Razkrivamo

Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. Če naj bi krizo v Ukrajini in Tajvanu rešili mirno, se bodo velike sile morale ustaviti in razmisliti o strateških perspektivah druge strani. Zveza Nato bi morala umakniti članstvo Ukrajine z mize, Rusija pa bi se morala odreči kakršni koli invaziji na katero koli sosedo. Podobno bi morale ZDA še enkrat jasno povedati, da odločno nasprotujejo odcepitvi Tajvana, Kitajska pa bi se morala odreči enostranskemu vojaškemu ukrepanju proti Tajvanu in ponovno potrditi načelo "ena država, dva sistema".

16.12.2021 21:04
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Ukrajina   Tajvan   Rusija   Kitajska   Nato   ZDA   Joe Biden   Fidel Castro

Fotomontaža: portal+

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih.

Dve nevarni žariščni točki v Evropi in Aziji, bi lahko pripeljali Združene države, Rusijo in Kitajsko v odprt konflikt. Krizo zaradi Ukrajine in Tajvana je mogoče rešiti, vendar morajo vse strani spoštovati legitimne varnostne interese drugih. Objektivno priznavanje teh interesov bo zagotovilo osnovo za trajno znižanje napetosti. Razmislite o Ukrajini. Čeprav ima nedvomno pravico do suverenosti in varnosti pred rusko invazijo, nima pravice spodkopati varnosti Rusije v tem procesu.

 

Trenutna ukrajinska kriza je posledica pretiranega poseganja tako Rusije kot ZDA. Presežek Rusije je v njeni aneksiji Krima leta 2014 in okupaciji industrijskega središča Ukrajine v Donecku in Lugansku; in v svojih nenehnih prizadevanjih, da bi Ukrajina ostala odvisna od nje glede energije, industrijskih vložkov in trgov. Ukrajina ima legitimen interes za tesnejše povezovanje z gospodarstvom Evropske unije (EU) in je v ta namen podpisala pridružitveni sporazum z EU. Kremelj pa se boji, da bi bilo članstvo v EU odskočna deska za vstop Ukrajine v Nato.

 

Tudi ZDA so pretiravale. Leta 2008 je administracija ameriškega predsednika Georgea W. Busha pozvala, naj se Ukrajina povabi k pridružitvi Natu, dodatek, ki bi vzpostavil prisotnost zavezništva na dolgi meji Rusije s to državo. Ta provokativni predlog je razdelil ameriške zaveznice, vendar je Nato kljub temu potrdil, da bi Ukrajino lahko sčasoma pozdravili kot članico, pri čemer je opozoril, da Rusija nima veta na to, kdo se pridruži. Ko je Rusija leta 2014 nasilno pripojila Krim, je bil eden od njenih ciljev zagotoviti, da Nato nikoli ne bi mogel dobiti dostopa do ruske črnomorske pomorske baze in flote.

 

Sodeč po javnih prepisih razprav med ameriškim predsednikom Joejem Bidenom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ta mesec, širitev Nata na Ukrajino ostaja na mizi. Čeprav bi Francija in Nemčija lahko ohranili svojo dolgoletno grožnjo, da bosta vložili veto na kakršno koli takšno kandidaturo za članstvo, so ukrajinski in Natovi uradniki ponovili, da je odločitev za pridružitev na strani Ukrajine. Poleg tega je visoki estonski parlamentarec opozoril, da bi bila umik pravice Ukrajine do pridružitve Natu enak britanski pomiritvi Hitlerja leta 1938.

 

Toda ameriški voditelji, ki trdijo, da ima Ukrajina pravico izbrati svoje vojaško zavezništvo, bi morali razmisliti o svoji dolgi zgodovini kategoričnega nasprotovanja zunanjemu vmešavanju na zahodni polobli. To stališče je bilo prvič izraženo v Monroejevi doktrini iz leta 1823 in je bilo v celoti prikazano v nasilni reakciji ZDA zaradi odločitve Fidela Castra, da se poveže s Sovjetsko zvezo po kubanski revoluciji leta 1959.

 

Takrat je ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower izjavil, da je bila "Kuba predana Sovjetski zvezi kot instrument, s katerim spodkopavamo naš položaj v Latinski Ameriki in svetu". Ukazal je Cii, naj pripravi načrte za invazijo. Rezultat je bil fiasko v Prašičjem zalivu (pod predsednikom Johnom F. Kennedyjem), ki je prižgal vžigalno vrvico za kubansko raketno krizo leta 1962.

