Razkrivamo

Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!

Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala malodane mafijska praksa prirejenih javnih razpisov in iz njih izvirajoče sistemske korupcije na področju nabave medicinskih pripomočkov. Vseeno pa je 11 poslank in poslancev, med njimi takorekoč celotna poslanska skupina Levice, glasovala proti spremembam. To se zdi nelogično, skregano z zdravo pametjo in odpira vprašanje, pod čigavim vplivom so bili, da so tako glasovali. Po sprejemu zakona se je oglasila tudi skupina Zdravstvo.si in za direktorja vladnega urada za centralno cenovno evidneco, ki ga določa zakon, predlagala dr. Blaža Mrevljeta.

19.01.2022 03:28
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o javnem naročanju   medicinski pripomočki   korupcija   javni razpisi   Zdravstvo.si   Urad za centralno cenovno evidenco   Blaž Mrevlje   Levica   državni zbor

Fotomontaža: portal+

Zakon tudi določa, da mora biti mesec dni po sprejemu ustanovljen Urad za centralno cenovno evidenco.

Državni zbor je 13. januarja 2022 sprejel zakon, ki utegne usodno poseči v dolgoletno in utečeno kriminalno prakso nabave medicinske opreme v našem državnem zdravstvu. Na videz nič kaj pompozni pravni akt se imenuje Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju (vir), posega pa tja, kjer se vsako leto "izgubijo" milijoni evrov: na področje nabave medicinskih pripomočkov. Zakon ima 10 členov, ki temeljito posegajo ravno na tisto področje naročanja v zdravstvu, kjer je v preteklih letih in celo desetletjih prihajalo do najhujših zlorab. O prirejenih javnih razpisih na področju nabave medicinskih pripomočkov smo na portalu+ od leta 2015 pogosto pisali, izpostavili smo tudi več konkretnih primerov, celo imena in priimke smo objavili. Posledica je bila kup groženj, tožb in drugih oblik pritiskov, vendar doslej nismo bili še nikoli obsojeni, saj so se tožbe v zadnjem hipu čudežno umikale, grožnje pa so postale "nesporazum v komunikacji".

 

Potem ko je bila oblikovana parlamentarna preiskovalna komisija, ki je pod drobnogled vzela nekaj najbolj v nebo vpijočih primerov korupcije v državnem zdravstvu, pri tem pa zaslišala tudi konkretne ljudi, se je pritisk na medije zmanjšal, kajti t.i. zdravniško-dobaviteljska mafija je začutila, da se ji tla pod nogami spodmikajo in da njeni člani - pa naj se obnašajo še tako arogantno - nikakor niso več nedotakljivi.

 

 

Enajsterica, ki si jo gre zapomniti

 

Prejšnji teden pa se je zgodilo še nekaj, kar bo usodno poseglo v dosedanjo kriminalno prakso: zakonodajalec se je končno odločil, da sprejme dopolnitve in spremembe obstoječe zakonodaje, ki je hočeš nočeš vse te anomalije in korupcijo dopuščala. Presenetljiv je bil sicer poskus KPK pod novim predsednikom, da "argumentirano" nasprotuje kakršnim koli spremembam obstoječe zakonodaje, toda to bo zgodba za prihodnjič (podobno kot dolgoletna lenoba ali pa celo namerna ignoranca Specializiranega državnega tožilstva v primeru afer na področju zdravstva).

 

 

S kakšnimi argumenti lahko Levica opraviči takšno nerazumljivo glasovanje?

 

 

Glasovanje v državnem zboru si gre zapomniti zlasti po tem, da se je velik del opozicije (SD, SAB, LMŠ, del upokojenske stranke) elegantno izognil opredeljevanju do te materije s tem, da se je glasovanja vzdržal bodisi so šli ravno takrat na kavo. So pa proti mirno glasovali v poslanski skupini Levice, kar se zdi nelogično in skregano z zdravo pametjo. Hkrati obnašanje poslancev in poslank Levice odpira vprašanje, pod čigavim vplivom so bili, da so tako glasovali, kajti s svojo potezo so tudi de iure dali vedeti, da nasprotujejo ureditvi vprašanja prirejenih razpisov v zdravstvu, še posebej ko gre za nabavo medicinske opreme. Če bi se, denimo, izkazalo, da je ta stranka v zadnjih mesecih ali pa celo v tednih pred volitvami od posameznikov, ki so blizu dobaviteljem v zdravstvu, prejela kakršne koli donacije, bi bil to konec te stranke, Slovenija pa bi dobila eno hujših korupcijskih afer v zadnjem desetletju.

 

 

Urad za centralno cenovno evidenco

 

Zakon tudi določa, da mora biti že mesec dni po sprejemu ustanovljen Urad za centralno cenovno evidenco. Skupina Zdravstvo.si, ki je pozdravila sprejem zakona, je ob tem poudarila, da bo od besed potrebno kar najhitreje preiti k dejanjem in da mora v zakonu predvideni urad čim prej zaživeti. Zdravniki, ki sestavljajo skupino Zdravstvo.si, in sicer Matej BeltramGorazd KalanMatija Jurij KališnikMarko NočSimon PodnarSamo VeselAndrej Vranič in Krištof Zevnik, so ob tem zapisali:

 

"Mnenja smo, da gre za prelomni dogodek na tem področju, saj zakon po desetletjih preplačevanja medicinskega materiala pomeni prvi korak k našemu približevanju cenam medicinskih pripomočkov in materialov v razvitih državah Evropske unije. Še posebej smo ponosni, ker je v zakonu upoštevanih kar nekaj priporočil skupine zdravstvo.si. Da pa zakon ne bi ostal le mrtva črka na papirju in da ga dobavitelji ne bodo ponovno izigravali, pa je nujno, da država zagotavi dosledno implementacijo zakona po vzoru izvedbenega predloga."

 

Ko gre za z zakonom ustanovljeni Urad za centralno cenovno evidenco, zdravniki poudarjajo, da je posebej pomembno, da "uresničitev zakona vodijo brezkompromisni in strokovni ljudje z lastnimi izkušnjami s tega področja" in zato za direktorja predlagajo zdravnika, dr. sc. Blaža Mrevljeta, dr. med.:

 

"Dr. Blaž Mrevlje je bil vrsto let aktiven na področju nabav v medicini in je poznavalec delovanja javnega zdravstva v na tem področju urejenih državah Evropske unije (Nemčija, Anglija, Poljska). V širši javnosti pa je dr. Mrevlje poznan po sodelovanju pri razkritju hudih zlorab javno zbranega denarja v primeru večkratnih predplačil žilnih opornic (Poročilo DZ-2018, vir). Dr. Blaž Mrevlje do podrobnosti pozna tokove koruptivnega delovanja pri nabavah medicinske opreme in materialov. Presekati ustaljeno prakso preplačevanja medicinskim pripomočkov v slovenskem javnem zdravstvu jemlje kot svoje poslanstvo."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
5
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.146
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.297
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.354
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.459
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 978
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 743
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 533
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.968