Komentar

Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni

Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v Sloveniji. Morda bo bolje, če rečem preživetvenega standarda, kajti številni Slovenci ne živijo, ampak samo obstajajo. Dan pred Simonino kolumno sem na Facebooku objavila prizor, ki me je zmrazil do srca. Ko sem šla po Miklošičevi ulici v Ljubljani, sem tam, kjer imajo Kralji ulice svoj prostorček, zagledala skromno okrašeno praznično drevesce. Njihovo. Od brezdomcev. Čeprav se ob nesrečnikih vedno ustavim in dam evro ali dva, sem tokrat pospešila korak. Od videnega mi je postalo dobesedno slabo. 

 

27.12.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Božič   brezdomci   Ljubljana   revščina   Simona Rebolj   bogati   revni   MOL   portal+

Predsednik države je ob neki priliki dejal, da je Slovenija bogata država. Zakaj je potem čedalje več izkoriščenih, razžaljenih, ponižanih, zasmehovanih in pozabljenih?

Okraski na sicer lepem naravnem drevescu so bili redki in okorno narejeni. Pod drevescem so stale tri ali štiri škatle, lično zavite v dekorativni papir, a prepričana sem, da so bile prazne. Tam so bile kar tako, da drevesce ni delovalo osamljeno in da so dodatno pričarale malce novoletnega vzdušja. Naš župan pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Žal, reveži, berači in brezdomci so dokaz, da to ni res. A teh župan ne vidi, ker jih noče videti. Vsi povzdigujejo njegov socialni čut, jaz pa ga ne vidim nikjer. Ko sem reševala svoj stanovanjski problem, sem bila resnično na dnu. Tako zelo, da si ne morete tega niti predstavljati in na tem mestu ne bom jadikovala, saj sem situacijo uspešno in zelo dobro rešila. Sama. Čeprav mi brez pomoči razumevajočih prijateljev, za katere se je izkazalo, da jih je presenetljivo veliko, ne bi uspelo. Pomoč vračam, hvaležna bom pa večno. Konec koncev tudi uredniku portala+, s katerim sva bila že dolga leta prijatelja, a nikoli prej nisva sodelovala. Cenim in vedno bom cenila, da me ni pustil na cedilu, ko so vsi ostali nekdanji novinarski kolegi gledali vstran ali se celo naslajali. Dolgo nisem mogla objavljati. Sedaj spet lahko.

 

Z županom sva se enkrat v živo pogovarjala o stanovanjski situaciji, ampak zdi se mi, da njemu ni bilo nič jasno. Pa ne mislim, da je ravno slab človek. Za Ljubljano je storil marsikaj dobrega. Center mesta je sedaj tak kot se šika. Pa še bi se dalo naštevati. Toda nasedle naložbe in osebne mahinacije mu pač niso v prid. Župan je eden tistih, o katerih je (morda - verjetno) pisala Simona. Tako sem ga prepoznala jaz. Bogat človek, ki podanike v stiski zviška ošvrkne z užitkom. Da, užitkom. Sprevrženim užitkom, ko jim lahko nameni drobtinice, ki padejo od njegove razvratno obložene mize. 

 

Če njemu rečeš, da ne želiš pomoči, ampak priložnost, bo zanalašč vsem na MOL-u raztrobil, da nekdo potrebuje pomoč in on, ki je oh-in-sploh sama dobričina, bo pomagal. Egotrip. Vendar, veste, pri županu ni nobenega kosila zastonj. Primer "farmacevtka" poznate. Kaj je zdaj z zadevo? Zakaj se nič ne odvija, kakor bi se moralo? Je naše izprijeno sodstvo dokaze že zavrglo, ali se še valjajo kje? Kot mi je razložil znani lobist, sta se župan in farmacevtka v tistem primeru sporazumno dogovorila, da bo on njej rešil finančno situacijo, ona bo pa njemu v zameno nudila spolne odnose. S takšnim dogovorom ne bi bilo nič narobe, če bi bil ta dejansko sporazumen. Toda farmacevtka je bila v socialno šibki situaciji in druge možnosti ni imela, kot da pristane na "sporazum". Župan jo je izkoristil. Pika. Posnetki so izkoriščanje dokazali, tiste revice, ki na sodišču prekladajo spise in se pogovarjajo, kako "ta naš Zoki neki ima", pa se svetih krav ne upajo dotakniti. 

 

V Sloveniji se svetih krav ne upa dotakniti skoraj nihče, kajti že iz mojega primera so ljudje videli, kaj vse se ti lahko zgodi, če pomoliš glavo iz povprečja in opozoriš na krivice ter nepravilnosti. Pekel.

