Komentar

"Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

Zdaj, ko ves svet vsak dan znova trepeta, v kakšnem razpoloženju se je zjutraj prebudil eden najmočnejših avtokratov sveta, je morda tudi poseben trenutek, da vsak od nas, vsak državljan, prebivalec Slovenije kot tudi celega sveta, samega sebe vpraša, ali je naredil kakšen korak k boljši demokraciji.

09.03.2022 22:25
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   aktivni državljan   država   avtokracija   demokracija   Ukrajina   argument

Morda je ta hip edini način, da se prepreči norost avtokratov, v močnejši oborožitvi. Klin se s klinom zbija? Najbrž res, toda ta čas je tudi trenutek za razmislek o tem, kakšen mora biti korak k boljši demokraciji.

Kajti le korak k boljši demokraciji je v resnici edini način, edino upanje, da se zmanjša moč avtokratskega načina vodenja in upravljanja s posamezno državo povsod po svetu, pa tudi upravljenje s celim planetom! Da prevlada moč argumenta nad argumentom moči!

 

Mi je prav žal, če bo komu uvodni odstavek zvenel prepotentno ali neuresničljivo. A ravno dogodki teh dni, povezani z Ukrajino, dokazujejo, da lahko prav vsak, pač vsak na svoj način, poskusi narediti korak k boljši demokraciji. Majhen ali malo večji. Oni dan mi znanec navrže: "Kaj se sedaj greš s promocijo tvojega Aktivnega državljana (Opomba: ravno dan pred rusko invazijo na Ukrajino je izšla moja nova knjiga z naslovom Aktivni državljan, s podnaslovom Priročnik za pot do boljše demokracije), poglej, pravo dejanje je sedaj, sem videl na televiziji, je fant iz Slovenije zbral skupino ljudi, so šli na madžarsko-ukrajinsko mejo, tam postavili stojnico in pomagajo beguncem s hrano in oblačili."

 

Odvrnem mu: "Res je, v tem norem času je to pravo dejanje, a zakaj smo mi vsi, celotna civilizacija, premalo storili za okrepitev demokracije, da bi s tem preprečili, da bi takšni avtokrati, kot je Putin, sploh lahko sprožili takšno vojno? Jaz sem naredil en tak, morda tudi majhen korak za ojačitev demokracije ravno s to knjigo."

 

Znanec je odmahnil z roko in pogovor se ni nadaljeval. 

 

Kako omejiti, preprečiti škodljivo, uničujoče delovanje avtokratov? Se ne da? Je rešitev le v boljši, močnejši oborožitvi? Klin se s klinom izbija? Je to edina rešitev? V tem norem trenutku verjetno res. A je ta trenutek, še enkrat ponavljam, morda tudi pravi za razmislek o tem, kdo, kaj, kako za korak k boljši demokraciji.

 

Skoraj vsak, prav gotovo pa večina državljanov, je že kdaj začutil jezo ali vsaj nejevoljo nad reševanjem oziroma nereševanjem kakšnega javnega problema. Bil je prepričan, da pozna boljšo ali pravičnejšo rešitev. Boljšo zanj osebno ali pa za njegovo družino, kot tudi širše, lahko za manjšo ali večjo skupnost, recimo za njegovo vas ali mesto, ali pa še širše, za njegovo državo, pa tudi za vse človeštvo in za ves planet.

 

Slejkoprej vsakdo butne v največjo oviro svojega hotenja, tj. kdo, kdaj, kje, kako povedati ta svoj prav, da bo to res nekaj pomenilo, da se bo res kak problem rešil v smeri, kot on verjame, da je prav - tako za njegovo dobro kot tudi za njegovo vas, mesto ali za ves planet. Ovira je v tem, da tega koraka kdo, kdaj, kje in kako kot Aktivni državljan, ni možno uresničiti, dokler ne pride do določenega zapisa ali zakona, kakšne so zaveze državnih institucij glede tega koraka. Moja knjiga Aktivni državljan govori o tej oviri in kako jo poskušati premagati. To je korak k boljši demokraciji. In zato je v tem trenutku tudi pomembno, da državljani na prihodnjih volitvah podprejo tisti politični subjekt, tisto politično stranko, ki se je zavezala postaviti delujoče in zavezujoče oblike izražanja volje Aktivnih državljanov!

 

Torej Zakon o aktivnem državljanstvu.

 

Vem, predsedniku Zelenskemu ali kateremukoli Ukrajincu ta hip ne more prav nič pomagati ta moj zapis oziroma ideja, kako preprečiti avtokracijo z aktivnim državljanstvom. Bolj jim pomaga omenjena ekipa Slovencev na madžarsko-ukrajinski meji. Pa vendar, ta zapis oziroma ideja naj bo v razmislek državljanom Slovenije, še bolj natančno, tistim, ki bodo šli na volitve prihodnji mesec. Konec koncev, ob tej krizi v Ukrajini skoraj vsak vabljeni gost, strokovnjak ali politični analitik na televiziji omeni tudi sledeči stavek: "Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.469
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.670
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.625
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.810
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.799
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.097
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 691
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.579
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.369