Komentar

Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja

Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. Tudi njega je prevzel kulturni horizont tovarniške ritmizacije xx. stoletja. Po poklicu je bil ključavničar, po politični orientaciji anarhosindikalist, ki je prostovoljno sprejel socialdemokratsko organizacijo. Ta pa je v njegovem slučaju rezultirala v komunistično partijo, od katere je bil finalu življenja popolnoma poražen.

23.01.2022 05:18
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Lajos Kassák   Budimpešta   MA   Bela Kun   emigracija  

Foto: arhiv portal+

Lajos Kassák je bil umetniški aktivist - človek XX. stoletja

Leto 1915! Kassákova prva umetniška revija se je imenovala A TETTLajos Kassák je bil umetnik avantgardist. Poosebljal je XX. stoletje tako po drži kot postavi in porazu. Stilni problemi evropske umetniške avantgarde so bili s svojimi komunističnimi in nacionalističnimi paradoksi še kako prisotni v budimpeštanski zgodovini umetnosti. Odražali so se na Kassákovem telesu. Na njem se je na različnih ravneh lomila ideološka totalitarnost minulega stoletja. Predvsem nestrpnost večine do eksperimentalne in inovativne manjšine.

 

Lajos Kassák (1887 – 1967) je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. Tudi njega je prevzel kulturni horizont tovarniške ritmizacije xx. stoletja. Po poklicu je bil ključavničar, po politični orientaciji anarhosindikalist, ki je prostovoljno sprejel socialdemokratsko organizacijo. Ta pa je v njegovem slučaju rezultirala v komunistično partijo, od katere je bil finalu življenja popolnoma poražen.

 

Bil je osrednji akter moderne Budimpešte.

 

Digresija: Na podoben a na popolnoma različen način kot je to bil pol stoletja pred njim zreli romantik Imre Madách (1828 - 1864). Aristokrat, pesnik genij, s svojo monumentalno dramsko pesnitvijo Tragedija človeka. Naj vas takoj v uvodu povabim k branju Madachove dramske pesnitve Tragedija človeka. Konec digresije.

 

Lajos Kassák je bil umetniški aktivist - človek XX. stoletja! Od leta 1916 do leta 1919 je naseljeval budimpeštanske ulice s svojo umetniško revijo MA. Revija MA  je v izhodišču nastala pod vplivom nemškega ekspresionizma.

 

 

Leto 1919!

 

Po Bela Kunovi (1886 – 1938) revoluciji in vzpostavitvi Sovjetske republike je Kassák v Budimpešti tiskal dadaistične pesnitve. Zavzemal se je za to, da umetnik odgovorno prevzame vodilno vlogo v družbi in da vstopi v neposredno politično akcijo. Meščanskemu razsvetljenstvu Budimpešte je razlagal, da kelih avantgardne umetnosti ne bo obšel Srednje Evrope. Leninizem in revolucija sta postala zanj in za njegovo tovarišijo estetska kategorija. Z nastopom Sovjetske republike je prišlo takoj do spora na levici. Kassák je od Bela Kuna zahteval popolno avtonomijo umetnosti. Bela Kun pa ga je s pozicije moči obtožil "dekadence" in izobčil. Seveda je Bela Kun s tem dejanjem pokončal samega sebe. Kako enostavna in ponovljiva je ta revolucionarna situacija. Kassák se je boril za to, da ne bi avantgardna umetnost postala naiven nabor idealov oziroma barvnih papirčkov. Po porazu Sovjetske republike je emigriral na Dunaj, Bela Kun pa v moskovsko Kominterno, kjer je bil ubit v Stalinovih čistkah.

 

 

Leto 1920! 

 

Z nastopom kontraadmirala Miklosa Horthya je prišlo do zatemnitve Budimpešte vse do leta 1945! In tako naprej do leta 1956! In naprej vse do današnjega dne. V umetnosti pa se je in se še vedno na Madžarskem proizvajajo mojstrovine.

 

Od 1920 do 1925 je Lajos Kassák urejal internacionalne umetniške konstrukcije. S pomočjo (M)adžarskega (A)ktivizma je sredi Dunaja usmerjal umetniško internacionalo. Poezijo je začel opremljati z avantgardističnimi gestami. Verze pa je recitiral z eksperimentalno voljo. Leto dni kasneje je že postavljal konstruktivistične slike-arhitekture.

 

Še kot nepolnoleten ključavničar je pisal pesmi z Walt Whitmanovo intonacijo, zato ni čudno, da se je zavzemal za to, da mora biti umetnost neodvisna od ideološkega vpliva. 

