Komentar

Vojna v Evropi: Putinova vojna

Odraščal je v zadnjih dneh Stalinove dobe, ko so se Rusije bali kot mogočne sile, "imperija" z napredno tehnologijo in jedrsko zmogljivostjo. Opazoval je, kako je morala njegova država končno v zadregi priznati, da nima gospodarskih virov za vodenje konglomerata "imperija" vzhodnoevropskih držav, ki ga je prevzela po koncu druge svetovne vojne. Te države so po osamosvojitvi dokaj hitro spremenile svojo obliko vladanja, ki je podpirala demokracijo in opuščala omejitve komunizma in avtokracije, ki jo prežema. Vladimir Putin je ves ta čas živel večinoma kot član nekoliko prestrašenega KGB-ja, kjer se je naučil, da nikomur ne zaupa, in moral je biti razočaran kot ponosni Rus, ko je videl, da njegova država postopoma propada kot velika sila, čeprav si je izboril svojo pot, da bi na koncu dobil najvišjo pozicijo in avtokratsko obliko vladavine, ki jo spodbuja.

28.02.2022 22:34
Piše: Scott J. Younger
Ključne besede:   Putin   Rusija   Ukrajina   Baltik   Vikingi   Kijev   Dneper   Xi Jinping   Peking   Kitajska

Ukrajinski narod, ki mu je treba ploskati za njegovo držo, nudi močan odpor, česar Putin v resnici ni pričakoval. Je nekdo, ki mu je všeč, da se vse odvija po njegovo in bo razburjen zaradi zavrnitve, kar bodo Ukrajinci zagotovo storili. 

 

Ljudje po vsem svetu so bili šokirani nad dogajanjem v Ukrajini. Pogled na vse jutranje časopise je razkril, da so imeli vsi tamkajšnji dogodki v glavnem naslovu ime Vladimir Putin, besedo Rusija le redko. Televizijska pokritost je obsežna. Ko so bili švedski Vikingi, ki so bili znani kot Rusi, "povabljeni", da v razmeroma kratkem času v regiji vzpostavijo stabilnost, to je bilo pred približno 1200 leti, je Kijev po nekaj desetletjih postal prestolnica. Imel je idealno lego za ruske ladje ob reki Dneper, ki so prihajale z Baltika. Takratni močan vladar se je imenoval Vladimir.

 

A vrnimo se še malo nazaj, v veliko novejši čas. Ruske čete imajo že nekaj tednov vojaške vaje na meji, medtem pa Putin preizkuša diplomatsko odločnost z umikanjem in lažmi, da zahodne sile ugibajo, kar je izkoristil za povečanje svojih sil, po nekaterih ocenah na 190.000 vojakov. Še posebej ga je skrbelo, da je NATO na njegovi meji in možnost, da se Ukrajina pridruži temu obrambnemu zavezništvu na meji z Rusijo, kar vidi kot grožnjo. Ironično, NATO je bil namreč ustanovljen kmalu po II. svetovni vojni, da bi oblikoval obrambno zavezništvo za soočanje z grožnjo, ki jo je predstavljala takratna Stalinova Sovjetska zveza.

 

Ta invazija na Ukrajino je namenjena Putinu, ki poskuša ustvariti zgodovinsko zapuščino, na katero bi bila Rusija ponosna, preden ga Matilda pozove k odgovornosti. Odraščal je v zadnjih dneh Stalinove dobe, ko so se Rusije bali kot mogočne sile, "imperija" z napredno tehnologijo in jedrsko zmogljivostjo. Opazoval je, kako je morala njegova država končno v zadregi priznati, da nima gospodarskih virov za vodenje konglomerata "imperija" vzhodnoevropskih držav, ki ga je prevzela po koncu druge svetovne vojne. Te države so po osamosvojitvi dokaj hitro spremenile svojo obliko vladanja, ki je podpirala demokracijo in opuščala omejitve komunizma in avtokracije, ki jo prežema. Putin je ves ta čas živel večinoma kot član nekoliko prestrašenega KGB-ja, kjer se je naučil, da nikomur ne zaupa, in moral je biti razočaran kot ponosni Rus, ko je videl, da njegova država postopoma propada kot velika sila, čeprav si je izboril svojo pot, da bi na koncu dobil najvišjo pozicijo in avtokratsko obliko vladavine, ki jo spodbuja. Ne glede na to pa gospodarstvo za splošno prebivalstvo stagnira. Pri komunizmu gre za enakost, pri čemer so "eni bolj enaki kot drugi", kot se je jedrnato izrazil George Orwell. Avtokracija se kmalu umakne diktaturi.

