Razkrivamo

Panika v Kremlju: Putina vojna stane 20 milijard evrov dnevno, njegovi armadi pa zmanjkuje raket!

Po štirih dneh vojne v Ukrajini je položaj na prvi pogled še vedno skrajno neugoden za napadeno državo, vendar se že kažejo prve razpoke na strani ruskega agresorja. Od ugovorov vesti in uporov vojakov, do pomanjkanja taktičnih načrtov in celo varčevanja z orožjem. Putin ni računal, da bo invazija trajala več kot tri ali štiri dni. To sicer ne pomeni, da Rusi ne bodo mogli osvojiti Kijeva in si podrediti Ukrajine, bo pa cena za Putina neprimerno višja. Ni pa izključeno, pravi nekdanji poveljnik estonskih oboroženih sil Riho Terras, da bo Ukrajina zdržala pritisk, seveda pod pogojem, da bodo zahodni zavezniki pravočasno dostavili dovolj orožja, ki ga Ukrajinci ta hip najbolj potrebujejo: protitankovske rakete in rakete zemlja zrak, s katerimi se bodo lotili ruskih helikopterjev in letal ...

27.02.2022 03:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   agresija   Kijev   Putin   vojna   Riho Terras   Ramzan Kadirov   surovine   Lukašenko   Milošević

Foto: Al Jazeera

Če Ukrajina uspe zadržati Ruse v prihodnjih dneh, ohraniti status quo na bojiščih in preprečiti padec katerega izmed večjih mest - zlasti in še posebej Kijeva - in če bo zahod dostavil obljubljeno orožje, potem se lahko Putinu avantura ponesreči.

Da ruski armadi ne gre vse po načrtih, je postalo očitno, ko so se pojavili posnetki stoječih ruskih oklepnikov na ukrajinskem ozemlju. Obstali pa niso zato, ker bi čakali novih ukazov nadrejenih, pač pa zato, ker jim je zmanjkalo goriva. Nekateri so se tudi pokvarili, tretji pa so se enostavno izgubili in niso vedeli, kam morajo peljati. Putinov "Blietzkrieg" je po treh dneh začel nekoliko izgubljati potencial, čeprav je sprva kazalo, da bo številčno in tehnično močnejša ruska armada dobesedno pometla z Ukrajinci. A kot že večkrat v zgodovini sta tudi tokrat očitno vmes posegla t.i. človeški faktor in tehnika.

 

Včeraj se je tako pojavila novica, da na pomoč na ukrajinsko fronto prihajajo čečenski borci Ramzana Kadirova, enega najbolj razvpitih in brutalnih gospodarjev vojn iz te ruske republike. Kadirov, ki je od očeta podedoval predsedniški položaj v Čečeniji, velja za zelo tesnega Putinovega zaveznika. Toda napotitev čečenskih klavcev na fronto je bržkone posledica težav z ruskimi vojaki, ki so začeli zavračati ukaze. Po nekaterih informacijah zdaj že množično prihaja do ugovorov vesti, saj nekateri vojaki zavračajo napotitev na ukrajinsko fronto zaradi tega, ker se zavedajo, da ne gre za "posebno operacijo" ali "manjše posredovanje", pač pa za invazijo na suvereno državo - in to brez vojne napovedi. Ruski vojni zločini po zaslugi spleta in socialnih omrežij ne ostajajo dolgo skriti, vsekakor pa zelo načenjajo moralo ruskih vojakov.

 

Toda Putin, opazno nezadovoljen nad dogodki v zadnjih dveh dnevih, ima še precej hujši problem, opozarja Riho Terras, poslanec Evropskega parlamenta iz Estonije, sicer pa nekdanji poveljnik estonskih oboroženih sil. Rusom bo v desetih dneh zmanjkalo določenih vrst orožja, ker niso računali, da bo vojna trajala dlje kot nekaj dni. Doslej so porabili precej več streliva, raket in drugega orožja, kot so načrtovali. Putin naj bi se sestal s svojimi oligarhi nekje na Uralu, nezadovoljen s potekom, predvsem pa posledicami invazije. Vojna je draga, Rusija pa ni Amerika, ki si lahko privošči drage operacije. 

 

Terras izpostavlja predvsem sledeče težave, ki pestijo ruskega predsednika:

 

- napad je bil mišljen kot presenečenje in ne bi smel trajati več kot 4 dni,

 

- vojna v Ukrajini stane Rusijo skoraj 20 milijard evrov na dan,

 

- zaloge raket so kritične, zadostujejo le še za 3-4 dni, domača proizvodnja ne more dovolj hitro nadoknaditi izpada,

 

- ruska vojaška industrija potrebuje 3-4 mesece, da bi ponovno dobavila potrebno orožje, pri čemer so zaradi sankcije prekinjene dobave surovin iz Slovenije, Finske in Nemčije (katera slovenska podjetja so dobavljala surovine ali dele za rusko orožarsko industrijo, je vprašanje za slovenske varnostne in obveščevalne organe)

 

 

Torej je ključno, da ukrajinska stran Ruse uspešno zadržuje naslednjih 10 dni - in to bo kritično obdobje te vojne. Če Putinu v tem času ne uspe osvojiti Kijeva in likvidirati ukrajinskega vodstva, se bo sreča obrnila proti njemu in ne bo mu preostalo drugega kot pogajanja. To pa bi zanj pomenilo hudo ponižanje in nedvomno tudi politične posledice doma. Naraščajoče protivojno razpoloženje zlasti med mladimi se utegne razširiti in potem bo imel kremeljski vladar pred seboj podobno situacijo kot njegov beloruski zaveznik Lukašenko, ki je lani komaj zatrl proteste.

 

Putin torej vojne ne sme izgubiti. Vprašanje je tudi, kaj bi bil za njega častni umik. A ta je z vsako uro ruske agresije in vojnimi zločini manj izvedljiv. Da je Putin vojni zločinec, ni več dvoma. Je prvi voditelj, ki je na evropskih tleh po letu 1945 napadel drugo državo. V primerjavi z Miloševićem ima na vesti hujše grehe. Zato mu morda ne preostane drugega kot brutalna vojna do konca, to pa bo pomenilo na tisoče mrtvih na obeh straneh. Namensko bombardiranje in raketiranje civilnih ciljev služi temu, da bi prestrašilo in demoraliziralo napadene Ukrajince. Ruska taktika je bila usmerjena v to, da bi zaradi vojne vse več Ukrajincev obračalo hrbet predsedniku Volodomirju Zelenskemu in njegovi vladi. Zato tudi Putinov poziv ukrajinski vojski, naj izvede državni udar in ga strmoglavi. Toda načrt se je izjalovil in Ukrajinci so pokazali mnogo močnejši odpor, kot so to pričakovali v Kremlju. 

 

Če Ukrajina uspe zadržati Ruse v prihodnjih dneh, ohraniti status quo na bojiščih in preprečiti padec katerega izmed večjih mest - zlasti in še posebej Kijeva - in če bo zahod dostavil obljubljeno orožje, potem se lahko Putinu avantura ponesreči. Sliši se skoraj neverjetno, še posebej zaradi močne ruske propagande (tudi v Sloveniji), ki je po začetku invazije poskušala prepričati svet, da se bodo Putinovi vojaki sprehodili do predsedniške palače v Kijevu in aretirali predsednika, medtem ko bo njegov naslednik že čakal na ruskem letalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
2
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
29
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.595
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 979
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156