Razkrivamo

Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo

V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja različnih raziskav in anket, ki bi si nujno zaslužile navednice. Tovrstne "raziskave" bodisi agresivno servirajo nove obraze bodisi fanatično promovirajo obstoječo levo-desno politično krajino. Nekatere junake so glavni mediji razglasili že kar za zmagovalce volitev, čeprav niti strank še niso ustanovili, še manj pa je jasno, kaj je njihov program, če ga sploh imajo; kdo so ljudje, ki stojijo za njimi, kje so ekipe, s katerimi naj bi "zmagali". Očitno smo padli že tako nizko, da niti to ni več pomembno. Naj gre za protivladno ali provladno medijsko histerijo, saj ni razlike, javnomnenjske raziskave so postale podobno umazane kot politka, da ne govorimo o profesionalizmu, o katerem zdaj dokončno ni več ne duha ne sluha.

 

19.12.2021 22:06
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Mediana   RTV Slovenija   anketa   Janja Božič   SDS   SD   Parsifal   Valicon   Ninamedia   Delo   Sebastian Kurz   Robert Golob

Foto: Mediaspeed

Zaradi očitnih zlorab merjenja javnega mnenja, ki si jih lahko mirno privoščijo finančno bogato podprte stranke, bi bilo smiselno razmisliti, da se do ustrezne zakonske ureditve tega področja v Sloveniji ankete v predvolilnem obdobju enostavno prepovejo.

Javnomenjske ankete so v razvitih demokratičnih državah resna stvar. Njihova kredibilnost je v natančnost anket, to pa je glavni poslovni kapital podjetij, ki jih izvajajo. Agencije za merjenje javnega mnenja gradijo svoj imidž leta, včasih celo desetletja in če njihovi uporabniki ali celo naročniki ugotovijo vsaj minimalne nestrokovnosti, prirejanja, potem ima to hude posledice na dveh straneh: za tiste, ki prirejene ankete izvajajo, ter za tiste, ki so jih naročili. Ni ga boljšega primer za ponazoritev kot Avstrija, kjer je moral zaradi tega odstopiti in se umakniti iz politike sam zvezni kancler Sebastian Kurz.

 

V Sloveniji razlike med posameznimi anketami, celo med rezultati istih izvajalcev anket za različne medije kažejo na - milo rečeno - nestrokovnost ali očitno pristranskost izvajalcev in z njimi povezanih medijev. Seveda vse brez posledic. Na neurejenost razmer sicer nekateri opozarjajo že nekaj let (najbolj vztrajna pri tem je stranka Dobra država, ki je predlagala celo nekaj zakonskih rešitev), ampak parlamentarne stranke niso pokazale resnega zanimanja za zakonsko ureditev področja merjenja javnega mnenja. Zagotovo imajo svoje razloge za to.

 

Ankete, v katerih se brez jasno predstavljene metodologije primerja obstoječe stranke, nove stranke, nova gibanja, napovedane povezave … so že v osnovi sporne, sploh v primerih, ko niso jasno predstavljani način zbiranja podatkov, oblika vprašanj, način anketiranja. Naj poudarimo, da sta sicer edina člana mednarodnega združenja ESOMAR, ki zagotavlja osnovne standarde strokovnosti merjenja javnega mnenja, od vidnejših podjetij s tega področja pri nas, agenciji Mediana in Valicon. Ostale izvajalce meritev tudi zaradi tega dejstva vsaj strokovna javnost jemlje nekoliko z rezervo, saj so na različne načine povezani s t.i. levim ali desnim političnim blokom (Ninamedia, Parsifal). Kar se precej jasno odraža tudi v njihovih "meritvah".