 

Seveda ni samo župan tista sveta krava, ki ima v rokah škarje in platno, pa Vidku ne zna sešiti niti srajčice. Podobnih svetih krav je kolikor želite. Zbirajo se v raznih združenjih, kjer nazdravljajo s penino in se hvalisajo, na kakšnih eksotičnih počitnicah so bili, kje so za vsaj 300 evrov jedli odrezane grebene petelinov v kaviarjevi omaki in s kakšnimi salonarji so dopolnili zbirko vsaj stotih parov čevljev. Nazadnje, ko se srečanja, ki spominjajo na starorimske požrtije, na katerih si je višji sloj brisal mastne roke kar v dolge lase nesrečnih suženj, pa kakšna plehka antropologinja, ki se je ravno tako povzpela z uporabo pi***, razglasi koliko sredstev so zbrali za uboge. Običajno gre za nekaj tisoč evrov. Deset, recimo. In vsi navdušeno ploskajo. Kot da so rešili svet. V resnici pa s temi zneski družine v stiski dobijo samo kakšno plačano položnico in paket hrane. Nato pa dalje tolčejo bedo.

 

Nedolžna niso niti številna humanitarna društva, ki se resda trudijo pomagati ljudem, a zakaj zaboga imamo socialno državo, če humanitarci rastejo kot gobe po dežju? S slovensko socialno državo mora biti nekaj hudo narobe, ker očitno ne obvladuje svojega dela dovolj dobro. Sociala je odvisna od stanja gospodarstva in tako se zastavi vprašanje: kaj zaboga je narobe s slovenskim gospodarstvom, da ni zmožno ljudem nuditi spodobnih plač in dostojnega življenja? 

 

Vedite, da številni ljudje, ki potrebujejo humanitarno pomoč, delajo. A kljub trdemu delu niso plačani dovolj dobro, da bi lahko s tisto mezdo normalno preživeli. Sploh, če imajo otroke. Te bi morali imeti iz ljubezni. Razmnoževati bi se morali iz ljubezni. No, otrok je dandanes projekt in številni pari pred odločitvijo zanj presneto dobro preračunajo vse od plenic do šolskih stroškov.

 

Ah, kaj sem sploh pomislila na šolo! Pravijo, da je šolanje v Sloveniji brezplačno. Ko slišim slavno puhlico, se primem za žep. V tej državi ni brezplačno popolnoma nič. Bodisi plačamo direkt iz žepa bodisi preko davščin. Odirajo nas kot svinje na kolinah. Največja packarija pa je, da številne storitve plačamo na oba načina, torej jih vsaj enkrat preplačamo. Zakaj te anomalije nihče ne uredi? 

 

Predsednik države je ob neki priliki dejal, da je Slovenija bogata država. Ja, je. A zakaj potem gledamo čedalje več presunljivih prizorov? Zakaj je toliko izkoriščenih, razžaljenih, ponižanih, zasmehovanih in nazadnje celo tako pozabljenih, da na novoletno drevesce ne morejo obesiti nič drugega kot iz navadnega papirja izrezane zvezdice in krogce? Izgubljamo človečnost in to me skrbi. Tudi vas bi moralo. 

 

Če se zdaj praskate po glavi in tuhtate, hm, pa kako Ana ne vidi človečnosti, saj ves čas nekaj darujemo, kar naprej pomagamo … res? Z drobižki si tudi vi v glavnem hranite ego, ne pa pomagate. S takšno "pomočjo" ste enaki svetim kravam, ki revežem mečejo drobtinice in se hvalijo, kako so dobrodelne. Ne verjamete? 

 

Prosim lepo, pojdite na tem portalu dva dni nazaj in poglejte kakšne komentarje ste pisali pod Simoninim tekstom. Kako vas ni sram?! Ste iz kamna ali betona? Ne premorete nobenega sočutja? Kako si drznete pavšalno obsojati vsepovprek, če pa dobro veste, da je vsak človek zgodba zase. 

 

Veste, dokler niste naredili nekaj kilometrov v mojih čevljih, se nikar ne oglašajte!

 

Ampak 2022 bo sijajno. Vem. Srečno tudi vam!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenci obožujejo revne, razžaljene in poniževane, da se lahko naslajajo nad njimi in počutijo večvredne
11
26.12.2021 11:00
Na ljubljanskih ulicah srečujem vedno več in vedno bolj rosno mladih kraljev ulice. Zadeti in odsotni prosjačijo v bojda ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133