Razkrivamo

Panika v Kremlju: Putina vojna stane 20 milijard evrov dnevno, njegovi armadi pa zmanjkuje raket!

Po štirih dneh vojne v Ukrajini je položaj na prvi pogled še vedno skrajno neugoden za napadeno državo, vendar se že kažejo prve razpoke na strani ruskega agresorja. Od ugovorov vesti in uporov vojakov, do pomanjkanja taktičnih načrtov in celo varčevanja z orožjem. Putin ni računal, da bo invazija trajala več kot tri ali štiri dni. To sicer ne pomeni, da Rusi ne bodo mogli osvojiti Kijeva in si podrediti Ukrajine, bo pa cena za Putina neprimerno višja. Ni pa izključeno, pravi nekdanji poveljnik estonskih oboroženih sil Riho Terras, da bo Ukrajina zdržala pritisk, seveda pod pogojem, da bodo zahodni zavezniki pravočasno dostavili dovolj orožja, ki ga Ukrajinci ta hip najbolj potrebujejo: protitankovske rakete in rakete zemlja zrak, s katerimi se bodo lotili ruskih helikopterjev in letal ...

27.02.2022 03:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   agresija   Kijev   Putin   vojna   Riho Terras   Ramzan Kadirov   surovine   Lukašenko   Milošević

Foto: Al Jazeera

Če Ukrajina uspe zadržati Ruse v prihodnjih dneh, ohraniti status quo na bojiščih in preprečiti padec katerega izmed večjih mest - zlasti in še posebej Kijeva - in če bo zahod dostavil obljubljeno orožje, potem se lahko Putinu avantura ponesreči.

Da ruski armadi ne gre vse po načrtih, je postalo očitno, ko so se pojavili posnetki stoječih ruskih oklepnikov na ukrajinskem ozemlju. Obstali pa niso zato, ker bi čakali novih ukazov nadrejenih, pač pa zato, ker jim je zmanjkalo goriva. Nekateri so se tudi pokvarili, tretji pa so se enostavno izgubili in niso vedeli, kam morajo peljati. Putinov "Blietzkrieg" je po treh dneh začel nekoliko izgubljati potencial, čeprav je sprva kazalo, da bo številčno in tehnično močnejša ruska armada dobesedno pometla z Ukrajinci. A kot že večkrat v zgodovini sta tudi tokrat očitno vmes posegla t.i. človeški faktor in tehnika.

 

Včeraj se je tako pojavila novica, da na pomoč na ukrajinsko fronto prihajajo čečenski borci Ramzana Kadirova, enega najbolj razvpitih in brutalnih gospodarjev vojn iz te ruske republike. Kadirov, ki je od očeta podedoval predsedniški položaj v Čečeniji, velja za zelo tesnega Putinovega zaveznika. Toda napotitev čečenskih klavcev na fronto je bržkone posledica težav z ruskimi vojaki, ki so začeli zavračati ukaze. Po nekaterih informacijah zdaj že množično prihaja do ugovorov vesti, saj nekateri vojaki zavračajo napotitev na ukrajinsko fronto zaradi tega, ker se zavedajo, da ne gre za "posebno operacijo" ali "manjše posredovanje", pač pa za invazijo na suvereno državo - in to brez vojne napovedi. Ruski vojni zločini po zaslugi spleta in socialnih omrežij ne ostajajo dolgo skriti, vsekakor pa zelo načenjajo moralo ruskih vojakov.

 

Toda Putin, opazno nezadovoljen nad dogodki v zadnjih dveh dnevih, ima še precej hujši problem, opozarja Riho Terras, poslanec Evropskega parlamenta iz Estonije, sicer pa nekdanji poveljnik estonskih oboroženih sil. Rusom bo v desetih dneh zmanjkalo določenih vrst orožja, ker niso računali, da bo vojna trajala dlje kot nekaj dni. Doslej so porabili precej več streliva, raket in drugega orožja, kot so načrtovali. Putin naj bi se sestal s svojimi oligarhi nekje na Uralu, nezadovoljen s potekom, predvsem pa posledicami invazije. Vojna je draga, Rusija pa ni Amerika, ki si lahko privošči drage operacije. 

 

Terras izpostavlja predvsem sledeče težave, ki pestijo ruskega predsednika:

 

- napad je bil mišljen kot presenečenje in ne bi smel trajati več kot 4 dni,

 

- vojna v Ukrajini stane Rusijo skoraj 20 milijard evrov na dan,

 

- zaloge raket so kritične, zadostujejo le še za 3-4 dni, domača proizvodnja ne more dovolj hitro nadoknaditi izpada,

 

- ruska vojaška industrija potrebuje 3-4 mesece, da bi ponovno dobavila potrebno orožje, pri čemer so zaradi sankcije prekinjene dobave surovin iz Slovenije, Finske in Nemčije (katera slovenska podjetja so dobavljala surovine ali dele za rusko orožarsko industrijo, je vprašanje za slovenske varnostne in obveščevalne organe)

 

 

Torej je ključno, da ukrajinska stran Ruse uspešno zadržuje naslednjih 10 dni - in to bo kritično obdobje te vojne. Če Putinu v tem času ne uspe osvojiti Kijeva in likvidirati ukrajinskega vodstva, se bo sreča obrnila proti njemu in ne bo mu preostalo drugega kot pogajanja. To pa bi zanj pomenilo hudo ponižanje in nedvomno tudi politične posledice doma. Naraščajoče protivojno razpoloženje zlasti med mladimi se utegne razširiti in potem bo imel kremeljski vladar pred seboj podobno situacijo kot njegov beloruski zaveznik Lukašenko, ki je lani komaj zatrl proteste.

 

Putin torej vojne ne sme izgubiti. Vprašanje je tudi, kaj bi bil za njega častni umik. A ta je z vsako uro ruske agresije in vojnimi zločini manj izvedljiv. Da je Putin vojni zločinec, ni več dvoma. Je prvi voditelj, ki je na evropskih tleh po letu 1945 napadel drugo državo. V primerjavi z Miloševićem ima na vesti hujše grehe. Zato mu morda ne preostane drugega kot brutalna vojna do konca, to pa bo pomenilo na tisoče mrtvih na obeh straneh. Namensko bombardiranje in raketiranje civilnih ciljev služi temu, da bi prestrašilo in demoraliziralo napadene Ukrajince. Ruska taktika je bila usmerjena v to, da bi zaradi vojne vse več Ukrajincev obračalo hrbet predsedniku Volodomirju Zelenskemu in njegovi vladi. Zato tudi Putinov poziv ukrajinski vojski, naj izvede državni udar in ga strmoglavi. Toda načrt se je izjalovil in Ukrajinci so pokazali mnogo močnejši odpor, kot so to pričakovali v Kremlju. 

 

Če Ukrajina uspe zadržati Ruse v prihodnjih dneh, ohraniti status quo na bojiščih in preprečiti padec katerega izmed večjih mest - zlasti in še posebej Kijeva - in če bo zahod dostavil obljubljeno orožje, potem se lahko Putinu avantura ponesreči. Sliši se skoraj neverjetno, še posebej zaradi močne ruske propagande (tudi v Sloveniji), ki je po začetku invazije poskušala prepričati svet, da se bodo Putinovi vojaki sprehodili do predsedniške palače v Kijevu in aretirali predsednika, medtem ko bo njegov naslednik že čakal na ruskem letalu ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
1
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.482
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.129
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890