Komentar

V čem je jedro smrtonosne uredbe EU 2020/2092? No money no funny. Mi vam denar - vi nam pokorščino!

Planili smo s košarami v izložbe ničvredne ropotije, potešili najnižje čakre človeških potreb. Nakupili smo kramarije in šare, odpeljali prigaran denar v davčne oaze, sanirali tuje banke, kot bi bile naše, odprodali domačo zlatnino, likvidirali velike ekonomske sisteme, jih nadomestili s podizvajalskimi manufakturami, virtualnimi valutami, tiskanjem neobstoječega denarja. Skrbni, malenkostni zahodni velekramarji so potegnili črto in nas, zadolžene, opomnili na kulturo potrošnje.

17.02.2022 21:43
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Sodišče Evropske unije   Evropska komisija   EU   Poljska   Madžarska   Peter Marki-Zay   Ljudmila Novak   Judit Varga   vladavina prava   Ursula von der Leyen

"Obstaja torej jasna povezava med spoštovanjem pravne države in učinkovitim izvrševanjem proračuna Unije v skladu z načeli dobrega finančnega poslovodenja."

Slovenija je vse tja od sedemdesetih let prejšnjega stoletja v lagodnem položaju nenehnega kritika držav, ki niso vešče zahodnih civilzacijskih vrednot. Kar mi spomin seže, smo se lotevali Sovjetske zveze in somišljenic izza železne zavese, južnih bratskih republik, diktatur tretjega sveta, v samostojni državi pa Rusije, Kitajske, Severne Koreje in ostankov socializma (Kuba, Venezuela). Tu in tam so dobile po ušesih kršiteljice etničnih pravic plemena Nuba v Južnem Sudanu, Albancev in sorodnih etnij. Pouki so leteli na družbeno-ekonomske modele, ideologijo, manjko všečnih nam vrednot, secesije, združevanja ali prilaščanje ozemelj. Mišice smo še najbolj napihovali na področju "pravne države". Klofute smo delili desno in levo; podelili smo jih že toliko, da smo se utrudili od didaktičnega razmahovanja. Celemu nezahodnemu svetu bi se krepko povpeli na glavo, če bi nam kdo hotel prisluhniti, nas upoštevati. K sreči nas ne.

 

 

II.

 

V špansko govorečem delu sveta se je uveljavil pojem "posvečena siesta". Družba moških uživa v prijetnem, počasnem kosilu, nakar se odpravijo na vrt s kozarci vina in med hrupnim prebavljanjem, praznjenjem čreves obdelajo širni svet, lokalno okolje, pogrošne novice, prikupne señoras rečejo še kakšno o prehitrem minevanju časa, toplejših zimah, podražitvi bombaža, žganjekuhi. Na koncu potonejo v okrepčilni spanec, kar v stolih. Po bujenju se lotijo poslov, zjutraj že pozabijo, o čem so bili modrovali po kosilu. Vajo ponavljajo iz dneva v dan, z utrudljivo praznoglavo dinamiko, kar jih zadovoljuje. Ne le, da so drug drugemu ovekovečili lastno modrost, navdušeni so nad tem, da se jim ni zgodilo nič slabega, sicer ne bi mogli neobvezujoče blebetati, temveč bi se morali lotevati neprijetnosti.

 

Občutek imam, da slovenska siesta mineva. 

 

 

III.

 

Smrtonosna Uredba EU 2020/2092 z dne 16.12.2020 je postala dokončna, pravno obvezujoča. Sodišče Evropske unije (SEU) ji je podelilo avreolo nesmrtnosti. Pomanjkanje pravne države, kar smo lepili na Rusijo in vse naokoli, se nam vrača kot bumerang, čeprav še izza obzorja. Črno volno sicer matere trenutno predejo le Poljakom in Madžarom, vendar se bo duh iz bruseljske steklenice širil tudi po slovenskih deželah. 

