Komentar

Ko 2+2 postane 22: Kratek esej o družbi razvajenosti in upravičenja

Pričakovanje, da boš pohvaljen in nagrajen ne glede na to, kaj narediš, ne glede na to, ali si to zaslužiš ali ne, opravičuje in upraviči vse. Ni važen rezultat, važno je, da si poizkusil. Začudujoč nivo samozaverovanosti, prenapihnjeni ego pojmovanja svojih sposobnosti ali talenta, kjer slednjega ni. Ta vzorec se je očitno normaliziral tudi v politiki, ki se ukvarja samo še z prerazporejanjem denarja ter loščenjem podobe, impotentna nasloviti realne probleme okolja, energije, inflacije ter hrane. Histerične mladenke tako glasno vpijejo kritike – a so nesposobne odrekanja, ki je potrebno za konkretizacijo zahtevanega. Svet pa jih gleda in jim ploska, s stotimi derivativnimi monetizacijami popularnosti / družbene energije, ki jih take prazne politične pobude sproščajo. Ni večje ironije, kot dejstvo, da je največji profiter teh "zbujenosti" na koncu prav establishment.

27.01.2022 23:30
Piše: Andrej Mertelj
Ključne besede:   milenijci   yuppiji   baby boom   Slavoj Žižek   MTV   snežinka   ZDA   BLM   Greta   CSD   selfie   Instagram

"Veljala je (Marxova) teza, da so filozofi svet preveč interpretirali, treba ga je pa spreminjati. Jaz mislim, da je danes treba natanko obrniti ta obrazec. Kaj pa če smo v 20 stoletju preveč spreminjali družbo, ne da bi sploh vedeli, kam hočemo?"

 

Slavoj Žižek v oddaji Intervju, Televizija Slovenija, 2. januarja 2022

 

 

"Snežinka" je termin, ki označuje milenijca Gen X in Y (pa tudi starejše), ki doživi duševni zlom v trenutku, ko podvomimo v karkoli z njihove strani rečenega ali verovanega. Dandanes jih je vsak od nas srečal dovolj, da razume, da so "snežinke" sistemsko razvajani do točke, ko se enostavno ne morejo soočiti z vprašanji o njihovi "realnosti". Od kje ta epidemija?

 

Povojni baby-boomerji so bili – vsaj na zahodu, pri nas kake pol generacije kasneje – prva razvajena generacija. Stotine milijonov otrok je odraščalo v okolju, kjer je med starši vladalo vodilo "ne želim, da je moj otrok priča grozotam in odrekanjem, skozi kakršne sem moral jaz". Bogatejša (na zahodu in socialno preurejena na vhodu) kot je bila družba, bolj prevladujoč je bil tak način vzgoje.

 

Rezultat tega vodila je bila hippy generacija 60-ih: tista, ki se ji lahko zahvalimo za idealizem mirovništva, vsesplošno emancipacijo žensk (volilna pravica in sodelovanje v politiki, zaposlovanje, tabletka, …) in v ZDA gibanja za pravice črncev. Toda ti isti mladi odrasli so bili razvajeni do stopnje, ko je bilo popolnoma normalno isti nivo storitve, kot so ga bili deležni od staršev, sedaj zahtevati tudi od širše skupnosti. Družbeno nihalo se je od dolžnosti premaknilo k pravicam. Le-te pa ob ustreznem tolmačenju med drugim opravičujejo tudi zapravljanje študentskega časa ter šolnin/stroškov oddaljenega življenja za sex & drugs & rockn’roll.

 

Istočasno se v družbi zmanjšuje stigma nedokončanega študija. V prejšnjih generacijah je šolanje na splošno izredno cenjeno, rezultat truda celotne družine, da se je en otrok izobrazil. Obiskovati univerzo je čast – nedokončati ali biti izključen pa sramota za širšo družino. Nič več. Šestdeseta so leta prvih generacij množičnih drop-outov in takorekoč prve lastovke kontrakulture modnosti – vključno z zanikanjem znanosti! Formirajo se protidružinske teorije, zapakirane v boj proti patriarhatu. Permisivna vzgoja postane modna muha izobraževanja elit.

 

Mlajši cvetlični otroci in otroci starejših hipijev so nato v 80-ih postali yuppiji.  In logično so razvadili svoje otroke še bolj kot prejšnje generacije. Permisivna vzgoja postane vodilna misel pedagogike, v šolah se ozavešča o otrokovih pravicah, doma prevlada potrošniška miselnost ter razkazovanje. Prevladujoč duh časa osemdesetih, po naftni in nato še splošni krizi sedemdesetih, se najbolje odrazi v mantri "greed is good" – pohlep je dober. Začne se nova zlata doba korporativizma in finančnega kapitalizma, novi heroji družbe so borzni špekulanti in drugi finančni inženirji. V ospredje stopi egoizem, po skupnostnih šestdesetih sem važen le še jaz. MTV ter kabelske televizije (eksplozija reality showov) spodbuja narcisizem v družbi. Patriarhalna vloga očeta kot razlagalca mej se razkraja, šolski proces pa ne prevzema (ne more prevzemati?) njegove zaščitniške, vzgojne in disciplinske vloge.

