Komentar

Ubijalska analiza črnega scenarija v Ukrajini: "Poraz, neprimerljiv s čemerkoli v ameriški zgodovini"

Kaj bi se zgodilo v primeru konvencionalnega spopada v Ukrajini med Združenimi državami Amerike in zvezo NATO na eni strani ter Rusijo na drugi? Premoč ruskih sil na kopnem in v zraku bi bila takšna, da bi se ZDA prvič v zgodovini soočila z močnejšim nasprotnikom. Dominacija ruskih tankovskih enot je tolikšna, da bi ruske oklepne enote prej ali slej povozile izpostavljene frontne položaje. Toda Rusija se ne bi ustavila v Ukrajini, temveč bi območje delovanja razširila na baltske države, Poljsko, Romunijo in drugod, kar bi vključevalo napade na letališča, skladišča in pristanišča zveze NATO po globini celotne Evrope. Posredovanje v duhu 5. člena Ustanovne listine zveze NATO - da napad na eno članico pomeni napad na vse - bi se sprevrglo v samomorilski pokol.

10.02.2022 21:30
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Scott Ritter   ZDA   Rusija   NATO   spopad   Jens Stoltenberg   Ukrajina   Poljska

Fotomontaža: portal+

"Združene države bi se prvič v zgodovini sodobnega vojskovanja soočile z odsotnostjo dominacije v zraku, saj bi zračni prostor nadzirale zelo učinkovite ruske letalske sile."

Kdo je Scott Ritter? Častnik armade Združenih držav Amerike, o katerem ne boste uradno slišali ničesar, pokopan v pozabo. Sodi namreč med številne častnike, ki so naredili iz armade ZDA najmočnejšo svetovno vojaško silo, vendar so jih odstavljali zaradi časti in poštenja, da bi jih zamenjali neuki zlikovci, pripravljeni moriti za interese politično-gospodarskih elit. Rojen v poklicni vojaški družini leta 1961, je Ritter končal več vojaških šol visokega ranga, od leta 1984 je bil del prestižne obveščevalne službe mornariških enot, analitik sovjetskega posega v Afganistanu, iransko-iraške vojne, posebni svetovalec generala Normana Schwarzkopfa, sodelavec angleških varnostno-obveščevalnih služb ... 

 

Med služenjem v Iraku je Scott Ritter kaj kmalu zaznal zlaganost propagandne mašinerije in sramotno zlorabo armade za interese geopolitičnih strategov. Kot sodelavec OZN med 1991 in 1998 je oznanil neobstoj iraškega kemičnega orožja kot deklariran motiv napada. Nepopustljivost poklicne poštenosti ga je oddaljila od uradnih razlag in položaja visokega častnika. Ko je stopil na prste orožarskim mešetarjenjem med družbo Lockheed Martin in  Izraelom, je bilo njegove kariere konec; z njim so se pričela ukvarjati vojaška tožilstva. Naveličan hinavščine je Ritter iz armade izstopil sam in od tedaj je aktivni borec zoper manipulacije vseh vrst. 

 

Ta častni človek je pred kratkim objavil avtorski prispevek (vir) o možnostih uspeha ameriškega vojskovanja v vzhodni Evropi. V času dominacije neukih, politično motiviranih, naročenih, škodljivih avtorjev Ritter z neoporečno strokovnostjo razstira stvarnost. V avtorskem prispevku z naslovom A war with Russia would be unlike anything that USA and NATO have ever experienced (vir) zapre usta globaliziranim manekenom vojne, kakršen je Jens Stoltenberg, ki o vojskovanju ne vedo nič, bi pa planili v boj.

 

 

II.

 

V jasnem vojaškem jeziku podčrta, da bi v primeru napada na Rusijo armada ZDA s pripadajočim NATO zavezništvom doživela "poraz, neprimerljiv s čemerkoli v ameriški zgodovini". Sklicuje se na študijo analitičnih služb iz leta 2017, namenjeno Kongresu, iz katere izhaja:

 

" ... vojaške sile ZDA so v Evropi pod sovražnikovim nadzorom, brez potrebnih efektiv, neustrezno organizirane za resen odpor. Pomanjkanje preživetvenih zmogljivosti zračne obrambe in elektronskega vojskovanja bi v kombinaciji s prevelikim zanašanjem na satelitske komunikacije in navigacijske sisteme GPS povzročilo hitro uničenje vojske ZDA, če bi se soočile z rusko vojsko, ki je v potrebni meri organizirana, usposobljena in opremljena za zmago nad našimi enotami."

