Komentar

Ukrajinsko-ruski sod smodnika: Če se bo Putin čutil ogroženega, bo brez pomislekov sprožil 3. svetovno vojno

Stanje na vzhodu Evrope je eksplozivno do konca. Evropske države v neposredni soseščini Ruske federacije se čutijo ogrožene in pričakujejo varstvo in zaščito Severnoatlantskega zavezništva (NATO). Toda stopnja njihovega varstva je obratno sorazmerna s stopnjo ogroženosti Rusije. Smrtonosna spirala vsebuje nezlomljivo logično premiso na obeh straneh. Govorimo o hoji po robu: nenehna vojaška preletavanja, vaje in treningi, širitev jedrskega potenciala vedno bližje ruskim mejam bodo prej ali slej pripeljali do incidenta. Kako se bo vojaška situacija razvijala po neogibnem incidentu, ni več moč predvideti. Pred dvema letoma spremenjena Vojaška doktrina Ruske federacije spreminja vlogo jedrskih in strateških efektiv iz dotedanje odvračilne v doktrino t.i. prvega udara, ki pa ni več nujno preventiven. Z drugimi besedami, Putin lahko v primeru hujšega incidenta, ki bi bil razumljen kot vojaška agresija na Rusijo, ukaže uporabo jedrskega orožja do neslutenih razsežnosti. Pristojne analitične in obveščevalne službe vodilnih zahodnih držav so denimo zaključile, da Rusija tokrat ne blefira ter da tekoče, vsakodnevno izvaja konkretne simulacije t.i. sodnega dne.

21.12.2021 21:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Robert Besser   Rusija   NATO   Evropa   Putin   Ukrajina   jedrsko orožje   ZDA   Yellowstone   sodni dan   Slovenija   Aviano   Estonija   Poljska

Rusiji ni v interesu zaostritev razmer, saj ekonomsko napreduje, medtem ko zahodna civilizacija kljub izredni produktivnosti ter inovativnosti ekonomsko propada.

Kot sporoča portal BigNewsNetwork.com 21. decembra 2021 skozi pero Roberta Besserja, je Rusija po neuspešnem poskusu doseganja dogovora z zvezo NATO pred približno tednom dni naslovila enak predlog na oblasti Združenih držav, da bi se znižale napetosti na zahodnih mejah Rusije, kamor NATO v zadnjih mesecih namešča znatne vojaške sile. Pehotne in sorodne enote niso tisto, kar Rusom vzbuja skrb, saj bi bile enostavna tarča za uničenje; gre za sklop tehnološko naprednih bojnih sistemov, vključno z nosilci jedrskih potencialov, ki se jih intenzivno razvršča na Poljskem, v Romuniji in celo po Ukrajini. Rusi predlagajo takojšen umik vseh teh sredstev iz tako imenovane Vzhodne Evrope na Zahod, da bi sami umaknili zajetni lastni vojaški arzenal na ruskih zahodnih mejah. Rusi prav tako terjajo zavezo, da se ustavi nadaljnje širjenje severnoatlantske zveze na države nekdanje Sovjetske zveze, ki so v ogrožajoči bližini ne le obmejnih, temveč tudi osrednjih delov Rusije. V primeru privolitve bi Rusija umaknila večino lastnih efektiv daleč v notranjost države (omenja se razdalja okoli 2.000 kilometrov).

 

Administracija predsednika Josepha Bidena je - enako kot NATO pred njo - zavrnila ruski predlog. Izstopata dva razloga; sklicevanje na "načelne" pravice katere koli države, ki se odloči doseči varstvo v sklopu zagotovil zveze, in akutne ogroženosti držav, ki mejijo na Rusijo. V rabi so argumenti domnevne ali stvarne agresivnosti ruske federacije do sosed (zasedba ukrajinskega Krima) in pospešena protizahodna aktivnost režima v Kremlju. Nikakor ni šlo mimo obveznega programa zaščite sodobnih demokratičnih odnosov in vrednot pred posegi diktatur in podobnega. Umik zveze z območja Vzhodne Evrope torej ni mogoč ne glede na morebitne ruske argumente in razlage.

