Komentar

Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov

Po trinajstih letih dokaj kritičnih zapisov o delu finančne uprave sem tudi sam dočakal kazensko ovadbo zaradi mojega novinarskega dela. Kazensko me je ovadila finančna inšpektorica Majda Kerec. Tožilstvo je kazensko ovadbo zavrglo, ona pa je prevzela pregon in zdaj imam kazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Obtožnica je pravnomočna, predobravnavni narok je bil v začetku tega meseca.

30.01.2022 22:59
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   Majda Kerec   ovadba   inšpektorji   Furs   Durs   davki   kriptovalute   Bojan Škof  

Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov.

Majda Kerec trdi, da sem jo razžalil, ker sem v reviji Denar zapisal o njej nekaj, za kar sem vedel, da je neresnično. Še enkrat poudarjam, da za vse, kar sem zapisal, menim, da je resnično in za to bom predložil dokaze. Zdaj so na vrsti obravnave, na katerih bo javnost lahko izvedela, kako so te zadeve potekale v resnici, kdo je v resnici odločal in zakaj nihče nikoli ne odgovarja za nezakonite odločitve Fursa. Slišali boste, kaj se je dogajalo v mojih primerih in si boste lahko sami ustvarili mnenje, ali so bili takšni postopki finančnih inšpektorjev zakoniti. Prav tako boste videli, kateri finančni inšpektorji so vodili te zadeve. Zato se boste lahko utemeljeno vprašali, kaj se šele dogaja drugim davčnim zavezancem, če se je to dogajalo meni kot nekdanjemu direktorju Dursa. Sploh bo zanimivo videti, kako so potekala odločanja v primerih osebnih davčnih pregledov, pri katerih je bila Majda Kerec med vodilnimi. Po vsaki obravnavi bo v medijih o Majdi Kerec več zapisov, kot jih je kdaj koli bilo v reviji Denar.

 

Obdavčitev dobičkov, ustvarjenih z virtualnimi valutami, je vedno bolj aktualno vprašanje v mnogih državah. Prijava tovrstnih dobičkov pomeni veliko administracije, saj gre za zbiranje in obdelavo tisoče podatkov. Sam sem zagovornik poenostavitev, sploh v primerih, ko obstaja verjetnost, da lahko stroški priprave in vložitve napovedi presežejo morebitne dobičke. Zadnji predlog slovenskega načina obdavčitve s sedemnajstimi členi, ki smo ga pripravili na Fursu, predvideva obdavčitev zneska unovčenja virtualnih valut. Tako je predvideno, da bi se unovčeni znesek virtualnih valut obdavčil po efektivni davčni stopnji 5 odstotkov.

 

Konec leta se je po 22 letih poslovila revija Davčno-finančna praksa, katere ustanovitev in začetek izdajanja sem predlagal leta 1999. Štejem jo za mojo revijo, ki sem jo urejal prvo leto. Nikoli ne bi nastala, če je ne bi sam zagnal. Želel sem jo ohraniti in želel sem, da bi še naprej izhajala, toda ovire so bile prevelike. Ob tej priložnosti pa bi se rad zahvalil dr. Bojanu Škofu, ki je 21 let skrbel za nemoteno izdajanje te revije.

 

V začetku tega meseca je bil objavljen Zakon o debirokratizaciji, ki je uvedel določene poenostavitve za državljane. V veljavo bo stopil čez dva dni. Preberite ga, seznanite se z novostmi in predlagajte nove poenostavitve.

 

Zakon o spremembah Zakona o dohodnini, s katerimi bi bili razbremenjeni vsi državljani, je obtičal v državnem zboru. Nikoli ne bom razumel, kako je mogoče, da večina ne podpira znižanja davkov. Njihove pripombe, da bo prišlo do prevelikega izpada davčnih prihodkov, so po mojem mnenju neutemeljene, saj se z znižanjem davkov poveča potrošnja, pridobimo nove davčne zavezance in s tem nove davčne prilive, nadzorovati pa moramo tudi odhodkovno stran državnega proračuna. Prav tako opažam, da se nihče ne razburja zaradi milijonov, ki jih mora država vračati davčnim zavezancem zaradi izgubljenih davčnih postopkov.

 

Zato pričakujem in predvsem upam, da bo zmagal razum in se bo sovražnost umaknila spoštovanju vseh, tudi drugače mislečih. To mora biti naša želja in naš cilj, da lahko gremo naprej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.139
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.963
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.903
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.505
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.368
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 693
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 861