Komentar

Profil kremeljskega vladarja: Kdo je ta Vlado, ki si drzne obnašati kot velesila?

Če primerjam kulturne predpostavke obeh nacij, ruske in slovenske, bi Vlado z lahkoto vladal tudi v Sloveniji. Razume obveščevalni jezik, deluje klanovsko, za slovenski standard celo mafijsko. Težave bi imel zgolj na področju avtoritete, saj ko je postavljena, imamo Slovenci samo eno agendo – kako ji škodovati ali jo zrušiti. Mar ni to percepcija povprečnega Slovenca o tem, kako delujejo centri moči v Sloveniji? Predvsem pa ne bi imel zaveznikov v gospodarstvu, saj smo Slovenci navajeni, da smo vsi "isti", in elite, intimno, ne maramo.

14.03.2022 22:00
Piše: Igor Vlačič
Ključne besede:   Vladimir Putin   Rusija   Ukrajina   ZDA   Donald Trump   Biden   Clinton   Obama   Sovjetska zveza   Evropa   NATO   Severni tok   Brad Pitt   Slovenija   Kitajska   Gadafi

Kot vsa zahodna civilizacija se danes ukvarjamo s simptomi, ne pa dejanskim vzrokom za to bolano situacijo.

Kdo je Vlado, ki si drzne obnašati kot velesila? Tako nekako izgleda iz prave razdalje začudenje zahodnega sveta ob ruski agresiji na svojem bivšem ozemlju. Tako izrazito nepričakovan je ta ukrajinsko-ruski konflikt, da smo vsi v šoku, ker se je odvilo nekaj, kar se je že desetletje napovedovalo. To ni vojna med dvema državama, to je okupacija ozemlja, ki ga že od razpada Sovjetske zveze Američani želijo zase. Kot vedno preostali svet plačuje ceno idiotizmov teh dveh kolosov, Združenih držav in Rusije. Med zadnjimi volitvami v ZDA se je veliko Slovencev opredeljevalo proti Trumpu in za Bidena kljub temu, da se nihče ni vprašal, kaj prinaša Trumpova zunanja politika in kakšne so posledice ameriške zunanje politike Clintonovega demokratskega kroga, v katerega štejem tudi Obamo in njegovega kvazidemokratskega naslednika. 

 

Trumpova politika je imela drugačno geopolitično strategijo ter zavezništvo, predvsem pa je Trump izrazito zmanjšal ekspanzionistično politiko, ki jo furajo t.i. "ta pošteni" demokrati (vir, vir, vir,). Presoja ne bi smela biti na ravni medijske podobe in informacij, saj je rezoniranje za geopolitične aktivnosti zelo drugačno od nacionalne politične presoje. Geostrateška politika ZDA ima predvsem en interes – šibko in kaotično globalno politiko ter zunanjega sovraga, ki jim omogoča prikrito ekspanzionistično politiko. In to je koherentno slovensko kulturno percepcijo realnosti. Ruski geostrateški interes je lokalen, vezan na Evropo in svoje sosede, predvsem pa na distribucijo lastnih naravnih virov.

 

Evropa izvaja ameriško geostrateško politiko na taktični ravni. Evropa kot unija je impotentna, nekorektna, elitistična, predvsem pa je vtis, da se prepoceni "prodaja". To, da so Američani obljubljali bombardiranje Severnega toka in da nihče v Evropi tega ne obsodi ali vsaj zažuga ZDA za takšno vmešavanje, samo kaže na to, da je EU nepomemben akter in da nima svojega mesta v powerplayu geopolitične debate. Američani in NATO vrsto let kršijo sporazume, vendar za njih posledice ne obstajajo (vir). NATO nikoli ne bi smel biti tako blizu Rusije, kot je danes. To je vse, kar moramo vedeti.

