Razkrivamo

Bella Italia: Tandem Mattarella & Draghi, italijanski status quo par excellence

Italija izven vladne palače je v norem februarju tudi festival Sanremo. Naš patriotizem se manifestira v popularnem televizijskem šovu, mestu, kjer se identiteta konstruira in dekonstruira, in ki značaj ljudstva izrazi v pikslih. Svojevrstna ironija je, da je bil v devetdesetih letih ravno sanremski festivalbrez volje do življenja, globoko v krizi, država pa zdesetkana zaradi norega lova na čarovnice, ki naj bi uničil vodilni sloj. Naša kolektivna zgodba je nekako takšna, gre za misijo, ki se ne more odločiti med brezbrižnostjo in nečloveškimi napori. 

03.03.2022 21:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Italija   Sergio Mattarella   Mario Draghi   volitve   Sanremo   Giuseppe Tomasi

Drugi zaporedni mandat Sergia Mattarelle ter zadržanost Draghija, da bi se potegoval za Kvirinal, skupaj tvorita element relativne stabilnosti, ki pa ju mora dopolniti učinkovita volilna reforma.

Februar je bil za italijansko politiko zares srhljiv*. Potrditev Sergia Mattarelle na najvišji položaj v državi skupaj z vsaj teoretično kontinuiteto Draghijeve vlade zagotavlja povprečnemu Italijanu status quo par excellence. Fraza, ki jo je izrekel Giuseppe Tomasi z Lampeduse in je zapisana v duši italijanske zgodovine ("Če želimo, da vse ostane, kot je, se mora vse spremeniti."), je pretvorjena v enega od sloganov nadrealističnega gledališča: "Če želimo, da se vse spremeni, mora vse ostati tako, kot je." Kot v kontranapevu sta bila Mattarella in Draghi potrjena na svoja položaja, medtem ko se je začel odvijati spektakel popularne kulture in kostumografije v Belpaese (Lepi Italiji), festival v Sanremu, katerega 72. izdaja je potekala letos. Festival, ki se zdi veliko bolj v sozvočju z družbo kot politika, saj vsako leto išče nove obraze in sledi inovacijam. 

 

Mattarella na Kvirinalu in Draghi v palači Chigi sta pravzaprav sinonima za ravnovesje, ohranjanje statusa quo za stranke in za večino v vladi. Sta pozitivna za predsedstvo republike in za vlado, za mednarodne ustanove, ki se jim tako ni treba znova sinhronizirati in jih biti strah menjave zunanjepolitične linije (na področju gospodarske politike se še vedno odvijajo debate, tako globalno, kot - predvsem - v Evropi), parlament iz tega preizkusa neučinkovitosti izhaja razdrobljen, vodstva strank pa zmedena. Kaj jim prinaša prihodnost? Vprašanje ostaja v zraku, odgovora ne vedo. 

 

Drugi zaporedni mandat Sergia Mattarelle ter zadržanost Draghija, da bi se potegoval za Kvirinal, skupaj tvorita element relativne stabilnosti, ki pa ju mora dopolniti učinkovita volilna reforma: takšna, ki bo zagotavljala jasen rezultat volitev, močna in pluralna zavezništva ter možnost sestave vlade. Draghijeva vlada s tega vidika ribari v kalnem. Res je, da stranke niso močne, čuti pa se tudi njihova razdrobljenost. Preveč je odprtih vprašanj, tudi Draghi ne ve točno, kam se obrniti, pred sabo ima le en jasen cilj: uresničiti nacionalni načrt za okrevanje, podpirati italijansko rast, ne dopustiti, da ga stranke potegnejo nazaj. Vlada se, če omenimo nekaj najbolj perečih tem, medtem ukvarja s proporcionalnim volilnim sistemom, odloča se glede podražitve energentov in s tem mesečnih položnic ter glede zunanje politike. 

