Komentar

Desnica je od prej dominantnih levičarjev prevzela eksekutorske manire in se lotila žensk

Oplemeniteni z madžarskim kapitalom in ojunačeni z ogrskim pogumom slovenski desničarji zlivajo gnojnico vsepovprek, še posebej radi pa se lotijo močnih, pogumnih in glasnih žensk. Razglašajo jih za "fuknjene", namigujejo, da bi jim bilo potrebno odvzeti pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok in jim oporekajo celo sodelovanje v športnih tekmovanjih, kot so smučarski skoki. Oko za oko, zob za zob je starodavna fraza, ta hip še kako aktualna. A če bomo prihodnost gradili na maščevanju, bomo kmalu vsi slepi in brez zob.

 

09.02.2022 00:23
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   desnica   levica   Nika Kovač   Vinko Vasle   drhal   Uroš Urbanija   splav   Slovenija   SFRJ   Poljska   Urška Bogataj   Nika Križnar   Peking   Gloria Kotnik

Desnica bi morala predstavljati žlahtno konservativni in razumni antipod povampirjeni opoziciji, a se je tokom vladanja opijanila z močjo in se še sama spreobrnila v nasilno drhal.

Pravica do svobodnega mišljenja in izražanja sodi med pet fundamentalnih človekovih pravic in pripada vsakemu od nas, a kljub temu se zdi, da na desnici v zadnjih letih naravnost tekmujejo v nizkotnosti - how low can you go. Predvolilna kampanja je tekmovanje. V pljuvanju. Podobno kot na festivalu, ki ga vsak drugi vikend v juliju tradicionalno pripravijo v Taalketni na Aljaski. Iz napihnjenih balonov pokajo iztrebke losov in poskušajo z njimi zadeti tarče. Kdor uspe, dobi nagrado. Četudi se pri tem umaže. Kdor se poda v slovensko politiko, pa se umazaniji ne more izogniti.

 

Originalna misel je kot izvirni greh, oboje se je zgodilo že davno, še preden so se vaši starši sploh spoznali, je modra misel pikre ameriške avtorice Fran Lebowitz in na desnici niso prav nič inovativni v izvajanju medijskih linčev. Nič novega niso izumili. Oplemeniteni z madžarskim kapitalom in ojunačeni z ogrskim pogumom brezsramno zlivajo gnojnico vsepovprek. Le redko z argumenti. 

 

Bizarno je, kako so Oni -, ki so toliko let ječali v opoziciji ter v strahu molčali v prejšnjem režimu - sedaj, ko končno imajo svoje medije, prevzeli vse slabe navade iz jugoslovanskega komunizma ter postali še hujši od prej dominantnih levičarskih eksekutorjev. Proti jurišanju sedanjih desnih medijev ter posameznikov je celo Mladina izpred dvajsetih let - ko je tedensko z nesmisli nabijala Marjana Podobnika -, videti čisto spodoben humoristični list.

 

Še posebej radi si desničarji za tarče izbero ženske. Še posebej pogumne in glasne ženske, ki imajo veliko za povedati. Kot je Nika Kovač z Inštituta 8. marec. Oproda vladajočih Vinko Vasle je iz balona iztisnil losov kakec in Niko umazal z besedami, da je "fuknjena, ker ji je tableta popustila". Spor bosta reševala na sodišču. Držim pesti za Niko. V prejšnjem režimu je oblast pogosto zlorabljala psihiatrijo v politične namene in številni, ki jih je partija vzela na piko, so končali v umobolnicah, nato pa so preprosto izginili. Če so jih razglasili za zmešane in jih samo izobčili, so jo še dobro odnesli. Nezamisljivo, da se v 21. stoletju ljudje obmetavajo s psihiatričnimi izrazi, predelanimi v zmerljivke. Proti medijskemu bullyingu se je potrebno boriti, čeprav se zdi, da gre za nikoli končano bitko.

