Komentar

Putinova Ahilova peta je zemeljski plin: Popoln embargo bi Rusijo gospodarsko zlomil v štirih mesecih!

Upoštevajoč, da je mir najvišja vrednota Evropske unije, je za pričakovati polno doslednost pri izvajanju omejevalne politike do Putinovega režima. Sleherno rahljanje sankcij bi Rusija lahko razumela kot slabost, kar bi jo dodatno opogumilo k nadaljevanju vojne v Ukrajini. V dveh tednih so namreč docela uničili vojaške objekte, napadli in zasedli številna mesta in okraje, z nadaljnjimi napadi ogrožajo ukrajinsko celovitost, v izganstvo silijo milijone ljudi. Vsak nov dan vojne prinaša stotine novih nesrečnih zgodb, razkroje družin, trpljenje otrok, smrti in rane. Vsak dan je torej več kot preveč. Rusijo je potrebno sankcionirati popolnoma, brez popuščanja, brez izjem, ji zatreti finance, da bo nemudoma umaknila armado nazaj na svoje ozemlje! In kje so ruske finance najbolj ranljive? Pri zemeljskem plinu!

08.03.2022 20:10
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Putin   Rusija   sankcije   Evropska unija   ZDA   Velika Britanija   zemeljski plin   energenti   Kitajska   Nemčija   Severni tok   Južni tok   Soha   Kodri Simson

Fotomontaža: portal+

Rusija vsakodnevno bogati z izvozom plina, katerega je v danih razmerah treba plačevati vnaprej, brez možnosti zaplembe. Cash-flow za nadaljevanje vojne, ki ga zagotavljajo vse države članice Evropske unije!

24. februarja 2022, takoj po začetku vojaških sovražnosti med Rusijo in Ukrajino, so zunanji ministri Evropske unije sprejeli prvi paket sankcij zoper Rusijo, kar so postopoma nadgrajevali, obenem pa ponudili Ukrajini širok spekter podpore. Cilj sankcij bi naj bil ustvariti gospodarske razmere, ki bi Rusijo prisilile k prenehanju sovražnosti ter umiku z ozemlja suverene sosede. Josep Borrell ocenjuje pomen sankcij s pridevnikom "boleče", francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian poudari polno enotnost vseh 27 članic.

 

Sankcije so uvedene zoper 351 posameznikov in 27 pravnih oseb, odgovornih za ogrožanje ukrajinske teritorialne celovitosti, suverenosti in neodvisnosti. Sankcije so uvedene tudi zoper pet bank, ki  vojno financirajo. Šlo je za jasen odgovor na kršenje mednarodnega prava ter destabiliziranje razmere. Ne le zoper Rusijo, sankcije so uvedene tudi zoper "dve odcepljeni regiji", Doneck in Lugansk. Sankcije bodo omejile možnosti sankcionirancev dostopati do kapitala na finančnih trgih Evropske unije. Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, ocenjuje sankcije kot sredstvo maksimalnega omejevanja izvajanja agresivne ruske politike. Ministri pozdravijo zamrznitev delovanja plinovoda Severni tok 2, ki povezuje Rusijo z Nemčijo pod vodami Baltika, kar je treba ocenjevati v luči varnosti oskrbe z energijo za celo Evropo, kajti ukrajinska kriza kaže na pretirano odvisnost držav od ruskega plina.

 

Prvemu paketu sledi drugi. Med drugim zamrznejo imetje določenim politikom, vključno s predsednikom države (Putin) in zunanjim ministrom (Lavrov). "Želimo videti, koliko in kako bo novi paket sankcij vplival na spremembo smeri ruske politike. Če bo vztrajala pri invaziji in agresiji, bo sledil novi val še resnejših ukrepov", izjavi hrvaški minister za zunanje zadeve Gordan Grlić Radman. Slovenija se istočasno pripravlja na morebitno situacijo, če bodo sankcije proti Rusiji prešle na področje energetike, o čemer bo v kratkem razpravljala vlada.

 

 

II.

