Razkrivamo

Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom

Rusija kopiči svoje čete na svoji meji z Ukrajino, pa tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za številčne sile, ki bi omogočile bi masovni napad, invazijo na Ukrajino. Ruska armada v tem prostoru že izvaja vaje s pravo municijo, pred dnevi so Rusi izvedli obsežen kibernetični napad na svojo zahodno sosedo. Po nekaterih podatkih je Rusija začela z umikom dela svojega diplomatskega osebja iz Kijeva. Invazijo rusko vodstvo sicer še vedno vztrajno zanika, kar pa je razlog za dodatno zaskrbljenost. Vse, kar je Kremelj v preteklosti običajno zanikal, je bilo namreč res ...

21.01.2022 02:57
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   invazija   Kijev   EU   NATO   Putin   Biden   vojna   Nemčija

Obdobje stabilnosti na evropskih tleh je končano.

Aprila 2021 sem na portalu+ ob podobnem kopičenju ruskih čet ob ukrajinskih mejah, kot smo mu priča v zadnjih tednih, zapisal, da čeprav izgleda vse skupaj alarmantno, pa to ne pomeni nujno uvoda v ruski napad na Ukrajino. Pravzaprav sem v lanskem prispevku zaključil, da nevarnosti invazije niti ni (bilo), čeprav nisem izključil možnosti, da bo z ruske strani v prihodnje prišlo do ponovne zaostritve. Tokrat, v drugi polovici januarja 2022, moram žal zapisati, da nadaljnja ruska agresija na Ukrajino ni samo možna, ampak je tudi vse bližja oziroma vse bolj verjetna. Takšnih napetosti v Evropi ni bilo že vse od vrhunca hladne vojne pred šestdesetimi leti! Če se spomnite, je Rusija leta 2014 vojaško posredovala v Ukrajini zaradi njenega sporazuma o sodelovanju z Evropsko unijo; tokrat pa se je Rusija zapičila v prizadevanja Ukrajine - in še kakšne njej sosednje države -, da se reši njenega pritiska z vključitvijo v obrambno zavezništvo NATO.

 

Rusija tokrat ne kopiči čet le na svoji meji z Ukrajino, ampak tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za mnogo večje sile kot pred letom dni! Omogočile bi masovni napad. Ruska armada v tem prostoru že izvaja vaje s pravo municijo. Pred dnevi so Rusi tudi že izvedli obsežen kibernetični napad na svojo zahodno sosedo Ukrajno. Po nekaterih podatkih je Rusija začela z umikom dela svojega diplomatskega osebja iz Kijeva.

 

 

Ruske sile bi morale v nekaj dneh zavzeti vsa strateško pomembna vozlišča v Ukrajini, če bi želeli preprečiti dolgotrajni, gverilski vojni, ki si jo Putin zagotovo ne želi.

 

 

Pobuda je vseskozi v rokah ruskega predsednika Vladimirja Putina. Vse to je seveda lahko tudi le v smislu nadaljnjega pritiska na sosednjo državo in ne kot uvod v dejanski napad. Invazijo rusko vodstvo sicer vztrajno zanika, kar je razlog za dodatno zaskrbljenost. Vse. kar je Kremelj v preteklosti običajno zanikal, je bilo namreč res ...

 

 

Putin bi rad izkoristil priložnost

 

S svojimi nerealnimi in ultimativnimi zahtevami, skreganimi z obstoječo mednarodno ureditvijo do ZDA, zveze NATO in nenazadnje do same Ukrajine, se je ruski predsednik spravil v položaj, ko si bo težko rešil obraz brez nadaljnjega takšnega ali drugačnega vojaškega posega v Ukrajini. Zahod mu sicer ponuja pogajanja o sprejemu ukrepov za krepitev zaupanja, transparentnosti, nadzora nad oborožitvijo ali prepoved njenega nameščanja vzdolž ruske zahodne meje, ki pa bi seveda zavezovali obe strani. To pa seveda ne prinaša ukrajinske odpovedi suverenosti in samoodločbi oziroma podreditve Ukrajine in še katere države, kar je cilj ruskega predsednika. Kako resen je položaj, da Rusija to doseže z vojno, priča tudi mrzlično delovanje ameriške diplomacije v teh dneh.

 

Putin se zaveda, da Zahod v vojno z njo zaradi Ukrajine ne bo šel. Ameriški predsednik Biden je bil o tem zelo jasen. Skupaj z zaveznicami je v primeru nadaljnje ruske agresije resda zagrozil s hudimi ekonomskimi posledicami, vendar je vprašanje, če bodo tovrstna svarila zalegla. Za nameček je Biden še dokaj nesrečno dodal, da v primeru manjšega vpada reakcija ne bo tako huda. Putinu je tudi jasno, da položaj ameriškega predsednika tako navznoter kot navzven ni najboljši. Njegovi stranki na letošnjih vmesnih kongresnih (parlamentarnih) volitvah kaže slabo. Kakšnega pretiranega zaupanja v odnosu z evropskimi zaveznicami mu tudi ni uspelo obnoviti. Članice Nata in EU v primeru Ukrajine tudi niso zgled kakšne 100% enotnosti.

 

 

Kaj se dogaja v Putinovi glavi? Invazija na Ukrajino v tem trenutku je zaradi mednarodnih okoliščin za ruskega avtokrata relativno manj tvegana kot denimo lani.

