Komentar

Biomedija: Umetnik je mistik brez boga, ki zavrača vsako kolektivno logiko

Biomedija o so popolnoma novi umetniški uvidi, ki nam jih omogoča računalnik. V biomediji obstaja emancipatorna obljuba naši naravni telesnosti, da bo dobila odgovore na ključna vprašanja življenja. Umetna inteligenca pa bo v zaključku procesa biomedije dobila svojo telesnost. Medtem, ko novo tisočletje vedno bolj določa biotehnologija, se genetske in računalniške kode vse bolj prepletajo. To teoretiki in zgodovinarji znanosti imenujejo "mitsko srečanje" na torišču umetnosti.

 

18.12.2021 20:15
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   BioMedien   ZKM   Karlsruhe   biomedija   Bauhaus   umetnost   Miha Turšič   postmodernizem

Foto: swr.de

Današnje besedilo je posebne vrste apologija triintridesetletnemu obstoju Centra za medijsko umetnost (ZKM) v Karlsruheju, ki je danes primerljiv s pomenom šole Bauhaus iz začetka XX. stoletja.

Vse dokler se ne bomo znašli v poznomodernističnem krogu XXII. stoletja, bomo živeli v visokomodernističnem stanju XXI. stoletja. Že skoraj sto let nas zgodnjemodernistični mediji (radio) in poznomodernistični elektronski mediji (televizija) povezujejo v planetarno strukturiran svet. Visoki modernizem je v svojem bistvu resetiran modernizem z vmesno stilno zarezo, ki jo je zgodovina umetnosti po nesreči poimenovala postmodernizem.

 

Novi (integralni) mediji nam omogočajo izredno dinamično planetarno situacijo. Pospešeno! Že XX. stoletje se je neverjetno hitro odvijalo, XXI. stoletje pa je totalno pospešeno. To že vidimo, saj smo preživeli že prvih enaindvajset let - in to neodvisno od navidezne virusne zadržanosti. Mogoče pa je bila ravno podivjano pospeševanje razlog za umetno zaustavitev sveta. Tudi to je mogoče. V svetu umetnosti poteka tehno sistematizacija, ki nas je že pred pol stoletja začela povezovati z znanostjo in tehnologijo. Digitalna revolucija nam je omogočila digitalne perspektive - končno smo prišli v območje umetniških projekcij, ki so daleč čez umetnost.

 

Rad se ponavljam I.: Ena od nalog umetnosti je, da zlo dela nervozno!

 

Rad se ponavljam II.: Združila se bosta umetnost in znanost v novo vedenje, ki še nima imena. Tehno logika nam omogoča individualizacijo, ki je do sedaj še nismo poznali. Ob njej se bo izoblikovala ideologizacija, do katere bo potrebno imeti izredno izostreno kritično oko. Ta ideologizacija ni ta, ki jo gledamo te dni v realnosti, ki je po definiciji vulgarna. Obsojena na scvrtje. Govorim o neznani ideologiji, ki se bo šele izoblikovala.

 

Ta teden bo v Centru za umetnost in medije (ZKM), Karlsruhe, odprta razstava z naslovom BioMedien. Razstava sešteva ključne umetniške momente prehoda iz XX. v XXI. stoletje, ki so nam izoblikovale biomimezo. Tudi z logiko historičnega konstruktivizma in suprematizma. Mogoče bi bilo bolje formulirano s pomočjo termina - biokineza. Še bolje pa z logiko besede - animatronika: vdihovanje našega duha v materijo, kar je veliko veliko več, kot je bila v preteklosti recimo (mehanska lutka) robotika.

 

V središče komentarja bom postavil razstavo, ki sploh še ni odprta in je še nisem videl. Upam, da jo bom kmalu, odprta bo več kot pol leta. Med tem pa bom prosil Miho Turšiča, ki se trenutno nahaja v ZKM, da mi v enem od naslednjih besedil odgovori na nekaj vprašanj, preden si bom razstavo tudi sam ogledal. 

 

Današnje besedilo je posebne vrste apologija triintridesetletnemu obstoju ZKM, Centra za medijsko umetnost, Karlsruhe, ki je danes, to je že dejstvo, primerljiv s pomenom šole Bauhaus iz začetka XX. stoletja. Toliko za uvod! Prosim vas, da termina biomedija ne zamenjujete s terminom bioart, ki je že dve desetletji in pol zasidran v umetnosti kot umetniška zvrst. Je pa res, da so nekatere umetnine bioarta pomemben del biomedije.

 

Kinetična razlaga: to so popolnoma novi umetniški uvidi, ki nam jih omogoča računalnik. V biomediji obstaja emancipatorna obljuba naši naravni telesnosti, da bo dobila odgovore na ključna vprašanja življenja. Umetna inteligenca pa bo v zaključku procesa biomedije dobila svojo telesnost. Medtem, ko novo tisočletje vedno bolj določa biotehnologija, se genetske in računalniške kode vse bolj prepletajo. To teoretiki in zgodovinarji znanosti imenujejo "mitsko srečanje" na torišču umetnosti.

 

Formatiranje: kako se informatika materializira, po kakšni podobi?

 

V naslednjem trenutku: Stran s podobarstvom in teologijo! 

 

Razumljivo je, da so teologi vseh veroizpovedi globoko zainteresirani za preživetje svojih mitologij. Zavedajmo se, da je naše naravno telo nenehno pod pritiskom "božjega koncepta". Kraja umetniških struktur je pri teologih tradicionalna.

 

Otvoritveno besedilo razstave BioMedien nam napoveduje, da bomo gledali dinamične sisteme, ki se nahajajo v območju biološkega, medijskega in kinetičnega. Mogoče je to, kar gledamo te dni v biomediji, izvorna naloga umetnosti od njenega nastopa! Samo pomislite na helenizem in renesanso ter njune ideale, na njuno skulpturalno uprizarjanje telesnosti! Več kot jasno je, da bo v XXII. stoletju nastopila totalna informatizacija telesa. Menim, da bomo lahko celo svojega duha opremili s popolnoma novo materialnostjo v skladu z novimi tehno ideali. Na tem mestu bo nastopila filozofska dimenzija infosfere v povezavi z etiko. Umetnik, to je mistik brez boga, ki zavrača vsako kolektivno logiko.

 

Na tem mestu je konec komentarja in teorije! Zdaj nastopi poezija:

 

 

We shall introduce the cosmic sum of programmed

art/

formed in radical modernity

we will introduce our telecosmist effort –

a heterotopic satellite of nothingness /

we will introduce fourteen satellites intertwined with

a telecosmist storm =

fourteen minds will radiate their biomechatronic corporality /

fourteen levels of sub-consciousness will add up consciousness =

a theatrical co-production of neuro device

+

robots

+

Umbots

(artistic satellites)

+

in a ten-year interval //

With telecosmist projectors we will project

Heterotopic projections

of the fifty-year projectile /

we will process the language of art, the internal language

+

The language in the mouth of the actor

the language of the athletic figure

+

a pre-digital perspective //

=

You with mechatronic portals

:

Mechatronical statues

of various conflicts / digital stacks /

lamellar layers with inserted vacuums /

For our future appliances /

I with the meta-strategy of the attractors

We will interduce a sentence

"The product portal generates antennae on our bodies

on the body of the cosmic tool shop."

(2002)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.754
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.492
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.554
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.065
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.498
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.436
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.329
08/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 624
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 484
10/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.335