Razkrivamo

Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!

Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole vljudnosti pravijo "demokratično prevolilno vrenje", medtem ko so tisti bolj neposredni jasni: Gre za spopad egov, v katerem bo zmagovalec - Janša. Manj kot štiri mesece pred volitvami pa še vedno nimamo jasnega in prepričljivega odgovora: Kje je alternativa trenutni oblasti?! Kdo lahko premaga Janšo in sestavi novo koalicijo, ki ne bo razpadla že po nekaj mesecih?

07.01.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   volitve   politika   stranke   Tanja Fajon   Marta Kos   Sebastjan Selan   Marjan Šarec   Alenka Bratušek   SD   Levica   SDS   Mediana   Milan Kučan   levica

O tem, kako resno računajo na premierski položaj Tanje Fajon, največ pove zarečena izjave enega izmed bivših funkcionarjev njene stranke: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!".

Medtem ko javnomnenjske ankete še naprej kažejo nek vzporeden, virtualen svet, kjer presenetljive uspehe dosegajo stranke in posamezniki, za katere polovica volivcev še ni slišala, se na političnem prizorišču še niso povsem prebudili po silvestrski noči. Pa bi se morali, kajti do (rednih) parlamentarnih volitev 24. aprila ni več veliko. Mediana, ki za nacionalko za 8.000,00 evrov na anketo (!) izvaja meritve javnega mnenja, je na začetku tedna ponovno razburkala medijsko in politično prizorišče z napovedjo, da bi Robert Golob - v primeru, da bi bodisi ustanovil bodisi prevzel katero izmed obstoječih strank in šel z njo na volitve - v bistvu dosegel približno takšen rezultat kot trenutno vodilna parlamentarna stranka SDS.

 

Vzporedno vesolje je zagotovo vznemirljivo, še bolj pa politična metafizika. A realnost je bolj kruta. Golob ta trenutek stranke še nima, pravzaprav se niti še ni dokončno odločil, kaj bo v resnici storil. Takšna "taktika" pa povzroča precejšnjo nervozo na levici, kjer obstoječi strankarski veljaki na namere nekdanjega predsednika uprave GEN-I gledajo z nezaupanjem. Vsak glas za Roberta Goloba, ki bi prišel s t.i. zmerne levice oziroma leve sredine, namreč pomeni glas manj za socialne demokrate, Šarčevo listo oziroma Alenko Bratušek, nenazadnje pa tudi za klinično mrtvi DeSUS. Z drugimi besedami, vstop gospoda Goloba v predvolilno kampanjo pomeni politično smrt za vse tiste stranke in strančice na levici, ki se bodo 24. aprila borile za vstop v parlament. Torej Stranko Alenke Bratušek, upokojensko stranko in morda celo Listo Marjana Šarca, nad katero pa so zakulisni botri, brez katerih Šarec ne bi nikoli postal župan Kamnika, že dvignili roke, nekateri pa so celo besni nanj. Kot je zaznati v teh krogih, so nekdanjemu zabavljaču zamerili infantilno obnašanje, verolomnost in predvsem to, da se - potem ko se v politiki ni obnesel - ni prostovoljno umaknil in prostor prepustil sposobnejšim od sebe.

 

Protivladna medijska mašinerija je sicer še vedno naklonjena Golobu, nenzadnje ga ujčkajo tudi javnomnenjske ankete, za katere bi lahko ocenili, da so zanesljive samo toliko, kolikor vanje verjamejo naročniki. Za Roberta Goloba so zagotovo dvorezen meč, saj mu pošiljajo signale, naj se za božjo voljo čim prej poda v politiko, saj mu je "premiersko mesto že zagotovljeno". Takšne špekulacije so seveda za lase prevlečene, še bolj pa sproža grozo in paniko na levici ugibanje, kakšna je dejanska vloga Toneta Krkoviča, ki je, kot je znano, že nekaj časa "posebni svetovalec" na GEN-I, nekateri medijski opazovalci pa špekulirajo celo o tem, da je bil Krkovič morda celo poslan h Golobu, da "pripravi teren" za eventuelno bodočo koalicijo. V tem primeru bi bil boter iz ozadja nihče drug kot Janez Janša. Toda ta "teza" ima kljub temu, da se bere kot vohunsko-obveščevalni triler, eno veliko pomanjkljivost: Janša in Krkovič sta dejansko sprta, komunikacije med njima ni, krivec za to pa je minister za obrambo Matej Tonin ...