 

Pred kratkim so potekali stiki na najvišji ravni med politično-vojaškimi vodstvi skandinavskih, baltskih držav, Poljske in Ukrajine, ki so po vrsti ostro nasprotovali predlaganemu umiku in zahtevali krepitev prisotnosti zveze NATO zaradi občutka dejanske ogroženosti. Resnici na ljubo je zgodovina Rusije - kakor tudi zgodovina vseh držav sveta brez izjeme - polna osvajanj različnih ozemelj, širjenja teritorija in vpliva vse do koder seže realna možnost, zato so občutki ogroženosti dokaj dejstveno utemeljeni. Gotovo se povprečni Estonec čuti bolj varnega, če je več orožja je usmerjenega proti Rusiji, misleč, da bo orožje, ki "brani" njegovo državo, utrdilo Rusijo v prepričanju odvečnosti osvajalskih posegov. 

 

 

II.

 

Ne preveč poglobljen vpogled v Vojno doktrino Ruske federacije iz leta 2014, dopolnjeno leta 2019, kaže na polno resnost razmer. 26. decembra 2014 je, med drugim, opredeljeno, da "Rusija razume kot grožnjo poljubno širjenje in vojaško krepitev zveze NATO". Sredi decembra 2019 (točen datum ni znan) naj bi bila sprejeta dopolnitev doktrine iz 2014, ki v osnovi spreminja vlogo jedrskih in podobnih strateških efektiv iz dotedanje odvračilne v doktrino t.i. prvega udara, ki pa ni več nujno preventiven. V primeru, da bi bila Rusija napadena, sledi po potrebi jedrski udar na tri vrste tarč:

 

A) ozemlje, s katerega sovražnost prihaja;

 

B) ozemlje, na katerem so efektive potencialno jedrskega pomena in

 

C) ozemlje, od koder se organizira napad. 

 

 

Če bi torej Rusija doživela napad iz, recimo, Estonije, bi bili tarča povračilnega napada celotno ozemlje Estonije, vse baze s potencialno nuklearnimi efektivami zveze NATO v dosegu do okoli 5.000 kilometrov (tudi italijanski Aviano v bližini meje s Slovenijo) ter ZDA, Velika Britanija, Francija, morebiti Nemčija in še kakšna država. Pri odgovoru na potekajoči napad Rusija ni doktrinarno vezana na načelo sorazmernosti; standard "po potrebi" ni vezan na ustaljena izhodišča, temveč je stvar vsakokratne poljubne izbire. Odgovor bi lahko bil omejen na rabo klasičnih nejedrskih efektiv poljubne rušilne moči na le nekatere izmed globinskih tarč zveze NATO ter na omejeno število držav organizatorjev "provokacije".

 

A ruski odgovor bi bil lahko tudi jedrski, strateški, s katerim bi Estonijo izbrisali z zemljevida (vključno s celotnim prebivalstvom), jedrsko napadli vse vojaške cilje v Evropi, ki bi jih ocenili kot grozeče, kot tudi ZDA in preostale nosilce odločitve, napasti njihovo državo. Vsekakor bi bil ruski napad usmerjen na tako imenovani bazen mega vulkana Yellowstone, tektonsko zahodno ploščo, segajočo od Kalifornije do Aljaske, kot tudi na vsa jedrska izstrelišča na območju Severne Amerike.  

 

Odveč je poudariti, da bi to pomenilo konec obstoja človeškega življenja na ozemlju celotne Severne Amerike, več deset milijonov neposrednih in posrednih žrtev na ozemlju Evrope (vključno s Slovenijo) ter z nastopom vulkanske zime po izbruhu mega vulkana. Skoraj gotovo bi to privedlo do izumrtja celotnega človeštva v manj kot 10 letih.

 

Pristojne analitične in obveščevalne službe vodilnih zahodnih držav so z gotovostjo zaključile, da Rusija ne blefira ter da tekoče, vsakodnevno izvaja konkretne simulacije t.i. sodnega dne.

