Komentar

Ideologi ponovno - podobno kot fašisti - prevzemajo vlogo kriznega menedžmenta, ki ga upravljajo s pomočjo strahu.

Futurizem je s svojim pojavom želel narediti v zgodovini umetnosti veliko zarezo. Želel je zgraditi novo dobo v zgodovini človeštva. Nastopil je z monumnetalno ambicijio in proizvedel cel niz paradoksov, ki jih človeštvo še do današnjega dne ni zmoglo sprocesirati. Vemo samo to, da domoljubje zastopa drhal, ki je dejansko pripravljena ubijati v imenu domovine, ko pa se ta faza zaključi, zelo hitro nastopi ekspanzionizem.

11.12.2021 22:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Filippo Tommaso Marinetti   futurizem   Mussolini   Rusija   Moskva   fašizem   komunizem   Oktobrska revolucija

Vsi trije futuristični valovi so bili impresivno kreativni, v resničnosti pa zgolj kontradiktorni, skozi leta pa vedno bolj politično programski. V finalu pa skoraj fašistični.

Danes bom komentiral futuristični kontingent, ki se je odvijal od leta 1909 do leta 1943 v milanskem bazenu in se razširil po vsem svetu. Časopisi tistega časa so poročali, da je Marinetti v Moskvi in Sankt Peterburgu januarja in februarja 1914 z veliko elegance na svojih predavanjih napadel hinavskega Tolstoja in histeričnega Dostojevskega. Ne pozabimo, da je Filippo Tommaso Marinetti izhajal iz literarnega avantgardizma.

 

Odkar komentiram na portalu+ umetnost, sem se stilni formaciji futurizem izogibal zaradi Marinettijevega "drugega vpada" v Rusijo leta 1942, ki je bil tako patetičen, kot so Monteverdijeve opere. To je bil beden, uniformiran vdor starega futurista, popolnoma podrejenega fašistično-nacistični ideologiji, v smeri reke Don-Stalingrad. Naj ob tem ne pozabim še na požig Narodnega doma v Trstu in Marinettijeve bizarne izjave o žrtvah požiga. Še teden dni nazaj sem mislil, da se je v svojem petdesetem, šestedesetm letu prodal za poceni akademske naslove. Motil sem se. Natančno se je zavedal, kaj se mu dogaja in kaj se bo zgodilo v svetu umetnosti. Ni pa si mogel predstavljati, da ga bo resničnost potisnila v območje genocida.

 

Zame in za mnoge druge je futurizem prelomno svetovno umetniško gibanje. Čeprav se je izkazalo, da bodočniki niso imeli nobene resne bodočnosti. Zakaj? Predvsem zaradi nenačelne koalicije s fašistično ideologijo, ki jih je požrla v imenu napredka. Ta pa je spervertiral razvoj in s tem bodočnost. Saj poznate tisto: naši naprednjaki so brutalni nazadnjaki. Umetniški program futurizma se je večkrat s pomočjo škandalov prelival v resničnost, istočasno pa so fašisti velikokrat intervenirali v svet umetnosti, čeprav popolnoma drugače od nacistov.

 

 

Obče mesto I.: Umetniki in ideologi naj bi skupaj zgradili nov svet na ruševinah preteklosti. Toda umetnost je najprej individualno dejanje. Tudi takrat, ko umetnik deluje v skupini. Umetnost s stilno formacijo najtemeljiteje spreminja svet. Sam se zavzemam za načelno koalicijo umetnosti in znanosti. Menim, da bosta usklajeni spremili svet tehnologij. A le pod pogojem, da bosta od ideologije in teologije prevzeli vzvode moči. Vidmo pa, da v tem trenutku poteka bizarno ideološko ustrahovanje sveta v imenu virusa. Ideologi ponovno - podobno kot fašisti - prevzemajo vlogo kriznega menedžmenta, ki ga upravljajo s pomočjo strahu. Futuristični akterji z začetka stoletja so večino vsebinskih odločitev prepustili impresariju Filippu Tommasu Marniettiju, direktorju in usmerjevalcu prvega velikega -izma XX. stoletja. Obsodili so se na propad, ker se niso uprli fašizmu, kot so to storili kubofuturisti. Zelo hitro so se transformirali v suprematiste in konstruktiviste. Uprli so se tudi komunistom.

 

Po dolgem času sem ponovno prebral futuristični manifest, ki me je pretresel do skrajnosti. Potrdilo se je dejstvo, da je resničnost bedna in grozljiva, umetnost pa fantastična!

 

 

Obče mesto II.: Prvi Marinettijev manifest opeva lepoto stroja in dinamiko mesta. Hitrost, moč in energijo. Opeva veliko spremembo! Poziva k rušenju muzejev in knjižnic. Fašisti so jih rušili, futuristi nikoli! Ne pozabimo, da je bil Marinetti urednik revije Poezija.

