Komentar

Psihopata Putina z oblasti ne more spraviti zveza NATO, ampak zgolj in samo Rusi

Putin je danes zjutraj postal svetovni problem. A ker ima atomsko orožje, so lahko ukrepi proti Rusiji zgolj politični in ekonomski. Sankcije Zahoda so bile zadnjih osem let bolj "pro forma". Od danes dalje bodo morale biti dejansko neusmiljene in Rusijo popolnoma izolirati. Šele ko bodo Rusi spoznali, kam jih je pripeljal Putin, ga bodo lahko sami spravili z oblasti pred letom 2036 (ko mu formalno poteče zadnji predsedniški mandat). Demokracija v Rusijo ne more priti od zunaj. Demokracijo v Rusiji si morajo izboriti Rusi sami.

24.02.2022 10:18
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   invazija   Putin   Hitler   Otto von Habsburg   Slovenija   demokracija   Stalin   Sovjetska zveza

Putin je danes zjutraj postal svetovni problem. A ker ima atomsko orožje, so lahko ukrepi proti Rusiji zgolj politični in ekonomski. Sankcije Zahoda so bile zadnjih osem let bolj "pro forma". Od danes dalje bodo morale biti dejansko neusmiljene in Rusijo popolnoma izolirati. Šele ko bodo Rusi spoznali, kam jih je pripeljal Putin, ga bodo lahko sami spravili z oblasti. Demokracija v Rusijo ne more priti od zunaj. Demokracijo v Rusiji si morajo izboriti Rusi sami.

"Ta človek je novi Hitler. Mi ne verjamete? Verjemite staremu človeku, ki je doživel Hitlerja. To je edini politik, s katerim se nikoli nisem želel srečati. Ne, z njim nikoli! Morda sem bil še premlad, vendar sem vedel, kaj je prav in kaj ne. Tega nisem nikoli obžaloval ... " Tako nekako - citiram po spominu - mi pred več kot dvajsetimi leti pripovedoval Otto von Habsburg. Nanj, na ta pogovor sem se spomnil danes zjutraj, ko sem prebral, da je psihopat Putin sprožil vojno proti Ukrajini. Besednjak, ki ga je uporabil, izvira še iz časov njegovega vzornika Stalina. Denacifikacija.

 

Psihopat živi v drugem času in prostoru. Redki so ga spregledali že na začetku, konec leta 1999, ko je Boris Jelcin - ob Gorbačevu bržkone edini demokrat v zgodovini Rusije - nepričakovano odstopil in tedanjemu premierju Putinu "začasno" prepustil predsedniški položaj. Približno v tistem času, morda je bilo spomladi 2000, sem delal intervju s predsednikom Panevropskega gibanja von Habsburgom, ki averzije do Putina ni skrival. Vseeno so me njegove primerjave s Hitlerjem presenetile. Starec pošteno pretirava, sem si mislil. Preveč je obremenjen z 20. stoletjem, totalitarizmi in spopadom velikih in zločinskih ideologij, sem si rekel. In sem se motil.

 

Otto von Habsburg je umrl poleti 2011 in od tedaj je Putin še bolj utrdil svoj položaj, Rusijo pa militariziral do te mere, da so poznavalci ugibali, kaj je pravzaprav njegov cilj; iz države narediti največjo izvoznico orožja na planetu ali se lotiti restavracije nekdanjega imperija. Odgovor se je začel izrisovati leta 2014, ko so "neidentificirani specialci" zasedli strateške položaje na Krimu, na referendumu pa se je ljudstvo odločilo za priključitev materi Rusiji. Cinizem, s katerim se gospodar Kremlja loteva svojih sovražnikov, osupljivo spominja na Stalinovega. V zadnjem letu ali dveh je večkrat dokazal, da je psihopat. Poskus zastrupitve opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je bil le vrh ledene gore.  Na številne mirovne aktiviste, borce za človekove pravice, novinarje in urednike, ki jih je Putinova klika umorila v zadnjh dvajsetih letih, smo že pozabili. Novinarki Ana Politkovska in Anastazija Baburova? Odvetnik Stanislav Markelov? Pa primer Litvinenko, zastrupitev Julije in Sergeja Skripala ...

 

Seznam žrtev psihopata Putina je dolg.

