Komentar

Ničelna toleranca: Obvestilo Putinovim oboževalcem in medijskim lakajem

Ruska propagandna mašinerija v Evropi je iz dneva v dan brutalnejša, bolj neverjetna. V Ukrajini v resnici ni vojne, večinoma je vse zrežirano, mrtvece igrajo statisti, posnetki napadov so studijski, Zelenski je že zdavnaj pobegnil iz prestolnice (zakaj le, če pa v državi ni vojne?!) in tudi medijsko zelo odmevni obisk treh premierjev v Kijevu se v resnici ni zgodil, saj Poljak, Čeh in Slovenec sploh nikoli niso zapustili poljskega ozemlja. In če ste pozabili, tudi ameriški pristanek na Luni leta 1969 se je zgodil le v studiu. Skratka, če seštejemo vse, kar v teh dneh preberemo na družbenih omrežjih in na spletu, pridemo do ugotovitve, da je potrebno nemudoma ukrepati in najti odgovor na ruske laži, sicer bo šla mirno mimo nas prva osvajalna vojna v Evropi po letu 1945. Vojna, ki bo vzela na tisoče življenj in v beg pognala na milijone beguncev. Do tega, kar počne vojni zločinec Putin, je treba vzpostaviti ničelno toleranco. Proti Putinovim lažem se najbolj učinkovito borimo tako, da jih ne ponavljamo v medijih.

19.03.2022 02:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Putin   Ukrajina   Rusija   vojna   mediji   portal+   Joseph Goebbels   Barbarossa

Putinova vizija sveta je vojna napoved demokraciji, človekovim pravicam in svoboščinam.

Ruska propaganda v teh dneh v marsičem presega vse tisto, kar še danes simbolizira Joseph Goebbels, ključni Hitlerjev piarovec. Nenehno ponavljanje enih in istih premišljenih besed, psihološko dodelanih stavčnih zvez včasih tako spretno utrjuje laži in manipulacije, da se bralci, gledalci in poslušalci niti ne zavedajo, čemu so podvrženi. Včasih so temu rekli specialna, danes pa pravimo hibridna vojna. Rusi jo pod Putinom precej učinkovito izvajajo proti nasprotnikom - v glavnem je to Zahod - že najmanj osem let, torej od tistega dne, ko se je de facto in de iure začela vojna v Ukrajini.

 

Vladimir Putin je oboževalec totalitarnega pristopa k ustvarjanju resnice. Morda je celo skrivni oboželec Adolfa Hitlerja. Glede na njegovo biografijo (KGB, Vzhodna Nemčija itd.) to niti ne bi bilo posebno presenečenje. Napad na Ukrajino se je začel natanko ob isti uri kot operacija Barbarossa 22. junija 1941.

 

Putinova vizija sveta je vojna napoved demokraciji, človekovim pravicam in svoboščinam. Zaradi tega je medijska svoboda, ko gre za rusko agresivno, nacionalistično politiko, ki je vrh dosegla z invazijo na Ukrajino, postala relativna. S Putinovimi mediji smo odslej v vojni iz preprostega razloga: ker se je treba proti lažem boriti. Na žalost tudi in še posebej v Sloveniji, ki je v zadnjih dvajsetih letih postala mala pralnica ruskega denarja, z več kot 800 podjetji v delni ali večinski lasti ruskih pravnih in fizičnih oseb. To se še kako pozna tudi pri ustvarjanju javnega mnenja.

 

Od začetka ruske vojne proti Ukrajini smo na portalu+ objavili več kot dvajset prispevkov različnih avtorjev. Razen dveh ali treh so se vsi zelo jasno in načelno postavili na stran napadene države. Brez relativiziranja, iskanja opravičila za Putinove zločine, barbarstvo njegove vojske in iskanja nekakšnih teorij zarote.

 

Vendar niso (bili) vsi takšnega mnenja. V teh treh tednih smo objavili tudi tri prispevke, ki so bili drugačni, naklonjeni Rusiji in njeni resnici. Ker je šlo za naše stalne sodelavce, je vsakič zmagala svoboda izražanja. Toda vsakič z večjimi težavami. Kot urednik sem tehtal med mnenji avtorjev, ki so relativizirali zlo, iskali opravičilo za vojno, navajali vprašljive ali najverjetneje celo izmišljene podatke in na ta način manipulirali z dejstvi. Z vsakim posnetkom porušenih civilnih objektov, mrtvih otrok, objokanih staršev in prezeblih dedkov in babic je moje navdušenje nad pravico do svobode izražanja bolj kopnelo. In v neki točki ga ni bilo več. Enostavno ga je zmanjkalo. 

 

Zaradi tega sem sprejel odločitev, da na portalu+ ne bomo več objavljali nobenih prispevkov, ki bi bili naklonjeni Vladimirju Putinu, njegovemu režimu, ruski invaziji na Ukrajino ali katero koli drugo državo. Dovolj je bilo. Osem let smo tolerirali to zlo, ki se je medtem kot metastaza razširilo v naš družbeni in medijski prostor.

 

Vladimir Putin je novodobni Hitler in dokler njegov režim ne bo poražen, se bo treba z njegovimi lažmi boriti.

 

Iz dneva v dan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.184
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.640
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.537
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.514
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.367
06/
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.236
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.041
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 745
09/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.119
10/
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
Uredništvo
Ogledov: 1.545