Komentar

Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike

Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov do Bruslja, Washingtona in ostalih centrov moči "demokratičnega sveta", da se nam ne ponovi leto 1918, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1941, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno nemško vojsko, leto 1945, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1991, ko smo hvaležni zasipavali osvobodilni Zahod z najkvalitetnejšimi gozdovi in gradbenimi zemljišči. Ne bi bilo odveč narediti temeljne finančne analize tokov med Slovenijo in EU z zvezo NATO vred, upoštevajoč zunanji dolg, lastninsko strukturo objektov v lasti tujcev, dokapitalizacije sedaj tujih bank, prispevke v zvezo NATO in drugam po Zahodu. 

03.01.2022 20:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Bolgarija   EU   ZDA   NATO   Sofija   Stara Zagora   Marica Iztok   Reservoar Capital Group   Grigorij Sarijski   Contour Global   Dimitrij Sibev  

Foto: Euronews

Zakaj ni nobena oblastvena, intelektualna, humanitarna slovenska struktura povzdignila glasu pri ameriški ambasadi v Ljubljani, saj izvajajo Assangov pregon iz popolnoma istih razlogov, kot ga je leta 1988 JLA v zadevi JBZT, ko je vstala na noge celotna Slovenija?!

Pristop k Evropski uniji (EU) je za Slovenijo predstavljal velik premik v smeri neposredne priključitve k najboljšemu delu svetovnega gospodarstva in dostop do resursov razvitih. Nedvomno je namen dosežen, gospodarstvo je v veliki meri vključeno v standarde, ki obetajo nadaljnji razvoj ter donosnost. V določenem smislu je napredoval družbeni in osebni standard države in prebivalstva, perspektive razvoja so odprte. Bilo bi nesmiselno zanikati vse našteto, pa je odločitev o pristopu racionalna.

 

Polje kritičnosti, namenjeno negativnostim projekta, je vendarle kar obsežno. Izhajajoč iz ekonomije, ki je vzrok vseh vzrokov, ne moremo mimo pojavov centralizacije odločanja, destrukcije mehanizmov držav narodov, vsiljevanja "talilnega lonca (melting-pot), zlorabe mehanizmov prava in celega kupa nedostojnosti. Če je res, da se vse, kar je v zgodovini pomembnega in ključnega, razvije iz ekonomskih potreb, potem se morajo načela delovanja EU potegniti skozi spektromer ekonomije, da bi se ugotovilo notranje ozadje rešitev, spiritum movens navidezno od gospodarjenja neodvisnih tokov.

 

Nedavno sem se v sklopu delovanja European justice training network (EJTN) nekajkrat mudil v bolgarski prestolnici Sofiji, ki že na prvi pogled zaostaja za primerljivimi metropolami tipa Zagreba ali Beograda, da o Budimpešti ne govorimo. Bolgarski kolegi so mi potrdili ustreznost neposrednih zaznav, razočarani nad gospodarskimi gibanji, zaostalostjo, nenehnim nazadovanjem, koruptivnostjo, odsotnostjo slehernih stvarnih perspektiv. Nihče mi ni zatrdil, da bi naj država napredovala po vstopu v EU, prej nasprotno. Država je v pretežnem obupu, mladi odhajajo na Zahod, nekoč presežno kmetijstvo je degradiralo, bore malo se dela, zasebnih pobud je premalo, veliki sistemi so razpadli, kar je vrednega, pa je razprodano tujcem.

 

 

II.

 

Prehod z abstraktnega na konkretno je viden v trenutnem delovanju energetskega kompleksa Marica – vzhod (TEC Marica Iztok EAD), ki pokriva več kot polovico državnih potreb po energentih. Gre za tri samostojne enote termoelektrarn na območju Stare Zagore. Marica 2 je v lasti države, Marica 1 in Marica 3 pa sta že okoli 25 let v lasti kapitalskih struktur Združenih držav Amerike, nazadnje hedge družbe Reservoar Capital Group. Več ali manj je znano, da je bil prenos lastništva pogojen s pristopom države k EU med 1997 in 2001 (podobnosti s Triglavskim narodnim parkom niso naključne!). Obakrat je prenos ključne državne lastnine pojasnjen z "zaščito nacionalnih interesov in podporo kandidaturi države za članstvo v EU".

 

Za razliko od Slovenije, ki je nekako ekonomsko amortizirala "tujo pomoč", se Bolgariji ni posrečilo. Njihov uradni državni oskrbovalec energentov – Nacionalna energetska kompanija, je leta 2001 sklenila sporazum o nakupu z ameriškimi lastniki Marice 1 in 3 pod pogoji, škodljivimi za državo in privilegiranimi za lastnika. V letu 2021 sta namreč objekta dobavila okoli 55 % elektrike bolgarskemu trgu. Vendar je cena elektrike, ki jo ponujajo državna podjetja, okoli 45 evrov po enoti, medtem ko se ameriška elektrika prodaja po ceni okoli 105 evrov po isti enoti! Pogodbe so bile sestavljene na način, da država nima vpliva na ceno, poleg tega je dolžna kupovati energente po ponujeni ceni. Razveza pogodb bi stala Bolgarijo več kot preveč, da bi bila smiselna, zato razliko v ceni okoli 60 evrov po enoti raje pokriva Državni sklad za varnost energetskega sistema

