Komentar

Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup

Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult osebnosti ustoličili tenisača. Oče Srđan Đoković je sina primerjal celo s križanim Jezusom Kristusom in Spartakom, anticepilci so prilezli iz vseh lukenj, se združili s srbskimi nacionalisti in športnimi navijači, internet je gorel od pobesnelih komentatorjev. Le redki pa so premogli toliko samorefleksije, da so si priznali: pravila so pravila in so postavljena zato, da velja red. Avstralci so v primeru Novala Đokovića zgolj dokazali, da pri njih pravila veljajo, pravna država pa funkcionira.

17.01.2022 01:02
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Novak Đoković   Grand Slam   Avstralija   Covid-19   deportacija   Srbi   Aleksandar Vučić   Ana Brnabić

Zakaj naj bi bil Đoković izjema? Morda zato, ker je najboljši teniški igralec na svetu? Mu to resnično daje privilegije, da je nad zakoni, pred katerimi smo vsi enaki oziroma bi vsaj morali biti vsi enaki? 

Prejšnji teden sem sedla v taksi, k vozniku, s katerim se že poznava. Med potjo me je opomnil: "PCT imaš?" Imam. "Če nimaš, moraš igrati vsaj tenis", je v smehu drobil dalje. Štos je v zadnjem času pogost. Oči celega sveta so bile tri tedne uprte v tenis. Zdelo se je, da bo - najboljšemu med najboljšimi - tenisaču iz Srbije, Novaku Đokoviću, le uspelo igrati na Grand slamu v Avstraliji. Kljub temu, da ni cepljen. Ampak pravila so stroga in včeraj je padla dokončna odločitev, da mora Đoković nemudoma zapustiti državo, sicer bo deportiran.

 

Novak Đoković zna odlično igrati tenis. Tega mu nihče ne oporeka. Na igrišču uprizori pravi šov, sedaj pa je dokazal, da je klovn tudi v resnici. Že nekaj tednov pred odhodom v Melbourne je Đoković v javnosti razglašal, da še ne ve, če bo igral na avstralskem Grand slamu. Udeležba na slavnem turnirju je bila pod vprašanjem že ves čas. Đoković se ni cepil in priznal je, da se tudi ne namerava, ker naj bi bil, kot je večkrat poudaril, "medicinsko izuzeće"

 

Živimo v času varnih cepiv in v to kategorijo sodijo redki, a hkrati vsi, ki se proti covidu-19 ne morejo cepiti iz sledečih razlogov: 

 

1. Ker jih je doletelo akutno težko zdravstveno stanje, kot je recimo nujna velika operacija.

 

2. Ker so v preteklosti pri cepljenju utrpeli resne stranske učinke.

 

3. Če je oseba razvojno ali duševno motena in predstavlja rizik med procesom cepljenja. 

 

 

Kakšno "izuzeće" naj bi bil Đoković, nismo uspeli izvedeti, ker teniški igralec ni razkril svoje zdravstvene kartoteke. Potezo lahko celo razumemo. Vsakdo sam odloča, koliko zasebnosti bo razkril javnosti, in če nekdo noče razkriti svojega cepilnega statusa, kot ga ni želel razkriti Đoković, je to njegova osebna pravica, ki jo je potrebno spoštovati. O tem, zakaj naj bi bil on "izuzeće", tako lahko samo špekuliramo. Je v akutno težkem zdravstvenem stanju? Ne. Je že bil cepljen in je utrpel hude posledice? Ne. Je razvojno ali duševno moten? Ni videti. Kaj torej? 

 

Z javno odklonilnim odnosom do cepljenja je zvezdnik vsekakor vzbudil pozornost medijev in tako je razumljivo, da so se vanj pičili tudi varnostni organi na meji ter celo politika, ki se zadnji dve leti v glavnem ukvarja samo še z virusom. Po vsem svetu. Ne samo v Avstraliji.

 

Đoković je vse to dobro vedel. Znana so mu bila tudi pravila za teniški nastop v Avstraliji. Vseeno je raje igral na karto "budi pametan i pravi se glup". Zatrdil je, da je v šestih mesecih pred odhodom v Melbourne že prebolel covid-19, čeprav ni jasno, če ga je resnično prebolel, ali pa si je razlog enostavno izmislil, ker drugega argumenta ni imel. Znano je, da je v maju 2020 staknil korono, ni pa znano, če jo je tudi v zadnjih šestih mesecih. Na isto foro je poskušala igrati še vrsta drugih udeležencev teniškega turnirja v Melbournu, a oblasti njihovega argumenta niso sprejele. Češko igralko Renato Voračovo so po izbruhu škandala celo lovili po mestu in jo nato po hitrem postopku pospremili iz države. Tudi njej ni pomagala navedba, da je v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19. 

