Razkrivamo

Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino

Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih sploh lahko legalno spremlja tuje medije. Prepričevanje o upravičenosti invazije na Ukrajino je zato prvenstveno namenjeno tuji javnosti. In še to bolj tistim državam, kjer je kritična zavest prebivalstva nižja, zaradi zamer in frustracij do Zahoda pa je višja naklonjenost Rusiji in posledično tudi dovzetnost za Putinovo propagando. Informacijske vojne, s katerimi želi Kremelj prepričati svet v svoj prav, se torej bijejo predvsem tam, kjer Rusija še lahko računa na nekaj podpore. Torej v Afriki in deloma v Aziji (Indija, Kitajska, Pakistan).

24.03.2022 00:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Rusija   Putin   Ukrajina   hibridna vojna   Alex Jones   Azov   Harkov   Wagner   Time   Odesa   Facebook

Vojna Rusije z Ukrajino ne poteka le na bojiščih, torej v fizični obliki, ampak tudi na informacijski, tj. medijski fronti, saj gre za hibridno vojno.

Vojna Rusije z Ukrajino ne poteka le na bojiščih, torej v fizični obliki, ampak tudi na informacijski, tj. medijski fronti, saj gre za hibridno vojno. Ta se je začela že veliko pred 24. februarjem, ko je Rusija brez vojne napovedi napadla svojo zahodno sosedo. Uvod v rusko-ukrajinski konflikt se je namreč začel že leta 2014 z menjavo oblasti v Kijevu, pobegom dotedanjega proruskega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča v Moskvo, nadaljeval z rusko aneksijo Krima in "spontano ljudsko vstajo" v Donbasu po vzoru kninske revolucije na Hrvaškem, silovit pospešek pa je dobil pred mesecem dni.

 

Za informacijsko vojno nekateri uporabljajo tudi okrajšavo infovojna. Bistvo ruske infovojne je v primeru Ukrajine zlasti v tem, da Rusijo in Vladimirja Putina naslika v kar se da pozitivni luči, krivdo za vojno pa preloži na ukrajinsko stran, pri čemer spretno zmeša arhivske posnetke ter nekatere zgodovinske dogodke z manipulacijami in popolnimi izmišljotinami, lažmi, kar utrjuje propagando Kremlja.

 

Ruski oziroma Putinov cilj v infovojni je že vse od leta 2014 en sam: sprožiti sovraštvo do Ukrajine in Ukrajincev, jih dehumanizirati, prikazati kot nekakšne skrajneže, neonaciste in fašiste, na čelu z njihovim vodstvom, ki ga je Putin v enem izmed prvih nagovorov po začetku invazije ozmerjal celo z narkomani. Vse to služi utrjevanju domače javnosti kot tudi ruskih vojakov, ki morajo živeti v prepričanju, da je pobijanje Ukrajincev nekaj dobrega.

 

 

 

Medijski oče infovojne kot del teorije zarote je ameriški skrajni desničar Alex Jones, ki so ga spletni velikani izobčili. Seveda je velik zagovornik in oboževalec Vladimirja Putina.

 

 

Operacija Azov

 

Prva večja ruska propagandna operacije se je lotila ukrajinskih prostovoljcev, združenih v vojaški enoti, Bataljonu Azov. Formacija je nastala spomladi 2014 kot odgovor na rusko vstajo v Lugansku in Donecku. Poskus oboroženega puča v Harkovu je spodletel, napad na Mariupol pa ni prinesel rezultatov, kakršne so pred osmimi leti pričakovali v Kremlju.

 

Azov je bil prvih nekaj mesecev paravojaška formacija, sestavljena s prostovoljcev, vendar je že novembra 2014 postal del uradne vojaške strukture Ukrajine. Ne glede na to pa je za marsikoga pri nas Azov še vedno sinonim za nekakšne ukrajinske neonaciste, način delovanja pa podoben zloglasni Putinovi zasebni vojski, skupini Wagner. Toda razlike so ogromne in če odstranimo debelo plast ruske propagande, počasi pridemo do njenega izvora. Sedmega januarja 2021 je spletna revija Time objavila članek o skupini Azov kot "skrajno desnem gibanju" (vir). Podrobnejša analiza pokaže, da je v članku zares pomemben le tale odstavek, ki ga ruski mediji z veseljem zagrabijo:

 

"Outside Ukraine, Azov occupies a central role in a network of extremist groups stretching from California across Europe to New Zealand, according to law enforcement officials on three continents. And it acts as a magnet for young men eager for combat experience. Ali Soufan, a security consultant and former FBI agent who has studied Azov, estimates that more than 17,000 foreign fighters have come to Ukraine over the past six years from 50 countries."

 

Ruski mediji so komaj čakali na "neodvisen zahodni medij", zato so množično povzeli te trditve in jih še malce zmanipulirali, tako da se je naslov glasil: "Ukrajinski Azov trenira ekstremiste iz celega sveta".

 

 

Kompromitiranje bataljona Azov velja za doslej najuspešnješo operacijo ruske infovojne proti Ukrajini. Kremlju je uspelo prepričati dobršen del tuje javnosti, da gre za skupino neonacistov.

 

 

Kakšen vtis dobi bralec, ko prebere zgornji stavek, citat v izvirniku? In koliko bralcev bi se dejansko poglobilo v trditve, jih raziskalo? Praktično nihče, jasno. Toda kaj pa mediji, novinarji? So preverili navedbe in trditve, poskusili dobiti svojo predstavo o tem? Zelo zelo redko.

 

Naš vir, ki ga zaradi varnosti ne bomo imenovali, prihaja pa iz Ukrajine, se je lotil preverjanja dejstev. Najprej je poiskal, kdo je Ali Soufan in kaj točno je rekel. Ni bilo enostavno, vendar ga je našel. In prišel do celotnega poročila o belih supremacistih (vir), v zvezi s katerimi je Time omenjal tudi Azov. Poročilo vsebuje tabelo, ki pojasnjuje, iz katerih držav prihaja "17.000 tujih borcev" in na kateri strani so se urili, ukrajinski ali ruski. Avtor tako pogosto citiranega članka v Time je zagrešil fundamentalno napako prav pri tej tabeli. Morda je to naredil namenoma, morda pa je bil zgolj površen. Toda dejansko v poročilu o belih supremacistih najdemo podatke o tem, koliko se jih bori na kateri strani. 13.300 na strani Rusije, 3800 na strani Ukrajine, pri čemer jih je kar 3000 prišlo iz Rusije (!).

 

Skratka, 88 % tujih borcev je prišlo iz Rusije, 78 % se jih je usposabljalo na strani Rusije. Vseeno je madež padel na ukrajinski Azov. