Komentar

Uredniški komentar: Kot vsak psihopat Putin razume samo golo silo, zato je prepoved letenja nad Ukrajino edina pot do miru!

Tri tedne po začetku ruske agresije na Ukrajino je Zahod videti podobno nemočen kot jeseni 1939, ko sta si Hitler in Stalin razdelila Poljsko: obotavlja se pri konkretnih, vojaških potezah, s katero bi Vladimirju Putinu dokazal, da se ga ne boji in da je NATO v okviru mandata Združenih narodov pripravljen tudi vojaško zavarovati civiliste v Ukrajini, ki so že 21 dni žrtve ruske okupacije. Če Putin blefira, bi se ob Natovem vojaškem angažmaju takoj potegnil nazaj, hitro pristal na premirje, se začel pogajati za mir in na koncu pristal na nov dogovor glede Ukrajine. Če pa Putin ne blefira, kar je pri psihopatih možnost, ki je ne gre podcenjevati, bi verjetno prišlo do III. svetovne vojne, kajti zagotovo bi ukazal uporabo vsega razpoložljivega orožja, tudi jedrskega. Vprašanje je le, če bi njegov ukaz izpolnili, ali pa bi se vojska uprla in se postavila na stran ljudstva. Tretja svetovna vojna bi bila skoraj zagotovo tudi zadnja vojna te civilizacije.

15.03.2022 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Putin   Ukrajina   Slovenija   Janez Janša   CNN   EU   Biden   NATO

Kajti - še enkrat: Putin se ne bo ustavil, razen če ga ustavijo.

Vseeno pa je ta hip še preveč naivno pričakovati, da bodo Putina v imenu razsodnosti Rusi sami vrgli z oblasti. To se bo zgodilo, so prepričani poznavalci, le v primeru, ko mu bo agresija v Ukrajini spodletela do te mere, da bodo iz bojišča domov prihajale samo še krste. Koliko trupel si Putin lahko privošči v Ukrajini, je nehvaležno špekuliranje, ampak po analogiji z afganistansko vojno (1979-1991), iz katere je Sovjetska zveza - prav tako kot Združene države trideset let kasneje - izšla poražena, bo Putin v dveh, treh tednih dosegel "kritično točko". V Afganistanu je namreč umrlo okoli 15.000 tedanjih sovjetskih vojakov, več kot 53.000 pa je bilo lažje ali huje ranjenih.

 

Številke so na prvi pogled visoke, sploh glede na angažma Sovjetske zveze, ki je v Afganstan napotila 115.000 vojakov. A če jih razporedimo v dobro desetletje trajajočo okupacijo, postanejo smešno nizke v primerjavi z Ukrajino. V Afganistanu je bilo zaradi sovjetske invazije sedem milijonov beguncev, umrlo je najmanj 850.000 ljudi, po nekaterih ocenih pa celo dva milijona. Vse to omenjam zato, da ne bi bilo kakšne posebne sentimentalnosti glede sovjetske oziroma ruske vojaške doktrine. Sploh Putinovi slovenski oboževalci kot tudi določen del levice živijo v utvari, da je bila Sovjetska zveza v času hladne vojne manj brutalna od Združenih držav in da so na globalni ravni počeli kaj manj sporne stvari.

 

Resnica je neizprosna in po neslavnem umiku iz Kabula, ki je sovpadel z dokončnim razpadom Sovjetske zveze, so Rusi že v nekaj letih dobili novo klavnico v Čečeniji. Po prvi čečenski vojni, ki se je končala z mirovnim sporazumom, se je leta 1999, ko je bil Putin že na zadnji oziroma predzadnji etapi v boju za oblast, začelo njeno nadaljevanje, še brutalnejše. Grozni je torej tisto, kar očitno čaka Ukrajino v prihodnjih tednih in morda celo mesecih. Kajti - še enkrat: Putin se ne bo ustavil, razen če ga ustavijo. Bodisi zveza NATO bodisi domači generali. To slednje pa bi se glede na rusko mentaliteto lahko zgodilo le v primeru, da bi izgubil vojno in doživel ponižanje. Ruska duša odreče lojalnost svojemu vladarju zgolj v primeru, ko razočara ljudstvo do te mere, da ta izgubi (straho)spoštovanje do njega. Gorbačov je zgodovinski dokaz za to ...

