Komentar

O mafijskem upravljanju z državo in korupciji zagotovo nimajo pravice govoriti tisti, ki so sami do vratu vpleteni v to

Včerajšnjo razpravo v državnem zboru o korupciji in mafijskem upravljanju z državo bi morala nacionalka v prihodnjih mesecih večkrat ponoviti, morda jo celo redno predvajati. Videli smo namreč prvovrstno parodijo, v kateri je levica očitala desnici, da krade, desnica pa ji ni ostala dolžna in je levico obtožila, da se je v času njene oblasti kradlo še bolj. Poanta, na katero velja pomisliti zlasti na volilno nedeljo, je torej enostavna: kradejo oboji, morda levičarji zaradi daljše kilometrine celo nekoliko bolj in so načeloma spretnejši, toda zmagajo vsekakor strički in tetke, ki so ves čas v ozadju in "delajo z vsemi", levimi in desnimi, odvisno od tega, kdo je na oblasti. O teh spretnih lutkarjih nihče ne govori, nihče jih ne vabi na seje ali preiskovalne komisije, saj za svoj mir dovolj izdatno plačujejo in tako skrbijo, da so vsi tisti, ki bi jim lahko delali težave, bogato nagrajeni ...

14.12.2021 21:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   korupcija   Slovenija   državni zbor   mafija   Rado Pezdir   poslanci   Levica

V nekem trenutku se mora človek odločiti. Lahko se še naprej dela, da je vse v redu. Lahko zagrenjeno ugotavlja, kako se ne da nič narediti. Ali pa pošlje k vragu državo in bandite na oblasti ter se izseli. Lahko se celo odloči, da bo pristavil svoj lonček pod "bankomat" in se še sam okoristil. Možnosti je precej, vendar je zgolj ena tista, o kateri je smiselno razpravljati, če nismo popolni moralni imbecili.

Stranka Levica in njen poslanec Matej Tašner Vatovec sta tokrat poskrbela za eno tistih razprav v državnem zboru, ki bi si jih želeli slišati večkrat. O korupciji in mafjskem vodenju države bi se morali pogovarjati vsak dan. Še posebej pa v času, ko je parlament degradiran na vlogo glasovalnega stroja. Državni zbor že dolgo ni več forum, kjer bi se kresala mnenja ali vodile ostre polemike. Za to ga namreč imamo - da se v njem slišijo vsi glasovi, tudi najbolj radikalni ali kritični. Kajti v nasprotnem se dogajanje preseli na ulico, to pa lahko v končni konsekvenci pripelje do nasilja in kaosa.

 

Slovenski parlament kot zakonodajalec po mojem mnenju ne uveljavlja dovolj odločno svoje vloge v sistemu delitve oblasti, poslanci pa so premalo neizprosni tudi v parlamentarnih preiskovalnih komisijah, kjer mirno dopuščajo, da se preiskovanci in priče delajo norca iz njih kot tudi iz nas, davkoplačevalcev. Ne znam si predstavljati, da bi se ljudje, ki so poklicani pred senatno preiskovalno komisijo na Kapitolu, režali senatorjem v obraz, lagali, se sprenevedali in obnašali kot največji primitivci iz kakšnega gangstrskega filma Martina Scorseseja. Slovenski parlamentarci - njihova članska izkaznica oziroma strankarska pripadnost me v bistvu niti ne zanimata - si ne bi smeli dovoliti takšnega javnega poniževanja. Še posebej v kontekstu korupcije ne. Kajti verjamem, da za razliko od javne uprave niso skorumpirani do obisti (morda poznam dva poslanca, ki se ju da "kupiti" oziroma sta v preteklosti že večkrat zaračunala svoje storitve različnim naročnikom), zato v njihovem primeru ne moremo govoriti o sistemski korupciji.

 

Državni zbor ima seveda druge probleme. Denimo konstantno kršenje ustave v primeru reprezentativnega poslanskega mandata: poslanci od leta 1991, ko je bila sprejeta nova, demokratična ustava, niso več delagati ali partijski poverjeniki, temveč so predstavniki ljudstva in kot takšni niso vezani na kakršna koli navodila. Pika.

 

Razprava o korupciji in mafijskim upravljanjem z državo je resda - in vsaj na prvi pogled - tudi abstraktna, verjetno je med širšimi ljudskimi množicami vzbudila tudi nekaj posmehovanja, čeprav po krivici. Poslancev ne moremo kriviti za to, da Slovenija letno zaradi korupcije izgubi okoli 3,5 milijarde evrov. Oceno je podala Evropska komisija in ni plod moje domišljije. Pa četudi je za 50 % pretirana, je korupcija še vedno eden največjih slovenskih problemov. Vsi se zavedamo, da obstaja, vendar ne naredimo (skoraj) nič za to, da bi jo izkoreninili. Tudi s tem, da enkrat za vedno pokažemo sredinec vsem tistim političnim strankam, ki na takšen ali drugačen način podpirajo korupcijo. Zakaj bi bila aktualna vladna koalicija kaj boljša? Poglejte samo nabave zaščitne opreme v lanskem letu, ne pozabite na državno zdravstvo in njegove dvorne dobavitelje, pa vam bo marsikaj jasno. Zakaj največja stranka, ki je nekoč grmela o korupciji v zdravstvu, ni naklonjena spremembam zakona o javnem naročanju, ki bi uvedel večjo transparentnost pri nabavah? Zakaj, mislite? In koliko podkupnine so ponudili zdaj že bivšemu šefu ljubljanskega Kliničnega centra v zameno za sodelovanje? Tri hiše? Samsonite kovček zlatih palc?