 

Ni vse tako kot izgleda, medtem ko je vse točno tako, kot vidimo (vir). In tako napačen kot je fokus odgovornosti v modernem svetu spin off politike, tako napačna je presoja, kaj je dejansko botrovalo k invaziji na suverenost nove države. Kljub temu, da smo leta 2022 in so vojne (za moj okus) skrajno neprimeren način razreševanja geostrateških nestrinjanj, ne morem mimo tega, da za svoje zdravje uravnotežim vso medijsko propagando in digitalne simpatije do nesrečne Ukrajine. Preden se dotaknem stopnje distorzije percepcije povprečnega državljana, pa moram popisati psihološki profil leaderja slovanskih nacij.

 

 

Vlado je

 

Morda se nekateri čudite moji domačnosti, ko pišem o enem izmed najvplivnejših ljudi moderne dobe. Za to sem se odločil, saj je v slovenski kulturi povsem sprejemljivo, da avtoriteto ponižujemo, spravljamo na najnižji, sebi lasten in sprejemljiv denominator. Avtoriteta s slovenskim poimenovanjem, po domače, pa že ne more biti tako grozna, kot si jo nekateri razlagajo. Z letošnjim letom 70-letni Vlado rešuje svojo vladavino, ki jo je ozko jedro ruske obveščevalne skupnosti sestavilo po razpadu Sovjetske zveze. Vlado je posledica perestrojke bolj v vlogi vnuka kot sina in definitivno ni zgolj tiran, avtokrat in kleptokrat, kot ga želi predstaviti Zahod.

 

Vlado je predvsem moderen kult osebnosti, medijski lik, ki ga tradicionalna politična scena in mediji ne prebavljajo. Kako znano mi to zveni ... Ker je uspel zgraditi svojo medijsko realnost, ki je povsem enakovredna mainstreamovski, proameriški holivudski vladavini na področju informacij in obveščevalne skupnosti, je s tem pridobil medaljo za najbolj osovraženo osebnost zahodnega sveta. Razen takrat, ko gre za nafto ali plin. Razmišljanje o tem, da bi ga profilirali, s tem znanjem nagovarjali in z njim plesali diplomacijo, je naravnost absurdno. O tem, kakšna osebnost gradi takšno persono, kot je Vlado, ni ravno najbolj smiselno razpravljati, saj je uporabnost takšne informacije na nivoju identifikacije osebnostnih lastnosti Brada Pitta v filmu Snatch (vir), nato pa bi te informacije uporabljali za razlago Pittove osebnosti v vsakdanjem življenju.

 

Vladotova dominanca in vpliv ne izvirata iz njegove osebnosti, saj je ruski kulturni moment (vir) zelo kolektiven, obenem pa avtoritativen ter centralističen. Ruska kultura temelji na izraziti odvisnosti od vpliva, nizki stopnji individualizma, višji usmerjenost na izvedbo kot na rezultat, predvsem pa se skušajo izogniti občutku ogroženosti zaradi dvoumnih ali neznanih situacij. Istočasno je ruska nacija dolgoročno naravnana in pragmatična, predvsem pa vdana v usodo, kjer se izražata cinizem in pesimizem. Na nek način je Vlado iz kulturnega vidika nadvse primeren vodja. Za rusko nacijo. Vlado po prepričanjih lastne kulture ni imel druge izbire kot ukrepati, pa četudi s slabim scenarijem in brez pravih zaveznikov.

 

 

Vlado in PR

 

Če je tako dober vodja, kot ga opisujem, zakaj je potem tako osovražen v preostalem, neruskem svetu? Odgovor je preprost. Zato ker Vladota načeloma ne zanima, kaj si o njem mislijo Američani ali ostali prodemokratično usmerjeni zemljani. Ali natančneje, zanima ga le, kako bo izvajal zastavljene cilje v interesu Ruske federacije ali svoje interesne skupine. Njegova komunikacija je usmerjena tako, da neguje in motivira podpornike, medtem ko distancira nasprotnike. Recimo, da je nekoliko bolj sofisticirani Janez v tem komunikacijskem smislu. 

