Komentar

Psihopata Putina z oblasti ne more spraviti zveza NATO, ampak zgolj in samo Rusi

Putin je danes zjutraj postal svetovni problem. A ker ima atomsko orožje, so lahko ukrepi proti Rusiji zgolj politični in ekonomski. Sankcije Zahoda so bile zadnjih osem let bolj "pro forma". Od danes dalje bodo morale biti dejansko neusmiljene in Rusijo popolnoma izolirati. Šele ko bodo Rusi spoznali, kam jih je pripeljal Putin, ga bodo lahko sami spravili z oblasti pred letom 2036 (ko mu formalno poteče zadnji predsedniški mandat). Demokracija v Rusijo ne more priti od zunaj. Demokracijo v Rusiji si morajo izboriti Rusi sami.

24.02.2022 10:18
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   invazija   Putin   Hitler   Otto von Habsburg   Slovenija   demokracija   Stalin   Sovjetska zveza

Putin je danes zjutraj postal svetovni problem. A ker ima atomsko orožje, so lahko ukrepi proti Rusiji zgolj politični in ekonomski. Sankcije Zahoda so bile zadnjih osem let bolj "pro forma". Od danes dalje bodo morale biti dejansko neusmiljene in Rusijo popolnoma izolirati. Šele ko bodo Rusi spoznali, kam jih je pripeljal Putin, ga bodo lahko sami spravili z oblasti. Demokracija v Rusijo ne more priti od zunaj. Demokracijo v Rusiji si morajo izboriti Rusi sami.

"Ta človek je novi Hitler. Mi ne verjamete? Verjemite staremu človeku, ki je doživel Hitlerja. To je edini politik, s katerim se nikoli nisem želel srečati. Ne, z njim nikoli! Morda sem bil še premlad, vendar sem vedel, kaj je prav in kaj ne. Tega nisem nikoli obžaloval ... " Tako nekako - citiram po spominu - mi pred več kot dvajsetimi leti pripovedoval Otto von Habsburg. Nanj, na ta pogovor sem se spomnil danes zjutraj, ko sem prebral, da je psihopat Putin sprožil vojno proti Ukrajini. Besednjak, ki ga je uporabil, izvira še iz časov njegovega vzornika Stalina. Denacifikacija.

 

Psihopat živi v drugem času in prostoru. Redki so ga spregledali že na začetku, konec leta 1999, ko je Boris Jelcin - ob Gorbačevu bržkone edini demokrat v zgodovini Rusije - nepričakovano odstopil in tedanjemu premierju Putinu "začasno" prepustil predsedniški položaj. Približno v tistem času, morda je bilo spomladi 2000, sem delal intervju s predsednikom Panevropskega gibanja von Habsburgom, ki averzije do Putina ni skrival. Vseeno so me njegove primerjave s Hitlerjem presenetile. Starec pošteno pretirava, sem si mislil. Preveč je obremenjen z 20. stoletjem, totalitarizmi in spopadom velikih in zločinskih ideologij, sem si rekel. In sem se motil.

 

Otto von Habsburg je umrl poleti 2011 in od tedaj je Putin še bolj utrdil svoj položaj, Rusijo pa militariziral do te mere, da so poznavalci ugibali, kaj je pravzaprav njegov cilj; iz države narediti največjo izvoznico orožja na planetu ali se lotiti restavracije nekdanjega imperija. Odgovor se je začel izrisovati leta 2014, ko so "neidentificirani specialci" zasedli strateške položaje na Krimu, na referendumu pa se je ljudstvo odločilo za priključitev materi Rusiji. Cinizem, s katerim se gospodar Kremlja loteva svojih sovražnikov, osupljivo spominja na Stalinovega. V zadnjem letu ali dveh je večkrat dokazal, da je psihopat. Poskus zastrupitve opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je bil le vrh ledene gore.  Na številne mirovne aktiviste, borce za človekove pravice, novinarje in urednike, ki jih je Putinova klika umorila v zadnjh dvajsetih letih, smo že pozabili. Novinarki Ana Politkovska in Anastazija Baburova? Odvetnik Stanislav Markelov? Pa primer Litvinenko, zastrupitev Julije in Sergeja Skripala ...

 

Seznam žrtev psihopata Putina je dolg.

