Komentar

Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.

Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me spraševali, katera zvrst glasbe mi je najbolj všeč. In jih potem ni zadovoljil odgovor, da dobra glasba. Tako je s temi ideologi, ki danes sikajo z vseh dnevnih cajtengov, revij in internetnih strani ter nam skušajo vsiliti strup njihove pravovernosti. Ker v svoji praznini tam spodaj ne znajo brez sovražnika. To je opora vsej plehkosti. Krščanstvo si je ustvarilo hudiča, komunistična ideologija notranjega sovražnika.

20.01.2022 00:00
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   ideologija   komunizem   Dylan   Kranj   Slovenija

Vse zločinske ideologije so v vsej svoji širini nasilne, omejujejo prostor razmišljanja in delovanja.

Koga sovražiti in zakaj. Že ko sem zapisal te uvodne besede, misel ni našla papirja. Čeprav domišljena že mnogokrat. Sem zgradil zgodbo kot vedno v "oblaku", ker izredno dobro vizualiziram določena razmišljanja ali stanja, a se je vse skupaj več ali manj razvodenelo ob računalniku. Mogoče zato, ker me to najbolj nizkotno čustvo fascinira že dolgo. In ker ga danes občuteno živimo, tukaj in zdaj. V vedno bolj posvečeni tragikomediji, ker nam tistim, ki skušamo razumeti, vedeti in biti svetovljanski, ni vseeno.

 

Kako sem ubežal pralnici v šolskem sistemu, mi še vedno ni jasno. So to bili starši kot kontrapunkt? Stroga mama in še bolj strog oče? Oba edinca brez prave družine. Mama brez očeta in oče brez prave mame. Mu je umrla kmalu po rojstvu. Kateri znanci, prijatelji? Oče pravoveren član partije, čeprav sin prezgodaj umrlega lastnika mizarskega podjetja (v katerem sem spoznaval osnove mizarstva). V tistih časih po vojni še s pogonom na mlinsko kolo (ob Sori). A je že bila na vrtu turbina, ki bi pognala vse skupaj na elektriko, pa je ded prezgodaj umrl.

 

Videti je, da je usoda očeta pahnila v roke partijske miselnosti. Mogoče tudi skozi čisto preprosto naivnost, da je tako "bolje". Mogoče je hotel imeti mir. Mama nikoli. Ona je bila, izgleda, tisti steber družine in pogon, da smo ostali kot normalna celica, ki nikoli ni razpadla. "Ni hotela vedeti", mi je rekla nekoč. O tem sem sam velikokrat razmišljal. Ni hotela vedeti o očetovih stranpoteh, o ideološki praznini komunistične navlake ter ogromno primitivcih, ki so krojili usodo narodu. Nisem spraševal. Poslušal. "Ne hoteti vedeti". Mogoče se je tega navzela ob delu s Hawlino in Rugljem. Sam toliko razuma še danes ne premorem.

  

Za blokom je bilo gradbišče. Tam smo gradili "koče" iz ostankov desk z gradbišča. Pa sem se potem nekajkrat zbudil v žalosten dan, ker je "koča" izginila. So jo pač delavci z gradbišča pospravili. Ni bilo to samo enkrat. Oče je le penil, da sem porabil vso zalogo žebljev in izgubil kakšno kladivo ali klešče. Takrat sem prvič globoko v sebi spoznaval ves kasneje dodobra prepoznan občutek uničevanja. Čeprav je to bilo razumljivo od delavcev z gradbišča, je meni povzročalo kot otroku globoko praznino v duši. A po drugi strani sem postajal borec, vedno bolj neustavljiv v boju za dobro, podporo ustvarjalnosti, inventivnosti. Dokler ni zločinski sistem, ki ga čisto preprosto tako imenujem in razumem, dokončno pokazal, kako deluje in kako zna več ali manj le uničevati.

 

Nisem bil pragmatik. Kot oče. Ampak upornik. Nikoli upornik kot polno "hipijev" po Kranju in okolici v tistih časih. Bolj sem imel po dedu poslovno žilico. Dedova režiserska znanja pa so se naselila šele v gene mojega sina.

 

Čudna so pota gospodova, bi lahko rekel. Verna družina nismo bili. V cerkev me je včasih peljala stara mama. Oče in mama sta bila sveta dvojica. Sosedov Bogdan pa drugi oče in meni izredno draga oseba.

