Komentar

Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta

Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne zmore upreti, kakršna je, še posebej upoštevaje plebiscitarno željo lokalnega prebivalstva, pridružiti se Rusiji. Vendar slednji ne bodo ravnali smiselno, če se odločijo za vojaški poseg. Ne zaradi zveze NATO, groženj s sankcijami in napovedjo ostalih ukrepov, temveč iz povsem drugih razlogov ...

23.01.2022 23:30
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   gospodarstvo   grivna   tajkuni   Vasilij Temnij   Odesa   ZDA   Poljska   Gazeta Prawna

Foto: World Bank

Ukrajina je dolgo zamolčevana zgodba o gospodarskem propadu; državo je doslej zapustilo med 6 in 7 milijonov delovno aktivnih. Polovica bi naj šla na Vzhod, polovica na Zahod. S trebuhom za kruhom. 

V zadnjih tednih v sklopu poostrenih varnostnih razmer v odnosu NATORusija večkrat prevladuje ocena, da namerava Rusija vojaško napasti sosedno Ukrajino. Ukrajinci se zatekajo k vadbam civilne zaščite, donira se jim orožje, Rusiji se grozi s sankcijami, ki jih svet še ni videl. Pozablja se, da je jugovzhodna Ukrajina del ruskega sveta, enako kot je Piranski zaliv do Savudrije del slovenskega. Pozablja se, da bi si ga Slovenci že zdavnaj prilastili, kot so si ga  Hrvati, ko so postavili carinski prehod ob Dragonji na slovenskem ozemlju, izhajajoč iz vojaške premoči; če bi jo imela Slovenija, bi bil sedaj carinski prehod na rtu Savudrija. Kar bodo morda Rusi storili z jugovzhodno Ukrajino, se ne razlikuje od tega, kar so storili Hrvati Sloveniji - in kar bi storili mi Hrvatom v Piranskem zalivu. Toliko o načelnosti; vsi smo krvavi pod kožo, le da so nekateri večji in močnejši, drugi pa manjši in slabši. 

 

Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne zmore upreti, kakršna je, še posebej upoštevaje plebiscitarno željo lokalnega prebivalstva, pridružiti se Rusiji. Vendar slednji ne bodo ravnali smiselno, če se odločijo za vojaški poseg. Ne zaradi zveze NATO, groženj s sankcijami in napovedjo ostalih ukrepov, temveč iz povsem drugih razlogov.

 

 

II.

 

Številk o realnih socialnih ter gospodarskih parametrih Ukrajine ni mogoče pridobiti; številke se tajijo, da bi se zakrilo katastrofo demokratične prenove in nadmoči tujih investitorjev. Približen zunanji in notranji dolg države krepko presega 100 milijard dolarjev, državo je doslej zapustilo med 6 in 7 milijonov delovno aktivnih; polovica bi naj šla na Vzhod, polovica na Zahod, s trebuhom za kruhom. O stanju tistega, kar iz Ukrajine ni odšlo, lahko sklepamo zgolj posredno, iz parcialnih, le deloma preverljivih podatkov, kajti pritisk na svobodo izražanja je nenormalen.

 

Pavel Volkov, novinar iz Zaporožja, ki se je v letih 2017-2018 nahajal v priporu zaradi očitka kaznivih dejanj terorizma in poseganja v državno suverenost, ker je preveč dobesedno pojmoval pravico do svobode izražanja, je postregel z analizo domače industrije stekla. Povzeto po portalu RIA novosti je zaradi 50 % podražitve plina ta panoga pokleknila. Do leta 2014 je sicer poslovala povprečno, vezana na vzhodne trge, sedaj bi se naj družbe  nahajale v fazi ugašanja peči; podražitev proizvodnega inputa v pogojih carinsko proste tuje konkurence in v povezavi s tehnološko zaostalostjo proizvodnih kapacitet postavlja pod vprašaj smiselnost proizvodnje. Zaradi cenovne nekonkurenčnosti in čedalje slabše kakovosti surovinskega inputa se proizvodnja ne izplača. V času povezanosti z vzhodnimi trgi je tekoča realizacija omogočala investiranje do nivoja ohranitve enostavne reprodukcije brez tehnološkega razvoja, vendar v pogojih prilagajanja evropskim standardom taiste družbe ne krijejo niti proizvodnih stroškov.

