Komentar

Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni

Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v Sloveniji. Morda bo bolje, če rečem preživetvenega standarda, kajti številni Slovenci ne živijo, ampak samo obstajajo. Dan pred Simonino kolumno sem na Facebooku objavila prizor, ki me je zmrazil do srca. Ko sem šla po Miklošičevi ulici v Ljubljani, sem tam, kjer imajo Kralji ulice svoj prostorček, zagledala skromno okrašeno praznično drevesce. Njihovo. Od brezdomcev. Čeprav se ob nesrečnikih vedno ustavim in dam evro ali dva, sem tokrat pospešila korak. Od videnega mi je postalo dobesedno slabo. 

 

27.12.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Božič   brezdomci   Ljubljana   revščina   Simona Rebolj   bogati   revni   MOL   portal+

Predsednik države je ob neki priliki dejal, da je Slovenija bogata država. Zakaj je potem čedalje več izkoriščenih, razžaljenih, ponižanih, zasmehovanih in pozabljenih?

Okraski na sicer lepem naravnem drevescu so bili redki in okorno narejeni. Pod drevescem so stale tri ali štiri škatle, lično zavite v dekorativni papir, a prepričana sem, da so bile prazne. Tam so bile kar tako, da drevesce ni delovalo osamljeno in da so dodatno pričarale malce novoletnega vzdušja. Naš župan pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Žal, reveži, berači in brezdomci so dokaz, da to ni res. A teh župan ne vidi, ker jih noče videti. Vsi povzdigujejo njegov socialni čut, jaz pa ga ne vidim nikjer. Ko sem reševala svoj stanovanjski problem, sem bila resnično na dnu. Tako zelo, da si ne morete tega niti predstavljati in na tem mestu ne bom jadikovala, saj sem situacijo uspešno in zelo dobro rešila. Sama. Čeprav mi brez pomoči razumevajočih prijateljev, za katere se je izkazalo, da jih je presenetljivo veliko, ne bi uspelo. Pomoč vračam, hvaležna bom pa večno. Konec koncev tudi uredniku portala+, s katerim sva bila že dolga leta prijatelja, a nikoli prej nisva sodelovala. Cenim in vedno bom cenila, da me ni pustil na cedilu, ko so vsi ostali nekdanji novinarski kolegi gledali vstran ali se celo naslajali. Dolgo nisem mogla objavljati. Sedaj spet lahko.

 

Z županom sva se enkrat v živo pogovarjala o stanovanjski situaciji, ampak zdi se mi, da njemu ni bilo nič jasno. Pa ne mislim, da je ravno slab človek. Za Ljubljano je storil marsikaj dobrega. Center mesta je sedaj tak kot se šika. Pa še bi se dalo naštevati. Toda nasedle naložbe in osebne mahinacije mu pač niso v prid. Župan je eden tistih, o katerih je (morda - verjetno) pisala Simona. Tako sem ga prepoznala jaz. Bogat človek, ki podanike v stiski zviška ošvrkne z užitkom. Da, užitkom. Sprevrženim užitkom, ko jim lahko nameni drobtinice, ki padejo od njegove razvratno obložene mize. 

 

Če njemu rečeš, da ne želiš pomoči, ampak priložnost, bo zanalašč vsem na MOL-u raztrobil, da nekdo potrebuje pomoč in on, ki je oh-in-sploh sama dobričina, bo pomagal. Egotrip. Vendar, veste, pri županu ni nobenega kosila zastonj. Primer "farmacevtka" poznate. Kaj je zdaj z zadevo? Zakaj se nič ne odvija, kakor bi se moralo? Je naše izprijeno sodstvo dokaze že zavrglo, ali se še valjajo kje? Kot mi je razložil znani lobist, sta se župan in farmacevtka v tistem primeru sporazumno dogovorila, da bo on njej rešil finančno situacijo, ona bo pa njemu v zameno nudila spolne odnose. S takšnim dogovorom ne bi bilo nič narobe, če bi bil ta dejansko sporazumen. Toda farmacevtka je bila v socialno šibki situaciji in druge možnosti ni imela, kot da pristane na "sporazum". Župan jo je izkoristil. Pika. Posnetki so izkoriščanje dokazali, tiste revice, ki na sodišču prekladajo spise in se pogovarjajo, kako "ta naš Zoki neki ima", pa se svetih krav ne upajo dotakniti. 

