Komentar

V čem je jedro smrtonosne uredbe EU 2020/2092? No money no funny. Mi vam denar - vi nam pokorščino!

Planili smo s košarami v izložbe ničvredne ropotije, potešili najnižje čakre človeških potreb. Nakupili smo kramarije in šare, odpeljali prigaran denar v davčne oaze, sanirali tuje banke, kot bi bile naše, odprodali domačo zlatnino, likvidirali velike ekonomske sisteme, jih nadomestili s podizvajalskimi manufakturami, virtualnimi valutami, tiskanjem neobstoječega denarja. Skrbni, malenkostni zahodni velekramarji so potegnili črto in nas, zadolžene, opomnili na kulturo potrošnje.

17.02.2022 21:43
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Sodišče Evropske unije   Evropska komisija   EU   Poljska   Madžarska   Peter Marki-Zay   Ljudmila Novak   Judit Varga   vladavina prava   Ursula von der Leyen

"Obstaja torej jasna povezava med spoštovanjem pravne države in učinkovitim izvrševanjem proračuna Unije v skladu z načeli dobrega finančnega poslovodenja."

Slovenija je vse tja od sedemdesetih let prejšnjega stoletja v lagodnem položaju nenehnega kritika držav, ki niso vešče zahodnih civilzacijskih vrednot. Kar mi spomin seže, smo se lotevali Sovjetske zveze in somišljenic izza železne zavese, južnih bratskih republik, diktatur tretjega sveta, v samostojni državi pa Rusije, Kitajske, Severne Koreje in ostankov socializma (Kuba, Venezuela). Tu in tam so dobile po ušesih kršiteljice etničnih pravic plemena Nuba v Južnem Sudanu, Albancev in sorodnih etnij. Pouki so leteli na družbeno-ekonomske modele, ideologijo, manjko všečnih nam vrednot, secesije, združevanja ali prilaščanje ozemelj. Mišice smo še najbolj napihovali na področju "pravne države". Klofute smo delili desno in levo; podelili smo jih že toliko, da smo se utrudili od didaktičnega razmahovanja. Celemu nezahodnemu svetu bi se krepko povpeli na glavo, če bi nam kdo hotel prisluhniti, nas upoštevati. K sreči nas ne.

 

 

II.

 

V špansko govorečem delu sveta se je uveljavil pojem "posvečena siesta". Družba moških uživa v prijetnem, počasnem kosilu, nakar se odpravijo na vrt s kozarci vina in med hrupnim prebavljanjem, praznjenjem čreves obdelajo širni svet, lokalno okolje, pogrošne novice, prikupne señoras rečejo še kakšno o prehitrem minevanju časa, toplejših zimah, podražitvi bombaža, žganjekuhi. Na koncu potonejo v okrepčilni spanec, kar v stolih. Po bujenju se lotijo poslov, zjutraj že pozabijo, o čem so bili modrovali po kosilu. Vajo ponavljajo iz dneva v dan, z utrudljivo praznoglavo dinamiko, kar jih zadovoljuje. Ne le, da so drug drugemu ovekovečili lastno modrost, navdušeni so nad tem, da se jim ni zgodilo nič slabega, sicer ne bi mogli neobvezujoče blebetati, temveč bi se morali lotevati neprijetnosti.

 

Občutek imam, da slovenska siesta mineva. 

 

 

III.

 

Smrtonosna Uredba EU 2020/2092 z dne 16.12.2020 je postala dokončna, pravno obvezujoča. Sodišče Evropske unije (SEU) ji je podelilo avreolo nesmrtnosti. Pomanjkanje pravne države, kar smo lepili na Rusijo in vse naokoli, se nam vrača kot bumerang, čeprav še izza obzorja. Črno volno sicer matere trenutno predejo le Poljakom in Madžarom, vendar se bo duh iz bruseljske steklenice širil tudi po slovenskih deželah. 

