Komentar

Biomedija: Umetnik je mistik brez boga, ki zavrača vsako kolektivno logiko

Biomedija o so popolnoma novi umetniški uvidi, ki nam jih omogoča računalnik. V biomediji obstaja emancipatorna obljuba naši naravni telesnosti, da bo dobila odgovore na ključna vprašanja življenja. Umetna inteligenca pa bo v zaključku procesa biomedije dobila svojo telesnost. Medtem, ko novo tisočletje vedno bolj določa biotehnologija, se genetske in računalniške kode vse bolj prepletajo. To teoretiki in zgodovinarji znanosti imenujejo "mitsko srečanje" na torišču umetnosti.

 

18.12.2021 20:15
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   BioMedien   ZKM   Karlsruhe   biomedija   Bauhaus   umetnost   Miha Turšič   postmodernizem

Foto: swr.de

Današnje besedilo je posebne vrste apologija triintridesetletnemu obstoju Centra za medijsko umetnost (ZKM) v Karlsruheju, ki je danes primerljiv s pomenom šole Bauhaus iz začetka XX. stoletja.

Vse dokler se ne bomo znašli v poznomodernističnem krogu XXII. stoletja, bomo živeli v visokomodernističnem stanju XXI. stoletja. Že skoraj sto let nas zgodnjemodernistični mediji (radio) in poznomodernistični elektronski mediji (televizija) povezujejo v planetarno strukturiran svet. Visoki modernizem je v svojem bistvu resetiran modernizem z vmesno stilno zarezo, ki jo je zgodovina umetnosti po nesreči poimenovala postmodernizem.

 

Novi (integralni) mediji nam omogočajo izredno dinamično planetarno situacijo. Pospešeno! Že XX. stoletje se je neverjetno hitro odvijalo, XXI. stoletje pa je totalno pospešeno. To že vidimo, saj smo preživeli že prvih enaindvajset let - in to neodvisno od navidezne virusne zadržanosti. Mogoče pa je bila ravno podivjano pospeševanje razlog za umetno zaustavitev sveta. Tudi to je mogoče. V svetu umetnosti poteka tehno sistematizacija, ki nas je že pred pol stoletja začela povezovati z znanostjo in tehnologijo. Digitalna revolucija nam je omogočila digitalne perspektive - končno smo prišli v območje umetniških projekcij, ki so daleč čez umetnost.

 

Rad se ponavljam I.: Ena od nalog umetnosti je, da zlo dela nervozno!

 

Rad se ponavljam II.: Združila se bosta umetnost in znanost v novo vedenje, ki še nima imena. Tehno logika nam omogoča individualizacijo, ki je do sedaj še nismo poznali. Ob njej se bo izoblikovala ideologizacija, do katere bo potrebno imeti izredno izostreno kritično oko. Ta ideologizacija ni ta, ki jo gledamo te dni v realnosti, ki je po definiciji vulgarna. Obsojena na scvrtje. Govorim o neznani ideologiji, ki se bo šele izoblikovala.

 

Ta teden bo v Centru za umetnost in medije (ZKM), Karlsruhe, odprta razstava z naslovom BioMedien. Razstava sešteva ključne umetniške momente prehoda iz XX. v XXI. stoletje, ki so nam izoblikovale biomimezo. Tudi z logiko historičnega konstruktivizma in suprematizma. Mogoče bi bilo bolje formulirano s pomočjo termina - biokineza. Še bolje pa z logiko besede - animatronika: vdihovanje našega duha v materijo, kar je veliko veliko več, kot je bila v preteklosti recimo (mehanska lutka) robotika.

 

V središče komentarja bom postavil razstavo, ki sploh še ni odprta in je še nisem videl. Upam, da jo bom kmalu, odprta bo več kot pol leta. Med tem pa bom prosil Miho Turšiča, ki se trenutno nahaja v ZKM, da mi v enem od naslednjih besedil odgovori na nekaj vprašanj, preden si bom razstavo tudi sam ogledal. 

 

Današnje besedilo je posebne vrste apologija triintridesetletnemu obstoju ZKM, Centra za medijsko umetnost, Karlsruhe, ki je danes, to je že dejstvo, primerljiv s pomenom šole Bauhaus iz začetka XX. stoletja. Toliko za uvod! Prosim vas, da termina biomedija ne zamenjujete s terminom bioart, ki je že dve desetletji in pol zasidran v umetnosti kot umetniška zvrst. Je pa res, da so nekatere umetnine bioarta pomemben del biomedije.

 

Kinetična razlaga: to so popolnoma novi umetniški uvidi, ki nam jih omogoča računalnik. V biomediji obstaja emancipatorna obljuba naši naravni telesnosti, da bo dobila odgovore na ključna vprašanja življenja. Umetna inteligenca pa bo v zaključku procesa biomedije dobila svojo telesnost. Medtem, ko novo tisočletje vedno bolj določa biotehnologija, se genetske in računalniške kode vse bolj prepletajo. To teoretiki in zgodovinarji znanosti imenujejo "mitsko srečanje" na torišču umetnosti.

 

Formatiranje: kako se informatika materializira, po kakšni podobi?

 

V naslednjem trenutku: Stran s podobarstvom in teologijo! 

 

Razumljivo je, da so teologi vseh veroizpovedi globoko zainteresirani za preživetje svojih mitologij. Zavedajmo se, da je naše naravno telo nenehno pod pritiskom "božjega koncepta". Kraja umetniških struktur je pri teologih tradicionalna.

 

Otvoritveno besedilo razstave BioMedien nam napoveduje, da bomo gledali dinamične sisteme, ki se nahajajo v območju biološkega, medijskega in kinetičnega. Mogoče je to, kar gledamo te dni v biomediji, izvorna naloga umetnosti od njenega nastopa! Samo pomislite na helenizem in renesanso ter njune ideale, na njuno skulpturalno uprizarjanje telesnosti! Več kot jasno je, da bo v XXII. stoletju nastopila totalna informatizacija telesa. Menim, da bomo lahko celo svojega duha opremili s popolnoma novo materialnostjo v skladu z novimi tehno ideali. Na tem mestu bo nastopila filozofska dimenzija infosfere v povezavi z etiko. Umetnik, to je mistik brez boga, ki zavrača vsako kolektivno logiko.

 

Na tem mestu je konec komentarja in teorije! Zdaj nastopi poezija:

 

 

We shall introduce the cosmic sum of programmed

art/

formed in radical modernity

we will introduce our telecosmist effort –

a heterotopic satellite of nothingness /

we will introduce fourteen satellites intertwined with

a telecosmist storm =

fourteen minds will radiate their biomechatronic corporality /

fourteen levels of sub-consciousness will add up consciousness =

a theatrical co-production of neuro device

+

robots

+

Umbots

(artistic satellites)

+

in a ten-year interval //

With telecosmist projectors we will project

Heterotopic projections

of the fifty-year projectile /

we will process the language of art, the internal language

+

The language in the mouth of the actor

the language of the athletic figure

+

a pre-digital perspective //

=

You with mechatronic portals

:

Mechatronical statues

of various conflicts / digital stacks /

lamellar layers with inserted vacuums /

For our future appliances /

I with the meta-strategy of the attractors

We will interduce a sentence

"The product portal generates antennae on our bodies

on the body of the cosmic tool shop."

(2002)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133