Komentar

V čem je jedro smrtonosne uredbe EU 2020/2092? No money no funny. Mi vam denar - vi nam pokorščino!

Planili smo s košarami v izložbe ničvredne ropotije, potešili najnižje čakre človeških potreb. Nakupili smo kramarije in šare, odpeljali prigaran denar v davčne oaze, sanirali tuje banke, kot bi bile naše, odprodali domačo zlatnino, likvidirali velike ekonomske sisteme, jih nadomestili s podizvajalskimi manufakturami, virtualnimi valutami, tiskanjem neobstoječega denarja. Skrbni, malenkostni zahodni velekramarji so potegnili črto in nas, zadolžene, opomnili na kulturo potrošnje.

17.02.2022 21:43
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Sodišče Evropske unije   Evropska komisija   EU   Poljska   Madžarska   Peter Marki-Zay   Ljudmila Novak   Judit Varga   vladavina prava   Ursula von der Leyen

"Obstaja torej jasna povezava med spoštovanjem pravne države in učinkovitim izvrševanjem proračuna Unije v skladu z načeli dobrega finančnega poslovodenja."

Slovenija je vse tja od sedemdesetih let prejšnjega stoletja v lagodnem položaju nenehnega kritika držav, ki niso vešče zahodnih civilzacijskih vrednot. Kar mi spomin seže, smo se lotevali Sovjetske zveze in somišljenic izza železne zavese, južnih bratskih republik, diktatur tretjega sveta, v samostojni državi pa Rusije, Kitajske, Severne Koreje in ostankov socializma (Kuba, Venezuela). Tu in tam so dobile po ušesih kršiteljice etničnih pravic plemena Nuba v Južnem Sudanu, Albancev in sorodnih etnij. Pouki so leteli na družbeno-ekonomske modele, ideologijo, manjko všečnih nam vrednot, secesije, združevanja ali prilaščanje ozemelj. Mišice smo še najbolj napihovali na področju "pravne države". Klofute smo delili desno in levo; podelili smo jih že toliko, da smo se utrudili od didaktičnega razmahovanja. Celemu nezahodnemu svetu bi se krepko povpeli na glavo, če bi nam kdo hotel prisluhniti, nas upoštevati. K sreči nas ne.

 

 

II.

 

V špansko govorečem delu sveta se je uveljavil pojem "posvečena siesta". Družba moških uživa v prijetnem, počasnem kosilu, nakar se odpravijo na vrt s kozarci vina in med hrupnim prebavljanjem, praznjenjem čreves obdelajo širni svet, lokalno okolje, pogrošne novice, prikupne señoras rečejo še kakšno o prehitrem minevanju časa, toplejših zimah, podražitvi bombaža, žganjekuhi. Na koncu potonejo v okrepčilni spanec, kar v stolih. Po bujenju se lotijo poslov, zjutraj že pozabijo, o čem so bili modrovali po kosilu. Vajo ponavljajo iz dneva v dan, z utrudljivo praznoglavo dinamiko, kar jih zadovoljuje. Ne le, da so drug drugemu ovekovečili lastno modrost, navdušeni so nad tem, da se jim ni zgodilo nič slabega, sicer ne bi mogli neobvezujoče blebetati, temveč bi se morali lotevati neprijetnosti.

 

Občutek imam, da slovenska siesta mineva. 

 

 

III.

 

Smrtonosna Uredba EU 2020/2092 z dne 16.12.2020 je postala dokončna, pravno obvezujoča. Sodišče Evropske unije (SEU) ji je podelilo avreolo nesmrtnosti. Pomanjkanje pravne države, kar smo lepili na Rusijo in vse naokoli, se nam vrača kot bumerang, čeprav še izza obzorja. Črno volno sicer matere trenutno predejo le Poljakom in Madžarom, vendar se bo duh iz bruseljske steklenice širil tudi po slovenskih deželah. 

