Komentar

Pisma Svetega Janeza: V božičnem času si sežemo v roke, pozabimo na zamere in celo Janša si želi drugačnega dialoga, prijaznejšega, spodobnejšega

Vem, kaj je Janša hotel doseči s pismom. Hotel se je pokazati v prijazni luči, saj smo ga v letošnjem letu večkrat videli besnega in celo nesramnega. Bodimo fer: mislite, da je prijetno biti nonstop na tapeti? Bi se vi ves čas, tudi ko vas piranje iz popadljivih medijev grizejo do kosti, nasmihali in igrali prijaznega strica? Pojma nimate, kako je. Niti teden dni ne bi vzdržali. Janša je absolutni fenomen. Že tri desetletja prenaša zmerjanja in laži in še vedno zmore. Janez je umazan, opljuvan in poln etiket, a še vedno živ in zmore. Bolj kot kdorkoli iz opozicije. Vi v opoziciji nimate šans!

20.12.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   pismo   Božič   premier   Janez Janša   cepljenje   opozicija   Marjan Šarec   Edward Snowden   Facebook

Foto: Youtube / Radio1

Lahko me imate za naivno, a še vedno nekako verjamem, da so ljudje v resnici dobri.

Po dolgem času sem globoko zavila z očmi. Tako globoko, da sem lahko nekaj minut občudovala notranjost svoje čudovite lobanje. Če se vam zdi srhljivo, da prejmete dobronamerno praznično pismo premierja, kako se šele počutite ob dejstvu, da ima vaš mobilni telefon čip? Pravi čip! V katero koli luknjo se skrijete, povsod vas pristojni organi lahko odkrijejo. Mar tega ne veste? Čudno. Čudno, da se vam od vseh teh gromozanskih srhljivosti ne zmeša!

 

Pred meseci, pozno zvečer, sem na Facebook (FB) chatu klepetala s frendom. Da crkujem od bolečin v hrbtu, sem mu razlagala. Zlasti v ramenskem obroču, in da nujno potrebujem tajsko masažo, ki poleg vadbe, mišičnih relaksantov in protibolečinskih arcnij omili težave. Glej ga zlomka, slabo uro pozneje me je na FB dodal Janez, lastnik salona s športno, kitajsko in ostalo masažo. Salon ima praktično za ovinkom. Piše mi na FB privat, češ, spoznajva se. Počutim se nelagodno in ga blokiram. 

 

Pred kratkim sem potrebovala prevoz neke reči iz Celja v Ljubljano. Šlo je za orjaški mačji praskalnik. Pametna investicija, ki ohrani ves ostali stanovanjski inventar. Osebi v Celju sem razložila, da samo še prevoz uredim, pa se ji oglasim. Čez par ur mi na FB privat piše kombi prevoznik iz Žalca in me sprašuje, kako sem? Kot da sva stara znanca! V strahu, da mi bo ponudil celo prevoz, ne odgovarjam. Dialog zbrišem. Pogovarjam se izključno z ljudmi, s katerimi se bodisi želim bodisi moram. Verjamem v naključja in ne boleham za paranojo ali kakšno drugo blodnjavostjo. Kljub vsemu mi bolj ali manj sinhroni dogodki vzbujajo neprijetne občutke in se jim najraje izognem, ker se tako izognem toksičnim osebam.

 

Lani mi je znanec pravil, da je nekje na cesti na Gorenjskem srečal kolega, s katerim sta skozi okno avtomobila na hitro izmenjala dva ali tri vljudnostne stavke. Med drugim je dejal: "Uff, fantastičen avtosedež za tamalega imaš!" Že naslednji dan mu je Google preko oglaševalske aplikacije ponudil do zadnje podrobnosti enak otroški avtosedež. Noro? Naključje? Niti ne. Vsak uporablja vrsto pametnih elektronskih naprav, od prenosnih računalnikov do telefonov in kopico aplikacij, ki pridno beležijo vse okoli sebe. Od prvega klika, do zadnje besede. Na Google Maps lahko najdete tudi lastno hišo in si jo ogledate tako od blizu, da se prepričate o čistoči oken.

 

Nadzorovani smo od spredaj in od zadaj. Ves čas. Večinoma na srečo z neškodljivimi nameni. Informacije, naše lastne sledi, so najkoristnejše v marketinški branži, lahko pa pride tudi do resnih zlorab. Podrobnosti vam je razkril že slavni žvižgač Edward Snowden. To pa je samo delček naše izpostavljenosti vsem tistim, ki radi stikajo po drugih življenjih.