 

Ne glede na morebitne povolilne dogovore med Golobom - če bo seveda sploh šel na volitve in tam dosegel omembe vreden rezultat - in Janšo, ki iz povsem rezumljivih razlogov zelo vznemirjajo levico, pa je dobre štiri mesece in pol pred volitvami na političnem prizorišču še vedno nekakšno zatišje. Zanimivo je tudi to, da s "strelivom" varčujejo na obeh straneh; Janša se v premierski vlogi nekoliko manj pojavlja v javnosti in medijih, Nova Slovenija očitno preračunava, kaj se jim bolj splača, medtem ko na levici razen nekaj ideoloških smernic, ki sta jih v intervjuju za Sobotno prilogo podala zakonca Hribar, pravzaprav ni drugega dogajanja. Milan Kučan, ki je konec leta nenavadno bojevito in kategorično poudarjal prelomnost in pomembnost spomladanskih volitev, je odvrgel nož in šel v klavzuro, pri čemer se še vedno ne ve čisto natančno, ali njegovi javni nastopi levici sploh koristijo, ali ji morda celo škodujejo.

 

Kučanov problem je namreč ta, da niti po dvajsetih letih mirovanja še ni odšel v politični pokoj. Po drugi strani je res, da bo prihodnji teden dopolnil 81 let in da so to morda zadnje volitve, na katerih bo še lahko proaktivno agitiral za svoje politične maziljence. Ti so sicer še najbližje stranki Levica, do katere Kučan za razliko od pokojnega Janeza Kocijančiča goji nesporne simpatije. Toda problem Levice je, da jo oblast v bistvu ne zanima in da ji bolj odgovarja vloga glasne opozicije (z vsemi privilegiji, ki sodijo k temu). Kar pa ni pogodu tistim, ki želijo na vsak način skreirati levo povolilno koalicijo kot odgovor na Janševe namere, da ostane na oblasti tudi v mandatu 2022-2026. O tem, kako dolga bi bila življenjska doba leve koalicije, v kateri bi bila kakopak tudi stranka Levica, obstajajo sicer različne ocene in mnenja, vendar pa nihče ne verjame, da bi takšna vlada zdržala dlje kot dve leti ...

 

Ta trenutek so načeloma še najmanj nemirni socialni demokrati, kjer preverjajo razpoloženje na terenu, iščejo morebitne nove vplivne podpornike in kandidate, pri čemer še vedno velja ocena, da bi se bila predsednica Fajonova "pod določenimi pogoji" pripravljena umakniti oziroma obdržati mandat evropske poslanke, če bi stranka po volitvah postala zmagovalka na levici in bi ji predsednik republike ponudil mandatarstvo za sestavo vlade. Da celo nekateri njeni ožji sodelavci - ali je med njimi tudi Sebastjan Selan, Tanjin posebni svetovalec, sicer pa bivši direktor Sove, je nemogoče ugotoviti - potiho dvomijo v premierske sposobnosti gospe Fajon, je takorekoč že javna skrivnost. Vse je seveda odvisno od tega, kdo in kako močno bo pritisnil nanjo v odločilnem trenutku. Ali kot se je pred kratkim zareklo nekdanjemu visokemu funkcionarju SD: "Ne rabimo še enega Boruta Pahorja!". Jasno, mišljeno je Pahorjevo nič kaj uspešno vodenje vlade v letih 2008-2011.

 

V prihodnjih tednih se utegne na prizorišču seveda pojaviti še kak "zanimiv" profil. Na različne vstajnike, kolesarje in protestnike v opozicijskih strankah ne računajo preveč, ker so preveč nepredvidljivi in morda tudi konfliktni, da bi jih lahko jemali kot zaveznike na volitvah. Še najbližje bi bila lahko Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, s katero se je želela "pogoditi" SD oziroma njena predsednica Tanja Fajon. A virtualno srečanje je bilo bolj kot ne izmenjava nekaj krilatic in ugotovitev, da bo treba po volitvah "odpraviti škodljive ukrepe aktualne oblasti". Kovačeva, ki je dobila Obamino štipendijo v Združenih državah Amerike, bržkone ne bo resno zainteresirana za vrnitev v Slovenijo in ukvarjanjem s provincialnimi dnevnopolitičnimi peripetijami. Izjave v slogu "sodelovali bomo z vsemi strankami, ki ne bodo šle v vlado z Janšo ali Toninom" pa so tako ali tako preveč indolentne, da bi bile vredne profesionalne politike. Torej vsega tistega, po čemer trenutna opozicija (z izjemo Jelinčiča) tako zelo hlepi.

 

Hočeš nočeš si bodo morali opozicijski liderji priznati, da je Janša ta hip za razred boljši od njih, njegova tehnologija vladanja pa je tako močno napredovala, da so Šarec, Mesec in Bratuškova postali drugorazredni, medtem ko se Fajonova še ni odločila, v kateri ligi bo tekmovala za oblast.

 

Zgodovina se za Kučanovo levico dejansko ponavlja kot tragedija: medtem ko so pred dobrimi tridesetimi leti z oblasti gledali Janšo in njegove podpornike na ulicah, je JJ danes že tretjič v karieri na oblasti, nekdanji šef partije pa premražen pohaja med protestniki na Trgu republike in malodane poziva ljudstvo k uporu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
15
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.049
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.198
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.091
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.685
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.433
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.215
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.185
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 964
09/
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
Bine Kordež
Ogledov: 1.002
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.758