 

Politika brez velikih reform lahko vodi v sivo povprečje, kjer najboljši postane vodja ostalih povprečnežev, kar ni bila idealna izbira (Mattarella in Draghi), gre za rezultat "izjemnega stanja", ki se zaključi tako, da ustavna razmerja obrne na glavo, kot se je zgodilo v primeru drugega mandata Sergia Mattarelle - drugega od leta 2013 do sedaj, kar je nazoren znak krize - nepredvidenega, a neprepovedanega z ustavo: ozemlje brez zemljevida. Teoretično bi bilo mogoče, da se na tak način vodja države izvoli za več mandatov, kar pa bi spremenilo naravo republike v nekaj nedoločenega, če imamo v mislih njeno obliko države in vlade. 

 

Kaj pa parlament? Ta tiho opazuje, malo ga je strah, malo pa je nezmožen, vse upe polaga v presojo in institucionalno skrb Mattarelle, zadnjega dejanskega obrambnega zidu pred političnim kaosom. Parlament, ki ne uspe izvoliti predsednika republike, je žalostna dediščina nedavne preteklosti, devetdesetih let, ko se je odvijala afera Mani pulite (Čiste roke) - ta čistka bi naj očistila vse. Trideset let kasneje pa smo znova priča drsenju nacionalne krajine navzdol, brez delujočih zavor. 

 

Piercamillo Davigo, eden od milanskih sodnikov v zadevi Čiste roke, ki je preiskovala škodljive posle v politiki in želela prekiniti s korupcijo, se je sam znašel v sodnem postopku z obtožbo, da je razkril uradne skrivnosti. Še do nedavnega bi bil takšen obrat povsem nepojmljiv tudi v najbolj divjih sanjah njegovih preiskovancev, od katerih so bili določeni preganjani tudi mimo ustavnih zagotovil. Ravno sodnik, ki je venomer trdil, da se nedolžnim sodnega postopka ni treba bati, se je znašel v postopku po predhodnem zaslišanju na predlog Federice Brugnare, sodnice iz Brescie. Domnevno naj bi "razkril uradno skrivnost", ko je spomladi 2020 v in izven vrhovnega sodnega sveta, katerega član je bil do oktobra istega leta, zapisnike o  domnevnem tajnem združenju Madžarska loža. Zgodba nikoli ni doživela sodnega epiloga. Narobe obrnjen sin te kaotične dobe brez kakršnekoli smeri.  

 

Italija izven vladne palače pa je v norem februarju tudi - če ne celo predvsem - festival Sanremo. Naš patriotizem se manifestira v popularnem televizijskem šovu, mestu, kjer se identiteta konstruira in dekonstruira, in ki značaj ljudstva izrazi v pikslih. Svojevrstna ironija je, da je bil v devetdesetih letih ravno sanremski festivalbrez volje do življenja, globoko v krizi, država pa zdesetkana zaradi norega lova na čarovnice, ki naj bi uničil vodilni sloj. Naša kolektivna zgodba je nekako takšna, gre za misijo, ki se ne more odločiti med brezbrižnostjo in nečloveškimi napori. 

 

Letos je v takšni obliki doživela preporod. Zaključni večer si je ogledalo skoraj štirinajst milijonov gledalcev, delež je bil kar 63,9 %, festival je s tem presegel svoj prejšnji rekord ne le glede poslušanosti, temveč tudi glede na kakovost izvajalcev, ki so se zvrstili na odru. Lepa italijanska glasba, ogromen razpon žanrov, odlične predstave, država, ki bo svojo pot nadaljevala začenši z lepo glasbo. 

 

In zmagovalci? Mešanica glasov žirije, mladih upov in vedno prisotnih starih sabelj. Na festivalu so zmagali: glasova Mahmooda in Blanca, na drugo mesto se je zavihtela nedvoumna eleganca Elise, na tretje pa energičen Morandi. Najboljši komentar je ravno njegov: "Čudovit oder treh generacij." Stran, ki bo zagotovo ostala zapisana v knjigo navdihujočih zgodb gledališča Ariston. In Italije.

 

Še enkrat! Glasba, maestro!

 

Brividi (Srh) je naslov zmagovalne pesmi festivala Sanremo, ki bo Italijo zastopala na tekmovanju Eurosong. Letos ga bo vodil odličen trio, ki ga sestavljajo Laura PausiniAlessandro Cattelan in Mika IT. Pesem Brividi lahko poslušate na spodnji povezavi:

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.542
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.731
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.688
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.836
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.546
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.154
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.044
08/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.841
09/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 561
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 445