Razkrivamo

Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika

22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo zaključil svoj drugi mandat in se, kot je sam dejal, umaknil iz (slovenske) politike. V prihodnjih mesecih, sploh pa od jeseni dalje, se bomo naposlušali leporečja in obljub vseh kandidatk in kandidatov za njegovega naslednika. Mnogi bodo obljubljali reči, za katere predsednik države sploh nima ustavnih pooblastil. Ker bo odhajajoči predsednik v letošnjem letu priljubljena tarča ostrih kritik in napadov, sploh s strani konservativne, ortodoksne levice, se zdi pošteno, da njegovo desetletje ocenimo predvsem z neideološke, nepolitične perspektive. In Borut Pahorju priznamo, da je bil prvi salonski levičar, ki je presegel dialektiko kulturnega boja ter se suvereno vzpostavil kot predsednik vseh državljanov. Levih in desnih, vaših in naših, partizanov in domobrancev, črnih in rdečih. Za posebne dosežke na področju nacionalne pomiritve, po domače sprave, bi si zaslužil zlati častni znak svobode. Vendar ga sam sebi ne more podeliti. Lahko pa z njim naredi vsaj poslovilni selfie. V svojem stilu pač ...

04.01.2022 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   predsednik   Erjavčeva   Borut Pahor   Milan Kučan   Janez Drnovšek   Danilo Türk   Instagram   Kongresni trg   sprava   Oton Župančič

Foto: Twitter / Urad predsednika republike

Kako si boste Pahorja v vlogi predsednika zapomnili, je v prvi vrsti odvisno od tega, čemu dajete več pozornosti - formi ali vsebini.

22. decembra 2012 je Borut Pahor postal četrti demokratično izvoljeni slovenski predsednik. Pred njim so na Erjavčevi prebivali Milan Kučan (1992-2002), Janez Drnovšek (2002-2007) in Danilo Türk (2007-2012). Drnovšku je reelekcijo preprečila težka bolezen, umrl je le dva meseca po izvolitvi svojega naslednika, Türk pa je bil doslej edini, ki mu ni uspela še ena izvolitev, kar je posledica nekaterih njegovih izjav in dejanj, s katerimi se je zelo zameril dobršnemu delu volivcev. Volitve predsednika republike namreč potekajo po dvokrožnem večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da zmagovalec potrebuje vsaj delno podporo obeh političnih polov. Brez dvoma je prav to spoznanje, ki je sprva delovalo kot politična strategija, Pahorju omogočilo ponovno izvolitev v predsedniško palačo. Vendar pa bi mu delali krivico, če bi ga ocenjevali zgolj skozi to prizmo; Borut Pahor, ki nas decembra letos zapušča in se - kot sam zatrjuje - tudi umika iz nacionalne politike, je v desetletju, ki ga je preživel v vlogi predsednika republike, vseeno postal več kot le spreten taktik, ki je uspel na svojo stran dobiti tudi dobršen del zmerne desnice, pa seveda tudi t.i. sredino in nekaj moderne, proevropske levice. Pravzaprav bomo njegov politični modus operandi zares razumeli šele, ko se bo v predsedniško palačo vselila njegova naslednica ali naslednik.

 

Ko so me pred dnevi z Večera prosili za kratek komentar o "Pahorjevi zapuščini", sem izpostavil predvsem njegove pozitivne lastnosti in dosežke, saj je v letu, ko nas čakajo volitve novega stanovalca na Erjavčevi, potrebno gledati zlasti tiste kvalitete kandidatov za ta položaj, ki razkola in napetosti v slovenski družbi ne bodo še dodatno poglabljale ali zaostrovale. Zadnje, kar potrebujemo, je namreč predsednik ali predsednica, ki ne bi bil zmožen (zmožna) nadaljevati s politiko pomiritve, za katero je Borut Pahor nedvomno naredil več kot vsi njegovi predhodniki skupaj. Manifestacije njegovega koncepta sprave na srečo nihče ne more izbrisati, razen če bi se spomenika sprave na ljubljanskem Kongresnem trgu lotili z dinamitom in buldožerji a la Khmer Rouge. Citat Otona Župančiča na betonskih monolitih, ki bi lahko predstavljala sprta pola nacije (malce umetniške svobode ne škodi), na nek način zaznamuje Pahorjevo desetletje:

 

Domovina je ena

nam vsem dodeljena

in eno življenje

in ena smrt.