 

 

Navijaštvo namesto strokovnosti in dejstev

 

Decembrsko anketno revolucijo je 5. decembra sprožila javna RTV Slovenija z objavo raziskave podjetja Mediana, ki je ob precej nepojasnjeni metodologiji ugotovila, da naj bi nove stranke, obraze ali nove povezave – Naša dežela, ZDej, Povežimo Slovenijo (v to še ni bil vštet Robert Golob, nekdanji direktor GEN-I, z njegovim gibanjem v ustanavljanju, niti ne nova zelena stranka Vesna) – volilo kar 16,6 % odstotka ljudi. Če to postavimo ob bok podpori trenutno največji vladni stranki SDS, ki ji je Janja Božič namerila skromnih 10,7 %, smo rahlo zbegani. No, pa ne samo mi. Celo z levega spektra politike smo ob teh rezultatih opazili kar precej začudenja, tudi zgražanja. Direktorica Mediane se je sicer v preteklosti že večkrat politično zarekla, bolje rečeno blamirala, nazadnje z izjavo o Marjanu Šarcu kot "Dončiću slovenske politike". Ob tem, da njenemu Dončiću zadnje čase bolj slabo kaže, Maroltova pametno molči in upa, da bo njena "strokovna ocena" počasi le izginila v politično in medijsko pozabo.

 

Štafeto anketne revolucije je nekaj dni zatem (11. decembra) prevzela Ninamedia, ki je v raziskavi Novi obrazi za časnik Dnevnik "novemu obrazu" Robertu Golobu oziroma njegovi neobstoječi stranki namerila kar 9 %, kar pomeni, da bi bila to tretja največja parlamentarna stranka. Zanimivo ob tem je, da je Ninamedia SDS, ki mu je nekaj dni prej Mediana namenila 10,7 %, namerila 15,2 %, ostalim novincem skupaj (Naša dežela, ZDej, Povežimo Slovenijo) pa namesto 16,6 samo 5,4 %, pri čemer stranko ZDej ta anketa niti ni zaznala.

 

Decembrska anketna komedija je dobila nadaljevanje z anketo Mediane za časnik Delo 13. decembra, ko je isto podjetje (tj. Mediana za TV SLO in zatem za Delo) trenutno največji stranki SDS izmerila skoraj 20 %, kar je dvokratnik podpore, ki so jo izmerili taisti stranki teden prej za TV Slovenija (!?). Medtem pa drugim, novim strankam namenijo 4 %, v anketi za TV Slovenija pa 16, 6 %. Če ne drugega, bi lahko Mediana pojasnila razlike, zakaj do njih prihaja.

 

Še večja zmeda in nedoslednost vlada na področju merjenja popularnosti posameznih politikov, kjer je očitno, da je rezultat še bolj odvisen od načina serviranja posameznih, v naprej pripravljenih odgovorov anketirancem. V Sloveniji je sicer že leta povsem običajno, da je politik, ki je član ali funkcionar manj pomembne, majhne stranke, lahko v samem vrhu priljubljenosti, medtem ko je nekdo, ki vodi najmočnejšo stranko, na repu tovrstnih anket ali pa celo izpade iz njih.

 

 

Odgovor z "desne": Visoka zmaga SDS, trdno na drugem mestu pa potencialna povolilna zaveznica SD ...

 

Po poplavi anket s t.i. leve strani smo pričakovano dobili odgovor, ofenzivo z desne. Včeraj (19. decembra) je podjetje Parsifal prek naročnika Nova24TV med opredeljenimi volivci vladni stranki SDS namerila kar 30,9 % podporo, torej trikratnik odstotka, ki ga je na začetku decembrskega anketnega tekmovanja namenila Mediana. Ob vseh teh rezultatih se resnično neodvisni strokovnjaki le nasmihajo, volivci, vsaj tisti, ki morda še verjamejo v strokovnost teh anket, pa so verjetno precej zmedeni. Vse skupaj seveda dodatno povečuje nezaupanje v politiko in medije.

 

 

Posledice neurejenega področja anket so hude demokratične anomalije

 