 

Opisala sem nekaj nenavadnih primerov, ogromno pa je običajnih. Saj veste, da morate vedno imeti pri sebi osebno izkaznico, in da vas lahko kadarkoli legitimirajo? Brez osebnih dokumentov ne morete - in niti ne smete! -, nikamor. Pri zdravniku in v lekarni pokažete zdravstveno kartico. Tudi na njej je kopica osebnih podatkov. Skratka, povsod neznanci gledajo v vaša življenja in vi vse to mirno trpite.

 

Nekega lepega dne dobite v poštni nabiralnik pismo, ki ga je napisal sam premier Janez Janša. Naslovil ga je na vas osebno češ, za božjo voljo, pojdite se že enkrat cepit, kaj ne vidite, da bo država crknila, če bomo primorani v še en lockdown. Da bo država crknila, če bomo prisiljeni v še eno popolno zaprtje, je, upam, jasno prav zares vsakomur. Največje svetovne ekonomske sile so pokleknile in se razume, da bo posledice čutil tudi trdoživi slovenski narod.

 

Nastal je halo, ki še vedno traja. Od kje Janezu dovoljenje, da šari po vaših stalnih ali začasnih naslovih domovanja? Eden od poslancev Levice je zapisal: "Srhljivo!"

 

Globoko sem zavila z očmi. Tako globoko, da sem lahko nekaj minut občudovala notranjost svoje čudovite lobanje. Če se vam zdi srhljivo, da prejmete dobronamerno pismo premierja, kako se šele počutite ob dejstvu, da ima vaš mobilni telefon čip? Pravi čip! Preko katerega vas lahko pristojne službe kadarkoli izsledijo. Mar tega ne veste? Čudno, da se vam ne zmeša od vseh teh gromozanskih srhljivosti. 

 

Vem, kaj je Janša hotel doseči s pismom. Hotel se je pokazati v prijazni luči, saj smo ga v letošnjem letu večkrat videli besnega in celo nesramnega. Bodimo fer: mislite, da je prijetno biti nonstop na tapeti? Bi se vi ves čas, tudi ko vas piranje iz lopovskih medijev grizejo do kosti, nasmihali in igrali prijaznega strica? Pojma nimate, kako je. Niti teden dni ne bi vzdržali. Janša je absolutni fenomen. Že tri desetletja prenaša zmerjanja in laži in še vedno zmore. 

Preudaren človek danes ne gre v politiko. Ve, da bo iz nje odšel umazan, opljuvan in poln etiket. Janez je umazan, opljuvan in poln etiket, a še vedno živ in zmore. Bolj kot kdorkoli iz opozicije. Vi, v opoziciji, nimate šans. Lahko piskate čez Janšo še pa še, a ne morete mu odvzeti dobesedno magičnih moči, ki jih kot nekdanji vojak premore. Konec koncev pa v tem trenutku sploh ne gre zanj. Gre za bitko z virusom, ki ste jo sami predali v Janševe roke, ko je Marjan Šarec odstopil. Kaj bi torej zdaj radi?

 

Pred vrati je Božič. To je miroljuben in spokojen čas, ko si sežemo v roke in pozabimo zamere. Kmalu bo novo leto. Čas, ko začnemo znova. Boljše kot prej. Upam, da ste si že zapisali to-do liste. Jaz sem. Iz pisma je razbrati, da si tudi Janez želi drugačnega dialoga. Prijaznejšega. Spodobnejšega. Lahko me imate za naivno, a še vedno nekako verjamem, da so ljudje v resnici dobri. Vem, da se najbrž motim in to je moj osebni problem, a veste, lažje je živeti kot optimist. (Ki je samo dobro obveščeni pesimist.) 

 

Janez je torej hotel pokazati, da si želi miru. Menil je, da se bo ljudem približal z osebno noto. Tu se je pa zmotil. Proticepilcem je vseeno, kdo jih nagovori. Četudi bi se Sveti Duh iz nebes spustil in pisal pisma, bi ljudje še vedno po svoje ropotali. Kombinacija anticepilcev in antijanšistov je rušilna. Nima smisla. Pusti. Naj lajajo. Karavana mora iti dalje. Če te bo vsak psiček ustavil, virus ne bo nikoli premagan.

 

Lep in miren Božič vsem. Ostanite zdravi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.912
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.544
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.186
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.220
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.777
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 806
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 548