Komentar

Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu

Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato skoraj logičen naslov njegove nove knjige, ki bo izšla po Novem letu. V njej se uvodoma sprašuje, kaj je demokracija. O njej vemo vse, vsaj mislimo tako. Ampak, ali je to res? Po mnenju Burgerja je demokracija podoben fenomen kot Bog. Tako kot ne vemo, ali Bog je, ali ga ni, lahko rečemo tudi za demokracijo, še posebej za neposredno demokracijo. Ali je, ali pa je ni?

29.12.2021 21:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   demokracija   aktivni državljan   ustava   3. člen   vera   Bog   Alah   ego   politika

Ti samo preprosto verjemi, da je demokracija vladavina ljudstva. Vse ostalo pa pusti poznavalcem, tistim, ki vedo bolje od tebe.

Kaj je demokracija? Je res sestavljena iz dveh delov kot piše v 3. členu naše Ustave? Iz predstavniške, posredne demokracije in direktne, neposredne demokracije? Kakšna je povezava obeh delov? Ali ta povezava sploh obstaja, ali gre samo za enovit pojem, označen z besedico demokracija? Prepričan sem, da nihče ne zna na to zadovoljivo odgovoriti. Tudi jaz ne. In da je temu vzrok neko nedoumljivo a morda istočasno preprosto dejstvo. Da je na nek način demokracija podobna Bogu. Kot ne vemo, ali Bog je, ali ga ni, podobno lahko rečemo za demokracijo, še bolj zagotovo pa lahko to rečemo za njen drugi del, to je, neposredno demokracijo. Ali je, ali je ni. In podobnosti je še kar nekaj. Kot ne moreš in tudi ne smeš risati Boga očeta v krščanstvu, še manj recimo Alaha pri islamu, tako tudi kot da ne smeš risati, določati, kaj je neposredna demokracija. Posredno, predstavniško demokracijo so sicer narisali in določili s stotinami zakonov in poslovniških določb, podobno kot imajo vsa verstva na stotine risb, kipov, opisov v obliki Svetega pisma ali Korana, skratka določanje, kaj je vse, kar obkroža pojem Boga; vse, kar je določeno, da se sme in mora početi v imenu Boga.

 

Drugi del, neposredno demokracijo, pa kot da ni dovoljeno risati, praktično nikjer ni nobenega poslovniškega zapisa, kaj šele zakona, kako se upošteva. Mislim, da niso nikjer dovoljeni kip ali risba Boga očeta v krščanstvu ali Alaha pri islamu. In je očitno uspelo samo sem pa tja kakšnemu umetniku narisati Boga očeta, če je bil predstavnik Cerkve pri volji, a silno redko, tako obstaja sicer Zakon o ljudski iniciativi, ki samo predpisuje neko število podpisov državljanov, ki je potrebno za izvedbo referenduma, kar pa je praktično popolnoma odvisno od volje predstavniške oziroma posredne demokracije. In ko to kjerkoli javno poveš, te večinoma vsi čudno gledajo, ja kaj pa se ta gre, kaj pa sprašuje. Kot če bi spraševal, kdo ali kaj je Bog. Saj tega se vendar ne sprašuje. Vanj veruješ ali pa ne. Pika. Ostalo pa pusti tistim, ki se na to spoznajo.

 

Veliki svečeniki, kardinali, islamski imami to vedo. Veliki politiki, predsedniki strank, predstavniki ljudstva, politična elita to ve. Ti samo preprosto verjemi, da je demokracija vladavina ljudstva. Vse ostalo pa pusti poznavalcem, tistim, ki vedo bolje od tebe. Vaškemu župniku. Vsak izvoljeni predstavnik predstavniške demokracije ve bolje od tebe, kaj je neposredna demokracija. Pika. Ne sme biti jasna, ne sme je obstajati preveč, naslednji hip, ko jo preveč dovoli, se namreč zmanjša moč predstavnika.

