Komentar

Primer Assange in aktivno državljanstvo

Pred kratkim je bil na portalu+ objavljen pripevek, kako slovenski PEN sprejema Juliana Assangea med svoje častne člane (vir). Pojavilo se je veliko komentarjev. Vsi komentatorji imate prav. Tako tisti, ki označujete Assangea za izdajalca, kot tisti, ki pravite, da je prvi med junaki, ki odkrivajo resnico, ki se borijo za transparentnost.

26.01.2022 22:03
Piše: MIha Burger
Ključne besede:   Julian Assange   PEN   Aktivni državljan   Miha Burger   mediji   novinarji   oblast   nadzor   zakon

Ali je skupnostna etika v smeri večje, boljše demokracije, večje vloge Aktivnega državljana neuresničljiva?

Že vidim komentarje, a se je temu Burgerju dokončno skisalo? Ne vem, morda. A preden utonem v kraljestvu nedojemljivosti ali nedoločljivosti, še nekaj čačk na belem papirju, pardon, na sivomodrem ekranu.

 

Eden od komentatorjev denimo zapiše:

 

"Dejstvo je, da je Assange objavil nečednosti delovanja oblasti najmočnejše države (kar je nad zakoni in predpisi) ter s tem opravil osnovno nalogo novinarjev oz. četrte veje oblasti ... "

 

Drugi pa na primer zapiše:

 

"Očitno gre za staro 'revolucionarno' in etično skrajno sporno utemeljevanje, da (dober) namen posvečuje sredstva. Kar naj bi pomenilo, da z domnevno 'dobrim namenom' lahko svobodno kršimo veljavno demokratično sprejeto ustavo in zakone ter celo 'večna' civilizacijska etična načela najrazvitejših družbenih skupnosti. Pri čemer pa nastane usodna težava: namreč kdo je oziroma kdo naj bi bil tisti, ki lahko samovoljno interpretira in zagovarja 'dobre namene' ... "

 

 

Le kako lahko trdim da imata oba prav? Recimo, da pri obeh komentatorjih najprej izpustimo vse besede (predvsem pridevnike), ki že sami po sebi nosijo vrednostno opredeljevanje:

 

Prvi komentar bi potem izgledal takole:

 

"Dejstvo je, da je Assange objavil način delovanja oblasti neke države ter s tem opravil nalogo novinarjev oziroma četrte veje oblasti."

 

Drugi komentar pa bi bil videti takole:

 

"Gre za utemeljevanje, da namen posvečuje sredstva. Kar naj bi pomenilo, da z 'dobrim namenom' lahko kršimo veljavno sprejeto ustavo in zakone ter civilizacijska etična načela družbenih skupnosti. Pri čemer pa nastane težava: kdo je oziroma naj bi bil tisti, ki lahko interpretira in zagovarja 'dobre namene'."

 

 

Mimogrede, seveda imata oba komentatorja pravico obarvati svoje mnenje s kakršnimkoli vrednostnim pridevnikom, a težje se vidi, da imata prav oba. Pri prvem, prav je da novinarji in četrta veja oblasti (ja, dragi moji, spet smo pri mojih Aktivnih državljanih, so še kako potrebni, boste videli) kontrolirajo oblast, vsako oblast. Pri drugem pa, prav je, da se ne krši ustave in zakonov. A ta drugi hote ali nehote opozori na bistvo problema, na težavo, ki je omenjena v zadnjem stavku: kdo je oziroma naj bi bil tisti, ki lahko interpretira in zagovarja "dobre namene". Oziroma če prevedem po svoje: kdo lahko naredi korak k "boljšemu", "lepšemu" ali "pravičnejšemu"?

 

Moj odgovor oziroma pot rešitve problema je: tudi Aktivni državljan (pisano z veliko začetnico, ker verjamem, da je to pomembno). Kako? S pomočjo Zakona, ki predpisuje način in obliko in metodo njegovega sodelovanja. Seveda kontrola oblasti ne more biti samo v rokah novinarjev. To je enostavno premalo. Novinarji rabijo pomoč. Temu pripomorejo lahko predvsem Aktivni državljani. Ki lahko delujejo v obliki in načinu, kot jim omogoča Zakon o aktivnem državljanstvu

 

Moje tridesetletne izkušnje ukvarjanja s tem problemom (kdo, kdaj in kako kot Aktivni državljan), dokazujejo, da je to eden največjih problemov demokracije. Odkrito priznam, sedaj ko sem v penziji, se večkrat sprašujem, kaj in zakaj za vraga me je moralo zanesti ravno v ukvarjanje s tem  problemom, ker je slej ko prej tako težko že samo preizkusiti, kaj šele uveljaviti kakšen poskus reševanje tega problema. In danes še težje kot pred dvajsetimi leti!

 

A vrnimo se k Assangeu, ker je k sreči ali na žalost (predvsem zaradi njegovega osebnega trpljenja) morda najbolj slikovit primer tega problema. Ponovimo še enkrat osnovni paradoks tega primera, kot pravita zgoraj naša komentatorja. Prvi, prav je, da novinarji in četrta veja oblasti kontrolirajo oblast, drugi, prav je, da se ne krši ustave in zakonov! Kontrola odločevalcev? Ameriškega vojaškega poveljstva? Lahko Assange to počne, ker so se njihovi tajni dokumenti kakorkoli znašli na njegovi pisalni mizi in lahko objavi na svojem portalu? Rešitev je po svoje lahko zelo preprosta: Zakonska zaveza odločevalca (kateregakoli, v primeru Assange pač tudi ameriškega vojaškega poveljstva),  da ničesar ne počne tajno - oziroma drugače povedano: da katero koli odločitev sprejme le ob predhodnem povabilu (!) Aktivnim državljanom oziroma novinarjem, da so prisotni pri tem sprejemanju. Torej odločitev odločevalca ni legalna, dokler ni izpolnjen ta zakonski pogoj! Komplicirano? Neuresničljivo? Morda res. Morda pa demokracija ne more napredovati oziroma doseči takšne zakonske zaveze? O.K., morda to presega človekovo naravno bit, a dokler tega ne presežemo, ostajamo v coni argumenta moči in se nehajmo pogovarjati o coni moči argumenta!

 

Ali je torej skupnostna etika v smeri večje, boljše demokracije, večje vloge Aktivnega državljana neuresničljiva? Meni se zdi še vedno bolj prav in lepše in boljše, če bi bila. In me veseli, da imajo vsi naši komentatorji prav.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.288
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.374
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.409
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.290
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 652
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.918