Komentar

Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni

Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v Sloveniji. Morda bo bolje, če rečem preživetvenega standarda, kajti številni Slovenci ne živijo, ampak samo obstajajo. Dan pred Simonino kolumno sem na Facebooku objavila prizor, ki me je zmrazil do srca. Ko sem šla po Miklošičevi ulici v Ljubljani, sem tam, kjer imajo Kralji ulice svoj prostorček, zagledala skromno okrašeno praznično drevesce. Njihovo. Od brezdomcev. Čeprav se ob nesrečnikih vedno ustavim in dam evro ali dva, sem tokrat pospešila korak. Od videnega mi je postalo dobesedno slabo. 

 

27.12.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Božič   brezdomci   Ljubljana   revščina   Simona Rebolj   bogati   revni   MOL   portal+

Predsednik države je ob neki priliki dejal, da je Slovenija bogata država. Zakaj je potem čedalje več izkoriščenih, razžaljenih, ponižanih, zasmehovanih in pozabljenih?

Okraski na sicer lepem naravnem drevescu so bili redki in okorno narejeni. Pod drevescem so stale tri ali štiri škatle, lično zavite v dekorativni papir, a prepričana sem, da so bile prazne. Tam so bile kar tako, da drevesce ni delovalo osamljeno in da so dodatno pričarale malce novoletnega vzdušja. Naš župan pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Žal, reveži, berači in brezdomci so dokaz, da to ni res. A teh župan ne vidi, ker jih noče videti. Vsi povzdigujejo njegov socialni čut, jaz pa ga ne vidim nikjer. Ko sem reševala svoj stanovanjski problem, sem bila resnično na dnu. Tako zelo, da si ne morete tega niti predstavljati in na tem mestu ne bom jadikovala, saj sem situacijo uspešno in zelo dobro rešila. Sama. Čeprav mi brez pomoči razumevajočih prijateljev, za katere se je izkazalo, da jih je presenetljivo veliko, ne bi uspelo. Pomoč vračam, hvaležna bom pa večno. Konec koncev tudi uredniku portala+, s katerim sva bila že dolga leta prijatelja, a nikoli prej nisva sodelovala. Cenim in vedno bom cenila, da me ni pustil na cedilu, ko so vsi ostali nekdanji novinarski kolegi gledali vstran ali se celo naslajali. Dolgo nisem mogla objavljati. Sedaj spet lahko.

 

Z županom sva se enkrat v živo pogovarjala o stanovanjski situaciji, ampak zdi se mi, da njemu ni bilo nič jasno. Pa ne mislim, da je ravno slab človek. Za Ljubljano je storil marsikaj dobrega. Center mesta je sedaj tak kot se šika. Pa še bi se dalo naštevati. Toda nasedle naložbe in osebne mahinacije mu pač niso v prid. Župan je eden tistih, o katerih je (morda - verjetno) pisala Simona. Tako sem ga prepoznala jaz. Bogat človek, ki podanike v stiski zviška ošvrkne z užitkom. Da, užitkom. Sprevrženim užitkom, ko jim lahko nameni drobtinice, ki padejo od njegove razvratno obložene mize. 

 

Če njemu rečeš, da ne želiš pomoči, ampak priložnost, bo zanalašč vsem na MOL-u raztrobil, da nekdo potrebuje pomoč in on, ki je oh-in-sploh sama dobričina, bo pomagal. Egotrip. Vendar, veste, pri županu ni nobenega kosila zastonj. Primer "farmacevtka" poznate. Kaj je zdaj z zadevo? Zakaj se nič ne odvija, kakor bi se moralo? Je naše izprijeno sodstvo dokaze že zavrglo, ali se še valjajo kje? Kot mi je razložil znani lobist, sta se župan in farmacevtka v tistem primeru sporazumno dogovorila, da bo on njej rešil finančno situacijo, ona bo pa njemu v zameno nudila spolne odnose. S takšnim dogovorom ne bi bilo nič narobe, če bi bil ta dejansko sporazumen. Toda farmacevtka je bila v socialno šibki situaciji in druge možnosti ni imela, kot da pristane na "sporazum". Župan jo je izkoristil. Pika. Posnetki so izkoriščanje dokazali, tiste revice, ki na sodišču prekladajo spise in se pogovarjajo, kako "ta naš Zoki neki ima", pa se svetih krav ne upajo dotakniti. 