 

Glasba me spremlja domala vse življenje. Od zgodnjega otroštva se je naselila v vse pore mojega življenja in postala odločilna tudi v odporu do vseh bednih ideologij, ki so iztegovale lovke po nas. Posebno komunistični kot največjemu odmerku v odraščanju. A je bila tudi tej bedi in odporu do primitivne polarizacije življenjskega smisla glasba ščit. V vsej svoji raznolikosti in neskončni širini nasproti praznini ideologije, ki je gradila ves čas na partijski samovšečnosti in vzvišenosti nasproti nam, tretjerazrednim. Glasba ne razvija sovraštva, ki ga je ta partijska komunistična beda hotela ves čas vtkati v našo miselno odprtost. Glasba vedno širi obzorja in navdihuje v nasprotju s komunistično ideologijo in nasiljem spremeniti človeka. In kako. S sovraštvom kot osnovo do drugače mislečih. Vernih in nevernih. Vseh tistih, ki smo se še držali roba, da ne zgrmimo v prepad. V katerem danes je mnogo ideologov in njihovih podanikov, ki še vedno v tem prepadu klečeplazijo pred lastno nesposobnostjo doumeti drugačnost. Pogled gor jim je seveda več ali manj nemogoč, saj so si zgradili kletke, verige pa so lastna duhovna praznina. Sovraštvo do različnosti pa lajtmotiv. 

 

In tu se mi vedno znova poraja vprašanje. Je ta lajtmotiv že iz otroštva? Kako se je lahko prijel v vsej svoji širini? Je že v genski zasnovi? Naroda? Ideologi tega zla, ki je povzročilo tu, na tem malem kosu zemlje, kaj šele v vsej širini sveta, toliko gorja in zatiranja. Dihanja za ovratnik. Vsi, ki smo bili prepričani o svobodi obzorij, smo imeli senco (in jo še imamo). Ki se je mnogi - kot sam - nismo dolgo zavedali. Pa še vedno kolovratijo primitivni služabniki vsemogočnega nasilja po ulicah, trgovskih centrih ... Domala povsod, kjer se lahko nasitijo drugačnosti in potem poročajo.

 

 

"Krščanstvo si je ustvarilo hudiča, komunistična ideologija notranjega sovražnika."

 

Sam sem iz glasbe kot univerzalne lepote gledal na ta ideološki svet ozkosti z nerazumevanjem. Kot so me razburjali tisti, ki so me spraševali, katera zvrst glasbe mi je najbolj všeč. In jih potem ni zadovoljil odgovor, da dobra glasba. Tako je s temi ideologi, ki danes sikajo z vseh dnevnih cajtengov, revij in internetnih strani ter nam skušajo vsiliti strup njihove pravovernosti. Ker v svoji praznini tam spodaj ne znajo brez sovražnika. To je opora vsej plehkosti. Kot sem že enkrat omenil. Krščanstvo si je ustvarilo hudiča, komunistična ideologija notranjega sovražnika. Ki ga skozi vso svojo zgodovino do danes vedno znova najde. In vedno znova ubija. Mlati, sadistično onanira po njegovem razmišljanju, po potrebi kolje, zapira, zastruplja njegov vsakdan.

 

Ni nas malo, ki smo okusili pritiske tega zla, ki vedno več ali manj deluje zločinsko. Kaj pa je "dihanje za ovratnik" drugega kot zločin. Miselna policija, ki je njihova konjenica, je temu narodu povzročila ogromno brazgotin in to nasilje nikakor ne preneha. In se je razlezlo po Evropi, da prepriča, kako je na vsakem koraku onemogočano. Seveda deluje pri tem iz lastne dejavnosti. Ki jo najbolj obvlada ter nalepi notranjemu sovražniku. 

  

Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije. Notranji sovražnik je sosed, sosednja vas, ki je bila zgleda takrat bela, druga pa rdeča. Notranji sovražnik so verniki, ki gredo v cerkev in imajo tam svojega boga, ki ni njihov; notranji sovražnik je fašist, ker oni niso, je neinteligentna svojat, ker oni niso, notranji sovražnik je sposoben podjetnik, ki jih spravlja ob živce, ker jih mogoče prehiteva, ker je sposoben nekaj ustvariti, stati za tem, se truditi in biti v igri. Ker so sinovi zveličanih, ki vse vedo. Kot mi je na služenju vojnega roka neki major zabrusil, da so oni tam, da mislijo namesto mene. Kar je v vojaški znanosti nekako razumljivo. In ti ideologi v bistvu ves čas živijo v vojnem stanju. Oni so Masters of war.

 

Like Judas of old You lie and deceive. Dylan je ob tej pesmi zapisal:

 

"The song is a soft of striking out, a reaction to the last straw, a feeling of what can you do?"

 

Kaj lahko naredimo? Včasih se mi dozdeva, da je vse "in vain", zaman. Da se to izrazito nasilje le še povečuje. Je to le najbolj primitivni boj za oblast, ali pa je to zlo, ki tli, zažiga in uničuje, ker je ZLO. Prijatelj župnik mi je nekoč rekel, da imajo oni časa "sto" let. Zelo dobro sem ga razumel.

 

Vse zločinske ideologije bi si rade ta čas prikrojile za časa človeškega življenja. Zato so v vsej svoji širini nasilne, omejujejo prostor razmišljanja in delovanja. Zločinske. In upam, da bodo tisti, ki so zaslepljeni ter nemo sledijo in gledajo to zlo, enkrat spregledali.

 

Kako "zažgati" to hišo? In potem vzdrževati in zalivati drevo življenja v vsej svoji mamljivi kratkosti. Dylan ima prav. 

 

"You ain't worth the blood that runs in your veins."

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598