Komentar

Hvala vam za svobodo, ampak sedaj potrebujemo državo, funkcionalno pravno državo

V Sloveniji smo svobode deležni že okroglih trideset let. Svobodo nam zagotavlja ustava, ki je najvišji pravni akt v državi. Ustava vsem nam zagotavlja, da lahko mislimo, govorimo in počnemo, kar pač želimo. V skladu z zakoni, se razume. A Sloveniji v tem hipu najbolj manjka država. Funkcionalna pravna država. Sloveniji manjka to, da stvari delujejo. Ne pa da imamo pogosto občutek, da v tej deželi ne deluje nič razen semaforjev. Nujno potrebujemo reforme in boljše zakone. 

 

31.01.2022 21:59
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   svoboda   država   Jean-Paul Sartre   Katrina   New Orleans   Mark Tulij Cicero   Novak Đoković   Avstralija   Alenka Bratušek   Jani Božič   Nova24tv   SDS   Tomaž Perovič   Janez Janša   Reporter   Robert Golob   Gibanje Svoboda

Janša ima kar nekaj sposobnosti in zanimiv ter bogat dar izražanja, a je avtokrat, ki namesto sposobnosti raje ceni lojalnost. Zato okoli sebe nabira nesposobne kretene, ki vanj dobesedno verujejo in mu samo prikimavajo, sposobne kadre, ki si drznejo imeti lastno mnenje, pa odpika.

Svoboda je stanje, po katerem še vedno hrepeni dobršen del človeštva. Marsikod se za svobodo borijo s puškami in tanki. Svobodo opevajo pesmi, tenkočutno in spoštljivo pa je opisana v vseh sortah literature. Pohlep, ta grozna evolucijska napaka, vgrajena v našo prirojeno zavest, je človeka ves čas gnala k podjarmitvi drugih bitij. Tudi ljudi. Svoboda pa je pomenila rešitev iz okov in je zato skozi vso zgodovino pri vseh narodih in v vseh sistemih predstavljala eno najvišjih vrednot. A zanimivo je, kot je dejal francoski filozof in pisatelj Jean-Paul Sartre, smo svobodni v vsem, le v svobodi ne. V demokraciji je svoboda nekako samoumevna, zato pa si jo številni napačno razlagajo. Že skoraj kot anarhijo, ki v dobi brezglavega potrošništva in virtualnosti vodi v idiokracijo.

 

Pogosto lahko zasledimo nauk, da svoboda brez odgovornosti ne more delovati, kajti človek se je hitro sposoben spremeniti v podivjano zver, ki kaotične razmere izkoristi za plenjenje. Morda se še spomnite na orkan Katrina, ki je pred več kot petnajstimi leti opustošil ameriško mesto New Orleans. Povzročil je orjaške poplave in prebivalce pahnil v katastrofalne razmere brezvladja. Vajeti je v roke vzela ulica. Nemudoma so se pojavile tolpe, ki so napadale, ropale in celo posiljevale nesrečnike, ki so ostali brez domov. Oboroženi tatovi so ustavljali konvoje z vodo, hrano in zdravili, zaradi česar so bili ogroženi celo bolniki v tamkajšnjih bolnišnicah. Podobni primeri se marsikje tudi danes dogajajo, a New Orleans bolšči iz statistike, saj so ZDA vendar med najrazvitejšimi na planetu, in Američani, zlasti njihov white trash, so izrazito ponosni na ameriško svobodo.

 

Naša svoboda torej ne more biti enaka svobodi ptička na veji in že rimski državni Mark Tulij Cicero je menil, da moramo biti najprej sužnji zakona, da smo lahko svobodni. Besedo suženj lahko poljubno nadomestite s čim boljšim in za današnji čas primernejšim. Dejstvo pa je, da ljudje potrebujemo red. Potrebujemo pravila. Če ni pravil in zakonov, je red omajan. Če je red omajan, se lahko hitro zgodi ulica. Kot se je pred leti v New Orleansu. Tega pa si najbrž nihče pri zdravi pameti ne želi. Žal zdrave pameti ni na pretek.

 

Številni privrženci teniškega asa Novaka Đokovića nikakor niso mogli dojeti, kako je možno, da v neki daljni deželi tako slavno osebo zaprejo v dom za migrante in mu ne dovolijo igranja na enem najpomembnejših teniških turnirjev na svetu ter mu celo zavračajo vstop v državo. Niso se mogli sprijazniti z dejstvom, da so pravila pač pravila, in da so pravila postavljena zato, da jih upoštevamo. Nismo najstniška mularija, ki se iz pravil norčuje in jih zaletavo krši. Smo odrasli, ki želimo živeti v miru. Mir zagotavljajo zakoni. Če bi Avstralija Đokovića spustila v državo in mu dovolila nastop na turnirju, bi to pomenilo, da bi morala požreti lastna pravila ter poslej meje odpreti za vse, ki se ne želijo cepiti proti covidu-19, da o izgredih, ki bi jih zagotovo povzročil naval migrantov, raje sploh ne razmišljamo.

 

V Sloveniji smo svobode deležni že okroglih trideset let. Svobodo nam zagotavlja ustava, ki je najvišji pravni akt v državi. Ustava vsem nam zagotavlja, da lahko mislimo, govorimo in počnemo kar želimo. Z zakonskimi omejitvami, se razume. Ko berete ustavo, berite tudi drobni tisk, da se ne zapletete v traparije. V ustavi piše, da je vsakomur zagotovljena pravica do svobode izražanja in marsikdo si člen razlaga čisto preveč anarhistično ter ob tem spregleda, da imamo tudi zakone, ki ščitijo dostojanstvo državljanov in kaznujejo tiste, ki svobodo govora izkoristijo za širjenje laži, obrekovanje in druge verbalne škodoželjnosti. Da ne bi prihajalo do nesporazumov, skrbi ustavno sodišče, organ, ki v primeru uporabe izrednih pravnih sredstev presoja, ali so prejšnje inštance kršile človekove pravice, ki nam jih zagotavlja ustava. Skratka, živimo v relativno dobro urejeni svobodi - ter v eni najvarnejših držav na svetu - in prav zabavno je opazovati, kako politika, zlasti sedaj, v mesecih pred volitvami, napoveduje borbo za svobodo.