 

Dunaj je bil pred prvo svetovno vojno svetovna metropola in umetniško središče. S Kassákom pa je postal tudi pomembno revolucionarano umetniško središče. V svojem bistvu je bila MA emigrantska umetniška revija z internacionalnim predznakom. Takšna je bila tudi zasedba zastopanih avtorjev na straneh revije MA. V reviji so sodelovali mednarodni umetniki Oskar Schlemmer, Fernand Lèger, Ljubomir Micić, Theo van Doesburg, El Lissitzky, Piet Mondrian, Dragan Aleksić, Man Ray, Jean Cocteau in drugi. Dunajsko uredništvo revije MA pa  so poleg Lajosa Kassáka sestavljali Béla Uitz, Sándor Bortnyik, Erzsi Újváre, Andor Simon in Sándor Barta.

 

 

Preskok v času, v leto 1968 z namenom razbitja časa:

 

Leta 1965 je Lajos Kassák ob osemdesetem rojstnem dnevu končno dobil dovoljenje, da lahko razstavlja v državni instituciji, vendar le pod pogojem, da sam plača vse stroške razstave. Takšno je bilo dobrohotno komunistično stališče Kadarejve vlade. (János Kadar nekje celo navaja, da je bil v mladosti pod vplivom Kassákovih akcij). Grozljivo pa je to, da je Kassák razumel to, da sploh lahko razstavlja, kot spremembo položaja avantgardne umetnosti na Madžarskem. Videl jo je kot svojo osebno zmago. 12. septembra 1966 zapisal:

 

"Marca 1967, bom ob svoji 80-letnici imel razstavo v Pešti. To bo prva razstava konstruktivizma. Vrata so se končno odprla."

 

Decembra 1966 je Kassák prejel predračun za stroške razstave. Dražavna galerija je v predračun vključila tudi stroške čiščenja, kovertiranja vabil in ceno slavnostnega šopka ob odprtju. Vse to je bilo potrebno plačati - vnaprej.

 

In spet smo nazaj v reviji MA. Obstajala je deset let in je bila kot takšna ena najbolj vztrajnih avantgardističnih revij svojega časa. Samo pomislite na ljubljanski TANK in takoj vam bo jasno, v kakšnem okolju živite. Navkljub dunajski energiji je revija MA bila izraz budimpeštanskega kozmopolitizma. Budimpeštanski delavski aktivisti, intelektualci in intelektualke so kanalizirali svojo revolucionarno energijo v umetniške oblike. 

 

Kassák je v tistem času slikal pesmi, slikal je analitično polje arhitekturne bodočnosti. Da, slikal jih je, ne načrtoval. Analiziral je forme in svetlobe bodočih stanj. Dvodimenzionalna slika je želela sprožiti trodimenzionalno stanje bodočnosti. Pri tem pa se je zanašala na bodoči čas, ki ga bo potrebno materialno šele osmisliti. Čas bo skupaj z umetnikom pokazal svoje - zobe.

 

Kassákov konstruktivizem (po Ješi Denegriju) nima produkcionsitične logike kot moskovski ali kijevski. Svoj konstruktivizem je usmerjal v "psihološko in etično delovanje umetnosti". Podbno kot Kosovelov. Lajos Kassák pravi: »__ umetnost nas preoblikuje in mi s tem postanemo sposobni za preoblikovanje našega okolja". Za Kassáka je umetnost edina resnično revolucionarna energija. Balkanski Zenit je redno objavljal novice madžarskega umetniškega aktivizma in obratno. Ravno v Micićevem Zenitu sem našel iztočnico za današnji komentar. 

 

 

Leto 1926. 

 

Tega leta se je Lajos vrnil iz emigracije v Budimpešto, kjer je začel izdajati briljantno revijo Dokumentum, ki pa je žal izšla le v petih številkah. V svojih revijah je objavljal članke o evropskem filmu, o sodobni arhitekturi, sodobnem plesu in glasbi. O modi. S pomočjo najnovejše tiskarske tehnologije. To so bile popolnoma neodvisne revije, ki so izhajale iz čistega umetniškega fantizma. Kdo jih je financiral? Ne vemo. Vemo le to, da je ta, ki je to storil, odlično investiral.

 

Leta 1928 je izdal le eno številko revije Munka (Delo) z mednarodno zasedbo.

 

Leta 1930 je postal nosilec modernega oglaševanja v Budimpešti.

 

Po drugi svetovni vojni je opravljal kulturno-politične funkcije. Po Madžarski vstaji leta 1956 proti totalitarizmu je bil popolnoma potisnjen v anonimnost.

 

A TETT v madžaršini pomeni AKCIJA

 

Zapomnite si: K kot Kassák :: kot Klicaj!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
4
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Škandal Prešernove nagrade: "Le čevlje sodi naj kopitar"
15
15.02.2023 20:00
Paradoks je tudi v tem, da se je to zgodilo prav na predvečer Prešernovega dne in v tako skrajnem nasprotju z izjemno vsebino ... Več.
Piše: Andrej Jemec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.761
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.811
03/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.815
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.404
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.072
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.141
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 704
08/
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
Valerio Fabbri
Ogledov: 813
09/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.797
10/
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.143