Komentar

O mafijskem upravljanju z državo in korupciji zagotovo nimajo pravice govoriti tisti, ki so sami do vratu vpleteni v to

Včerajšnjo razpravo v državnem zboru o korupciji in mafijskem upravljanju z državo bi morala nacionalka v prihodnjih mesecih večkrat ponoviti, morda jo celo redno predvajati. Videli smo namreč prvovrstno parodijo, v kateri je levica očitala desnici, da krade, desnica pa ji ni ostala dolžna in je levico obtožila, da se je v času njene oblasti kradlo še bolj. Poanta, na katero velja pomisliti zlasti na volilno nedeljo, je torej enostavna: kradejo oboji, morda levičarji zaradi daljše kilometrine celo nekoliko bolj in so načeloma spretnejši, toda zmagajo vsekakor strički in tetke, ki so ves čas v ozadju in "delajo z vsemi", levimi in desnimi, odvisno od tega, kdo je na oblasti. O teh spretnih lutkarjih nihče ne govori, nihče jih ne vabi na seje ali preiskovalne komisije, saj za svoj mir dovolj izdatno plačujejo in tako skrbijo, da so vsi tisti, ki bi jim lahko delali težave, bogato nagrajeni ...

14.12.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   korupcija   Slovenija   državni zbor   mafija   Rado Pezdir   poslanci   Levica

V nekem trenutku se mora človek odločiti. Lahko se še naprej dela, da je vse v redu. Lahko zagrenjeno ugotavlja, kako se ne da nič narediti. Ali pa pošlje k vragu državo in bandite na oblasti ter se izseli. Lahko se celo odloči, da bo pristavil svoj lonček pod "bankomat" in se še sam okoristil. Možnosti je precej, vendar je zgolj ena tista, o kateri je smiselno razpravljati, če nismo popolni moralni imbecili.

Stranka Levica in njen poslanec Matej Tašner Vatovec sta tokrat poskrbela za eno tistih razprav v državnem zboru, ki bi si jih želeli slišati večkrat. O korupciji in mafjskem vodenju države bi se morali pogovarjati vsak dan. Še posebej pa v času, ko je parlament degradiran na vlogo glasovalnega stroja. Državni zbor že dolgo ni več forum, kjer bi se kresala mnenja ali vodile ostre polemike. Za to ga namreč imamo - da se v njem slišijo vsi glasovi, tudi najbolj radikalni ali kritični. Kajti v nasprotnem se dogajanje preseli na ulico, to pa lahko v končni konsekvenci pripelje do nasilja in kaosa.

 

Slovenski parlament kot zakonodajalec po mojem mnenju ne uveljavlja dovolj odločno svoje vloge v sistemu delitve oblasti, poslanci pa so premalo neizprosni tudi v parlamentarnih preiskovalnih komisijah, kjer mirno dopuščajo, da se preiskovanci in priče delajo norca iz njih kot tudi iz nas, davkoplačevalcev. Ne znam si predstavljati, da bi se ljudje, ki so poklicani pred senatno preiskovalno komisijo na Kapitolu, režali senatorjem v obraz, lagali, se sprenevedali in obnašali kot največji primitivci iz kakšnega gangstrskega filma Martina Scorseseja. Slovenski parlamentarci - njihova članska izkaznica oziroma strankarska pripadnost me v bistvu niti ne zanimata - si ne bi smeli dovoliti takšnega javnega poniževanja. Še posebej v kontekstu korupcije ne. Kajti verjamem, da za razliko od javne uprave niso skorumpirani do obisti (morda poznam dva poslanca, ki se ju da "kupiti" oziroma sta v preteklosti že večkrat zaračunala svoje storitve različnim naročnikom), zato v njihovem primeru ne moremo govoriti o sistemski korupciji.

 

Državni zbor ima seveda druge probleme. Denimo konstantno kršenje ustave v primeru reprezentativnega poslanskega mandata: poslanci od leta 1991, ko je bila sprejeta nova, demokratična ustava, niso več delagati ali partijski poverjeniki, temveč so predstavniki ljudstva in kot takšni niso vezani na kakršna koli navodila. Pika.

 

Razprava o korupciji in mafijskim upravljanjem z državo je resda - in vsaj na prvi pogled - tudi abstraktna, verjetno je med širšimi ljudskimi množicami vzbudila tudi nekaj posmehovanja, čeprav po krivici. Poslancev ne moremo kriviti za to, da Slovenija letno zaradi korupcije izgubi okoli 3,5 milijarde evrov. Oceno je podala Evropska komisija in ni plod moje domišljije. Pa četudi je za 50 % pretirana, je korupcija še vedno eden največjih slovenskih problemov. Vsi se zavedamo, da obstaja, vendar ne naredimo (skoraj) nič za to, da bi jo izkoreninili. Tudi s tem, da enkrat za vedno pokažemo sredinec vsem tistim političnim strankam, ki na takšen ali drugačen način podpirajo korupcijo. Zakaj bi bila aktualna vladna koalicija kaj boljša? Poglejte samo nabave zaščitne opreme v lanskem letu, ne pozabite na državno zdravstvo in njegove dvorne dobavitelje, pa vam bo marsikaj jasno. Zakaj največja stranka, ki je nekoč grmela o korupciji v zdravstvu, ni naklonjena spremembam zakona o javnem naročanju, ki bi uvedel večjo transparentnost pri nabavah? Zakaj, mislite? In koliko podkupnine so ponudili zdaj že bivšemu šefu ljubljanskega Kliničnega centra v zameno za sodelovanje? Tri hiše? Samsonite kovček zlatih palc?

