Komentar

Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup

Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult osebnosti ustoličili tenisača. Oče Srđan Đoković je sina primerjal celo s križanim Jezusom Kristusom in Spartakom, anticepilci so prilezli iz vseh lukenj, se združili s srbskimi nacionalisti in športnimi navijači, internet je gorel od pobesnelih komentatorjev. Le redki pa so premogli toliko samorefleksije, da so si priznali: pravila so pravila in so postavljena zato, da velja red. Avstralci so v primeru Novala Đokovića zgolj dokazali, da pri njih pravila veljajo, pravna država pa funkcionira.

17.01.2022 01:02
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Novak Đoković   Grand Slam   Avstralija   Covid-19   deportacija   Srbi   Aleksandar Vučić   Ana Brnabić

Zakaj naj bi bil Đoković izjema? Morda zato, ker je najboljši teniški igralec na svetu? Mu to resnično daje privilegije, da je nad zakoni, pred katerimi smo vsi enaki oziroma bi vsaj morali biti vsi enaki? 

Prejšnji teden sem sedla v taksi, k vozniku, s katerim se že poznava. Med potjo me je opomnil: "PCT imaš?" Imam. "Če nimaš, moraš igrati vsaj tenis", je v smehu drobil dalje. Štos je v zadnjem času pogost. Oči celega sveta so bile tri tedne uprte v tenis. Zdelo se je, da bo - najboljšemu med najboljšimi - tenisaču iz Srbije, Novaku Đokoviću, le uspelo igrati na Grand slamu v Avstraliji. Kljub temu, da ni cepljen. Ampak pravila so stroga in včeraj je padla dokončna odločitev, da mora Đoković nemudoma zapustiti državo, sicer bo deportiran.

 

Novak Đoković zna odlično igrati tenis. Tega mu nihče ne oporeka. Na igrišču uprizori pravi šov, sedaj pa je dokazal, da je klovn tudi v resnici. Že nekaj tednov pred odhodom v Melbourne je Đoković v javnosti razglašal, da še ne ve, če bo igral na avstralskem Grand slamu. Udeležba na slavnem turnirju je bila pod vprašanjem že ves čas. Đoković se ni cepil in priznal je, da se tudi ne namerava, ker naj bi bil, kot je večkrat poudaril, "medicinsko izuzeće"

 

Živimo v času varnih cepiv in v to kategorijo sodijo redki, a hkrati vsi, ki se proti covidu-19 ne morejo cepiti iz sledečih razlogov: 

 

1. Ker jih je doletelo akutno težko zdravstveno stanje, kot je recimo nujna velika operacija.

 

2. Ker so v preteklosti pri cepljenju utrpeli resne stranske učinke.

 

3. Če je oseba razvojno ali duševno motena in predstavlja rizik med procesom cepljenja. 

 

 

Kakšno "izuzeće" naj bi bil Đoković, nismo uspeli izvedeti, ker teniški igralec ni razkril svoje zdravstvene kartoteke. Potezo lahko celo razumemo. Vsakdo sam odloča, koliko zasebnosti bo razkril javnosti, in če nekdo noče razkriti svojega cepilnega statusa, kot ga ni želel razkriti Đoković, je to njegova osebna pravica, ki jo je potrebno spoštovati. O tem, zakaj naj bi bil on "izuzeće", tako lahko samo špekuliramo. Je v akutno težkem zdravstvenem stanju? Ne. Je že bil cepljen in je utrpel hude posledice? Ne. Je razvojno ali duševno moten? Ni videti. Kaj torej? 

 

Z javno odklonilnim odnosom do cepljenja je zvezdnik vsekakor vzbudil pozornost medijev in tako je razumljivo, da so se vanj pičili tudi varnostni organi na meji ter celo politika, ki se zadnji dve leti v glavnem ukvarja samo še z virusom. Po vsem svetu. Ne samo v Avstraliji.

 

Đoković je vse to dobro vedel. Znana so mu bila tudi pravila za teniški nastop v Avstraliji. Vseeno je raje igral na karto "budi pametan i pravi se glup". Zatrdil je, da je v šestih mesecih pred odhodom v Melbourne že prebolel covid-19, čeprav ni jasno, če ga je resnično prebolel, ali pa si je razlog enostavno izmislil, ker drugega argumenta ni imel. Znano je, da je v maju 2020 staknil korono, ni pa znano, če jo je tudi v zadnjih šestih mesecih. Na isto foro je poskušala igrati še vrsta drugih udeležencev teniškega turnirja v Melbournu, a oblasti njihovega argumenta niso sprejele. Češko igralko Renato Voračovo so po izbruhu škandala celo lovili po mestu in jo nato po hitrem postopku pospremili iz države. Tudi njej ni pomagala navedba, da je v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19. 