 

Če prevedemo pravno frazeologijo v razumljiv jezik, gre za sledeče: Večina pristopajočih evro fanatičnih dežel nekdanjega socializma se je v pristopnem navdušenju resda lotila gradnje porušenih institucij in nefunkcionalnih gospodarstev, toda obenem tudi demokratičnega velenakupovanja. Planili smo s košarami v izložbe ničvredne ropotije, potešili najnižje čakre človeških potreb. Nakupili smo kramarije in šare, odpeljali prigaran denar v davčne oaze, sanirali tuje banke, kot bi bile naše, odprodali domačo zlatnino, likvidirali velike ekonomske sisteme, jih nadomestili s podizvajalskimi manufakturami, virtualnimi valutami, tiskanjem neobstoječega denarja. Skrbni, malenkostni zahodni velekramarji so potegnili črto in nas, zadolžene, opomnili na kulturo potrošnje.

 

Kramarija se plačuje tudi s tonami zajedajočih migrantov, slabitvijo nacionalnih ekonomij, nakupi zastarelega orožja, plačevanjem nesmiselnih pristopnin, članarin, tantiem, zapitkov. "Odemokrateni" Poljska in Madžarska sta se v turobno uredbeno resničnost zbudili z več deset milijardnimi primanjkljaji, notranjimi dubiozami, odparkiranim denarjem, zarušeno industrijo, napihnjenim finančnim sektorjem. Zbudili so se načetih javnih financ, polnih rok bižuterije, s stanjšanimi denarnicami, z nervoznim biričem, ki terja nazaj veleblagovniški denar. No, če boste pridni, jim razlaga, boste morda dobili nove žetone, da še kaj nakupite. Dolg vam bomo dali "na kredo", toda ... 

 

Toda Poljakom in Madžarom se je zahotelo pravne države, urejenih bilanc, ekonomske  samostojnosti, dejanske demokracije. Kar je slaba popotnica za odpis dolgov. Zajeziti homoseksualnost? – njet! Zavrniti milijone beguncev? – njet! Referendumsko odločanje? – njet! Upoštevanje mnenja naroda? – njet! Tradicionalne vrednote (dom, družina, narod, rasa)? – njet! Od države odvisno sodstvo? – njet!

 

Poljskemu namestniku pravosodnega ministra Sebastianu Kaleti so se po pijančevanju v zahodnih veleblagovnicah odprle oči: "Vsaka neodvisna poljska odločitev zdaj predstavlja tveganje za finančno izsiljevanje ... katerega cilj je, da nas oropajo pravice do samoodločbe".

 

Podobno se je streznila madžarska pravosodna kolegica Judit Varga: "Bruselj je zlorabil svojo moč ... Ta sodba je nov način pritiska na našo državo."

 

 

IV.

 

V čem je jedro smrtonosne demokratične uredbe? No money – no funny. Mi vam denar - vi nam pokorščino.

 

"Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Kakor je navedeno v členu 2 PEU (Pogodbe o Evropski uniji, op. uredn.), so te vrednote skupne državam članicam v družbi, za katero so značilni pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravica, solidarnost ter enakost žensk in moških .. ... Evropski svet je v sklepih z dne 21. julija 2020 navedel, da se finančni interesi Unije zaščitijo v skladu s splošnimi načeli iz Pogodb, zlasti vrednotami iz člena 2 PEU. Poudaril je tudi pomembnost zaščite finančnih interesov Unije in spoštovanja pravne države ... Ko država kandidatka postane država članica, se pridruži pravnemu okviru, ki temelji na osnovni premisi, v skladu s katero vsaka država članica z vsemi ostalimi državami članicami deli vrsto skupnih vrednot, na katerih temelji Unija ... Kadar države članice izvršujejo proračun Unije, vključno s sredstvi, dodeljenimi prek instrumenta Evropske unije za okrevanje, vzpostavljenega na podlagi Uredbe Sveta (EU) 2020/2094 (10) ter posojil in drugih instrumentov, za katere jamči proračun Unije, je spoštovanje pravne države ne glede na izbrano metodo izvrševanja nujen predpogoj za skladnost z načeli dobrega finančnega poslovodenja iz člena 317 Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU)."

