Komentar

Ideologi ponovno - podobno kot fašisti - prevzemajo vlogo kriznega menedžmenta, ki ga upravljajo s pomočjo strahu.

Futurizem je s svojim pojavom želel narediti v zgodovini umetnosti veliko zarezo. Želel je zgraditi novo dobo v zgodovini človeštva. Nastopil je z monumnetalno ambicijio in proizvedel cel niz paradoksov, ki jih človeštvo še do današnjega dne ni zmoglo sprocesirati. Vemo samo to, da domoljubje zastopa drhal, ki je dejansko pripravljena ubijati v imenu domovine, ko pa se ta faza zaključi, zelo hitro nastopi ekspanzionizem.

11.12.2021 22:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Filippo Tommaso Marinetti   futurizem   Mussolini   Rusija   Moskva   fašizem   komunizem   Oktobrska revolucija

Vsi trije futuristični valovi so bili impresivno kreativni, v resničnosti pa zgolj kontradiktorni, skozi leta pa vedno bolj politično programski. V finalu pa skoraj fašistični.

Danes bom komentiral futuristični kontingent, ki se je odvijal od leta 1909 do leta 1943 v milanskem bazenu in se razširil po vsem svetu. Časopisi tistega časa so poročali, da je Marinetti v Moskvi in Sankt Peterburgu januarja in februarja 1914 z veliko elegance na svojih predavanjih napadel hinavskega Tolstoja in histeričnega Dostojevskega. Ne pozabimo, da je Filippo Tommaso Marinetti izhajal iz literarnega avantgardizma.

 

Odkar komentiram na portalu+ umetnost, sem se stilni formaciji futurizem izogibal zaradi Marinettijevega "drugega vpada" v Rusijo leta 1942, ki je bil tako patetičen, kot so Monteverdijeve opere. To je bil beden, uniformiran vdor starega futurista, popolnoma podrejenega fašistično-nacistični ideologiji, v smeri reke Don-Stalingrad. Naj ob tem ne pozabim še na požig Narodnega doma v Trstu in Marinettijeve bizarne izjave o žrtvah požiga. Še teden dni nazaj sem mislil, da se je v svojem petdesetem, šestedesetm letu prodal za poceni akademske naslove. Motil sem se. Natančno se je zavedal, kaj se mu dogaja in kaj se bo zgodilo v svetu umetnosti. Ni pa si mogel predstavljati, da ga bo resničnost potisnila v območje genocida.

 

Zame in za mnoge druge je futurizem prelomno svetovno umetniško gibanje. Čeprav se je izkazalo, da bodočniki niso imeli nobene resne bodočnosti. Zakaj? Predvsem zaradi nenačelne koalicije s fašistično ideologijo, ki jih je požrla v imenu napredka. Ta pa je spervertiral razvoj in s tem bodočnost. Saj poznate tisto: naši naprednjaki so brutalni nazadnjaki. Umetniški program futurizma se je večkrat s pomočjo škandalov prelival v resničnost, istočasno pa so fašisti velikokrat intervenirali v svet umetnosti, čeprav popolnoma drugače od nacistov.

 

 

Obče mesto I.: Umetniki in ideologi naj bi skupaj zgradili nov svet na ruševinah preteklosti. Toda umetnost je najprej individualno dejanje. Tudi takrat, ko umetnik deluje v skupini. Umetnost s stilno formacijo najtemeljiteje spreminja svet. Sam se zavzemam za načelno koalicijo umetnosti in znanosti. Menim, da bosta usklajeni spremili svet tehnologij. A le pod pogojem, da bosta od ideologije in teologije prevzeli vzvode moči. Vidmo pa, da v tem trenutku poteka bizarno ideološko ustrahovanje sveta v imenu virusa. Ideologi ponovno - podobno kot fašisti - prevzemajo vlogo kriznega menedžmenta, ki ga upravljajo s pomočjo strahu. Futuristični akterji z začetka stoletja so večino vsebinskih odločitev prepustili impresariju Filippu Tommasu Marniettiju, direktorju in usmerjevalcu prvega velikega -izma XX. stoletja. Obsodili so se na propad, ker se niso uprli fašizmu, kot so to storili kubofuturisti. Zelo hitro so se transformirali v suprematiste in konstruktiviste. Uprli so se tudi komunistom.

 

Po dolgem času sem ponovno prebral futuristični manifest, ki me je pretresel do skrajnosti. Potrdilo se je dejstvo, da je resničnost bedna in grozljiva, umetnost pa fantastična!

 

 

Obče mesto II.: Prvi Marinettijev manifest opeva lepoto stroja in dinamiko mesta. Hitrost, moč in energijo. Opeva veliko spremembo! Poziva k rušenju muzejev in knjižnic. Fašisti so jih rušili, futuristi nikoli! Ne pozabimo, da je bil Marinetti urednik revije Poezija.

