Razkrivamo

Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!

Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole vljudnosti pravijo "demokratično prevolilno vrenje", medtem ko so tisti bolj neposredni jasni: Gre za spopad egov, v katerem bo zmagovalec - Janša. Manj kot štiri mesece pred volitvami pa še vedno nimamo jasnega in prepričljivega odgovora: Kje je alternativa trenutni oblasti?! Kdo lahko premaga Janšo in sestavi novo koalicijo, ki ne bo razpadla že po nekaj mesecih?

07.01.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   volitve   politika   stranke   Tanja Fajon   Marta Kos   Sebastjan Selan   Marjan Šarec   Alenka Bratušek   SD   Levica   SDS   Mediana   Milan Kučan   levica

O tem, kako resno računajo na premierski položaj Tanje Fajon, največ pove zarečena izjave enega izmed bivših funkcionarjev njene stranke: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!".

Medtem ko javnomnenjske ankete še naprej kažejo nek vzporeden, virtualen svet, kjer presenetljive uspehe dosegajo stranke in posamezniki, za katere polovica volivcev še ni slišala, se na političnem prizorišču še niso povsem prebudili po silvestrski noči. Pa bi se morali, kajti do (rednih) parlamentarnih volitev 24. aprila ni več veliko. Mediana, ki za nacionalko za 8.000,00 evrov na anketo (!) izvaja meritve javnega mnenja, je na začetku tedna ponovno razburkala medijsko in politično prizorišče z napovedjo, da bi Robert Golob - v primeru, da bi bodisi ustanovil bodisi prevzel katero izmed obstoječih strank in šel z njo na volitve - v bistvu dosegel približno takšen rezultat kot trenutno vodilna parlamentarna stranka SDS.

 

Vzporedno vesolje je zagotovo vznemirljivo, še bolj pa politična metafizika. A realnost je bolj kruta. Golob ta trenutek stranke še nima, pravzaprav se niti še ni dokončno odločil, kaj bo v resnici storil. Takšna "taktika" pa povzroča precejšnjo nervozo na levici, kjer obstoječi strankarski veljaki na namere nekdanjega predsednika uprave GEN-I gledajo z nezaupanjem. Vsak glas za Roberta Goloba, ki bi prišel s t.i. zmerne levice oziroma leve sredine, namreč pomeni glas manj za socialne demokrate, Šarčevo listo oziroma Alenko Bratušek, nenazadnje pa tudi za klinično mrtvi DeSUS. Z drugimi besedami, vstop gospoda Goloba v predvolilno kampanjo pomeni politično smrt za vse tiste stranke in strančice na levici, ki se bodo 24. aprila borile za vstop v parlament. Torej Stranko Alenke Bratušek, upokojensko stranko in morda celo Listo Marjana Šarca, nad katero pa so zakulisni botri, brez katerih Šarec ne bi nikoli postal župan Kamnika, že dvignili roke, nekateri pa so celo besni nanj. Kot je zaznati v teh krogih, so nekdanjemu zabavljaču zamerili infantilno obnašanje, verolomnost in predvsem to, da se - potem ko se v politiki ni obnesel - ni prostovoljno umaknil in prostor prepustil sposobnejšim od sebe.

 

Protivladna medijska mašinerija je sicer še vedno naklonjena Golobu, nenzadnje ga ujčkajo tudi javnomnenjske ankete, za katere bi lahko ocenili, da so zanesljive samo toliko, kolikor vanje verjamejo naročniki. Za Roberta Goloba so zagotovo dvorezen meč, saj mu pošiljajo signale, naj se za božjo voljo čim prej poda v politiko, saj mu je "premiersko mesto že zagotovljeno". Takšne špekulacije so seveda za lase prevlečene, še bolj pa sproža grozo in paniko na levici ugibanje, kakšna je dejanska vloga Toneta Krkoviča, ki je, kot je znano, že nekaj časa "posebni svetovalec" na GEN-I, nekateri medijski opazovalci pa špekulirajo celo o tem, da je bil Krkovič morda celo poslan h Golobu, da "pripravi teren" za eventuelno bodočo koalicijo. V tem primeru bi bil boter iz ozadja nihče drug kot Janez Janša. Toda ta "teza" ima kljub temu, da se bere kot vohunsko-obveščevalni triler, eno veliko pomanjkljivost: Janša in Krkovič sta dejansko sprta, komunikacije med njima ni, krivec za to pa je minister za obrambo Matej Tonin ...