 

 

Iskal podporo, dobil sankcije in izolacijo

 

Putin se je pretvarjal, da ima njegova vojska vaje zadnjih nekaj tednov in te so se nadaljevale tudi, ko se je odpravil na zimske olimpijske igre v Peking na Kitajsko, čeprav je bil tam zato, da bi se posvetoval s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, edinim drugim svetovnim voditeljem v državi, ki se drži komunistične poti; verjetno še bolj togo kot Rusija. Bil je tam, da bi dobil odobritev kitajskega predsednika za svojo načrtovano invazijo, predsednika Xija pa je zanimalo, kako se bo odrezal pri zasedbi države zahodno od svoje meje, kar mu je omogočilo, da sam osredotoči sile za svoje lastne cilje širitve, npr. na Tajvan.

 

Xijeva privolitev je pomenila, da je Putin lahko brez strahu vzel sile s svoje vzhodne meje s Kitajsko. Ko so se igre odprle, je bil Putin viden v veličastni osami, ko je s svojim običajnim izrazom opazoval športnike na ledu.

 

Vse pogosteje je dajal vtis, da nosi težo sveta na svojih ramenih, da bi sam napredoval s svojimi zgrešenimi cilji. Pusti nas brez besed s svojim nezaslišanim pogledom na zgodovino. Genocid v Ukrajini je zagrešil nihče drug kot Stalin, umrlo je več kot tri milijone ljudi, in po tem bo znan tudi Putin, če bo uporabil (neo)-nacistično taktiko pri ukrajinskem ljudstvu.

 

Zdi se, da je Evropa končno vstala in se oglasila s svojim potencialno močnim glasom. Nemčija je morala odločno ukrepati, kar je tudi storila. Sankcije so uvedle ZDA, Združeno kraljestvo, Evropska unija, Kanada, Avstralija in številne druge države. Sankcije pa nimajo takojšnjega učinka, čeprav so skupni rezultati že povzročili znaten padec ruske valute. Ljudje prihajajo na proteste v številnih mestih po svetu in celo v Rusiji, kjer se nestrinjanje ostro zatira. Toda to je preizkus demokracije; izpodbija ga komunistična avtokracija, ki je dovolila diktatorju, da vodi predstavo brez časovne omejitve.

 

Situacija se odvija in mi lahko trenutno le opazujemo. Nedvomno se bo spremenila v prihodnjih dneh, po zaključku pogovorov ruske in ukrajinske strani na meji z Belorusijo, ki ima neizvoljeno, goljufivo rusko marionetno vlado. Od tega ne smemo pričakovati preveč, saj bo Rusija nadzorovala dnevni red. Nadaljnji ukrepi bodo nedvomno povzročili še večji pritisk s strani Rusije.

 

Ukrajinski narod, ki mu je treba ploskati za njegovo držo, nudi močan odpor, česar Putin v resnici ni pričakoval. Je nekdo, ki mu je všeč, da se vse odvija po njegovo in bo razburjen zaradi zavrnitve, kar bodo Ukrajinci zagotovo storili.

 

Kaj bo potem naredil Putin? Razburjen bo in izgubil bo svojo hladnokrvnost. Pazimo na to.

         

 

Dr. J. Scott Younger je predsednik pri Glendale Partners in član svetovalnega odbora Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani (IFIMES). Objavljeno z izrecnim dovoljenjem.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.469
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.670
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.625
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.810
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.799
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.097
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 691
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.579
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.369