Komentar

Tistih 8 hertzov razlike: Glasba med harmonijo z naravo ter nacističnim topotanjem

Nekaj hertzov razlike v glasbi je lahko usodnih za ustvarjanje razlike med sozvočjem z naravo in nacističnim dirigiranjem množic. Mogoče je res to osnova vedno bolj nasilnih ideologij, ki so s svojo izdelavo popolnega človeka orale ter s krvjo prepojile 20. stoletje in se tudi danes s svojo več ali manj nasilno shizofrenijo udejanjajo ter perejo možgane. In kot vidimo, so dve ali tri generacije dovolj, da se je med mnoge to programiranje izredno dobro prijelo in zlo dobiva nenehno nove in nove oblike ter da politika postaja na katerem koli spektru vedno bolj nasilna. 

23.12.2021 23:59
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Verdi   Hertz   frekvenca   Leonard Horowitz   Hieronymus Bosch   Konfucij   Archive

Namesto da bi tehnologija osvobajala, izobraževala, dodajala vrednost, razčlovečuje in zasužnjuje v čisto orwellovski Krasni novi svet.

Pred dnevi se mi je zapisalo: "Tehnologija mora biti naš suženj. Ker nam je prinesla - vsaj meni - to, kar niso prej mogle prinesti knjižnice, koncerti, razstave. Vedenje 'skoraj' takoj. Svetovno  zakladnico v žepu. In ko se srečujemo na ekranih, lahko te žepe polnimo dodatno, ker jih nikakor ne bi mogli zaradi fizičnih razdalj drugače. S tem smo nekako prebili začaran 'plemenski krog' okolja. Bistri, sposobni in pametni ljudje so bili vedno svetovljani. Danes si dodatno  svetovljan ob tehnologiji. Ekranu. S tem nikakor vsega, kar smo do sedaj imeli radi - druženje v galerijah, na koncertih, prireditvah - ne zapuščamo zgodovini, ampak temu dodajamo tehnološko sedanjost. Se mi zdi, da smo sedaj lahko še bolj pametni in razgledani. In je tudi možnost posredovanja vsega tega od nas, od sebe bolj enostavna in z vsemi orodji močnejša in tudi direktna. Vse ob osnovi, da je človek željan znanja in priznanja, da ga nikoli ni dovolj."

 

Pišem, da se očisti misel in njen smisel nekako spravi v večnost. In spravi sam s seboj že zelo okrnjen duh veselja do širjenja drugačnosti in neobremenjene misli s katerokoli ideološko podlago kot osnovo. Tako sem že od mladosti brzel skozi Scile in Karibde časa, ki še danes temu ni naklonjen. In seveda še dolgo ne bo. Bom čisto direktno splavil misel znova in ponovno. Že ko me je kdo posiljeval z vprašanjem, kakšna zvrst glasbe mi sede, sem vedno in znova  odgovarjal, da vse, kar je dobro. In se s tem tudi spravil v pozicijo nekakšnega sodnika - ali bolje - vedeža, kje je "meja" dobrega in slabega. Kjer vse zdrsne v nekakšen kič. Nisem, le iščem vedno znova ustvarjeno lepo. Kjerkoli. V umetnosti, tehnologiji ali ideologiji. S tem, da v bistvu nikoli nisem brezglavo "padel not", ampak plaval v svojem vesolju, kjer je vedno bilo in bo dovolj prostora za vse, ki hočejo biti zraven. 

 

To gibanje po sredini naj bi bilo najbolj nevarno, če temu lahko rečem. Mogoče smo se v tisto "špuro" res spravili "tretjerazredni", ki nam ni naklonjen rek, da bomo že mi poskrbeli zate, če bo potrebno. In potem eni poskrbijo, ko drugi ne morejo in obratno. In se s tem bedno polarizira že tako majhen svet možnega.

 

Sem se prepričeval, da bo tisto v žepu spremenilo odnos. Do resnice, kakršne koli že. In zožalo prostor manipulciji. Pa ni. Ustvaril se je svet fake news, tako prefinjen in že prav omamno zavajajoč, da resnično kot droga preusmerja nivo možnega. V bistvu neka osnova resnice prav gotovo je. Kot 440 Hz. Frekvenco, na katero se danes naslanja uglasitev instrumentov. Izgleda pa da tudi človeka. Konfuciju naj bi se zapisalo: 

 

"Če si nekdo želi vedeti, ali je država dobro vodena in politično korektna, ali so njene moralne kvalitete dobre ali slabe, bo kvaliteta glasbe podala možni odgovor."

 

Tako Konfucij. A uglasitev na 440Hz naj bi bila vseeno problematična. Verdijev A-432 naj bi bil v matematičnem sozvočju z naravo in vesoljem. In naj bi na nas vplival zdravilno ter pomirjujoče. 440 Hz pa nacistični modus operandi za dirigiranje množic. Ki so ga nato okoli 1940 Združene države ponesle v svet. Leta 1953 je postal de facto ISO. Ta standard pa naj bi, kot kaže, generiral nezdrave, asocialne vzgibe pri ljudeh. Ker ni v matematični simetriji z vesoljem in tako nezdravo vpliva na človekovo podzavest. 