 

Če prevedemo pravno frazeologijo v razumljiv jezik, gre za sledeče: Večina pristopajočih evro fanatičnih dežel nekdanjega socializma se je v pristopnem navdušenju resda lotila gradnje porušenih institucij in nefunkcionalnih gospodarstev, toda obenem tudi demokratičnega velenakupovanja. Planili smo s košarami v izložbe ničvredne ropotije, potešili najnižje čakre človeških potreb. Nakupili smo kramarije in šare, odpeljali prigaran denar v davčne oaze, sanirali tuje banke, kot bi bile naše, odprodali domačo zlatnino, likvidirali velike ekonomske sisteme, jih nadomestili s podizvajalskimi manufakturami, virtualnimi valutami, tiskanjem neobstoječega denarja. Skrbni, malenkostni zahodni velekramarji so potegnili črto in nas, zadolžene, opomnili na kulturo potrošnje.

 

Kramarija se plačuje tudi s tonami zajedajočih migrantov, slabitvijo nacionalnih ekonomij, nakupi zastarelega orožja, plačevanjem nesmiselnih pristopnin, članarin, tantiem, zapitkov. "Odemokrateni" Poljska in Madžarska sta se v turobno uredbeno resničnost zbudili z več deset milijardnimi primanjkljaji, notranjimi dubiozami, odparkiranim denarjem, zarušeno industrijo, napihnjenim finančnim sektorjem. Zbudili so se načetih javnih financ, polnih rok bižuterije, s stanjšanimi denarnicami, z nervoznim biričem, ki terja nazaj veleblagovniški denar. No, če boste pridni, jim razlaga, boste morda dobili nove žetone, da še kaj nakupite. Dolg vam bomo dali "na kredo", toda ... 

 

Toda Poljakom in Madžarom se je zahotelo pravne države, urejenih bilanc, ekonomske  samostojnosti, dejanske demokracije. Kar je slaba popotnica za odpis dolgov. Zajeziti homoseksualnost? – njet! Zavrniti milijone beguncev? – njet! Referendumsko odločanje? – njet! Upoštevanje mnenja naroda? – njet! Tradicionalne vrednote (dom, družina, narod, rasa)? – njet! Od države odvisno sodstvo? – njet!

 

Poljskemu namestniku pravosodnega ministra Sebastianu Kaleti so se po pijančevanju v zahodnih veleblagovnicah odprle oči: "Vsaka neodvisna poljska odločitev zdaj predstavlja tveganje za finančno izsiljevanje ... katerega cilj je, da nas oropajo pravice do samoodločbe".

 

Podobno se je streznila madžarska pravosodna kolegica Judit Varga: "Bruselj je zlorabil svojo moč ... Ta sodba je nov način pritiska na našo državo."

 

 

IV.

 

V čem je jedro smrtonosne demokratične uredbe? No money – no funny. Mi vam denar - vi nam pokorščino.

 

"Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic. Kakor je navedeno v členu 2 PEU (Pogodbe o Evropski uniji, op. uredn.), so te vrednote skupne državam članicam v družbi, za katero so značilni pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravica, solidarnost ter enakost žensk in moških .. ... Evropski svet je v sklepih z dne 21. julija 2020 navedel, da se finančni interesi Unije zaščitijo v skladu s splošnimi načeli iz Pogodb, zlasti vrednotami iz člena 2 PEU. Poudaril je tudi pomembnost zaščite finančnih interesov Unije in spoštovanja pravne države ... Ko država kandidatka postane država članica, se pridruži pravnemu okviru, ki temelji na osnovni premisi, v skladu s katero vsaka država članica z vsemi ostalimi državami članicami deli vrsto skupnih vrednot, na katerih temelji Unija ... Kadar države članice izvršujejo proračun Unije, vključno s sredstvi, dodeljenimi prek instrumenta Evropske unije za okrevanje, vzpostavljenega na podlagi Uredbe Sveta (EU) 2020/2094 (10) ter posojil in drugih instrumentov, za katere jamči proračun Unije, je spoštovanje pravne države ne glede na izbrano metodo izvrševanja nujen predpogoj za skladnost z načeli dobrega finančnega poslovodenja iz člena 317 Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU)."

 

Po še nekaj sentencah iz domene pravne šlampastike sledi subsumcijski kroše Mikea Tysona iz najboljših let:

 

"Obstaja torej jasna povezava med spoštovanjem pravne države in učinkovitim izvrševanjem proračuna Unije v skladu z načeli dobrega finančnega poslovodenja."

