Komentar

Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja

Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. Tudi njega je prevzel kulturni horizont tovarniške ritmizacije xx. stoletja. Po poklicu je bil ključavničar, po politični orientaciji anarhosindikalist, ki je prostovoljno sprejel socialdemokratsko organizacijo. Ta pa je v njegovem slučaju rezultirala v komunistično partijo, od katere je bil finalu življenja popolnoma poražen.

23.01.2022 05:18
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Lajos Kassák   Budimpešta   MA   Bela Kun   emigracija  

Foto: arhiv portal+

Lajos Kassák je bil umetniški aktivist - človek XX. stoletja

Leto 1915! Kassákova prva umetniška revija se je imenovala A TETTLajos Kassák je bil umetnik avantgardist. Poosebljal je XX. stoletje tako po drži kot postavi in porazu. Stilni problemi evropske umetniške avantgarde so bili s svojimi komunističnimi in nacionalističnimi paradoksi še kako prisotni v budimpeštanski zgodovini umetnosti. Odražali so se na Kassákovem telesu. Na njem se je na različnih ravneh lomila ideološka totalitarnost minulega stoletja. Predvsem nestrpnost večine do eksperimentalne in inovativne manjšine.

 

Lajos Kassák (1887 – 1967) je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. Tudi njega je prevzel kulturni horizont tovarniške ritmizacije xx. stoletja. Po poklicu je bil ključavničar, po politični orientaciji anarhosindikalist, ki je prostovoljno sprejel socialdemokratsko organizacijo. Ta pa je v njegovem slučaju rezultirala v komunistično partijo, od katere je bil finalu življenja popolnoma poražen.

 

Bil je osrednji akter moderne Budimpešte.

 

Digresija: Na podoben a na popolnoma različen način kot je to bil pol stoletja pred njim zreli romantik Imre Madách (1828 - 1864). Aristokrat, pesnik genij, s svojo monumentalno dramsko pesnitvijo Tragedija človeka. Naj vas takoj v uvodu povabim k branju Madachove dramske pesnitve Tragedija človeka. Konec digresije.

 

Lajos Kassák je bil umetniški aktivist - človek XX. stoletja! Od leta 1916 do leta 1919 je naseljeval budimpeštanske ulice s svojo umetniško revijo MA. Revija MA  je v izhodišču nastala pod vplivom nemškega ekspresionizma.

 

 

Leto 1919!

 

Po Bela Kunovi (1886 – 1938) revoluciji in vzpostavitvi Sovjetske republike je Kassák v Budimpešti tiskal dadaistične pesnitve. Zavzemal se je za to, da umetnik odgovorno prevzame vodilno vlogo v družbi in da vstopi v neposredno politično akcijo. Meščanskemu razsvetljenstvu Budimpešte je razlagal, da kelih avantgardne umetnosti ne bo obšel Srednje Evrope. Leninizem in revolucija sta postala zanj in za njegovo tovarišijo estetska kategorija. Z nastopom Sovjetske republike je prišlo takoj do spora na levici. Kassák je od Bela Kuna zahteval popolno avtonomijo umetnosti. Bela Kun pa ga je s pozicije moči obtožil "dekadence" in izobčil. Seveda je Bela Kun s tem dejanjem pokončal samega sebe. Kako enostavna in ponovljiva je ta revolucionarna situacija. Kassák se je boril za to, da ne bi avantgardna umetnost postala naiven nabor idealov oziroma barvnih papirčkov. Po porazu Sovjetske republike je emigriral na Dunaj, Bela Kun pa v moskovsko Kominterno, kjer je bil ubit v Stalinovih čistkah.

 

 

Leto 1920! 

 

Z nastopom kontraadmirala Miklosa Horthya je prišlo do zatemnitve Budimpešte vse do leta 1945! In tako naprej do leta 1956! In naprej vse do današnjega dne. V umetnosti pa se je in se še vedno na Madžarskem proizvajajo mojstrovine.

 

Od 1920 do 1925 je Lajos Kassák urejal internacionalne umetniške konstrukcije. S pomočjo (M)adžarskega (A)ktivizma je sredi Dunaja usmerjal umetniško internacionalo. Poezijo je začel opremljati z avantgardističnimi gestami. Verze pa je recitiral z eksperimentalno voljo. Leto dni kasneje je že postavljal konstruktivistične slike-arhitekture.

 

Še kot nepolnoleten ključavničar je pisal pesmi z Walt Whitmanovo intonacijo, zato ni čudno, da se je zavzemal za to, da mora biti umetnost neodvisna od ideološkega vpliva. 

