Komentar

Desnica je od prej dominantnih levičarjev prevzela eksekutorske manire in se lotila žensk

Oplemeniteni z madžarskim kapitalom in ojunačeni z ogrskim pogumom slovenski desničarji zlivajo gnojnico vsepovprek, še posebej radi pa se lotijo močnih, pogumnih in glasnih žensk. Razglašajo jih za "fuknjene", namigujejo, da bi jim bilo potrebno odvzeti pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok in jim oporekajo celo sodelovanje v športnih tekmovanjih, kot so smučarski skoki. Oko za oko, zob za zob je starodavna fraza, ta hip še kako aktualna. A če bomo prihodnost gradili na maščevanju, bomo kmalu vsi slepi in brez zob.

 

09.02.2022 00:23
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   desnica   levica   Nika Kovač   Vinko Vasle   drhal   Uroš Urbanija   splav   Slovenija   SFRJ   Poljska   Urška Bogataj   Nika Križnar   Peking   Gloria Kotnik

Desnica bi morala predstavljati žlahtno konservativni in razumni antipod povampirjeni opoziciji, a se je tokom vladanja opijanila z močjo in se še sama spreobrnila v nasilno drhal.

Pravica do svobodnega mišljenja in izražanja sodi med pet fundamentalnih človekovih pravic in pripada vsakemu od nas, a kljub temu se zdi, da na desnici v zadnjih letih naravnost tekmujejo v nizkotnosti - how low can you go. Predvolilna kampanja je tekmovanje. V pljuvanju. Podobno kot na festivalu, ki ga vsak drugi vikend v juliju tradicionalno pripravijo v Taalketni na Aljaski. Iz napihnjenih balonov pokajo iztrebke losov in poskušajo z njimi zadeti tarče. Kdor uspe, dobi nagrado. Četudi se pri tem umaže. Kdor se poda v slovensko politiko, pa se umazaniji ne more izogniti.

 

Originalna misel je kot izvirni greh, oboje se je zgodilo že davno, še preden so se vaši starši sploh spoznali, je modra misel pikre ameriške avtorice Fran Lebowitz in na desnici niso prav nič inovativni v izvajanju medijskih linčev. Nič novega niso izumili. Oplemeniteni z madžarskim kapitalom in ojunačeni z ogrskim pogumom brezsramno zlivajo gnojnico vsepovprek. Le redko z argumenti. 

 

Bizarno je, kako so Oni -, ki so toliko let ječali v opoziciji ter v strahu molčali v prejšnjem režimu - sedaj, ko končno imajo svoje medije, prevzeli vse slabe navade iz jugoslovanskega komunizma ter postali še hujši od prej dominantnih levičarskih eksekutorjev. Proti jurišanju sedanjih desnih medijev ter posameznikov je celo Mladina izpred dvajsetih let - ko je tedensko z nesmisli nabijala Marjana Podobnika -, videti čisto spodoben humoristični list.

 

Še posebej radi si desničarji za tarče izbero ženske. Še posebej pogumne in glasne ženske, ki imajo veliko za povedati. Kot je Nika Kovač z Inštituta 8. marec. Oproda vladajočih Vinko Vasle je iz balona iztisnil losov kakec in Niko umazal z besedami, da je "fuknjena, ker ji je tableta popustila". Spor bosta reševala na sodišču. Držim pesti za Niko. V prejšnjem režimu je oblast pogosto zlorabljala psihiatrijo v politične namene in številni, ki jih je partija vzela na piko, so končali v umobolnicah, nato pa so preprosto izginili. Če so jih razglasili za zmešane in jih samo izobčili, so jo še dobro odnesli. Nezamisljivo, da se v 21. stoletju ljudje obmetavajo s psihiatričnimi izrazi, predelanimi v zmerljivke. Proti medijskemu bullyingu se je potrebno boriti, čeprav se zdi, da gre za nikoli končano bitko.

 

Enako kot se je potrebno boriti za pravice, ki so nam že desetletja dane in so za večino od nas samoumevne. Ena od njih je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok oziroma pravica do splava. Direktor vladnega Urada za komuniciranje (UKOM) Uroš Urbanija se je spotaknil ob nacionalkino predstavitev monografije Pravica do abortusa z besedami, da gre za "izjemno perečo tematiko". Saj ne, da bi človek goreče zagovarjal splav -, to je vseeno težak poseg v telo -, toda pravice do svobodne izbire si ne smemo dovoliti odvzeti. Če dovolimo, da nam vzamejo eno pravico, bodo ostale popadale kot domine. Že odpiranje takšnih razprav je lahko nesmiselno in sodi le med zamegljevanje pomembnih stvari. Vprašanje splava je v teh krajih odgovor dobilo že leta 1952, ko je bila v SFRJ uzakonjena pravica do umetne prekinitve nosečnosti in tukaj prav zares nikoli ne bo Poljska. Dokler ima razum še kaj besede.

 

Desnica postaja tudi zatočišče neke sorte incelov, ki po internetih napadajo dobitnici olimpijskih medalj v smučarskih skokih Urško Bogataj in Niko Križnar. Eden od njih je zapisal, da bi morala dekleta biti doma in imeti družino, ne pa da se gredo neke športe. Če povzamem:

 

"Ta majhnost žensk, ki se morajo na vsak način siliti v ospredje, pa je pomilovanja vredna in govori zgolj o veliki bolečini teh deklet in žensk, ki jim nihče ne pove, da bi bile srečne zgolj kot matere ali nune."

 

Namenoma ne omenjam avtorjev dotičnih besed, z razlogom, ker so me nekoč že ozmerjali s potencialno morilko še nerojenih otročičkov, jaz pa imam raje mir v življenju, brez pobesnelih množic incelov in losovih iztrebkov. Nebesom hvala, da je na olimpijskih igrah v Pekingu (bronasto) medaljo osvojila tudi naša deskarka na snegu Gloria Kotnik, in da je televizijski komentator ob tem vsaj desetkrat poudaril, da je ta močna in pogumna dama že rodila otroka. Ob tem bi usta incelov, ki slednjega nikoli ne bodo zmožni iztisniti iz sebe, morala ostati za zmeraj zaprta.

 

Desnica bi morala predstavljati žlahtno konservativni in razumni antipod povampirjeni opoziciji, a se je tokom vladanja opijanila z močjo in se še sama spreobrnila v nasilno drhal. Zdi se, da nevarnosti vidi za vsakim vogalom. Zdi se, da živi samo še za revanšizem.

 

Oko za oko, zob za zob, je starodavna fraza, ta hip še kako aktualna. A če bomo prihodnost gradili na takšen način, na maščevanju, bomo kmalu vsi slepi in brez zob, če zaključim z besedami znamenitega indijskega mirovnika in politika Mahatme Gandhija.

 

Saj se razumemo, kajne?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
29
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
Rimska revolucija ali kako je Giorgia Meloni nemudoma postavila koalicijska partnerja, alfa samca Berlusconija in Salvinija, na svoje mesto
7
25.10.2022 21:20
Naša zahodna soseda je dobila novo premierko, prvo žensko za krmilom vlade. Giorgia Meloni niti slučajno ni kot Liz Truss, kot ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.352
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.812
03/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.637
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.864
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.422
06/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.667
07/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.627
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 920
09/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 839
10/
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
Tilen Majnardi
Ogledov: 2.669