razreda na Zahodu, ki je za mnoge daleč od liberalnega in je v nekaterih pogledih iliberalen, morda zato, ker njena politika ni (bila) desnosredinska kot njena politična stranka CDU, ampak bolj socialistična.

 

Ste vedeli, da je njeno ime postalo celo beseda, ki pomeni nič narediti ali biti neodločen? Kar poglejte na splet. Kakorkoli, pravijo, da je politika umetnost preživetja in Merklova je bila v tem zelo dobra. Kar zadeva EU je ravnala v prid Nemčiji, četudi mogoče prepušča vodstvo Franciji, kjer je zelo ambiciozni Macron v tem trenutku sicer zelo nepriljubljen. Prihodnja oblika Evrope, če bo nadaljevala po nemški poti, niso Združene države Evrope, temveč Zvezna republika Evropa po nemškem modelu. To bo morda zapuščina Angele Merkel, toda mnogim državam članicam EU to ne bo všeč.  Vseeno upajmo, da bo finančno najmočnejša država na celini pokazala resnično vodstvo v denarnih zadevah, človekovih pravicah in evropski varnosti. 

 

Angeli Merkel želim vse dobro v njeni upokojitvi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.426
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155