 

Kriza pridruženih gospodarskih področij (letalske, avtomobilske, gradbene, oblikovalne industrije) je znižala elementarno povpraševanje. Za zagon steklarstva bi bilo treba na državni ravni vložiti med 12 in 20 milijard dolarjev. Leta 2017, da bi podprle majdansko demokratično revolucijo, so ZDA objavile memorandum o donaciji tovarne, ki bi naj dnevno proizvajala 600 ton visokokakovostnega stekla, ob naložbi 300 milijonov dolarjev. Toda zadeva je do leta 2019 potonila v pozabo, podpore demokraciji je umanjkalo. Lani je nek tajkun zastavil vse skupaj manj ambiciozno, na 200 milijonov dolarjev vložka, toda tudi njega je minil demokratični gon. Lahko rečemo – k sreči, kajti ob današnji ceni energentov bi investicija povsem nasedla. Trenutno stanje je po Volkovu takšno: Ukrajina izvaža steklo najnižje kvalitete za okoli 270.000 dolarjev letno, medtem ko uvaža kakovostnejše, toda še vedno steklo srednje kakovosti za okoli 12,5 milijonov. Zaradi neugodno nizkega tečaja nacionalne valute (grivna) vis-a-vis ameriškemu dolarju se domačim tajkunom ne izplača vlagati v domačo industrijo, denar raje nalagajo v tujino, kjer so trgi donosnejši. Država se je, prilagajajoč pravilom Evropske unije, morala odpovedati carini in subvencijam, kar bi panogo vsaj začasno saniralo, tako ji pa ni rešitve.

 

 

III.

 

Novinar Vasilij Temnij iz Odese, ki začuda še ni priprt in sojen zaradi terorizma ter spodkopavanja državne suverenosti, se je lotil podražitve ogrevanja v letu 2021, kar je posledica okoli 300% (!) zvišane cene energentov. Ob povprečni pokojnini 3.500 grivn (opomba: 1 evro je dobrih 32 grivn) znesejo stroški ogrevanja stanovanja med 4 in 9 tisoč grivn. Radiatorji so bolj mrzli kot topli. Ker je delovno aktivno prebivalstvo mahoma v ekonomski emigraciji v agresorski Rusiji, so v Odesi ostali v glavnem upokojenci, ki ogrevanja več ne morejo plačevati, zato jim grozi rubež stanovanj. Mestni svet sicer obljublja ustanovitev subvencijskega sklada, vrednega 40 milijonov grivn, katerega pa bo bržkone doletela usoda investicij v industrijo stekla.

 

Isti novinar je pisal o odnosih med bratskima Poljsko in Ukrajino. Poljska namreč predstavlja najglasnejšo ukrajinsko zaveznico znotraj EU, obljublja ji orožje, investicije, denar, premoženje, pomoč vseh vrst. Kdorkoli vsaj okvirno spremlja poljsko trkanje po prsih, da bo za Ukrajino storila dobesedno vse, ne more verjeti, da se je tako zelo zataknilo pri banalnem problemu dodelitve 40.000 transportnih dovolilnic za ukrajinske tovornjake, ki prevažajo blago preko Poljske. Oblasti bratske Ukrajine so bratski Poljski odgovorile povračilno z drastično omejitvijo železniških prevoz poljskega blaga na vzhod.

 

"Naši sosedje ne skrivajo, da je pravi razlog blokade odpor proti Poljski, ki ne želi povečati števila dovoljenj za vstop tovornjakov iz Ukrajine čez našo mejo v Evropsko unijo", piše poljski časnik Gazeta Prawna. "To bi lahko pripeljalo do popolne zaustavitve tranzita", je dejal Andrzej Olszewski, član uprave poljske državne železniške družbe PKP. Ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo je, na drugi strani, ocenilo, da so leta 2021 izgube ukrajinskih podjetij zaradi pomanjkanja dovoljenj znašale okoli pol milijarde evrov, leta 2022 pa bodo še večje. Izrazito čudno vedenje za državi, ki si obljubljata zavezništvo do zadnje kaplje krvi, če ju napade sovražna Rusija. Zatikanje pri banalnostih kot je 40.000 transportnih dovoljenj in prevoz z železnico v resnici ne obeta kaj dosti, če se Rusija odloči napasti z raketami, letali, tanki, droni, raketometi, lanserji, elektronskimi motilci in sorodno vojaško tehnologijo.

 

 

IV.

 

Iz zgornjih razlogov bi Rusija, če bi v Ukrajno vdrla z orožjem, ravnala netaktno. Bolje je počakati na naravno smrt te reprezentančne hiperdemokracije, pokradene s strani domačih tajkunov in zahodnih partnerjev, industrijsko uničene, premražene države z zastarelo oborožitvijo. Kajti v nekaj letih bo njeno sesutje vase po mirni poti pripeljalo k osvoboditvi jugovzhoda in pristopu k Rusiji. Policija in armada, ki s silo orožja in državnim terorjem preprečujeta pravico do samoodločitve, bosta odvrgli orožje in se vrnili domov na severozahod, nasekat drva za zimo, zasejat poljščine, da jim družine ne pomrejo za lakoto in da se v miru, ne da bi jih Rusija pri tem kakorkoli motila, utirijo v demokratične tokove.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.426
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155