 

V Sloveniji se svetih krav ne upa dotakniti skoraj nihče, kajti že iz mojega primera so ljudje videli, kaj vse se ti lahko zgodi, če pomoliš glavo iz povprečja in opozoriš na krivice ter nepravilnosti. Pekel.

 

Seveda ni samo župan tista sveta krava, ki ima v rokah škarje in platno, pa Vidku ne zna sešiti niti srajčice. Podobnih svetih krav je kolikor želite. Zbirajo se v raznih združenjih, kjer nazdravljajo s penino in se hvalisajo, na kakšnih eksotičnih počitnicah so bili, kje so za vsaj 300 evrov jedli odrezane grebene petelinov v kaviarjevi omaki in s kakšnimi salonarji so dopolnili zbirko vsaj stotih parov čevljev. Nazadnje, ko se srečanja, ki spominjajo na starorimske požrtije, na katerih si je višji sloj brisal mastne roke kar v dolge lase nesrečnih suženj, pa kakšna plehka antropologinja, ki se je ravno tako povzpela z uporabo pi***, razglasi koliko sredstev so zbrali za uboge. Običajno gre za nekaj tisoč evrov. Deset, recimo. In vsi navdušeno ploskajo. Kot da so rešili svet. V resnici pa s temi zneski družine v stiski dobijo samo kakšno plačano položnico in paket hrane. Nato pa dalje tolčejo bedo.

 

Nedolžna niso niti številna humanitarna društva, ki se resda trudijo pomagati ljudem, a zakaj zaboga imamo socialno državo, če humanitarci rastejo kot gobe po dežju? S slovensko socialno državo mora biti nekaj hudo narobe, ker očitno ne obvladuje svojega dela dovolj dobro. Sociala je odvisna od stanja gospodarstva in tako se zastavi vprašanje: kaj zaboga je narobe s slovenskim gospodarstvom, da ni zmožno ljudem nuditi spodobnih plač in dostojnega življenja? 

 

Vedite, da številni ljudje, ki potrebujejo humanitarno pomoč, delajo. A kljub trdemu delu niso plačani dovolj dobro, da bi lahko s tisto mezdo normalno preživeli. Sploh, če imajo otroke. Te bi morali imeti iz ljubezni. Razmnoževati bi se morali iz ljubezni. No, otrok je dandanes projekt in številni pari pred odločitvijo zanj presneto dobro preračunajo vse od plenic do šolskih stroškov.

 

Ah, kaj sem sploh pomislila na šolo! Pravijo, da je šolanje v Sloveniji brezplačno. Ko slišim slavno puhlico, se primem za žep. V tej državi ni brezplačno popolnoma nič. Bodisi plačamo direkt iz žepa bodisi preko davščin. Odirajo nas kot svinje na kolinah. Največja packarija pa je, da številne storitve plačamo na oba načina, torej jih vsaj enkrat preplačamo. Zakaj te anomalije nihče ne uredi? 

 

Predsednik države je ob neki priliki dejal, da je Slovenija bogata država. Ja, je. A zakaj potem gledamo čedalje več presunljivih prizorov? Zakaj je toliko izkoriščenih, razžaljenih, ponižanih, zasmehovanih in nazadnje celo tako pozabljenih, da na novoletno drevesce ne morejo obesiti nič drugega kot iz navadnega papirja izrezane zvezdice in krogce? Izgubljamo človečnost in to me skrbi. Tudi vas bi moralo. 

 

Če se zdaj praskate po glavi in tuhtate, hm, pa kako Ana ne vidi človečnosti, saj ves čas nekaj darujemo, kar naprej pomagamo … res? Z drobižki si tudi vi v glavnem hranite ego, ne pa pomagate. S takšno "pomočjo" ste enaki svetim kravam, ki revežem mečejo drobtinice in se hvalijo, kako so dobrodelne. Ne verjamete? 

 

Prosim lepo, pojdite na tem portalu dva dni nazaj in poglejte kakšne komentarje ste pisali pod Simoninim tekstom. Kako vas ni sram?! Ste iz kamna ali betona? Ne premorete nobenega sočutja? Kako si drznete pavšalno obsojati vsepovprek, če pa dobro veste, da je vsak človek zgodba zase. 

 

Veste, dokler niste naredili nekaj kilometrov v mojih čevljih, se nikar ne oglašajte!

 

Ampak 2022 bo sijajno. Vem. Srečno tudi vam!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.030
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.955
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.365
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.459
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.337
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.248
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 821
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544