Razkrivamo

Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika

22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo zaključil svoj drugi mandat in se, kot je sam dejal, umaknil iz (slovenske) politike. V prihodnjih mesecih, sploh pa od jeseni dalje, se bomo naposlušali leporečja in obljub vseh kandidatk in kandidatov za njegovega naslednika. Mnogi bodo obljubljali reči, za katere predsednik države sploh nima ustavnih pooblastil. Ker bo odhajajoči predsednik v letošnjem letu priljubljena tarča ostrih kritik in napadov, sploh s strani konservativne, ortodoksne levice, se zdi pošteno, da njegovo desetletje ocenimo predvsem z neideološke, nepolitične perspektive. In Borut Pahorju priznamo, da je bil prvi salonski levičar, ki je presegel dialektiko kulturnega boja ter se suvereno vzpostavil kot predsednik vseh državljanov. Levih in desnih, vaših in naših, partizanov in domobrancev, črnih in rdečih. Za posebne dosežke na področju nacionalne pomiritve, po domače sprave, bi si zaslužil zlati častni znak svobode. Vendar ga sam sebi ne more podeliti. Lahko pa z njim naredi vsaj poslovilni selfie. V svojem stilu pač ...

04.01.2022 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   predsednik   Erjavčeva   Borut Pahor   Milan Kučan   Janez Drnovšek   Danilo Türk   Instagram   Kongresni trg   sprava   Oton Župančič

Foto: Twitter / Urad predsednika republike

Kako si boste Pahorja v vlogi predsednika zapomnili, je v prvi vrsti odvisno od tega, čemu dajete več pozornosti - formi ali vsebini.

22. decembra 2012 je Borut Pahor postal četrti demokratično izvoljeni slovenski predsednik. Pred njim so na Erjavčevi prebivali Milan Kučan (1992-2002), Janez Drnovšek (2002-2007) in Danilo Türk (2007-2012). Drnovšku je reelekcijo preprečila težka bolezen, umrl je le dva meseca po izvolitvi svojega naslednika, Türk pa je bil doslej edini, ki mu ni uspela še ena izvolitev, kar je posledica nekaterih njegovih izjav in dejanj, s katerimi se je zelo zameril dobršnemu delu volivcev. Volitve predsednika republike namreč potekajo po dvokrožnem večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da zmagovalec potrebuje vsaj delno podporo obeh političnih polov. Brez dvoma je prav to spoznanje, ki je sprva delovalo kot politična strategija, Pahorju omogočilo ponovno izvolitev v predsedniško palačo. Vendar pa bi mu delali krivico, če bi ga ocenjevali zgolj skozi to prizmo; Borut Pahor, ki nas decembra letos zapušča in se - kot sam zatrjuje - tudi umika iz nacionalne politike, je v desetletju, ki ga je preživel v vlogi predsednika republike, vseeno postal več kot le spreten taktik, ki je uspel na svojo stran dobiti tudi dobršen del zmerne desnice, pa seveda tudi t.i. sredino in nekaj moderne, proevropske levice. Pravzaprav bomo njegov politični modus operandi zares razumeli šele, ko se bo v predsedniško palačo vselila njegova naslednica ali naslednik.

 

Ko so me pred dnevi z Večera prosili za kratek komentar o "Pahorjevi zapuščini", sem izpostavil predvsem njegove pozitivne lastnosti in dosežke, saj je v letu, ko nas čakajo volitve novega stanovalca na Erjavčevi, potrebno gledati zlasti tiste kvalitete kandidatov za ta položaj, ki razkola in napetosti v slovenski družbi ne bodo še dodatno poglabljale ali zaostrovale. Zadnje, kar potrebujemo, je namreč predsednik ali predsednica, ki ne bi bil zmožen (zmožna) nadaljevati s politiko pomiritve, za katero je Borut Pahor nedvomno naredil več kot vsi njegovi predhodniki skupaj. Manifestacije njegovega koncepta sprave na srečo nihče ne more izbrisati, razen če bi se spomenika sprave na ljubljanskem Kongresnem trgu lotili z dinamitom in buldožerji a la Khmer Rouge. Citat Otona Župančiča na betonskih monolitih, ki bi lahko predstavljala sprta pola nacije (malce umetniške svobode ne škodi), na nek način zaznamuje Pahorjevo desetletje:

 

Domovina je ena

nam vsem dodeljena

in eno življenje

in ena smrt.

 

Zapuščina spravljivosti, tako bi lahko naslovili in označili obdobje 2012-2022. Kako si boste Pahorja v vlogi predsednika zapomnili, je v prvi vrsti odvisno od tega, čemu dajete več pozornosti - formi ali vsebini. Jasno, da so narcisistične eskapade na Instagramu z vsemi žalostnimi selfiji in drugimi ekspresijami leto za letom vznemirjale ljudstvo na Betajnovi, bržkone marsikdaj tudi upravičeno, vendar bi hudičev advokat predsednika zlahka obranil pred obsodbo neizprosne porote: Predsednik je samo človek. Z vsemi kapricami, pomanjkljivostmi in značajskimi lastnostmi. Morda si ga boste zapomnili po miškah z maturantske povorke, poziranju na stopnišču ali joggingu po razbeljenem Stradunu. Po poštirkanem Türku, ki je protokola učil celo angleško kraljico, je bil Pahor v resnici kavboj, sploh če je spregovoril v angleščini ...

 

Toda Pahor je bil, roko na srce, good guy. Medtem ko je zabaval rumene medije in mladino s svojimi forami, so njegovi politični nasprotniki škrtali z zobmi, ko je skozi zadnja vrata, dobesedno skozi jašek za dostavo hrane, v nacionalni diskurz pripeljal idejo pomiritve, sprave in jo in concreto zabetoniral na Kongresnem trgu. Levičarji, sploh tisti s komunističnim pedigrejem, mu tega nikoli ne bodo oprostili in ga bodo večno sovražili. Ker je bil prvi predsednik v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je uspel prepričljivo in tudi zelo iskreno vzpostaviti v vlogi predsednika vseh državljanov. Predsednik vseh državljanov. Ne samo enih ali drugih. Vseh.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
15
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.051
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.199
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.092
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.685
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.433
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.217
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.187
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 965
09/
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
Bine Kordež
Ogledov: 1.002
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.758