Komentar

"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli!"

Kako prisiliti odgovorne, da odgovorijo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se ne da? Smo na takšni razvojni stopnji, da se ne da doseči, da bi odgovorni odgovarjali jasno in enoznačno in razumljivo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se res ne da? Je pristojni minister zadovoljen z odgovorom tega gospoda? Nima komentarja? A res? Kaj pa njegov nadrejeni, predsednik vlade, je zadovoljen z odgovorom pristojnega ministra? Nima komentarja? Se v to ne spušča? A res? Kaj pa nadrejeni nad predsednikom vlade? Tisti, ki mu je dal mandat, Državni zbor? Ni pristojen? A ja? Kaj pa nadrejeni nad Državnim zborom? Ki so ga izvolili? Niso pristojni? Ne morejo nič narediti? A res? Je državljanom Slovenije morda vseeno, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Ali niso izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso!? Še enkrat: So državljani Slovenije izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso? So!

11.02.2022 23:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   elektrika   Slovenija   cena   Branko Kelemina   SDS   državni zbor   Televizija Slovenije

Po več kot dvajsetih letih se zdi, da smo državljani končno dobili nekakšen odgovor na vprašanje, kam gre dobiček od prodaje elektrike.

Kot državljana, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja s Slovenijo, me je zadnje čase presenetilo, kako bo nekdo dobiček od prodaje elektrike, ki mu je po pogodbi dodeljen kot nagrada - in bo po napovedih znašala blizu milijona evrov, podaril v dobrodelne namene. Pravzaprav tistim, ki so s plačilom položnic krivi za ta dobiček, torej nekako nazaj nam, državljanom. Preden mi kdorkoli odgovori na naslovno vprašanje, pa tale resnična zgodba izpred 20 let.

 

Jeseni  2001 je bila precej v ospredju novica o nastajanju parlamentarne preiskovalne komisije za nadzor nad dogajanjem v elektrogospodarstvu. Preko medijev smo državljani lahko sklepali, da zato, ker se na tem področju enostavno ne ve več, kdo pije in kdo plača. Predsednik te komisije je postal opozicijski poslanec Branko Kelemina (SDS). Ker sem vedel, da so bili moji poskusi organiziranja različnih oblik argumentacije Aktivnih državljanov okrog največjih javnih problemov, ki sem jih izvajal v svojem mandatnem obdobju v Državnem zboru (1997-2000) kot svetovalec predsednika Državnega zbora, s strani nekaterih poslancev SDS dokaj dobro sprejeti, sem sredi novembra 2001 Kelemini poslal ponudbo za sodelovanje v njegovi parlamentarni komisiji na osnovi določene metode argumentacije, ki sem jo v omenjenem obdobju mojega delovanja v Državnem zboru že nekajkrat preizkušal. Posebej sem v ponudbi poudaril, da lahko s tako metodo bolj verjetno preprečimo, da se bodo preiskovanci izmikali v neodgovor. Kar nekaj tednov je minilo, a odgovora od Kelemine nisem dobil. Pa se je 12. decembra 2001 pojavil na Televiziji Slovenija prispevek o Keleminovi komisiji. Naslednji dan sem Kelemini in nekaterim medijem poslal Odprto  pismo, ki je izgledalo takole:

 

 

Spoštovani g. Branko Kelemina

 

V televizijskem dnevniku včeraj, 12.12.2001, se je v izseku iz dela Vaše parlamentarne preiskovalne komisije, pojavil nek gospod, očitno odgovorna oseba (se opravičujem, ker si nisem zapomnil njegovega imena) in izjavil približno takole: "Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli; ne od mene, ne od kogarkoli drugega."

 

Seveda sem bil šokiran, posebej ker sem Vas osebno v svoji ponudbi pred nekaj tedni opozarjal na možnost takih odgovorov. In Vas tokrat v obliki odprtega pisma, gospod Kelemina, sprašujem: Kako prisiliti odgovorne, da odgovorijo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se ne da? Smo na takšni razvojni stopnji, da se ne da doseči, da bi odgovorni odgovarjali jasno in enoznačno in razumljivo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se res ne da? Je pristojni minister zadovoljen z odgovorom tega gospoda? Nima komentarja? A res? Kaj pa njegov nadrejeni, predsednik vlade, je zadovoljen z odgovorom pristojnega ministra? Nima komentarja? Se v to ne spušča? A res? Kaj pa nadrejeni nad predsednikom vlade? Tisti, ki mu je dal mandat, Državni zbor? Ni pristojen? A ja? Kaj pa nadrejeni nad Državnim zborom? Ki so ga izvolili? Niso pristojni? Ne morejo nič narediti? A res? Je državljanom Slovenije morda vseeno, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Ali niso izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso!? Še enkrat: So državljani Slovenije izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso?

 

So!! To bi odgovorila večina državljanov Slovenije! Ne da bi za to potrebovali referendum! Ker jih niso izvolili za prav nič drugega kot za to, da so vprašanja skupnega pomena odgovorjena! In dobiček od prodaje elektrike je skupna zadeva in ni stvar tam nekih neznanih falotov! Ves sistem državnih institucij je postavljen za to, da so vprašanja skupnega pomena odgovorjena! To je absolutna norma demokracije.

 

In sedaj nazaj po hierarhični lestvici od državljanov Slovenije preko Državnega zbora do tistega ki BO (!) odgovoril. Mi je prav žal, gospod Kelemina, to je naporna pot. Bo vzelo čas in denar. Odločili smo se za demokracijo in ta tudi nekaj stane. In odgovarjati na taka vprašanja je absolutna norma demokracije. To je brez najmanjšega dvoma odgovor večine državljanov Slovenije. Vem. Določeni primeri dokazovanja in sprenevedanja in neodgovarjanja se vlečejo in vlečejo. Hudičevo draga in naporna je ta demokracija! O, kje si, ljuba Marija Terezija in dragi Tito, je bilo tako enostavno živeti pod prosvetljenimi absolutisti! Le kdo si je izmislil to naporno demokracijo! Ampak odhod iz balkanizma je le preko uveljavitve demokracije. Smo se za to odločili ali ne? In demokracija je dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje "Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?" In demokracija je, da se ne sprijazniš z odgovorom "Tega vam ne bo odgovoril nihče." Sprijazniti se s tem pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem pomeni obrniti se stran od demokracije. 

 

 

Pisma ni objavil noben medij, tudi poslanec Branko Kelemina mi ni odgovoril. A te dni, po več kot dvajsetih letih, se zdi, da smo državljani končno dobili nekakšen odgovor. Pa ste, spoštovani državljani, zadovoljni s tem odgovorom? Kam gre dobiček od prodaje elektrike? Ki nastane, dobiček namreč, predvsem zaradi tega, ker je nekdo pač postavil neko dovolj visoko številko na vašo položnico za plačilo elektrike, ki jo morate plačati, če nočete, da vam jo zaradi neplačila izklopijo, in na katere višino, številke namreč, nimate prav nikakršnega vpliva. Čeprav se je zadnja leta pojavilo kar nekaj ponudnikov elektrike, ki pa so itak bolj ali manj vsi v državni lasti (da se ne spuščam še v vse detajle te igre), so končni rezultat nekakšne "različne" cene. S tistim, kar vam prileti iz vtičnice, še vedno upravlja samo in edino država. In z dobičkom tudi.  

 

Še vedno - enako kot pred dvajsetimi leti - vem, kaj bi odgovorila večina državljanov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.686
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.592
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 978
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156