Razkrivamo

Panika v Kremlju: Putina vojna stane 20 milijard evrov dnevno, njegovi armadi pa zmanjkuje raket!

Po štirih dneh vojne v Ukrajini je položaj na prvi pogled še vedno skrajno neugoden za napadeno državo, vendar se že kažejo prve razpoke na strani ruskega agresorja. Od ugovorov vesti in uporov vojakov, do pomanjkanja taktičnih načrtov in celo varčevanja z orožjem. Putin ni računal, da bo invazija trajala več kot tri ali štiri dni. To sicer ne pomeni, da Rusi ne bodo mogli osvojiti Kijeva in si podrediti Ukrajine, bo pa cena za Putina neprimerno višja. Ni pa izključeno, pravi nekdanji poveljnik estonskih oboroženih sil Riho Terras, da bo Ukrajina zdržala pritisk, seveda pod pogojem, da bodo zahodni zavezniki pravočasno dostavili dovolj orožja, ki ga Ukrajinci ta hip najbolj potrebujejo: protitankovske rakete in rakete zemlja zrak, s katerimi se bodo lotili ruskih helikopterjev in letal ...

27.02.2022 03:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   agresija   Kijev   Putin   vojna   Riho Terras   Ramzan Kadirov   surovine   Lukašenko   Milošević

Foto: Al Jazeera

Če Ukrajina uspe zadržati Ruse v prihodnjih dneh, ohraniti status quo na bojiščih in preprečiti padec katerega izmed večjih mest - zlasti in še posebej Kijeva - in če bo zahod dostavil obljubljeno orožje, potem se lahko Putinu avantura ponesreči.

Da ruski armadi ne gre vse po načrtih, je postalo očitno, ko so se pojavili posnetki stoječih ruskih oklepnikov na ukrajinskem ozemlju. Obstali pa niso zato, ker bi čakali novih ukazov nadrejenih, pač pa zato, ker jim je zmanjkalo goriva. Nekateri so se tudi pokvarili, tretji pa so se enostavno izgubili in niso vedeli, kam morajo peljati. Putinov "Blietzkrieg" je po treh dneh začel nekoliko izgubljati potencial, čeprav je sprva kazalo, da bo številčno in tehnično močnejša ruska armada dobesedno pometla z Ukrajinci. A kot že večkrat v zgodovini sta tudi tokrat očitno vmes posegla t.i. človeški faktor in tehnika.

 

Včeraj se je tako pojavila novica, da na pomoč na ukrajinsko fronto prihajajo čečenski borci Ramzana Kadirova, enega najbolj razvpitih in brutalnih gospodarjev vojn iz te ruske republike. Kadirov, ki je od očeta podedoval predsedniški položaj v Čečeniji, velja za zelo tesnega Putinovega zaveznika. Toda napotitev čečenskih klavcev na fronto je bržkone posledica težav z ruskimi vojaki, ki so začeli zavračati ukaze. Po nekaterih informacijah zdaj že množično prihaja do ugovorov vesti, saj nekateri vojaki zavračajo napotitev na ukrajinsko fronto zaradi tega, ker se zavedajo, da ne gre za "posebno operacijo" ali "manjše posredovanje", pač pa za invazijo na suvereno državo - in to brez vojne napovedi. Ruski vojni zločini po zaslugi spleta in socialnih omrežij ne ostajajo dolgo skriti, vsekakor pa zelo načenjajo moralo ruskih vojakov.

 

Toda Putin, opazno nezadovoljen nad dogodki v zadnjih dveh dnevih, ima še precej hujši problem, opozarja Riho Terras, poslanec Evropskega parlamenta iz Estonije, sicer pa nekdanji poveljnik estonskih oboroženih sil. Rusom bo v desetih dneh zmanjkalo določenih vrst orožja, ker niso računali, da bo vojna trajala dlje kot nekaj dni. Doslej so porabili precej več streliva, raket in drugega orožja, kot so načrtovali. Putin naj bi se sestal s svojimi oligarhi nekje na Uralu, nezadovoljen s potekom, predvsem pa posledicami invazije. Vojna je draga, Rusija pa ni Amerika, ki si lahko privošči drage operacije. 

 

Terras izpostavlja predvsem sledeče težave, ki pestijo ruskega predsednika:

 

- napad je bil mišljen kot presenečenje in ne bi smel trajati več kot 4 dni,

 

- vojna v Ukrajini stane Rusijo skoraj 20 milijard evrov na dan,

 

- zaloge raket so kritične, zadostujejo le še za 3-4 dni, domača proizvodnja ne more dovolj hitro nadoknaditi izpada,

 

- ruska vojaška industrija potrebuje 3-4 mesece, da bi ponovno dobavila potrebno orožje, pri čemer so zaradi sankcije prekinjene dobave surovin iz Slovenije, Finske in Nemčije (katera slovenska podjetja so dobavljala surovine ali dele za rusko orožarsko industrijo, je vprašanje za slovenske varnostne in obveščevalne organe)

 

 

Torej je ključno, da ukrajinska stran Ruse uspešno zadržuje naslednjih 10 dni - in to bo kritično obdobje te vojne. Če Putinu v tem času ne uspe osvojiti Kijeva in likvidirati ukrajinskega vodstva, se bo sreča obrnila proti njemu in ne bo mu preostalo drugega kot pogajanja. To pa bi zanj pomenilo hudo ponižanje in nedvomno tudi politične posledice doma. Naraščajoče protivojno razpoloženje zlasti med mladimi se utegne razširiti in potem bo imel kremeljski vladar pred seboj podobno situacijo kot njegov beloruski zaveznik Lukašenko, ki je lani komaj zatrl proteste.

 

Putin torej vojne ne sme izgubiti. Vprašanje je tudi, kaj bi bil za njega častni umik. A ta je z vsako uro ruske agresije in vojnimi zločini manj izvedljiv. Da je Putin vojni zločinec, ni več dvoma. Je prvi voditelj, ki je na evropskih tleh po letu 1945 napadel drugo državo. V primerjavi z Miloševićem ima na vesti hujše grehe. Zato mu morda ne preostane drugega kot brutalna vojna do konca, to pa bo pomenilo na tisoče mrtvih na obeh straneh. Namensko bombardiranje in raketiranje civilnih ciljev služi temu, da bi prestrašilo in demoraliziralo napadene Ukrajince. Ruska taktika je bila usmerjena v to, da bi zaradi vojne vse več Ukrajincev obračalo hrbet predsedniku Volodomirju Zelenskemu in njegovi vladi. Zato tudi Putinov poziv ukrajinski vojski, naj izvede državni udar in ga strmoglavi. Toda načrt se je izjalovil in Ukrajinci so pokazali mnogo močnejši odpor, kot so to pričakovali v Kremlju. 

 

Če Ukrajina uspe zadržati Ruse v prihodnjih dneh, ohraniti status quo na bojiščih in preprečiti padec katerega izmed večjih mest - zlasti in še posebej Kijeva - in če bo zahod dostavil obljubljeno orožje, potem se lahko Putinu avantura ponesreči. Sliši se skoraj neverjetno, še posebej zaradi močne ruske propagande (tudi v Sloveniji), ki je po začetku invazije poskušala prepričati svet, da se bodo Putinovi vojaki sprehodili do predsedniške palače v Kijevu in aretirali predsednika, medtem ko bo njegov naslednik že čakal na ruskem letalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
0
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 975
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.196
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.626
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579