Komentar

Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike

Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov do Bruslja, Washingtona in ostalih centrov moči "demokratičnega sveta", da se nam ne ponovi leto 1918, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1941, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno nemško vojsko, leto 1945, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1991, ko smo hvaležni zasipavali osvobodilni Zahod z najkvalitetnejšimi gozdovi in gradbenimi zemljišči. Ne bi bilo odveč narediti temeljne finančne analize tokov med Slovenijo in EU z zvezo NATO vred, upoštevajoč zunanji dolg, lastninsko strukturo objektov v lasti tujcev, dokapitalizacije sedaj tujih bank, prispevke v zvezo NATO in drugam po Zahodu. 

03.01.2022 20:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Bolgarija   EU   ZDA   NATO   Sofija   Stara Zagora   Marica Iztok   Reservoar Capital Group   Grigorij Sarijski   Contour Global   Dimitrij Sibev  

Foto: Euronews

Zakaj ni nobena oblastvena, intelektualna, humanitarna slovenska struktura povzdignila glasu pri ameriški ambasadi v Ljubljani, saj izvajajo Assangov pregon iz popolnoma istih razlogov, kot ga je leta 1988 JLA v zadevi JBZT, ko je vstala na noge celotna Slovenija?!

Pristop k Evropski uniji (EU) je za Slovenijo predstavljal velik premik v smeri neposredne priključitve k najboljšemu delu svetovnega gospodarstva in dostop do resursov razvitih. Nedvomno je namen dosežen, gospodarstvo je v veliki meri vključeno v standarde, ki obetajo nadaljnji razvoj ter donosnost. V določenem smislu je napredoval družbeni in osebni standard države in prebivalstva, perspektive razvoja so odprte. Bilo bi nesmiselno zanikati vse našteto, pa je odločitev o pristopu racionalna.

 

Polje kritičnosti, namenjeno negativnostim projekta, je vendarle kar obsežno. Izhajajoč iz ekonomije, ki je vzrok vseh vzrokov, ne moremo mimo pojavov centralizacije odločanja, destrukcije mehanizmov držav narodov, vsiljevanja "talilnega lonca (melting-pot), zlorabe mehanizmov prava in celega kupa nedostojnosti. Če je res, da se vse, kar je v zgodovini pomembnega in ključnega, razvije iz ekonomskih potreb, potem se morajo načela delovanja EU potegniti skozi spektromer ekonomije, da bi se ugotovilo notranje ozadje rešitev, spiritum movens navidezno od gospodarjenja neodvisnih tokov.

 

Nedavno sem se v sklopu delovanja European justice training network (EJTN) nekajkrat mudil v bolgarski prestolnici Sofiji, ki že na prvi pogled zaostaja za primerljivimi metropolami tipa Zagreba ali Beograda, da o Budimpešti ne govorimo. Bolgarski kolegi so mi potrdili ustreznost neposrednih zaznav, razočarani nad gospodarskimi gibanji, zaostalostjo, nenehnim nazadovanjem, koruptivnostjo, odsotnostjo slehernih stvarnih perspektiv. Nihče mi ni zatrdil, da bi naj država napredovala po vstopu v EU, prej nasprotno. Država je v pretežnem obupu, mladi odhajajo na Zahod, nekoč presežno kmetijstvo je degradiralo, bore malo se dela, zasebnih pobud je premalo, veliki sistemi so razpadli, kar je vrednega, pa je razprodano tujcem.

 

 

II.

 

Prehod z abstraktnega na konkretno je viden v trenutnem delovanju energetskega kompleksa Marica – vzhod (TEC Marica Iztok EAD), ki pokriva več kot polovico državnih potreb po energentih. Gre za tri samostojne enote termoelektrarn na območju Stare Zagore. Marica 2 je v lasti države, Marica 1 in Marica 3 pa sta že okoli 25 let v lasti kapitalskih struktur Združenih držav Amerike, nazadnje hedge družbe Reservoar Capital Group. Več ali manj je znano, da je bil prenos lastništva pogojen s pristopom države k EU med 1997 in 2001 (podobnosti s Triglavskim narodnim parkom niso naključne!). Obakrat je prenos ključne državne lastnine pojasnjen z "zaščito nacionalnih interesov in podporo kandidaturi države za članstvo v EU".

 

Za razliko od Slovenije, ki je nekako ekonomsko amortizirala "tujo pomoč", se Bolgariji ni posrečilo. Njihov uradni državni oskrbovalec energentov – Nacionalna energetska kompanija, je leta 2001 sklenila sporazum o nakupu z ameriškimi lastniki Marice 1 in 3 pod pogoji, škodljivimi za državo in privilegiranimi za lastnika. V letu 2021 sta namreč objekta dobavila okoli 55 % elektrike bolgarskemu trgu. Vendar je cena elektrike, ki jo ponujajo državna podjetja, okoli 45 evrov po enoti, medtem ko se ameriška elektrika prodaja po ceni okoli 105 evrov po isti enoti! Pogodbe so bile sestavljene na način, da država nima vpliva na ceno, poleg tega je dolžna kupovati energente po ponujeni ceni. Razveza pogodb bi stala Bolgarijo več kot preveč, da bi bila smiselna, zato razliko v ceni okoli 60 evrov po enoti raje pokriva Državni sklad za varnost energetskega sistema