 

Govorim o tem, da s svojimi dejanji, zlasti s svojo patološko pasivnostjo na nek način dajemo potuho korupciji. In če javna uprava, ki je idealno gojišče majhne in velike korupcije, (p)ostaja osrednji volilni bazen političnih strank, je razumljivo, da ne more priti do sprememb razen z revolucijo. Torej na silo. Politična elita potrebuje volivce in denar. Javna uprava zagotavlja zmago na volitvah, verjento celo koalicijo. A v zameno zahteva službe, zaščito pred odpuščanjem in predvsem čim manj delovnih naporov. Na drugi strani so tisti, ki financirajo predvolilne kampanje in dajejo denar strankam. Ker pri nas pravne osebe ne smejo več financirati političnih strank (kot donatorji), je sistem našel obvod (by-pass) in se začel posluževati napol kriminalnih praks. Vplivanje na javnomnenjske raziskave, o čemer bomo več napisali v prihodnjih dneh, je le del tega napol mafijskega "ekosistema", kjer bolj kot o merjenju lahko govorimo o ustvarjanju javnega mnenja. Ko so si nekaj takšnega pred leti privoščili v ekipi Sebastiana Kurza, so mu s tem okoli vrati zadrgnili vrv, čeprav so se mu tla pod nogami spodmaknila šele letos ...

 

O mafijskem upravljanju z državo in korupciji zagotovo nimajo pravice govoriti tisti, ki so sami do vratu vpleteni v to. Na nacionalni ali lokalni ravni. Kdor je prebral zadnjo knjigo Rada Pezdirja, ki je pred leti nekaj svojih razkritij objavil tudi na našem portalu, ima verjetno nekoliko boljši vpogled v to patologijo, s katero se Slovenija sooča zadnjih trideset let. In že zato bi se zdelo nujno, da boj proti korupciji in klientelizmu postane središčni del predvolilne kampanje spomladi 2022. Kajti če bomo vztrajali pri tem in zahtevali, da državni organi - zlasti in še posebej pravosodje in sodstvo - opravljajo svoje delo, potem bi morale po volitvah v osredje stopiti neke povsem nove, čiste stranke. Če bomo ponovno poslušali lamentiranje večnih politikov, ki Slovenijo obremenjujejo že preveč mandatov, je jasno, da se spet ne bo zgodilo nič in da bo korupcijska hobotnica ugrabila tudi prihodnjo vlado.

 

Večina ljudi si na žalost še vedno zelo naivno predstavlja politiko oziroma boj za oblast. V resnici ni levih ali desnih politikov, konservativnih ali liberalnih strank, ampak so samo čisti in skorumpirani politiki. So tisti, ki nimajo prstov v marmeladi, in so takšni, ki zastopajo interese finančne oligarhije. Vse drugo, vse neskončne razprave o ideologiji, medijih, človekovih pravicah ipd., so na agendi izključno zato, da polarizirajo družbo, da preprečujejo, da bi ljudstvo prepoznalo stvari takšne, karkšne so.

 

V nekem trenutku se mora človek odločiti. Lahko se še naprej dela, da je vse v redu. Lahko zagrenjeno ugotavlja, kako se ne da nič narediti. Ali pa pošlje k vragu državo in bandite na oblasti ter se izseli. Lahko se celo odloči, da bo pristavil svoj lonček pod "bankomat" in se še sam okoristil. Možnosti je precej, vendar je zgolj ena tista, o kateri je smiselno razpravljati, če nismo popolni moralni imbecili.

 

Kajti na srečo obstajajo tudi ljudje, ki imajo dovolj. Ljudje, ki iščejo način, kako bi spremenili ta zakleti slovenski mikrokozmos in napovedali boj korupciji in mafiji. Vojna bo dejansko potrebna. Nekoč, mislim, da še v času socializma, je okoli krožila šala o tem, kakšna je razlika med sicilijansko mafijo in našo partijo: Bistvena - v Italiji mafijo preganjajo, pri nas pa je na oblasti ... 

 

Vrag je odnesel šalo. Treba se bo odločiti. Časa zmanjkuje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.754
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.492
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.554
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.065
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.498
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.436
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.329
08/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 624
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 484
10/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.335