Komentar

"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli!"

Kako prisiliti odgovorne, da odgovorijo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se ne da? Smo na takšni razvojni stopnji, da se ne da doseči, da bi odgovorni odgovarjali jasno in enoznačno in razumljivo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se res ne da? Je pristojni minister zadovoljen z odgovorom tega gospoda? Nima komentarja? A res? Kaj pa njegov nadrejeni, predsednik vlade, je zadovoljen z odgovorom pristojnega ministra? Nima komentarja? Se v to ne spušča? A res? Kaj pa nadrejeni nad predsednikom vlade? Tisti, ki mu je dal mandat, Državni zbor? Ni pristojen? A ja? Kaj pa nadrejeni nad Državnim zborom? Ki so ga izvolili? Niso pristojni? Ne morejo nič narediti? A res? Je državljanom Slovenije morda vseeno, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Ali niso izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso!? Še enkrat: So državljani Slovenije izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso? So!

11.02.2022 23:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   elektrika   Slovenija   cena   Branko Kelemina   SDS   državni zbor   Televizija Slovenije

Po več kot dvajsetih letih se zdi, da smo državljani končno dobili nekakšen odgovor na vprašanje, kam gre dobiček od prodaje elektrike.

Kot državljana, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja s Slovenijo, me je zadnje čase presenetilo, kako bo nekdo dobiček od prodaje elektrike, ki mu je po pogodbi dodeljen kot nagrada - in bo po napovedih znašala blizu milijona evrov, podaril v dobrodelne namene. Pravzaprav tistim, ki so s plačilom položnic krivi za ta dobiček, torej nekako nazaj nam, državljanom. Preden mi kdorkoli odgovori na naslovno vprašanje, pa tale resnična zgodba izpred 20 let.

 

Jeseni  2001 je bila precej v ospredju novica o nastajanju parlamentarne preiskovalne komisije za nadzor nad dogajanjem v elektrogospodarstvu. Preko medijev smo državljani lahko sklepali, da zato, ker se na tem področju enostavno ne ve več, kdo pije in kdo plača. Predsednik te komisije je postal opozicijski poslanec Branko Kelemina (SDS). Ker sem vedel, da so bili moji poskusi organiziranja različnih oblik argumentacije Aktivnih državljanov okrog največjih javnih problemov, ki sem jih izvajal v svojem mandatnem obdobju v Državnem zboru (1997-2000) kot svetovalec predsednika Državnega zbora, s strani nekaterih poslancev SDS dokaj dobro sprejeti, sem sredi novembra 2001 Kelemini poslal ponudbo za sodelovanje v njegovi parlamentarni komisiji na osnovi določene metode argumentacije, ki sem jo v omenjenem obdobju mojega delovanja v Državnem zboru že nekajkrat preizkušal. Posebej sem v ponudbi poudaril, da lahko s tako metodo bolj verjetno preprečimo, da se bodo preiskovanci izmikali v neodgovor. Kar nekaj tednov je minilo, a odgovora od Kelemine nisem dobil. Pa se je 12. decembra 2001 pojavil na Televiziji Slovenija prispevek o Keleminovi komisiji. Naslednji dan sem Kelemini in nekaterim medijem poslal Odprto  pismo, ki je izgledalo takole:

 

 

Spoštovani g. Branko Kelemina

 

V televizijskem dnevniku včeraj, 12.12.2001, se je v izseku iz dela Vaše parlamentarne preiskovalne komisije, pojavil nek gospod, očitno odgovorna oseba (se opravičujem, ker si nisem zapomnil njegovega imena) in izjavil približno takole: "Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli; ne od mene, ne od kogarkoli drugega."