  

Akademik Grigorij Sarijski je jasen: "Junija 2021 je Bolgarija načrtovala razvezo pogodb po načelu Načrta EU za energijo in klimatske spremembe. Evropski parlament je sprejetje načrta utemljil z 'izpolnitivijo zahtev posebne uredbe v oblasti energetike, katere poglavitni cilj je postopen prehod na neogljično ekonomijo'." Bolj ali manj je jasno, da so proklamirani cilji EU preprosto laž; gre za skubljenje držav s prodajo energetskih odpustnic. Namreč  vsota nakupa energetskih kvot od 1.8.2016 do 31.7.2021 za objekta Marica 1 in Marica 3 znaša za Bolgarijo okoli 770.000 evrov, kar pokriva državni sklad na škodo bolgarskega proračuna! Država torej ne le, da plačuje razliko 60 evrov po enoti, temveč plačuje tudi vse kvote za onesnaževanje, ki jih povzroča ameriški partner. Domača Marica 2 mora kvote plačevati iz lastnih prihodkov, kar jo postavlja na rob bankrota; le v letu 2020 je bila dolžna organom EU izplačati okoli 170.000 evrov.

 

Ameriški lastnik ima seveda za vsako situacijo pripravljen prepričljiv odgovor. V delovanje termoelektrarn so vložili okoli 1,3 milijarde evrov, skrbijo za zaposlitev 1.900 delavcev, visoka cena pa je, pravijo, "nujna, da bi se naložba izplačala". Torej ne gre za temeljne ekonomske kategorije tipa ustvarjanja dobička, temveč za humanitarno dejavnost zagona gospodarstva, zaposlovanja domačinov ter oblikovanje cene, ki bi naj zgolj pokrila vložke proste reprodukcije. Hvala Bogu, da jih imamo, Američane, kaj bi brez njih! Nemudoma so se našli "neodvisni strokovnjaki" in plačani novinarji s pojasnili, da " … je potrebno biti hvaležen za vlaganja v tako opešano in nevarno državo tipa Bolgarije, cene sploh niso tako visoke, ameriški energetski bloke so dobri, ekološko primerni ter državi nujni".

 

V Bolgariji se tu in tam naleti na kakšnega "fašističnega", "totalitarnega" novinarja, kakršen je Dimitrij Sibev, ki pripominja, da je " … v obdobju 2010-2018 bolgarski državni sklad plačal ameriškim investitorjem skupaj 2,23 milijarde evrov, od česar le 42 % za proizvodnjo energije v smislu enostavne reprodukcije, preostanek predstavljata profit in različne finančne transakcije". Po Sibevu diplomacija ZDA aktivno lobira za interese svojih energetskih družb, v sklopu zveze NATO pa usmerja nove zaveznice k sporazumevanju z njimi (podobnosti s slovenskimi nakupi več sto vozil za potrebe bojevanja v puščavah niso naključne).

 

Nesrečni Julian Assange, ki trohni že desetletje v priporniških objektih, je že leta 1997 objavil podatke o sodelovanju prvotnega lastnika bolgarskih Maric Contour Global z ambasadami ZDA po celem svetu, in sicer v obliki 97 dokumentov, pristnosti katerih ni zanikal nihče. (Pustimo za nek drug prispevek vprašanje, zakaj ni nobena oblastvena, intelektualna, humanitarna slovenska struktura povzdignila glasu pri ameriški ambasadi v Ljubljani, saj izvajajo Assangov pregon iz popolnoma istih razlogov, kot ga je leta 1988 JLA v zadevi JBZT, ko je vstala na noge celotna Slovenija?!). Zapisani hedge sklad je, kot se spodobi, za delovanje registriran v Luksemburgu in na Kajmanskih otokih, tako da 58 % letne profite bogati še dodatno z davčno kriminaliteto. 

 

 

III.

 

Če drži, da je, odštevši minuse od plusov, Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov do Bruslja, Washingtona in ostalih centrov moči "demokratičnega sveta", da se nam ne ponovi leto 1918, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1941, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno nemško vojsko, leto 1945, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1991, ko smo hvaležni zasipavali osvobodilni Zahod z najkvalitetnejšimi gozdovi in gradbenimi zemljišči. Ne bi bilo odveč narediti temeljne finančne analize tokov med Slovenijo in EU z zvezo NATO vred, upoštevajoč zunanji dolg, lastninsko strukturo objektov v lasti tujcev, dokapitalizacije sedaj tujih bank, prispevke v zvezo NATO in drugam po Zahodu. 

 

Da ne bi znova krivili vratov v smeri, od koder pričakujemo osvoboditelje, držeč cvetje v rokah. Utegnejo namreč ne priti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.030
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.955
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.365
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.459
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.337
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.248
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 821
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544