Komentar

Ukrajinsko-ruski sod smodnika: Če se bo Putin čutil ogroženega, bo brez pomislekov sprožil 3. svetovno vojno

Stanje na vzhodu Evrope je eksplozivno do konca. Evropske države v neposredni soseščini Ruske federacije se čutijo ogrožene in pričakujejo varstvo in zaščito Severnoatlantskega zavezništva (NATO). Toda stopnja njihovega varstva je obratno sorazmerna s stopnjo ogroženosti Rusije. Smrtonosna spirala vsebuje nezlomljivo logično premiso na obeh straneh. Govorimo o hoji po robu: nenehna vojaška preletavanja, vaje in treningi, širitev jedrskega potenciala vedno bližje ruskim mejam bodo prej ali slej pripeljali do incidenta. Kako se bo vojaška situacija razvijala po neogibnem incidentu, ni več moč predvideti. Pred dvema letoma spremenjena Vojaška doktrina Ruske federacije spreminja vlogo jedrskih in strateških efektiv iz dotedanje odvračilne v doktrino t.i. prvega udara, ki pa ni več nujno preventiven. Z drugimi besedami, Putin lahko v primeru hujšega incidenta, ki bi bil razumljen kot vojaška agresija na Rusijo, ukaže uporabo jedrskega orožja do neslutenih razsežnosti. Pristojne analitične in obveščevalne službe vodilnih zahodnih držav so denimo zaključile, da Rusija tokrat ne blefira ter da tekoče, vsakodnevno izvaja konkretne simulacije t.i. sodnega dne.

21.12.2021 21:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Robert Besser   Rusija   NATO   Evropa   Putin   Ukrajina   jedrsko orožje   ZDA   Yellowstone   sodni dan   Slovenija   Aviano   Estonija   Poljska

Rusiji ni v interesu zaostritev razmer, saj ekonomsko napreduje, medtem ko zahodna civilizacija kljub izredni produktivnosti ter inovativnosti ekonomsko propada.

Kot sporoča portal BigNewsNetwork.com 21. decembra 2021 skozi pero Roberta Besserja, je Rusija po neuspešnem poskusu doseganja dogovora z zvezo NATO pred približno tednom dni naslovila enak predlog na oblasti Združenih držav, da bi se znižale napetosti na zahodnih mejah Rusije, kamor NATO v zadnjih mesecih namešča znatne vojaške sile. Pehotne in sorodne enote niso tisto, kar Rusom vzbuja skrb, saj bi bile enostavna tarča za uničenje; gre za sklop tehnološko naprednih bojnih sistemov, vključno z nosilci jedrskih potencialov, ki se jih intenzivno razvršča na Poljskem, v Romuniji in celo po Ukrajini. Rusi predlagajo takojšen umik vseh teh sredstev iz tako imenovane Vzhodne Evrope na Zahod, da bi sami umaknili zajetni lastni vojaški arzenal na ruskih zahodnih mejah. Rusi prav tako terjajo zavezo, da se ustavi nadaljnje širjenje severnoatlantske zveze na države nekdanje Sovjetske zveze, ki so v ogrožajoči bližini ne le obmejnih, temveč tudi osrednjih delov Rusije. V primeru privolitve bi Rusija umaknila večino lastnih efektiv daleč v notranjost države (omenja se razdalja okoli 2.000 kilometrov).

 

Administracija predsednika Josepha Bidena je - enako kot NATO pred njo - zavrnila ruski predlog. Izstopata dva razloga; sklicevanje na "načelne" pravice katere koli države, ki se odloči doseči varstvo v sklopu zagotovil zveze, in akutne ogroženosti držav, ki mejijo na Rusijo. V rabi so argumenti domnevne ali stvarne agresivnosti ruske federacije do sosed (zasedba ukrajinskega Krima) in pospešena protizahodna aktivnost režima v Kremlju. Nikakor ni šlo mimo obveznega programa zaščite sodobnih demokratičnih odnosov in vrednot pred posegi diktatur in podobnega. Umik zveze z območja Vzhodne Evrope torej ni mogoč ne glede na morebitne ruske argumente in razlage.

