Razkrivamo

Nasilneža iz Kremlja lahko streznijo le najhujše možne ekonomske sankcije, ker drugega sporočila enostavno ne razume!

Ali smo včeraj vstopili v novo etapo hladne vojne? Morda celo njeno radikalnejšo obliko? Se Evropi dejansko obeta večja vojna, neprimerljiva s tistimi na območju nekdanje Jugoslavije? V prihodnjih dneh, ko bo Putinova vojna proti Ukrajini dobila konkretnejše obrise, bomo morda dobili prve odgovore. Danes vemo, da imamo v primeru Vladimirja Putina opravka s psihopatom, ki ga ni strah posledic svojih dejanj. Vemo tudi, da je agresijo na Ukrajino načrtoval že dlje časa in da je bila obsežna medijsko-informacijska vojna le uvertura vanjo. Nasilnež iz Kremlja, ki je od včeraj svetovni problem, ne razume pogajanj in kompromisov, ampak podobno kot Stalin zgolj argument moči, primitivno silo. Stalin se je norčeval iz majhnih držav - češ, koliko divizij pa ima Vatikan - in je Kardelju v Moskvi nekoč predaval, da ne more vsaka vas postati država. Za Putina je Evropska unija nekakšen posvetni Vatikan, skupnost pomehkuženih homoseksualnih degenerirancev, nezmožnih služenja vojske in obrambe domovine. Zaradi tega nikogar ne jemlje resno, ker se nikogar ne boji in do nikogar ne kaže spoštovanja. EU lahko nasilneža pripravi do pogajanj edinole z izjemno strogimi sankcijami, s sankcijami vseh sankcij, zaradi katerih bi ruska elita, represivni aparat in nenazadnje tudi ljudje "gospoda Putina" vrgli z oblasti in odprli vrata svobodnejši, liberalnejši Rusiji.

25.02.2022 01:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Putin   Rusija   Ukrajina   Stalin   EU   ZDA   Vatikan   Doneck   Lugansk   Milošević

Putinov psihološki profil je malce podoben Miloševićevemu: sindrom odsotnega očeta, nerazrešen Ojdipov kompleks in narcisistična obsedenost z izkazovanjem spoštovanja.

Zdi se, da s sankcijam proti Rusiji vsaj v Evropski uniji ne bo šlo povsem brez težav. Morda se kdo spomni podobne zadrege iz časov njene predhodnice EGS v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je šlo za Miloševićeve osvajalske pohode v bivši Jugoslaviji. Tudi takrat so evropski voditelji, iz katerih smo se celo norčevali zaradi neodločenosti, večinoma pogovarjali o tem, da bi bilo treba nekaj storiti. Čas pa je tekel in ljudje na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini so umirali zaradi pasivnost Zahoda.

 

Svojevrstna ironija je, da smo dobrih trideset let kasneje del te združbe in da opazujemo neke vrste reprizo balkanskega dogajanja, pri čemer je Putinov psihološki profil malce podoben Miloševićevemu: sindrom odsotnega očeta, nerazrešen Ojdipov kompleks in narcisistična obsedenost z izkazovanjem spoštovanja. Toda Milošević ni imel jedrskega kovčka in ene najboljših armad na svetu. V primerjavi s Putinom je bil Milošević benignejši psihopat; pravnik in bankir, ki je naredil politično kariero v drugi polovici osemdesetih, ko se je vrnil iz New Yorka in odkril srbski nacionalizem. Na drugi strani kagebejevec, ki je služil v nekdanji Vzhodni Nemčiji, z obešenjaškim smislom za humor in slabo prikrito agresivnostjo. Kdor je Putina pozorno opazoval v zadnjih 48 urah, ko se je pojavil na televiziji in pojasnjeval svoje načrte z Ukrajino, je to opazil v njegovi retoriki: sovraštvo in jeza, a zraven tudi precejšnja napetost, živčnost. Je možno, da nima natančno predvidenih naslednjih potez in da v bistvu improvizira?

 

 

Cinizem brez primere: Denacifikacija po 77 letih

 

Putin je sicer odločitev za napad na zahodno sosedo sprejel že pred časom, verjetno celo pred več meseci oziroma v letu 2021. Specialne enote pehote in letalstva (padalci) so morali vaditi in natančno preučiti cilje, ki so jih včeraj hitro in brez posebnih težav tudi osvojili. Smeri napada (sever, jug in vzhod) prav tako demantirajo ruske navedbe, da gre zgolj za nekakšno "posebno operacijo z omejenim obsegom" na vzhodno Ukrajino in ozemlje obeh t.i. ljudskih republik (Lugansk, Doneck).

