Komentar

"Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

Zdaj, ko ves svet vsak dan znova trepeta, v kakšnem razpoloženju se je zjutraj prebudil eden najmočnejših avtokratov sveta, je morda tudi poseben trenutek, da vsak od nas, vsak državljan, prebivalec Slovenije kot tudi celega sveta, samega sebe vpraša, ali je naredil kakšen korak k boljši demokraciji.

09.03.2022 22:25
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   aktivni državljan   država   avtokracija   demokracija   Ukrajina   argument

Morda je ta hip edini način, da se prepreči norost avtokratov, v močnejši oborožitvi. Klin se s klinom zbija? Najbrž res, toda ta čas je tudi trenutek za razmislek o tem, kakšen mora biti korak k boljši demokraciji.

Kajti le korak k boljši demokraciji je v resnici edini način, edino upanje, da se zmanjša moč avtokratskega načina vodenja in upravljanja s posamezno državo povsod po svetu, pa tudi upravljenje s celim planetom! Da prevlada moč argumenta nad argumentom moči!

 

Mi je prav žal, če bo komu uvodni odstavek zvenel prepotentno ali neuresničljivo. A ravno dogodki teh dni, povezani z Ukrajino, dokazujejo, da lahko prav vsak, pač vsak na svoj način, poskusi narediti korak k boljši demokraciji. Majhen ali malo večji. Oni dan mi znanec navrže: "Kaj se sedaj greš s promocijo tvojega Aktivnega državljana (Opomba: ravno dan pred rusko invazijo na Ukrajino je izšla moja nova knjiga z naslovom Aktivni državljan, s podnaslovom Priročnik za pot do boljše demokracije), poglej, pravo dejanje je sedaj, sem videl na televiziji, je fant iz Slovenije zbral skupino ljudi, so šli na madžarsko-ukrajinsko mejo, tam postavili stojnico in pomagajo beguncem s hrano in oblačili."

 

Odvrnem mu: "Res je, v tem norem času je to pravo dejanje, a zakaj smo mi vsi, celotna civilizacija, premalo storili za okrepitev demokracije, da bi s tem preprečili, da bi takšni avtokrati, kot je Putin, sploh lahko sprožili takšno vojno? Jaz sem naredil en tak, morda tudi majhen korak za ojačitev demokracije ravno s to knjigo."

 

Znanec je odmahnil z roko in pogovor se ni nadaljeval. 

 

Kako omejiti, preprečiti škodljivo, uničujoče delovanje avtokratov? Se ne da? Je rešitev le v boljši, močnejši oborožitvi? Klin se s klinom izbija? Je to edina rešitev? V tem norem trenutku verjetno res. A je ta trenutek, še enkrat ponavljam, morda tudi pravi za razmislek o tem, kdo, kaj, kako za korak k boljši demokraciji.

 

Skoraj vsak, prav gotovo pa večina državljanov, je že kdaj začutil jezo ali vsaj nejevoljo nad reševanjem oziroma nereševanjem kakšnega javnega problema. Bil je prepričan, da pozna boljšo ali pravičnejšo rešitev. Boljšo zanj osebno ali pa za njegovo družino, kot tudi širše, lahko za manjšo ali večjo skupnost, recimo za njegovo vas ali mesto, ali pa še širše, za njegovo državo, pa tudi za vse človeštvo in za ves planet.

 

Slejkoprej vsakdo butne v največjo oviro svojega hotenja, tj. kdo, kdaj, kje, kako povedati ta svoj prav, da bo to res nekaj pomenilo, da se bo res kak problem rešil v smeri, kot on verjame, da je prav - tako za njegovo dobro kot tudi za njegovo vas, mesto ali za ves planet. Ovira je v tem, da tega koraka kdo, kdaj, kje in kako kot Aktivni državljan, ni možno uresničiti, dokler ne pride do določenega zapisa ali zakona, kakšne so zaveze državnih institucij glede tega koraka. Moja knjiga Aktivni državljan govori o tej oviri in kako jo poskušati premagati. To je korak k boljši demokraciji. In zato je v tem trenutku tudi pomembno, da državljani na prihodnjih volitvah podprejo tisti politični subjekt, tisto politično stranko, ki se je zavezala postaviti delujoče in zavezujoče oblike izražanja volje Aktivnih državljanov!

 

Torej Zakon o aktivnem državljanstvu.

 

Vem, predsedniku Zelenskemu ali kateremukoli Ukrajincu ta hip ne more prav nič pomagati ta moj zapis oziroma ideja, kako preprečiti avtokracijo z aktivnim državljanstvom. Bolj jim pomaga omenjena ekipa Slovencev na madžarsko-ukrajinski meji. Pa vendar, ta zapis oziroma ideja naj bo v razmislek državljanom Slovenije, še bolj natančno, tistim, ki bodo šli na volitve prihodnji mesec. Konec koncev, ob tej krizi v Ukrajini skoraj vsak vabljeni gost, strokovnjak ali politični analitik na televiziji omeni tudi sledeči stavek: "Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.859
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.576
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.642
04/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.590
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.623
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.487
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.439
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.099
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 557
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.040