 

Ko imamo opravka s psihopatom, smo vedno v šibkejšem položaju. Tudi Hitler je dolgo vlekel za nos Zahod - in to zato, ker je odlično blefiral, dajal lažne obljube in predvsem spretno manipuliral s svojimi zahodnimi sogovorniki. Pri Putinu se vse skupaj vleče že 22 let in mlada generacija Rusov ne pozna nikogar drugega, nobenega drugega voditelja kot Putina.

 

Rusije vojaško ni mogoče poraziti. Od Napoleona dalje je to dejstvo, ki ga preberete v vseh učbenikih vojaške zgodovine, taktike in strategije. Poleg tega ima atomsko orožje in ni izključeno, da ga kot človek s psihopatsko motnjo ne bi uporabil.

 

Vseeno pa bo Putina napad na Ukrajino precej drago stal. Ekonomsko in moralno. Če bo svet, še posebej Zahod, proti Rusiji dejansko uvedel popolno gospodarsko, politično, kulturno, transportno ipd. blokado, potem bo ruska ekonomija doživela šok, primerljiv s tistim ob razpadu Sovjetske zveze. Dosedanje sankcije so bile Blažev žegen, kar kaže, da ni bilo interesa za dejanski pritisk na Putina. Se bo po invaziji na Ukrajino to spremenilo?

 

V moralnem pogledu je Rusija zdaj v družbi držav, ki ne uživajo posebnega spoštovanja. Do danes zjutraj so simpatije za Putinove ambicije glede vzhodne Ukrajine izkazale Nikaragua, Severna Koreja, Iran, Sirija in Kuba. Kitajci so zadržani, nenazadnje imajo pred seboj nerešen problem s Tajvanom, zato bodo čakali na razplet ruske agresije na Ukrajino. Belorusija je tako ali tako sostorilka pri agresiji, Srbija pa je očitno vseeno toliko čustveno dozorela, da ne pada več na prazne besede o "slovanskih bratih". Seveda ni izključeno, da Putin zaradi preusmerjanja pozornosti ne bo zakuhal kakega hujšega incidenta na Balkanu.

 

Ključno sporočilo Putinove vojne pa je sledeče: Invazija na manjšo, šibkejšo državo je dejanje, ki nikoli ni vzbujalo simpatij. Toda Rusi, zlasti mlajše generacije, ki nikoli niso doživele Sovjetske zveze, bodo morali prej ko slej sami ugotoviti, da jih Putin z militaristično politiko, ki tepta mednarodno pravo, oddaljuje od vsega tistega, kar se jim je še včeraj zdelo samoumevno. Naj bodo t.i. zahodne vrednote in potrošniška mentaliteta predmet še takšnih zasmehovanj, kritik ali cinizma, dejstvo je, da severnokorejske, beloruske ali kubanske alternative noče nihče. Zaradi tega drži ugotovitev, da lahko Vladimirja Groznega z oblasti spravijo samo Rusi. Žal ne z volitvami, saj si je tako uzurpiral oblast, da bo lahko predsednik vse do leta 2036, pač pa s protesti in državljansko nepokorščino.

 

Evropska unija in zahodni svet jim pri tem lahko pomaga od zunaj. Tudi Slovenija. Razglasitev veleposlanika Ruske federacije za nezaželeno osebo, skrbna analiza Sove vseh t.i. kulturnih aktivnosti kopice ruskih državljanov v Ljubljani (pravijo, da je Ruski center znanosti in kulture izpostava FSB) in predvsem zamrznitev premoženja vseh ruskih podjetij pri nas so nujni ukrepi. Kajti prišli smo do tiste točke, ko ne moremo biti več le nemi opazovalci, temveč smo zaradi spoštovanja temeljnih načel pravičnosti dolžni nekaj storiti. Vsak zase lahko razmisli, kaj.

 

Jaz sem zjutraj, ko sem se peljal mimo ruske ambasade v Ljubljani, nekaj sekund trobil. Potem sem napisal tale tekst in se odločil, da na portalu ne bomo več objavljali prispevkov Putinu naklonjenih avtorjev. Predolgo smo v imenu svobode govora in pluralizma dopuščali brezramno rusko propagando.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
1
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.424
02/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.254
03/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.963
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.936
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.306
06/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 929
07/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.249
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 966
09/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.181
10/
Življenje je drugje ali nekoč je bilo vse krasno
Dimitrij Rupel
Ogledov: 14.353