Če je velike razlike med majhnimi strankami mogoče razložiti z razmeroma majhnimi vzorci posameznih raziskav (nekaj glasov namreč lahko pomeni razliko med praktično 0 in parlamentarnim pragom, ki znaša okoli 4 %), pa večkratniki razlik v odstotkih podpore pri največjih strankah kaže, da je področje merjenja javnega mnenja dokončno (z zelo redkimi izjemami) postalo nekritični podaljšek posameznih političnih opcij, predvsem tistih z zadostnim finančnim zaledjem. Po domače povedano, v stranki, kjer si lahko privoščijo anketo za pet tisočakov, bodo naročili takšen rezultat, ki jim ta trenutek najbolj ustreza. Kdor se spomni časov, ko je v deželi kraljevala LDS, osrednji (tiskani) medij pa je bilo Delo, bo vedel, da so običajno zadnjo soboto pred volilno nedeljo (torej osem dni prej, saj od petka od polnoči velja t.i. predvolilni molk) umetno dvignili podporo tedanji največji opozicijski stranki do te mere, da je bila zmaga vladajoče LDS ogrožena. Sledila je močna mobilizacija volivcev in na volitvah naslednjo nedeljo je bil rezultat "malce" drugačen ...

 

Kaj nam danes sporočajo zelo očitne manipulacije z merjenjem javnega mnenja? V prvi vrsti je zelo slabo, da namesto spopada idej, programov strank in vsebine dejansko spremljamo spopad finančno podprtih ideologij, pa tudi osebnih in kapitalskih interesov. Neurejeno področje merjenja javnega mnenja ima čisto konkretne, kratkoročne in dolgoročne učinke na volilni proces, kar je huda anomalija slovenske demokracije. Precej medijev namreč svoja volilna soočenja priročno "oblikuje" na podlagi predvolilnih anket. Te tako niso samo nedolžen podaljšek politične kampanje posameznih strank, blokov, ampak se spreminjajo v instrument izključevanja demokratičnih alternativ iz predvolilne medijske debate. 

 

Če k temu dodamo, da določeni mediji za sodelovanje v soočenjih zahtevajo celo plačilo, je jasno, da imamo z demokracijo v Sloveniji resen problem. Finančno in medijsko podprte stranke si lahko privoščijo neomejen oglasni prostor, posredno financirajo svojo promocijo v informativnih oddajah že daleč pred uradno volilno kampanjo. Zaradi vsega navedenega bi bilo smiselno razmisliti, da se do ustrezne zakonske ureditve področja pri nas ankete v predvolilnem obdobju enostavno prepovejo.

 

Slišati je zelo dramatično, toda v Sloveniji smo vsak dan priče večjim zlorabam demokracije in javnega mnenja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
9
25.01.2022 23:28
Ko se je 2. januarja na trgu v Žanaozenu, mestu s približno sto petdeset tisoč prebivalci v regiji Mangistau, zbralo na desetine ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
28
21.01.2022 02:57
Rusija kopiči svoje čete na svoji meji z Ukrajino, pa tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za številčne sile, ki bi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
12
19.01.2022 03:28
Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala ... Več.
Piše: Uredništvo
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
17
18.01.2022 00:00
As the multi-trillion Belt and Road Initiative (BRI) gains momentum in Africa through a slew of big infrastructure projects, the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
12
12.01.2022 20:55
Na ekonomskem področju se v zadnjem obdobju največ pozornosti namenja inflaciji, pri čemer še posebej izstopa rast cen ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
21
11.01.2022 19:00
Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana ... Več.
Piše: Uredništvo
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
2
10.01.2022 22:07
IZUM z zgodovinsko pogojenim in zavajajočim imenom Institut informacijskih znanosti se je po izločitvi iz Univerze v Mariboru ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
21
09.01.2022 23:01
V Ženevi se danes (10. januarja) začenjajo diplomatski pogovori med Rusijo in Združenimi državami Amerike, ki jim bodo čez dva ... Več.
Piše: Božo Cerar
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
14
07.01.2022 19:00
Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole ... Več.
Piše: Uredništvo
Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika
17
04.01.2022 23:05
22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Utemeljenost razkritij o pogojih vrhovnega sodnika Branka Masleše za opravljanje sodniške funkcije
24
28.12.2021 21:59
Prispevek je odziv na aktualna medijska razkritja novinarjev v smeri morebitnega neizpolnjevanja pogojev sodnika Vrhovnega ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu
16
16.12.2021 21:04
Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nekaj mitov in legend o "mrtvem denarju" in milijardnih depozitih na naših bankah
10
12.12.2021 22:30
Od zbranih 23,8 milijard evrov depozitov prebivalstva banke namenijo 11,1 milijard za posojila nazaj ljudem (največ ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133