Razkrivamo

Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!

Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole vljudnosti pravijo "demokratično prevolilno vrenje", medtem ko so tisti bolj neposredni jasni: Gre za spopad egov, v katerem bo zmagovalec - Janša. Manj kot štiri mesece pred volitvami pa še vedno nimamo jasnega in prepričljivega odgovora: Kje je alternativa trenutni oblasti?! Kdo lahko premaga Janšo in sestavi novo koalicijo, ki ne bo razpadla že po nekaj mesecih?

07.01.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   volitve   politika   stranke   Tanja Fajon   Marta Kos   Sebastjan Selan   Marjan Šarec   Alenka Bratušek   SD   Levica   SDS   Mediana   Milan Kučan   levica

O tem, kako resno računajo na premierski položaj Tanje Fajon, največ pove zarečena izjave enega izmed bivših funkcionarjev njene stranke: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!".

Medtem ko javnomnenjske ankete še naprej kažejo nek vzporeden, virtualen svet, kjer presenetljive uspehe dosegajo stranke in posamezniki, za katere polovica volivcev še ni slišala, se na političnem prizorišču še niso povsem prebudili po silvestrski noči. Pa bi se morali, kajti do (rednih) parlamentarnih volitev 24. aprila ni več veliko. Mediana, ki za nacionalko za 8.000,00 evrov na anketo (!) izvaja meritve javnega mnenja, je na začetku tedna ponovno razburkala medijsko in politično prizorišče z napovedjo, da bi Robert Golob - v primeru, da bi bodisi ustanovil bodisi prevzel katero izmed obstoječih strank in šel z njo na volitve - v bistvu dosegel približno takšen rezultat kot trenutno vodilna parlamentarna stranka SDS.

 

Vzporedno vesolje je zagotovo vznemirljivo, še bolj pa politična metafizika. A realnost je bolj kruta. Golob ta trenutek stranke še nima, pravzaprav se niti še ni dokončno odločil, kaj bo v resnici storil. Takšna "taktika" pa povzroča precejšnjo nervozo na levici, kjer obstoječi strankarski veljaki na namere nekdanjega predsednika uprave GEN-I gledajo z nezaupanjem. Vsak glas za Roberta Goloba, ki bi prišel s t.i. zmerne levice oziroma leve sredine, namreč pomeni glas manj za socialne demokrate, Šarčevo listo oziroma Alenko Bratušek, nenazadnje pa tudi za klinično mrtvi DeSUS. Z drugimi besedami, vstop gospoda Goloba v predvolilno kampanjo pomeni politično smrt za vse tiste stranke in strančice na levici, ki se bodo 24. aprila borile za vstop v parlament. Torej Stranko Alenke Bratušek, upokojensko stranko in morda celo Listo Marjana Šarca, nad katero pa so zakulisni botri, brez katerih Šarec ne bi nikoli postal župan Kamnika, že dvignili roke, nekateri pa so celo besni nanj. Kot je zaznati v teh krogih, so nekdanjemu zabavljaču zamerili infantilno obnašanje, verolomnost in predvsem to, da se - potem ko se v politiki ni obnesel - ni prostovoljno umaknil in prostor prepustil sposobnejšim od sebe.

 

Protivladna medijska mašinerija je sicer še vedno naklonjena Golobu, nenzadnje ga ujčkajo tudi javnomnenjske ankete, za katere bi lahko ocenili, da so zanesljive samo toliko, kolikor vanje verjamejo naročniki. Za Roberta Goloba so zagotovo dvorezen meč, saj mu pošiljajo signale, naj se za božjo voljo čim prej poda v politiko, saj mu je "premiersko mesto že zagotovljeno". Takšne špekulacije so seveda za lase prevlečene, še bolj pa sproža grozo in paniko na levici ugibanje, kakšna je dejanska vloga Toneta Krkoviča, ki je, kot je znano, že nekaj časa "posebni svetovalec" na GEN-I, nekateri medijski opazovalci pa špekulirajo celo o tem, da je bil Krkovič morda celo poslan h Golobu, da "pripravi teren" za eventuelno bodočo koalicijo. V tem primeru bi bil boter iz ozadja nihče drug kot Janez Janša. Toda ta "teza" ima kljub temu, da se bere kot vohunsko-obveščevalni triler, eno veliko pomanjkljivost: Janša in Krkovič sta dejansko sprta, komunikacije med njima ni, krivec za to pa je minister za obrambo Matej Tonin ...