 

Ne glede na morebitne povolilne dogovore med Golobom - če bo seveda sploh šel na volitve in tam dosegel omembe vreden rezultat - in Janšo, ki iz povsem rezumljivih razlogov zelo vznemirjajo levico, pa je dobre štiri mesece in pol pred volitvami na političnem prizorišču še vedno nekakšno zatišje. Zanimivo je tudi to, da s "strelivom" varčujejo na obeh straneh; Janša se v premierski vlogi nekoliko manj pojavlja v javnosti in medijih, Nova Slovenija očitno preračunava, kaj se jim bolj splača, medtem ko na levici razen nekaj ideoloških smernic, ki sta jih v intervjuju za Sobotno prilogo podala zakonca Hribar, pravzaprav ni drugega dogajanja. Milan Kučan, ki je konec leta nenavadno bojevito in kategorično poudarjal prelomnost in pomembnost spomladanskih volitev, je odvrgel nož in šel v klavzuro, pri čemer se še vedno ne ve čisto natančno, ali njegovi javni nastopi levici sploh koristijo, ali ji morda celo škodujejo.

 

Kučanov problem je namreč ta, da niti po dvajsetih letih mirovanja še ni odšel v politični pokoj. Po drugi strani je res, da bo prihodnji teden dopolnil 81 let in da so to morda zadnje volitve, na katerih bo še lahko proaktivno agitiral za svoje politične maziljence. Ti so sicer še najbližje stranki Levica, do katere Kučan za razliko od pokojnega Janeza Kocijančiča goji nesporne simpatije. Toda problem Levice je, da jo oblast v bistvu ne zanima in da ji bolj odgovarja vloga glasne opozicije (z vsemi privilegiji, ki sodijo k temu). Kar pa ni pogodu tistim, ki želijo na vsak način skreirati levo povolilno koalicijo kot odgovor na Janševe namere, da ostane na oblasti tudi v mandatu 2022-2026. O tem, kako dolga bi bila življenjska doba leve koalicije, v kateri bi bila kakopak tudi stranka Levica, obstajajo sicer različne ocene in mnenja, vendar pa nihče ne verjame, da bi takšna vlada zdržala dlje kot dve leti ...

 

Ta trenutek so načeloma še najmanj nemirni socialni demokrati, kjer preverjajo razpoloženje na terenu, iščejo morebitne nove vplivne podpornike in kandidate, pri čemer še vedno velja ocena, da bi se bila predsednica Fajonova "pod določenimi pogoji" pripravljena umakniti oziroma obdržati mandat evropske poslanke, če bi stranka po volitvah postala zmagovalka na levici in bi ji predsednik republike ponudil mandatarstvo za sestavo vlade. Da celo nekateri njeni ožji sodelavci - ali je med njimi tudi Sebastjan Selan, Tanjin posebni svetovalec, sicer pa bivši direktor Sove, je nemogoče ugotoviti - potiho dvomijo v premierske sposobnosti gospe Fajon, je takorekoč že javna skrivnost. Vse je seveda odvisno od tega, kdo in kako močno bo pritisnil nanjo v odločilnem trenutku. Ali kot se je pred kratkim zareklo nekdanjemu visokemu funkcionarju SD: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!". Jasno, mišljeno je Pahorjevo nič kaj uspešno vodenje vlade v letih 2008-2011.

