Komentar

Kako globoka je globoka država oziroma ali je že čas za pravo osamosvojitev?

Da smo v super volilnem letu, ni več nikakršna novost. Kar bode v oči, je medijsko v nebo vpijajoča panika, s katero vanj vstopajo tradicionalna politično-interesna ozadja. In več kot očiten strah, da bi izgubili v 30-letih prigrabljene privilegije.

30.01.2022 13:20
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   Gregor Kos   osamosvojitev   levica   desnica   omrežja   mediji   agendcije   Rado Pezdir   Domagoj Margetić

V Sloveniji se seveda ne brani nekih načel ali vrednot, da ne bo pomote. Branijo se interesi. Prigrabljeni interesi. In pozicije.

Da javnomnenjske agendcije (načrtno pisano z d!) in interesni "mediji" že od odstopa prejšnjega predsednika vlade, nekoč kovanega v čudežnega dečka, po očitno načrtnem obisku Davosa 2020, iščejo nov obraz, tudi ni novica. Da si za slednje prizadevajo predvsem leva politična ozadja, tudi ne, saj v nasprotju z medijsko potenciranimi sporočili o pogromu desnice ves čas trdno držijo roko nad mediji, sodišči in odločevalci. Kako drugače pripisati odločitev medija, da odkloni objavo plačanega (!) oglasa? Da javnomnenjske agendcije nočejo upoštevati imen, ki jih omenjajo respondenti v anketah, češ da jih "nimajo na seznamu" … Da medijsko izbrišejo vse, ki vsebinsko ne ustrezajo scenarijem, ki si jih zamišljajo ozadja. In navsezadnje, da vedno potrebujejo Princa Teme kot edino (!) popolnoma neprogramsko mobilizacijsko orožje kvazi leve politične baze, seveda z nujnim poudarkom, da gre za staro politiko. In staro zavest. 

 

Poskušajo pričarati ozračje, da se ponavlja scenarij volilne kampanje 2018, ko je bila edina zveličavna tema ne-nekdo. Zakaj? Da ja ne bi kdo opazil praznino tistih, ki se medijsko lahko predstavijo. In še pomembneje: da ne bi kdo opazil tistih, ki trkajo na vrata brez medijske podpore.

 

 

Kar se ne govori

 

In prav v nedovoljenju pojavljanja leži eden temeljnih vzrokov stanja družbe, v kateri živimo. Ko tujcem razlagamo, da nobena stranka v Sloveniji v kampanjo (še) ni vložila niti blizu milijona evrov, se najprej smejijo, potem pa gledajo dvomljivo, ker seveda ne razumejo. Mogoče tudi ne verjamejo. Ker recimo čez lužo ni vprašanje česa denar ne kupi. Ker ima vse ceno. Pri nas se seveda ne brani nekih načel ali vrednot, da ne bo pomote. Branijo se interesi. Prigrabljeni interesi. In pozicije. Ne zgolj zadnjih trideset let. Na številna leta podlage. Tudi če bi na trg vstopila oseba z neizmerno količino denarja, ji politična ozadja, če ne bi igral(a) z njimi, ne bi dovolila igranja igre. Časopisa Delo, na primer, nihče ne more kupiti, ne glede na znesek, ki bi ga (lahko) ponudil. Ker ga držijo v rokah, ker vedo, kakšen javno-mnenjski kapital še vedno vsebuje. Zato je lastnik oziroma varuh časopisa dobil darilo aktualne koalicije z največjim infrastrukturnim projektom v državi. Podobno je z oglasnimi površinami. In ostalimi mediji. Če nisi del igre ozadij, ali če se ne pokloniš stricem, v igri po njihovo naj ne bi imel kaj iskati.

 

 

Mladi sateliti

 

Že pred začetkom razglašene krize so malo starejši poznavalci političnega prostora v Sloveniji ugotavljali zanimivo novo pogruntavščino "ta starih", torej tistih z letnico rojstva pred koncem druge svetovne vojne. Ugotovili so, da rojeni v petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in celo osemdesetih vse predobro poznajo priimke in igrice, ki so jih prej omenjeni neštetokrat preigrali. Zato so se odločili za moderno "pomladitev". Pri čemer pomladitev ne pomeni menjave igralcev s prej naštetimi letniki, vsi slednji so namreč personae non gratae. Po njihovo je čas za tiste komaj polnoletne ali nekaj let polnoletne, ki niso doživeli čustev osamosvojitve, se ne spomnijo, kaj je bila Jugoslavija in jim priimki in gesla iger ozadij ne pomenijo ničesar. Razen odpora. In na njih gradijo. Njih si postavljajo za aktualne satelite levice, tudi ob podpori finančnih ozadij stricev Sorosev. In podobnih, ki so pokorni navodilom in zgledom mladih globalistov, ki jih niti v Sloveniji ne manjka. Celo na visokih položajih. Čeprav zgolj na nivoju vodje kabineta.

