Komentar

O mafijskem upravljanju z državo in korupciji zagotovo nimajo pravice govoriti tisti, ki so sami do vratu vpleteni v to

Včerajšnjo razpravo v državnem zboru o korupciji in mafijskem upravljanju z državo bi morala nacionalka v prihodnjih mesecih večkrat ponoviti, morda jo celo redno predvajati. Videli smo namreč prvovrstno parodijo, v kateri je levica očitala desnici, da krade, desnica pa ji ni ostala dolžna in je levico obtožila, da se je v času njene oblasti kradlo še bolj. Poanta, na katero velja pomisliti zlasti na volilno nedeljo, je torej enostavna: kradejo oboji, morda levičarji zaradi daljše kilometrine celo nekoliko bolj in so načeloma spretnejši, toda zmagajo vsekakor strički in tetke, ki so ves čas v ozadju in "delajo z vsemi", levimi in desnimi, odvisno od tega, kdo je na oblasti. O teh spretnih lutkarjih nihče ne govori, nihče jih ne vabi na seje ali preiskovalne komisije, saj za svoj mir dovolj izdatno plačujejo in tako skrbijo, da so vsi tisti, ki bi jim lahko delali težave, bogato nagrajeni ...

14.12.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   korupcija   Slovenija   državni zbor   mafija   Rado Pezdir   poslanci   Levica

V nekem trenutku se mora človek odločiti. Lahko se še naprej dela, da je vse v redu. Lahko zagrenjeno ugotavlja, kako se ne da nič narediti. Ali pa pošlje k vragu državo in bandite na oblasti ter se izseli. Lahko se celo odloči, da bo pristavil svoj lonček pod "bankomat" in se še sam okoristil. Možnosti je precej, vendar je zgolj ena tista, o kateri je smiselno razpravljati, če nismo popolni moralni imbecili.

Stranka Levica in njen poslanec Matej Tašner Vatovec sta tokrat poskrbela za eno tistih razprav v državnem zboru, ki bi si jih želeli slišati večkrat. O korupciji in mafjskem vodenju države bi se morali pogovarjati vsak dan. Še posebej pa v času, ko je parlament degradiran na vlogo glasovalnega stroja. Državni zbor že dolgo ni več forum, kjer bi se kresala mnenja ali vodile ostre polemike. Za to ga namreč imamo - da se v njem slišijo vsi glasovi, tudi najbolj radikalni ali kritični. Kajti v nasprotnem se dogajanje preseli na ulico, to pa lahko v končni konsekvenci pripelje do nasilja in kaosa.

 

Slovenski parlament kot zakonodajalec po mojem mnenju ne uveljavlja dovolj odločno svoje vloge v sistemu delitve oblasti, poslanci pa so premalo neizprosni tudi v parlamentarnih preiskovalnih komisijah, kjer mirno dopuščajo, da se preiskovanci in priče delajo norca iz njih kot tudi iz nas, davkoplačevalcev. Ne znam si predstavljati, da bi se ljudje, ki so poklicani pred senatno preiskovalno komisijo na Kapitolu, režali senatorjem v obraz, lagali, se sprenevedali in obnašali kot največji primitivci iz kakšnega gangstrskega filma Martina Scorseseja. Slovenski parlamentarci - njihova članska izkaznica oziroma strankarska pripadnost me v bistvu niti ne zanimata - si ne bi smeli dovoliti takšnega javnega poniževanja. Še posebej v kontekstu korupcije ne. Kajti verjamem, da za razliko od javne uprave niso skorumpirani do obisti (morda poznam dva poslanca, ki se ju da "kupiti" oziroma sta v preteklosti že večkrat zaračunala svoje storitve različnim naročnikom), zato v njihovem primeru ne moremo govoriti o sistemski korupciji.

 

Državni zbor ima seveda druge probleme. Denimo konstantno kršenje ustave v primeru reprezentativnega poslanskega mandata: poslanci od leta 1991, ko je bila sprejeta nova, demokratična ustava, niso več delagati ali partijski poverjeniki, temveč so predstavniki ljudstva in kot takšni niso vezani na kakršna koli navodila. Pika.

 

