Razkrivamo

Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. Če naj bi krizo v Ukrajini in Tajvanu rešili mirno, se bodo velike sile morale ustaviti in razmisliti o strateških perspektivah druge strani. Zveza Nato bi morala umakniti članstvo Ukrajine z mize, Rusija pa bi se morala odreči kakršni koli invaziji na katero koli sosedo. Podobno bi morale ZDA še enkrat jasno povedati, da odločno nasprotujejo odcepitvi Tajvana, Kitajska pa bi se morala odreči enostranskemu vojaškemu ukrepanju proti Tajvanu in ponovno potrditi načelo "ena država, dva sistema".

16.12.2021 21:04
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Ukrajina   Tajvan   Rusija   Kitajska   Nato   ZDA   Joe Biden   Fidel Castro

Fotomontaža: portal+

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih.

Dve nevarni žariščni točki v Evropi in Aziji, bi lahko pripeljali Združene države, Rusijo in Kitajsko v odprt konflikt. Krizo zaradi Ukrajine in Tajvana je mogoče rešiti, vendar morajo vse strani spoštovati legitimne varnostne interese drugih. Objektivno priznavanje teh interesov bo zagotovilo osnovo za trajno znižanje napetosti. Razmislite o Ukrajini. Čeprav ima nedvomno pravico do suverenosti in varnosti pred rusko invazijo, nima pravice spodkopati varnosti Rusije v tem procesu.

 

Trenutna ukrajinska kriza je posledica pretiranega poseganja tako Rusije kot ZDA. Presežek Rusije je v njeni aneksiji Krima leta 2014 in okupaciji industrijskega središča Ukrajine v Donecku in Lugansku; in v svojih nenehnih prizadevanjih, da bi Ukrajina ostala odvisna od nje glede energije, industrijskih vložkov in trgov. Ukrajina ima legitimen interes za tesnejše povezovanje z gospodarstvom Evropske unije (EU) in je v ta namen podpisala pridružitveni sporazum z EU. Kremelj pa se boji, da bi bilo članstvo v EU odskočna deska za vstop Ukrajine v Nato.

 

Tudi ZDA so pretiravale. Leta 2008 je administracija ameriškega predsednika Georgea W. Busha pozvala, naj se Ukrajina povabi k pridružitvi Natu, dodatek, ki bi vzpostavil prisotnost zavezništva na dolgi meji Rusije s to državo. Ta provokativni predlog je razdelil ameriške zaveznice, vendar je Nato kljub temu potrdil, da bi Ukrajino lahko sčasoma pozdravili kot članico, pri čemer je opozoril, da Rusija nima veta na to, kdo se pridruži. Ko je Rusija leta 2014 nasilno pripojila Krim, je bil eden od njenih ciljev zagotoviti, da Nato nikoli ne bi mogel dobiti dostopa do ruske črnomorske pomorske baze in flote.

 

Sodeč po javnih prepisih razprav med ameriškim predsednikom Joejem Bidenom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ta mesec, širitev Nata na Ukrajino ostaja na mizi. Čeprav bi Francija in Nemčija lahko ohranili svojo dolgoletno grožnjo, da bosta vložili veto na kakršno koli takšno kandidaturo za članstvo, so ukrajinski in Natovi uradniki ponovili, da je odločitev za pridružitev na strani Ukrajine. Poleg tega je visoki estonski parlamentarec opozoril, da bi bila umik pravice Ukrajine do pridružitve Natu enak britanski pomiritvi Hitlerja leta 1938.

 

Toda ameriški voditelji, ki trdijo, da ima Ukrajina pravico izbrati svoje vojaško zavezništvo, bi morali razmisliti o svoji dolgi zgodovini kategoričnega nasprotovanja zunanjemu vmešavanju na zahodni polobli. To stališče je bilo prvič izraženo v Monroejevi doktrini iz leta 1823 in je bilo v celoti prikazano v nasilni reakciji ZDA zaradi odločitve Fidela Castra, da se poveže s Sovjetsko zvezo po kubanski revoluciji leta 1959.

 

Takrat je ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower izjavil, da je bila "Kuba predana Sovjetski zvezi kot instrument, s katerim spodkopavamo naš položaj v Latinski Ameriki in svetu". Ukazal je Cii, naj pripravi načrte za invazijo. Rezultat je bil fiasko v Prašičjem zalivu (pod predsednikom Johnom F. Kennedyjem), ki je prižgal vžigalno vrvico za kubansko raketno krizo leta 1962.

