Komentar

Enotnost Evropske unije in demokratičnega sveta je danes pomembnejša kot kdajkoli po drugi svetovni vojni

Upam, da je tudi pri nas prevladalo spoznanje, da je bilo ravnanje Slovenije v letih po aneksiji Krima in okupaciji dela vzhodne Ukrajine, torej zadnjih osem let, vsaj naivno, če že ne napaka. Mislim na množico stikov med našimi in ruskimi državniki, na paradiranje ruskih gardistov na Prešernovem trgu in koncert zbora ruske vojske v Cankarjevem domu. Mislim na zadnji obisk generalnega državnega tožilca Draga Škete v Moskvi in podpis sporazuma z ruskim državnim tožilstvom o sodelovanju in to v času, ko je že prihajalo do kopičenja ruske vojske ob ukrajinskih mejah. Odveč je pripomniti, da gre za ruski državni organ, ki na veliko preganja pripadnike ruske politične opozicije in sodeluje pri kršenju človekovih pravic.

04.03.2022 12:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Putin   Rusija   Ukrajina   OZN   Slovenija   Drago Šketa   Ruska kapelica   ZDA   Olaf Scholz   Donbas   Krim

Slovesnosti pri Ruski kapelici seveda ne morejo več potekati ob prisotnosti predstavnikov Putinovega režima in častne straže agresorske ruske vojske.

Pred nami so težki in negotovi meseci, morda celo leta. Vendar me z upanjem navdaja dejstvo, da je Evropski uniji in Evropi skupaj z ZDA in ostalim demokratičnim svetom uspelo strniti vrste. Na ne majhno presenečenje ruskega predsednika Putina. Prevladalo je spoznanje, da gre v zvezi z neizzvanim, nezakonitim in nemoralnim napadom Rusije na demokratično sosednjo Ukrajino za prelomno dogajanje. Odloča se namreč o tem, kakšni bodo odnosi med državami na našem kontinentu in svetu v prihodnjih desetletjih, na kakšnih vrednotah bodo temeljili. Odloča se o usodi Evrope, o njeni svobodi in demokraciji. Opogumljajoče je, da je EU kočno dvignila svoj glas in od besed prešla k dejanjem. Do sedaj je vse prevečkrat čakala, da drugi opravijo tisto, kar bi morala sama. Tokrat pa gre pri njenih sankcijah zoper agresorja za tektonske premike. Mislim predvsem na zamrznitev računov ruske centralne banke in druge finančne ukrepe. 

 

Reakcija ob prvi ruski agresiji na Ukrajino leta 2014 in na početje ruskega predsednika v letih pred tem in potem je bila drugačna, popustljiva. Pravzaprav se je ruskemu predsedniku dopuščalo, da je na našem kontinentu počel, kar je hotel. Čeprav je že na Münchenski varnostni konferenci leta 2007 dal vedeti, na kakšno pot se podaja. Spomnimo, leta 2007 je izvedel kibernetični napad na Estonijo, leto kasneje je napadel Gruzijo. Leta 2014 je sledila aneksija Krima in vojaško posredovanje v Donbasu na vzhodu Ukrajine.

 

S kibernetičnimi vpadi se je vmešaval v volitve v vrsti demokratičnih držav. Vršil je represijo nad svojimi političnimi nasprotniki, nekatere dal likvidirati celo po tem, ko so se zatekli v tujino itd. V tem času je okrepil in moderniziral vojsko in ves represivni aparat. Članice EU pa so se med tem šle nadaljevanja t.i. ostpolitik - vzhodne politike oziroma politike popuščanja napetosti, gradnje plinovodov za ruski plin, vsestranskega gospodarskega sodelovanja in absurdnega razvajanja ruskih oligarhov. Ti so na eni strani prikimavali ruskemu predsedniku pri njegovem spodkopavanju EU in evropskega reda ter financirali njegovo politiko. Na drugi pa so v države članice EU hodili na počitnice, nakupe, tam šolali svoje otroke, si kupovali razkošna druga domovanja, kupovali športne klube in uspešna evropska podjetja. Evropi ne gre očitati, da je poskusila s politiko angažiranja, Evropi gre očitati, da je z njo nadaljevala, ko je bilo več kot očitno, da druga stran drži figo v žepu.

 

Evropa, EU je šele ob invaziji na Ukrajino končno spoznala, koliko je ura.

 

Bolje pozno kot nikoli.

