Komentar

Profil kremeljskega vladarja: Kdo je ta Vlado, ki si drzne obnašati kot velesila?

Če primerjam kulturne predpostavke obeh nacij, ruske in slovenske, bi Vlado z lahkoto vladal tudi v Sloveniji. Razume obveščevalni jezik, deluje klanovsko, za slovenski standard celo mafijsko. Težave bi imel zgolj na področju avtoritete, saj ko je postavljena, imamo Slovenci samo eno agendo – kako ji škodovati ali jo zrušiti. Mar ni to percepcija povprečnega Slovenca o tem, kako delujejo centri moči v Sloveniji? Predvsem pa ne bi imel zaveznikov v gospodarstvu, saj smo Slovenci navajeni, da smo vsi "isti", in elite, intimno, ne maramo.

14.03.2022 22:00
Piše: Igor Vlačič
Ključne besede:   Vladimir Putin   Rusija   Ukrajina   ZDA   Donald Trump   Biden   Clinton   Obama   Sovjetska zveza   Evropa   NATO   Severni tok   Brad Pitt   Slovenija   Kitajska   Gadafi

Kot vsa zahodna civilizacija se danes ukvarjamo s simptomi, ne pa dejanskim vzrokom za to bolano situacijo.

Kdo je Vlado, ki si drzne obnašati kot velesila? Tako nekako izgleda iz prave razdalje začudenje zahodnega sveta ob ruski agresiji na svojem bivšem ozemlju. Tako izrazito nepričakovan je ta ukrajinsko-ruski konflikt, da smo vsi v šoku, ker se je odvilo nekaj, kar se je že desetletje napovedovalo. To ni vojna med dvema državama, to je okupacija ozemlja, ki ga že od razpada Sovjetske zveze Američani želijo zase. Kot vedno preostali svet plačuje ceno idiotizmov teh dveh kolosov, Združenih držav in Rusije. Med zadnjimi volitvami v ZDA se je veliko Slovencev opredeljevalo proti Trumpu in za Bidena kljub temu, da se nihče ni vprašal, kaj prinaša Trumpova zunanja politika in kakšne so posledice ameriške zunanje politike Clintonovega demokratskega kroga, v katerega štejem tudi Obamo in njegovega kvazidemokratskega naslednika. 

 

Trumpova politika je imela drugačno geopolitično strategijo ter zavezništvo, predvsem pa je Trump izrazito zmanjšal ekspanzionistično politiko, ki jo furajo t.i. "ta pošteni" demokrati (vir, vir, vir,). Presoja ne bi smela biti na ravni medijske podobe in informacij, saj je rezoniranje za geopolitične aktivnosti zelo drugačno od nacionalne politične presoje. Geostrateška politika ZDA ima predvsem en interes – šibko in kaotično globalno politiko ter zunanjega sovraga, ki jim omogoča prikrito ekspanzionistično politiko. In to je koherentno slovensko kulturno percepcijo realnosti. Ruski geostrateški interes je lokalen, vezan na Evropo in svoje sosede, predvsem pa na distribucijo lastnih naravnih virov.

 

Evropa izvaja ameriško geostrateško politiko na taktični ravni. Evropa kot unija je impotentna, nekorektna, elitistična, predvsem pa je vtis, da se prepoceni "prodaja". To, da so Američani obljubljali bombardiranje Severnega toka in da nihče v Evropi tega ne obsodi ali vsaj zažuga ZDA za takšno vmešavanje, samo kaže na to, da je EU nepomemben akter in da nima svojega mesta v powerplayu geopolitične debate. Američani in NATO vrsto let kršijo sporazume, vendar za njih posledice ne obstajajo (vir). NATO nikoli ne bi smel biti tako blizu Rusije, kot je danes. To je vse, kar moramo vedeti.

 

Ni vse tako kot izgleda, medtem ko je vse točno tako, kot vidimo (vir). In tako napačen kot je fokus odgovornosti v modernem svetu spin off politike, tako napačna je presoja, kaj je dejansko botrovalo k invaziji na suverenost nove države. Kljub temu, da smo leta 2022 in so vojne (za moj okus) skrajno neprimeren način razreševanja geostrateških nestrinjanj, ne morem mimo tega, da za svoje zdravje uravnotežim vso medijsko propagando in digitalne simpatije do nesrečne Ukrajine. Preden se dotaknem stopnje distorzije percepcije povprečnega državljana, pa moram popisati psihološki profil leaderja slovanskih nacij.

 

 

Vlado je

 

Morda se nekateri čudite moji domačnosti, ko pišem o enem izmed najvplivnejših ljudi moderne dobe. Za to sem se odločil, saj je v slovenski kulturi povsem sprejemljivo, da avtoriteto ponižujemo, spravljamo na najnižji, sebi lasten in sprejemljiv denominator. Avtoriteta s slovenskim poimenovanjem, po domače, pa že ne more biti tako grozna, kot si jo nekateri razlagajo. Z letošnjim letom 70-letni Vlado rešuje svojo vladavino, ki jo je ozko jedro ruske obveščevalne skupnosti sestavilo po razpadu Sovjetske zveze. Vlado je posledica perestrojke bolj v vlogi vnuka kot sina in definitivno ni zgolj tiran, avtokrat in kleptokrat, kot ga želi predstaviti Zahod.

