Razkrivamo

Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo

V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja različnih raziskav in anket, ki bi si nujno zaslužile navednice. Tovrstne "raziskave" bodisi agresivno servirajo nove obraze bodisi fanatično promovirajo obstoječo levo-desno politično krajino. Nekatere junake so glavni mediji razglasili že kar za zmagovalce volitev, čeprav niti strank še niso ustanovili, še manj pa je jasno, kaj je njihov program, če ga sploh imajo; kdo so ljudje, ki stojijo za njimi, kje so ekipe, s katerimi naj bi "zmagali". Očitno smo padli že tako nizko, da niti to ni več pomembno. Naj gre za protivladno ali provladno medijsko histerijo, saj ni razlike, javnomnenjske raziskave so postale podobno umazane kot politka, da ne govorimo o profesionalizmu, o katerem zdaj dokončno ni več ne duha ne sluha.

 

19.12.2021 22:06
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Mediana   RTV Slovenija   anketa   Janja Božič   SDS   SD   Parsifal   Valicon   Ninamedia   Delo   Sebastian Kurz   Robert Golob

Foto: Mediaspeed

Zaradi očitnih zlorab merjenja javnega mnenja, ki si jih lahko mirno privoščijo finančno bogato podprte stranke, bi bilo smiselno razmisliti, da se do ustrezne zakonske ureditve tega področja v Sloveniji ankete v predvolilnem obdobju enostavno prepovejo.

Javnomenjske ankete so v razvitih demokratičnih državah resna stvar. Njihova kredibilnost je v natančnost anket, to pa je glavni poslovni kapital podjetij, ki jih izvajajo. Agencije za merjenje javnega mnenja gradijo svoj imidž leta, včasih celo desetletja in če njihovi uporabniki ali celo naročniki ugotovijo vsaj minimalne nestrokovnosti, prirejanja, potem ima to hude posledice na dveh straneh: za tiste, ki prirejene ankete izvajajo, ter za tiste, ki so jih naročili. Ni ga boljšega primer za ponazoritev kot Avstrija, kjer je moral zaradi tega odstopiti in se umakniti iz politike sam zvezni kancler Sebastian Kurz.

 

V Sloveniji razlike med posameznimi anketami, celo med rezultati istih izvajalcev anket za različne medije kažejo na - milo rečeno - nestrokovnost ali očitno pristranskost izvajalcev in z njimi povezanih medijev. Seveda vse brez posledic. Na neurejenost razmer sicer nekateri opozarjajo že nekaj let (najbolj vztrajna pri tem je stranka Dobra država, ki je predlagala celo nekaj zakonskih rešitev), ampak parlamentarne stranke niso pokazale resnega zanimanja za zakonsko ureditev področja merjenja javnega mnenja. Zagotovo imajo svoje razloge za to.

 

Ankete, v katerih se brez jasno predstavljene metodologije primerja obstoječe stranke, nove stranke, nova gibanja, napovedane povezave … so že v osnovi sporne, sploh v primerih, ko niso jasno predstavljani način zbiranja podatkov, oblika vprašanj, način anketiranja. Naj poudarimo, da sta sicer edina člana mednarodnega združenja ESOMAR, ki zagotavlja osnovne standarde strokovnosti merjenja javnega mnenja, od vidnejših podjetij s tega področja pri nas, agenciji Mediana in Valicon. Ostale izvajalce meritev tudi zaradi tega dejstva vsaj strokovna javnost jemlje nekoliko z rezervo, saj so na različne načine povezani s t.i. levim ali desnim političnim blokom (Ninamedia, Parsifal). Kar se precej jasno odraža tudi v njihovih "meritvah".

 

 

Navijaštvo namesto strokovnosti in dejstev

 

Decembrsko anketno revolucijo je 5. decembra sprožila javna RTV Slovenija z objavo raziskave podjetja Mediana, ki je ob precej nepojasnjeni metodologiji ugotovila, da naj bi nove stranke, obraze ali nove povezave – Naša dežela, ZDej, Povežimo Slovenijo (v to še ni bil vštet Robert Golob, nekdanji direktor GEN-I, z njegovim gibanjem v ustanavljanju, niti ne nova zelena stranka Vesna) – volilo kar 16,6 % odstotka ljudi. Če to postavimo ob bok podpori trenutno največji vladni stranki SDS, ki ji je Janja Božič namerila skromnih 10,7 %, smo rahlo zbegani. No, pa ne samo mi. Celo z levega spektra politike smo ob teh rezultatih opazili kar precej začudenja, tudi zgražanja. Direktorica Mediane se je sicer v preteklosti že večkrat politično zarekla, bolje rečeno blamirala, nazadnje z izjavo o Marjanu Šarcu kot "Dončiću slovenske politike". Ob tem, da njenemu Dončiću zadnje čase bolj slabo kaže, Maroltova pametno molči in upa, da bo njena "strokovna ocena" počasi le izginila v politično in medijsko pozabo.