 

Avstralci so v zadnjih dveh letih ječali pod izjemno strogimi ukrepi zaradi pandemije. Jasno, da ne bodo prenašali plehkih izgovorov nekega tujca, ne glede na to, kako dobro igra tenis. Piko na i pa je povzročilo Đokovićevo predolgo pojasnjevanje, ali je bil 16. decembra lani resnično pozitiven na virus covid-19, in če je bil, kako to, da so ga že naslednjega dne opazili v javnosti - in to celo v družbi drugih ljudi, ki jih je po nemarnosti očitno okužil? 

 

Glede na vse skupaj se upravičeno vprašamo: Zakaj bi bil Đoković torej "izuzeće"? Morda zato, ker je najboljši teniški igralec na svetu? Mu to resnično daje privilegije, da je nad zakoni, pred katerimi smo vsi enaki oziroma bi vsaj morali biti vsi enaki? 

 

Srbski mediji so ves čas afere opravljali ankete in številni Đokovićevi navijači so se izrekali točno tako: On je najboljši teniški igralec na svetu, z njim ne morejo ravnati enako kot z vsemi drugimi. V dogajanje sta se nemudoma aktivno vključila tudi vodilna srbska politika Aleksandar Vučić in Ana Brnabić, kar je tenisača še močneje povzdignilo v kult osebnosti. Ta pa, kot vemo, običajno temelji na idealizaciji in plitvih slikah o posamezniku, ki ga njegovi podporniki s propagando poskušajo prikazati kot božanstvo. 

 

Podobno kot je prvi rimski cesar - in najbolj hvaljeni cesar antike - Avgust Cezar poskušal stare Rimljane prepričati, da je imel zveze z bogovi že njegov prastric Julij Cezar, ki ga je posinovil. Avgustov duh še danes lepo vidimo na ulicah Rima. Na zidovih, kipih in na majhnem Palatinu še danes stoji intra pomoerium, Avgustovo domovanje, ki je bilo postavljeno ob Apolonovem templju. Kot dokaz sorodstvene vezi, zaradi katere naj bi bil Avgust ljubljenec boga, ki je poskrbel za uničenje Cezarjevih morilcev. Kot v knjigi Avgust: veliki slepar piše avtor Antonio Spinosa, je bila ta vez del legende, po kateri naj bi Avgustovo mater Atio oplodil sam Apolon. 

 

Kot so imeli svoje fetiše in kulte že stari Rimljani, jih imajo še dandanes vsi narodi. Morda smo tukaj "izuzeće" Slovenci, ker razen Janeza Janše nimamo nikogar. A o tem morda kdaj drugič. Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult osebnosti ustoličili tenisača. Novakov oče Srđan Đoković je sina primerjal celo s križanim Jezusom Kristusom in Spartakom. Čeprav je ob tem pozabil, da sta se tako Jezus kot Spartak borila za svobodo človeštva, njegov sin pa zgolj za lastno svobodo in pravico do igranja na teniškem turnirju. 

 

Anticepilci so prilezli iz vseh lukenj, se združili s srbskimi nacionalisti in športnimi navijači, internet je gorel od pobesnelih komentatorjev. Le redki pa so premogli toliko samorefleksije, da so si porekli, hja, ampak pravila so pravila in pravila so postavljena zato, da velja red in da lahko živimo v miru. V primeru bitke proti virusu ta red vključuje stroge varnostne ukrepe in cepljenje. Avstralci so dokazali, da pri njih pravila veljajo, pravna država pa funkcionira. 

 

Še dobro, da Đoković v Avstralijo ni prispel s čolnom, kajti potem bi ga lahko po njihovi zakonodaji v azilni dom zaprli za nedoločen čas, namesto za pokalom na Grand slamu pa bi kmalu hlastal samo še po skromnem sončnem žarku. Ne glede na to, kako odličen je na igrišču in mu manipulacije z žogico uspevajo veliko bolje kot klovnovski manevri v realnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Migracijska tempirana bomba
3
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.150
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.666
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.477
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.434
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.581
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.050
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.177
08/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.545
09/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524