 

 

***

 

Države ne morejo preprosto izbrati svojih vojaških zavezništev, ker imajo takšne izbire pogosto varnostne posledice za njihove sosede. Po drugi svetovni vojni sta Avstrija in Finska zagotovili svojo neodvisnost in prihodnjo blaginjo s tem, da se nista pridružili Natu, saj bi to izzvalo sovjetski gnev. Ukrajina bi morala danes pokazati enako preudarnost.

 

Težave na Tajvanu so podobne. Tajvan ima pravico do miru in demokracije v skladu s konceptom politike "ene Kitajske", ki je temelj odnosov Kitajske z ZDA že od časov Richarda Nixona in Mao Cetunga. ZDA imajo prav, da svarijo Kitajsko pred vsako enostransko vojaško akcijo proti Tajvanu, saj bi to ogrozilo globalno varnost in svetovno gospodarstvo. Vendar tako kot Ukrajina nima pravice vstopiti v Nato, Tajvan nima pravice do odcepitve od Kitajske.

  

V zadnjih letih so se nekateri tajvanski politiki spogledovali z razglasitvijo neodvisnosti, nekateri ameriški politiki pa so si vzeli nekaj svobode pri načelu "ene Kitajske". Nato je novoizvoljeni predsednik Donald Trump decembra 2016 začel z nazadovanjem Združenih držav, ko je rekel: "Popolnoma razumem politiko 'ene Kitajske', vendar ne vem, zakaj nas mora zavezovati politika 'ene Kitajske', razen če s Kitajsko sklenemo dogovor o drugih stvareh, vključno s trgovino."

 

Nato je predsednik Joe Biden provokativno vključil Tajvan v svoj vrh za demokracijo ta mesec, po nedavnem zagovarjanju tajvanskega državnega sekretarja Antonyja Blinkena za "močno sodelovanje" Tajvana v sistemu Združenih narodov. Takšna dejanja ZDA so močno zaostrila napetosti s Kitajsko.

 

Tisti ameriški varnostni analitiki, ki trdijo, da ima Tajvan pravico do razglasitve neodvisnosti, bi morali ponovno razmisliti o lastni zgodovini Amerike. ZDA so vodile državljansko vojno zaradi legitimnosti odcepitve in secesionisti so izgubili. Ameriška vlada ne bi tolerirala kitajske podpore secesionističnemu gibanju na primer v Kaliforniji (tudi evropske države, kot je Španija, ki se je soočila s podobnimi rečmi v Baskiji in Kataloniji).

 

Tveganje vojaške eskalacije nad Tajvanom povečuje nedavna napoved generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da bo prihodnja utemeljitev zavezništva vključevala boj proti Kitajski. Zavezništvo, ustanovljeno za obrambo Zahodne Evrope pred invazijo zdaj nedelujoče evropske sile, se ne bi smelo preoblikovati v vojaško zavezništvo pod vodstvom ZDA proti azijski sili.

 

Krizo v Ukrajini in Tajvanu je mogoče rešiti mirno in neposredno. Nato bi moral umakniti članstvo Ukrajine z mize, Rusija pa bi se morala odreči kakršni koli invaziji. Ukrajina bi morala imeti možnost, da svojo trgovinsko politiko usmerja, kakor se ji zdi primerno, pod pogojem, da spoštuje načela Svetovne trgovinske organizacije.

 

Podobno bi morale ZDA še enkrat jasno povedati, da odločno nasprotujejo odcepitvi Tajvana in ne nameravajo "zadrževati" Kitajske, zlasti s preusmeritvijo Nata. Kitajska bi se morala odreči enostranskemu vojaškemu ukrepanju proti Tajvanu in ponovno potrditi načelo dveh sistemov, za katerega mnogi Tajvanci menijo, da je neposredno ogrožen po zatiranju v Hongkongu.

 

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. Najboljši način, da velike sile začnejo to dosegati, je, da izberejo pot medsebojnega razumevanja in zmanjševanja napetosti nad Ukrajino in Tajvanom.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
9
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.751
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.487
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.550
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.060
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.493
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.430
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.317
08/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 526
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 472
10/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.334