 

Putin najbrž računa, da posledično na koncu zaradi tega tudi ekonomske sankcije ne bodo tako hude, kot se zdijo v tem trenutku. Evropsko enotnost lahko dodatno omaja z omejitvami ali prekinitvami dobav zemeljskega plina. Skratka, trenutek za pokoritev Ukrajine in drugih sosednjih držav bi bil lahko v njegovih očeh kar pravi.

 

 

Zgodovinska vloga Nemčije

 

Karakteristični je primer Nemčije. S sprejemom izgradnje dodatnega plinovoda pod Baltskim morjem (Nord Stream 2) Rusiji omogoča, da iz tranzita ruskega plina v Evropo izloči Ukrajino in ji s tem povzroči veliko ekonomsko škodo in jo tako oslabi. Nemčija doslej ni zavzela jasnega stališča, kakšna bo usoda plinovoda v primeru nadaljnje ruske agresije. Je pa dala vedeti, da med sankcijami v tem primeru ne vidi izločitev Rusije iz sistema Swift, tj. medbančnega plačilnega sistema. Nemčija tudi ne odobrava, da bi članice Nata in EU z dobavami defanzivnega orožja krepile vojaško obrambno moč Ukrajine. S tem v zvezi se zastavlja vprašanje, zakaj so se britanska vojaška transportna letala, ki so pred dnevi v Ukrajino tovorila obrambno protitankovsko orožje, izognile nemškemu (in nizozemskemu) zračnemu prostoru.

 

Ustvarja se občutek, kot da so v Nemčiji nekateri bolj kot glede ruske agresije zaskrbljeni, da bi se ji Ukrajina upirala. Enako, da so Rusiji že priznali interesno sfero, ne glede na drugačne izjave, ki prihajajo iz vrst Nata in EU. Ta prizanesljivost do ruskega početja niti ni tako presenetljiva, če upoštevamo, da je kar nekaj nekdanjih pa še vedno vplivnih nemških (in tudi avstrijskih) politikov na visokih funkcijah v ruskih državnih podjetjih ali institutih na čelu z nekdanjim kanclerjem, socialdemokratom Gerhardom Schroederjem. Govora je o t.i. schroederizaciji Evrope, ruskem kupovanju naklonjenosti evropskih pomembnežev na razne načine. Pri nekaterih nekdanjih predsednikih vlad in ministrih so to namestitve na bogato plačana mesta v upravnih odborih, pri kakšnem državnem tožilcu pa naj bi bila dovolj že nekajdnevna brezplačna namestitev v prestižnem moskovskem hotelu in gratis vstopnica za Bolšoj teater.

 

 

Vojna lahko Putina drago stane - doma

 

Karte so torej povsem v rokah ruskega predsednika. Na ukrajinskih mejah ima ta trenutek dovolj sil za karkoli. Ali jih bo tudi izkoristil za frontalni napad, ve samo on. Provokacije, incidenta kot neposrednega povoda za vojaško operacijo ni težko inscenirati. Še enkrat pa bo vendarle moral pretehtati tako reakcije v tujini kot doma. Slednje nemara celo bolj. Na presenečenje tokrat ne more računati. Čeprav bi še vedno šlo za spopad velikana s palčkom, pa je tokrat slednji vendarle bolje oborožen. Če ruska vojska v nekaj dneh ne zasede večine Ukrajine, se stvar lahko zavleče. Pri tem se mora kremeljski vladar zavedati, da Rusija ne bo le deležna ekonomskih sankcij, ampak da bodo nekatere države nudile Ukrajini ekonomsko pomoč in da ji bodo nekatere priskočile na pomoč tudi z dobavami orožja (za enkrat so to ZDA, Kanada in Združeno kraljestvo).

 

 

Kljub večjim pošiljkam orožja v Ukrajino v zadnjih tednih in dneh je razmerje moči še vedno krepko v korist Rusije.

 

 

Odločen in dolgotrajni ukrajinski odpor bi tudi pomenil, da se v Rusijo začnejo vračati krste. Vojne pa si, kot sem zapisal nedavno, tudi ruski narod ne želi. In to ruskemu predsedniku ni neznano. Dopustiti je torej treba tudi nekaj možnosti, da se na koncu zadovolji z nadaljevanjem status quo. Dosegel je pogovore z Američani in tudi to, da je ukrajinsko članstvo v Natu oddaljeno kot še nikoli. Ukrajino in druge pa bo lahko še naprej destabiliziral, kadar se mu bo zahotelo.

 

Obdobje stabilnosti na evropskih tleh je končano. Evropski uniji se - z ukrajinskimi begunci* ali brez njih -, če takoj ne strne svojih vrst, dvigne svoj glas in okrepi svoje obrambe, ne piše najbolje.

 

____________________

* Ruska invazija na Ukrajino bi lahko vsaj teoretično proti Evropski uniji pognala več milijonov beguncev, kajti Ukrajina meji na štiri članice EU. Kaj bi to pomenilo za EU, si lahko predstavljamo - šlo bi za enega najbolj črnih scenarijev, ki si jih lahko zamislimo. Če Putin želi oslabiti ali celo razstaviti EU, potem je napad na Ukrajino zanj genialna rešitev (op. uredn.).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.188
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474