 

 

Obče mesto III.: Želimo poveličevati vojno - edino zdravilo za svet - militarizem, domoljubje, uničujočo gesto anarhistov, lepe ideje, ki ubijajo, in prezir do žensk. Leta 1914 je ta futuristični stavek deloval kot čista provokacija. Izražal je umetniški paradoks. Leta 2021 pa zveni kot enoplastna ideja militantne, ne pa umetniške skupine. Marinetti je z veliko energije napadal ženski spol kot manjvrednega. Bodite prepričani, da tega ni dejansko mislil, čeprav bi me mnogi želeli prepričati v nasprotno. Že ko nam je v srednji šoli profesorica slovenščine Alenka Kraigher Gregorc brala futurisitični manifest, sem se zavedal, da umetniki vsega naštetega ne mislijo dobesedno. A so se ruski, ukrajinski in beloruski umetniki, anarhisti kmalu distancirali od milanskega futurizma, ker je po I. svetovni vojni vstopil v nenačelno koalicijo s fašisti in postal nacionalno orientiran.

 

 

Privlačnosti in kategorična razhajanja

 

Marinetti je imel na moskovski Politehniki in v Sankt Petreburgu na svojih predavanjih polne dvorane. Kdo so bili njegova publika? Najbolje, da si jo ogledate na fotografijah. Marinettija so fotografirali pred avditorijem. Dejansko pa ga ni nihče od kubofuturistov pričakal na železnški postaji v Moskvi. V Sankt Peterburgu ga je pričakala deklaracija Hlebnikova in Lišvica, ki sta jo delila pred predavanjem. Zaumnik Hlebnikov je zelo natančno napovedal futuristični paradoks: Pričakujmo vdor evropskega vojnega stroja v Rusijo.

 

Toda na konec pameti mi ne pade, da bi primerjal ideologa Duceja z Marinettijem. Mussolini je bil kvečjemu imitator. V Marinettijevem primeru imamo pred seboj umetnika, genialnega literata. Še prejšnji teden sem bil prepričan, da je s svojo nenačelno koalicijo prestopil na temno stran zgodovine, v območje zla. Saj je – toda! Popolnoma nepričakovano sem te dni prebral meni neznano Marinettijevo besedilo, ki mi je v celoti spremnilo pogled na potek futuristične umetniške revolucije. Spremenilo mi je celo načrt za današnji komentar, ki naj bi reflektiral politiko v operi. 

 

Vsi trije futuristični valovi so bili impresivno kreativni, v resničnosti pa zgolj kontradiktorni, skozi leta pa vedno bolj politično programski. V finalu pa skoraj fašistični. Dejansko so bili domovinsko naravnani, nacionalistični, da si podvomil v njihove začetne internacionalistične impulse. Porajalo se je vprašanje, ali so njihove začetne izjave le provokacija, namenjena intelektualnemu obratu, ali dejanski politični program. Sam nisem v svoji podzavesti nikoli podvomil o čistosti umetniških namenov, čeprav sem že od rane mladosti poznal zaključna dejanja pripovedi o futurizmu. Poznal sem bedno Marinettijevo fotografijo v uniformi fašistične soldateske z nožem za pasom, ob ruski babici in njenem vnuku. Nikoli ne bo pozabljeno, da je druga svetovna vojna v Rusiji pokončala dvajset milijonov ljudi. Se pravi polovico vseh žrtev II. svetovne vojne.

 

Smo leta 1909. Za Marinettija je bilo vse promocija in provokacija.

 

Rad se ponavljam! Ruska Marinettijeva turneja je bila del evforičnega slavja, ki je napovedovalo veliko spremembo sveta, ki se je dejansko zgodila v skladu z futuristično napovedjo. Najprej s totalno vojno in takoj zatem z Oktobrsko revolucijo. Z nepovratnim rušenjem stare in gradnjo nove dobe. Govorimo o umetnosti, ki se nahaja na robu resničnosti. Sprožila so se zahtevna estetska vprašanja, ki jih moramo enačiti z etičnimi. Na sotočju italjanskega in ruskega futurizma je ključnega pomena polemika med genialnim Hlebnikovom in genialnim Marinettijem. Oba pa je povezoval prezir do pasatistov.

 

Futurizem je s svojim pojavom želel narediti v zgodovini umetnosti veliko zarezo. Želel je zgraditi novo dobo v zgodovini človeštva. Nastopil je z monumnetalno ambicijio in proizvedel cel niz paradoksov, ki jih človeštvo še do današnjega dne ni zmoglo sprocesirati. Vemo samo to, da domoljubje zastopa drhal, ki je dejansko pripravljena ubijati v imenu domovine, ko pa se ta faza zaključi, zelo hitro nastopi ekspanzionizem. Zaključka ni, komentar bo ostal odprt za prihodnji čas. Marinettijevo besedilo me je samo prepričalo, da "fašisti in komunisti niso isti". Da pa je svet zapleten do obisti, je dejstvo, ker ima opravka z nečloveškimi silami.

 

P.S.: Marinettijevo besedilo, ki me je spodbudilo k pisanju tega komentarja, poiščite v DNK knjižnici.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.189
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.703
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.552
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.224
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.832
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.085