Komentar

Kako globoka je globoka država oziroma ali je že čas za pravo osamosvojitev?

Da smo v super volilnem letu, ni več nikakršna novost. Kar bode v oči, je medijsko v nebo vpijajoča panika, s katero vanj vstopajo tradicionalna politično-interesna ozadja. In več kot očiten strah, da bi izgubili v 30-letih prigrabljene privilegije.

30.01.2022 13:20
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   Gregor Kos   osamosvojitev   levica   desnica   omrežja   mediji   agendcije   Rado Pezdir   Domagoj Margetić

V Sloveniji se seveda ne brani nekih načel ali vrednot, da ne bo pomote. Branijo se interesi. Prigrabljeni interesi. In pozicije.

Da javnomnenjske agendcije (načrtno pisano z d!) in interesni "mediji" že od odstopa prejšnjega predsednika vlade, nekoč kovanega v čudežnega dečka, po očitno načrtnem obisku Davosa 2020, iščejo nov obraz, tudi ni novica. Da si za slednje prizadevajo predvsem leva politična ozadja, tudi ne, saj v nasprotju z medijsko potenciranimi sporočili o pogromu desnice ves čas trdno držijo roko nad mediji, sodišči in odločevalci. Kako drugače pripisati odločitev medija, da odkloni objavo plačanega (!) oglasa? Da javnomnenjske agendcije nočejo upoštevati imen, ki jih omenjajo respondenti v anketah, češ da jih "nimajo na seznamu" … Da medijsko izbrišejo vse, ki vsebinsko ne ustrezajo scenarijem, ki si jih zamišljajo ozadja. In navsezadnje, da vedno potrebujejo Princa Teme kot edino (!) popolnoma neprogramsko mobilizacijsko orožje kvazi leve politične baze, seveda z nujnim poudarkom, da gre za staro politiko. In staro zavest. 

 

Poskušajo pričarati ozračje, da se ponavlja scenarij volilne kampanje 2018, ko je bila edina zveličavna tema ne-nekdo. Zakaj? Da ja ne bi kdo opazil praznino tistih, ki se medijsko lahko predstavijo. In še pomembneje: da ne bi kdo opazil tistih, ki trkajo na vrata brez medijske podpore.

 

 

Kar se ne govori

 

In prav v nedovoljenju pojavljanja leži eden temeljnih vzrokov stanja družbe, v kateri živimo. Ko tujcem razlagamo, da nobena stranka v Sloveniji v kampanjo (še) ni vložila niti blizu milijona evrov, se najprej smejijo, potem pa gledajo dvomljivo, ker seveda ne razumejo. Mogoče tudi ne verjamejo. Ker recimo čez lužo ni vprašanje česa denar ne kupi. Ker ima vse ceno. Pri nas se seveda ne brani nekih načel ali vrednot, da ne bo pomote. Branijo se interesi. Prigrabljeni interesi. In pozicije. Ne zgolj zadnjih trideset let. Na številna leta podlage. Tudi če bi na trg vstopila oseba z neizmerno količino denarja, ji politična ozadja, če ne bi igral(a) z njimi, ne bi dovolila igranja igre. Časopisa Delo, na primer, nihče ne more kupiti, ne glede na znesek, ki bi ga (lahko) ponudil. Ker ga držijo v rokah, ker vedo, kakšen javno-mnenjski kapital še vedno vsebuje. Zato je lastnik oziroma varuh časopisa dobil darilo aktualne koalicije z največjim infrastrukturnim projektom v državi. Podobno je z oglasnimi površinami. In ostalimi mediji. Če nisi del igre ozadij, ali če se ne pokloniš stricem, v igri po njihovo naj ne bi imel kaj iskati.

 

 

Mladi sateliti

 

Že pred začetkom razglašene krize so malo starejši poznavalci političnega prostora v Sloveniji ugotavljali zanimivo novo pogruntavščino "ta starih", torej tistih z letnico rojstva pred koncem druge svetovne vojne. Ugotovili so, da rojeni v petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in celo osemdesetih vse predobro poznajo priimke in igrice, ki so jih prej omenjeni neštetokrat preigrali. Zato so se odločili za moderno "pomladitev". Pri čemer pomladitev ne pomeni menjave igralcev s prej naštetimi letniki, vsi slednji so namreč personae non gratae. Po njihovo je čas za tiste komaj polnoletne ali nekaj let polnoletne, ki niso doživeli čustev osamosvojitve, se ne spomnijo, kaj je bila Jugoslavija in jim priimki in gesla iger ozadij ne pomenijo ničesar. Razen odpora. In na njih gradijo. Njih si postavljajo za aktualne satelite levice, tudi ob podpori finančnih ozadij stricev Sorosev. In podobnih, ki so pokorni navodilom in zgledom mladih globalistov, ki jih niti v Sloveniji ne manjka. Celo na visokih položajih. Čeprav zgolj na nivoju vodje kabineta.

