Komentar

Pisma Svetega Janeza: V božičnem času si sežemo v roke, pozabimo na zamere in celo Janša si želi drugačnega dialoga, prijaznejšega, spodobnejšega

Vem, kaj je Janša hotel doseči s pismom. Hotel se je pokazati v prijazni luči, saj smo ga v letošnjem letu večkrat videli besnega in celo nesramnega. Bodimo fer: mislite, da je prijetno biti nonstop na tapeti? Bi se vi ves čas, tudi ko vas piranje iz popadljivih medijev grizejo do kosti, nasmihali in igrali prijaznega strica? Pojma nimate, kako je. Niti teden dni ne bi vzdržali. Janša je absolutni fenomen. Že tri desetletja prenaša zmerjanja in laži in še vedno zmore. Janez je umazan, opljuvan in poln etiket, a še vedno živ in zmore. Bolj kot kdorkoli iz opozicije. Vi v opoziciji nimate šans!

20.12.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   pismo   Božič   premier   Janez Janša   cepljenje   opozicija   Marjan Šarec   Edward Snowden   Facebook

Foto: Youtube / Radio1

Lahko me imate za naivno, a še vedno nekako verjamem, da so ljudje v resnici dobri.

Po dolgem času sem globoko zavila z očmi. Tako globoko, da sem lahko nekaj minut občudovala notranjost svoje čudovite lobanje. Če se vam zdi srhljivo, da prejmete dobronamerno praznično pismo premierja, kako se šele počutite ob dejstvu, da ima vaš mobilni telefon čip? Pravi čip! V katero koli luknjo se skrijete, povsod vas pristojni organi lahko odkrijejo. Mar tega ne veste? Čudno. Čudno, da se vam od vseh teh gromozanskih srhljivosti ne zmeša!

 

Pred meseci, pozno zvečer, sem na Facebook (FB) chatu klepetala s frendom. Da crkujem od bolečin v hrbtu, sem mu razlagala. Zlasti v ramenskem obroču, in da nujno potrebujem tajsko masažo, ki poleg vadbe, mišičnih relaksantov in protibolečinskih arcnij omili težave. Glej ga zlomka, slabo uro pozneje me je na FB dodal Janez, lastnik salona s športno, kitajsko in ostalo masažo. Salon ima praktično za ovinkom. Piše mi na FB privat, češ, spoznajva se. Počutim se nelagodno in ga blokiram. 

 

Pred kratkim sem potrebovala prevoz neke reči iz Celja v Ljubljano. Šlo je za orjaški mačji praskalnik. Pametna investicija, ki ohrani ves ostali stanovanjski inventar. Osebi v Celju sem razložila, da samo še prevoz uredim, pa se ji oglasim. Čez par ur mi na FB privat piše kombi prevoznik iz Žalca in me sprašuje, kako sem? Kot da sva stara znanca! V strahu, da mi bo ponudil celo prevoz, ne odgovarjam. Dialog zbrišem. Pogovarjam se izključno z ljudmi, s katerimi se bodisi želim bodisi moram. Verjamem v naključja in ne boleham za paranojo ali kakšno drugo blodnjavostjo. Kljub vsemu mi bolj ali manj sinhroni dogodki vzbujajo neprijetne občutke in se jim najraje izognem, ker se tako izognem toksičnim osebam.

 

Lani mi je znanec pravil, da je nekje na cesti na Gorenjskem srečal kolega, s katerim sta skozi okno avtomobila na hitro izmenjala dva ali tri vljudnostne stavke. Med drugim je dejal: "Uff, fantastičen avtosedež za tamalega imaš!" Že naslednji dan mu je Google preko oglaševalske aplikacije ponudil do zadnje podrobnosti enak otroški avtosedež. Noro? Naključje? Niti ne. Vsak uporablja vrsto pametnih elektronskih naprav, od prenosnih računalnikov do telefonov in kopico aplikacij, ki pridno beležijo vse okoli sebe. Od prvega klika, do zadnje besede. Na Google Maps lahko najdete tudi lastno hišo in si jo ogledate tako od blizu, da se prepričate o čistoči oken.

 

Nadzorovani smo od spredaj in od zadaj. Ves čas. Večinoma na srečo z neškodljivimi nameni. Informacije, naše lastne sledi, so najkoristnejše v marketinški branži, lahko pa pride tudi do resnih zlorab. Podrobnosti vam je razkril že slavni žvižgač Edward Snowden. To pa je samo delček naše izpostavljenosti vsem tistim, ki radi stikajo po drugih življenjih.