 

Koliko časa se bodo torej zahodni politiki še slepili s tem, da imajo na drugi strani opravka z razsodnim agresorjem? V resnici namreč nimajo. Pač pa si iz oči v oči zrejo z diktatorjem, ki nikomur ne polaga računov. Ki ne more izgubiti volitev, ki uživa absolutno imuniteto, ki nima sindikatov, ki ne pozna besede koalicija, ki nikoli ne dobi nepredvidenih ali neprijetnih poslanskih vprašanj. Obotavljanje nas vse skupaj namreč drago stane. Že simbolična gesta bi morda spremenila potek igre. Ko so Američani nekaj mesecev po japonskem napadu na Pearl Harbour tuhtali, kaj storiti, da se vsaj simbolično maščujejo, predvsem pa da dvignejo moralo in dajo milijonom Američanov upanje v zmago, je podpolkovnik James Doolittle poveljeval eskadrilji 16 lahkih bombnikov B-25, ki je aprila 1942 bombardirala Tokio. Posledice napadov, med katerimi so bila uničena vsa letala, so bile minimalne, vendar je šlo za psihološki učinek.

 

Nekaj podobnega se mora zgoditi na ukrajinski fronti. Ideja o podarjenih poljskih migih je bila dobra, vendar kompromitirana tisti hip, ko je prišla v javnost. Če bi parafrazirali prejšnji odstavek: ukrajinskim pilotom bi morali omogočiti, da sedejo v vojaška letala z ukrajinskimi oznakami in odletijo bombardirat Kremelj. Tudi če bi cilj dosegla ena sama bomba, bi bilo to nedvoumno sporočilo Putinu in njegovim silovikom, ki so ga spravili na oblast in ga tam ohranjajo: Jebite se!

 

Toda za delovanje v okvirih mednarodnega prava je ključno to, da Putinovi vojni zločini, zelo verjeten genocid in zločini proti človeštvu dobijo ustrezen odmev v Združenih narodih. In to čim prej! Ideja o prepovedi poletov nad Ukrajino, kar bi de iure tako ali tako zahtevala legalna ukrajinska vlada, je ta trenutek najboljši način, da se Putinu vsaj deloma omeji vojaški moč. No-fly Zone nad Ukrajino, ki bi ga izglasovali v Združenih narodih, bi Rusiji prisolili takšno zaušnico, da Kremelj tega ne bi mogel dolgo skrivati pred domačo javnostjo. Sprememba Ustanovne listine OZN, s katero bi legalizirali pravico do začasne izključitve oziroma odvzema pravice veta članici Varnostnega sveta, osumljene najhujših kršitev mednarodnega prava, bi dala pravno podlago resoluciji o prepovedi letenja nad Ukrajno. Če bi Putin še naprej bombardiral svojo sosedo, bi skladno z resolucijo sestrelili vsako njegovo letalo, vsako raketo.

 

Če je NATO seveda tega sploh zmožen. Brezpilotno letalo, ki je strmoglavilo na Zagreb, je vsaj začasno pod vprašaj postavilo dejanska učinkovitost zavezništva, ko gre za zračni nadzor. In No-fly Zone je natanko to: nadzor zračnega prostora in odstranjevanje tistih, ki to kršijo. Sprejetje resolucije Varnostnega sveta o uveljavitvi območja prepovedi letenja nad Ukrajino bi zgolj uresničevalo temeljna načela mednarodnega prava: zaščititi šibke in nemočne. Zdi se namreč enostavno neverjetno, da razen zahodnih držav, ki so se odločile za sankcije proti Putinovi Rusiji, in prepričljive obsodbe ruske agresije v Generalni skupščini OZN, zoper nezaslišano početje Ruske federacije ni še nobene pravne reakcije. Medtem ko umirajo ženske in otroci, tudi še tisti nerojeni, ostaja zahodna politika do Rusije zadržana in previdna.

 

 

Janšev angažma v Ukrajini bo imel v predvolilnem času doma seveda določene konsekvence, vendar te utegnejo bolj kot njemu škodovati tistim, ki ga bodo napadali zaradi moralne podpore Ukrajini.

 

 

V teh razmerah je bil torej torkov obisk treh srednjeevropskih premierjev v Kijevu dejansko izjemno močna in odmevna moralna podpora državi, ki je žrtev kremeljskega psihopata. Janez Janša je v tej zgodbi vsaj toliko osebno involviran kot smo vsi, ki na intelektualni ravni poskušamo nekaj narediti za Ukrajino. Naš premier je zaradi osebne zgodovine (JBTZ, proces, zapor, Patria itd.) izjemno občutljiv na krivico, ponižanje, represijo in izživljanje močnejšega nad šibkejšim. Pravzaprav so prizori iz Ukrajine v njem zbudili spomin na leto 1991, zato so očitki na njegov račun, češ da "Ukrajino izkorišča za predvolilno kampanjo", neupravičeni. In krivični, če smo pošteni.