 

Zapuščina spravljivosti, tako bi lahko naslovili in označili obdobje 2012-2022. Kako si boste Pahorja v vlogi predsednika zapomnili, je v prvi vrsti odvisno od tega, čemu dajete več pozornosti - formi ali vsebini. Jasno, da so narcisistične eskapade na Instagramu z vsemi žalostnimi selfiji in drugimi ekspresijami leto za letom vznemirjale ljudstvo na Betajnovi, bržkone marsikdaj tudi upravičeno, vendar bi hudičev advokat predsednika zlahka obranil pred obsodbo neizprosne porote: Predsednik je samo človek. Z vsemi kapricami, pomanjkljivostmi in značajskimi lastnostmi. Morda si ga boste zapomnili po miškah z maturantske povorke, poziranju na stopnišču ali joggingu po razbeljenem Stradunu. Po poštirkanem Türku, ki je protokola učil celo angleško kraljico, je bil Pahor v resnici kavboj, sploh če je spregovoril v angleščini ...

 

Toda Pahor je bil, roko na srce, good guy. Medtem ko je zabaval rumene medije in mladino s svojimi forami, so njegovi politični nasprotniki škrtali z zobmi, ko je skozi zadnja vrata, dobesedno skozi jašek za dostavo hrane, v nacionalni diskurz pripeljal idejo pomiritve, sprave in jo in concreto zabetoniral na Kongresnem trgu. Levičarji, sploh tisti s komunističnim pedigrejem, mu tega nikoli ne bodo oprostili in ga bodo večno sovražili. Ker je bil prvi predsednik v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je uspel prepričljivo in tudi zelo iskreno vzpostaviti v vlogi predsednika vseh državljanov. Predsednik vseh državljanov. Ne samo enih ali drugih. Vseh.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
9
25.01.2022 23:28
Ko se je 2. januarja na trgu v Žanaozenu, mestu s približno sto petdeset tisoč prebivalci v regiji Mangistau, zbralo na desetine ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
28
21.01.2022 02:57
Rusija kopiči svoje čete na svoji meji z Ukrajino, pa tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za številčne sile, ki bi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
12
19.01.2022 03:28
Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala ... Več.
Piše: Uredništvo
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
17
18.01.2022 00:00
As the multi-trillion Belt and Road Initiative (BRI) gains momentum in Africa through a slew of big infrastructure projects, the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
12
12.01.2022 20:55
Na ekonomskem področju se v zadnjem obdobju največ pozornosti namenja inflaciji, pri čemer še posebej izstopa rast cen ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
21
11.01.2022 19:00
Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana ... Več.
Piše: Uredništvo
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
2
10.01.2022 22:07
IZUM z zgodovinsko pogojenim in zavajajočim imenom Institut informacijskih znanosti se je po izločitvi iz Univerze v Mariboru ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
21
09.01.2022 23:01
V Ženevi se danes (10. januarja) začenjajo diplomatski pogovori med Rusijo in Združenimi državami Amerike, ki jim bodo čez dva ... Več.
Piše: Božo Cerar
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
14
07.01.2022 19:00
Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole ... Več.
Piše: Uredništvo
Utemeljenost razkritij o pogojih vrhovnega sodnika Branka Masleše za opravljanje sodniške funkcije
24
28.12.2021 21:59
Prispevek je odziv na aktualna medijska razkritja novinarjev v smeri morebitnega neizpolnjevanja pogojev sodnika Vrhovnega ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo
20
19.12.2021 22:06
V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja ... Več.
Piše: Uredništvo
Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu
16
16.12.2021 21:04
Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nekaj mitov in legend o "mrtvem denarju" in milijardnih depozitih na naših bankah
10
12.12.2021 22:30
Od zbranih 23,8 milijard evrov depozitov prebivalstva banke namenijo 11,1 milijard za posojila nazaj ljudem (največ ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133