Razkrivamo

Nasilneža iz Kremlja lahko streznijo le najhujše možne ekonomske sankcije, ker drugega sporočila enostavno ne razume!

Ali smo včeraj vstopili v novo etapo hladne vojne? Morda celo njeno radikalnejšo obliko? Se Evropi dejansko obeta večja vojna, neprimerljiva s tistimi na območju nekdanje Jugoslavije? V prihodnjih dneh, ko bo Putinova vojna proti Ukrajini dobila konkretnejše obrise, bomo morda dobili prve odgovore. Danes vemo, da imamo v primeru Vladimirja Putina opravka s psihopatom, ki ga ni strah posledic svojih dejanj. Vemo tudi, da je agresijo na Ukrajino načrtoval že dlje časa in da je bila obsežna medijsko-informacijska vojna le uvertura vanjo. Nasilnež iz Kremlja, ki je od včeraj svetovni problem, ne razume pogajanj in kompromisov, ampak podobno kot Stalin zgolj argument moči, primitivno silo. Stalin se je norčeval iz majhnih držav - češ, koliko divizij pa ima Vatikan - in je Kardelju v Moskvi nekoč predaval, da ne more vsaka vas postati država. Za Putina je Evropska unija nekakšen posvetni Vatikan, skupnost pomehkuženih homoseksualnih degenerirancev, nezmožnih služenja vojske in obrambe domovine. Zaradi tega nikogar ne jemlje resno, ker se nikogar ne boji in do nikogar ne kaže spoštovanja. EU lahko nasilneža pripravi do pogajanj edinole z izjemno strogimi sankcijami, s sankcijami vseh sankcij, zaradi katerih bi ruska elita, represivni aparat in nenazadnje tudi ljudje "gospoda Putina" vrgli z oblasti in odprli vrata svobodnejši, liberalnejši Rusiji.

25.02.2022 01:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Putin   Rusija   Ukrajina   Stalin   EU   ZDA   Vatikan   Doneck   Lugansk   Milošević

Putinov psihološki profil je malce podoben Miloševićevemu: sindrom odsotnega očeta, nerazrešen Ojdipov kompleks in narcisistična obsedenost z izkazovanjem spoštovanja.

Zdi se, da s sankcijam proti Rusiji vsaj v Evropski uniji ne bo šlo povsem brez težav. Morda se kdo spomni podobne zadrege iz časov njene predhodnice EGS v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je šlo za Miloševićeve osvajalske pohode v bivši Jugoslaviji. Tudi takrat so evropski voditelji, iz katerih smo se celo norčevali zaradi neodločenosti, večinoma pogovarjali o tem, da bi bilo treba nekaj storiti. Čas pa je tekel in ljudje na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini so umirali zaradi pasivnost Zahoda.

 

Svojevrstna ironija je, da smo dobrih trideset let kasneje del te združbe in da opazujemo neke vrste reprizo balkanskega dogajanja, pri čemer je Putinov psihološki profil malce podoben Miloševićevemu: sindrom odsotnega očeta, nerazrešen Ojdipov kompleks in narcisistična obsedenost z izkazovanjem spoštovanja. Toda Milošević ni imel jedrskega kovčka in ene najboljših armad na svetu. V primerjavi s Putinom je bil Milošević benignejši psihopat; pravnik in bankir, ki je naredil politično kariero v drugi polovici osemdesetih, ko se je vrnil iz New Yorka in odkril srbski nacionalizem. Na drugi strani kagebejevec, ki je služil v nekdanji Vzhodni Nemčiji, z obešenjaškim smislom za humor in slabo prikrito agresivnostjo. Kdor je Putina pozorno opazoval v zadnjih 48 urah, ko se je pojavil na televiziji in pojasnjeval svoje načrte z Ukrajino, je to opazil v njegovi retoriki: sovraštvo in jeza, a zraven tudi precejšnja napetost, živčnost. Je možno, da nima natančno predvidenih naslednjih potez in da v bistvu improvizira?

 

 

Cinizem brez primere: Denacifikacija po 77 letih

 

Putin je sicer odločitev za napad na zahodno sosedo sprejel že pred časom, verjetno celo pred več meseci oziroma v letu 2021. Specialne enote pehote in letalstva (padalci) so morali vaditi in natančno preučiti cilje, ki so jih včeraj hitro in brez posebnih težav tudi osvojili. Smeri napada (sever, jug in vzhod) prav tako demantirajo ruske navedbe, da gre zgolj za nekakšno "posebno operacijo z omejenim obsegom" na vzhodno Ukrajino in ozemlje obeh t.i. ljudskih republik (Lugansk, Doneck).

