Komentar

Vojna in mir: V Evropi bomo zaradi vojne v Ukrajini še dolgo soočeni z nezaupanjem in nestabilnostjo

Vladimir Putin vseskozi dokazuje, da mu je malo mar za mnenja mednarodnih ustanov in določila mednarodnega prava, začenši z Ustanovno listino OZN, in da prisega le na grobo silo. Nedavno je Generalna skupščina OZN z veliko večino zahtevala ustavitev ruskih vojaških operacij oziroma nezakonite uporabe sile zoper Ukrajino. Sledil je tudi ukaz Meddržavnega sodišča Rusiji, da nemudoma konča svoje vojaške aktivnosti v sosednji državi. Brez haska. Pogajanja z ukrajinsko stranjo bodo tako še nekaj časa bolj predstava za javnost in kupovanje časa.

20.03.2022 00:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   OZN   Putin   Zelenski   nevtralnost   NATO   Evropa   vojna   genocid   Haag   OZN   Kitajska

Foto: Shutterstock

Vsekakor bomo v Evropi še dolgo soočeni z nezaupanjem in nestabilnostjo. Najbolj resnega geopolitičnega konflikta po drugi svetovni vojni ni moč rešiti čez noč.

Pomembno je, da ob govorici orožja prizadevanja diplomacije niso povsem zamrla. S tem mislimo tako na razmeroma tiha poganja med Rusijo in Ukrajino – kar je dobro – kot tudi na posredniška prizadevanja tretjih. Ob vsakodnevnih grozljivih prizorih v Ukrajini si srčno želimo, da bi bile resnične vesti, ki so pricurljale v javnost, da je v pogajanjih za prekinitev ognja "dosežen pomemben napredek". Slišati je celo, da naj bi do dogovora prišlo že naslednji teden. Kar bi seveda vsi pozdravili. Vendar so želje eno, realnost pa drugo. Veliko znakov namreč kaže, da pot do miru ne bo ne hitra ne lahka.  

 

V pogajanjih ruska stran ne omenja več denacifikacije Ukrajine, se pravi menjave ukrajinskega vodstva, t.i. regime change (sprememba režima). Ukrajinski predsednik Zelenski pa s svoje strani daje vedeti, da bi se bila Ukrajina pod določenimi pogoji pripravljena odpovedati članstvu v zvezi NATO. To seveda nista bila prava razloga za rusko invazijo, enako ne genocid, ki naj bi ga Ukrajina izvajala nad svojimi rusko govorečimi državljani v Donetsku in Lugansku.

 

To so le zelo prozorni izgovori. Absurdno in groteskno je primerjati predsednika Zelenskega, po rodu Juda, z nacisti. Njegova družina in ukrajinski narod sicer sta pod slednjimi v drugi svetovni vojni utrpela veliko gorja, ki ga sedaj, sodeč po žrtvah, beguncih in razdejanju ruski agresor lahko preseže. Ko je pred tedni Ukrajina pred Meddržavnim sodiščem v Haagu sprožila postopek, da se razčistijo ruske trditve o genocidu, se ga Rusija ni udeležila.

 

Svojih izmišljenih trditev namreč ne more podkrepiti z dokazi.

 

Kar se tiče ukrajinskega članstva v Natu, je že nekaj let jasno, da ga ne bo, da soglasja o tem v zavezništvu ne bo moč doseči. In predsednik Putin je to seveda vedel. Vedel je tudi, da Rusijo ne NATO ne Ukrajina vojaško nista ogrožala. Slednja mu je lahko trn v peti le kot uspešna demokratična država.  

 

Razloge za napad je treba iskati drugje. In sicer v nameri ruskega predsednika, da si Ukrajino podredi. Odreka ji pravico do suverenosti, tako v zunanji kot notranji politiki, v nekaterih svojih nastopih ji je odrekal tudi pravico do obstoja. Skuša zavrteti kolo zgodovine nazaj, ustvariti rusko vplivno območje in Rusiji povrniti veljavo nekdanje Sovjetske zveze in carske Rusije. Z uveljavljanjem drugačnih vrednot, kot so se uveljavile v Evropi po koncu druge svetovne vojne, želi izničiti obstoječi evropski in s tem tudi svetovni politični, varnostni in pravni red. V njem bi bilo zelo malo prostora za enakopravno sodelovanje med državami, za obstoj mednarodnih organizacij, za mednarodno pravo in veliko za uveljavljanje gole sile in diktata močnejših, ki razpolagajo z nuklearnim orožjem. Z opisanim delovanjem navzven pa si skuša Putin tudi utrditi položaj doma.

 

Pogled na ukrajinska bojišča kaže, da predsednik Putin svojega osnovnega cilja za enkrat ni dosegel. Uštel se je glede odločnega ukrajinskega odpora in tudi odločne reakcije Zahoda. Tudi podpora Kitajske ni stoodstotna. Podpirajo ga le diktatorji, kakršni so Lukašenko, Asad in Kim Jong-un.

 

Takšne osamitve v mednarodni skupnosti Putin ni pričakoval.

