Razkrivamo

Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika

22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo zaključil svoj drugi mandat in se, kot je sam dejal, umaknil iz (slovenske) politike. V prihodnjih mesecih, sploh pa od jeseni dalje, se bomo naposlušali leporečja in obljub vseh kandidatk in kandidatov za njegovega naslednika. Mnogi bodo obljubljali reči, za katere predsednik države sploh nima ustavnih pooblastil. Ker bo odhajajoči predsednik v letošnjem letu priljubljena tarča ostrih kritik in napadov, sploh s strani konservativne, ortodoksne levice, se zdi pošteno, da njegovo desetletje ocenimo predvsem z neideološke, nepolitične perspektive. In Borut Pahorju priznamo, da je bil prvi salonski levičar, ki je presegel dialektiko kulturnega boja ter se suvereno vzpostavil kot predsednik vseh državljanov. Levih in desnih, vaših in naših, partizanov in domobrancev, črnih in rdečih. Za posebne dosežke na področju nacionalne pomiritve, po domače sprave, bi si zaslužil zlati častni znak svobode. Vendar ga sam sebi ne more podeliti. Lahko pa z njim naredi vsaj poslovilni selfie. V svojem stilu pač ...

04.01.2022 23:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   predsednik   Erjavčeva   Borut Pahor   Milan Kučan   Janez Drnovšek   Danilo Türk   Instagram   Kongresni trg   sprava   Oton Župančič

Foto: Twitter / Urad predsednika republike

Kako si boste Pahorja v vlogi predsednika zapomnili, je v prvi vrsti odvisno od tega, čemu dajete več pozornosti - formi ali vsebini.

22. decembra 2012 je Borut Pahor postal četrti demokratično izvoljeni slovenski predsednik. Pred njim so na Erjavčevi prebivali Milan Kučan (1992-2002), Janez Drnovšek (2002-2007) in Danilo Türk (2007-2012). Drnovšku je reelekcijo preprečila težka bolezen, umrl je le dva meseca po izvolitvi svojega naslednika, Türk pa je bil doslej edini, ki mu ni uspela še ena izvolitev, kar je posledica nekaterih njegovih izjav in dejanj, s katerimi se je zelo zameril dobršnemu delu volivcev. Volitve predsednika republike namreč potekajo po dvokrožnem večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da zmagovalec potrebuje vsaj delno podporo obeh političnih polov. Brez dvoma je prav to spoznanje, ki je sprva delovalo kot politična strategija, Pahorju omogočilo ponovno izvolitev v predsedniško palačo. Vendar pa bi mu delali krivico, če bi ga ocenjevali zgolj skozi to prizmo; Borut Pahor, ki nas decembra letos zapušča in se - kot sam zatrjuje - tudi umika iz nacionalne politike, je v desetletju, ki ga je preživel v vlogi predsednika republike, vseeno postal več kot le spreten taktik, ki je uspel na svojo stran dobiti tudi dobršen del zmerne desnice, pa seveda tudi t.i. sredino in nekaj moderne, proevropske levice. Pravzaprav bomo njegov politični modus operandi zares razumeli šele, ko se bo v predsedniško palačo vselila njegova naslednica ali naslednik.

 

Ko so me pred dnevi z Večera prosili za kratek komentar o "Pahorjevi zapuščini", sem izpostavil predvsem njegove pozitivne lastnosti in dosežke, saj je v letu, ko nas čakajo volitve novega stanovalca na Erjavčevi, potrebno gledati zlasti tiste kvalitete kandidatov za ta položaj, ki razkola in napetosti v slovenski družbi ne bodo še dodatno poglabljale ali zaostrovale. Zadnje, kar potrebujemo, je namreč predsednik ali predsednica, ki ne bi bil zmožen (zmožna) nadaljevati s politiko pomiritve, za katero je Borut Pahor nedvomno naredil več kot vsi njegovi predhodniki skupaj. Manifestacije njegovega koncepta sprave na srečo nihče ne more izbrisati, razen če bi se spomenika sprave na ljubljanskem Kongresnem trgu lotili z dinamitom in buldožerji a la Khmer Rouge. Citat Otona Župančiča na betonskih monolitih, ki bi lahko predstavljala sprta pola nacije (malce umetniške svobode ne škodi), na nek način zaznamuje Pahorjevo desetletje:

 

Domovina je ena

nam vsem dodeljena

in eno življenje

in ena smrt.

 

Zapuščina spravljivosti, tako bi lahko naslovili in označili obdobje 2012-2022. Kako si boste Pahorja v vlogi predsednika zapomnili, je v prvi vrsti odvisno od tega, čemu dajete več pozornosti - formi ali vsebini. Jasno, da so narcisistične eskapade na Instagramu z vsemi žalostnimi selfiji in drugimi ekspresijami leto za letom vznemirjale ljudstvo na Betajnovi, bržkone marsikdaj tudi upravičeno, vendar bi hudičev advokat predsednika zlahka obranil pred obsodbo neizprosne porote: Predsednik je samo človek. Z vsemi kapricami, pomanjkljivostmi in značajskimi lastnostmi. Morda si ga boste zapomnili po miškah z maturantske povorke, poziranju na stopnišču ali joggingu po razbeljenem Stradunu. Po poštirkanem Türku, ki je protokola učil celo angleško kraljico, je bil Pahor v resnici kavboj, sploh če je spregovoril v angleščini ...

 

Toda Pahor je bil, roko na srce, good guy. Medtem ko je zabaval rumene medije in mladino s svojimi forami, so njegovi politični nasprotniki škrtali z zobmi, ko je skozi zadnja vrata, dobesedno skozi jašek za dostavo hrane, v nacionalni diskurz pripeljal idejo pomiritve, sprave in jo in concreto zabetoniral na Kongresnem trgu. Levičarji, sploh tisti s komunističnim pedigrejem, mu tega nikoli ne bodo oprostili in ga bodo večno sovražili. Ker je bil prvi predsednik v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je uspel prepričljivo in tudi zelo iskreno vzpostaviti v vlogi predsednika vseh državljanov. Predsednik vseh državljanov. Ne samo enih ali drugih. Vseh.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
29
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.265
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.676
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.581
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.547
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.412
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 857
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.081
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 907
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 620
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.144