Komentar

Ubijalska analiza črnega scenarija v Ukrajini: "Poraz, neprimerljiv s čemerkoli v ameriški zgodovini"

Kaj bi se zgodilo v primeru konvencionalnega spopada v Ukrajini med Združenimi državami Amerike in zvezo NATO na eni strani ter Rusijo na drugi? Premoč ruskih sil na kopnem in v zraku bi bila takšna, da bi se ZDA prvič v zgodovini soočila z močnejšim nasprotnikom. Dominacija ruskih tankovskih enot je tolikšna, da bi ruske oklepne enote prej ali slej povozile izpostavljene frontne položaje. Toda Rusija se ne bi ustavila v Ukrajini, temveč bi območje delovanja razširila na baltske države, Poljsko, Romunijo in drugod, kar bi vključevalo napade na letališča, skladišča in pristanišča zveze NATO po globini celotne Evrope. Posredovanje v duhu 5. člena Ustanovne listine zveze NATO - da napad na eno članico pomeni napad na vse - bi se sprevrglo v samomorilski pokol.

10.02.2022 21:30
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Scott Ritter   ZDA   Rusija   NATO   spopad   Jens Stoltenberg   Ukrajina   Poljska

Fotomontaža: portal+

"Združene države bi se prvič v zgodovini sodobnega vojskovanja soočile z odsotnostjo dominacije v zraku, saj bi zračni prostor nadzirale zelo učinkovite ruske letalske sile."

Kdo je Scott Ritter? Častnik armade Združenih držav Amerike, o katerem ne boste uradno slišali ničesar, pokopan v pozabo. Sodi namreč med številne častnike, ki so naredili iz armade ZDA najmočnejšo svetovno vojaško silo, vendar so jih odstavljali zaradi časti in poštenja, da bi jih zamenjali neuki zlikovci, pripravljeni moriti za interese politično-gospodarskih elit. Rojen v poklicni vojaški družini leta 1961, je Ritter končal več vojaških šol visokega ranga, od leta 1984 je bil del prestižne obveščevalne službe mornariških enot, analitik sovjetskega posega v Afganistanu, iransko-iraške vojne, posebni svetovalec generala Normana Schwarzkopfa, sodelavec angleških varnostno-obveščevalnih služb ... 

 

Med služenjem v Iraku je Scott Ritter kaj kmalu zaznal zlaganost propagandne mašinerije in sramotno zlorabo armade za interese geopolitičnih strategov. Kot sodelavec OZN med 1991 in 1998 je oznanil neobstoj iraškega kemičnega orožja kot deklariran motiv napada. Nepopustljivost poklicne poštenosti ga je oddaljila od uradnih razlag in položaja visokega častnika. Ko je stopil na prste orožarskim mešetarjenjem med družbo Lockheed Martin in  Izraelom, je bilo njegove kariere konec; z njim so se pričela ukvarjati vojaška tožilstva. Naveličan hinavščine je Ritter iz armade izstopil sam in od tedaj je aktivni borec zoper manipulacije vseh vrst. 

 

Ta častni človek je pred kratkim objavil avtorski prispevek (vir) o možnostih uspeha ameriškega vojskovanja v vzhodni Evropi. V času dominacije neukih, politično motiviranih, naročenih, škodljivih avtorjev Ritter z neoporečno strokovnostjo razstira stvarnost. V avtorskem prispevku z naslovom A war with Russia would be unlike anything that USA and NATO have ever experienced (vir) zapre usta globaliziranim manekenom vojne, kakršen je Jens Stoltenberg, ki o vojskovanju ne vedo nič, bi pa planili v boj.

 

 

II.

 

V jasnem vojaškem jeziku podčrta, da bi v primeru napada na Rusijo armada ZDA s pripadajočim NATO zavezništvom doživela "poraz, neprimerljiv s čemerkoli v ameriški zgodovini". Sklicuje se na študijo analitičnih služb iz leta 2017, namenjeno Kongresu, iz katere izhaja:

 

" ... vojaške sile ZDA so v Evropi pod sovražnikovim nadzorom, brez potrebnih efektiv, neustrezno organizirane za resen odpor. Pomanjkanje preživetvenih zmogljivosti zračne obrambe in elektronskega vojskovanja bi v kombinaciji s prevelikim zanašanjem na satelitske komunikacije in navigacijske sisteme GPS povzročilo hitro uničenje vojske ZDA, če bi se soočile z rusko vojsko, ki je v potrebni meri organizirana, usposobljena in opremljena za zmago nad našimi enotami."

