Komentar

Ničelna toleranca: Obvestilo Putinovim oboževalcem in medijskim lakajem

Ruska propagandna mašinerija v Evropi je iz dneva v dan brutalnejša, bolj neverjetna. V Ukrajini v resnici ni vojne, večinoma je vse zrežirano, mrtvece igrajo statisti, posnetki napadov so studijski, Zelenski je že zdavnaj pobegnil iz prestolnice (zakaj le, če pa v državi ni vojne?!) in tudi medijsko zelo odmevni obisk treh premierjev v Kijevu se v resnici ni zgodil, saj Poljak, Čeh in Slovenec sploh nikoli niso zapustili poljskega ozemlja. In če ste pozabili, tudi ameriški pristanek na Luni leta 1969 se je zgodil le v studiu. Skratka, če seštejemo vse, kar v teh dneh preberemo na družbenih omrežjih in na spletu, pridemo do ugotovitve, da je potrebno nemudoma ukrepati in najti odgovor na ruske laži, sicer bo šla mirno mimo nas prva osvajalna vojna v Evropi po letu 1945. Vojna, ki bo vzela na tisoče življenj in v beg pognala na milijone beguncev. Do tega, kar počne vojni zločinec Putin, je treba vzpostaviti ničelno toleranco. Proti Putinovim lažem se najbolj učinkovito borimo tako, da jih ne ponavljamo v medijih.

19.03.2022 02:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Putin   Ukrajina   Rusija   vojna   mediji   portal+   Joseph Goebbels   Barbarossa

Putinova vizija sveta je vojna napoved demokraciji, človekovim pravicam in svoboščinam.

Ruska propaganda v teh dneh v marsičem presega vse tisto, kar še danes simbolizira Joseph Goebbels, ključni Hitlerjev piarovec. Nenehno ponavljanje enih in istih premišljenih besed, psihološko dodelanih stavčnih zvez včasih tako spretno utrjuje laži in manipulacije, da se bralci, gledalci in poslušalci niti ne zavedajo, čemu so podvrženi. Včasih so temu rekli specialna, danes pa pravimo hibridna vojna. Rusi jo pod Putinom precej učinkovito izvajajo proti nasprotnikom - v glavnem je to Zahod - že najmanj osem let, torej od tistega dne, ko se je de facto in de iure začela vojna v Ukrajini.

 

Vladimir Putin je oboževalec totalitarnega pristopa k ustvarjanju resnice. Morda je celo skrivni oboželec Adolfa Hitlerja. Glede na njegovo biografijo (KGB, Vzhodna Nemčija itd.) to niti ne bi bilo posebno presenečenje. Napad na Ukrajino se je začel natanko ob isti uri kot operacija Barbarossa 22. junija 1941.

 

Putinova vizija sveta je vojna napoved demokraciji, človekovim pravicam in svoboščinam. Zaradi tega je medijska svoboda, ko gre za rusko agresivno, nacionalistično politiko, ki je vrh dosegla z invazijo na Ukrajino, postala relativna. S Putinovimi mediji smo odslej v vojni iz preprostega razloga: ker se je treba proti lažem boriti. Na žalost tudi in še posebej v Sloveniji, ki je v zadnjih dvajsetih letih postala mala pralnica ruskega denarja, z več kot 800 podjetji v delni ali večinski lasti ruskih pravnih in fizičnih oseb. To se še kako pozna tudi pri ustvarjanju javnega mnenja.

 

Od začetka ruske vojne proti Ukrajini smo na portalu+ objavili več kot dvajset prispevkov različnih avtorjev. Razen dveh ali treh so se vsi zelo jasno in načelno postavili na stran napadene države. Brez relativiziranja, iskanja opravičila za Putinove zločine, barbarstvo njegove vojske in iskanja nekakšnih teorij zarote.

 

Vendar niso (bili) vsi takšnega mnenja. V teh treh tednih smo objavili tudi tri prispevke, ki so bili drugačni, naklonjeni Rusiji in njeni resnici. Ker je šlo za naše stalne sodelavce, je vsakič zmagala svoboda izražanja. Toda vsakič z večjimi težavami. Kot urednik sem tehtal med mnenji avtorjev, ki so relativizirali zlo, iskali opravičilo za vojno, navajali vprašljive ali najverjetneje celo izmišljene podatke in na ta način manipulirali z dejstvi. Z vsakim posnetkom porušenih civilnih objektov, mrtvih otrok, objokanih staršev in prezeblih dedkov in babic je moje navdušenje nad pravico do svobode izražanja bolj kopnelo. In v neki točki ga ni bilo več. Enostavno ga je zmanjkalo. 

 

Zaradi tega sem sprejel odločitev, da na portalu+ ne bomo več objavljali nobenih prispevkov, ki bi bili naklonjeni Vladimirju Putinu, njegovemu režimu, ruski invaziji na Ukrajino ali katero koli drugo državo. Dovolj je bilo. Osem let smo tolerirali to zlo, ki se je medtem kot metastaza razširilo v naš družbeni in medijski prostor.

 

Vladimir Putin je novodobni Hitler in dokler njegov režim ne bo poražen, se bo treba z njegovimi lažmi boriti.

 

Iz dneva v dan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.067
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.146
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 979
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.196
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.626
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579