 

Seveda sem bil šokiran, posebej ker sem Vas osebno v svoji ponudbi pred nekaj tedni opozarjal na možnost takih odgovorov. In Vas tokrat v obliki odprtega pisma, gospod Kelemina, sprašujem: Kako prisiliti odgovorne, da odgovorijo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se ne da? Smo na takšni razvojni stopnji, da se ne da doseči, da bi odgovorni odgovarjali jasno in enoznačno in razumljivo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se res ne da? Je pristojni minister zadovoljen z odgovorom tega gospoda? Nima komentarja? A res? Kaj pa njegov nadrejeni, predsednik vlade, je zadovoljen z odgovorom pristojnega ministra? Nima komentarja? Se v to ne spušča? A res? Kaj pa nadrejeni nad predsednikom vlade? Tisti, ki mu je dal mandat, Državni zbor? Ni pristojen? A ja? Kaj pa nadrejeni nad Državnim zborom? Ki so ga izvolili? Niso pristojni? Ne morejo nič narediti? A res? Je državljanom Slovenije morda vseeno, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Ali niso izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso!? Še enkrat: So državljani Slovenije izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso?

 

So!! To bi odgovorila večina državljanov Slovenije! Ne da bi za to potrebovali referendum! Ker jih niso izvolili za prav nič drugega kot za to, da so vprašanja skupnega pomena odgovorjena! In dobiček od prodaje elektrike je skupna zadeva in ni stvar tam nekih neznanih falotov! Ves sistem državnih institucij je postavljen za to, da so vprašanja skupnega pomena odgovorjena! To je absolutna norma demokracije.

 

In sedaj nazaj po hierarhični lestvici od državljanov Slovenije preko Državnega zbora do tistega ki BO (!) odgovoril. Mi je prav žal, gospod Kelemina, to je naporna pot. Bo vzelo čas in denar. Odločili smo se za demokracijo in ta tudi nekaj stane. In odgovarjati na taka vprašanja je absolutna norma demokracije. To je brez najmanjšega dvoma odgovor večine državljanov Slovenije. Vem. Določeni primeri dokazovanja in sprenevedanja in neodgovarjanja se vlečejo in vlečejo. Hudičevo draga in naporna je ta demokracija! O, kje si, ljuba Marija Terezija in dragi Tito, je bilo tako enostavno živeti pod prosvetljenimi absolutisti! Le kdo si je izmislil to naporno demokracijo! Ampak odhod iz balkanizma je le preko uveljavitve demokracije. Smo se za to odločili ali ne? In demokracija je dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje "Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?" In demokracija je, da se ne sprijazniš z odgovorom "Tega vam ne bo odgovoril nihče." Sprijazniti se s tem pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem pomeni obrniti se stran od demokracije. 

 

 

Pisma ni objavil noben medij, tudi poslanec Branko Kelemina mi ni odgovoril. A te dni, po več kot dvajsetih letih, se zdi, da smo državljani končno dobili nekakšen odgovor. Pa ste, spoštovani državljani, zadovoljni s tem odgovorom? Kam gre dobiček od prodaje elektrike? Ki nastane, dobiček namreč, predvsem zaradi tega, ker je nekdo pač postavil neko dovolj visoko številko na vašo položnico za plačilo elektrike, ki jo morate plačati, če nočete, da vam jo zaradi neplačila izklopijo, in na katere višino, številke namreč, nimate prav nikakršnega vpliva. Čeprav se je zadnja leta pojavilo kar nekaj ponudnikov elektrike, ki pa so itak bolj ali manj vsi v državni lasti (da se ne spuščam še v vse detajle te igre), so končni rezultat nekakšne "različne" cene. S tistim, kar vam prileti iz vtičnice, še vedno upravlja samo in edino država. In z dobičkom tudi.  

 

Še vedno - enako kot pred dvajsetimi leti - vem, kaj bi odgovorila večina državljanov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
20
09.06.2023 10:35
Šestdeset let po Kennedyjevem uvodnem govoru na washingtonski Ameriški univerzi se je treba še vedno naučiti ključnih lekcij o ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.380
02/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.609
03/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.516
04/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.850
05/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.263
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 974
08/
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 618
09/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.789
10/
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
Valerio Fabbri
Ogledov: 359