Komentar

Ničelna toleranca: Obvestilo Putinovim oboževalcem in medijskim lakajem

Ruska propagandna mašinerija v Evropi je iz dneva v dan brutalnejša, bolj neverjetna. V Ukrajini v resnici ni vojne, večinoma je vse zrežirano, mrtvece igrajo statisti, posnetki napadov so studijski, Zelenski je že zdavnaj pobegnil iz prestolnice (zakaj le, če pa v državi ni vojne?!) in tudi medijsko zelo odmevni obisk treh premierjev v Kijevu se v resnici ni zgodil, saj Poljak, Čeh in Slovenec sploh nikoli niso zapustili poljskega ozemlja. In če ste pozabili, tudi ameriški pristanek na Luni leta 1969 se je zgodil le v studiu. Skratka, če seštejemo vse, kar v teh dneh preberemo na družbenih omrežjih in na spletu, pridemo do ugotovitve, da je potrebno nemudoma ukrepati in najti odgovor na ruske laži, sicer bo šla mirno mimo nas prva osvajalna vojna v Evropi po letu 1945. Vojna, ki bo vzela na tisoče življenj in v beg pognala na milijone beguncev. Do tega, kar počne vojni zločinec Putin, je treba vzpostaviti ničelno toleranco. Proti Putinovim lažem se najbolj učinkovito borimo tako, da jih ne ponavljamo v medijih.

19.03.2022 02:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Putin   Ukrajina   Rusija   vojna   mediji   portal+   Joseph Goebbels   Barbarossa

Putinova vizija sveta je vojna napoved demokraciji, človekovim pravicam in svoboščinam.

Ruska propaganda v teh dneh v marsičem presega vse tisto, kar še danes simbolizira Joseph Goebbels, ključni Hitlerjev piarovec. Nenehno ponavljanje enih in istih premišljenih besed, psihološko dodelanih stavčnih zvez včasih tako spretno utrjuje laži in manipulacije, da se bralci, gledalci in poslušalci niti ne zavedajo, čemu so podvrženi. Včasih so temu rekli specialna, danes pa pravimo hibridna vojna. Rusi jo pod Putinom precej učinkovito izvajajo proti nasprotnikom - v glavnem je to Zahod - že najmanj osem let, torej od tistega dne, ko se je de facto in de iure začela vojna v Ukrajini.

 

Vladimir Putin je oboževalec totalitarnega pristopa k ustvarjanju resnice. Morda je celo skrivni oboželec Adolfa Hitlerja. Glede na njegovo biografijo (KGB, Vzhodna Nemčija itd.) to niti ne bi bilo posebno presenečenje. Napad na Ukrajino se je začel natanko ob isti uri kot operacija Barbarossa 22. junija 1941.

 

Putinova vizija sveta je vojna napoved demokraciji, človekovim pravicam in svoboščinam. Zaradi tega je medijska svoboda, ko gre za rusko agresivno, nacionalistično politiko, ki je vrh dosegla z invazijo na Ukrajino, postala relativna. S Putinovimi mediji smo odslej v vojni iz preprostega razloga: ker se je treba proti lažem boriti. Na žalost tudi in še posebej v Sloveniji, ki je v zadnjih dvajsetih letih postala mala pralnica ruskega denarja, z več kot 800 podjetji v delni ali večinski lasti ruskih pravnih in fizičnih oseb. To se še kako pozna tudi pri ustvarjanju javnega mnenja.

 

Od začetka ruske vojne proti Ukrajini smo na portalu+ objavili več kot dvajset prispevkov različnih avtorjev. Razen dveh ali treh so se vsi zelo jasno in načelno postavili na stran napadene države. Brez relativiziranja, iskanja opravičila za Putinove zločine, barbarstvo njegove vojske in iskanja nekakšnih teorij zarote.

 

Vendar niso (bili) vsi takšnega mnenja. V teh treh tednih smo objavili tudi tri prispevke, ki so bili drugačni, naklonjeni Rusiji in njeni resnici. Ker je šlo za naše stalne sodelavce, je vsakič zmagala svoboda izražanja. Toda vsakič z večjimi težavami. Kot urednik sem tehtal med mnenji avtorjev, ki so relativizirali zlo, iskali opravičilo za vojno, navajali vprašljive ali najverjetneje celo izmišljene podatke in na ta način manipulirali z dejstvi. Z vsakim posnetkom porušenih civilnih objektov, mrtvih otrok, objokanih staršev in prezeblih dedkov in babic je moje navdušenje nad pravico do svobode izražanja bolj kopnelo. In v neki točki ga ni bilo več. Enostavno ga je zmanjkalo. 

 

Zaradi tega sem sprejel odločitev, da na portalu+ ne bomo več objavljali nobenih prispevkov, ki bi bili naklonjeni Vladimirju Putinu, njegovemu režimu, ruski invaziji na Ukrajino ali katero koli drugo državo. Dovolj je bilo. Osem let smo tolerirali to zlo, ki se je medtem kot metastaza razširilo v naš družbeni in medijski prostor.

 

Vladimir Putin je novodobni Hitler in dokler njegov režim ne bo poražen, se bo treba z njegovimi lažmi boriti.

 

Iz dneva v dan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.189
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.703
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.552
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.224
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.832
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.085