Komentar

Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.

Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me spraševali, katera zvrst glasbe mi je najbolj všeč. In jih potem ni zadovoljil odgovor, da dobra glasba. Tako je s temi ideologi, ki danes sikajo z vseh dnevnih cajtengov, revij in internetnih strani ter nam skušajo vsiliti strup njihove pravovernosti. Ker v svoji praznini tam spodaj ne znajo brez sovražnika. To je opora vsej plehkosti. Krščanstvo si je ustvarilo hudiča, komunistična ideologija notranjega sovražnika.

20.01.2022 00:00
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   ideologija   komunizem   Dylan   Kranj   Slovenija

Vse zločinske ideologije so v vsej svoji širini nasilne, omejujejo prostor razmišljanja in delovanja.

Koga sovražiti in zakaj. Že ko sem zapisal te uvodne besede, misel ni našla papirja. Čeprav domišljena že mnogokrat. Sem zgradil zgodbo kot vedno v "oblaku", ker izredno dobro vizualiziram določena razmišljanja ali stanja, a se je vse skupaj več ali manj razvodenelo ob računalniku. Mogoče zato, ker me to najbolj nizkotno čustvo fascinira že dolgo. In ker ga danes občuteno živimo, tukaj in zdaj. V vedno bolj posvečeni tragikomediji, ker nam tistim, ki skušamo razumeti, vedeti in biti svetovljanski, ni vseeno.

 

Kako sem ubežal pralnici v šolskem sistemu, mi še vedno ni jasno. So to bili starši kot kontrapunkt? Stroga mama in še bolj strog oče? Oba edinca brez prave družine. Mama brez očeta in oče brez prave mame. Mu je umrla kmalu po rojstvu. Kateri znanci, prijatelji? Oče pravoveren član partije, čeprav sin prezgodaj umrlega lastnika mizarskega podjetja (v katerem sem spoznaval osnove mizarstva). V tistih časih po vojni še s pogonom na mlinsko kolo (ob Sori). A je že bila na vrtu turbina, ki bi pognala vse skupaj na elektriko, pa je ded prezgodaj umrl.

 

Videti je, da je usoda očeta pahnila v roke partijske miselnosti. Mogoče tudi skozi čisto preprosto naivnost, da je tako "bolje". Mogoče je hotel imeti mir. Mama nikoli. Ona je bila, izgleda, tisti steber družine in pogon, da smo ostali kot normalna celica, ki nikoli ni razpadla. "Ni hotela vedeti", mi je rekla nekoč. O tem sem sam velikokrat razmišljal. Ni hotela vedeti o očetovih stranpoteh, o ideološki praznini komunistične navlake ter ogromno primitivcih, ki so krojili usodo narodu. Nisem spraševal. Poslušal. "Ne hoteti vedeti". Mogoče se je tega navzela ob delu s Hawlino in Rugljem. Sam toliko razuma še danes ne premorem.

  

Za blokom je bilo gradbišče. Tam smo gradili "koče" iz ostankov desk z gradbišča. Pa sem se potem nekajkrat zbudil v žalosten dan, ker je "koča" izginila. So jo pač delavci z gradbišča pospravili. Ni bilo to samo enkrat. Oče je le penil, da sem porabil vso zalogo žebljev in izgubil kakšno kladivo ali klešče. Takrat sem prvič globoko v sebi spoznaval ves kasneje dodobra prepoznan občutek uničevanja. Čeprav je to bilo razumljivo od delavcev z gradbišča, je meni povzročalo kot otroku globoko praznino v duši. A po drugi strani sem postajal borec, vedno bolj neustavljiv v boju za dobro, podporo ustvarjalnosti, inventivnosti. Dokler ni zločinski sistem, ki ga čisto preprosto tako imenujem in razumem, dokončno pokazal, kako deluje in kako zna več ali manj le uničevati.

 

Nisem bil pragmatik. Kot oče. Ampak upornik. Nikoli upornik kot polno "hipijev" po Kranju in okolici v tistih časih. Bolj sem imel po dedu poslovno žilico. Dedova režiserska znanja pa so se naselila šele v gene mojega sina.

 

Čudna so pota gospodova, bi lahko rekel. Verna družina nismo bili. V cerkev me je včasih peljala stara mama. Oče in mama sta bila sveta dvojica. Sosedov Bogdan pa drugi oče in meni izredno draga oseba.

 

Glasba me spremlja domala vse življenje. Od zgodnjega otroštva se je naselila v vse pore mojega življenja in postala odločilna tudi v odporu do vseh bednih ideologij, ki so iztegovale lovke po nas. Posebno komunistični kot največjemu odmerku v odraščanju. A je bila tudi tej bedi in odporu do primitivne polarizacije življenjskega smisla glasba ščit. V vsej svoji raznolikosti in neskončni širini nasproti praznini ideologije, ki je gradila ves čas na partijski samovšečnosti in vzvišenosti nasproti nam, tretjerazrednim. Glasba ne razvija sovraštva, ki ga je ta partijska komunistična beda hotela ves čas vtkati v našo miselno odprtost. Glasba vedno širi obzorja in navdihuje v nasprotju s komunistično ideologijo in nasiljem spremeniti človeka. In kako. S sovraštvom kot osnovo do drugače mislečih. Vernih in nevernih. Vseh tistih, ki smo se še držali roba, da ne zgrmimo v prepad. V katerem danes je mnogo ideologov in njihovih podanikov, ki še vedno v tem prepadu klečeplazijo pred lastno nesposobnostjo doumeti drugačnost. Pogled gor jim je seveda več ali manj nemogoč, saj so si zgradili kletke, verige pa so lastna duhovna praznina. Sovraštvo do različnosti pa lajtmotiv. 