 

 

***

 

Države ne morejo preprosto izbrati svojih vojaških zavezništev, ker imajo takšne izbire pogosto varnostne posledice za njihove sosede. Po drugi svetovni vojni sta Avstrija in Finska zagotovili svojo neodvisnost in prihodnjo blaginjo s tem, da se nista pridružili Natu, saj bi to izzvalo sovjetski gnev. Ukrajina bi morala danes pokazati enako preudarnost.

 

Težave na Tajvanu so podobne. Tajvan ima pravico do miru in demokracije v skladu s konceptom politike "ene Kitajske", ki je temelj odnosov Kitajske z ZDA že od časov Richarda Nixona in Mao Cetunga. ZDA imajo prav, da svarijo Kitajsko pred vsako enostransko vojaško akcijo proti Tajvanu, saj bi to ogrozilo globalno varnost in svetovno gospodarstvo. Vendar tako kot Ukrajina nima pravice vstopiti v Nato, Tajvan nima pravice do odcepitve od Kitajske.

  

V zadnjih letih so se nekateri tajvanski politiki spogledovali z razglasitvijo neodvisnosti, nekateri ameriški politiki pa so si vzeli nekaj svobode pri načelu "ene Kitajske". Nato je novoizvoljeni predsednik Donald Trump decembra 2016 začel z nazadovanjem Združenih držav, ko je rekel: "Popolnoma razumem politiko 'ene Kitajske', vendar ne vem, zakaj nas mora zavezovati politika 'ene Kitajske', razen če s Kitajsko sklenemo dogovor o drugih stvareh, vključno s trgovino."

 

Nato je predsednik Joe Biden provokativno vključil Tajvan v svoj vrh za demokracijo ta mesec, po nedavnem zagovarjanju tajvanskega državnega sekretarja Antonyja Blinkena za "močno sodelovanje" Tajvana v sistemu Združenih narodov. Takšna dejanja ZDA so močno zaostrila napetosti s Kitajsko.

 

Tisti ameriški varnostni analitiki, ki trdijo, da ima Tajvan pravico do razglasitve neodvisnosti, bi morali ponovno razmisliti o lastni zgodovini Amerike. ZDA so vodile državljansko vojno zaradi legitimnosti odcepitve in secesionisti so izgubili. Ameriška vlada ne bi tolerirala kitajske podpore secesionističnemu gibanju na primer v Kaliforniji (tudi evropske države, kot je Španija, ki se je soočila s podobnimi rečmi v Baskiji in Kataloniji).

 

Tveganje vojaške eskalacije nad Tajvanom povečuje nedavna napoved generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da bo prihodnja utemeljitev zavezništva vključevala boj proti Kitajski. Zavezništvo, ustanovljeno za obrambo Zahodne Evrope pred invazijo zdaj nedelujoče evropske sile, se ne bi smelo preoblikovati v vojaško zavezništvo pod vodstvom ZDA proti azijski sili.

 

Krizo v Ukrajini in Tajvanu je mogoče rešiti mirno in neposredno. Nato bi moral umakniti članstvo Ukrajine z mize, Rusija pa bi se morala odreči kakršni koli invaziji. Ukrajina bi morala imeti možnost, da svojo trgovinsko politiko usmerja, kakor se ji zdi primerno, pod pogojem, da spoštuje načela Svetovne trgovinske organizacije.

 

Podobno bi morale ZDA še enkrat jasno povedati, da odločno nasprotujejo odcepitvi Tajvana in ne nameravajo "zadrževati" Kitajske, zlasti s preusmeritvijo Nata. Kitajska bi se morala odreči enostranskemu vojaškemu ukrepanju proti Tajvanu in ponovno potrditi načelo dveh sistemov, za katerega mnogi Tajvanci menijo, da je neposredno ogrožen po zatiranju v Hongkongu.

 

Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. Najboljši način, da velike sile začnejo to dosegati, je, da izberejo pot medsebojnega razumevanja in zmanjševanja napetosti nad Ukrajino in Tajvanom.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.118
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.954
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.900
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.503
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.703
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 949
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 661
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860