 

Najbolj očitna je ugotovitev, da jo je Putin prevaral, vidna pri Nemčiji. Ta je v roku zadnjih par dni pod vodstvom socialdemokrata Olafa Scholza diametralno spremenila svojo politiko, poosebljeno v Angeli Merkel, in sprejela zgodovinske odločitve. S tem ne mislim le, da bo povečala svoj obrambni proračun na 2% BDP in da bo s protitankovskim orožjem in protiletalskimi raketami pomagala napadeni Ukrajini. Dolgoročnejše še pomembnejša odločitev se mi zdi, da bo močno spremenila svojo energetsko politiko in se skušala otresti svoje odvisnosti od ruskega plina.

 

Obnovljivi viri energije so postali energija svobode.

 

Upajmo, da bo ta enotnost ostala tudi v naprej, ko bo na težkih preizkušnjah. Moramo se zavedati, da sankcij ne bo čutil le napadalec in da se vojna vihra lahko dodatno razplamti. Ruski predsednik bo s proti sankcijami, grožnjami in na vse druge možne načine poskušal doseženo enotnost razbiti. Le odločnost, solidarnost in enotnost EU skupaj z ZDA in celotnim demokratičnim svetom lahko prepreči, da se po Ukrajini Putin ne loti podrejanja drugih evropskih držav. Enako, da ruskega predsednika ne bo začel posnemati še kdo. Rusiji je treba na vse načine pokazati, da se ne strinjamo z njenim početjem, z njenim kršitvami mednarodnega prava, začenši z Ustanovno listino OZN. Mimogrede, Ukrajina je bila med ustanovnimi članicami svetovne organizacije. Nikakor ne moremo pristati, da se v 21. stoletju državam ne prizna pravica, da same odločajo o svoji usodi.

 

Večkrat je slišati, da politike ne gre mešati s športom in kulturo. Da tovrstni stiki zaradi slabih političnih odnosov ne smejo trpeti. V času vojne, za katero smo menili, da smo jo za vedno zbrisali z evropskega in svetovnega obličja, se je s tem težko strinjati. Kako naj na omenjenih področjih sodelujemo z nekom, ki zavrača civilizacijske norme, na katerih naj bi temeljil današnji svet. Nekom ki grozi z nuklearnim orožjem. Spraviti se s silo, brez povoda na šibkejšega, ni ne športno ne kulturno.

 

Vrste smo uspeli strnili tudi v Sloveniji. Ob prelomnih dogodkih nam tega, če izvzamemo leto 1991, vedno ni uspelo.  Upam, da je tudi pri nas prevladalo spoznanje, da je bilo ravnanje naše države v letih po aneksiji Krima in okupaciji dela vzhodne Ukrajine vsaj naivno, če že ne napaka. Mislim na množico stikov med našimi in ruskimi državniki, na paradiranje ruskih gardistov na Prešernovem trgu in koncert zbora ruske vojske v Cankarjevem domu. Enako na zadnji obisk generalnega državnega tožilca Draga Škete v Moskvi in podpis sporazuma z ruskim državnim tožilstvom o sodelovanju - in to v času, ko je že prihajalo do kopičenja ruske vojske ob ukrajinskih mejah. Odveč je pripomniti, da gre za ruski državni organ, ki na veliko preganja pripadnike ruske politične opozicije in sodeluje pri kršenju človekovih pravic. Eno so normalni odnosi med državami, četudi med njimi obstajajo razlike, drugo pa je nepotrebno bratenje in klanjanje diktatorju.

 

Tudi naša enotnost bo glede odnosov z Rusijo v prihodnjih mesecih na preizkušnji in morali bi jo ohraniti.  Z ozirom na to, da gre za branjenje demokratičnih  vrednot, na katerih počiva naša država, to ne bi smelo biti pretežko.

 

Pozdraviti velja izjavo Društva Slovenija-Rusija, v kateri je obsodilo brutalni napad Rusije na Ukrajino in izrazilo solidarnost z ukrajinskim narodom. Z njim se je poteptalo in oskrunilo spomin na premnoge Ruse, ki so izgubili življenje v minulih vojnah. Zaključilo jo je s prepričanjem, da Ruska kapelica pod Vršičem ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spomina.

 

Med vojaki ruske carske vojske, ki so kot vojni ujetniki v času prve svetovne vojne v plazu pod Vršičem izgubili svoja življenja, so bili poleg Rusov tudi Ukrajinci. Prav je, da se ob julijskih spominskih prireditvah spomnimo tudi nanje. Naj bo kapelica pod Vršičem v prihodnje kraj prijateljstva med slovenskim, ruskim in ukrajinskim narodom.

 

Slovesnosti seveda ne morejo več potekati ob prisotnosti predstavnikov Putinovega režima in častne straže agresorske ruske vojske.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.497
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.077
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.157
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.012
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287