 

Govorim o tem, da s svojimi dejanji, zlasti s svojo patološko pasivnostjo na nek način dajemo potuho korupciji. In če javna uprava, ki je idealno gojišče majhne in velike korupcije, (p)ostaja osrednji volilni bazen političnih strank, je razumljivo, da ne more priti do sprememb razen z revolucijo. Torej na silo. Politična elita potrebuje volivce in denar. Javna uprava zagotavlja zmago na volitvah, verjento celo koalicijo. A v zameno zahteva službe, zaščito pred odpuščanjem in predvsem čim manj delovnih naporov. Na drugi strani so tisti, ki financirajo predvolilne kampanje in dajejo denar strankam. Ker pri nas pravne osebe ne smejo več financirati političnih strank (kot donatorji), je sistem našel obvod (by-pass) in se začel posluževati napol kriminalnih praks. Vplivanje na javnomnenjske raziskave, o čemer bomo več napisali v prihodnjih dneh, je le del tega napol mafijskega "ekosistema", kjer bolj kot o merjenju lahko govorimo o ustvarjanju javnega mnenja. Ko so si nekaj takšnega pred leti privoščili v ekipi Sebastiana Kurza, so mu s tem okoli vrati zadrgnili vrv, čeprav so se mu tla pod nogami spodmaknila šele letos ...

 

O mafijskem upravljanju z državo in korupciji zagotovo nimajo pravice govoriti tisti, ki so sami do vratu vpleteni v to. Na nacionalni ali lokalni ravni. Kdor je prebral zadnjo knjigo Rada Pezdirja, ki je pred leti nekaj svojih razkritij objavil tudi na našem portalu, ima verjetno nekoliko boljši vpogled v to patologijo, s katero se Slovenija sooča zadnjih trideset let. In že zato bi se zdelo nujno, da boj proti korupciji in klientelizmu postane središčni del predvolilne kampanje spomladi 2022. Kajti če bomo vztrajali pri tem in zahtevali, da državni organi - zlasti in še posebej pravosodje in sodstvo - opravljajo svoje delo, potem bi morale po volitvah v osredje stopiti neke povsem nove, čiste stranke. Če bomo ponovno poslušali lamentiranje večnih politikov, ki Slovenijo obremenjujejo že preveč mandatov, je jasno, da se spet ne bo zgodilo nič in da bo korupcijska hobotnica ugrabila tudi prihodnjo vlado.

 

Večina ljudi si na žalost še vedno zelo naivno predstavlja politiko oziroma boj za oblast. V resnici ni levih ali desnih politikov, konservativnih ali liberalnih strank, ampak so samo čisti in skorumpirani politiki. So tisti, ki nimajo prstov v marmeladi, in so takšni, ki zastopajo interese finančne oligarhije. Vse drugo, vse neskončne razprave o ideologiji, medijih, človekovih pravicah ipd., so na agendi izključno zato, da polarizirajo družbo, da preprečujejo, da bi ljudstvo prepoznalo stvari takšne, karkšne so.

 

V nekem trenutku se mora človek odločiti. Lahko se še naprej dela, da je vse v redu. Lahko zagrenjeno ugotavlja, kako se ne da nič narediti. Ali pa pošlje k vragu državo in bandite na oblasti ter se izseli. Lahko se celo odloči, da bo pristavil svoj lonček pod "bankomat" in se še sam okoristil. Možnosti je precej, vendar je zgolj ena tista, o kateri je smiselno razpravljati, če nismo popolni moralni imbecili.

 

Kajti na srečo obstajajo tudi ljudje, ki imajo dovolj. Ljudje, ki iščejo način, kako bi spremenili ta zakleti slovenski mikrokozmos in napovedali boj korupciji in mafiji. Vojna bo dejansko potrebna. Nekoč, mislim, da še v času socializma, je okoli krožila šala o tem, kakšna je razlika med sicilijansko mafijo in našo partijo: Bistvena - v Italiji mafijo preganjajo, pri nas pa je na oblasti ... 

 

Vrag je odnesel šalo. Treba se bo odločiti. Časa zmanjkuje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.502
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.079
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.230
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.636
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.164
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.015
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 309
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895