 

 

Kako globoka je globoka država?

 

Le kdo od teh novincev lahko danes vzame v roke mega knjigo Rada Pezdirja o vzporednih mehanizmih globoke države, ki na več kot 600 straneh opisuje, kako so kradli pri belem dnevu? Ko niso ukrepali ne policija ne Urad za preprečevanje pranja denarja ne Banka Slovenije. Nihče. 

 

In tudi če bi jo, torej knjigo vzel v roke, komu od njih katera koli v knjigi navedena imena karkoli pomenijo? Prav imate. Nikomur. Razen kar so jim strici povedali. Pri tem so močni. Od nekdaj. Zato ne boste slišali ali videli raznih inštitutov in kvazi nevladnih organizacij, da bi problemizirali bančne afere. Pranje denarja. Politična ozadja. Pozabite na to, čas je za podnebne spremembe! Saj veste, odgovor na vse težave. Tako kot nekdaj odgovor zlatolask na lepotnih tekmovanjih …

 

Še izvornejši je hrvaški raziskovalni biser Domagoj Margetić. Že večkrat napaden, s poskusi ropanja in opustošenja skladišča oziroma arhiva. Ker je res edini, ki še vedno razkriva osamosvojitveno prevaro, ki seveda ni imela nobene veze s čustvi za lastno državo. Razen tistimi, ki so nastali v Studiu Marketing kot načrtna marketinška kampanja. Na srečo so na digitalnih platformah še dostopne njegove izjave. Tudi več kot uro trajajoče o milijardah, ki so načrtno poniknile pod pretvezo osamosvojitve. Vendar ponovno, kaj slednje pomeni že nekajkrat izpostavljenim komaj polnoletnim? Prav imate. Ponovno ničesar. In sedaj je razumljiva mestoma genialnost masterplanov "ta starih".

 

 

Ko je desna zgolj druga stran istega kovanca

 

Izpostavljanje levice seveda ne pomeni kakršnega koli branjenja desnice. Ta je vedno bila in vedno bo zgolj druga plat istega kovanca z levico, ker ni ene brez druge. In obratno.

 

Dober primer slednjega je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Večini nepoznana institucija, ki pa igra pomembno vlogo predvsem v razglašeni krizi. Že 2016 je tedaj poslanka opozicije, danes državna sekretarka koalicije, javno spraševala v Državnem zboru o navzkrižju interesov članov sveta JAZMP. Če se to tedanji vladi zdi "moralno in etično". Saj vemo, poslanka ima od 13. marca 2020 vladno koalicijo, pa se ne njej ne njeni stranki, kaj šele koaliciji, ni zdelo vredno spremeniti prej očitanih navzkrižij interesov. Temveč jih zgolj poglabljati. Ker so besede "moralno in etično" za veke vekov zlorabljene v političnem prostoru. Kar je edina zapuščina še enega čudežnega predsednika vlade, ki je prišel, odpovedal in odšel. In za seboj pustil opustošenje, ki še danes pustoši po Državnem zboru. In z lovkami po ministrstvih in uradih.

 

 

Kaj je v naštetem razvojnega?

 

V času razglašene krize smo se mnogi naučili, da ne glede na katastrofičnost podatkov ali virov slednji vedno in povsod nosijo razvojni potencial. Da torej ni ihte za samodestrukcijo ali še manj, kar danes nekateri načrtno lansirajo – nekakšne kvazi izstope iz sistema, da se ja ne bi preveč ljudi udeležilo volitev. Saj veste, sistem deluje zgolj, če ljudje ne razumejo moči, ki jo imajo. In imajo jo ves čas. Ključ razvojnosti je v razumevanju spremembe. Ki nikoli ni in ne bo predmet princa na belem konju, ker sprememba je zgolj vsak od nas. Sam. Nikoli in nikdar spremembe ne udejanja nekdo za nekoga. Lahko jo udejanimo zgolj sami. In samo brez princa na belem konju!

 

Veliko se na tem področju v državi dogaja že nekaj časa. Daleč stran od interesnih medijev in javnomnenjskih agendcij. Ker analitiki še vedno verjamejo v zveličavnost starih preizkušenih receptov. Ki z napudranimi obrazi vsakič znova ene zmanipulirajo k podpori. In druge k vnovični neudeležbi na volitvah.

 

Vendar. Slovenija se prebuja. Močno. Pravilna je ugotovitev, da bo udeležba na volitvah višja. In verjamemo, da ne bo samo malo višja. Nepravilno je zgolj razmišljanje, da bi si lahko izplen udeležbe prisvojila tradicionalna ozadja. Ki še vedno ne razumejo, da so končno na vrsti oni. Da se poslovijo. Ker - kot že navedeno - ljudje moč ves čas imamo. Sedaj je čas, da si povrnemo še oblast.

 

Je že čas za pravo osamosvojitev?

 

Gregor Kos je predstavnik gibanja Zdrava družba.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.595
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 979
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156