Komentar

Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit

Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati sedanja in bodoča stanja grafičnega oblikovanja v vseh možnih medijskih položajih, od knjige, plakata, industrijskega oblikovanja pa vse do medmrežja. Vzpostavljene Brumnove standarde bi morali usmeriti v realnost, na cesto in v knjigarne. Muzeji pa bi morali usmeriti razstavno situacijo recimo na knjižni sejem v Frankfurtu. Na takšen način je sploh mogoče načrtovati profesionalno etiko muzealca. Etika je tisto, kar je prav! Neetično pa je proizvesti razstavo primarnega materiala in se potem zaustaviti in ne nadaljevati raziskave. Zato komaj čakam, da izide katalog z refleksijami o umetniških dosežkih Jožeta Brumna. Iz njega bo prepoznati naslednje muzealske poteze, strategijo z izjemno Brumnovo zapuščino. MAO je muzej za zgodovinjenje arhitekture in oblikovanja. Zagotovo je nameščen v napačni zgradbi!

08.01.2022 21:56
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   MAO   Jože Brumen   razstava   logotip   Ingrad   Petra Černe Oven   Cvetka Požar   Televizija Zagreb   Srečko Kosovel   Anton Ocvirk   Misel in čas

Razstava o Jožetu Brumnu v MAO je dobra priložnost, da se ob takšni duhovni avoriteti uredi pojmovni svet grafičnega oblikovanja.

Že dolgo me pri mišljenju o grafičnem oblikovanju ovira strokovno uveljavljena besedna zveza "grafična podoba". Zakaj? Predvsem zato, ker grafično oblikovanje nima nič opraviti s podobarstvom. V imenu razumljivosti problema bom pred vas postavil primer javnega poziva amaterskim slikarjem, ki jim narekuje, katero podobo naj naslikajo na panjsko končnico. Recimo: jezikavi ženski hudič zbrusi jezik na brusnem kamnu! Takšno naročilo se pri grafičnem oblikovanju ne more zgoditi, ker grafični izdelek operira z abstraktnim mišljenjem. Artikulacija abstrakcije ne prenese ideje podobe. Ker če bi bil Jože Brumen oblikovalec grafičnih podob, bi bil posledično grafični podobar. Pa ni bil! Jože Bumen je bil vizualni umetnik, kipar in arhitekt, ki je proizvajal grafične vizualizacije. Najbolj se je imel za arhitekta, ki načrtuje knjige. 

 

Podobarskim frazam se ni mogla upreti niti razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki sem si jo končno ogledal v izteku prejšnjega leta. Naj povem, da to ni bil zdrs razstave, sintagma "grafična podoba" je še danes železna srajca, konvencija. Primer z razstave - Abstrakcija, semantičnost in sistematizacija: znaki in celostne podobe. Je pa razstava dobra priložnost, da se ob takšni duhovni avoriteti, kot je Brumen, uredi tudi pojmovni svet grafičnega oblikovanja. Konvencije ne sodijo v svet umetnosti. Recimo, še danes uporabljamo besedno zvezo Likovna akademija, ki je v bistvu anahronizem, izhajajoč iz metode slikanja z liki. Veliko bolj natančno bi bilo imenovanje - Akademija za vizualno umetnost. Toda to je že drug problem, ki izhaja iz tradicije.

 

Naslov razstave Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit zelo dobro opiše izhodiščne koordinate, ki določajo umetnika. Na vseh ravneh je deloval inovativno. Že na začetku komentarja želim vstopiti v sredico njegovega oblikovanja. Bil je mojster oblikovanja knjig in publikacij. Oblikoval je tako posamične knjige kot cele knjižne zbirke. Oblikoval je literarne knjige kot knjige umetnikov, kataloge in različne namenske tiskovine. Zame je knjižna zbirka Misel in čas ena najizzivalnejših, izjemno oblikovanih in tehnično dovršenih knjižnih zbirk v Republiki.