 

Rezultat je vedno večja popustljivost in zmanjševanje delovnih navad pri vsaki naslednji generaciji!

 

Stotine milijonov milenijcev je živa priča staršev, ki so naredili vse, da iz življenja otrok umaknejo vsakršno težavo, še več – celo nelagodje! Mnogi med njimi so nesposobni skrbeti zase, opravljati celo najmanjša domača opravila. Za pohvalo niso potrebovali dosežkov, pohvaljen in vzpodbujan je bil že poizkus. "Truditi se" je postalo enako kot narediti! Najmanjši dosežek pa razlog za nagrajevanje: za najnovejši mobilnik ni potrebno imeti več dobrih ocen ali narediti karkoli izjemnega. Dovolj je, da si. In ker si izjemen. In kot izjemen si zaslužiš / imaš pravico, da …

 

S tem pa so ti otroci odrasli v ljudi, ki ne razumejo temeljne vzročne pozezave med tem, da nekaj narediš, in da si nagrajen. Dolžnosti ni več, nagrada pa je pravica, ne nekaj, kar si zaslužiš ali priboriš!

 

Je bil to cilj take vzgoje? Ne, ampak z družbenimi silnicami je pač tako, da se plemeniti nameni radi in po navadi izpridijo. Pričakovan rezultat naj bi bila generacija, ki je prosta življenjskih težav, stresa, ki bo imela samo srečne misli in okoli sebe širila ljubezen in pozitivnost. V praksi pa so ti otroci odrasli brez ključnih življenjskih izkušnj: odrekanja, vztrajnosti, prenašanja bolečine in neprijetnosti …

 

V letih, ko se jim razvijali in oblikovali možgani, so jih starši sprogramirali, da od življenja pričakujejo samo prijetne stvari, srečo in zadovoljstvo. Vsaka zamisel, ki jo imajo, mora biti sprejeta z razumevanjem in podporo, ne glede na njeno skreganost z realnostjo ali logiko. Absolutne resničnosti ni več, vsakdo ima pravico od sveta zahtevati, da se le-ta prilagaja njegovi percepciji. In kar naenkrat je sprejemljivo (še več, sprejemanje je celo zahtevano), ko otrok trdi, da je 2+2 = 22.

 

Self-promotion / self-commodification / self-marketing so sprejeti kot legitimni komentarji in kritike. Neprekinjena afirmacija znotraj balončka pa utrdi gotovost prepričanj in lastne moralne superiornosti. Milijoni milenijcev, ki se niso nikoli naučili – še več, v svoji okolici niti niso izkusili – ponižnosti. Zato reagirajo z besom, nasiljem ter globokim ogorčenjem (glej dogajanja v Sloveniji zadnji 2 leti) ob soočenju z drugače mislečimi, dvomom glede njihovih idej ali zavrnitvi financiranja / pomoči pri uresničevanju le-teh. Ego, razvajan s stalnim pritrjevanjem, je nesposoben stopiti iz sebe, svoje perspektive in ne more razumeti razmišljanj, percepcij nekoga drugega.

 

Izredno hitro so užaljeni. Z napihnjeno percepcijo lastne vrednosti so nesposobni konfrontacije z drugačnimi stališči ne glede na kredibilnost, ki jih taka drugačna stališča imajo. To, kako se ob tem počutijo, je pomembnejše kot dejstva. Posledica je pretirana občutljivost in ranljivost takih posameznikov, največja žrtev pa običajno Resnica. Za katero nas današnji čas neprestano poizkuša prepričati, da ni absolutna (potem ko smo odpravili Boga kot absolutno resnico, enako počnemo sedaj še z matematiko – glej zgoraj), ampak subjektivna (vsak ima svojo zgodbo). Resnica / dejstvo ni več neobhodna sestavina naracije, ampak dobrodošla opcija. Vsakakor pa bistveno manj pomembna kot to, da bi se nekdo počutil "prizadetega".  Nas torej čudi, zakaj je najlažji, pravzaprav edino možen "cancel" – kultura brisanja?

 

Hladnokrvno hlepenje, lakota po vzemi, vzemi še več – pri čemer nikoli ničesar zares ne daš. Ali bolje: daš podobo o tem, da daješ, v resnici pa menjaš le absolutni minimum, da se ohrani neprekinjen tok dobav česar že pač rabiš. V sproščenem sobivanju z zlaganostjo, pretvarjanjem in sebičnostjo, zapakirano v modni jezik "skrbi zase".