 

Dunaj je bil pred prvo svetovno vojno svetovna metropola in umetniško središče. S Kassákom pa je postal tudi pomembno revolucionarano umetniško središče. V svojem bistvu je bila MA emigrantska umetniška revija z internacionalnim predznakom. Takšna je bila tudi zasedba zastopanih avtorjev na straneh revije MA. V reviji so sodelovali mednarodni umetniki Oskar Schlemmer, Fernand Lèger, Ljubomir Micić, Theo van Doesburg, El Lissitzky, Piet Mondrian, Dragan Aleksić, Man Ray, Jean Cocteau in drugi. Dunajsko uredništvo revije MA pa  so poleg Lajosa Kassáka sestavljali Béla Uitz, Sándor Bortnyik, Erzsi Újváre, Andor Simon in Sándor Barta.

 

 

Preskok v času, v leto 1968 z namenom razbitja časa:

 

Leta 1965 je Lajos Kassák ob osemdesetem rojstnem dnevu končno dobil dovoljenje, da lahko razstavlja v državni instituciji, vendar le pod pogojem, da sam plača vse stroške razstave. Takšno je bilo dobrohotno komunistično stališče Kadarejve vlade. (János Kadar nekje celo navaja, da je bil v mladosti pod vplivom Kassákovih akcij). Grozljivo pa je to, da je Kassák razumel to, da sploh lahko razstavlja, kot spremembo položaja avantgardne umetnosti na Madžarskem. Videl jo je kot svojo osebno zmago. 12. septembra 1966 zapisal:

 

"Marca 1967, bom ob svoji 80-letnici imel razstavo v Pešti. To bo prva razstava konstruktivizma. Vrata so se končno odprla."

 

Decembra 1966 je Kassák prejel predračun za stroške razstave. Dražavna galerija je v predračun vključila tudi stroške čiščenja, kovertiranja vabil in ceno slavnostnega šopka ob odprtju. Vse to je bilo potrebno plačati - vnaprej.

 

In spet smo nazaj v reviji MA. Obstajala je deset let in je bila kot takšna ena najbolj vztrajnih avantgardističnih revij svojega časa. Samo pomislite na ljubljanski TANK in takoj vam bo jasno, v kakšnem okolju živite. Navkljub dunajski energiji je revija MA bila izraz budimpeštanskega kozmopolitizma. Budimpeštanski delavski aktivisti, intelektualci in intelektualke so kanalizirali svojo revolucionarno energijo v umetniške oblike. 

 

Kassák je v tistem času slikal pesmi, slikal je analitično polje arhitekturne bodočnosti. Da, slikal jih je, ne načrtoval. Analiziral je forme in svetlobe bodočih stanj. Dvodimenzionalna slika je želela sprožiti trodimenzionalno stanje bodočnosti. Pri tem pa se je zanašala na bodoči čas, ki ga bo potrebno materialno šele osmisliti. Čas bo skupaj z umetnikom pokazal svoje - zobe.

 

Kassákov konstruktivizem (po Ješi Denegriju) nima produkcionsitične logike kot moskovski ali kijevski. Svoj konstruktivizem je usmerjal v "psihološko in etično delovanje umetnosti". Podbno kot Kosovelov. Lajos Kassák pravi: »__ umetnost nas preoblikuje in mi s tem postanemo sposobni za preoblikovanje našega okolja". Za Kassáka je umetnost edina resnično revolucionarna energija. Balkanski Zenit je redno objavljal novice madžarskega umetniškega aktivizma in obratno. Ravno v Micićevem Zenitu sem našel iztočnico za današnji komentar. 

 

 

Leto 1926. 

 

Tega leta se je Lajos vrnil iz emigracije v Budimpešto, kjer je začel izdajati briljantno revijo Dokumentum, ki pa je žal izšla le v petih številkah. V svojih revijah je objavljal članke o evropskem filmu, o sodobni arhitekturi, sodobnem plesu in glasbi. O modi. S pomočjo najnovejše tiskarske tehnologije. To so bile popolnoma neodvisne revije, ki so izhajale iz čistega umetniškega fantizma. Kdo jih je financiral? Ne vemo. Vemo le to, da je ta, ki je to storil, odlično investiral.

 

Leta 1928 je izdal le eno številko revije Munka (Delo) z mednarodno zasedbo.

 

Leta 1930 je postal nosilec modernega oglaševanja v Budimpešti.

 

Po drugi svetovni vojni je opravljal kulturno-politične funkcije. Po Madžarski vstaji leta 1956 proti totalitarizmu je bil popolnoma potisnjen v anonimnost.

 

A TETT v madžaršini pomeni AKCIJA

 

Zapomnite si: K kot Kassák :: kot Klicaj!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745