 

Poglejmo bolj natančno knjižno zbirko Misel in čas: V osnovi so to enostavne, drobne, a vizualno senzacionalne knjige. Izhajale so v drugi polovici šestdesetih in začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Menim, da se bodo morali v bodočnosti potopiti v poetski potencial "naslovnic – pesmi". Vsaka posamična naslovnica je neo-avantgardistična pesem, izhajajoča iz logike historične avnatgrade. Strukturirana je letristično ter položena na modernistično belino. Naslovnica atraktira vsebino knjige in se ji globinsko približa. Na mnogih mestih je celo presega. Velika večina teoretikov grafičnega oblikovanja bi avtorju svetovala, da ponižno sledi vsebini. Saj ji je sledil, a jo navkljub vsemu presegel. Ljubljanska srenja se je še ne dolgo tega sramovala takšnega načina mišljenja, kot ga je vzpostavil Brumen v knjižni zbirki Misel in čas. S tem mislim na objavo pesmi z naslovom Tippspiel Kurta Schwitersa v revij Tank leta 1927. Lahko bi rekli, da so Brumnove naslovnice najvplivnejše vizualne pesmi XX. stoletja. Sam jih imam shranjene na častnem mestu, zame so ene najlepših knjig Republike. Brumen je izjavil: Takrat, ko se lotiš oblikovanja knjige, je prvi princip princip reda. Imaš platnice in format, na katerem se bo nekaj dogodilo. In se je zgodilo!

 

Oblikovalski vrhunec med knjigami: Integrali ’26!

 

Vzporedno z linearno štiridelno dramaturgijo razstave beremo na oranžnih panelih Brumnove izjave, ki na različnih ravneh dodajajo razstavljenim artefaktom smisel. Včasih je njegova misel ob nastanku vplivala na proces oblikovanja, včasih pa je za nazaj seštela vse bistveno. Menim, da je ta konceptualna poteza kustodinj ena pomembnejših potez, ki so naredile razstavo izvrstno. 

 

Ob knjigi poezij Integrali ’26 Srečka Kosovela je Brumen izjavil: Bil sem utrujen, vendar tako močnega intelektualnega napora kot takrat z Ocvirkom nisem več ponovil, pri tej knjigi je šlo za znanost. Dodajam: Dr. Anton Ocvirk, ravno njemu se moramo zahvaliti, da se je Kosovelova poezija sploh ohranila. Brumen zapiše: Ko je knjiga izšla, je bila boom in dogodek. In funkcionira še danes skozi sporočilo, ne - tako se dela, temveč - tako se razmišlja. Sam bi dodal: Lepo je tisto, kar je misleče.

 

Znaki: Na tem mestu ne bi razlagal razlike med znakom in logotipom. Znak je dogovorjena oblika, ki v enem samem pogledu zaobseže njen pomen. Največkrat znak deluje znotraj sistema. Znak ni nikoli več kot tisto, kar označuje. Več je samo znakovni sistem. Meni najbližji Brumnov znak je za Televizjo Zagreb. Znak je vedno del celostne vizualizacije in izraža ravnovesje. Pri znaku RTV Zagreb je ravnovesje doseženo z njegovo točkovnostjo. Z doslednim izpostavljanjem zaključnih in vmesnih točk. S točkovnostjo je dosegel učinkovito vzorčenje znaka in asociativnost. Še danes, ko vidim logiko točkovnosti v grafičnem dizajnu, pomislim na znak RTV Zagreb. Boris Balant mi je ob neki priložnosti rekel, da je smiselno oblikovan znak tisti, ki ga prepoznaš, ko je uporabljen kot zelo velik ali zelo majhen. 

 

Na tem mestu bi rad izpostavil zelo dobro oblikovanje razstave. Podpisala sta jo Primož Pislak in Teja Kleč. To ni enostavna naloga, oblikovati razstavo odličnega oblikovalca.

 

Plakati: Razstavljeni plakati izvrstno izpostavijo Brumnovo abstrakcijo v odnosu do izbrane tipografije. Njegovi plakati močno izostrijo komunikacijo z uporabnikom. Ne želijo le informirati, temveč vizualno kultivirati (npr. plakat za Sejem gradbeništva). Ne pozabimo, da je plakat najbolj vplivna kultura na presečišču med resničnostjo in informacijo, ki jo dosežemo z vizualnim konceptom. Brumen natančno upravlja oblike z izbranimi podatki. Učinkovit plakat mora jasno izraziti svojo misel, mora vizualno komunicirati, pravi. Sploh pa mora na smiselen način obravnavati tipografijo. Tipografija je še ena od linij, ki jo bodo morali teoretiki v bodočnosti premisliti v zvezi z Brumnovim oblikovanjem. Sploh njegov odnos do tipografije Times in Helvetica. Na razstavi je tipografska problematika prisotna: Vse, kar imam s (Helvetico) je dejstvo, da sem izrezoval tipografijo švicarskih revij in tako v naše oblikovanje uvedel Helvetico. Nekatere tiskarne smo pripravili do tega, da so kupile celoten nabor te tipografije.

