Komentar

Hvala vam za svobodo, ampak sedaj potrebujemo državo, funkcionalno pravno državo

V Sloveniji smo svobode deležni že okroglih trideset let. Svobodo nam zagotavlja ustava, ki je najvišji pravni akt v državi. Ustava vsem nam zagotavlja, da lahko mislimo, govorimo in počnemo, kar pač želimo. V skladu z zakoni, se razume. A Sloveniji v tem hipu najbolj manjka država. Funkcionalna pravna država. Sloveniji manjka to, da stvari delujejo. Ne pa da imamo pogosto občutek, da v tej deželi ne deluje nič razen semaforjev. Nujno potrebujemo reforme in boljše zakone. 

 

31.01.2022 21:59
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   svoboda   država   Jean-Paul Sartre   Katrina   New Orleans   Mark Tulij Cicero   Novak Đoković   Avstralija   Alenka Bratušek   Jani Božič   Nova24tv   SDS   Tomaž Perovič   Janez Janša   Reporter   Robert Golob   Gibanje Svoboda

Janša ima kar nekaj sposobnosti in zanimiv ter bogat dar izražanja, a je avtokrat, ki namesto sposobnosti raje ceni lojalnost. Zato okoli sebe nabira nesposobne kretene, ki vanj dobesedno verujejo in mu samo prikimavajo, sposobne kadre, ki si drznejo imeti lastno mnenje, pa odpika.

Svoboda je stanje, po katerem še vedno hrepeni dobršen del človeštva. Marsikod se za svobodo borijo s puškami in tanki. Svobodo opevajo pesmi, tenkočutno in spoštljivo pa je opisana v vseh sortah literature. Pohlep, ta grozna evolucijska napaka, vgrajena v našo prirojeno zavest, je človeka ves čas gnala k podjarmitvi drugih bitij. Tudi ljudi. Svoboda pa je pomenila rešitev iz okov in je zato skozi vso zgodovino pri vseh narodih in v vseh sistemih predstavljala eno najvišjih vrednot. A zanimivo je, kot je dejal francoski filozof in pisatelj Jean-Paul Sartre, smo svobodni v vsem, le v svobodi ne. V demokraciji je svoboda nekako samoumevna, zato pa si jo številni napačno razlagajo. Že skoraj kot anarhijo, ki v dobi brezglavega potrošništva in virtualnosti vodi v idiokracijo.

 

Pogosto lahko zasledimo nauk, da svoboda brez odgovornosti ne more delovati, kajti človek se je hitro sposoben spremeniti v podivjano zver, ki kaotične razmere izkoristi za plenjenje. Morda se še spomnite na orkan Katrina, ki je pred več kot petnajstimi leti opustošil ameriško mesto New Orleans. Povzročil je orjaške poplave in prebivalce pahnil v katastrofalne razmere brezvladja. Vajeti je v roke vzela ulica. Nemudoma so se pojavile tolpe, ki so napadale, ropale in celo posiljevale nesrečnike, ki so ostali brez domov. Oboroženi tatovi so ustavljali konvoje z vodo, hrano in zdravili, zaradi česar so bili ogroženi celo bolniki v tamkajšnjih bolnišnicah. Podobni primeri se marsikje tudi danes dogajajo, a New Orleans bolšči iz statistike, saj so ZDA vendar med najrazvitejšimi na planetu, in Američani, zlasti njihov white trash, so izrazito ponosni na ameriško svobodo.

 

Naša svoboda torej ne more biti enaka svobodi ptička na veji in že rimski državni Mark Tulij Cicero je menil, da moramo biti najprej sužnji zakona, da smo lahko svobodni. Besedo suženj lahko poljubno nadomestite s čim boljšim in za današnji čas primernejšim. Dejstvo pa je, da ljudje potrebujemo red. Potrebujemo pravila. Če ni pravil in zakonov, je red omajan. Če je red omajan, se lahko hitro zgodi ulica. Kot se je pred leti v New Orleansu. Tega pa si najbrž nihče pri zdravi pameti ne želi. Žal zdrave pameti ni na pretek.

 

Številni privrženci teniškega asa Novaka Đokovića nikakor niso mogli dojeti, kako je možno, da v neki daljni deželi tako slavno osebo zaprejo v dom za migrante in mu ne dovolijo igranja na enem najpomembnejših teniških turnirjev na svetu ter mu celo zavračajo vstop v državo. Niso se mogli sprijazniti z dejstvom, da so pravila pač pravila, in da so pravila postavljena zato, da jih upoštevamo. Nismo najstniška mularija, ki se iz pravil norčuje in jih zaletavo krši. Smo odrasli, ki želimo živeti v miru. Mir zagotavljajo zakoni. Če bi Avstralija Đokovića spustila v državo in mu dovolila nastop na turnirju, bi to pomenilo, da bi morala požreti lastna pravila ter poslej meje odpreti za vse, ki se ne želijo cepiti proti covidu-19, da o izgredih, ki bi jih zagotovo povzročil naval migrantov, raje sploh ne razmišljamo.

 

V Sloveniji smo svobode deležni že okroglih trideset let. Svobodo nam zagotavlja ustava, ki je najvišji pravni akt v državi. Ustava vsem nam zagotavlja, da lahko mislimo, govorimo in počnemo kar želimo. Z zakonskimi omejitvami, se razume. Ko berete ustavo, berite tudi drobni tisk, da se ne zapletete v traparije. V ustavi piše, da je vsakomur zagotovljena pravica do svobode izražanja in marsikdo si člen razlaga čisto preveč anarhistično ter ob tem spregleda, da imamo tudi zakone, ki ščitijo dostojanstvo državljanov in kaznujejo tiste, ki svobodo govora izkoristijo za širjenje laži, obrekovanje in druge verbalne škodoželjnosti. Da ne bi prihajalo do nesporazumov, skrbi ustavno sodišče, organ, ki v primeru uporabe izrednih pravnih sredstev presoja, ali so prejšnje inštance kršile človekove pravice, ki nam jih zagotavlja ustava. Skratka, živimo v relativno dobro urejeni svobodi - ter v eni najvarnejših držav na svetu - in prav zabavno je opazovati, kako politika, zlasti sedaj, v mesecih pred volitvami, napoveduje borbo za svobodo.