 

Štafeto anketne revolucije je nekaj dni zatem (11. decembra) prevzela Ninamedia, ki je v raziskavi Novi obrazi za časnik Dnevnik "novemu obrazu" Robertu Golobu oziroma njegovi neobstoječi stranki namerila kar 9 %, kar pomeni, da bi bila to tretja največja parlamentarna stranka. Zanimivo ob tem je, da je Ninamedia SDS, ki mu je nekaj dni prej Mediana namenila 10,7 %, namerila 15,2 %, ostalim novincem skupaj (Naša dežela, ZDej, Povežimo Slovenijo) pa namesto 16,6 samo 5,4 %, pri čemer stranko ZDej ta anketa niti ni zaznala.

 

Decembrska anketna komedija je dobila nadaljevanje z anketo Mediane za časnik Delo 13. decembra, ko je isto podjetje (tj. Mediana za TV SLO in zatem za Delo) trenutno največji stranki SDS izmerila skoraj 20 %, kar je dvokratnik podpore, ki so jo izmerili taisti stranki teden prej za TV Slovenija (!?). Medtem pa drugim, novim strankam namenijo 4 %, v anketi za TV Slovenija pa 16, 6 %. Če ne drugega, bi lahko Mediana pojasnila razlike, zakaj do njih prihaja.

 

Še večja zmeda in nedoslednost vlada na področju merjenja popularnosti posameznih politikov, kjer je očitno, da je rezultat še bolj odvisen od načina serviranja posameznih, v naprej pripravljenih odgovorov anketirancem. V Sloveniji je sicer že leta povsem običajno, da je politik, ki je član ali funkcionar manj pomembne, majhne stranke, lahko v samem vrhu priljubljenosti, medtem ko je nekdo, ki vodi najmočnejšo stranko, na repu tovrstnih anket ali pa celo izpade iz njih.

 

 

Odgovor z "desne": Visoka zmaga SDS, trdno na drugem mestu pa potencialna povolilna zaveznica SD ...

 

Po poplavi anket s t.i. leve strani smo pričakovano dobili odgovor, ofenzivo z desne. Včeraj (19. decembra) je podjetje Parsifal prek naročnika Nova24TV med opredeljenimi volivci vladni stranki SDS namerila kar 30,9 % podporo, torej trikratnik odstotka, ki ga je na začetku decembrskega anketnega tekmovanja namenila Mediana. Ob vseh teh rezultatih se resnično neodvisni strokovnjaki le nasmihajo, volivci, vsaj tisti, ki morda še verjamejo v strokovnost teh anket, pa so verjetno precej zmedeni. Vse skupaj seveda dodatno povečuje nezaupanje v politiko in medije.

 

 

Posledice neurejenega področja anket so hude demokratične anomalije

 

Če je velike razlike med majhnimi strankami mogoče razložiti z razmeroma majhnimi vzorci posameznih raziskav (nekaj glasov namreč lahko pomeni razliko med praktično 0 in parlamentarnim pragom, ki znaša okoli 4 %), pa večkratniki razlik v odstotkih podpore pri največjih strankah kaže, da je področje merjenja javnega mnenja dokončno (z zelo redkimi izjemami) postalo nekritični podaljšek posameznih političnih opcij, predvsem tistih z zadostnim finančnim zaledjem. Po domače povedano, v stranki, kjer si lahko privoščijo anketo za pet tisočakov, bodo naročili takšen rezultat, ki jim ta trenutek najbolj ustreza. Kdor se spomni časov, ko je v deželi kraljevala LDS, osrednji (tiskani) medij pa je bilo Delo, bo vedel, da so običajno zadnjo soboto pred volilno nedeljo (torej osem dni prej, saj od petka od polnoči velja t.i. predvolilni molk) umetno dvignili podporo tedanji največji opozicijski stranki do te mere, da je bila zmaga vladajoče LDS ogrožena. Sledila je močna mobilizacija volivcev in na volitvah naslednjo nedeljo je bil rezultat "malce" drugačen ...

 

Kaj nam danes sporočajo zelo očitne manipulacije z merjenjem javnega mnenja? V prvi vrsti je zelo slabo, da namesto spopada idej, programov strank in vsebine dejansko spremljamo spopad finančno podprtih ideologij, pa tudi osebnih in kapitalskih interesov. Neurejeno področje merjenja javnega mnenja ima čisto konkretne, kratkoročne in dolgoročne učinke na volilni proces, kar je huda anomalija slovenske demokracije. Precej medijev namreč svoja volilna soočenja priročno "oblikuje" na podlagi predvolilnih anket. Te tako niso samo nedolžen podaljšek politične kampanje posameznih strank, blokov, ampak se spreminjajo v instrument izključevanja demokratičnih alternativ iz predvolilne medijske debate. 

 

Če k temu dodamo, da določeni mediji za sodelovanje v soočenjih zahtevajo celo plačilo, je jasno, da imamo z demokracijo v Sloveniji resen problem. Finančno in medijsko podprte stranke si lahko privoščijo neomejen oglasni prostor, posredno financirajo svojo promocijo v informativnih oddajah že daleč pred uradno volilno kampanjo. Zaradi vsega navedenega bi bilo smiselno razmisliti, da se do ustrezne zakonske ureditve področja pri nas ankete v predvolilnem obdobju enostavno prepovejo.

 

Slišati je zelo dramatično, toda v Sloveniji smo vsak dan priče večjim zlorabam demokracije in javnega mnenja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
0
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 975
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.196
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.626
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579