 

Če prevedemo pravno frazeologijo v razumljiv jezik, gre za sledeče: Večina pristopajočih evro fanatičnih dežel nekdanjega socializma se je v pristopnem navdušenju resda lotila gradnje porušenih institucij in nefunkcionalnih gospodarstev, toda obenem tudi demokratičnega velenakupovanja. Planili smo s košarami v izložbe ničvredne ropotije, potešili najnižje čakre človeških potreb. Nakupili smo kramarije in šare, odpeljali prigaran denar v davčne oaze, sanirali tuje banke, kot bi bile naše, odprodali domačo zlatnino, likvidirali velike ekonomske sisteme, jih nadomestili s podizvajalskimi manufakturami, virtualnimi valutami, tiskanjem neobstoječega denarja. Skrbni, malenkostni zahodni velekramarji so potegnili črto in nas, zadolžene, opomnili na kulturo potrošnje.

 

Kramarija se plačuje tudi s tonami zajedajočih migrantov, slabitvijo nacionalnih ekonomij, nakupi zastarelega orožja, plačevanjem nesmiselnih pristopnin, članarin, tantiem, zapitkov. "Odemokrateni" Poljska in Madžarska sta se v turobno uredbeno resničnost zbudili z več deset milijardnimi primanjkljaji, notranjimi dubiozami, odparkiranim denarjem, zarušeno industrijo, napihnjenim finančnim sektorjem. Zbudili so se načetih javnih financ, polnih rok bižuterije, s stanjšanimi denarnicami, z nervoznim biričem, ki terja nazaj veleblagovniški denar. No, če boste pridni, jim razlaga, boste morda dobili nove žetone, da še kaj nakupite. Dolg vam bomo dali "na kredo", toda ... 

 

Toda Poljakom in Madžarom se je zahotelo pravne države, urejenih bilanc, ekonomske  samostojnosti, dejanske demokracije. Kar je slaba popotnica za odpis dolgov. Zajeziti homoseksualnost? – njet! Zavrniti milijone beguncev? – njet! Referendumsko odločanje? – njet! Upoštevanje mnenja naroda? – njet! Tradicionalne vrednote (dom, družina, narod, rasa)? – njet! Od države odvisno sodstvo? – njet!

 

Poljskemu namestniku pravosodnega ministra Sebastianu Kaleti so se po pijančevanju v zahodnih veleblagovnicah odprle oči: "Vsaka neodvisna poljska odločitev zdaj predstavlja tveganje za finančno izsiljevanje ... katerega cilj je, da nas oropajo pravice do samoodločbe".

 

Podobno se je streznila madžarska pravosodna kolegica Judit Varga: "Bruselj je zlorabil svojo moč ... Ta sodba je nov način pritiska na našo državo."

 

 

IV.

 

V čem je jedro smrtonosne demokratične uredbe? No money – no funny. Mi vam denar - vi nam pokorščino.

 

"Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Kakor je navedeno v členu 2 PEU (Pogodbe o Evropski uniji, op. uredn.), so te vrednote skupne državam članicam v družbi, za katero so značilni pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravica, solidarnost ter enakost žensk in moških .. ... Evropski svet je v sklepih z dne 21. julija 2020 navedel, da se finančni interesi Unije zaščitijo v skladu s splošnimi načeli iz Pogodb, zlasti vrednotami iz člena 2 PEU. Poudaril je tudi pomembnost zaščite finančnih interesov Unije in spoštovanja pravne države ... Ko država kandidatka postane država članica, se pridruži pravnemu okviru, ki temelji na osnovni premisi, v skladu s katero vsaka država članica z vsemi ostalimi državami članicami deli vrsto skupnih vrednot, na katerih temelji Unija ... Kadar države članice izvršujejo proračun Unije, vključno s sredstvi, dodeljenimi prek instrumenta Evropske unije za okrevanje, vzpostavljenega na podlagi Uredbe Sveta (EU) 2020/2094 (10) ter posojil in drugih instrumentov, za katere jamči proračun Unije, je spoštovanje pravne države ne glede na izbrano metodo izvrševanja nujen predpogoj za skladnost z načeli dobrega finančnega poslovodenja iz člena 317 Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU)."

