Komentar

Psihopata Putina z oblasti ne more spraviti zveza NATO, ampak zgolj in samo Rusi

Putin je danes zjutraj postal svetovni problem. A ker ima atomsko orožje, so lahko ukrepi proti Rusiji zgolj politični in ekonomski. Sankcije Zahoda so bile zadnjih osem let bolj "pro forma". Od danes dalje bodo morale biti dejansko neusmiljene in Rusijo popolnoma izolirati. Šele ko bodo Rusi spoznali, kam jih je pripeljal Putin, ga bodo lahko sami spravili z oblasti pred letom 2036 (ko mu formalno poteče zadnji predsedniški mandat). Demokracija v Rusijo ne more priti od zunaj. Demokracijo v Rusiji si morajo izboriti Rusi sami.

24.02.2022 10:18
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   invazija   Putin   Hitler   Otto von Habsburg   Slovenija   demokracija   Stalin   Sovjetska zveza

Putin je danes zjutraj postal svetovni problem. A ker ima atomsko orožje, so lahko ukrepi proti Rusiji zgolj politični in ekonomski. Sankcije Zahoda so bile zadnjih osem let bolj "pro forma". Od danes dalje bodo morale biti dejansko neusmiljene in Rusijo popolnoma izolirati. Šele ko bodo Rusi spoznali, kam jih je pripeljal Putin, ga bodo lahko sami spravili z oblasti. Demokracija v Rusijo ne more priti od zunaj. Demokracijo v Rusiji si morajo izboriti Rusi sami.

"Ta človek je novi Hitler. Mi ne verjamete? Verjemite staremu človeku, ki je doživel Hitlerja. To je edini politik, s katerim se nikoli nisem želel srečati. Ne, z njim nikoli! Morda sem bil še premlad, vendar sem vedel, kaj je prav in kaj ne. Tega nisem nikoli obžaloval ... " Tako nekako - citiram po spominu - mi pred več kot dvajsetimi leti pripovedoval Otto von Habsburg. Nanj, na ta pogovor sem se spomnil danes zjutraj, ko sem prebral, da je psihopat Putin sprožil vojno proti Ukrajini. Besednjak, ki ga je uporabil, izvira še iz časov njegovega vzornika Stalina. Denacifikacija.

 

Psihopat živi v drugem času in prostoru. Redki so ga spregledali že na začetku, konec leta 1999, ko je Boris Jelcin - ob Gorbačevu bržkone edini demokrat v zgodovini Rusije - nepričakovano odstopil in tedanjemu premierju Putinu "začasno" prepustil predsedniški položaj. Približno v tistem času, morda je bilo spomladi 2000, sem delal intervju s predsednikom Panevropskega gibanja von Habsburgom, ki averzije do Putina ni skrival. Vseeno so me njegove primerjave s Hitlerjem presenetile. Starec pošteno pretirava, sem si mislil. Preveč je obremenjen z 20. stoletjem, totalitarizmi in spopadom velikih in zločinskih ideologij, sem si rekel. In sem se motil.

 

Otto von Habsburg je umrl poleti 2011 in od tedaj je Putin še bolj utrdil svoj položaj, Rusijo pa militariziral do te mere, da so poznavalci ugibali, kaj je pravzaprav njegov cilj; iz države narediti največjo izvoznico orožja na planetu ali se lotiti restavracije nekdanjega imperija. Odgovor se je začel izrisovati leta 2014, ko so "neidentificirani specialci" zasedli strateške položaje na Krimu, na referendumu pa se je ljudstvo odločilo za priključitev materi Rusiji. Cinizem, s katerim se gospodar Kremlja loteva svojih sovražnikov, osupljivo spominja na Stalinovega. V zadnjem letu ali dveh je večkrat dokazal, da je psihopat. Poskus zastrupitve opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je bil le vrh ledene gore.  Na številne mirovne aktiviste, borce za človekove pravice, novinarje in urednike, ki jih je Putinova klika umorila v zadnjh dvajsetih letih, smo že pozabili. Novinarki Ana Politkovska in Anastazija Baburova? Odvetnik Stanislav Markelov? Pa primer Litvinenko, zastrupitev Julije in Sergeja Skripala ...

 

Seznam žrtev psihopata Putina je dolg.

