Komentar

Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu

Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato skoraj logičen naslov njegove nove knjige, ki bo izšla po Novem letu. V njej se uvodoma sprašuje, kaj je demokracija. O njej vemo vse, vsaj mislimo tako. Ampak, ali je to res? Po mnenju Burgerja je demokracija podoben fenomen kot Bog. Tako kot ne vemo, ali Bog je, ali ga ni, lahko rečemo tudi za demokracijo, še posebej za neposredno demokracijo. Ali je, ali pa je ni?

29.12.2021 21:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   demokracija   aktivni državljan   ustava   3. člen   vera   Bog   Alah   ego   politika

Ti samo preprosto verjemi, da je demokracija vladavina ljudstva. Vse ostalo pa pusti poznavalcem, tistim, ki vedo bolje od tebe.

Kaj je demokracija? Je res sestavljena iz dveh delov kot piše v 3. členu naše Ustave? Iz predstavniške, posredne demokracije in direktne, neposredne demokracije? Kakšna je povezava obeh delov? Ali ta povezava sploh obstaja, ali gre samo za enovit pojem, označen z besedico demokracija? Prepričan sem, da nihče ne zna na to zadovoljivo odgovoriti. Tudi jaz ne. In da je temu vzrok neko nedoumljivo a morda istočasno preprosto dejstvo. Da je na nek način demokracija podobna Bogu. Kot ne vemo, ali Bog je, ali ga ni, podobno lahko rečemo za demokracijo, še bolj zagotovo pa lahko to rečemo za njen drugi del, to je, neposredno demokracijo. Ali je, ali je ni. In podobnosti je še kar nekaj. Kot ne moreš in tudi ne smeš risati Boga očeta v krščanstvu, še manj recimo Alaha pri islamu, tako tudi kot da ne smeš risati, določati, kaj je neposredna demokracija. Posredno, predstavniško demokracijo so sicer narisali in določili s stotinami zakonov in poslovniških določb, podobno kot imajo vsa verstva na stotine risb, kipov, opisov v obliki Svetega pisma ali Korana, skratka določanje, kaj je vse, kar obkroža pojem Boga; vse, kar je določeno, da se sme in mora početi v imenu Boga.

 

Drugi del, neposredno demokracijo, pa kot da ni dovoljeno risati, praktično nikjer ni nobenega poslovniškega zapisa, kaj šele zakona, kako se upošteva. Mislim, da niso nikjer dovoljeni kip ali risba Boga očeta v krščanstvu ali Alaha pri islamu. In je očitno uspelo samo sem pa tja kakšnemu umetniku narisati Boga očeta, če je bil predstavnik Cerkve pri volji, a silno redko, tako obstaja sicer Zakon o ljudski iniciativi, ki samo predpisuje neko število podpisov državljanov, ki je potrebno za izvedbo referenduma, kar pa je praktično popolnoma odvisno od volje predstavniške oziroma posredne demokracije. In ko to kjerkoli javno poveš, te večinoma vsi čudno gledajo, ja kaj pa se ta gre, kaj pa sprašuje. Kot če bi spraševal, kdo ali kaj je Bog. Saj tega se vendar ne sprašuje. Vanj veruješ ali pa ne. Pika. Ostalo pa pusti tistim, ki se na to spoznajo.

 

Veliki svečeniki, kardinali, islamski imami to vedo. Veliki politiki, predsedniki strank, predstavniki ljudstva, politična elita to ve. Ti samo preprosto verjemi, da je demokracija vladavina ljudstva. Vse ostalo pa pusti poznavalcem, tistim, ki vedo bolje od tebe. Vaškemu župniku. Vsak izvoljeni predstavnik predstavniške demokracije ve bolje od tebe, kaj je neposredna demokracija. Pika. Ne sme biti jasna, ne sme je obstajati preveč, naslednji hip, ko jo preveč dovoli, se namreč zmanjša moč predstavnika.

 

V tridesetih letih mojega ukvarjanja z neposredno demokracijo, večjo vlogo strokovne in širše civilne družbe, z večjo vlogo in upoštevanjem Aktivnega državljana, se je nabralo preveč dokazov, zelo konkretnih dokazov, kako se v določenem trenutku prižge rdeča lučka. Vedno. Blasfemija! V določenem trenutku predstavnik Cerkve zakliče, blasfemija! Tale se igra Boga, to pa res ne gre. Minister z vlade pokliče svojega strankarskega kolega na poziciji predsednika Državnega sveta, kako pa si tistemu "civilnoiniciativnem aktivistu" dovolil, da sprašuje nas na vladi na tistem tvojem Forumu!? Forum je isto uro ukinjen. Eden od sedemnajstih primerov rdeče lučke pri mojih poskusih ...

 

Kaj pa, če je tudi Bog sestavljen iz več delov, tako kot demokracija? Saj se vedno reče, v imenu Boga očeta in sina in svetega Duha. In ga je zato tako težko določiti, kaj šele upodobiti? In da mora med več deli obstajati nekakšna napetost, nekakšna kontradikcija. Kot očitno obstaja med posredno in neposredno demokracijo? In je važna le energija med obema poloma, obema deloma? Kaj pa če je ta napetost, včasih prav zoprna napetost med obema deloma demokracije, celo tisti edini nujni pogoj za stalno iskanje boljšega, lepšega, pravičnejšega? Morda pa je ta uganka o obstoju Boga ravno tista nujna napetost, energija, ki poganja željo po boljšem, lepšem, pravičnejšem? Morda celo tisti neznani vzgon vesolja? Vera v Boga, vera v demokracijo, vera v človeško bit, ki je nujno dvojna, sestavljena iz dveh ali več delov?

 

A notranji mir najdeš, ko najdeš Boga, ko najdeš demokracijo kot Celoto, ko ustvariš, dovoliš in spoštuješ utrip in napetost med obema deloma demokracije. Ko postaneš ozaveščeno, odgovorno bitje tako do sebe kot do drugih v katerem koli skupnostnem odnosu. Morda pa gre za to, da risati Boga očeta ne moreš, ne smeš, ker se smisel izgubi, ker postane vse nesmiselno. Morda pa določiti pravila in zakone neposredni demokraciji ne moreš, ne smeš, ker se poruši sistem vladavine predstavniške elite, sledi le kaos. A vprašaj sebe samega, kaj ti v resnici omogoči notranji mir. Da v kateremkoli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu.

 

A nekoč, niti ne tako davno, se je vesolje naveličalo teme in je nastal začetek iskanja smisla in se je udejanil v človekovi sposobnosti videti, napisati in narisati. In je na tej poti iskanja smisla na točki, ko mora zapisati in narisati manjkajoči del demokracije, to je, pravila upoštevanja oblik neposredne demokracije. Kar pa vsem po spisku hierarhične lestvice predstavniške demokracije preprosto ne diši. Se o tem niti nočejo pogovarjati (in se izgovarjajo, saj je že Churchill rekel, da je demokracija slaba, ampak da boljšega sistema doslej ni še nihče izumil) in se raje še naprej igrajo Boga, ki ga ne smemo risati. Ker jim še nismo postavili Kontrolorja. Zakona o aktivnem državljanstvu. To je zakonskih pravil upoštevanja določenih oblik argumentacije Aktivnih državljanov.

 

 

Verjamem in upam, da bo marsikateri komentator na portalu+ (in me ne moti, če bo anonimen) postavil kritično ogledalo temu uvodnemu razmišljanju. Kajti kot zapišem proti koncu uvodnega razmišljanja: dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu.

 

To pa je, verjamem, v resnici eden od temeljev demokracije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.903
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.544
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.186
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.220
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.777
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 806
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 547