 

Po še nekaj sentencah iz domene pravne šlampastike sledi subsumcijski kroše Mikea Tysona iz najboljših let:

 

"Obstaja torej jasna povezava med spoštovanjem pravne države in učinkovitim izvrševanjem proračuna Unije v skladu z načeli dobrega finančnega poslovodenja."

 

 

V.

 

Prvokategorniki soroševskih skladov nimajo razlogov skrivati navdušenja. Uničevalci matičnih držav, ki jih le-te pošiljajo v Bruselj, da bi jih ščitili pred uničevanjem, so v orgazmičnih katarzah.

 

Ljudmila Novak: "Sodišče EU je odločilo, da lahko Evropska komisija zmanjša ali zadrži finančna sredstva državam članicam, ki imajo težave z vladavino prava. V Evropski ljudski stranki smo že lani poleti izrecno poudarili, da potrebujemo ukrepe proti tistim državam, ki zlorabljajo načelo pravne države."

 

Peter Marki-Zay, opozicijski kandidat za naslednjega madžarskega premierja, ki se pripravlja zabiti vampirski kol v srce lastnemu narodu na bližajočih se volitvah, je obljubil, da bo, če bo opozicijsko zavezništvo na aprilskih volitvah zmagalo, naredil vse, da se sredstva vrnejo domov: "Sodišče EU je odločilo, da tatovom ne bo več dajalo denarja. Na žalost račun plačujejo madžarski državljani."

 

Tatovi so seveda nacionalno zavedne sile, zbrane okoli Viktorja Orbana, ki poskušajo odstraniti zanko, zapeto okoli vratu naroda. Mavričnobarvna organizacija Transparency International Madžarska: "Odločitev daje upanje, da se bosta na Madžarskem končala sistemska korupcija in namerno uničevanje demokratičnih načel."

 

To je upanje, da se bo nadaljevalo uničevanje tamkajšnjega naroda. Predsednica Evropske komisije, "mutti" Ursula von der Leyen, v duhu izročil tridesetih let prejšnjega stoletja: "Komisija bo branila proračun unije pred kršitvami načel pravne države. Delovali bomo odločno."

 

Napovedala je, da bodo sodbo podrobno preučili in pripravili smernice za uporabo mehanizma v praksi, ki bodo sicer po uvidevnosti daleč nad tedanjimi standardi, vendar sorodni, kar zadeva samostojnost pridruženih narodov. "Obljubljam, da noben primer ne bo izgubljen", je dodala, kar v prevodu pomeni, da bo izgubljen vsak primer samobitnosti, samostojnosti in zajezitve eksploatacije "stare Evrope".

 

Neizogibna Vera Jourova, ki ji je matična Češka premajhna za soroševsko-frankenštajnske eksperimente, je zapisala: "Zdaj je jasno, da lahko komisija odločno ukrepa za zaščito denarja evropskih državljanov." Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clément Beaune, veljak države, ki drži roko na žaklju denarja in se mu smehlja od obrestnih prihodkov, je odločitev sodišča označil za dobro novico: "To je dodatno orodje v škatli orodja vladavine prava."

 

S to škatlo se namerava v kratkem napotiti v Varšavo in Budimpešto, da dogovorijo kompromis med izgubo državnosti in osrednje evropskim bančništvom. Kot se je pred 200 leti po podobnih poslih mudil Selim-vezir:

 

"Car od carah mene je spremio da oblazim zemlju svukoliku, da u red ju vidim kako stoji; da se vuci ne prejedu mesa; da ovčica koja ne zanese svoje runo u grm pokraj puta; da podstrižem što je predugačko, da odlijem gdje je prepunano."

 

Strigla bo in odlivala tokrat vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock: "Odločitev je zaščitila in okrepila skupnost vrednot v okviru EU. Vladavina prava je temelj EU."

 

 

+++

 

Kdor razume – več kot dovolj. Nebo se je stemnilo nad deželo Kranjsko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.399
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.360
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427