Razkrivamo

Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. Če naj bi krizo v Ukrajini in Tajvanu rešili mirno, se bodo velike sile morale ustaviti in razmisliti o strateških perspektivah druge strani. Zveza Nato bi morala umakniti članstvo Ukrajine z mize, Rusija pa bi se morala odreči kakršni koli invaziji na katero koli sosedo. Podobno bi morale ZDA še enkrat jasno povedati, da odločno nasprotujejo odcepitvi Tajvana, Kitajska pa bi se morala odreči enostranskemu vojaškemu ukrepanju proti Tajvanu in ponovno potrditi načelo "ena država, dva sistema".

16.12.2021 21:04
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Ukrajina   Tajvan   Rusija   Kitajska   Nato   ZDA   Joe Biden   Fidel Castro

Fotomontaža: portal+

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih.

Dve nevarni žariščni točki v Evropi in Aziji, bi lahko pripeljali Združene države, Rusijo in Kitajsko v odprt konflikt. Krizo zaradi Ukrajine in Tajvana je mogoče rešiti, vendar morajo vse strani spoštovati legitimne varnostne interese drugih. Objektivno priznavanje teh interesov bo zagotovilo osnovo za trajno znižanje napetosti. Razmislite o Ukrajini. Čeprav ima nedvomno pravico do suverenosti in varnosti pred rusko invazijo, nima pravice spodkopati varnosti Rusije v tem procesu.

 

Trenutna ukrajinska kriza je posledica pretiranega poseganja tako Rusije kot ZDA. Presežek Rusije je v njeni aneksiji Krima leta 2014 in okupaciji industrijskega središča Ukrajine v Donecku in Lugansku; in v svojih nenehnih prizadevanjih, da bi Ukrajina ostala odvisna od nje glede energije, industrijskih vložkov in trgov. Ukrajina ima legitimen interes za tesnejše povezovanje z gospodarstvom Evropske unije (EU) in je v ta namen podpisala pridružitveni sporazum z EU. Kremelj pa se boji, da bi bilo članstvo v EU odskočna deska za vstop Ukrajine v Nato.

 

Tudi ZDA so pretiravale. Leta 2008 je administracija ameriškega predsednika Georgea W. Busha pozvala, naj se Ukrajina povabi k pridružitvi Natu, dodatek, ki bi vzpostavil prisotnost zavezništva na dolgi meji Rusije s to državo. Ta provokativni predlog je razdelil ameriške zaveznice, vendar je Nato kljub temu potrdil, da bi Ukrajino lahko sčasoma pozdravili kot članico, pri čemer je opozoril, da Rusija nima veta na to, kdo se pridruži. Ko je Rusija leta 2014 nasilno pripojila Krim, je bil eden od njenih ciljev zagotoviti, da Nato nikoli ne bi mogel dobiti dostopa do ruske črnomorske pomorske baze in flote.

 

Sodeč po javnih prepisih razprav med ameriškim predsednikom Joejem Bidenom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ta mesec, širitev Nata na Ukrajino ostaja na mizi. Čeprav bi Francija in Nemčija lahko ohranili svojo dolgoletno grožnjo, da bosta vložili veto na kakršno koli takšno kandidaturo za članstvo, so ukrajinski in Natovi uradniki ponovili, da je odločitev za pridružitev na strani Ukrajine. Poleg tega je visoki estonski parlamentarec opozoril, da bi bila umik pravice Ukrajine do pridružitve Natu enak britanski pomiritvi Hitlerja leta 1938.

 

Toda ameriški voditelji, ki trdijo, da ima Ukrajina pravico izbrati svoje vojaško zavezništvo, bi morali razmisliti o svoji dolgi zgodovini kategoričnega nasprotovanja zunanjemu vmešavanju na zahodni polobli. To stališče je bilo prvič izraženo v Monroejevi doktrini iz leta 1823 in je bilo v celoti prikazano v nasilni reakciji ZDA zaradi odločitve Fidela Castra, da se poveže s Sovjetsko zvezo po kubanski revoluciji leta 1959.