 

Predvsem pa ne smemo zanemariti kulturnih predpostavk, opisanih zgoraj. Ključno napako, ki jo vsi počnemo, ko spremljamo novice iz sveta politike, je subjektivna presoja, ki skriva veliko šumov (bias), ki distorzirajo našo percepcijo realnosti, predvsem pa skušamo presojati na osnovi plasiranih informacij, ne pa dejstev. Upoštevajoč Kahnemana in interpretacijo t.i. endowment efekta (vir), je trenutna ocena situacije skrajno distorzirana. Tisto, kar je moje, ima zame večjo vrednost, kot je dejanska vrednost na trgu. Če to prevedemo v trenutno situacijo v Ukrajini, nam je ta okupacija hujša od tistih ameriških, ki se dogajajo vsako leto po celem svetu. Se vam ne zdi to nekoliko hinavsko? 

 

Ko je nek bivši, strmoglavljeni predsednik severnoafriške države obiskal Slovenijo mesec dni pred arabsko pomladjo, je med vožnjo na letališče dejal, da se Slovenci in Evropejci niti malo ne zavedamo, kaj čaka Evropo, ko bodo Gadafi in podobni tirani in diktatorji umaknjeni z oblasti s strani "civiliziranih držav". Ta "necivilizirani diktator" je napovedal prihodnost Evrope bolj natančno kot vsi evropski ali ameriški politiki. Migrantska kriza je postala realnost, ljudje smo se navadili na novo realnost in migranti nas zmotijo le še takrat, ko na svoji poti v t.i. civilizacijo izgubijo bitko za boljše življenje. In nato ugasnemo televizijo. Ali je to pravično? Ali je to prav, kar počnemo v odnosu do te problematike?

 

Glede na - za naš civilni okus - nesmiselnost vojne bi se morali vprašati, kaj želimo dejansko kot nacija in kaj kot posameznik videti in razumeti v tej situaciji. Ukrepati v takšnem powerplayu je malček naduto in naivno, definitivno pa je smiselno delati v tišini in zakulisju, brez javnega zavzemanja svojega stališča. Primernost komunikacije v politiki se meri tudi po tem, kako bo neka izjava, stališče resonirala skozi čas. Če smo zaključili, da je ukrajinska kriza povsem nesmiselna in nesprejemljiva, bi bilo smiselno razumeti, kaj dejansko želimo zase v tej situaciji. Ali smo res v poziciji zavzemati stran v tem mešalcu fekalij, ki je produkt treh največjih sil? Ali znamo ločiti med fižolčki, ki so sproducirali ta nevzdržen smrad? Pa da se razumemo, organsko ne prenesem tistih, ki s svojo navidezno prisotnostjo skušajo izraziti podporo nečemu, česar niti približno ne razumejo in – podobno kot v dobrodelnosti – svojo podporo oglašujejo preko ameriških komunikacijskih platform. Skrajno neokusno. Dobrodelnost je dobra le, ko je anonimna. Ostalo je PR.

 

 

Vlado je all-in

 

Ko analiziramo neko politično situacijo, je potrebno upoštevati lastno distorzijo realnosti, saj bomo le tako dobili objektivnejšo sliko, na podlagi katere sprejemamo odločitve v naslednjih korakih. Glede na to, da je Vlado v svojih sedemdesetih – povprečna življenjska doba moških v Rusiji je 68 let –, in da ni še jasno, kdo ga bo nasledil, je po dolgoletnem ameriškem nategovanju pač ocenil, da mora ukrepati. Da bo jasno, ne strinjam se z vojno – ali bolje: obsojam vsako militantno dejanje v modernem svetu!