 

Politiki so dobesedno obsedeni s svobodo medijev, ki si jo vsak od njih predstavlja drugače. Alenka Bratušek si svobodne medije predstavlja tako, da sama ureja, kaj bo objavljeno in kaj ne, in če ji kaj ni prav, bo avtorja preganjala vse do kod seže njena jeza. Več o tem vam lahko pove fotograf Jani Božič, ki je zaradi krivičnega pregona raje emigriral v London

 

Po drugi strani si SDS svobodo predstavlja točno tako, kot jo širi njihov medij Nova24tv, za katerega je dober poznavalec novinarstva Tomaž Perovič dejal, da ni desni, ampak strankarski medij. Resnici na ljubo je treba priznati, da premier Janez Janša svobodo razume malo po čudaško, kar je nekoč, še kot urednik tednika Demokracija, izkusil tudi urednik portala+, ki ga je Janša po telefonu grozeče posvaril: "Ne grizi roke, ki te hrani!" Avtorica tega zapisa pa vam lahko zaupa epizodo, kako je pomagala ustanoviti tednik Reporter, kjer je pisala tudi kolumno, ki se je imenovala Zadnja beseda:

 

Malo pred volitvami 2008 sem napisala besedilo z naslovom Janša, pojdi k vragu, in ko je bil tekst objavljen, je Janša - ki je bil tudi takrat premier -, poklical urednika Reporterja in ga vprašal: "Kaj pa je to na zadnji strani?" Urednik je odgovoril: "Ja … zadnja stran …" Janša je vprašal: "A pa se bo to pogosto ponavljalo?" Urednik je dejal: "Jaz upam, da ne … " In res se ni! Vidite, za razumevanje svobode morate imeti izjemno širok domet. Control freaki svobodo razumejo popolnoma drugače kot jaz, vi ali številni drugi.

 

Robert Golob, vsekakor uspešni podjetnik in po novem tudi politik, je, kot kaže, prepričan, da v Sloveniji vlada takšen manko svobode, da je stranko, ki jo je prevzel, poimenoval kar Gibanje Svoboda. Ironično je le to, da v nesvobodni skupnosti takšno gibanje sploh ne bi moglo obstajati. Sloveniji v resnici manjka nekaj drugega in skrajni čas je, da to spregledajo tako Golob kot vsi ostali.

 

Sloveniji manjka država. Funkcionalna pravna država.

 

Sloveniji manjka predvsem to, da stvari delujejo. Zelo preprosto. Ne pa da imamo pogosto občutek, da v tej deželi ne deluje nič - z izjemo semaforjev. Janša ima kar nekaj sposobnosti in zanimiv ter bogat dar izražanja, a je avtokrat, ki namesto sposobnosti raje ceni lojalnost. Zato okoli sebe nabira nesposobne kretene, ki vanj dobesedno verujejo in mu samo prikimavajo, sposobne kadre, ki si drznejo imeti lastno mnenje, pa odpika. Zato stvari v državi funkcionirajo nekako tako, kot v štosu, ko Janša pride nekam na vas in vpraša narod češ, a kaj potrebujete? Ljudje pojamrajo, ja, vodovod nam ne dela, to bi res potrebovali. Janša nemudoma prime mobilni telefon in pokliče pristojnega ministra češ, halo, v tej vasi nimajo vodovoda, takoj zrihtaj! Nakar se obrne k vaščanom in jim reče, vodovod je urejen, a potrebujete še kaj? Pa eden od prebivalcev vasi previdno reče: "Ja, če bi nam lahko telefonski signal napeljali, bi bilo res super … "

 

Upam, da razumete. Svoboda brez vodovodne ureditve in telefonske napeljave sama po sebi ne pomeni veliko. Zato so nujne reforme. Nujna je reforma zdravstvenega sistema, ki se že tako podira, sedaj, v času epidemije covida-19 pa se je izkazalo, da je naše javno zdravstvo že (skoraj) zlomljeno. Nujna je pokojninska reforma, nujna je socialna reforma, nujno je preoblikovanje državnega gospodarstva. O podrobnostih morda kdaj drugič. Pred leti je obstajala Državljanska lista Gregorja Viranta, ki je kampanjo gradila na obljubah reform, a verjeli ali ne, te nikoli niso bile zares pripravljene. Bilo je veliko govora, dejanj pa skoraj nič. Morda ni bilo časa za konkretno delo, ker so vodilni v stranki čas raje namenjali sestankovanju z znanimi lobisti. Ob viskiju.

 

Čeprav se zdi, da je za spremembe že prepozno, je vseeno bolje pozno kot nikoli. Spremembe potrebujemo. Na boljše. Ta hip prav zares ne potrebujemo še več svobode, ker itak ne vemo, kaj bi z njo, če sistem, v katerem živimo, ne deluje kot bi moral. Zato potrebujemo državo, v kateri svoboda ne bo samoumevna, ampak zopet spoštovana. Saj veste - kot v poeziji, kot v knjigah.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.048
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.697
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.740
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.394
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.095
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 593
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.329
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445