 

V tridesetih letih mojega ukvarjanja z neposredno demokracijo, večjo vlogo strokovne in širše civilne družbe, z večjo vlogo in upoštevanjem Aktivnega državljana, se je nabralo preveč dokazov, zelo konkretnih dokazov, kako se v določenem trenutku prižge rdeča lučka. Vedno. Blasfemija! V določenem trenutku predstavnik Cerkve zakliče, blasfemija! Tale se igra Boga, to pa res ne gre. Minister z vlade pokliče svojega strankarskega kolega na poziciji predsednika Državnega sveta, kako pa si tistemu "civilnoiniciativnem aktivistu" dovolil, da sprašuje nas na vladi na tistem tvojem Forumu!? Forum je isto uro ukinjen. Eden od sedemnajstih primerov rdeče lučke pri mojih poskusih ...

 

Kaj pa, če je tudi Bog sestavljen iz več delov, tako kot demokracija? Saj se vedno reče, v imenu Boga očeta in sina in svetega Duha. In ga je zato tako težko določiti, kaj šele upodobiti? In da mora med več deli obstajati nekakšna napetost, nekakšna kontradikcija. Kot očitno obstaja med posredno in neposredno demokracijo? In je važna le energija med obema poloma, obema deloma? Kaj pa če je ta napetost, včasih prav zoprna napetost med obema deloma demokracije, celo tisti edini nujni pogoj za stalno iskanje boljšega, lepšega, pravičnejšega? Morda pa je ta uganka o obstoju Boga ravno tista nujna napetost, energija, ki poganja željo po boljšem, lepšem, pravičnejšem? Morda celo tisti neznani vzgon vesolja? Vera v Boga, vera v demokracijo, vera v človeško bit, ki je nujno dvojna, sestavljena iz dveh ali več delov?

 

A notranji mir najdeš, ko najdeš Boga, ko najdeš demokracijo kot Celoto, ko ustvariš, dovoliš in spoštuješ utrip in napetost med obema deloma demokracije. Ko postaneš ozaveščeno, odgovorno bitje tako do sebe kot do drugih v katerem koli skupnostnem odnosu. Morda pa gre za to, da risati Boga očeta ne moreš, ne smeš, ker se smisel izgubi, ker postane vse nesmiselno. Morda pa določiti pravila in zakone neposredni demokraciji ne moreš, ne smeš, ker se poruši sistem vladavine predstavniške elite, sledi le kaos. A vprašaj sebe samega, kaj ti v resnici omogoči notranji mir. Da v kateremkoli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu.

 

A nekoč, niti ne tako davno, se je vesolje naveličalo teme in je nastal začetek iskanja smisla in se je udejanil v človekovi sposobnosti videti, napisati in narisati. In je na tej poti iskanja smisla na točki, ko mora zapisati in narisati manjkajoči del demokracije, to je, pravila upoštevanja oblik neposredne demokracije. Kar pa vsem po spisku hierarhične lestvice predstavniške demokracije preprosto ne diši. Se o tem niti nočejo pogovarjati (in se izgovarjajo, saj je že Churchill rekel, da je demokracija slaba, ampak da boljšega sistema doslej ni še nihče izumil) in se raje še naprej igrajo Boga, ki ga ne smemo risati. Ker jim še nismo postavili Kontrolorja. Zakona o aktivnem državljanstvu. To je zakonskih pravil upoštevanja določenih oblik argumentacije Aktivnih državljanov.

 

 

Verjamem in upam, da bo marsikateri komentator na portalu+ (in me ne moti, če bo anonimen) postavil kritično ogledalo temu uvodnemu razmišljanju. Kajti kot zapišem proti koncu uvodnega razmišljanja: dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu.

 

To pa je, verjamem, v resnici eden od temeljev demokracije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenci obožujejo revne, razžaljene in poniževane, da se lahko naslajajo nad njimi in počutijo večvredne
11
26.12.2021 11:00
Na ljubljanskih ulicah srečujem vedno več in vedno bolj rosno mladih kraljev ulice. Zadeti in odsotni prosjačijo v bojda ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.289
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.404
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.649
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.507
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.346
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.103
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.026
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.132