 

Po Ritterjevi oceni je imela ameriška armada v nedavnih bližnjevzhodnih posegih popoln nadzor nad okoljem spopadov. Na bojiščih vzhodne Evrope bi bil položaj izhodiščno drugačen. Ruska premoč v topništvu je v smislu števila artilerijskih sistemov in pripadajoče ji efektive tako enormna, da bi ustvarila prostorski vakuum med enotami ZDA na frontu in v zaledju. Frontne izpostave bi bile hipoma odrezane od oskrb vseh vrst. Na pomoč ne bi mogli prileteli medicinski evakuacijski helikopterji, bili bi sestreljeni. Terenskih rešilcev ne bi bilo – tudi če bi prispeli na kraj spopadov, bi jih uničili. Ne bi bilo terenskih bolnišnic; tudi če bi bile ustanovljene, bi jih uničile ruske mobilne enote.

 

Združene države bi se prvič v zgodovini sodobnega vojskovanja soočile z odsotnostjo dominacije v zraku, saj bi zračni prostor nadzirale zelo učinkovite ruske letalske sile. Ruske zemeljske enote bi nemoteno delovale pod zaščito zračne obrambe, s čimer se ZDA in NATO še nista soočila; terenske enote bi ostale brez zračne podpore, obleganih čet ne bi mogli reševati. Enote na tleh bi ostale prvič v zgodovini prepuščene izključno sebi. Zaradi premoči Rusije pri zmogljivostih elektronskega vojskovanja bi bili na terenu gluhi in slepi, brez stika z okoljem, brez možnosti komuniciranja, prejemanja obveščevalnih podatkov, brez delujočih elektronskih sistemov; napredno orožje v teh pogojih ne bi moglo delovati. Izgubili bi večino sil, še preden bi se lahko "zaprli" pred nenehnim obstreljevanjem.

 

Dominacija ruskih tankovskih enot je tolikšna, da bi tudi v pogojih optimalnega tankovskega in protitankovskega delovanja Združenih držav ruske oklepne enote prej ali slej povozile izpostavljene frontne položaje. Rusija se ne bi ustavila v Ukrajini, temveč bi območje delovanja razširila na baltske države, Poljsko, Romunijo in drugod, kar bi vključevalo napade na letališča, skladišča in pristanišča zveze NATO po globini celotne Evrope. Ritter oceni, da bi bil zapisan potek absolutno edini mogoč, pa bi se posredovanje v duhu 5. člena Ustanovne listine zveze NATO sprevrglo v samomorilski pokol.

 

 

III.

 

Da ne gre za zavržno rusko propagando, namenjeno beganju demokratičnih sil, ne izhaja le iz biografije tega častnega ameriškega patriota, temveč iz vrste sprotnih analiz zahodnih obveščevalnih služb. Če ne bi bilo tako, kot zatrjuje in dokazuje Ritter, bi že bilo prišlo do napada na Rusijo, kakor je bilo prihajalo, če se omejimo na dogajanja zadnjih desetletij, do napadov na Irak, Afganistan, Jugoslavijo, Libijo, Sirijo. Pretveze o posesti kemičnega orožja, terorističnih napadih na Dvojčka, odsotnosti demokracije, zaščite manjšinskih narodov, obrambe vrednot svobodnega sveta in bog ve še česa, bi se že usmerile na Rusijo. Zatiranje svoboščin vseh vrst, prilagoditev "našim" standardom, grožnja ozemljem okoliških sosednjih demokracij in podobna sprenevedanja bi že bila odprla pota dostopom do plinskih nahajališč, rudnikom redkih kovin, žitnicam in ostalim resursom, s katerimi bi "krepili demokracijo", dokler se ne bi začeli požirati med sabo. Do nadaljnjega so torej puške odložene v skladišča v pričakovanju vnovične slabitve te večne nasprotnice in grožnje vsemu naprednemu.

 

Upajmo, da se bo Slovenija končno imunizirala pred vojnimi bobni, ki jim tako radi prisluhnemo od sprejema v zvezo NATO. Slovenski narod je obstal v zgodovini le zato, ker je znal prisluhniti razumu, odložiti čustvovanja, se brigati zase in bivati v mejah mogočega. Morda bi bilo dobro tudi tokrat preskočiti čustvene popadke lotevanja tujega, saj je to zanesljiva pot do izgube svojega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
0
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.779
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.062
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.009
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.755
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.427
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.159
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.105
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 656
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.336
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 453