 

V prihodnjih tednih se utegne na prizorišču seveda pojaviti še kak "zanimiv" profil. Na različne vstajnike, kolesarje in protestnike v opozicijskih strankah ne računajo preveč, ker so preveč nepredvidljivi in morda tudi konfliktni, da bi jih lahko jemali kot zaveznike na volitvah. Še najbližje bi bila lahko Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, s katero se je želela "pogoditi" SD oziroma njena predsednica Tanja Fajon. A virtualno srečanje je bilo bolj kot ne izmenjava nekaj krilatic in ugotovitev, da bo treba po volitvah "odpraviti škodljive ukrepe aktualne oblasti". Kovačeva, ki je dobila Obamino štipendijo v Združenih državah Amerike, bržkone ne bo resno zainteresirana za vrnitev v Slovenijo in ukvarjanjem s provincialnimi dnevnopolitičnimi peripetijami. Izjave v slogu "sodelovali bomo z vsemi strankami, ki ne bodo šle v vlado z Janšo ali Toninom" pa so tako ali tako preveč indolentne, da bi bile vredne profesionalne politike. Torej vsega tistega, po čemer trenutna opozicija (z izjemo Jelinčiča) tako zelo hlepi.

 

Hočeš nočeš si bodo morali opozicijski liderji priznati, da je Janša ta hip za razred boljši od njih, njegova tehnologija vladanja pa je tako močno napredovala, da so Šarec, Mesec in Bratuškova postali drugorazredni, medtem ko se Fajonova še ni odločila, v kateri ligi bo tekmovala za oblast.

 

Zgodovina se za Kučanovo levico dejansko ponavlja kot tragedija: medtem ko so pred dobrimi tridesetimi leti z oblasti gledali Janšo in njegove podpornike na ulicah, je JJ danes že tretjič v karieri na oblasti, nekdanji šef partije pa premražen pohaja med protestniki na Trgu republike in malodane poziva ljudstvo k uporu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
6
25.01.2022 23:28
Ko se je 2. januarja na trgu v Žanaozenu, mestu s približno sto petdeset tisoč prebivalci v regiji Mangistau, zbralo na desetine ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
28
21.01.2022 02:57
Rusija kopiči svoje čete na svoji meji z Ukrajino, pa tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za številčne sile, ki bi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
12
19.01.2022 03:28
Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala ... Več.
Piše: Uredništvo
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
17
18.01.2022 00:00
As the multi-trillion Belt and Road Initiative (BRI) gains momentum in Africa through a slew of big infrastructure projects, the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
12
12.01.2022 20:55
Na ekonomskem področju se v zadnjem obdobju največ pozornosti namenja inflaciji, pri čemer še posebej izstopa rast cen ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
21
11.01.2022 19:00
Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana ... Več.
Piše: Uredništvo
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
2
10.01.2022 22:07
IZUM z zgodovinsko pogojenim in zavajajočim imenom Institut informacijskih znanosti se je po izločitvi iz Univerze v Mariboru ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
21
09.01.2022 23:01
V Ženevi se danes (10. januarja) začenjajo diplomatski pogovori med Rusijo in Združenimi državami Amerike, ki jim bodo čez dva ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika
17
04.01.2022 23:05
22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Utemeljenost razkritij o pogojih vrhovnega sodnika Branka Masleše za opravljanje sodniške funkcije
24
28.12.2021 21:59
Prispevek je odziv na aktualna medijska razkritja novinarjev v smeri morebitnega neizpolnjevanja pogojev sodnika Vrhovnega ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo
20
19.12.2021 22:06
V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja ... Več.
Piše: Uredništvo
Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu
16
16.12.2021 21:04
Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nekaj mitov in legend o "mrtvem denarju" in milijardnih depozitih na naših bankah
10
12.12.2021 22:30
Od zbranih 23,8 milijard evrov depozitov prebivalstva banke namenijo 11,1 milijard za posojila nazaj ljudem (največ ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.289
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.404
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.649
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.507
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.346
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.103
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.026
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.132