Komentar

"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli!"

Kako prisiliti odgovorne, da odgovorijo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se ne da? Smo na takšni razvojni stopnji, da se ne da doseči, da bi odgovorni odgovarjali jasno in enoznačno in razumljivo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se res ne da? Je pristojni minister zadovoljen z odgovorom tega gospoda? Nima komentarja? A res? Kaj pa njegov nadrejeni, predsednik vlade, je zadovoljen z odgovorom pristojnega ministra? Nima komentarja? Se v to ne spušča? A res? Kaj pa nadrejeni nad predsednikom vlade? Tisti, ki mu je dal mandat, Državni zbor? Ni pristojen? A ja? Kaj pa nadrejeni nad Državnim zborom? Ki so ga izvolili? Niso pristojni? Ne morejo nič narediti? A res? Je državljanom Slovenije morda vseeno, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Ali niso izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso!? Še enkrat: So državljani Slovenije izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso? So!

11.02.2022 23:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   elektrika   Slovenija   cena   Branko Kelemina   SDS   državni zbor   Televizija Slovenije

Po več kot dvajsetih letih se zdi, da smo državljani končno dobili nekakšen odgovor na vprašanje, kam gre dobiček od prodaje elektrike.

Kot državljana, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja s Slovenijo, me je zadnje čase presenetilo, kako bo nekdo dobiček od prodaje elektrike, ki mu je po pogodbi dodeljen kot nagrada - in bo po napovedih znašala blizu milijona evrov, podaril v dobrodelne namene. Pravzaprav tistim, ki so s plačilom položnic krivi za ta dobiček, torej nekako nazaj nam, državljanom. Preden mi kdorkoli odgovori na naslovno vprašanje, pa tale resnična zgodba izpred 20 let.

 

Jeseni  2001 je bila precej v ospredju novica o nastajanju parlamentarne preiskovalne komisije za nadzor nad dogajanjem v elektrogospodarstvu. Preko medijev smo državljani lahko sklepali, da zato, ker se na tem področju enostavno ne ve več, kdo pije in kdo plača. Predsednik te komisije je postal opozicijski poslanec Branko Kelemina (SDS). Ker sem vedel, da so bili moji poskusi organiziranja različnih oblik argumentacije Aktivnih državljanov okrog največjih javnih problemov, ki sem jih izvajal v svojem mandatnem obdobju v Državnem zboru (1997-2000) kot svetovalec predsednika Državnega zbora, s strani nekaterih poslancev SDS dokaj dobro sprejeti, sem sredi novembra 2001 Kelemini poslal ponudbo za sodelovanje v njegovi parlamentarni komisiji na osnovi določene metode argumentacije, ki sem jo v omenjenem obdobju mojega delovanja v Državnem zboru že nekajkrat preizkušal. Posebej sem v ponudbi poudaril, da lahko s tako metodo bolj verjetno preprečimo, da se bodo preiskovanci izmikali v neodgovor. Kar nekaj tednov je minilo, a odgovora od Kelemine nisem dobil. Pa se je 12. decembra 2001 pojavil na Televiziji Slovenija prispevek o Keleminovi komisiji. Naslednji dan sem Kelemini in nekaterim medijem poslal Odprto  pismo, ki je izgledalo takole:

 

 

Spoštovani g. Branko Kelemina

 

V televizijskem dnevniku včeraj, 12.12.2001, se je v izseku iz dela Vaše parlamentarne preiskovalne komisije, pojavil nek gospod, očitno odgovorna oseba (se opravičujem, ker si nisem zapomnil njegovega imena) in izjavil približno takole: "Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli; ne od mene, ne od kogarkoli drugega."

 

Seveda sem bil šokiran, posebej ker sem Vas osebno v svoji ponudbi pred nekaj tedni opozarjal na možnost takih odgovorov. In Vas tokrat v obliki odprtega pisma, gospod Kelemina, sprašujem: Kako prisiliti odgovorne, da odgovorijo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se ne da? Smo na takšni razvojni stopnji, da se ne da doseči, da bi odgovorni odgovarjali jasno in enoznačno in razumljivo, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Se res ne da? Je pristojni minister zadovoljen z odgovorom tega gospoda? Nima komentarja? A res? Kaj pa njegov nadrejeni, predsednik vlade, je zadovoljen z odgovorom pristojnega ministra? Nima komentarja? Se v to ne spušča? A res? Kaj pa nadrejeni nad predsednikom vlade? Tisti, ki mu je dal mandat, Državni zbor? Ni pristojen? A ja? Kaj pa nadrejeni nad Državnim zborom? Ki so ga izvolili? Niso pristojni? Ne morejo nič narediti? A res? Je državljanom Slovenije morda vseeno, kam je šel dobiček od prodaje elektrike? Ali niso izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso!? Še enkrat: So državljani Slovenije izvolili svoje predstavnike, da bi odgovarjali tudi na takšna vprašanja? So ali niso?

 

So!! To bi odgovorila večina državljanov Slovenije! Ne da bi za to potrebovali referendum! Ker jih niso izvolili za prav nič drugega kot za to, da so vprašanja skupnega pomena odgovorjena! In dobiček od prodaje elektrike je skupna zadeva in ni stvar tam nekih neznanih falotov! Ves sistem državnih institucij je postavljen za to, da so vprašanja skupnega pomena odgovorjena! To je absolutna norma demokracije.

 

In sedaj nazaj po hierarhični lestvici od državljanov Slovenije preko Državnega zbora do tistega ki BO (!) odgovoril. Mi je prav žal, gospod Kelemina, to je naporna pot. Bo vzelo čas in denar. Odločili smo se za demokracijo in ta tudi nekaj stane. In odgovarjati na taka vprašanja je absolutna norma demokracije. To je brez najmanjšega dvoma odgovor večine državljanov Slovenije. Vem. Določeni primeri dokazovanja in sprenevedanja in neodgovarjanja se vlečejo in vlečejo. Hudičevo draga in naporna je ta demokracija! O, kje si, ljuba Marija Terezija in dragi Tito, je bilo tako enostavno živeti pod prosvetljenimi absolutisti! Le kdo si je izmislil to naporno demokracijo! Ampak odhod iz balkanizma je le preko uveljavitve demokracije. Smo se za to odločili ali ne? In demokracija je dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje "Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?" In demokracija je, da se ne sprijazniš z odgovorom "Tega vam ne bo odgovoril nihče." Sprijazniti se s tem pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem pomeni obrniti se stran od demokracije. 

 

 

Pisma ni objavil noben medij, tudi poslanec Branko Kelemina mi ni odgovoril. A te dni, po več kot dvajsetih letih, se zdi, da smo državljani končno dobili nekakšen odgovor. Pa ste, spoštovani državljani, zadovoljni s tem odgovorom? Kam gre dobiček od prodaje elektrike? Ki nastane, dobiček namreč, predvsem zaradi tega, ker je nekdo pač postavil neko dovolj visoko številko na vašo položnico za plačilo elektrike, ki jo morate plačati, če nočete, da vam jo zaradi neplačila izklopijo, in na katere višino, številke namreč, nimate prav nikakršnega vpliva. Čeprav se je zadnja leta pojavilo kar nekaj ponudnikov elektrike, ki pa so itak bolj ali manj vsi v državni lasti (da se ne spuščam še v vse detajle te igre), so končni rezultat nekakšne "različne" cene. S tistim, kar vam prileti iz vtičnice, še vedno upravlja samo in edino država. In z dobičkom tudi.  

 

Še vedno - enako kot pred dvajsetimi leti - vem, kaj bi odgovorila večina državljanov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 974
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.625
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579