 

 

Kako globoka je globoka država?

 

Le kdo od teh novincev lahko danes vzame v roke mega knjigo Rada Pezdirja o vzporednih mehanizmih globoke države, ki na več kot 600 straneh opisuje, kako so kradli pri belem dnevu? Ko niso ukrepali ne policija ne Urad za preprečevanje pranja denarja ne Banka Slovenije. Nihče. 

 

In tudi če bi jo, torej knjigo vzel v roke, komu od njih katera koli v knjigi navedena imena karkoli pomenijo? Prav imate. Nikomur. Razen kar so jim strici povedali. Pri tem so močni. Od nekdaj. Zato ne boste slišali ali videli raznih inštitutov in kvazi nevladnih organizacij, da bi problemizirali bančne afere. Pranje denarja. Politična ozadja. Pozabite na to, čas je za podnebne spremembe! Saj veste, odgovor na vse težave. Tako kot nekdaj odgovor zlatolask na lepotnih tekmovanjih …

 

Še izvornejši je hrvaški raziskovalni biser Domagoj Margetić. Že večkrat napaden, s poskusi ropanja in opustošenja skladišča oziroma arhiva. Ker je res edini, ki še vedno razkriva osamosvojitveno prevaro, ki seveda ni imela nobene veze s čustvi za lastno državo. Razen tistimi, ki so nastali v Studiu Marketing kot načrtna marketinška kampanja. Na srečo so na digitalnih platformah še dostopne njegove izjave. Tudi več kot uro trajajoče o milijardah, ki so načrtno poniknile pod pretvezo osamosvojitve. Vendar ponovno, kaj slednje pomeni že nekajkrat izpostavljenim komaj polnoletnim? Prav imate. Ponovno ničesar. In sedaj je razumljiva mestoma genialnost masterplanov "ta starih".

 

 

Ko je desna zgolj druga stran istega kovanca

 

Izpostavljanje levice seveda ne pomeni kakršnega koli branjenja desnice. Ta je vedno bila in vedno bo zgolj druga plat istega kovanca z levico, ker ni ene brez druge. In obratno.

 

Dober primer slednjega je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Večini nepoznana institucija, ki pa igra pomembno vlogo predvsem v razglašeni krizi. Že 2016 je tedaj poslanka opozicije, danes državna sekretarka koalicije, javno spraševala v Državnem zboru o navzkrižju interesov članov sveta JAZMP. Če se to tedanji vladi zdi "moralno in etično". Saj vemo, poslanka ima od 13. marca 2020 vladno koalicijo, pa se ne njej ne njeni stranki, kaj šele koaliciji, ni zdelo vredno spremeniti prej očitanih navzkrižij interesov. Temveč jih zgolj poglabljati. Ker so besede "moralno in etično" za veke vekov zlorabljene v političnem prostoru. Kar je edina zapuščina še enega čudežnega predsednika vlade, ki je prišel, odpovedal in odšel. In za seboj pustil opustošenje, ki še danes pustoši po Državnem zboru. In z lovkami po ministrstvih in uradih.

 

 

Kaj je v naštetem razvojnega?

 

V času razglašene krize smo se mnogi naučili, da ne glede na katastrofičnost podatkov ali virov slednji vedno in povsod nosijo razvojni potencial. Da torej ni ihte za samodestrukcijo ali še manj, kar danes nekateri načrtno lansirajo – nekakšne kvazi izstope iz sistema, da se ja ne bi preveč ljudi udeležilo volitev. Saj veste, sistem deluje zgolj, če ljudje ne razumejo moči, ki jo imajo. In imajo jo ves čas. Ključ razvojnosti je v razumevanju spremembe. Ki nikoli ni in ne bo predmet princa na belem konju, ker sprememba je zgolj vsak od nas. Sam. Nikoli in nikdar spremembe ne udejanja nekdo za nekoga. Lahko jo udejanimo zgolj sami. In samo brez princa na belem konju!

 

Veliko se na tem področju v državi dogaja že nekaj časa. Daleč stran od interesnih medijev in javnomnenjskih agendcij. Ker analitiki še vedno verjamejo v zveličavnost starih preizkušenih receptov. Ki z napudranimi obrazi vsakič znova ene zmanipulirajo k podpori. In druge k vnovični neudeležbi na volitvah.

 

Vendar. Slovenija se prebuja. Močno. Pravilna je ugotovitev, da bo udeležba na volitvah višja. In verjamemo, da ne bo samo malo višja. Nepravilno je zgolj razmišljanje, da bi si lahko izplen udeležbe prisvojila tradicionalna ozadja. Ki še vedno ne razumejo, da so končno na vrsti oni. Da se poslovijo. Ker - kot že navedeno - ljudje moč ves čas imamo. Sedaj je čas, da si povrnemo še oblast.

 

Je že čas za pravo osamosvojitev?

 

Gregor Kos je predstavnik gibanja Zdrava družba.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.796
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.028
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.046
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469