Razkrivamo

Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!

Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole vljudnosti pravijo "demokratično prevolilno vrenje", medtem ko so tisti bolj neposredni jasni: Gre za spopad egov, v katerem bo zmagovalec - Janša. Manj kot štiri mesece pred volitvami pa še vedno nimamo jasnega in prepričljivega odgovora: Kje je alternativa trenutni oblasti?! Kdo lahko premaga Janšo in sestavi novo koalicijo, ki ne bo razpadla že po nekaj mesecih?

07.01.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   volitve   politika   stranke   Tanja Fajon   Marta Kos   Sebastjan Selan   Marjan Šarec   Alenka Bratušek   SD   Levica   SDS   Mediana   Milan Kučan   levica

O tem, kako resno računajo na premierski položaj Tanje Fajon, največ pove zarečena izjave enega izmed bivših funkcionarjev njene stranke: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!".

Medtem ko javnomnenjske ankete še naprej kažejo nek vzporeden, virtualen svet, kjer presenetljive uspehe dosegajo stranke in posamezniki, za katere polovica volivcev še ni slišala, se na političnem prizorišču še niso povsem prebudili po silvestrski noči. Pa bi se morali, kajti do (rednih) parlamentarnih volitev 24. aprila ni več veliko. Mediana, ki za nacionalko za 8.000,00 evrov na anketo (!) izvaja meritve javnega mnenja, je na začetku tedna ponovno razburkala medijsko in politično prizorišče z napovedjo, da bi Robert Golob - v primeru, da bi bodisi ustanovil bodisi prevzel katero izmed obstoječih strank in šel z njo na volitve - v bistvu dosegel približno takšen rezultat kot trenutno vodilna parlamentarna stranka SDS.

 

Vzporedno vesolje je zagotovo vznemirljivo, še bolj pa politična metafizika. A realnost je bolj kruta. Golob ta trenutek stranke še nima, pravzaprav se niti še ni dokončno odločil, kaj bo v resnici storil. Takšna "taktika" pa povzroča precejšnjo nervozo na levici, kjer obstoječi strankarski veljaki na namere nekdanjega predsednika uprave GEN-I gledajo z nezaupanjem. Vsak glas za Roberta Goloba, ki bi prišel s t.i. zmerne levice oziroma leve sredine, namreč pomeni glas manj za socialne demokrate, Šarčevo listo oziroma Alenko Bratušek, nenazadnje pa tudi za klinično mrtvi DeSUS. Z drugimi besedami, vstop gospoda Goloba v predvolilno kampanjo pomeni politično smrt za vse tiste stranke in strančice na levici, ki se bodo 24. aprila borile za vstop v parlament. Torej Stranko Alenke Bratušek, upokojensko stranko in morda celo Listo Marjana Šarca, nad katero pa so zakulisni botri, brez katerih Šarec ne bi nikoli postal župan Kamnika, že dvignili roke, nekateri pa so celo besni nanj. Kot je zaznati v teh krogih, so nekdanjemu zabavljaču zamerili infantilno obnašanje, verolomnost in predvsem to, da se - potem ko se v politiki ni obnesel - ni prostovoljno umaknil in prostor prepustil sposobnejšim od sebe.

 

Protivladna medijska mašinerija je sicer še vedno naklonjena Golobu, nenzadnje ga ujčkajo tudi javnomnenjske ankete, za katere bi lahko ocenili, da so zanesljive samo toliko, kolikor vanje verjamejo naročniki. Za Roberta Goloba so zagotovo dvorezen meč, saj mu pošiljajo signale, naj se za božjo voljo čim prej poda v politiko, saj mu je "premiersko mesto že zagotovljeno". Takšne špekulacije so seveda za lase prevlečene, še bolj pa sproža grozo in paniko na levici ugibanje, kakšna je dejanska vloga Toneta Krkoviča, ki je, kot je znano, že nekaj časa "posebni svetovalec" na GEN-I, nekateri medijski opazovalci pa špekulirajo celo o tem, da je bil Krkovič morda celo poslan h Golobu, da "pripravi teren" za eventuelno bodočo koalicijo. V tem primeru bi bil boter iz ozadja nihče drug kot Janez Janša. Toda ta "teza" ima kljub temu, da se bere kot vohunsko-obveščevalni triler, eno veliko pomanjkljivost: Janša in Krkovič sta dejansko sprta, komunikacije med njima ni, krivec za to pa je minister za obrambo Matej Tonin ...

