Komentar

Vojna v Evropi: Putinova vojna

Odraščal je v zadnjih dneh Stalinove dobe, ko so se Rusije bali kot mogočne sile, "imperija" z napredno tehnologijo in jedrsko zmogljivostjo. Opazoval je, kako je morala njegova država končno v zadregi priznati, da nima gospodarskih virov za vodenje konglomerata "imperija" vzhodnoevropskih držav, ki ga je prevzela po koncu druge svetovne vojne. Te države so po osamosvojitvi dokaj hitro spremenile svojo obliko vladanja, ki je podpirala demokracijo in opuščala omejitve komunizma in avtokracije, ki jo prežema. Vladimir Putin je ves ta čas živel večinoma kot član nekoliko prestrašenega KGB-ja, kjer se je naučil, da nikomur ne zaupa, in moral je biti razočaran kot ponosni Rus, ko je videl, da njegova država postopoma propada kot velika sila, čeprav si je izboril svojo pot, da bi na koncu dobil najvišjo pozicijo in avtokratsko obliko vladavine, ki jo spodbuja.

28.02.2022 22:34
Piše: Scott J. Younger
Ključne besede:   Putin   Rusija   Ukrajina   Baltik   Vikingi   Kijev   Dneper   Xi Jinping   Peking   Kitajska

Ukrajinski narod, ki mu je treba ploskati za njegovo držo, nudi močan odpor, česar Putin v resnici ni pričakoval. Je nekdo, ki mu je všeč, da se vse odvija po njegovo in bo razburjen zaradi zavrnitve, kar bodo Ukrajinci zagotovo storili. 

 

Ljudje po vsem svetu so bili šokirani nad dogajanjem v Ukrajini. Pogled na vse jutranje časopise je razkril, da so imeli vsi tamkajšnji dogodki v glavnem naslovu ime Vladimir Putin, besedo Rusija le redko. Televizijska pokritost je obsežna. Ko so bili švedski Vikingi, ki so bili znani kot Rusi, "povabljeni", da v razmeroma kratkem času v regiji vzpostavijo stabilnost, to je bilo pred približno 1200 leti, je Kijev po nekaj desetletjih postal prestolnica. Imel je idealno lego za ruske ladje ob reki Dneper, ki so prihajale z Baltika. Takratni močan vladar se je imenoval Vladimir.

 

A vrnimo se še malo nazaj, v veliko novejši čas. Ruske čete imajo že nekaj tednov vojaške vaje na meji, medtem pa Putin preizkuša diplomatsko odločnost z umikanjem in lažmi, da zahodne sile ugibajo, kar je izkoristil za povečanje svojih sil, po nekaterih ocenah na 190.000 vojakov. Še posebej ga je skrbelo, da je NATO na njegovi meji in možnost, da se Ukrajina pridruži temu obrambnemu zavezništvu na meji z Rusijo, kar vidi kot grožnjo. Ironično, NATO je bil namreč ustanovljen kmalu po II. svetovni vojni, da bi oblikoval obrambno zavezništvo za soočanje z grožnjo, ki jo je predstavljala takratna Stalinova Sovjetska zveza.

 

Ta invazija na Ukrajino je namenjena Putinu, ki poskuša ustvariti zgodovinsko zapuščino, na katero bi bila Rusija ponosna, preden ga Matilda pozove k odgovornosti. Odraščal je v zadnjih dneh Stalinove dobe, ko so se Rusije bali kot mogočne sile, "imperija" z napredno tehnologijo in jedrsko zmogljivostjo. Opazoval je, kako je morala njegova država končno v zadregi priznati, da nima gospodarskih virov za vodenje konglomerata "imperija" vzhodnoevropskih držav, ki ga je prevzela po koncu druge svetovne vojne. Te države so po osamosvojitvi dokaj hitro spremenile svojo obliko vladanja, ki je podpirala demokracijo in opuščala omejitve komunizma in avtokracije, ki jo prežema. Putin je ves ta čas živel večinoma kot član nekoliko prestrašenega KGB-ja, kjer se je naučil, da nikomur ne zaupa, in moral je biti razočaran kot ponosni Rus, ko je videl, da njegova država postopoma propada kot velika sila, čeprav si je izboril svojo pot, da bi na koncu dobil najvišjo pozicijo in avtokratsko obliko vladavine, ki jo spodbuja. Ne glede na to pa gospodarstvo za splošno prebivalstvo stagnira. Pri komunizmu gre za enakost, pri čemer so "eni bolj enaki kot drugi", kot se je jedrnato izrazil George Orwell. Avtokracija se kmalu umakne diktaturi.