 

Ko imamo opravka s psihopatom, smo vedno v šibkejšem položaju. Tudi Hitler je dolgo vlekel za nos Zahod - in to zato, ker je odlično blefiral, dajal lažne obljube in predvsem spretno manipuliral s svojimi zahodnimi sogovorniki. Pri Putinu se vse skupaj vleče že 22 let in mlada generacija Rusov ne pozna nikogar drugega, nobenega drugega voditelja kot Putina.

 

Rusije vojaško ni mogoče poraziti. Od Napoleona dalje je to dejstvo, ki ga preberete v vseh učbenikih vojaške zgodovine, taktike in strategije. Poleg tega ima atomsko orožje in ni izključeno, da ga kot človek s psihopatsko motnjo ne bi uporabil.

 

Vseeno pa bo Putina napad na Ukrajino precej drago stal. Ekonomsko in moralno. Če bo svet, še posebej Zahod, proti Rusiji dejansko uvedel popolno gospodarsko, politično, kulturno, transportno ipd. blokado, potem bo ruska ekonomija doživela šok, primerljiv s tistim ob razpadu Sovjetske zveze. Dosedanje sankcije so bile Blažev žegen, kar kaže, da ni bilo interesa za dejanski pritisk na Putina. Se bo po invaziji na Ukrajino to spremenilo?

 

V moralnem pogledu je Rusija zdaj v družbi držav, ki ne uživajo posebnega spoštovanja. Do danes zjutraj so simpatije za Putinove ambicije glede vzhodne Ukrajine izkazale Nikaragua, Severna Koreja, Iran, Sirija in Kuba. Kitajci so zadržani, nenazadnje imajo pred seboj nerešen problem s Tajvanom, zato bodo čakali na razplet ruske agresije na Ukrajino. Belorusija je tako ali tako sostorilka pri agresiji, Srbija pa je očitno vseeno toliko čustveno dozorela, da ne pada več na prazne besede o "slovanskih bratih". Seveda ni izključeno, da Putin zaradi preusmerjanja pozornosti ne bo zakuhal kakega hujšega incidenta na Balkanu.

 

Ključno sporočilo Putinove vojne pa je sledeče: Invazija na manjšo, šibkejšo državo je dejanje, ki nikoli ni vzbujalo simpatij. Toda Rusi, zlasti mlajše generacije, ki nikoli niso doživele Sovjetske zveze, bodo morali prej ko slej sami ugotoviti, da jih Putin z militaristično politiko, ki tepta mednarodno pravo, oddaljuje od vsega tistega, kar se jim je še včeraj zdelo samoumevno. Naj bodo t.i. zahodne vrednote in potrošniška mentaliteta predmet še takšnih zasmehovanj, kritik ali cinizma, dejstvo je, da severnokorejske, beloruske ali kubanske alternative noče nihče. Zaradi tega drži ugotovitev, da lahko Vladimirja Groznega z oblasti spravijo samo Rusi. Žal ne z volitvami, saj si je tako uzurpiral oblast, da bo lahko predsednik vse do leta 2036, pač pa s protesti in državljansko nepokorščino.

 

Evropska unija in zahodni svet jim pri tem lahko pomaga od zunaj. Tudi Slovenija. Razglasitev veleposlanika Ruske federacije za nezaželeno osebo, skrbna analiza Sove vseh t.i. kulturnih aktivnosti kopice ruskih državljanov v Ljubljani (pravijo, da je Ruski center znanosti in kulture izpostava FSB) in predvsem zamrznitev premoženja vseh ruskih podjetij pri nas so nujni ukrepi. Kajti prišli smo do tiste točke, ko ne moremo biti več le nemi opazovalci, temveč smo zaradi spoštovanja temeljnih načel pravičnosti dolžni nekaj storiti. Vsak zase lahko razmisli, kaj.

 

Jaz sem zjutraj, ko sem se peljal mimo ruske ambasade v Ljubljani, nekaj sekund trobil. Potem sem napisal tale tekst in se odločil, da na portalu ne bomo več objavljali prispevkov Putinu naklonjenih avtorjev. Predolgo smo v imenu svobode govora in pluralizma dopuščali brezramno rusko propagando.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.003
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.421
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.959
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.705
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.299
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.121
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.066
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 418
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.153