 

Pred kratkim so potekali stiki na najvišji ravni med politično-vojaškimi vodstvi skandinavskih, baltskih držav, Poljske in Ukrajine, ki so po vrsti ostro nasprotovali predlaganemu umiku in zahtevali krepitev prisotnosti zveze NATO zaradi občutka dejanske ogroženosti. Resnici na ljubo je zgodovina Rusije - kakor tudi zgodovina vseh držav sveta brez izjeme - polna osvajanj različnih ozemelj, širjenja teritorija in vpliva vse do koder seže realna možnost, zato so občutki ogroženosti dokaj dejstveno utemeljeni. Gotovo se povprečni Estonec čuti bolj varnega, če je več orožja je usmerjenega proti Rusiji, misleč, da bo orožje, ki "brani" njegovo državo, utrdilo Rusijo v prepričanju odvečnosti osvajalskih posegov. 

 

 

II.

 

Ne preveč poglobljen vpogled v Vojno doktrino Ruske federacije iz leta 2014, dopolnjeno leta 2019, kaže na polno resnost razmer. 26. decembra 2014 je, med drugim, opredeljeno, da "Rusija razume kot grožnjo poljubno širjenje in vojaško krepitev zveze NATO". Sredi decembra 2019 (točen datum ni znan) naj bi bila sprejeta dopolnitev doktrine iz 2014, ki v osnovi spreminja vlogo jedrskih in podobnih strateških efektiv iz dotedanje odvračilne v doktrino t.i. prvega udara, ki pa ni več nujno preventiven. V primeru, da bi bila Rusija napadena, sledi po potrebi jedrski udar na tri vrste tarč:

 

A) ozemlje, s katerega sovražnost prihaja;

 

B) ozemlje, na katerem so efektive potencialno jedrskega pomena in

 

C) ozemlje, od koder se organizira napad. 

 

 

Če bi torej Rusija doživela napad iz, recimo, Estonije, bi bili tarča povračilnega napada celotno ozemlje Estonije, vse baze s potencialno nuklearnimi efektivami zveze NATO v dosegu do okoli 5.000 kilometrov (tudi italijanski Aviano v bližini meje s Slovenijo) ter ZDA, Velika Britanija, Francija, morebiti Nemčija in še kakšna država. Pri odgovoru na potekajoči napad Rusija ni doktrinarno vezana na načelo sorazmernosti; standard "po potrebi" ni vezan na ustaljena izhodišča, temveč je stvar vsakokratne poljubne izbire. Odgovor bi lahko bil omejen na rabo klasičnih nejedrskih efektiv poljubne rušilne moči na le nekatere izmed globinskih tarč zveze NATO ter na omejeno število držav organizatorjev "provokacije".

 

A ruski odgovor bi bil lahko tudi jedrski, strateški, s katerim bi Estonijo izbrisali z zemljevida (vključno s celotnim prebivalstvom), jedrsko napadli vse vojaške cilje v Evropi, ki bi jih ocenili kot grozeče, kot tudi ZDA in preostale nosilce odločitve, napasti njihovo državo. Vsekakor bi bil ruski napad usmerjen na tako imenovani bazen mega vulkana Yellowstone, tektonsko zahodno ploščo, segajočo od Kalifornije do Aljaske, kot tudi na vsa jedrska izstrelišča na območju Severne Amerike.  

 

Odveč je poudariti, da bi to pomenilo konec obstoja človeškega življenja na ozemlju celotne Severne Amerike, več deset milijonov neposrednih in posrednih žrtev na ozemlju Evrope (vključno s Slovenijo) ter z nastopom vulkanske zime po izbruhu mega vulkana. Skoraj gotovo bi to privedlo do izumrtja celotnega človeštva v manj kot 10 letih.

 

Pristojne analitične in obveščevalne službe vodilnih zahodnih držav so z gotovostjo zaključile, da Rusija ne blefira ter da tekoče, vsakodnevno izvaja konkretne simulacije t.i. sodnega dne.