 

Nadejati se, da ga bo to odvrnilo od nadaljevanja vojne in da si bo z ukrajinsko odpovedjo članstvu v Natu rešil obraz, je vseeno težko. Vložek je (bil) prevelik. Odsotnost prepričljive zmage in neizpolnitev zastavljenih ciljev se kaj lahko negativno odrazita na domači fronti, kjer je razmere s pomočjo represivnega aparata in propagande do sedaj uspešno obvladoval. Stanje na bojišču bo torej Putin skušal s pregrupiranjem sil in okrepitvami ter odprtjem še kakšne nove fronte popraviti in si izboljšati svoj pogajalski položaj.

 

 

Agresija na Ukrajino je uvod v vrsto zločinov, za katere bo moral nekdo odgovarjati.

 

 

Rusija vendarle predstavlja mnogo močnejšo silo od Ukrajine. Na to kažejo vse silovitejši napadi na civilne cilje – bolnišnice, šole, stanovanjska poslopja, celo gledališče, kamor so se zatekli nesrečni ljudje. S tovrstnimi napadi in uporabo prepovedanega orožja, kot so kasetne in vakuumske bombe – vojnimi hudodelstvi – želi streti moralo Ukrajincev, oslabiti njihovo obrambo ali jih celo prisiliti k predaji.

 

Gre za v Siriji preizkušen recept. Z ozirom na lansiranje govoric o skrivnih ukrajinskih laboratorijih za kemično in biološko orožje pa lahko sklepamo, da lahko uporabi tudi to. Na pomoč je poklical tudi muslimanske borce čečenskega vodje Kadirova ter pristaše sirskega predsednika Asada.

 

Povsem možno je, da najsilovitejši boji in hudodelstva šele sledijo. 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin vseskozi dokazuje, da mu je malo mar za mnenja mednarodnih ustanov in določila mednarodnega prava, začenši z Ustanovno listino OZN, in da prisega le na grobo silo. Nedavno je Generalna skupščina OZN z veliko večino zahtevala ustavitev ruskih vojaških operacij oziroma nezakonite uporabe sile zoper Ukrajino. Sledil je tudi ukaz Meddržavnega sodišča Rusiji, da nemudoma konča svoje vojaške aktivnosti v sosednji državi. Brez haska. Pogajanja z ukrajinsko stranjo bodo tako še nekaj časa bolj predstava za javnost in kupovanje časa.

 

Za prekinitev ognja se ruski predsednik ne bo odločil toliko zaradi telefonskih pozivov francoskega in nemškega predsednika, ampak šele tedaj, ko bo ugotovil, da je dosegel dovolj oziroma da se več glede na razmere na bojišču niti ne da. Bi pa k temu spoznanju lahko pomembno pripomogla pogajanja po drugem tajnem kanalu (ali obstaja ne vemo), še posebej ob pomoči kredibilnega posrednika. 

 

Angažiranje tretjih strani (ZDA, EU oziroma njenih vplivnih članic Francije in Nemčije, pa tudi Združenega kraljestva, Turčije, morda Kitajske in še koga) bo izredno pomembno tudi po doseženi prekinitvi ognja za uspešen konec mirovnih pogajanj. Mirovna pogodba bo morala urediti vrsto vprašanj, kjer je prihodnji status ukrajinske države najbrž še najlažje vprašanje. Vendar se tudi tu postavlja vprašanje, o kakšni vrsti nevtralnosti govorimo.

 

Omenja se model Švedske, vendar pri tej državo vsekakor ne gre za nevtralnost v klasičnem smislu. Še težje bo priti do dogovora o številčnosti in oborožitvi ukrajinske vojske, o usodi z ruske strani osvojenih ozemelj, ali kdaj se naj bi ukinile sankcije Zahoda itd. Do rešitev vsega tega je še daleč.

 

Enako kot je daleč rešitev dileme, kako bi omenjene tretje države – ali vsaj stalne članice Varnostnega sveta OZN – zagotovile njihovo spoštovanje. Vse prej kot lahka naloga! Spomnimo se memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994, s katerim se je Rusija zavezala (!), da bo spoštovala suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v zameno za njeno odpoved nuklearnemu orožju, ki je ostalo na njenem ozemlju po razpadu Sovjetske zveze. Sopodpisnici ZDA in Združeno kraljestvo sta se s svoje strani zavezali, da bo temu tako. Od leta 2014 dalje spremljamo, kako je s tem v praksi. Resda ni šlo za garancije (guarantees) ampak za manj močna zagotovila (assurances), da je bilo govora o mednarodnem političnem sporazumu in ne o klasični mednarodnopravni pogodbi.

 

Vendar Ukrajinci dvakrat ne bodo šli na led. Od ključnih mednarodnih akterjev bodo odslej zahtevali močnejša zagotovila za privolitev v nevtralnost in za odpoved članstvu v zvezi NATO itd. 

 

Vse to bo zahtevalo dejansko pripravljenost za dialog in angažiranost vseh prizadetih in bo vzelo svoj čas. Skratka, nikakor ni nujno, da bo prišlo do hitrega konca prelivanja krvi in hitrega mirovnega dogovora. Vsekakor bomo tako na vzhodu Evrope kot na vsem kontinentu še dolgo soočeni z nezaupanjem in nestabilnostjo. Najbolj resnega geopolitičnega konflikta po drugi svetovni vojni ni moč rešiti čez noč.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.497
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.077
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.157
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.012
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287