Razprava o korupciji in mafijskim upravljanjem z državo je resda - in vsaj na prvi pogled - tudi abstraktna, verjetno je med širšimi ljudskimi množicami vzbudila tudi nekaj posmehovanja, čeprav po krivici. Poslancev ne moremo kriviti za to, da Slovenija letno zaradi korupcije izgubi okoli 3,5 milijarde evrov. Oceno je podala Evropska komisija in ni plod moje domišljije. Pa četudi je za 50 % pretirana, je korupcija še vedno eden največjih slovenskih problemov. Vsi se zavedamo, da obstaja, vendar ne naredimo (skoraj) nič za to, da bi jo izkoreninili. Tudi s tem, da enkrat za vedno pokažemo sredinec vsem tistim političnim strankam, ki na takšen ali drugačen način podpirajo korupcijo. Zakaj bi bila aktualna vladna koalicija kaj boljša? Poglejte samo nabave zaščitne opreme v lanskem letu, ne pozabite na državno zdravstvo in njegove dvorne dobavitelje, pa vam bo marsikaj jasno. Zakaj največja stranka, ki je nekoč grmela o korupciji v zdravstvu, ni naklonjena spremembam zakona o javnem naročanju, ki bi uvedel večjo transparentnost pri nabavah? Zakaj, mislite? In koliko podkupnine so ponudili zdaj že bivšemu šefu ljubljanskega Kliničnega centra v zameno za sodelovanje? Tri hiše? Samsonite kovček zlatih palc?

 

Govorim o tem, da s svojimi dejanji, zlasti s svojo patološko pasivnostjo na nek način dajemo potuho korupciji. In če javna uprava, ki je idealno gojišče majhne in velike korupcije, (p)ostaja osrednji volilni bazen političnih strank, je razumljivo, da ne more priti do sprememb razen z revolucijo. Torej na silo. Politična elita potrebuje volivce in denar. Javna uprava zagotavlja zmago na volitvah, verjento celo koalicijo. A v zameno zahteva službe, zaščito pred odpuščanjem in predvsem čim manj delovnih naporov. Na drugi strani so tisti, ki financirajo predvolilne kampanje in dajejo denar strankam. Ker pri nas pravne osebe ne smejo več financirati političnih strank (kot donatorji), je sistem našel obvod (by-pass) in se začel posluževati napol kriminalnih praks. Vplivanje na javnomnenjske raziskave, o čemer bomo več napisali v prihodnjih dneh, je le del tega napol mafijskega "ekosistema", kjer bolj kot o merjenju lahko govorimo o ustvarjanju javnega mnenja. Ko so si nekaj takšnega pred leti privoščili v ekipi Sebastiana Kurza, so mu s tem okoli vrati zadrgnili vrv, čeprav so se mu tla pod nogami spodmaknila šele letos ...

 

O mafijskem upravljanju z državo in korupciji zagotovo nimajo pravice govoriti tisti, ki so sami do vratu vpleteni v to. Na nacionalni ali lokalni ravni. Kdor je prebral zadnjo knjigo Rada Pezdirja, ki je pred leti nekaj svojih razkritij objavil tudi na našem portalu, ima verjetno nekoliko boljši vpogled v to patologijo, s katero se Slovenija sooča zadnjih trideset let. In že zato bi se zdelo nujno, da boj proti korupciji in klientelizmu postane središčni del predvolilne kampanje spomladi 2022. Kajti če bomo vztrajali pri tem in zahtevali, da državni organi - zlasti in še posebej pravosodje in sodstvo - opravljajo svoje delo, potem bi morale po volitvah v osredje stopiti neke povsem nove, čiste stranke. Če bomo ponovno poslušali lamentiranje večnih politikov, ki Slovenijo obremenjujejo že preveč mandatov, je jasno, da se spet ne bo zgodilo nič in da bo korupcijska hobotnica ugrabila tudi prihodnjo vlado.

 

Večina ljudi si na žalost še vedno zelo naivno predstavlja politiko oziroma boj za oblast. V resnici ni levih ali desnih politikov, konservativnih ali liberalnih strank, ampak so samo čisti in skorumpirani politiki. So tisti, ki nimajo prstov v marmeladi, in so takšni, ki zastopajo interese finančne oligarhije. Vse drugo, vse neskončne razprave o ideologiji, medijih, človekovih pravicah ipd., so na agendi izključno zato, da polarizirajo družbo, da preprečujejo, da bi ljudstvo prepoznalo stvari takšne, karkšne so.

 

V nekem trenutku se mora človek odločiti. Lahko se še naprej dela, da je vse v redu. Lahko zagrenjeno ugotavlja, kako se ne da nič narediti. Ali pa pošlje k vragu državo in bandite na oblasti ter se izseli. Lahko se celo odloči, da bo pristavil svoj lonček pod "bankomat" in se še sam okoristil. Možnosti je precej, vendar je zgolj ena tista, o kateri je smiselno razpravljati, če nismo popolni moralni imbecili.

 

Kajti na srečo obstajajo tudi ljudje, ki imajo dovolj. Ljudje, ki iščejo način, kako bi spremenili ta zakleti slovenski mikrokozmos in napovedali boj korupciji in mafiji. Vojna bo dejansko potrebna. Nekoč, mislim, da še v času socializma, je okoli krožila šala o tem, kakšna je razlika med sicilijansko mafijo in našo partijo: Bistvena - v Italiji mafijo preganjajo, pri nas pa je na oblasti ... 

 

Vrag je odnesel šalo. Treba se bo odločiti. Časa zmanjkuje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133