 

Avstralci so v zadnjih dveh letih ječali pod izjemno strogimi ukrepi zaradi pandemije. Jasno, da ne bodo prenašali plehkih izgovorov nekega tujca, ne glede na to, kako dobro igra tenis. Piko na i pa je povzročilo Đokovićevo predolgo pojasnjevanje, ali je bil 16. decembra lani resnično pozitiven na virus covid-19, in če je bil, kako to, da so ga že naslednjega dne opazili v javnosti - in to celo v družbi drugih ljudi, ki jih je po nemarnosti očitno okužil? 

 

Glede na vse skupaj se upravičeno vprašamo: Zakaj bi bil Đoković torej "izuzeće"? Morda zato, ker je najboljši teniški igralec na svetu? Mu to resnično daje privilegije, da je nad zakoni, pred katerimi smo vsi enaki oziroma bi vsaj morali biti vsi enaki? 

 

Srbski mediji so ves čas afere opravljali ankete in številni Đokovićevi navijači so se izrekali točno tako: On je najboljši teniški igralec na svetu, z njim ne morejo ravnati enako kot z vsemi drugimi. V dogajanje sta se nemudoma aktivno vključila tudi vodilna srbska politika Aleksandar Vučić in Ana Brnabić, kar je tenisača še močneje povzdignilo v kult osebnosti. Ta pa, kot vemo, običajno temelji na idealizaciji in plitvih slikah o posamezniku, ki ga njegovi podporniki s propagando poskušajo prikazati kot božanstvo. 

 

Podobno kot je prvi rimski cesar - in najbolj hvaljeni cesar antike - Avgust Cezar poskušal stare Rimljane prepričati, da je imel zveze z bogovi že njegov prastric Julij Cezar, ki ga je posinovil. Avgustov duh še danes lepo vidimo na ulicah Rima. Na zidovih, kipih in na majhnem Palatinu še danes stoji intra pomoerium, Avgustovo domovanje, ki je bilo postavljeno ob Apolonovem templju. Kot dokaz sorodstvene vezi, zaradi katere naj bi bil Avgust ljubljenec boga, ki je poskrbel za uničenje Cezarjevih morilcev. Kot v knjigi Avgust: veliki slepar piše avtor Antonio Spinosa, je bila ta vez del legende, po kateri naj bi Avgustovo mater Atio oplodil sam Apolon. 

 

Kot so imeli svoje fetiše in kulte že stari Rimljani, jih imajo še dandanes vsi narodi. Morda smo tukaj "izuzeće" Slovenci, ker razen Janeza Janše nimamo nikogar. A o tem morda kdaj drugič. Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult osebnosti ustoličili tenisača. Novakov oče Srđan Đoković je sina primerjal celo s križanim Jezusom Kristusom in Spartakom. Čeprav je ob tem pozabil, da sta se tako Jezus kot Spartak borila za svobodo človeštva, njegov sin pa zgolj za lastno svobodo in pravico do igranja na teniškem turnirju. 

 

Anticepilci so prilezli iz vseh lukenj, se združili s srbskimi nacionalisti in športnimi navijači, internet je gorel od pobesnelih komentatorjev. Le redki pa so premogli toliko samorefleksije, da so si porekli, hja, ampak pravila so pravila in pravila so postavljena zato, da velja red in da lahko živimo v miru. V primeru bitke proti virusu ta red vključuje stroge varnostne ukrepe in cepljenje. Avstralci so dokazali, da pri njih pravila veljajo, pravna država pa funkcionira. 

 

Še dobro, da Đoković v Avstralijo ni prispel s čolnom, kajti potem bi ga lahko po njihovi zakonodaji v azilni dom zaprli za nedoločen čas, namesto za pokalom na Grand slamu pa bi kmalu hlastal samo še po skromnem sončnem žarku. Ne glede na to, kako odličen je na igrišču in mu manipulacije z žogico uspevajo veliko bolje kot klovnovski manevri v realnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Nedeljsko berilo: Kultura in prosveta, to naša (levičarska) bo osveta!
3
01.04.2023 22:00
Tovarišica Asta Vrečko, trenutna kulturna ministrica, se je rodila veliko let prepozno. S svojimi stalinističnimi pogledi na ... Več.
Piše: Denis Poniž
Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?
30
30.03.2023 20:00
V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za - vsebino. Ker nimaš vsebinskih ... Več.
Piše: Anže Logar
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
18
28.03.2023 23:00
Odločitve ustavnega sodišča vedno znova preizkušajo stabilnosti demokracije in trdnost pravne države. So tudi lakmusov test ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.057
02/
Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?
Anže Logar
Ogledov: 1.757
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.726
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.779
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.612
06/
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
Uredništvo
Ogledov: 1.150
07/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 982
08/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 1.087
09/
Nedeljsko berilo: Kultura in prosveta, to naša (levičarska) bo osveta!
Denis Poniž
Ogledov: 423
10/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.331