 

 

III.

 

In tu ideologija preneha. Ko pridemo do sodnega dne, je konec sleherne politike. Ali so Rusi takšni ali drugačni, demokratični ali kolonialni, normalni ali nori, brutalni ali zmerni … vsi ti pomisleki izgubljajo na veljavi. Kar koli Rusi že so, so pripravljeni razdejati svet, če se jih napade. Brez najmanjšega dvoma!

 

Zveza NATO podaja zagotovila, da razporejanje vedno močnejših vojaških sil okoli Rusije ni namenjeno napadu, temveč zaščiti ogroženih članic. Verjetno je to deloma res. Ob zgodovinskih izkušnjah z Rusijo države in narodi okoli nje ne morejo ostati mirni, zaupajoč zagotovilom nenapadanja. Avtor sem povsem prepričan, da ruska oblast napadov na sosede sicer ne snuje, sicer bi že zdavnaj zavzela Ukrajino, Gruzijo in poljubne sosede po izbiri. Rusiji ni v interesu zaostritev razmer, saj ekonomsko napreduje, medtem ko zahodna civilizacija kljub izredni produktivnosti ter inovativnosti ekonomsko propada. Čez desetletje ali dva bodo lahko, če bodo želeli, Rusi celoten Zahod utrgali kot zrelo hruško. Vojskovati se jim res ni potrebno, jim je docela odveč. Če bi hoteli, bi leta 2014 z lahkoto zatrli Berkut, enako kot so zatrli upor v Belorusiji, vendar so izračunali, da se jim nenehna vlaganja v korumpirano ukrajinsko ekonomijo ne izplačajo. Raje bodo počakali, da razpade sama in jim cel jugovzhod priteče v naročje, kot sta jim Krim in Donbas, severozahod pa naj odide po poteh Poljske in baltskih držav. 

 

Toda ni rečeno, da se Rusija po Putinu ne bo spremenila, prevzela agresivno držo, imperialno nastopila po vzoru pax americana, ki deluje 110 let. Države okoli nje se ne morejo zanesti na večno rusko vzdržnost, še posebej ne tam, kjer živijo znatne rusko govoreče manjšine. 

 

 

IV.

 

Stanje je torej eksplozivno do konca. Države zahodne civilizacijske naravnanosti v bližini Ruske federacije čutijo subjektivno upravičeno potrebo po maksimalnem varstvu. Stopnja njihovega varstva je obrnjeno sorazmerna stopnji ogroženosti Rusije. Smrtonosna spirala vsebuje nezlomljivo logično premiso na obeh straneh. Nenehna vojaška preletavanja, vadbe, širitev nuklearnih efektiv vedno bolj k mejam Rusije bodo prej ali slej pripeljali do incidenta. Potrpežljivost ruskih oblasti ob tem, ko jim ob mejah nenehno letijo na jedrski bombniki zveze NATO, in ko jim ob obalah plujejo jedrske bojne ladje, ima meje. Kako se bo vojaška situacija razvijala po neogibnem incidentu naprej, ni predvidljivo. Povsem verjetno bo vse skupaj ušlo z vajeti.

 

Obmejni narodi imajo polno pravico stopiti pod Natov dežnik, katerega pa Rusija s polno pravico doživlja kot grožnjo državnemu in nacionalnemu obstoju. Pametne rešitve ni! Jedrsko zlo, ki nas čaka, nima resnične alternative. Arthur Schoppenhauer je pred dvema stoletjema napovedal, da se bo človek uničil kmalu zatem, ko bo izpolnil tehnološke zmožnosti za to. Morda smo zadnja generacija civilizacije med dinozavri in novimi hrošči. Neka bodoča prevladujoča bitja nas bodo spoznavala skozi ruševine, kolikor jih bo ostalo, in skozi okostja, če jih jedrska fuzija ne bo uparila. 

 

Carpe diem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.067
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.146
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 979
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.196
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.626
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579