 

 

V.

 

Prvokategorniki soroševskih skladov nimajo razlogov skrivati navdušenja. Uničevalci matičnih držav, ki jih le-te pošiljajo v Bruselj, da bi jih ščitili pred uničevanjem, so v orgazmičnih katarzah.

 

Ljudmila Novak: "Sodišče EU je odločilo, da lahko Evropska komisija zmanjša ali zadrži finančna sredstva državam članicam, ki imajo težave z vladavino prava. V Evropski ljudski stranki smo že lani poleti izrecno poudarili, da potrebujemo ukrepe proti tistim državam, ki zlorabljajo načelo pravne države."

 

Peter Marki-Zay, opozicijski kandidat za naslednjega madžarskega premierja, ki se pripravlja zabiti vampirski kol v srce lastnemu narodu na bližajočih se volitvah, je obljubil, da bo, če bo opozicijsko zavezništvo na aprilskih volitvah zmagalo, naredil vse, da se sredstva vrnejo domov: "Sodišče EU je odločilo, da tatovom ne bo več dajalo denarja. Na žalost račun plačujejo madžarski državljani."

 

Tatovi so seveda nacionalno zavedne sile, zbrane okoli Viktorja Orbana, ki poskušajo odstraniti zanko, zapeto okoli vratu naroda. Mavričnobarvna organizacija Transparency International Madžarska: "Odločitev daje upanje, da se bosta na Madžarskem končala sistemska korupcija in namerno uničevanje demokratičnih načel."

 

To je upanje, da se bo nadaljevalo uničevanje tamkajšnjega naroda. Predsednica Evropske komisije, "mutti" Ursula von der Leyen, v duhu izročil tridesetih let prejšnjega stoletja: "Komisija bo branila proračun unije pred kršitvami načel pravne države. Delovali bomo odločno."

 

Napovedala je, da bodo sodbo podrobno preučili in pripravili smernice za uporabo mehanizma v praksi, ki bodo sicer po uvidevnosti daleč nad tedanjimi standardi, vendar sorodni, kar zadeva samostojnost pridruženih narodov. "Obljubljam, da noben primer ne bo izgubljen", je dodala, kar v prevodu pomeni, da bo izgubljen vsak primer samobitnosti, samostojnosti in zajezitve eksploatacije "stare Evrope".

 

Neizogibna Vera Jourova, ki ji je matična Češka premajhna za soroševsko-frankenštajnske eksperimente, je zapisala: "Zdaj je jasno, da lahko komisija odločno ukrepa za zaščito denarja evropskih državljanov." Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clément Beaune, veljak države, ki drži roko na žaklju denarja in se mu smehlja od obrestnih prihodkov, je odločitev sodišča označil za dobro novico: "To je dodatno orodje v škatli orodja vladavine prava."

 

S to škatlo se namerava v kratkem napotiti v Varšavo in Budimpešto, da dogovorijo kompromis med izgubo državnosti in osrednje evropskim bančništvom. Kot se je pred 200 leti po podobnih poslih mudil Selim-vezir:

 

"Car od carah mene je spremio da oblazim zemlju svukoliku, da u red ju vidim kako stoji; da se vuci ne prejedu mesa; da ovčica koja ne zanese svoje runo u grm pokraj puta; da podstrižem što je predugačko, da odlijem gdje je prepunano."

 

Strigla bo in odlivala tokrat vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock: "Odločitev je zaščitila in okrepila skupnost vrednot v okviru EU. Vladavina prava je temelj EU."

 

 

+++

 

Kdor razume – več kot dovolj. Nebo se je stemnilo nad deželo Kranjsko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
22
09.06.2023 10:35
Šestdeset let po Kennedyjevem uvodnem govoru na washingtonski Ameriški univerzi se je treba še vedno naučiti ključnih lekcij o ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.381
02/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.610
03/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.518
04/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.853
05/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.263
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 974
08/
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 635
09/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.790
10/
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
Valerio Fabbri
Ogledov: 359