 

Ne glede na morebitne povolilne dogovore med Golobom - če bo seveda sploh šel na volitve in tam dosegel omembe vreden rezultat - in Janšo, ki iz povsem rezumljivih razlogov zelo vznemirjajo levico, pa je dobre štiri mesece in pol pred volitvami na političnem prizorišču še vedno nekakšno zatišje. Zanimivo je tudi to, da s "strelivom" varčujejo na obeh straneh; Janša se v premierski vlogi nekoliko manj pojavlja v javnosti in medijih, Nova Slovenija očitno preračunava, kaj se jim bolj splača, medtem ko na levici razen nekaj ideoloških smernic, ki sta jih v intervjuju za Sobotno prilogo podala zakonca Hribar, pravzaprav ni drugega dogajanja. Milan Kučan, ki je konec leta nenavadno bojevito in kategorično poudarjal prelomnost in pomembnost spomladanskih volitev, je odvrgel nož in šel v klavzuro, pri čemer se še vedno ne ve čisto natančno, ali njegovi javni nastopi levici sploh koristijo, ali ji morda celo škodujejo.

 

Kučanov problem je namreč ta, da niti po dvajsetih letih mirovanja še ni odšel v politični pokoj. Po drugi strani je res, da bo prihodnji teden dopolnil 81 let in da so to morda zadnje volitve, na katerih bo še lahko proaktivno agitiral za svoje politične maziljence. Ti so sicer še najbližje stranki Levica, do katere Kučan za razliko od pokojnega Janeza Kocijančiča goji nesporne simpatije. Toda problem Levice je, da jo oblast v bistvu ne zanima in da ji bolj odgovarja vloga glasne opozicije (z vsemi privilegiji, ki sodijo k temu). Kar pa ni pogodu tistim, ki želijo na vsak način skreirati levo povolilno koalicijo kot odgovor na Janševe namere, da ostane na oblasti tudi v mandatu 2022-2026. O tem, kako dolga bi bila življenjska doba leve koalicije, v kateri bi bila kakopak tudi stranka Levica, obstajajo sicer različne ocene in mnenja, vendar pa nihče ne verjame, da bi takšna vlada zdržala dlje kot dve leti ...

 

Ta trenutek so načeloma še najmanj nemirni socialni demokrati, kjer preverjajo razpoloženje na terenu, iščejo morebitne nove vplivne podpornike in kandidate, pri čemer še vedno velja ocena, da bi se bila predsednica Fajonova "pod določenimi pogoji" pripravljena umakniti oziroma obdržati mandat evropske poslanke, če bi stranka po volitvah postala zmagovalka na levici in bi ji predsednik republike ponudil mandatarstvo za sestavo vlade. Da celo nekateri njeni ožji sodelavci - ali je med njimi tudi Sebastjan Selan, Tanjin posebni svetovalec, sicer pa bivši direktor Sove, je nemogoče ugotoviti - potiho dvomijo v premierske sposobnosti gospe Fajon, je takorekoč že javna skrivnost. Vse je seveda odvisno od tega, kdo in kako močno bo pritisnil nanjo v odločilnem trenutku. Ali kot se je pred kratkim zareklo nekdanjemu visokemu funkcionarju SD: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!". Jasno, mišljeno je Pahorjevo nič kaj uspešno vodenje vlade v letih 2008-2011.

 

V prihodnjih tednih se utegne na prizorišču seveda pojaviti še kak "zanimiv" profil. Na različne vstajnike, kolesarje in protestnike v opozicijskih strankah ne računajo preveč, ker so preveč nepredvidljivi in morda tudi konfliktni, da bi jih lahko jemali kot zaveznike na volitvah. Še najbližje bi bila lahko Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, s katero se je želela "pogoditi" SD oziroma njena predsednica Tanja Fajon. A virtualno srečanje je bilo bolj kot ne izmenjava nekaj krilatic in ugotovitev, da bo treba po volitvah "odpraviti škodljive ukrepe aktualne oblasti". Kovačeva, ki je dobila Obamino štipendijo v Združenih državah Amerike, bržkone ne bo resno zainteresirana za vrnitev v Slovenijo in ukvarjanjem s provincialnimi dnevnopolitičnimi peripetijami. Izjave v slogu "sodelovali bomo z vsemi strankami, ki ne bodo šle v vlado z Janšo ali Toninom" pa so tako ali tako preveč indolentne, da bi bile vredne profesionalne politike. Torej vsega tistega, po čemer trenutna opozicija (z izjemo Jelinčiča) tako zelo hlepi.

 

Hočeš nočeš si bodo morali opozicijski liderji priznati, da je Janša ta hip za razred boljši od njih, njegova tehnologija vladanja pa je tako močno napredovala, da so Šarec, Mesec in Bratuškova postali drugorazredni, medtem ko se Fajonova še ni odločila, v kateri ligi bo tekmovala za oblast.

 

Zgodovina se za Kučanovo levico dejansko ponavlja kot tragedija: medtem ko so pred dobrimi tridesetimi leti z oblasti gledali Janšo in njegove podpornike na ulicah, je JJ danes že tretjič v karieri na oblasti, nekdanji šef partije pa premražen pohaja med protestniki na Trgu republike in malodane poziva ljudstvo k uporu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.779
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.062
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.009
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.755
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.426
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.159
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.105
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 655
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.336
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 453