 

Ruska invazija v prvih 24 urah se zdi skoraj popolna, vsekakor pa odpira vprašanje, zakaj so bile ukrajinske sile prvi dan v takšni defenzivi? Morda iz taktičnih razlogov, kajti takorekoč ni relevantnega medija, politika ali mednarodne organizacije, ki bi dvomila v rusko agresijo na Ukrajino in jo obsojala. Glede na količino orožja, ki naj bi ga zahodne države v zadnjih tednih dostavile kot pomoč Ukrajini, je presenetljivo, da so Rusi že v nekaj urah onesposobili ukrajinsko zračno obrambo in letalstvo. So žrtve vseeno presenetili?

 

Doslej je iz Ukrajine pred vojno pobegnilo že več kot 100.000 ljudi.

 

Še bolj nepričakovano je rusko zavzetje Černobila. Kaj bo Putin počel z jedrsko elektrarno, kjer je bila leta 1986 najhujša jedrska nesreča v zgodovini? Po spletu so se že pojavila številna namigovanja o "povišani radioaktivnosti" na tistem območju. Vsekakor je psihološka vojna del siceršnje in vojna z (dez)informacijami je še kako pomembna.

 

 

Kaj se bodo iz tega naučili Kitajci?

 

Združene države Amerike trenutno vsaj toliko kot Evropa skrbi Kitajska in njeni naklepi s Tajvanom. Ni naključje, da je včeraj ponovno prišlo do vdora kitajskih vojaških letal v tajvanski zračni prostor. V Pekingu so sicer zviti in bodo verjetno najprej počakali na razplet Putinove ukrajinske avanture. Če se izkaže, da se v mednarodno pravo vračata srednji vek in hobbesovski Leviathan, kjer močnejše države brez sankcij (kazni) žrejo manjše, potem bo Kitajska verjetno poskušala nasilno "priključiti" Tajvan. Kako se bodo na to odzvali Američani? Bodo podobno kot v primeru Ukrajine stali ob strani in agresorju zagrozili z ekonomskimi sankcijami, ali pa bodo vstopili v vojno kot neformalni zavezniki Tajvana?

 

Kitajska invazija na Tajvan bi seveda pomenila, da svet drvi v novo svetovno vojno. Še na začetku tedna bi me za takšne besede razglasili za norca, toda od včeraj zjutraj bi bili najbrž že bolj zadržani. Ko smo na portalu+ na začetku februarja 2020 prvič in potem še nekajkrat pred razglasitvijo epidemije svarili javnost, da je le vprašanje časa, kdaj bo tudi Slovenijo "napadel" novi koronavirus, smo bili deležni zasmehovanja, češ kaj strašimo ljudi, ko pa je vse skupaj napol izmišljena zgodba, lažna novica (fake news).

 

Seveda in na srečo ni nujno, da bo ruska agresija na Ukrajino sprožila domino efekt drugje po svetu. Poleg Kitajske oziroma njenih ambicij po zasedbi Tajvana je zagotovo najbolj občutljiva ta hip Bosna in Hercogovina, kjer srbska entiteta že nekaj časa grozi z razglasitvijo samostojnosti in neodvisnosti, njen voditelj Milorad Dodik pa je - poetično rečeno - kot plišati medvedek na daljinsko upravljanje, čigar lastnik sedi v Kremlju. In če je Ukrajina za Slovenijo vseeno relativno oddaljena država, potem bi nas morebitni novi oboroženi konflikt "v srcu Balkana" moral še kako skrbeti. Od skrajne severozahodne točke Bosne in Hercegovine do slovenske meje je namreč manj kot 50 kilometrov zračne črte.

 

 

Kaj nam sporočajo jugokomunisti 

 

Če se vrnem k neodločnosti EU v primeru Rusije: jasno je, da Putin ne razume drugega kot argumenta moči, grobo, primitivno silo. V tem smislu spominja na Stalina, ki so ga naši komunisti zelo dobro poznali. Kardelj in Dedijer, denimo, sta v svojih spominih (Dedijer tudi v Titovi biografiji) natančno opisala pogovore s Stalinom in njegove značajske lastnosti. Prijateljev in zaveznikov ne spoštuje, ampak jih zaničuje. Spoštuje edinole sovražnike, takšne, ki ga fascinirajo s svojo močjo. Vzajemno občudovanje Stalina in Hitlerja torej ni naključno. Koga občuduje Putin razen samega sebe? Odgovor je: Putina. Pomislite, kako podcenjujoč odnos ima do svojega beloruskega lakaja Lukašenka ...

 

V Bruslju so naredili napako še pred rusko invazijo in z obotavljanjem glede sankcij dali Putinu čas in priliko, da je izpeljal prvi del načrta. Dosedanje sankcije, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji po priključitvi Krima in de facto odcepitvi dveh pokrajin v vzhodni Ukrajini, so bile bolj kot ne formalne. Če bi dejansko želeli zlomiti Putinov režim in bi že ob kopičenju vojske na meji z Ukrajino začeli s sankcijami, bi morali najkasneje v nekaj dneh uveljaviti tako ostre gospodarske in politične sankcije proti Rusiji, kakršnih svet po leti 1945 še ni videl. Pa ne le v ekonomskem smislu; sankcije bi morale kaznovati tudi rusko elito, brez tega ne bi oziroma ne bo šlo.