 

Ruska invazija v prvih 24 urah se zdi skoraj popolna, vsekakor pa odpira vprašanje, zakaj so bile ukrajinske sile prvi dan v takšni defenzivi? Morda iz taktičnih razlogov, kajti takorekoč ni relevantnega medija, politika ali mednarodne organizacije, ki bi dvomila v rusko agresijo na Ukrajino in jo obsojala. Glede na količino orožja, ki naj bi ga zahodne države v zadnjih tednih dostavile kot pomoč Ukrajini, je presenetljivo, da so Rusi že v nekaj urah onesposobili ukrajinsko zračno obrambo in letalstvo. So žrtve vseeno presenetili?

 

Doslej je iz Ukrajine pred vojno pobegnilo že več kot 100.000 ljudi.

 

Še bolj nepričakovano je rusko zavzetje Černobila. Kaj bo Putin počel z jedrsko elektrarno, kjer je bila leta 1986 najhujša jedrska nesreča v zgodovini? Po spletu so se že pojavila številna namigovanja o "povišani radioaktivnosti" na tistem območju. Vsekakor je psihološka vojna del siceršnje in vojna z (dez)informacijami je še kako pomembna.

 

 

Kaj se bodo iz tega naučili Kitajci?

 

Združene države Amerike trenutno vsaj toliko kot Evropa skrbi Kitajska in njeni naklepi s Tajvanom. Ni naključje, da je včeraj ponovno prišlo do vdora kitajskih vojaških letal v tajvanski zračni prostor. V Pekingu so sicer zviti in bodo verjetno najprej počakali na razplet Putinove ukrajinske avanture. Če se izkaže, da se v mednarodno pravo vračata srednji vek in hobbesovski Leviathan, kjer močnejše države brez sankcij (kazni) žrejo manjše, potem bo Kitajska verjetno poskušala nasilno "priključiti" Tajvan. Kako se bodo na to odzvali Američani? Bodo podobno kot v primeru Ukrajine stali ob strani in agresorju zagrozili z ekonomskimi sankcijami, ali pa bodo vstopili v vojno kot neformalni zavezniki Tajvana?

 

Kitajska invazija na Tajvan bi seveda pomenila, da svet drvi v novo svetovno vojno. Še na začetku tedna bi me za takšne besede razglasili za norca, toda od včeraj zjutraj bi bili najbrž že bolj zadržani. Ko smo na portalu+ na začetku februarja 2020 prvič in potem še nekajkrat pred razglasitvijo epidemije svarili javnost, da je le vprašanje časa, kdaj bo tudi Slovenijo "napadel" novi koronavirus, smo bili deležni zasmehovanja, češ kaj strašimo ljudi, ko pa je vse skupaj napol izmišljena zgodba, lažna novica (fake news).

 

Seveda in na srečo ni nujno, da bo ruska agresija na Ukrajino sprožila domino efekt drugje po svetu. Poleg Kitajske oziroma njenih ambicij po zasedbi Tajvana je zagotovo najbolj občutljiva ta hip Bosna in Hercogovina, kjer srbska entiteta že nekaj časa grozi z razglasitvijo samostojnosti in neodvisnosti, njen voditelj Milorad Dodik pa je - poetično rečeno - kot plišati medvedek na daljinsko upravljanje, čigar lastnik sedi v Kremlju. In če je Ukrajina za Slovenijo vseeno relativno oddaljena država, potem bi nas morebitni novi oboroženi konflikt "v srcu Balkana" moral še kako skrbeti. Od skrajne severozahodne točke Bosne in Hercegovine do slovenske meje je namreč manj kot 50 kilometrov zračne črte.

 

 

Kaj nam sporočajo jugokomunisti 

 

Če se vrnem k neodločnosti EU v primeru Rusije: jasno je, da Putin ne razume drugega kot argumenta moči, grobo, primitivno silo. V tem smislu spominja na Stalina, ki so ga naši komunisti zelo dobro poznali. Kardelj in Dedijer, denimo, sta v svojih spominih (Dedijer tudi v Titovi biografiji) natančno opisala pogovore s Stalinom in njegove značajske lastnosti. Prijateljev in zaveznikov ne spoštuje, ampak jih zaničuje. Spoštuje edinole sovražnike, takšne, ki ga fascinirajo s svojo močjo. Vzajemno občudovanje Stalina in Hitlerja torej ni naključno. Koga občuduje Putin razen samega sebe? Odgovor je: Putina. Pomislite, kako podcenjujoč odnos ima do svojega beloruskega lakaja Lukašenka ...

 

V Bruslju so naredili napako še pred rusko invazijo in z obotavljanjem glede sankcij dali Putinu čas in priliko, da je izpeljal prvi del načrta. Dosedanje sankcije, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji po priključitvi Krima in de facto odcepitvi dveh pokrajin v vzhodni Ukrajini, so bile bolj kot ne formalne. Če bi dejansko želeli zlomiti Putinov režim in bi že ob kopičenju vojske na meji z Ukrajino začeli s sankcijami, bi morali najkasneje v nekaj dneh uveljaviti tako ostre gospodarske in politične sankcije proti Rusiji, kakršnih svet po leti 1945 še ni videl. Pa ne le v ekonomskem smislu; sankcije bi morale kaznovati tudi rusko elito, brez tega ne bi oziroma ne bo šlo.