 

Opisala sem nekaj nenavadnih primerov, ogromno pa je običajnih. Saj veste, da morate vedno imeti pri sebi osebno izkaznico, in da vas lahko kadarkoli legitimirajo? Brez osebnih dokumentov ne morete - in niti ne smete! -, nikamor. Pri zdravniku in v lekarni pokažete zdravstveno kartico. Tudi na njej je kopica osebnih podatkov. Skratka, povsod neznanci gledajo v vaša življenja in vi vse to mirno trpite.

 

Nekega lepega dne dobite v poštni nabiralnik pismo, ki ga je napisal sam premier Janez Janša. Naslovil ga je na vas osebno češ, za božjo voljo, pojdite se že enkrat cepit, kaj ne vidite, da bo država crknila, če bomo primorani v še en lockdown. Da bo država crknila, če bomo prisiljeni v še eno popolno zaprtje, je, upam, jasno prav zares vsakomur. Največje svetovne ekonomske sile so pokleknile in se razume, da bo posledice čutil tudi trdoživi slovenski narod.

 

Nastal je halo, ki še vedno traja. Od kje Janezu dovoljenje, da šari po vaših stalnih ali začasnih naslovih domovanja? Eden od poslancev Levice je zapisal: "Srhljivo!"

 

Globoko sem zavila z očmi. Tako globoko, da sem lahko nekaj minut občudovala notranjost svoje čudovite lobanje. Če se vam zdi srhljivo, da prejmete dobronamerno pismo premierja, kako se šele počutite ob dejstvu, da ima vaš mobilni telefon čip? Pravi čip! Preko katerega vas lahko pristojne službe kadarkoli izsledijo. Mar tega ne veste? Čudno, da se vam ne zmeša od vseh teh gromozanskih srhljivosti. 

 

Vem, kaj je Janša hotel doseči s pismom. Hotel se je pokazati v prijazni luči, saj smo ga v letošnjem letu večkrat videli besnega in celo nesramnega. Bodimo fer: mislite, da je prijetno biti nonstop na tapeti? Bi se vi ves čas, tudi ko vas piranje iz lopovskih medijev grizejo do kosti, nasmihali in igrali prijaznega strica? Pojma nimate, kako je. Niti teden dni ne bi vzdržali. Janša je absolutni fenomen. Že tri desetletja prenaša zmerjanja in laži in še vedno zmore. 

Preudaren človek danes ne gre v politiko. Ve, da bo iz nje odšel umazan, opljuvan in poln etiket. Janez je umazan, opljuvan in poln etiket, a še vedno živ in zmore. Bolj kot kdorkoli iz opozicije. Vi, v opoziciji, nimate šans. Lahko piskate čez Janšo še pa še, a ne morete mu odvzeti dobesedno magičnih moči, ki jih kot nekdanji vojak premore. Konec koncev pa v tem trenutku sploh ne gre zanj. Gre za bitko z virusom, ki ste jo sami predali v Janševe roke, ko je Marjan Šarec odstopil. Kaj bi torej zdaj radi?

 

Pred vrati je Božič. To je miroljuben in spokojen čas, ko si sežemo v roke in pozabimo zamere. Kmalu bo novo leto. Čas, ko začnemo znova. Boljše kot prej. Upam, da ste si že zapisali to-do liste. Jaz sem. Iz pisma je razbrati, da si tudi Janez želi drugačnega dialoga. Prijaznejšega. Spodobnejšega. Lahko me imate za naivno, a še vedno nekako verjamem, da so ljudje v resnici dobri. Vem, da se najbrž motim in to je moj osebni problem, a veste, lažje je živeti kot optimist. (Ki je samo dobro obveščeni pesimist.) 

 

Janez je torej hotel pokazati, da si želi miru. Menil je, da se bo ljudem približal z osebno noto. Tu se je pa zmotil. Proticepilcem je vseeno, kdo jih nagovori. Četudi bi se Sveti Duh iz nebes spustil in pisal pisma, bi ljudje še vedno po svoje ropotali. Kombinacija anticepilcev in antijanšistov je rušilna. Nima smisla. Pusti. Naj lajajo. Karavana mora iti dalje. Če te bo vsak psiček ustavil, virus ne bo nikoli premagan.

 

Lep in miren Božič vsem. Ostanite zdravi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.297
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.449
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.321
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.659
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.512
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.353
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.117
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 987
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.033
10/
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
Valerio Fabbri
Ogledov: 356