 

Iz vidika piarja je Vlado izgubil vojno, še preden se je začela. Večna izbira šibkih ali ranljivih podpornikov, ki jim dodeljuje državna odlikovanja samo zato, da jih lahko z obljubo kupi, obenem pa ukazuje, saj so to največkrat šibki posamezniki, ki konstantno hodijo po moralnem robu, ga dela navidezno močnega. V realnosti bi pogorel, saj so takšni posamezniki nagnjeni k temu, da menjajo konja, ko jim teče voda v grlo. Iz tega vidika bi lahko rekli, da je edini pravi ruski zaveznik Kitajska, za katero pa vemo, da je njen strateški interes ošibitev drugih dveh kolosov in svetovna prevlada. Vladov all-in se ne bo dobro končal ne zanj, ne za svet, zmagali bodo Kitajci. In tega se najbolj bojim, razpona v kulturnih predpostavkah in percepciji.

 

 

Če bi Vlado bil Slovenc'...

 

Slovenija je na osamosvojitvenem razpotju imela priložnost postati nevtralna država, t.i. bivalni raj, ki se politično ne opredeljuje drugače kot za blagostanje svojih državljanov. Imeli smo Beblerjev model, ki je zagovarjal butičnost, samostojnost in nevtralnost, tako da bi izkoristili svojo majhnost na najboljši možen način, ter Drnovškovo pot v EU in NATO. Če primerjam kulturne predpostavke obeh nacij, ruske in slovenske, bi Vlado z lahkoto vladal tudi v Sloveniji. Razume obveščevalni jezik, deluje klanovsko, za slovenski standard celo mafijsko, težave bi imel zgolj na področju avtoritete, saj ko je postavljena, imamo Slovenci samo eno agendo – kako ji škodovati ali jo zrušiti. Mar ni to percepcija povprečnega Slovenca o tem, kako delujejo centri moči v Sloveniji? Predvsem pa ne bi imel zaveznikov v gospodarstvu, saj smo Slovenci navajeni, da smo vsi "isti", in elite, intimno, ne maramo. Patriarhat nam smrdi in verjamemo v takšne pravljice kot je ta, da smo vsi enaki, tudi po spolu. 

 

Smo si pa zagotovo blizu z Vladom, ko gre za dojemanje narave in človeško vlogo pri dojemanju vpliva. Če je Narava Življenju in Človeštvu dodelila raznolikost in različnost, ta ne obstaja zato, da jo izničimo in vse izravnamo, ampak zato, da jo negujemo in spoštujemo, vsako zase, vsako v svojem kontekstu, predvsem pa na nivoju vesoljnega ravnotežja.

 

In tukaj Vladova zgodba zame pade. Navidezna moč je močna toliko, kolikor sam vanjo verjamem, predvsem pa je relativna glede na percepcijo. Drago pa bomo vsi plačali dolgoletno bivanje v iluziji geostrateške varnosti, odgovornost pa kot vedno pripisali fašistom in nacistom, ki so bili dovolj dobri, dokler so delili denar. Kot vsa zahodna civilizacija se danes ukvarjamo s simptomi, ne pa dejanskim vzrokom za to bolano situacijo.

 

_____________________________

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Zločini brez zločincev in evtanazija
16
04.08.2023 21:38
Bodimo jasni, pristaši evtanazije niso iz vrst zdravnikov, ki ljudem pomagajo k boljšemu zdravju, večji življenjski sreči in ... Več.
Piše: Andrej Jemec
Asta, basta! (Dovolj te imamo, tovarišica ministrica za nekulturo!)
23
03.08.2023 09:59
Asta Vrečko uvaja državno kulturo. Takšno, ki poskrbi za točno določen del kulturnega establišmenta. Namreč tistega pravega, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto Meloni: Od klišejske podobe neofašistke do vse bolj vplivne evropske konservativne političarke
9
02.08.2023 11:30
Po skoraj letu vladanja italijanske premierke Giorgie Meloni si načeloma lahko odahnemo, kajti vsaj kar se tiče italijanske ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.830
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.474
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.444
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.181
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.584
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 464
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.855