 

Ker Janšo poznam že skoraj trideset let, ne bi bil presenečen, če je bila ideja o obisku Kijeva njegova, poljski in češki premier pa sta ga pri tem podprla. Prisotnost poljskega podpredsednika Kaczinskega, čigar brat je pred več kot desetletjem umrl v letalski nesreči pri Smolensku, Poljaki pa nikoli niso izključili možnosti, da je šlo za rusko sabotažo, daje misiji še dodatno osebno, skoraj intimno noto. Kajti vsi, ki so kdaj prišli v tak ali drugačen konflikt s Putinom, so v hipu spoznali, s kom imajo opravka. Od Angele Merkel, ki jo je skušal prestrašiti s svojim psom, vedoč, kako zelo se zdaj že bivša nemška kanclerka boji psov, do kopice predsednikov in premierjev, med njimi sta bila tudi Janša in Pahor, ki jih je Vladimir Vladimirovič pustil čakati več ur, preden so dobili avdienco ...

 

Vedno znova in vedno bolj se zavedam domala preroških besed Otta von Habsburga, ki mi je v intervjuju pred več kot dvajsetimi leti za Putina zatrdil, da je naslednji Hitler. A zavest o tem prepočasi prodira med ljudi, med odločevalce. Če oziroma ko bo svet do dojel, bo bodisi že prepozno bodisi bodo od Ukrajine ostali le ruševine in milijoni beguncev. Ko imamo opravka s psihopatom, je razmišljanje o premirju ali celo miru žal naivno. Putin na nekakšna pogajanja z Ukrajino pošilja tretjerazredno ekipo, s čemer nasprotni strani (in celotnemu Zahodu) sporoča prezir. Ko bodo stvari zanj resne, bo prišel nekdo iz njegovega neposrednega kroga ali pa se bo celo sam pogajal.

 

Toda to se ne bo zgodilo, dokler na vratu ne bo začutil hladne kovine puškine cevi. Naj mi bralci oprostijo takšen brutalen "tertio comparationis", toda s psihopatom drugačnega dialoga ne more biti. Putin je - in to je dokončno dokazal v zadnjih treh letih - v primerjavi s Hitlerjem ali Stalinom hujši primerek, ko gre za psihopatologijo. Ker ima jedrski kovček, je seveda tudi neprimerno nevarnejši od njiju.

 

Ne bi me začudilo, če bi Janševa pot v Kijev s češkim in poljskim premierjem v usmrajeni slovenski notranjepolitični mlaki dobila kontekst, ki si ga ne zasluži, zato se z odzivi političnih naprotnikov nima smisla ukvarjati. Tisto, kar velja pri obisku Zelenskega in njegove ekipe posebej izpostaviti, so zelo opazni mednarodni odmevi in pa dejstvo, da smo Slovenci na nek način s tem mentalno presegli svoje lastne strahove in frustracije iz leta 1991, ko smo imeli nekaj časa občutek, da smo v svojem boju za samostojnost in neodvisnost sami. Da nas na zahodu nihče ne želi izrecno podpreti, se tudi formalno postaviti na našo stran. Zaradi tega sem ponosen, da je Janez Janša naredil to, kar bi tudi sam na njegovem mestu: šel je v središče, v t.i. oko viharja in tako na najbolj konkreten možen način podprl ukrajinski odpor proti okupatorju. Sredinec, ki ga je s tem pokazal Putinu, lahko vsak izmed nas na svoj način pokaže Putinovim diplomatom v Ljubljani, ko se z avtom pelje mimo in jim deset sekund trobi. Verjemite, da to še kako slišijo in da vsak dan bolj čutijo, kako njihovo služenje vojnemu zločincu Putinu v Sloveniji sproža javni odpor.

 

Potovanje treh srednjeevropskih premierjev v Kijev je kljub vsem pomislekom v prvi vrsti simbolno dejanje, namenjeno predsedniku Zelenskemu, njegovi ekipi ter prebivalcem Ukrajine, ki že tretji teden trpijo najhujše barbarstvo v Evropi po koncu II. svetovne vojne. Namenoma sem uporabil izraz "prebivalci Ukrajine", saj Putinova vojaška mašinerija ni usmerjena samo proti etničnim Ukrajincem, pač pa proti vsem ljudem, ki stojijo na poti zarjavelih ruskih tankov. Sociopatu, kakršen je Putin, je vseeno za pet, deset, sto, deset tisoč ali milijon življenj. Njegova agresija na Ukrajino bi morala zdramiti ves svet in ga dvigniti na noge, kajti prvič po Hitlerjevih osvajalnih vojnah imamo opravka s človekom, ki predstavlja globalno grožnjo.

 

Če jih ne bo dobil po prstih, mu utegnejo slediti še majhni, lokalni in regionalni putini na vseh koncih sveta.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.097
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.955
03/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.339
04/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.128
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.318
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.396
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 940
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.951
10/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.509