 

Oligarhijo, ki Putinu financira razkošni življenjski stil, namreč sestavljajo tudi tisti ljudje, po zaslugi katerih je Vladimir Vladimirovič prišel na oblast. Predstavljajte si, da bi proti tem oligarhom uvedli tako ostre sankcije, da bi lahko potovali le še v Minsk, Peking in Pjongjang; ljudje, vajeni razkošnega življenja, zabav v svetovnih prestolnicah in svobode gibanja med svojimi luksuznimi nepremičninami med New Yorkom, Londonom in Azurno obalo, bi nenadoma obtičali v Moskvi. Ko bi izvedeli, da je njihovo premoženje v tujini zamrznjeno, bi morali gnev na nekoga usmeriti. Nekaj časa bi jih domači mediji še prepričevali, da je za vse kriv pokvarjeni zahod, Američani oziroma Evropska unija. V svetu, kjer so vsi Ukrajinci nacisti, je relativno enostavno pričarati črno-belo zgodbo in za vse težave okriviti druge. Toda prej ko slej bi se ruska elita naveličala teh izgovorov in začela krivca iskati doma, v Kremlju. Zaradi tega nimajo prav tisti, ki nas prepričujejo, da ostre sankcije ne bi bile najbolj smiselne, saj da bi nam povzročile preveliko gospodarsko škodo. Bi jo in zagotovo jo bo tudi vojna, ki se je včeraj začela. Toda logika sankcij - in sicer resnično pasjih sankcij, ki bi pomenile tudi popolno transportno in komunikacijsko izolacijo Rusije (!) - je preprosta in jo najbolje ponazarja naslov prispevka v Atlantic Council (vir):

 

"Deterring Putin is expensive but much cheaper than war."

 

Mislim, da prevod ni potreben. Žal je ideja od včeraj obsoletna in zato so najhujše možne sankcije proti režimu v Kremlju edini nenasilni odgovor na Putinov primitivizem in izživljanje nad šibkejšimi državami: ker se psihopata iz Kremlja ne moremo lotiti z orožjem, saj bi to bržkone sprožilo tretjo svetovno vojno in jedrski spopad, ki bi uničil človeško civilizacijo, nam ne preostane drugega kot ekonomija. Ko bo ruska elita izgubila potrpljenje in se odrekla Putinu, bodo demonstracije na moskovskih ulicah dosegle nepredstavljive razsežnosti in nomenklatura se bo obrnila proti Vladimirju Groznemu.

 

 

Koliko divizij ima Vatikan?

 

Zaradi ekonomije se je zrušila tudi Sovjetska zveza. In tako kot leta 1991 bodo morali Rusi po zaslugi Putina ponovno poskrbeti za svoje težave. Problem pa je v tem, da se to verjetno ne bo zgodilo jutri. Ne glede na to si tisoči protivojnih protestnikov v ruskih mestih, ki so včeraj kljubovali Putinu zaradi invazije na Ukrajino, zaslužijo spoštovanje. Med njimi bodo mnogi deležni brutalnosti ruskega represivnega aparata, ki je pod Putinom doživel pravo stalinistično renesanso. Kdo bi si mislil, da nas bo na začetku leta 2022 odneslo tako daleč v preteklost - v čas totalitarnih režimov, v obdobje nekakšne nove etape hladne vojne?

 

V primeru Vladimirja Putina opravka s psihopatom, ki ga ni strah posledic svojih dejanj. Nasilnež iz Kremlja, ki je od včeraj svetovni problem, ne razume pogajanj in kompromisov, ampak podobno kot Stalin zgolj argument moči, primitivno silo. Stalin se je norčeval iz majhnih držav - češ, koliko divizij pa ima Vatikan - in je Kardelju v Moskvi nekoč predaval, da ne more vsaka vas postati država. Za Putina je Evropska unija nekakšen posvetni Vatikan, skupnost pomehkuženih homoseksualnih degenerirancev, nezmožnih služenja vojske in obrambe domovine. Zaradi tega nikogar ne jemlje resno, ker se nikogar ne boji in do nikogar ne kaže spoštovanja.

 

EU lahko kremeljskega nasilneža pripravi do pogajanj edinole z izjemno strogimi sankcijami. S sankcijami vseh sankcij, zaradi katerih bi ruska elita, represivni aparat in nenazadnje tudi ljudje z ulice "gospoda Putina" vrgli z oblasti in odprli vrata svobodnejši, liberalnejši Rusiji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
39
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.028
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.954
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.363
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.422
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.333
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.247
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 820
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 543