 

Enako kot se je potrebno boriti za pravice, ki so nam že desetletja dane in so za večino od nas samoumevne. Ena od njih je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok oziroma pravica do splava. Direktor vladnega Urada za komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija se je spotaknil ob nacionalkino predstavitev monografije Pravica do abortusa z besedami, da gre za "izjemno perečo tematiko". Saj ne, da bi človek goreče zagovarjal splav -, to je vseeno težak poseg v telo -, toda pravice do svobodne izbire si ne smemo dovoliti odvzeti. Če dovolimo, da nam vzamejo eno pravico, bodo ostale popadale kot domine. Že odpiranje takšnih razprav je lahko nesmiselno in sodi le med zamegljevanje pomembnih stvari. Vprašanje splava je v teh krajih odgovor dobilo že leta 1952, ko je bila v SFRJ uzakonjena pravica do umetne prekinitve nosečnosti in tukaj prav zares nikoli ne bo Poljska. Dokler ima razum še kaj besede.

 

Desnica postaja tudi zatočišče neke sorte incelov, ki po internetih napadajo dobitnici olimpijskih medalj v smučarskih skokih Urško Bogataj in Niko Križnar. Eden od njih je zapisal, da bi morala dekleta biti doma in imeti družino, ne pa da se gredo neke športe. Če povzamem:

 

"Ta majhnost žensk, ki se morajo na vsak način siliti v ospredje, pa je pomilovanja vredna in govori zgolj o veliki bolečini teh deklet in žensk, ki jim nihče ne pove, da bi bile srečne zgolj kot matere ali nune."

 

Namenoma ne omenjam avtorjev dotičnih besed, z razlogom, ker so me nekoč že ozmerjali s potencialno morilko še nerojenih otročičkov, jaz pa imam raje mir v življenju, brez pobesnelih množic incelov in losovih iztrebkov. Nebesom hvala, da je na olimpijskih igrah v Pekingu (bronasto) medaljo osvojila tudi naša deskarka na snegu Gloria Kotnik, in da je televizijski komentator ob tem vsaj desetkrat poudaril, da je ta močna in pogumna dama že rodila otroka. Ob tem bi usta incelov, ki slednjega nikoli ne bodo zmožni iztisniti iz sebe, morala ostati za zmeraj zaprta.

 

Desnica bi morala predstavljati žlahtno konservativni in razumni antipod povampirjeni opoziciji, a se je tokom vladanja opijanila z močjo in se še sama spreobrnila v nasilno drhal. Zdi se, da nevarnosti vidi za vsakim vogalom. Zdi se, da živi samo še za revanšizem.

 

Oko za oko, zob za zob, je starodavna fraza, ta hip še kako aktualna. A če bomo prihodnost gradili na takšen način, na maščevanju, bomo kmalu vsi slepi in brez zob, če zaključim z besedami znamenitega indijskega mirovnika in politika Mahatme Gandhija.

 

Saj se razumemo, kajne?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Zločini brez zločincev in evtanazija
16
04.08.2023 21:38
Bodimo jasni, pristaši evtanazije niso iz vrst zdravnikov, ki ljudem pomagajo k boljšemu zdravju, večji življenjski sreči in ... Več.
Piše: Andrej Jemec
Asta, basta! (Dovolj te imamo, tovarišica ministrica za nekulturo!)
23
03.08.2023 09:59
Asta Vrečko uvaja državno kulturo. Takšno, ki poskrbi za točno določen del kulturnega establišmenta. Namreč tistega pravega, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto Meloni: Od klišejske podobe neofašistke do vse bolj vplivne evropske konservativne političarke
9
02.08.2023 11:30
Po skoraj letu vladanja italijanske premierke Giorgie Meloni si načeloma lahko odahnemo, kajti vsaj kar se tiče italijanske ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.832
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.489
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.474
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.444
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.189
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.585
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 464
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.855