 

 

III.

 

In tu ideologija preneha. Ko pridemo do sodnega dne, je konec sleherne politike. Ali so Rusi takšni ali drugačni, demokratični ali kolonialni, normalni ali nori, brutalni ali zmerni … vsi ti pomisleki izgubljajo na veljavi. Kar koli Rusi že so, so pripravljeni razdejati svet, če se jih napade. Brez najmanjšega dvoma!

 

Zveza NATO podaja zagotovila, da razporejanje vedno močnejših vojaških sil okoli Rusije ni namenjeno napadu, temveč zaščiti ogroženih članic. Verjetno je to deloma res. Ob zgodovinskih izkušnjah z Rusijo države in narodi okoli nje ne morejo ostati mirni, zaupajoč zagotovilom nenapadanja. Avtor sem povsem prepričan, da ruska oblast napadov na sosede sicer ne snuje, sicer bi že zdavnaj zavzela Ukrajino, Gruzijo in poljubne sosede po izbiri. Rusiji ni v interesu zaostritev razmer, saj ekonomsko napreduje, medtem ko zahodna civilizacija kljub izredni produktivnosti ter inovativnosti ekonomsko propada. Čez desetletje ali dva bodo lahko, če bodo želeli, Rusi celoten Zahod utrgali kot zrelo hruško. Vojskovati se jim res ni potrebno, jim je docela odveč. Če bi hoteli, bi leta 2014 z lahkoto zatrli Berkut, enako kot so zatrli upor v Belorusiji, vendar so izračunali, da se jim nenehna vlaganja v korumpirano ukrajinsko ekonomijo ne izplačajo. Raje bodo počakali, da razpade sama in jim cel jugovzhod priteče v naročje, kot sta jim Krim in Donbas, severozahod pa naj odide po poteh Poljske in baltskih držav. 

 

Toda ni rečeno, da se Rusija po Putinu ne bo spremenila, prevzela agresivno držo, imperialno nastopila po vzoru pax americana, ki deluje 110 let. Države okoli nje se ne morejo zanesti na večno rusko vzdržnost, še posebej ne tam, kjer živijo znatne rusko govoreče manjšine. 

 

 

IV.

 

Stanje je torej eksplozivno do konca. Države zahodne civilizacijske naravnanosti v bližini Ruske federacije čutijo subjektivno upravičeno potrebo po maksimalnem varstvu. Stopnja njihovega varstva je obrnjeno sorazmerna stopnji ogroženosti Rusije. Smrtonosna spirala vsebuje nezlomljivo logično premiso na obeh straneh. Nenehna vojaška preletavanja, vadbe, širitev nuklearnih efektiv vedno bolj k mejam Rusije bodo prej ali slej pripeljali do incidenta. Potrpežljivost ruskih oblasti ob tem, ko jim ob mejah nenehno letijo na jedrski bombniki zveze NATO, in ko jim ob obalah plujejo jedrske bojne ladje, ima meje. Kako se bo vojaška situacija razvijala po neogibnem incidentu naprej, ni predvidljivo. Povsem verjetno bo vse skupaj ušlo z vajeti.

 

Obmejni narodi imajo polno pravico stopiti pod Natov dežnik, katerega pa Rusija s polno pravico doživlja kot grožnjo državnemu in nacionalnemu obstoju. Pametne rešitve ni! Jedrsko zlo, ki nas čaka, nima resnične alternative. Arthur Schoppenhauer je pred dvema stoletjema napovedal, da se bo človek uničil kmalu zatem, ko bo izpolnil tehnološke zmožnosti za to. Morda smo zadnja generacija civilizacije med dinozavri in novimi hrošči. Neka bodoča prevladujoča bitja nas bodo spoznavala skozi ruševine, kolikor jih bo ostalo, in skozi okostja, če jih jedrska fuzija ne bo uparila. 

 

Carpe diem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.915
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.545
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.187
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.221
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.778
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 807
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 549