Komentar

Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu

Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato skoraj logičen naslov njegove nove knjige, ki bo izšla po Novem letu. V njej se uvodoma sprašuje, kaj je demokracija. O njej vemo vse, vsaj mislimo tako. Ampak, ali je to res? Po mnenju Burgerja je demokracija podoben fenomen kot Bog. Tako kot ne vemo, ali Bog je, ali ga ni, lahko rečemo tudi za demokracijo, še posebej za neposredno demokracijo. Ali je, ali pa je ni?

29.12.2021 21:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   demokracija   aktivni državljan   ustava   3. člen   vera   Bog   Alah   ego   politika

Ti samo preprosto verjemi, da je demokracija vladavina ljudstva. Vse ostalo pa pusti poznavalcem, tistim, ki vedo bolje od tebe.

Kaj je demokracija? Je res sestavljena iz dveh delov kot piše v 3. členu naše Ustave? Iz predstavniške, posredne demokracije in direktne, neposredne demokracije? Kakšna je povezava obeh delov? Ali ta povezava sploh obstaja, ali gre samo za enovit pojem, označen z besedico demokracija? Prepričan sem, da nihče ne zna na to zadovoljivo odgovoriti. Tudi jaz ne. In da je temu vzrok neko nedoumljivo a morda istočasno preprosto dejstvo. Da je na nek način demokracija podobna Bogu. Kot ne vemo, ali Bog je, ali ga ni, podobno lahko rečemo za demokracijo, še bolj zagotovo pa lahko to rečemo za njen drugi del, to je, neposredno demokracijo. Ali je, ali je ni. In podobnosti je še kar nekaj. Kot ne moreš in tudi ne smeš risati Boga očeta v krščanstvu, še manj recimo Alaha pri islamu, tako tudi kot da ne smeš risati, določati, kaj je neposredna demokracija. Posredno, predstavniško demokracijo so sicer narisali in določili s stotinami zakonov in poslovniških določb, podobno kot imajo vsa verstva na stotine risb, kipov, opisov v obliki Svetega pisma ali Korana, skratka določanje, kaj je vse, kar obkroža pojem Boga; vse, kar je določeno, da se sme in mora početi v imenu Boga.

 

Drugi del, neposredno demokracijo, pa kot da ni dovoljeno risati, praktično nikjer ni nobenega poslovniškega zapisa, kaj šele zakona, kako se upošteva. Mislim, da niso nikjer dovoljeni kip ali risba Boga očeta v krščanstvu ali Alaha pri islamu. In je očitno uspelo samo sem pa tja kakšnemu umetniku narisati Boga očeta, če je bil predstavnik Cerkve pri volji, a silno redko, tako obstaja sicer Zakon o ljudski iniciativi, ki samo predpisuje neko število podpisov državljanov, ki je potrebno za izvedbo referenduma, kar pa je praktično popolnoma odvisno od volje predstavniške oziroma posredne demokracije. In ko to kjerkoli javno poveš, te večinoma vsi čudno gledajo, ja kaj pa se ta gre, kaj pa sprašuje. Kot če bi spraševal, kdo ali kaj je Bog. Saj tega se vendar ne sprašuje. Vanj veruješ ali pa ne. Pika. Ostalo pa pusti tistim, ki se na to spoznajo.

 

Veliki svečeniki, kardinali, islamski imami to vedo. Veliki politiki, predsedniki strank, predstavniki ljudstva, politična elita to ve. Ti samo preprosto verjemi, da je demokracija vladavina ljudstva. Vse ostalo pa pusti poznavalcem, tistim, ki vedo bolje od tebe. Vaškemu župniku. Vsak izvoljeni predstavnik predstavniške demokracije ve bolje od tebe, kaj je neposredna demokracija. Pika. Ne sme biti jasna, ne sme je obstajati preveč, naslednji hip, ko jo preveč dovoli, se namreč zmanjša moč predstavnika.

 

V tridesetih letih mojega ukvarjanja z neposredno demokracijo, večjo vlogo strokovne in širše civilne družbe, z večjo vlogo in upoštevanjem Aktivnega državljana, se je nabralo preveč dokazov, zelo konkretnih dokazov, kako se v določenem trenutku prižge rdeča lučka. Vedno. Blasfemija! V določenem trenutku predstavnik Cerkve zakliče, blasfemija! Tale se igra Boga, to pa res ne gre. Minister z vlade pokliče svojega strankarskega kolega na poziciji predsednika Državnega sveta, kako pa si tistemu "civilnoiniciativnem aktivistu" dovolil, da sprašuje nas na vladi na tistem tvojem Forumu!? Forum je isto uro ukinjen. Eden od sedemnajstih primerov rdeče lučke pri mojih poskusih ...

 

Kaj pa, če je tudi Bog sestavljen iz več delov, tako kot demokracija? Saj se vedno reče, v imenu Boga očeta in sina in svetega Duha. In ga je zato tako težko določiti, kaj šele upodobiti? In da mora med več deli obstajati nekakšna napetost, nekakšna kontradikcija. Kot očitno obstaja med posredno in neposredno demokracijo? In je važna le energija med obema poloma, obema deloma? Kaj pa če je ta napetost, včasih prav zoprna napetost med obema deloma demokracije, celo tisti edini nujni pogoj za stalno iskanje boljšega, lepšega, pravičnejšega? Morda pa je ta uganka o obstoju Boga ravno tista nujna napetost, energija, ki poganja željo po boljšem, lepšem, pravičnejšem? Morda celo tisti neznani vzgon vesolja? Vera v Boga, vera v demokracijo, vera v človeško bit, ki je nujno dvojna, sestavljena iz dveh ali več delov?

 

A notranji mir najdeš, ko najdeš Boga, ko najdeš demokracijo kot Celoto, ko ustvariš, dovoliš in spoštuješ utrip in napetost med obema deloma demokracije. Ko postaneš ozaveščeno, odgovorno bitje tako do sebe kot do drugih v katerem koli skupnostnem odnosu. Morda pa gre za to, da risati Boga očeta ne moreš, ne smeš, ker se smisel izgubi, ker postane vse nesmiselno. Morda pa določiti pravila in zakone neposredni demokraciji ne moreš, ne smeš, ker se poruši sistem vladavine predstavniške elite, sledi le kaos. A vprašaj sebe samega, kaj ti v resnici omogoči notranji mir. Da v kateremkoli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu.

 

A nekoč, niti ne tako davno, se je vesolje naveličalo teme in je nastal začetek iskanja smisla in se je udejanil v človekovi sposobnosti videti, napisati in narisati. In je na tej poti iskanja smisla na točki, ko mora zapisati in narisati manjkajoči del demokracije, to je, pravila upoštevanja oblik neposredne demokracije. Kar pa vsem po spisku hierarhične lestvice predstavniške demokracije preprosto ne diši. Se o tem niti nočejo pogovarjati (in se izgovarjajo, saj je že Churchill rekel, da je demokracija slaba, ampak da boljšega sistema doslej ni še nihče izumil) in se raje še naprej igrajo Boga, ki ga ne smemo risati. Ker jim še nismo postavili Kontrolorja. Zakona o aktivnem državljanstvu. To je zakonskih pravil upoštevanja določenih oblik argumentacije Aktivnih državljanov.

 

 

Verjamem in upam, da bo marsikateri komentator na portalu+ (in me ne moti, če bo anonimen) postavil kritično ogledalo temu uvodnemu razmišljanju. Kajti kot zapišem proti koncu uvodnega razmišljanja: dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu.

 

To pa je, verjamem, v resnici eden od temeljev demokracije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 974
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.625
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579