 

Vlado je predvsem moderen kult osebnosti, medijski lik, ki ga tradicionalna politična scena in mediji ne prebavljajo. Kako znano mi to zveni ... Ker je uspel zgraditi svojo medijsko realnost, ki je povsem enakovredna mainstreamovski, proameriški holivudski vladavini na področju informacij in obveščevalne skupnosti, je s tem pridobil medaljo za najbolj osovraženo osebnost zahodnega sveta. Razen takrat, ko gre za nafto ali plin. Razmišljanje o tem, da bi ga profilirali, s tem znanjem nagovarjali in z njim plesali diplomacijo, je naravnost absurdno. O tem, kakšna osebnost gradi takšno persono, kot je Vlado, ni ravno najbolj smiselno razpravljati, saj je uporabnost takšne informacije na nivoju identifikacije osebnostnih lastnosti Brada Pitta v filmu Snatch (vir), nato pa bi te informacije uporabljali za razlago Pittove osebnosti v vsakdanjem življenju.

 

Vladotova dominanca in vpliv ne izvirata iz njegove osebnosti, saj je ruski kulturni moment (vir) zelo kolektiven, obenem pa avtoritativen ter centralističen. Ruska kultura temelji na izraziti odvisnosti od vpliva, nizki stopnji individualizma, višji usmerjenost na izvedbo kot na rezultat, predvsem pa se skušajo izogniti občutku ogroženosti zaradi dvoumnih ali neznanih situacij. Istočasno je ruska nacija dolgoročno naravnana in pragmatična, predvsem pa vdana v usodo, kjer se izražata cinizem in pesimizem. Na nek način je Vlado iz kulturnega vidika nadvse primeren vodja. Za rusko nacijo. Vlado po prepričanjih lastne kulture ni imel druge izbire kot ukrepati, pa četudi s slabim scenarijem in brez pravih zaveznikov.

 

 

Vlado in PR

 

Če je tako dober vodja, kot ga opisujem, zakaj je potem tako osovražen v preostalem, neruskem svetu? Odgovor je preprost. Zato ker Vladota načeloma ne zanima, kaj si o njem mislijo Američani ali ostali prodemokratično usmerjeni zemljani. Ali natančneje, zanima ga le, kako bo izvajal zastavljene cilje v interesu Ruske federacije ali svoje interesne skupine. Njegova komunikacija je usmerjena tako, da neguje in motivira podpornike, medtem ko distancira nasprotnike. Recimo, da je nekoliko bolj sofisticirani Janez v tem komunikacijskem smislu. 

 

Predvsem pa ne smemo zanemariti kulturnih predpostavk, opisanih zgoraj. Ključno napako, ki jo vsi počnemo, ko spremljamo novice iz sveta politike, je subjektivna presoja, ki skriva veliko šumov (bias), ki distorzirajo našo percepcijo realnosti, predvsem pa skušamo presojati na osnovi plasiranih informacij, ne pa dejstev. Upoštevajoč Kahnemana in interpretacijo t.i. endowment efekta (vir), je trenutna ocena situacije skrajno distorzirana. Tisto, kar je moje, ima zame večjo vrednost, kot je dejanska vrednost na trgu. Če to prevedemo v trenutno situacijo v Ukrajini, nam je ta okupacija hujša od tistih ameriških, ki se dogajajo vsako leto po celem svetu. Se vam ne zdi to nekoliko hinavsko? 

 

Ko je nek bivši, strmoglavljeni predsednik severnoafriške države obiskal Slovenijo mesec dni pred arabsko pomladjo, je med vožnjo na letališče dejal, da se Slovenci in Evropejci niti malo ne zavedamo, kaj čaka Evropo, ko bodo Gadafi in podobni tirani in diktatorji umaknjeni z oblasti s strani "civiliziranih držav". Ta "necivilizirani diktator" je napovedal prihodnost Evrope bolj natančno kot vsi evropski ali ameriški politiki. Migrantska kriza je postala realnost, ljudje smo se navadili na novo realnost in migranti nas zmotijo le še takrat, ko na svoji poti v t.i. civilizacijo izgubijo bitko za boljše življenje. In nato ugasnemo televizijo. Ali je to pravično? Ali je to prav, kar počnemo v odnosu do te problematike?