 

Združene države se z nekoliko zamika pridružijo sankcijam na področju uvoza nafte in plina iz Rusije. Napovedujejo še hujše, vključno z energetskimi, surovinskimi in finančnimi. Seveda bodo poslali nadaljnje vojaške enote v okolico spopadov, da zagotovijo varnost ogroženim članicam zveze NATO. Obljubijo vse vrste pomoči ogroženi, napadeni državi; v prvi vrsti finančne narave. Napovedo popoln umik ameriškega gospodarstva iz Rusije, zapiranje vseh oblik sodelovanja. ZDA ne bi bile, kar so, če ne bi zagrozile s sankcijami tudi morebitnim kršiteljicam sankcij zoper Rusijo, kakor so si jih omislili v Kongresu in Senatu. Kaj kmalu sledijo ukrepi, kot so izključitve iz mednarodnih finančnih instrumentov, zapiranje obratov in predstavništev v Rusiji, razširitev zamrznitve premoženja ruskih državljanov na območju Unije, zaprtje tranzitnih povezav in še kopica drugih aktivnosti.

 

Sankcije so že opredeljene kot način zdrobitve ruske družbe, Putinovega režima.

 

Ocenjujejo, da bo Rusija gospodarsko razpadla najkasneje do junija 2022. 

 

 

III.

 

Optimizem je prestopil tudi Rokavski preliv, pa so štafetno palico kaznovalnosti prevzeli sicer ne preveč temperamentni Angleži, ki v konkretnem primeru izkazujejo osupljivo vnemo. Na prireditvah se javni prostori odevajo v barve ukrajinske zastave, na tribunah glasno skandiranjo Ukrajini, čemur sledijo jasni gospodarski ukrepi. Državljanom Rusije se zasega premoženje -šlo na bi za okoli 2 milijardi funtov - brez sleherne pravne podlage. Zamrznili ruski denar v angleških bankah, pri čemer je zamrznitev le drugačen izraz za ropanje, kar je Angležem ostalo v navadi iz zgodnjih kolonialnih časov; kdorkoli se jim je zameril, je hipoma ostal brez premoženja. Ropanju okoli 4 milijard funtov ruskih aktiv se pridružijo tudi omejitve na področju visoke tehnologije, izstopa naftnih podjetij iz ruskih naftnih družb in podobno. 

  

Po celi zahodni hemisferi so vsakodnevno dopolnjevane sankcije, usmerjene proti Putinu, da bi ta prenehal z vojno v Ukrajini. Slabitev ruskih finančnih zmogljivosti naj bi mu onemogočilo nadaljevanje vojne. Če se vrnemo Ursuli von der Leyen: Rusiji je treba maksimalno omejiti izvajanje agresivne politike.

 

 

IV.

 

Upoštevajoč, da je mir najvišja vrednota Evropske unije, ki je pogoj za razvoj, obstoj pravne države ter da je potrebno slediti splošnim, načelnim interesom miru po svetu, bi bilo pričakovati polno doslednost pri izvajanju omejevalne politike. Sleherno rahljanje sankcij bi lahko Rusija razumela kot slabost, kar bi jo dodatno opogumilo k nadaljevanju vojne. V dveh tednih so namreč docela uničili vojaške objekte, napadli in zasedli številna mesta in okraje, z nadaljnjimi napadi ogrožajo ukrajinsko celovitost, v izganstvo silijo milijone ljudi.

 

Vsakodnevno medijsko spremljamo primere objokanih beguncev, uničenih domov, gospodarskih poslopij, zavzemanja jedrskih elektrarn ... Izgube med Ukrajinci se merijo že v desetinah tisočev človeških življenj. Ogroženi so prebivalci mest, koder potekajo bojišča. Rusija obstreljuje izselitvene koridorje, onemogoča izstop iz mest izmučenim, lačnim prebivalcem. Vsak nov dan vojne prinaša stotine novih nesrečnih zgodb, razkroje družin, trpljenje otrok, smrti in rane. Vsak dan je torej več kot preveč. Rusijo je potrebno sankcionirati popolnoma, brez popuščanja, brez izjem, ji zatreti finance, da bo nemudoma umaknila armado nazaj na svoje ozemlje. 