  

Akademik Grigorij Sarijski je jasen: "Junija 2021 je Bolgarija načrtovala razvezo pogodb po načelu Načrta EU za energijo in klimatske spremembe. Evropski parlament je sprejetje načrta utemljil z 'izpolnitivijo zahtev posebne uredbe v oblasti energetike, katere poglavitni cilj je postopen prehod na neogljično ekonomijo'." Bolj ali manj je jasno, da so proklamirani cilji EU preprosto laž; gre za skubljenje držav s prodajo energetskih odpustnic. Namreč  vsota nakupa energetskih kvot od 1.8.2016 do 31.7.2021 za objekta Marica 1 in Marica 3 znaša za Bolgarijo okoli 770.000 evrov, kar pokriva državni sklad na škodo bolgarskega proračuna! Država torej ne le, da plačuje razliko 60 evrov po enoti, temveč plačuje tudi vse kvote za onesnaževanje, ki jih povzroča ameriški partner. Domača Marica 2 mora kvote plačevati iz lastnih prihodkov, kar jo postavlja na rob bankrota; le v letu 2020 je bila dolžna organom EU izplačati okoli 170.000 evrov.

 

Ameriški lastnik ima seveda za vsako situacijo pripravljen prepričljiv odgovor. V delovanje termoelektrarn so vložili okoli 1,3 milijarde evrov, skrbijo za zaposlitev 1.900 delavcev, visoka cena pa je, pravijo, "nujna, da bi se naložba izplačala". Torej ne gre za temeljne ekonomske kategorije tipa ustvarjanja dobička, temveč za humanitarno dejavnost zagona gospodarstva, zaposlovanja domačinov ter oblikovanje cene, ki bi naj zgolj pokrila vložke proste reprodukcije. Hvala Bogu, da jih imamo, Američane, kaj bi brez njih! Nemudoma so se našli "neodvisni strokovnjaki" in plačani novinarji s pojasnili, da " … je potrebno biti hvaležen za vlaganja v tako opešano in nevarno državo tipa Bolgarije, cene sploh niso tako visoke, ameriški energetski bloke so dobri, ekološko primerni ter državi nujni".

 

V Bolgariji se tu in tam naleti na kakšnega "fašističnega", "totalitarnega" novinarja, kakršen je Dimitrij Sibev, ki pripominja, da je " … v obdobju 2010-2018 bolgarski državni sklad plačal ameriškim investitorjem skupaj 2,23 milijarde evrov, od česar le 42 % za proizvodnjo energije v smislu enostavne reprodukcije, preostanek predstavljata profit in različne finančne transakcije". Po Sibevu diplomacija ZDA aktivno lobira za interese svojih energetskih družb, v sklopu zveze NATO pa usmerja nove zaveznice k sporazumevanju z njimi (podobnosti s slovenskimi nakupi več sto vozil za potrebe bojevanja v puščavah niso naključne).

 

Nesrečni Julian Assange, ki trohni že desetletje v priporniških objektih, je že leta 1997 objavil podatke o sodelovanju prvotnega lastnika bolgarskih Maric Contour Global z ambasadami ZDA po celem svetu, in sicer v obliki 97 dokumentov, pristnosti katerih ni zanikal nihče. (Pustimo za nek drug prispevek vprašanje, zakaj ni nobena oblastvena, intelektualna, humanitarna slovenska struktura povzdignila glasu pri ameriški ambasadi v Ljubljani, saj izvajajo Assangov pregon iz popolnoma istih razlogov, kot ga je leta 1988 JLA v zadevi JBZT, ko je vstala na noge celotna Slovenija?!). Zapisani hedge sklad je, kot se spodobi, za delovanje registriran v Luksemburgu in na Kajmanskih otokih, tako da 58 % letne profite bogati še dodatno z davčno kriminaliteto. 

 

 

III.

 

Če drži, da je, odštevši minuse od plusov, Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov do Bruslja, Washingtona in ostalih centrov moči "demokratičnega sveta", da se nam ne ponovi leto 1918, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1941, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno nemško vojsko, leto 1945, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1991, ko smo hvaležni zasipavali osvobodilni Zahod z najkvalitetnejšimi gozdovi in gradbenimi zemljišči. Ne bi bilo odveč narediti temeljne finančne analize tokov med Slovenijo in EU z zvezo NATO vred, upoštevajoč zunanji dolg, lastninsko strukturo objektov v lasti tujcev, dokapitalizacije sedaj tujih bank, prispevke v zvezo NATO in drugam po Zahodu. 

 

Da ne bi znova krivili vratov v smeri, od koder pričakujemo osvoboditelje, držeč cvetje v rokah. Utegnejo namreč ne priti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenci obožujejo revne, razžaljene in poniževane, da se lahko naslajajo nad njimi in počutijo večvredne
11
26.12.2021 11:00
Na ljubljanskih ulicah srečujem vedno več in vedno bolj rosno mladih kraljev ulice. Zadeti in odsotni prosjačijo v bojda ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133