 

Takrat je ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower izjavil, da je bila "Kuba predana Sovjetski zvezi kot instrument, s katerim spodkopavamo naš položaj v Latinski Ameriki in svetu". Ukazal je Cii, naj pripravi načrte za invazijo. Rezultat je bil fiasko v Prašičjem zalivu (pod predsednikom Johnom F. Kennedyjem), ki je prižgal vžigalno vrvico za kubansko raketno krizo leta 1962.

 

 

***

 

Države ne morejo preprosto izbrati svojih vojaških zavezništev, ker imajo takšne izbire pogosto varnostne posledice za njihove sosede. Po drugi svetovni vojni sta Avstrija in Finska zagotovili svojo neodvisnost in prihodnjo blaginjo s tem, da se nista pridružili Natu, saj bi to izzvalo sovjetski gnev. Ukrajina bi morala danes pokazati enako preudarnost.

 

Težave na Tajvanu so podobne. Tajvan ima pravico do miru in demokracije v skladu s konceptom politike "ene Kitajske", ki je temelj odnosov Kitajske z ZDA že od časov Richarda Nixona in Mao Cetunga. ZDA imajo prav, da svarijo Kitajsko pred vsako enostransko vojaško akcijo proti Tajvanu, saj bi to ogrozilo globalno varnost in svetovno gospodarstvo. Vendar tako kot Ukrajina nima pravice vstopiti v Nato, Tajvan nima pravice do odcepitve od Kitajske.

  

V zadnjih letih so se nekateri tajvanski politiki spogledovali z razglasitvijo neodvisnosti, nekateri ameriški politiki pa so si vzeli nekaj svobode pri načelu "ene Kitajske". Nato je novoizvoljeni predsednik Donald Trump decembra 2016 začel z nazadovanjem Združenih držav, ko je rekel: "Popolnoma razumem politiko 'ene Kitajske', vendar ne vem, zakaj nas mora zavezovati politika 'ene Kitajske', razen če s Kitajsko sklenemo dogovor o drugih stvareh, vključno s trgovino."

 

Nato je predsednik Joe Biden provokativno vključil Tajvan v svoj vrh za demokracijo ta mesec, po nedavnem zagovarjanju tajvanskega državnega sekretarja Antonyja Blinkena za "močno sodelovanje" Tajvana v sistemu Združenih narodov. Takšna dejanja ZDA so močno zaostrila napetosti s Kitajsko.

 

Tisti ameriški varnostni analitiki, ki trdijo, da ima Tajvan pravico do razglasitve neodvisnosti, bi morali ponovno razmisliti o lastni zgodovini Amerike. ZDA so vodile državljansko vojno zaradi legitimnosti odcepitve in secesionisti so izgubili. Ameriška vlada ne bi tolerirala kitajske podpore secesionističnemu gibanju na primer v Kaliforniji (tudi evropske države, kot je Španija, ki se je soočila s podobnimi rečmi v Baskiji in Kataloniji).

 

Tveganje vojaške eskalacije nad Tajvanom povečuje nedavna napoved generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da bo prihodnja utemeljitev zavezništva vključevala boj proti Kitajski. Zavezništvo, ustanovljeno za obrambo Zahodne Evrope pred invazijo zdaj nedelujoče evropske sile, se ne bi smelo preoblikovati v vojaško zavezništvo pod vodstvom ZDA proti azijski sili.

 

Krizo v Ukrajini in Tajvanu je mogoče rešiti mirno in neposredno. Nato bi moral umakniti članstvo Ukrajine z mize, Rusija pa bi se morala odreči kakršni koli invaziji. Ukrajina bi morala imeti možnost, da svojo trgovinsko politiko usmerja, kakor se ji zdi primerno, pod pogojem, da spoštuje načela Svetovne trgovinske organizacije.

 

Podobno bi morale ZDA še enkrat jasno povedati, da odločno nasprotujejo odcepitvi Tajvana in ne nameravajo "zadrževati" Kitajske, zlasti s preusmeritvijo Nata. Kitajska bi se morala odreči enostranskemu vojaškemu ukrepanju proti Tajvanu in ponovno potrditi načelo dveh sistemov, za katerega mnogi Tajvanci menijo, da je neposredno ogrožen po zatiranju v Hongkongu.

 

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. Najboljši način, da velike sile začnejo to dosegati, je, da izberejo pot medsebojnega razumevanja in zmanjševanja napetosti nad Ukrajino in Tajvanom.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.188
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474