 

Neplačan oglas: Oglejte si na medmrežju film Garyja Hustwita o tipografiji Helvetica!

 

Detajl: Brumen je posebno pozornost posvečal oblikovanju dopisnih papirjev. 

 

Študijski diptihi / primeri: kustodinji Petra Černe Oven in Cvetka Požar sta se izjemno potrudili pri naboru razstavnega materiala. Istočasno pa sta imeli srečo, da so se ohranile originalne predloge in analitične skice, ki zastopajo vmesna stanja v odnosu do končnega izdelka. Razstavljene študije nam pokažejo avtorjev način razmišljanja pri iskanju odgovorov za končno finalizacijo produkta. Avtorici sta dobesedno položili eno poleg druge študijske modele z vizualnimi odgovori, s končnimi izdelki. Boljše predstavitve procesa oblikovanja in zaključnih konsekvenc pri realizaciji ne more biti. Istočasno pa predstavitveni modeli prihajajočim generacijam določijo najvišje kriterije za abstraktno mišljenje grafičnega oblikovanja.

 

Eno od spoznaj, ki sem ga dobil od razstavi o Brumnovem oblikovanju, je pomen stilne formacije "opart" (optična umetnost) za grafični dizajn in kakšen poetski potencial je imel in ga še vedno ima konstruktivizem. Vzorčni primer je Brumnov logotip (logotip je grafični element, ki označuje blagovno znamko podjetja) za podjetje Ingrad. Danes je Ingrad mrtvo podjetje, Brumnova umetnina pa je še kako živa. 

 

Razstava je opravila pionirsko dejanje s tem, ko je zbrala Brumnove artefakte. Ti zahtevajo od stroke, da se raziskava/razstava na noben način ne zaustavi. Neodgovorno je narediti neprecenljiv nabor in ga ne interpretirati v skupno dobro, ne le za razvoj poklica grafični oblikovalec. V idealni situaciji bi se morala oblikovalska stroka intenzivno priključiti razstavi in prek nje zahtevati od javnosti, da upošteva dosežene Brumnove kriterije. Ne pa, da začenja skupnost vedno znova in znova, vse od začetka. Tudi mesto potrebuje zagovor stroke, izhajajoč iz Brumnov izhodišč, ne le kapitalske patologije. Mesto je prezasičeno s slabo oblikovalsko prakso. Uf, totalno zasuto je z grdim. Vsa čast izjemam, recimo projketu Plaktivat.

 

Sam sem ob Brumnovi razstavi doživel vizualno zadoščenje, kar je že veliko. A takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo. Dolžne so kanonizirati in etično interpretirati sedanja in bodoča stanja grafičnega oblikovanja v vseh možnih medijskih položajih, od knjige, plakata, industrijskega oblikovanja pa vse do medmrežja. Vzpostavljene Brumnove standarde bi morali usmeriti v realnost, na cesto in v knjigarne. Muzeji pa bi morali usmeriti razstavno situacijo recimo na knjižni sejem v Frankfurtu. Na takšen način je sploh mogoče načrtovati profesionalno etiko muzealca. Etika je tisto, kar je prav! Neetično pa je proizvesti razstavo primarnega materiala in se potem zaustaviti in ne nadaljevati raziskave. Zato komaj čakam, da izide katalog z refleksijami o umetniških dosežkih Jožeta Brumna. Iz njega bo prepoznati naslednje muzealske poteze, strategijo z izjemno Brumnovo zapuščino. MAO je muzej za zgodovinjenje arhitekture in oblikovanja. Zagotovo je nameščen v napačni zgradbi!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.683
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.390
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 573
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444