 

In tu se mi vedno znova poraja vprašanje. Je ta lajtmotiv že iz otroštva? Kako se je lahko prijel v vsej svoji širini? Je že v genski zasnovi? Naroda? Ideologi tega zla, ki je povzročilo tu, na tem malem kosu zemlje, kaj šele v vsej širini sveta, toliko gorja in zatiranja. Dihanja za ovratnik. Vsi, ki smo bili prepričani o svobodi obzorij, smo imeli senco (in jo še imamo). Ki se je mnogi - kot sam - nismo dolgo zavedali. Pa še vedno kolovratijo primitivni služabniki vsemogočnega nasilja po ulicah, trgovskih centrih ... Domala povsod, kjer se lahko nasitijo drugačnosti in potem poročajo.

 

 

"Krščanstvo si je ustvarilo hudiča, komunistična ideologija notranjega sovražnika."

 

Sam sem iz glasbe kot univerzalne lepote gledal na ta ideološki svet ozkosti z nerazumevanjem. Kot so me razburjali tisti, ki so me spraševali, katera zvrst glasbe mi je najbolj všeč. In jih potem ni zadovoljil odgovor, da dobra glasba. Tako je s temi ideologi, ki danes sikajo z vseh dnevnih cajtengov, revij in internetnih strani ter nam skušajo vsiliti strup njihove pravovernosti. Ker v svoji praznini tam spodaj ne znajo brez sovražnika. To je opora vsej plehkosti. Kot sem že enkrat omenil. Krščanstvo si je ustvarilo hudiča, komunistična ideologija notranjega sovražnika. Ki ga skozi vso svojo zgodovino do danes vedno znova najde. In vedno znova ubija. Mlati, sadistično onanira po njegovem razmišljanju, po potrebi kolje, zapira, zastruplja njegov vsakdan.

 

Ni nas malo, ki smo okusili pritiske tega zla, ki vedno več ali manj deluje zločinsko. Kaj pa je "dihanje za ovratnik" drugega kot zločin. Miselna policija, ki je njihova konjenica, je temu narodu povzročila ogromno brazgotin in to nasilje nikakor ne preneha. In se je razlezlo po Evropi, da prepriča, kako je na vsakem koraku onemogočano. Seveda deluje pri tem iz lastne dejavnosti. Ki jo najbolj obvlada ter nalepi notranjemu sovražniku. 

  

Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije. Notranji sovražnik je sosed, sosednja vas, ki je bila zgleda takrat bela, druga pa rdeča. Notranji sovražnik so verniki, ki gredo v cerkev in imajo tam svojega boga, ki ni njihov; notranji sovražnik je fašist, ker oni niso, je neinteligentna svojat, ker oni niso, notranji sovražnik je sposoben podjetnik, ki jih spravlja ob živce, ker jih mogoče prehiteva, ker je sposoben nekaj ustvariti, stati za tem, se truditi in biti v igri. Ker so sinovi zveličanih, ki vse vedo. Kot mi je na služenju vojnega roka neki major zabrusil, da so oni tam, da mislijo namesto mene. Kar je v vojaški znanosti nekako razumljivo. In ti ideologi v bistvu ves čas živijo v vojnem stanju. Oni so Masters of war.

 

Like Judas of old You lie and deceive. Dylan je ob tej pesmi zapisal:

 

"The song is a soft of striking out, a reaction to the last straw, a feeling of what can you do?"

 

Kaj lahko naredimo? Včasih se mi dozdeva, da je vse "in vain", zaman. Da se to izrazito nasilje le še povečuje. Je to le najbolj primitivni boj za oblast, ali pa je to zlo, ki tli, zažiga in uničuje, ker je ZLO. Prijatelj župnik mi je nekoč rekel, da imajo oni časa "sto" let. Zelo dobro sem ga razumel.

 

Vse zločinske ideologije bi si rade ta čas prikrojile za časa človeškega življenja. Zato so v vsej svoji širini nasilne, omejujejo prostor razmišljanja in delovanja. Zločinske. In upam, da bodo tisti, ki so zaslepljeni ter nemo sledijo in gledajo to zlo, enkrat spregledali.

 

Kako "zažgati" to hišo? In potem vzdrževati in zalivati drevo življenja v vsej svoji mamljivi kratkosti. Dylan ima prav. 

 

"You ain't worth the blood that runs in your veins."

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.003
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.421
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.959
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.705
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.299
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.121
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.066
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 418
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.153