 

Oligarhijo, ki Putinu financira razkošni življenjski stil, namreč sestavljajo tudi tisti ljudje, po zaslugi katerih je Vladimir Vladimirovič prišel na oblast. Predstavljajte si, da bi proti tem oligarhom uvedli tako ostre sankcije, da bi lahko potovali le še v Minsk, Peking in Pjongjang; ljudje, vajeni razkošnega življenja, zabav v svetovnih prestolnicah in svobode gibanja med svojimi luksuznimi nepremičninami med New Yorkom, Londonom in Azurno obalo, bi nenadoma obtičali v Moskvi. Ko bi izvedeli, da je njihovo premoženje v tujini zamrznjeno, bi morali gnev na nekoga usmeriti. Nekaj časa bi jih domači mediji še prepričevali, da je za vse kriv pokvarjeni zahod, Američani oziroma Evropska unija. V svetu, kjer so vsi Ukrajinci nacisti, je relativno enostavno pričarati črno-belo zgodbo in za vse težave okriviti druge. Toda prej ko slej bi se ruska elita naveličala teh izgovorov in začela krivca iskati doma, v Kremlju. Zaradi tega nimajo prav tisti, ki nas prepričujejo, da ostre sankcije ne bi bile najbolj smiselne, saj da bi nam povzročile preveliko gospodarsko škodo. Bi jo in zagotovo jo bo tudi vojna, ki se je včeraj začela. Toda logika sankcij - in sicer resnično pasjih sankcij, ki bi pomenile tudi popolno transportno in komunikacijsko izolacijo Rusije (!) - je preprosta in jo najbolje ponazarja naslov prispevka v Atlantic Council (vir):

 

"Deterring Putin is expensive but much cheaper than war."

 

Mislim, da prevod ni potreben. Žal je ideja od včeraj obsoletna in zato so najhujše možne sankcije proti režimu v Kremlju edini nenasilni odgovor na Putinov primitivizem in izživljanje nad šibkejšimi državami: ker se psihopata iz Kremlja ne moremo lotiti z orožjem, saj bi to bržkone sprožilo tretjo svetovno vojno in jedrski spopad, ki bi uničil človeško civilizacijo, nam ne preostane drugega kot ekonomija. Ko bo ruska elita izgubila potrpljenje in se odrekla Putinu, bodo demonstracije na moskovskih ulicah dosegle nepredstavljive razsežnosti in nomenklatura se bo obrnila proti Vladimirju Groznemu.

 

 

Koliko divizij ima Vatikan?

 

Zaradi ekonomije se je zrušila tudi Sovjetska zveza. In tako kot leta 1991 bodo morali Rusi po zaslugi Putina ponovno poskrbeti za svoje težave. Problem pa je v tem, da se to verjetno ne bo zgodilo jutri. Ne glede na to si tisoči protivojnih protestnikov v ruskih mestih, ki so včeraj kljubovali Putinu zaradi invazije na Ukrajino, zaslužijo spoštovanje. Med njimi bodo mnogi deležni brutalnosti ruskega represivnega aparata, ki je pod Putinom doživel pravo stalinistično renesanso. Kdo bi si mislil, da nas bo na začetku leta 2022 odneslo tako daleč v preteklost - v čas totalitarnih režimov, v obdobje nekakšne nove etape hladne vojne?

 

V primeru Vladimirja Putina opravka s psihopatom, ki ga ni strah posledic svojih dejanj. Nasilnež iz Kremlja, ki je od včeraj svetovni problem, ne razume pogajanj in kompromisov, ampak podobno kot Stalin zgolj argument moči, primitivno silo. Stalin se je norčeval iz majhnih držav - češ, koliko divizij pa ima Vatikan - in je Kardelju v Moskvi nekoč predaval, da ne more vsaka vas postati država. Za Putina je Evropska unija nekakšen posvetni Vatikan, skupnost pomehkuženih homoseksualnih degenerirancev, nezmožnih služenja vojske in obrambe domovine. Zaradi tega nikogar ne jemlje resno, ker se nikogar ne boji in do nikogar ne kaže spoštovanja.

 

EU lahko kremeljskega nasilneža pripravi do pogajanj edinole z izjemno strogimi sankcijami. S sankcijami vseh sankcij, zaradi katerih bi ruska elita, represivni aparat in nenazadnje tudi ljudje z ulice "gospoda Putina" vrgli z oblasti in odprli vrata svobodnejši, liberalnejši Rusiji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
39
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474