 

Glede na - za naš civilni okus - nesmiselnost vojne bi se morali vprašati, kaj želimo dejansko kot nacija in kaj kot posameznik videti in razumeti v tej situaciji. Ukrepati v takšnem powerplayu je malček naduto in naivno, definitivno pa je smiselno delati v tišini in zakulisju, brez javnega zavzemanja svojega stališča. Primernost komunikacije v politiki se meri tudi po tem, kako bo neka izjava, stališče resonirala skozi čas. Če smo zaključili, da je ukrajinska kriza povsem nesmiselna in nesprejemljiva, bi bilo smiselno razumeti, kaj dejansko želimo zase v tej situaciji. Ali smo res v poziciji zavzemati stran v tem mešalcu fekalij, ki je produkt treh največjih sil? Ali znamo ločiti med fižolčki, ki so sproducirali ta nevzdržen smrad? Pa da se razumemo, organsko ne prenesem tistih, ki s svojo navidezno prisotnostjo skušajo izraziti podporo nečemu, česar niti približno ne razumejo in – podobno kot v dobrodelnosti – svojo podporo oglašujejo preko ameriških komunikacijskih platform. Skrajno neokusno. Dobrodelnost je dobra le, ko je anonimna. Ostalo je PR.

 

 

Vlado je all-in

 

Ko analiziramo neko politično situacijo, je potrebno upoštevati lastno distorzijo realnosti, saj bomo le tako dobili objektivnejšo sliko, na podlagi katere sprejemamo odločitve v naslednjih korakih. Glede na to, da je Vlado v svojih sedemdesetih – povprečna življenjska doba moških v Rusiji je 68 let –, in da ni še jasno, kdo ga bo nasledil, je po dolgoletnem ameriškem nategovanju pač ocenil, da mora ukrepati. Da bo jasno, ne strinjam se z vojno – ali bolje: obsojam vsako militantno dejanje v modernem svetu!

 

Iz vidika piarja je Vlado izgubil vojno, še preden se je začela. Večna izbira šibkih ali ranljivih podpornikov, ki jim dodeljuje državna odlikovanja samo zato, da jih lahko z obljubo kupi, obenem pa ukazuje, saj so to največkrat šibki posamezniki, ki konstantno hodijo po moralnem robu, ga dela navidezno močnega. V realnosti bi pogorel, saj so takšni posamezniki nagnjeni k temu, da menjajo konja, ko jim teče voda v grlo. Iz tega vidika bi lahko rekli, da je edini pravi ruski zaveznik Kitajska, za katero pa vemo, da je njen strateški interes ošibitev drugih dveh kolosov in svetovna prevlada. Vladov all-in se ne bo dobro končal ne zanj, ne za svet, zmagali bodo Kitajci. In tega se najbolj bojim, razpona v kulturnih predpostavkah in percepciji.

 

 

Če bi Vlado bil Slovenc'...

 

Slovenija je na osamosvojitvenem razpotju imela priložnost postati nevtralna država, t.i. bivalni raj, ki se politično ne opredeljuje drugače kot za blagostanje svojih državljanov. Imeli smo Beblerjev model, ki je zagovarjal butičnost, samostojnost in nevtralnost, tako da bi izkoristili svojo majhnost na najboljši možen način, ter Drnovškovo pot v EU in NATO. Če primerjam kulturne predpostavke obeh nacij, ruske in slovenske, bi Vlado z lahkoto vladal tudi v Sloveniji. Razume obveščevalni jezik, deluje klanovsko, za slovenski standard celo mafijsko, težave bi imel zgolj na področju avtoritete, saj ko je postavljena, imamo Slovenci samo eno agendo – kako ji škodovati ali jo zrušiti. Mar ni to percepcija povprečnega Slovenca o tem, kako delujejo centri moči v Sloveniji? Predvsem pa ne bi imel zaveznikov v gospodarstvu, saj smo Slovenci navajeni, da smo vsi "isti", in elite, intimno, ne maramo. Patriarhat nam smrdi in verjamemo v takšne pravljice kot je ta, da smo vsi enaki, tudi po spolu. 

 

Smo si pa zagotovo blizu z Vladom, ko gre za dojemanje narave in človeško vlogo pri dojemanju vpliva. Če je Narava Življenju in Človeštvu dodelila raznolikost in različnost, ta ne obstaja zato, da jo izničimo in vse izravnamo, ampak zato, da jo negujemo in spoštujemo, vsako zase, vsako v svojem kontekstu, predvsem pa na nivoju vesoljnega ravnotežja.

 

In tukaj Vladova zgodba zame pade. Navidezna moč je močna toliko, kolikor sam vanjo verjamem, predvsem pa je relativna glede na percepcijo. Drago pa bomo vsi plačali dolgoletno bivanje v iluziji geostrateške varnosti, odgovornost pa kot vedno pripisali fašistom in nacistom, ki so bili dovolj dobri, dokler so delili denar. Kot vsa zahodna civilizacija se danes ukvarjamo s simptomi, ne pa dejanskim vzrokom za to bolano situacijo.

 

_____________________________

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
2
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.427
02/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.259
03/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.971
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.936
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.307
06/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 933
07/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.249
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 966
09/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.181
10/
Življenje je drugje ali nekoč je bilo vse krasno
Dimitrij Rupel
Ogledov: 14.354