  

In kje so ruske finance najbolj ranljive? Pri zemeljskem plinu! Ob sedanjih enormno visokih tržnih cenah je situacija sledeča: Severni in Južni tok delujeta s stoprocentno zmogljivostjo, kontinentalni plinovodi tipa Jamal delujejo po potrebah dnevnih kvot. Rusija torej vsakodnevno bogati na plinu, katerega je v danih razmerah treba plačevati vnaprej, brez možnosti zaplembe. Cash-flow za nadaljevanje vojne, ki ga zagotavljajo vse države članice Evropske unije. Povrh je še angleška vlada danes – 8. marca 2022 – odločila, da bo v dogovoru z ZDA uvedla prepoved uvoza nafte in rafiniranih proizvodov. Kar pa ne bo veljalo za zemeljski plin!

 

Včeraj so vlade Nizozemske, Avstrije in Nemčije ravno tako zemeljski plin izvzele iz sankcij proti Rusiji. Situacija je namreč takšna, da so plinske zaloge praktično izčrpane, sežejo do največ 25 % zmogljivosti, kar omogoča prebroditi še to zimo ... vendar bo že oktobra Evropska unija docela brez plina. Evropska komisarka za energetiko Kadri Simson namreč trdi, da ima "Evropska unija zadostne količine plina za preostale tedne te zime, toda treba je nujno dopolniti rezerve za naslednje leto. Komisija bo zato predlagala, da do 1. oktobra zapolnijo skladišča v celi Evropski uniji do najmanj 90 odstotkov".

 

 

V.

 

Zapisana dinamika izvrševanja sankcij na področju energentov odmika Evropsko unijo od deklamiranih ciljev doseganja čim prejšnjega dokončanja vojne. Kot je 7. marca 2022 ugotavljal kitajski analitični portal Soha, bo Rusija zaradi sankcij pravzaprav obogatela: sankcije, ki bi naj Putina finančno izčrpale do te mere, da njegov režim ne bo več zmogel financirati vojne, ga bodo prav nasprotno finančno okrepile, da bo lahko celo stopnjeval vojaški poseg v Ukrajini:

 

"Predvsem je to trgovina z energenti. Cene goriv se višajo dnevno eksponentno. Tako je 7. marca 2022 cena tisoč kubičnih metrov plina presegla 3.600 dolarjev. Podobno je s cenami nafte, ki je podrla rekord iz 2008. .Še en finančni vzvod Rusije je enormna rast cen pšenice, ob odsotnosti Ukrajine s svetovnega trga. Tretji element je zlato, vrednost katerega v krizah narašča, Rusija ima v tem trenutku najvišjo proizvodnjo in zaloge zlata."  

 

Kitajci zaključijo: "Pravilno koriščenje razpoložljivih zmogljivosti Moskvi omogoča nemoteno poslovanje pod sankcijami Zahoda."

 

 

VI.

 

Če strnemo: Evropska unija izvaja režim sankcij na način minimaliziranja lastnih izgub. Sprijaznila se je z dejstvom, da jih bo izvajala, kolikor in kjer ji ne povzročajo znatne škode, ignorirala jih bo na področjih, na katerih je sodelovanje z Rusijo nujno. Z njo usodo deli seveda tudi Slovenija. 

 

Toda na ta način Ukrajini ne bomo pomagali. Rusija bo razpolagala z vsemi potrebnimi resursi za večletno vodenje vojne, v vmesnem času pa bo sodelovala z vsem preostalim svetom, tudi z Zahodom, kjer ji bo to najbolj ustrezalo. S sankcijami torej škodimo semi sebi, si uničujejo gospodarstva v vrtincu dragih surovin in inflatorne spirale. Na ta način bomo ostali nekonkurenčni državam, ki nemoteno poslujejo z Rusijo - celo pod benificiranimi pogojih (v prvi vrsti Kitajska) - ter izgubili vsako mednarodno težo. 

 

Slepi pred dejstvom, da se globalna skupnost pred našimi očmi spreminja in da Evropejci postajamo drugorazredna sila, katere se ne boji nihke, ki je ne spoštuje nihče, se še vedno obnašamo, kot bi bili del monopolne vladavine ZDA in partnerjev. Ta se izteka z vsemi mučnimi posledicami na razkroj človeka in družbe.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
2
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.424
02/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.254
03/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.963
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.936
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.306
06/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 929
07/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.249
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 966
09/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.181
10/
Življenje je drugje ali nekoč je bilo vse krasno
Dimitrij Rupel
Ogledov: 14.353