 

Ne glede na morebitne povolilne dogovore med Golobom - če bo seveda sploh šel na volitve in tam dosegel omembe vreden rezultat - in Janšo, ki iz povsem rezumljivih razlogov zelo vznemirjajo levico, pa je dobre štiri mesece in pol pred volitvami na političnem prizorišču še vedno nekakšno zatišje. Zanimivo je tudi to, da s "strelivom" varčujejo na obeh straneh; Janša se v premierski vlogi nekoliko manj pojavlja v javnosti in medijih, Nova Slovenija očitno preračunava, kaj se jim bolj splača, medtem ko na levici razen nekaj ideoloških smernic, ki sta jih v intervjuju za Sobotno prilogo podala zakonca Hribar, pravzaprav ni drugega dogajanja. Milan Kučan, ki je konec leta nenavadno bojevito in kategorično poudarjal prelomnost in pomembnost spomladanskih volitev, je odvrgel nož in šel v klavzuro, pri čemer se še vedno ne ve čisto natančno, ali njegovi javni nastopi levici sploh koristijo, ali ji morda celo škodujejo.

 

Kučanov problem je namreč ta, da niti po dvajsetih letih mirovanja še ni odšel v politični pokoj. Po drugi strani je res, da bo prihodnji teden dopolnil 81 let in da so to morda zadnje volitve, na katerih bo še lahko proaktivno agitiral za svoje politične maziljence. Ti so sicer še najbližje stranki Levica, do katere Kučan za razliko od pokojnega Janeza Kocijančiča goji nesporne simpatije. Toda problem Levice je, da jo oblast v bistvu ne zanima in da ji bolj odgovarja vloga glasne opozicije (z vsemi privilegiji, ki sodijo k temu). Kar pa ni pogodu tistim, ki želijo na vsak način skreirati levo povolilno koalicijo kot odgovor na Janševe namere, da ostane na oblasti tudi v mandatu 2022-2026. O tem, kako dolga bi bila življenjska doba leve koalicije, v kateri bi bila kakopak tudi stranka Levica, obstajajo sicer različne ocene in mnenja, vendar pa nihče ne verjame, da bi takšna vlada zdržala dlje kot dve leti ...

 

Ta trenutek so načeloma še najmanj nemirni socialni demokrati, kjer preverjajo razpoloženje na terenu, iščejo morebitne nove vplivne podpornike in kandidate, pri čemer še vedno velja ocena, da bi se bila predsednica Fajonova "pod določenimi pogoji" pripravljena umakniti oziroma obdržati mandat evropske poslanke, če bi stranka po volitvah postala zmagovalka na levici in bi ji predsednik republike ponudil mandatarstvo za sestavo vlade. Da celo nekateri njeni ožji sodelavci - ali je med njimi tudi Sebastjan Selan, Tanjin posebni svetovalec, sicer pa bivši direktor Sove, je nemogoče ugotoviti - potiho dvomijo v premierske sposobnosti gospe Fajon, je takorekoč že javna skrivnost. Vse je seveda odvisno od tega, kdo in kako močno bo pritisnil nanjo v odločilnem trenutku. Ali kot se je pred kratkim zareklo nekdanjemu visokemu funkcionarju SD: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!". Jasno, mišljeno je Pahorjevo nič kaj uspešno vodenje vlade v letih 2008-2011.

 

V prihodnjih tednih se utegne na prizorišču seveda pojaviti še kak "zanimiv" profil. Na različne vstajnike, kolesarje in protestnike v opozicijskih strankah ne računajo preveč, ker so preveč nepredvidljivi in morda tudi konfliktni, da bi jih lahko jemali kot zaveznike na volitvah. Še najbližje bi bila lahko Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, s katero se je želela "pogoditi" SD oziroma njena predsednica Tanja Fajon. A virtualno srečanje je bilo bolj kot ne izmenjava nekaj krilatic in ugotovitev, da bo treba po volitvah "odpraviti škodljive ukrepe aktualne oblasti". Kovačeva, ki je dobila Obamino štipendijo v Združenih državah Amerike, bržkone ne bo resno zainteresirana za vrnitev v Slovenijo in ukvarjanjem s provincialnimi dnevnopolitičnimi peripetijami. Izjave v slogu "sodelovali bomo z vsemi strankami, ki ne bodo šle v vlado z Janšo ali Toninom" pa so tako ali tako preveč indolentne, da bi bile vredne profesionalne politike. Torej vsega tistega, po čemer trenutna opozicija (z izjemo Jelinčiča) tako zelo hlepi.

 

Hočeš nočeš si bodo morali opozicijski liderji priznati, da je Janša ta hip za razred boljši od njih, njegova tehnologija vladanja pa je tako močno napredovala, da so Šarec, Mesec in Bratuškova postali drugorazredni, medtem ko se Fajonova še ni odločila, v kateri ligi bo tekmovala za oblast.

 

Zgodovina se za Kučanovo levico dejansko ponavlja kot tragedija: medtem ko so pred dobrimi tridesetimi leti z oblasti gledali Janšo in njegove podpornike na ulicah, je JJ danes že tretjič v karieri na oblasti, nekdanji šef partije pa premražen pohaja med protestniki na Trgu republike in malodane poziva ljudstvo k uporu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
0
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 974
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.625
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579