 

S temi trendi pridrsamo v današnji čas. Vsesplošno poudarjanje človekovih pravic brez dolžnosti, toksičnega femizma, Black Lives Matter, Greta

 

Otrok yuppijev ne najdemo samo v metropolah zahoda, ampak lahko rečemo, da je bil med 1990 in 2008 to prevladujoč mindset novoosvobojene družbe socialističnega sveta. In otroci yuppijev potem postanejo starši. Nesposobni soočanja s težavami, navajeni instantne gratifikacije, predvsem pa soočeni z realnostjo, v kateri otrok ne neha jokati, ko si želiš, enostavno odpovedo. Vsak CSD in dom za mladoletne vam lahko pove, da je v rejništvu vedno več otrok, pri katerih niti eden od staršev (ali celo starih staršev) ni več sposoben skrbeti za otroka! Nesposobnost sklepanja kompromisov, odpovedovanju oziroma že kar sploh priznanje legitimnosti občutka drugega, razbija pare. Živeti skupaj kot družina zahteva prilagajanje, ki pa ga dandanašnji v večini sploh nismo več sposobni. Rezultat? Rodnost se zmanjšuje, preostanek pa se večinoma rodi izven zakonske zveze (od leta 2010 v Sloveniji cca. 55-58 %). Več kot polovica vseh otrok konča v enostarševskih družinah, od katerih jih petino sestavlja oče z otroci (odsotnost mater vedno bolj narašča)!

 

Kar naenkrat za "biti mama" ni potrebno odrekanje, ampak je dovolj fizično dejstvo nosečnosti in poroda. Redukcija celovite izkušnje na osnovno materialno – tako kot povsod drugod. Po rojstvu pa (zlo)rabljanje dvomljive psihologije "ni važno biti dobra mama, važno je, da je mama dobro" kot univerzalno opravičilo. Za vse frivolnosti in celo sociopatska dejanja. Strahovito se povečuje delež egoističnih / narcističnih mater: od precej benignih, ki odgovornosti ne prevzemajo, "ker nočejo odrasti", do malignih, psihopatskih, ki za doseganje svojih interesov zlahka posežejo tudi po kaznivih dejanjih.

 

Zdi se, da sta nosečnost in materinstvo postala statusni vrh upravičenosti, t.i. pinnacle of entitlement. Tisto najvišje, h kateremu je potrebno stremeti – a ne zaradi samega materinstva, ampak zaradi bonitet, ki jih ta predstavlja. Ko moškemu "naštimaš" otroka bo zate materialno poskrbljeno (najbolje z odpravnino / preživnino). Hkrati pa je materinstvo neskončna priložnost za narcisizem in krepitev ega ter nenazadnje tudi product placement na socialnih omrežjih.

 

Pričakovanje, da boš pohvaljen in nagrajen ne glede na to, kaj narediš, ne glede na to, ali si to zaslužiš ali ne, opravičuje in upraviči vse. Ni važen rezultat, važno je, da si poizkusil. Začudujoč nivo samozaverovanosti, prenapihnjeni ego pojmovanja svojih sposobnosti ali talenta, kjer slednjega ni. Prerisovanje je dvignjeno in izenačeno s kreativnostjo in postavljeno na piedestal vaškega umetnika – naivca. Slika, prerisana iz erotičnega stripa, je denarno nagrajena na umetniškem sejmu, medtem ko drugi umetniki za sodelovanje plačujejo. Precej tipična, a toliko bolj dramatična je nesposobnost vsakršne samorefleksije in iskrenega opravičila.

 

Ta vzorec se je očitno normaliziral tudi v politiki, ki se ukvarja samo še z prerazporejanjem denarja ter loščenjem podobe, impotentna nasloviti realne probleme okolja, energije, inflacije ter hrane (kar so vse problemi v proizvodnji blaga in storitev, ne toliko v delitvi – če uporabimo Žižku ljubega Marxa). Histerične mladenke tako glasno vpijejo kritike – a so nesposobne odrekanja, ki je potrebno za konkretizacijo zahtevanega. Svet pa jih gleda in jim ploska, s stotimi derivativnimi monetizacijami popularnosti / družbene energije, ki jih take prazne politične pobude sproščajo. Ni večje ironije, kot dejstvo, da je največji profiter teh "zbujenosti" na koncu prav establishment.

 

Če ti tvoj bodisi sočloveški balonček, reduciran na podlagi cancel culture, bodisi aktivistični, bodisi "metaverse" neprenehoma servira potrditve tvoje optike, je rezultat lahko samo vedno večja prepričanost o pravilnosti tvojega stališča. Dobronamerni, vljudnostni komentarji, praktično zahtevani v pološčeni podobi Instagrama, potrjujejo samoprepričanost: od preprostega "wau lepa" komentarja zabuhle fotografije do dobronamernega citiranja "vesolja" in podobne lahko razumljive instant psihologije / flozofije. Dislokacija (samo)podobe od stvarnosti je le še večja, štejejo mnenja / občutja in ne dejstva.

 

Lahko, da imaš informacije, a se te zaradi popolne odsotnosti kontradikcije in kritične misli nikoli ne sublimirajo v znanje. Brez znanja pa je vsako spreminjanje družbe, kot ugotavlja Žižek, zelo neodgovoren eksperiment, prepogosto plačan v krvi in trpljenju.

 

Andrej Mertelj je predsednik uprave Datalab, d.d..

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.014
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.549
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.982
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.723
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.343
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.136
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.078
08/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.322
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 374
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 435