 

Po Ritterjevi oceni je imela ameriška armada v nedavnih bližnjevzhodnih posegih popoln nadzor nad okoljem spopadov. Na bojiščih vzhodne Evrope bi bil položaj izhodiščno drugačen. Ruska premoč v topništvu je v smislu števila artilerijskih sistemov in pripadajoče ji efektive tako enormna, da bi ustvarila prostorski vakuum med enotami ZDA na frontu in v zaledju. Frontne izpostave bi bile hipoma odrezane od oskrb vseh vrst. Na pomoč ne bi mogli prileteli medicinski evakuacijski helikopterji, bili bi sestreljeni. Terenskih rešilcev ne bi bilo – tudi če bi prispeli na kraj spopadov, bi jih uničili. Ne bi bilo terenskih bolnišnic; tudi če bi bile ustanovljene, bi jih uničile ruske mobilne enote.

 

Združene države bi se prvič v zgodovini sodobnega vojskovanja soočile z odsotnostjo dominacije v zraku, saj bi zračni prostor nadzirale zelo učinkovite ruske letalske sile. Ruske zemeljske enote bi nemoteno delovale pod zaščito zračne obrambe, s čimer se ZDA in NATO še nista soočila; terenske enote bi ostale brez zračne podpore, obleganih čet ne bi mogli reševati. Enote na tleh bi ostale prvič v zgodovini prepuščene izključno sebi. Zaradi premoči Rusije pri zmogljivostih elektronskega vojskovanja bi bili na terenu gluhi in slepi, brez stika z okoljem, brez možnosti komuniciranja, prejemanja obveščevalnih podatkov, brez delujočih elektronskih sistemov; napredno orožje v teh pogojih ne bi moglo delovati. Izgubili bi večino sil, še preden bi se lahko "zaprli" pred nenehnim obstreljevanjem.

 

Dominacija ruskih tankovskih enot je tolikšna, da bi tudi v pogojih optimalnega tankovskega in protitankovskega delovanja Združenih držav ruske oklepne enote prej ali slej povozile izpostavljene frontne položaje. Rusija se ne bi ustavila v Ukrajini, temveč bi območje delovanja razširila na baltske države, Poljsko, Romunijo in drugod, kar bi vključevalo napade na letališča, skladišča in pristanišča zveze NATO po globini celotne Evrope. Ritter oceni, da bi bil zapisan potek absolutno edini mogoč, pa bi se posredovanje v duhu 5. člena Ustanovne listine zveze NATO sprevrglo v samomorilski pokol.

 

 

III.

 

Da ne gre za zavržno rusko propagando, namenjeno beganju demokratičnih sil, ne izhaja le iz biografije tega častnega ameriškega patriota, temveč iz vrste sprotnih analiz zahodnih obveščevalnih služb. Če ne bi bilo tako, kot zatrjuje in dokazuje Ritter, bi že bilo prišlo do napada na Rusijo, kakor je bilo prihajalo, če se omejimo na dogajanja zadnjih desetletij, do napadov na Irak, Afganistan, Jugoslavijo, Libijo, Sirijo. Pretveze o posesti kemičnega orožja, terorističnih napadih na Dvojčka, odsotnosti demokracije, zaščite manjšinskih narodov, obrambe vrednot svobodnega sveta in bog ve še česa, bi se že usmerile na Rusijo. Zatiranje svoboščin vseh vrst, prilagoditev "našim" standardom, grožnja ozemljem okoliških sosednjih demokracij in podobna sprenevedanja bi že bila odprla pota dostopom do plinskih nahajališč, rudnikom redkih kovin, žitnicam in ostalim resursom, s katerimi bi "krepili demokracijo", dokler se ne bi začeli požirati med sabo. Do nadaljnjega so torej puške odložene v skladišča v pričakovanju vnovične slabitve te večne nasprotnice in grožnje vsemu naprednemu.

 

Upajmo, da se bo Slovenija končno imunizirala pred vojnimi bobni, ki jim tako radi prisluhnemo od sprejema v zvezo NATO. Slovenski narod je obstal v zgodovini le zato, ker je znal prisluhniti razumu, odložiti čustvovanja, se brigati zase in bivati v mejah mogočega. Morda bi bilo dobro tudi tokrat preskočiti čustvene popadke lotevanja tujega, saj je to zanesljiva pot do izgube svojega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Udarna pest (mehke) diplomacije
13
05.02.2023 20:00
Obstaja več razlag, zakaj je novica o aretaciji ruskih vohunov v Sloveniji prišla v javnost. V obdobju, ko se Zahod združuje in ... Več.
Piše: Anže Logar
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
11
03.02.2023 20:00
Antijanšizem, Borut Pahor, civilna družba, človekove pravice, depolitizacija, ekstremizem, fašizem, heroji osamosvojitve, Milan ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
37
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
16
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
13
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.288
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.374
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.409
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.290
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 652
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 622
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.918