 

Leonard Horowitz je zapisal:

 

"Glasbena industrija vključuje to frekvenco, ki populacijo imponira z neko večjo agresijo, psihosocialno vznemirja in tudi poriva v čustveno stisko in s tem povezane psihofizične bolezni."

 

8 hertzov razlike. Možno. Mogoče je res to osnova vedno bolj nasilnih ideologij, ki so s svojo izdelavo popolnega človeka (sužnja) orale ter s krvjo prepojile 20. stoletje in se tudi danes s svojo več ali manj nasilno shizofrenijo udejanjajo ter perejo možgane. In kot vidimo, so dve ali tri generacije dovolj, da se je med mnoge to programiranje izredno dobro prijelo in zlo dobiva nenehno nove in nove oblike ter da politika postaja na katerem koli spektru vedno bolj nasilna. 

 

Ta asocialni ponor lahko vidimo na vsakem koraku. Namesto da bi tehnologija, kot sem zapisal v uvodu, osvobajala, izobraževala, dodajala vrednost, razčlovečuje in zasužnjuje v čisto orwellovski Krasni novi svet. Zločinski izmi nikakor ne izzvenijo, navkljub desetinam milijonov več ali manj masakrirano pobitih. To zlo se danes relativizira in pospešeno na novo udejanja ter se kot plazma vseh mogočih oblik razvija in pripravlja nova polja, ki jih bo na koncu spet prepojila s krvjo. To dopuščamo v svojem slepem prepričanju, da se kaj takega ne more ponoviti. Pa nas zgodovina  vedno znova lahko opominja in se delamo, da teh zvonov ne slišimo.  

 

Ne slišimo. Pa imamo v žepih domala vso pamet človeškega ustvarjanja. Preganjajo nas vsakodnevne skrbi in nimamo časa? Svoj občutek za lepoto medsebojnih odnosov smo prepustili svetu živali, od koder prihaja vedno več ljubljenčkov, ki - kot kaže - dodobra zadovoljujejo asocialno sedanjost. 

 

Smo več ali manj tretjerazredni zato, ker opominjamo in ne pristajamo na ideološke verige? Ki mnogim danes onemogočajo trezno presojo in odziv. In so masa molčečih, čeprav dobro razumejo, da nekaj ne more biti v redu. Da se zlu ne reče zlo, da se asocialna, psihosociopatska človeška nizkotnost vedno bolj udejanja. Dobiva krila, ker nikoli ni bila sankcionirana, ker se objokujejo njeni spomeniki. 

 

Mogoče se bomo morali pospešeno ukvarjati z znanstvenim pristopom k zvoku, vibraciji, frekvenci in izpeljani vseobsegajoči energiji, ki se pretaka med nami kot svetloba in njen naboj. Mogoče bomo ugotovili, da bi se morali resnično vrniti na frekvenco 432 Hz. Ker sedaj nekako negiramo vesolje in njegove zakonitosti.

 

Danes nas stebri oddajnikov zasipajo z znanjem. Ko bomo to razumeli v pozitivni smeri, torej, da je to sevanje v resnici zakladnica človeškega ustvarjanja, da je triptih Nebo in pekel Hieronymusa Boscha med slikami, ki jih imamo spravljene na telefonu, Orwellova Živalska farma kot risanka ali pdf med filmi, kjer je tudi kakšen Stalker Tarkovskega, Kafka, Dostojevski. In seveda lahko domala vsa zakladnica glasbe, ki si jo želimo slišati. V žepu. Kot podpora misli, ki kot energija nikoli ne more izzveneti. Da smo zato tu in tam, da življenje ohranja svoj zanos in smisel. 

 

Ob pisanju sem poslušal Archive. Ko sem pred dnevi našel ta bend, sem vedno znova spoznaval, da iskanje mora ostati in biti moj vodič. Tisti, ki se strinjate, ostajate sopotniki. In če vsak dan nekdo pristopi, lahko skušamo vedno močnejši vplivati na jutri. In ne nasilno spreminjati. Pot v človeško srce (Atom Heart Mother, Pink Floyd) v bistvu zelo enostavna. Samo posluh je treba imeti. In kot otrok v njeni maternici posluša in raste ob materinem bitju srca, da bo kasneje sam uravnaval svoj ritem. In je skladba mešanica veselja in skrbi. Kot rojstvo mešanica veselja in bolečine. A vse skupaj od pamtiveka determinirana pot človekovega bivanja in hotenja.

 

Torej, "Be careful with that Axe, Eugene".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.759
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.493
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.555
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.066
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.503
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.437
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.331
08/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 668
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 489
10/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.337