 

Po še nekaj sentencah iz domene pravne šlampastike sledi subsumcijski kroše Mikea Tysona iz najboljših let:

 

"Obstaja torej jasna povezava med spoštovanjem pravne države in učinkovitim izvrševanjem proračuna Unije v skladu z načeli dobrega finančnega poslovodenja."

 

 

V.

 

Prvokategorniki soroševskih skladov nimajo razlogov skrivati navdušenja. Uničevalci matičnih držav, ki jih le-te pošiljajo v Bruselj, da bi jih ščitili pred uničevanjem, so v orgazmičnih katarzah.

 

Ljudmila Novak: "Sodišče EU je odločilo, da lahko Evropska komisija zmanjša ali zadrži finančna sredstva državam članicam, ki imajo težave z vladavino prava. V Evropski ljudski stranki smo že lani poleti izrecno poudarili, da potrebujemo ukrepe proti tistim državam, ki zlorabljajo načelo pravne države."

 

Peter Marki-Zay, opozicijski kandidat za naslednjega madžarskega premierja, ki se pripravlja zabiti vampirski kol v srce lastnemu narodu na bližajočih se volitvah, je obljubil, da bo, če bo opozicijsko zavezništvo na aprilskih volitvah zmagalo, naredil vse, da se sredstva vrnejo domov: "Sodišče EU je odločilo, da tatovom ne bo več dajalo denarja. Na žalost račun plačujejo madžarski državljani."

 

Tatovi so seveda nacionalno zavedne sile, zbrane okoli Viktorja Orbana, ki poskušajo odstraniti zanko, zapeto okoli vratu naroda. Mavričnobarvna organizacija Transparency International Madžarska: "Odločitev daje upanje, da se bosta na Madžarskem končala sistemska korupcija in namerno uničevanje demokratičnih načel."

 

To je upanje, da se bo nadaljevalo uničevanje tamkajšnjega naroda. Predsednica Evropske komisije, "mutti" Ursula von der Leyen, v duhu izročil tridesetih let prejšnjega stoletja: "Komisija bo branila proračun unije pred kršitvami načel pravne države. Delovali bomo odločno."

 

Napovedala je, da bodo sodbo podrobno preučili in pripravili smernice za uporabo mehanizma v praksi, ki bodo sicer po uvidevnosti daleč nad tedanjimi standardi, vendar sorodni, kar zadeva samostojnost pridruženih narodov. "Obljubljam, da noben primer ne bo izgubljen", je dodala, kar v prevodu pomeni, da bo izgubljen vsak primer samobitnosti, samostojnosti in zajezitve eksploatacije "stare Evrope".

 

Neizogibna Vera Jourova, ki ji je matična Češka premajhna za soroševsko-frankenštajnske eksperimente, je zapisala: "Zdaj je jasno, da lahko komisija odločno ukrepa za zaščito denarja evropskih državljanov." Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clément Beaune, veljak države, ki drži roko na žaklju denarja in se mu smehlja od obrestnih prihodkov, je odločitev sodišča označil za dobro novico: "To je dodatno orodje v škatli orodja vladavine prava."

 

S to škatlo se namerava v kratkem napotiti v Varšavo in Budimpešto, da dogovorijo kompromis med izgubo državnosti in osrednje evropskim bančništvom. Kot se je pred 200 leti po podobnih poslih mudil Selim-vezir:

 

"Car od carah mene je spremio da oblazim zemlju svukoliku, da u red ju vidim kako stoji; da se vuci ne prejedu mesa; da ovčica koja ne zanese svoje runo u grm pokraj puta; da podstrižem što je predugačko, da odlijem gdje je prepunano."

 

Strigla bo in odlivala tokrat vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock: "Odločitev je zaščitila in okrepila skupnost vrednot v okviru EU. Vladavina prava je temelj EU."

 

 

+++

 

Kdor razume – več kot dovolj. Nebo se je stemnilo nad deželo Kranjsko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.433
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.244
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.340
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 556
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081