 

V Sloveniji se svetih krav ne upa dotakniti skoraj nihče, kajti že iz mojega primera so ljudje videli, kaj vse se ti lahko zgodi, če pomoliš glavo iz povprečja in opozoriš na krivice ter nepravilnosti. Pekel.

 

Seveda ni samo župan tista sveta krava, ki ima v rokah škarje in platno, pa Vidku ne zna sešiti niti srajčice. Podobnih svetih krav je kolikor želite. Zbirajo se v raznih združenjih, kjer nazdravljajo s penino in se hvalisajo, na kakšnih eksotičnih počitnicah so bili, kje so za vsaj 300 evrov jedli odrezane grebene petelinov v kaviarjevi omaki in s kakšnimi salonarji so dopolnili zbirko vsaj stotih parov čevljev. Nazadnje, ko se srečanja, ki spominjajo na starorimske požrtije, na katerih si je višji sloj brisal mastne roke kar v dolge lase nesrečnih suženj, pa kakšna plehka antropologinja, ki se je ravno tako povzpela z uporabo pi***, razglasi koliko sredstev so zbrali za uboge. Običajno gre za nekaj tisoč evrov. Deset, recimo. In vsi navdušeno ploskajo. Kot da so rešili svet. V resnici pa s temi zneski družine v stiski dobijo samo kakšno plačano položnico in paket hrane. Nato pa dalje tolčejo bedo.

 

Nedolžna niso niti številna humanitarna društva, ki se resda trudijo pomagati ljudem, a zakaj zaboga imamo socialno državo, če humanitarci rastejo kot gobe po dežju? S slovensko socialno državo mora biti nekaj hudo narobe, ker očitno ne obvladuje svojega dela dovolj dobro. Sociala je odvisna od stanja gospodarstva in tako se zastavi vprašanje: kaj zaboga je narobe s slovenskim gospodarstvom, da ni zmožno ljudem nuditi spodobnih plač in dostojnega življenja? 

 

Vedite, da številni ljudje, ki potrebujejo humanitarno pomoč, delajo. A kljub trdemu delu niso plačani dovolj dobro, da bi lahko s tisto mezdo normalno preživeli. Sploh, če imajo otroke. Te bi morali imeti iz ljubezni. Razmnoževati bi se morali iz ljubezni. No, otrok je dandanes projekt in številni pari pred odločitvijo zanj presneto dobro preračunajo vse od plenic do šolskih stroškov.

 

Ah, kaj sem sploh pomislila na šolo! Pravijo, da je šolanje v Sloveniji brezplačno. Ko slišim slavno puhlico, se primem za žep. V tej državi ni brezplačno popolnoma nič. Bodisi plačamo direkt iz žepa bodisi preko davščin. Odirajo nas kot svinje na kolinah. Največja packarija pa je, da številne storitve plačamo na oba načina, torej jih vsaj enkrat preplačamo. Zakaj te anomalije nihče ne uredi? 

 

Predsednik države je ob neki priliki dejal, da je Slovenija bogata država. Ja, je. A zakaj potem gledamo čedalje več presunljivih prizorov? Zakaj je toliko izkoriščenih, razžaljenih, ponižanih, zasmehovanih in nazadnje celo tako pozabljenih, da na novoletno drevesce ne morejo obesiti nič drugega kot iz navadnega papirja izrezane zvezdice in krogce? Izgubljamo človečnost in to me skrbi. Tudi vas bi moralo. 

 

Če se zdaj praskate po glavi in tuhtate, hm, pa kako Ana ne vidi človečnosti, saj ves čas nekaj darujemo, kar naprej pomagamo … res? Z drobižki si tudi vi v glavnem hranite ego, ne pa pomagate. S takšno "pomočjo" ste enaki svetim kravam, ki revežem mečejo drobtinice in se hvalijo, kako so dobrodelne. Ne verjamete? 

 

Prosim lepo, pojdite na tem portalu dva dni nazaj in poglejte kakšne komentarje ste pisali pod Simoninim tekstom. Kako vas ni sram?! Ste iz kamna ali betona? Ne premorete nobenega sočutja? Kako si drznete pavšalno obsojati vsepovprek, če pa dobro veste, da je vsak človek zgodba zase. 

 

Veste, dokler niste naredili nekaj kilometrov v mojih čevljih, se nikar ne oglašajte!

 

Ampak 2022 bo sijajno. Vem. Srečno tudi vam!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.912
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.544
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.186
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.220
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.777
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 806
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 548