Komentar

Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike

Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov do Bruslja, Washingtona in ostalih centrov moči "demokratičnega sveta", da se nam ne ponovi leto 1918, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1941, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno nemško vojsko, leto 1945, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1991, ko smo hvaležni zasipavali osvobodilni Zahod z najkvalitetnejšimi gozdovi in gradbenimi zemljišči. Ne bi bilo odveč narediti temeljne finančne analize tokov med Slovenijo in EU z zvezo NATO vred, upoštevajoč zunanji dolg, lastninsko strukturo objektov v lasti tujcev, dokapitalizacije sedaj tujih bank, prispevke v zvezo NATO in drugam po Zahodu. 

03.01.2022 20:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Bolgarija   EU   ZDA   NATO   Sofija   Stara Zagora   Marica Iztok   Reservoar Capital Group   Grigorij Sarijski   Contour Global   Dimitrij Sibev  

Foto: Euronews

Zakaj ni nobena oblastvena, intelektualna, humanitarna slovenska struktura povzdignila glasu pri ameriški ambasadi v Ljubljani, saj izvajajo Assangov pregon iz popolnoma istih razlogov, kot ga je leta 1988 JLA v zadevi JBZT, ko je vstala na noge celotna Slovenija?!

Pristop k Evropski uniji (EU) je za Slovenijo predstavljal velik premik v smeri neposredne priključitve k najboljšemu delu svetovnega gospodarstva in dostop do resursov razvitih. Nedvomno je namen dosežen, gospodarstvo je v veliki meri vključeno v standarde, ki obetajo nadaljnji razvoj ter donosnost. V določenem smislu je napredoval družbeni in osebni standard države in prebivalstva, perspektive razvoja so odprte. Bilo bi nesmiselno zanikati vse našteto, pa je odločitev o pristopu racionalna.

 

Polje kritičnosti, namenjeno negativnostim projekta, je vendarle kar obsežno. Izhajajoč iz ekonomije, ki je vzrok vseh vzrokov, ne moremo mimo pojavov centralizacije odločanja, destrukcije mehanizmov držav narodov, vsiljevanja "talilnega lonca (melting-pot), zlorabe mehanizmov prava in celega kupa nedostojnosti. Če je res, da se vse, kar je v zgodovini pomembnega in ključnega, razvije iz ekonomskih potreb, potem se morajo načela delovanja EU potegniti skozi spektromer ekonomije, da bi se ugotovilo notranje ozadje rešitev, spiritum movens navidezno od gospodarjenja neodvisnih tokov.

 

Nedavno sem se v sklopu delovanja European justice training network (EJTN) nekajkrat mudil v bolgarski prestolnici Sofiji, ki že na prvi pogled zaostaja za primerljivimi metropolami tipa Zagreba ali Beograda, da o Budimpešti ne govorimo. Bolgarski kolegi so mi potrdili ustreznost neposrednih zaznav, razočarani nad gospodarskimi gibanji, zaostalostjo, nenehnim nazadovanjem, koruptivnostjo, odsotnostjo slehernih stvarnih perspektiv. Nihče mi ni zatrdil, da bi naj država napredovala po vstopu v EU, prej nasprotno. Država je v pretežnem obupu, mladi odhajajo na Zahod, nekoč presežno kmetijstvo je degradiralo, bore malo se dela, zasebnih pobud je premalo, veliki sistemi so razpadli, kar je vrednega, pa je razprodano tujcem.

 

 

II.

 

Prehod z abstraktnega na konkretno je viden v trenutnem delovanju energetskega kompleksa Marica – vzhod (TEC Marica Iztok EAD), ki pokriva več kot polovico državnih potreb po energentih. Gre za tri samostojne enote termoelektrarn na območju Stare Zagore. Marica 2 je v lasti države, Marica 1 in Marica 3 pa sta že okoli 25 let v lasti kapitalskih struktur Združenih držav Amerike, nazadnje hedge družbe Reservoar Capital Group. Več ali manj je znano, da je bil prenos lastništva pogojen s pristopom države k EU med 1997 in 2001 (podobnosti s Triglavskim narodnim parkom niso naključne!). Obakrat je prenos ključne državne lastnine pojasnjen z "zaščito nacionalnih interesov in podporo kandidaturi države za članstvo v EU".

 

Za razliko od Slovenije, ki je nekako ekonomsko amortizirala "tujo pomoč", se Bolgariji ni posrečilo. Njihov uradni državni oskrbovalec energentov – Nacionalna energetska kompanija, je leta 2001 sklenila sporazum o nakupu z ameriškimi lastniki Marice 1 in 3 pod pogoji, škodljivimi za državo in privilegiranimi za lastnika. V letu 2021 sta namreč objekta dobavila okoli 55 % elektrike bolgarskemu trgu. Vendar je cena elektrike, ki jo ponujajo državna podjetja, okoli 45 evrov po enoti, medtem ko se ameriška elektrika prodaja po ceni okoli 105 evrov po isti enoti! Pogodbe so bile sestavljene na način, da država nima vpliva na ceno, poleg tega je dolžna kupovati energente po ponujeni ceni. Razveza pogodb bi stala Bolgarijo več kot preveč, da bi bila smiselna, zato razliko v ceni okoli 60 evrov po enoti raje pokriva Državni sklad za varnost energetskega sistema