 

Politiki so dobesedno obsedeni s svobodo medijev, ki si jo vsak od njih predstavlja drugače. Alenka Bratušek si svobodne medije predstavlja tako, da sama ureja, kaj bo objavljeno in kaj ne, in če ji kaj ni prav, bo avtorja preganjala vse do kod seže njena jeza. Več o tem vam lahko pove fotograf Jani Božič, ki je zaradi krivičnega pregona raje emigriral v London

 

Po drugi strani si SDS svobodo predstavlja točno tako, kot jo širi njihov medij Nova24tv, za katerega je dober poznavalec novinarstva Tomaž Perovič dejal, da ni desni, ampak strankarski medij. Resnici na ljubo je treba priznati, da premier Janez Janša svobodo razume malo po čudaško, kar je nekoč, še kot urednik tednika Demokracija, izkusil tudi urednik portala+, ki ga je Janša po telefonu grozeče posvaril: "Ne grizi roke, ki te hrani!" Avtorica tega zapisa pa vam lahko zaupa epizodo, kako je pomagala ustanoviti tednik Reporter, kjer je pisala tudi kolumno, ki se je imenovala Zadnja beseda:

 

Malo pred volitvami 2008 sem napisala besedilo z naslovom Janša, pojdi k vragu, in ko je bil tekst objavljen, je Janša - ki je bil tudi takrat premier -, poklical urednika Reporterja in ga vprašal: "Kaj pa je to na zadnji strani?" Urednik je odgovoril: "Ja … zadnja stran …" Janša je vprašal: "A pa se bo to pogosto ponavljalo?" Urednik je dejal: "Jaz upam, da ne … " In res se ni! Vidite, za razumevanje svobode morate imeti izjemno širok domet. Control freaki svobodo razumejo popolnoma drugače kot jaz, vi ali številni drugi.

 

Robert Golob, vsekakor uspešni podjetnik in po novem tudi politik, je, kot kaže, prepričan, da v Sloveniji vlada takšen manko svobode, da je stranko, ki jo je prevzel, poimenoval kar Gibanje Svoboda. Ironično je le to, da v nesvobodni skupnosti takšno gibanje sploh ne bi moglo obstajati. Sloveniji v resnici manjka nekaj drugega in skrajni čas je, da to spregledajo tako Golob kot vsi ostali.

 

Sloveniji manjka država. Funkcionalna pravna država.

 

Sloveniji manjka predvsem to, da stvari delujejo. Zelo preprosto. Ne pa da imamo pogosto občutek, da v tej deželi ne deluje nič - z izjemo semaforjev. Janša ima kar nekaj sposobnosti in zanimiv ter bogat dar izražanja, a je avtokrat, ki namesto sposobnosti raje ceni lojalnost. Zato okoli sebe nabira nesposobne kretene, ki vanj dobesedno verujejo in mu samo prikimavajo, sposobne kadre, ki si drznejo imeti lastno mnenje, pa odpika. Zato stvari v državi funkcionirajo nekako tako, kot v štosu, ko Janša pride nekam na vas in vpraša narod češ, a kaj potrebujete? Ljudje pojamrajo, ja, vodovod nam ne dela, to bi res potrebovali. Janša nemudoma prime mobilni telefon in pokliče pristojnega ministra češ, halo, v tej vasi nimajo vodovoda, takoj zrihtaj! Nakar se obrne k vaščanom in jim reče, vodovod je urejen, a potrebujete še kaj? Pa eden od prebivalcev vasi previdno reče: "Ja, če bi nam lahko telefonski signal napeljali, bi bilo res super … "

 

Upam, da razumete. Svoboda brez vodovodne ureditve in telefonske napeljave sama po sebi ne pomeni veliko. Zato so nujne reforme. Nujna je reforma zdravstvenega sistema, ki se že tako podira, sedaj, v času epidemije covida-19 pa se je izkazalo, da je naše javno zdravstvo že (skoraj) zlomljeno. Nujna je pokojninska reforma, nujna je socialna reforma, nujno je preoblikovanje državnega gospodarstva. O podrobnostih morda kdaj drugič. Pred leti je obstajala Državljanska lista Gregorja Viranta, ki je kampanjo gradila na obljubah reform, a verjeli ali ne, te nikoli niso bile zares pripravljene. Bilo je veliko govora, dejanj pa skoraj nič. Morda ni bilo časa za konkretno delo, ker so vodilni v stranki čas raje namenjali sestankovanju z znanimi lobisti. Ob viskiju.

 

Čeprav se zdi, da je za spremembe že prepozno, je vseeno bolje pozno kot nikoli. Spremembe potrebujemo. Na boljše. Ta hip prav zares ne potrebujemo še več svobode, ker itak ne vemo, kaj bi z njo, če sistem, v katerem živimo, ne deluje kot bi moral. Zato potrebujemo državo, v kateri svoboda ne bo samoumevna, ampak zopet spoštovana. Saj veste - kot v poeziji, kot v knjigah.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.289
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.690
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.598
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.557
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.420
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 984
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.093
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 938
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 635
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.158