 

 

Iskal podporo, dobil sankcije in izolacijo

 

Putin se je pretvarjal, da ima njegova vojska vaje zadnjih nekaj tednov in te so se nadaljevale tudi, ko se je odpravil na zimske olimpijske igre v Peking na Kitajsko, čeprav je bil tam zato, da bi se posvetoval s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, edinim drugim svetovnim voditeljem v državi, ki se drži komunistične poti; verjetno še bolj togo kot Rusija. Bil je tam, da bi dobil odobritev kitajskega predsednika za svojo načrtovano invazijo, predsednika Xija pa je zanimalo, kako se bo odrezal pri zasedbi države zahodno od svoje meje, kar mu je omogočilo, da sam osredotoči sile za svoje lastne cilje širitve, npr. na Tajvan.

 

Xijeva privolitev je pomenila, da je Putin lahko brez strahu vzel sile s svoje vzhodne meje s Kitajsko. Ko so se igre odprle, je bil Putin viden v veličastni osami, ko je s svojim običajnim izrazom opazoval športnike na ledu.

 

Vse pogosteje je dajal vtis, da nosi težo sveta na svojih ramenih, da bi sam napredoval s svojimi zgrešenimi cilji. Pusti nas brez besed s svojim nezaslišanim pogledom na zgodovino. Genocid v Ukrajini je zagrešil nihče drug kot Stalin, umrlo je več kot tri milijone ljudi, in po tem bo znan tudi Putin, če bo uporabil (neo)-nacistično taktiko pri ukrajinskem ljudstvu.

 

Zdi se, da je Evropa končno vstala in se oglasila s svojim potencialno močnim glasom. Nemčija je morala odločno ukrepati, kar je tudi storila. Sankcije so uvedle ZDA, Združeno kraljestvo, Evropska unija, Kanada, Avstralija in številne druge države. Sankcije pa nimajo takojšnjega učinka, čeprav so skupni rezultati že povzročili znaten padec ruske valute. Ljudje prihajajo na proteste v številnih mestih po svetu in celo v Rusiji, kjer se nestrinjanje ostro zatira. Toda to je preizkus demokracije; izpodbija ga komunistična avtokracija, ki je dovolila diktatorju, da vodi predstavo brez časovne omejitve.

 

Situacija se odvija in mi lahko trenutno le opazujemo. Nedvomno se bo spremenila v prihodnjih dneh, po zaključku pogovorov ruske in ukrajinske strani na meji z Belorusijo, ki ima neizvoljeno, goljufivo rusko marionetno vlado. Od tega ne smemo pričakovati preveč, saj bo Rusija nadzorovala dnevni red. Nadaljnji ukrepi bodo nedvomno povzročili še večji pritisk s strani Rusije.

 

Ukrajinski narod, ki mu je treba ploskati za njegovo držo, nudi močan odpor, česar Putin v resnici ni pričakoval. Je nekdo, ki mu je všeč, da se vse odvija po njegovo in bo razburjen zaradi zavrnitve, kar bodo Ukrajinci zagotovo storili.

 

Kaj bo potem naredil Putin? Razburjen bo in izgubil bo svojo hladnokrvnost. Pazimo na to.

         

 

Dr. J. Scott Younger je predsednik pri Glendale Partners in član svetovalnega odbora Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani (IFIMES). Objavljeno z izrecnim dovoljenjem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.670
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.363
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.466
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.015
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.338
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.377
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.204
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.012
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.309
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.227