 

Ko imamo opravka s psihopatom, smo vedno v šibkejšem položaju. Tudi Hitler je dolgo vlekel za nos Zahod - in to zato, ker je odlično blefiral, dajal lažne obljube in predvsem spretno manipuliral s svojimi zahodnimi sogovorniki. Pri Putinu se vse skupaj vleče že 22 let in mlada generacija Rusov ne pozna nikogar drugega, nobenega drugega voditelja kot Putina.

 

Rusije vojaško ni mogoče poraziti. Od Napoleona dalje je to dejstvo, ki ga preberete v vseh učbenikih vojaške zgodovine, taktike in strategije. Poleg tega ima atomsko orožje in ni izključeno, da ga kot človek s psihopatsko motnjo ne bi uporabil.

 

Vseeno pa bo Putina napad na Ukrajino precej drago stal. Ekonomsko in moralno. Če bo svet, še posebej Zahod, proti Rusiji dejansko uvedel popolno gospodarsko, politično, kulturno, transportno ipd. blokado, potem bo ruska ekonomija doživela šok, primerljiv s tistim ob razpadu Sovjetske zveze. Dosedanje sankcije so bile Blažev žegen, kar kaže, da ni bilo interesa za dejanski pritisk na Putina. Se bo po invaziji na Ukrajino to spremenilo?

 

V moralnem pogledu je Rusija zdaj v družbi držav, ki ne uživajo posebnega spoštovanja. Do danes zjutraj so simpatije za Putinove ambicije glede vzhodne Ukrajine izkazale Nikaragua, Severna Koreja, Iran, Sirija in Kuba. Kitajci so zadržani, nenazadnje imajo pred seboj nerešen problem s Tajvanom, zato bodo čakali na razplet ruske agresije na Ukrajino. Belorusija je tako ali tako sostorilka pri agresiji, Srbija pa je očitno vseeno toliko čustveno dozorela, da ne pada več na prazne besede o "slovanskih bratih". Seveda ni izključeno, da Putin zaradi preusmerjanja pozornosti ne bo zakuhal kakega hujšega incidenta na Balkanu.

 

Ključno sporočilo Putinove vojne pa je sledeče: Invazija na manjšo, šibkejšo državo je dejanje, ki nikoli ni vzbujalo simpatij. Toda Rusi, zlasti mlajše generacije, ki nikoli niso doživele Sovjetske zveze, bodo morali prej ko slej sami ugotoviti, da jih Putin z militaristično politiko, ki tepta mednarodno pravo, oddaljuje od vsega tistega, kar se jim je še včeraj zdelo samoumevno. Naj bodo t.i. zahodne vrednote in potrošniška mentaliteta predmet še takšnih zasmehovanj, kritik ali cinizma, dejstvo je, da severnokorejske, beloruske ali kubanske alternative noče nihče. Zaradi tega drži ugotovitev, da lahko Vladimirja Groznega z oblasti spravijo samo Rusi. Žal ne z volitvami, saj si je tako uzurpiral oblast, da bo lahko predsednik vse do leta 2036, pač pa s protesti in državljansko nepokorščino.

 

Evropska unija in zahodni svet jim pri tem lahko pomaga od zunaj. Tudi Slovenija. Razglasitev veleposlanika Ruske federacije za nezaželeno osebo, skrbna analiza Sove vseh t.i. kulturnih aktivnosti kopice ruskih državljanov v Ljubljani (pravijo, da je Ruski center znanosti in kulture izpostava FSB) in predvsem zamrznitev premoženja vseh ruskih podjetij pri nas so nujni ukrepi. Kajti prišli smo do tiste točke, ko ne moremo biti več le nemi opazovalci, temveč smo zaradi spoštovanja temeljnih načel pravičnosti dolžni nekaj storiti. Vsak zase lahko razmisli, kaj.

 

Jaz sem zjutraj, ko sem se peljal mimo ruske ambasade v Ljubljani, nekaj sekund trobil. Potem sem napisal tale tekst in se odločil, da na portalu ne bomo več objavljali prispevkov Putinu naklonjenih avtorjev. Predolgo smo v imenu svobode govora in pluralizma dopuščali brezramno rusko propagando.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.960
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 939
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472