  

Akademik Grigorij Sarijski je jasen: "Junija 2021 je Bolgarija načrtovala razvezo pogodb po načelu Načrta EU za energijo in klimatske spremembe. Evropski parlament je sprejetje načrta utemljil z 'izpolnitivijo zahtev posebne uredbe v oblasti energetike, katere poglavitni cilj je postopen prehod na neogljično ekonomijo'." Bolj ali manj je jasno, da so proklamirani cilji EU preprosto laž; gre za skubljenje držav s prodajo energetskih odpustnic. Namreč  vsota nakupa energetskih kvot od 1.8.2016 do 31.7.2021 za objekta Marica 1 in Marica 3 znaša za Bolgarijo okoli 770.000 evrov, kar pokriva državni sklad na škodo bolgarskega proračuna! Država torej ne le, da plačuje razliko 60 evrov po enoti, temveč plačuje tudi vse kvote za onesnaževanje, ki jih povzroča ameriški partner. Domača Marica 2 mora kvote plačevati iz lastnih prihodkov, kar jo postavlja na rob bankrota; le v letu 2020 je bila dolžna organom EU izplačati okoli 170.000 evrov.

 

Ameriški lastnik ima seveda za vsako situacijo pripravljen prepričljiv odgovor. V delovanje termoelektrarn so vložili okoli 1,3 milijarde evrov, skrbijo za zaposlitev 1.900 delavcev, visoka cena pa je, pravijo, "nujna, da bi se naložba izplačala". Torej ne gre za temeljne ekonomske kategorije tipa ustvarjanja dobička, temveč za humanitarno dejavnost zagona gospodarstva, zaposlovanja domačinov ter oblikovanje cene, ki bi naj zgolj pokrila vložke proste reprodukcije. Hvala Bogu, da jih imamo, Američane, kaj bi brez njih! Nemudoma so se našli "neodvisni strokovnjaki" in plačani novinarji s pojasnili, da " … je potrebno biti hvaležen za vlaganja v tako opešano in nevarno državo tipa Bolgarije, cene sploh niso tako visoke, ameriški energetski bloke so dobri, ekološko primerni ter državi nujni".

 

V Bolgariji se tu in tam naleti na kakšnega "fašističnega", "totalitarnega" novinarja, kakršen je Dimitrij Sibev, ki pripominja, da je " … v obdobju 2010-2018 bolgarski državni sklad plačal ameriškim investitorjem skupaj 2,23 milijarde evrov, od česar le 42 % za proizvodnjo energije v smislu enostavne reprodukcije, preostanek predstavljata profit in različne finančne transakcije". Po Sibevu diplomacija ZDA aktivno lobira za interese svojih energetskih družb, v sklopu zveze NATO pa usmerja nove zaveznice k sporazumevanju z njimi (podobnosti s slovenskimi nakupi več sto vozil za potrebe bojevanja v puščavah niso naključne).

 

Nesrečni Julian Assange, ki trohni že desetletje v priporniških objektih, je že leta 1997 objavil podatke o sodelovanju prvotnega lastnika bolgarskih Maric Contour Global z ambasadami ZDA po celem svetu, in sicer v obliki 97 dokumentov, pristnosti katerih ni zanikal nihče. (Pustimo za nek drug prispevek vprašanje, zakaj ni nobena oblastvena, intelektualna, humanitarna slovenska struktura povzdignila glasu pri ameriški ambasadi v Ljubljani, saj izvajajo Assangov pregon iz popolnoma istih razlogov, kot ga je leta 1988 JLA v zadevi JBZT, ko je vstala na noge celotna Slovenija?!). Zapisani hedge sklad je, kot se spodobi, za delovanje registriran v Luksemburgu in na Kajmanskih otokih, tako da 58 % letne profite bogati še dodatno z davčno kriminaliteto. 

 

 

III.

 

Če drži, da je, odštevši minuse od plusov, Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov do Bruslja, Washingtona in ostalih centrov moči "demokratičnega sveta", da se nam ne ponovi leto 1918, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1941, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno nemško vojsko, leto 1945, ko smo s cvetjem zasipavali osvobodilno srbsko vojsko, leto 1991, ko smo hvaležni zasipavali osvobodilni Zahod z najkvalitetnejšimi gozdovi in gradbenimi zemljišči. Ne bi bilo odveč narediti temeljne finančne analize tokov med Slovenijo in EU z zvezo NATO vred, upoštevajoč zunanji dolg, lastninsko strukturo objektov v lasti tujcev, dokapitalizacije sedaj tujih bank, prispevke v zvezo NATO in drugam po Zahodu. 

 

Da ne bi znova krivili vratov v smeri, od koder pričakujemo osvoboditelje, držeč cvetje v rokah. Utegnejo namreč ne priti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474