Komentar

Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov

Po trinajstih letih dokaj kritičnih zapisov o delu finančne uprave sem tudi sam dočakal kazensko ovadbo zaradi mojega novinarskega dela. Kazensko me je ovadila finančna inšpektorica Majda Kerec. Tožilstvo je kazensko ovadbo zavrglo, ona pa je prevzela pregon in zdaj imam kazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Obtožnica je pravnomočna, predobravnavni narok je bil v začetku tega meseca.

30.01.2022 22:59
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   Majda Kerec   ovadba   inšpektorji   Furs   Durs   davki   kriptovalute   Bojan Škof  

Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov.

Majda Kerec trdi, da sem jo razžalil, ker sem v reviji Denar zapisal o njej nekaj, za kar sem vedel, da je neresnično. Še enkrat poudarjam, da za vse, kar sem zapisal, menim, da je resnično in za to bom predložil dokaze. Zdaj so na vrsti obravnave, na katerih bo javnost lahko izvedela, kako so te zadeve potekale v resnici, kdo je v resnici odločal in zakaj nihče nikoli ne odgovarja za nezakonite odločitve Fursa. Slišali boste, kaj se je dogajalo v mojih primerih in si boste lahko sami ustvarili mnenje, ali so bili takšni postopki finančnih inšpektorjev zakoniti. Prav tako boste videli, kateri finančni inšpektorji so vodili te zadeve. Zato se boste lahko utemeljeno vprašali, kaj se šele dogaja drugim davčnim zavezancem, če se je to dogajalo meni kot nekdanjemu direktorju Dursa. Sploh bo zanimivo videti, kako so potekala odločanja v primerih osebnih davčnih pregledov, pri katerih je bila Majda Kerec med vodilnimi. Po vsaki obravnavi bo v medijih o Majdi Kerec več zapisov, kot jih je kdaj koli bilo v reviji Denar.

 

Obdavčitev dobičkov, ustvarjenih z virtualnimi valutami, je vedno bolj aktualno vprašanje v mnogih državah. Prijava tovrstnih dobičkov pomeni veliko administracije, saj gre za zbiranje in obdelavo tisoče podatkov. Sam sem zagovornik poenostavitev, sploh v primerih, ko obstaja verjetnost, da lahko stroški priprave in vložitve napovedi presežejo morebitne dobičke. Zadnji predlog slovenskega načina obdavčitve s sedemnajstimi členi, ki smo ga pripravili na Fursu, predvideva obdavčitev zneska unovčenja virtualnih valut. Tako je predvideno, da bi se unovčeni znesek virtualnih valut obdavčil po efektivni davčni stopnji 5 odstotkov.

 

Konec leta se je po 22 letih poslovila revija Davčno-finančna praksa, katere ustanovitev in začetek izdajanja sem predlagal leta 1999. Štejem jo za mojo revijo, ki sem jo urejal prvo leto. Nikoli ne bi nastala, če je ne bi sam zagnal. Želel sem jo ohraniti in želel sem, da bi še naprej izhajala, toda ovire so bile prevelike. Ob tej priložnosti pa bi se rad zahvalil dr. Bojanu Škofu, ki je 21 let skrbel za nemoteno izdajanje te revije.

 

V začetku tega meseca je bil objavljen Zakon o debirokratizaciji, ki je uvedel določene poenostavitve za državljane. V veljavo bo stopil čez dva dni. Preberite ga, seznanite se z novostmi in predlagajte nove poenostavitve.

 

Zakon o spremembah Zakona o dohodnini, s katerimi bi bili razbremenjeni vsi državljani, je obtičal v državnem zboru. Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov. Njihove pripombe, da bo prišlo do prevelikega izpada davčnih prihodkov, so po mojem mnenju neutemeljene, saj se z znižanjem davkov poveča potrošnja, pridobimo nove davčne zavezance in s tem nove davčne prilive, nadzorovati pa moramo tudi odhodkovno stran državnega proračuna. Prav tako opažam, da se nihče ne razburja zaradi milijonov, ki jih mora država vračati davčnim zavezancem zaradi izgubljenih davčnih postopkov.

 

Zato pričakujem in predvsem upam, da bo zmagal razum in se bo sovražnost umaknila spoštovanju vseh, tudi drugače mislečih. To mora biti naša želja in naš cilj, da lahko gremo naprej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.456
02/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.651
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.378
04/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.516
05/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.711
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.105
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.168
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.792
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 744
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.502