 

 

Obče mesto III.: Želimo poveličevati vojno - edino zdravilo za svet - militarizem, domoljubje, uničujočo gesto anarhistov, lepe ideje, ki ubijajo, in prezir do žensk. Leta 1914 je ta futuristični stavek deloval kot čista provokacija. Izražal je umetniški paradoks. Leta 2021 pa zveni kot enoplastna ideja militantne, ne pa umetniške skupine. Marinetti je z veliko energije napadal ženski spol kot manjvrednega. Bodite prepričani, da tega ni dejansko mislil, čeprav bi me mnogi želeli prepričati v nasprotno. Že ko nam je v srednji šoli profesorica slovenščine Alenka Kraigher Gregorc brala futurisitični manifest, sem se zavedal, da umetniki vsega naštetega ne mislijo dobesedno. A so se ruski, ukrajinski in beloruski umetniki, anarhisti kmalu distancirali od milanskega futurizma, ker je po I. svetovni vojni vstopil v nenačelno koalicijo s fašisti in postal nacionalno orientiran.

 

 

Privlačnosti in kategorična razhajanja

 

Marinetti je imel na moskovski Politehniki in v Sankt Petreburgu na svojih predavanjih polne dvorane. Kdo so bili njegova publika? Najbolje, da si jo ogledate na fotografijah. Marinettija so fotografirali pred avditorijem. Dejansko pa ga ni nihče od kubofuturistov pričakal na železnški postaji v Moskvi. V Sankt Peterburgu ga je pričakala deklaracija Hlebnikova in Lišvica, ki sta jo delila pred predavanjem. Zaumnik Hlebnikov je zelo natančno napovedal futuristični paradoks: Pričakujmo vdor evropskega vojnega stroja v Rusijo.

 

Toda na konec pameti mi ne pade, da bi primerjal ideologa Duceja z Marinettijem. Mussolini je bil kvečjemu imitator. V Marinettijevem primeru imamo pred seboj umetnika, genialnega literata. Še prejšnji teden sem bil prepričan, da je s svojo nenačelno koalicijo prestopil na temno stran zgodovine, v območje zla. Saj je – toda! Popolnoma nepričakovano sem te dni prebral meni neznano Marinettijevo besedilo, ki mi je v celoti spremnilo pogled na potek futuristične umetniške revolucije. Spremenilo mi je celo načrt za današnji komentar, ki naj bi reflektiral politiko v operi. 

 

Vsi trije futuristični valovi so bili impresivno kreativni, v resničnosti pa zgolj kontradiktorni, skozi leta pa vedno bolj politično programski. V finalu pa skoraj fašistični. Dejansko so bili domovinsko naravnani, nacionalistični, da si podvomil v njihove začetne internacionalistične impulse. Porajalo se je vprašanje, ali so njihove začetne izjave le provokacija, namenjena intelektualnemu obratu, ali dejanski politični program. Sam nisem v svoji podzavesti nikoli podvomil o čistosti umetniških namenov, čeprav sem že od rane mladosti poznal zaključna dejanja pripovedi o futurizmu. Poznal sem bedno Marinettijevo fotografijo v uniformi fašistične soldateske z nožem za pasom, ob ruski babici in njenem vnuku. Nikoli ne bo pozabljeno, da je druga svetovna vojna v Rusiji pokončala dvajset milijonov ljudi. Se pravi polovico vseh žrtev II. svetovne vojne.

 

Smo leta 1909. Za Marinettija je bilo vse promocija in provokacija.

 

Rad se ponavljam! Ruska Marinettijeva turneja je bila del evforičnega slavja, ki je napovedovalo veliko spremembo sveta, ki se je dejansko zgodila v skladu z futuristično napovedjo. Najprej s totalno vojno in takoj zatem z Oktobrsko revolucijo. Z nepovratnim rušenjem stare in gradnjo nove dobe. Govorimo o umetnosti, ki se nahaja na robu resničnosti. Sprožila so se zahtevna estetska vprašanja, ki jih moramo enačiti z etičnimi. Na sotočju italjanskega in ruskega futurizma je ključnega pomena polemika med genialnim Hlebnikovom in genialnim Marinettijem. Oba pa je povezoval prezir do pasatistov.

 

Futurizem je s svojim pojavom želel narediti v zgodovini umetnosti veliko zarezo. Želel je zgraditi novo dobo v zgodovini človeštva. Nastopil je z monumnetalno ambicijio in proizvedel cel niz paradoksov, ki jih človeštvo še do današnjega dne ni zmoglo sprocesirati. Vemo samo to, da domoljubje zastopa drhal, ki je dejansko pripravljena ubijati v imenu domovine, ko pa se ta faza zaključi, zelo hitro nastopi ekspanzionizem. Zaključka ni, komentar bo ostal odprt za prihodnji čas. Marinettijevo besedilo me je samo prepričalo, da "fašisti in komunisti niso isti". Da pa je svet zapleten do obisti, je dejstvo, ker ima opravka z nečloveškimi silami.

 

P.S.: Marinettijevo besedilo, ki me je spodbudilo k pisanju tega komentarja, poiščite v DNK knjižnici.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
21
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.348
02/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.499
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.469
04/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.539
05/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.145
06/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.190
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.690
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 771
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.752
10/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.817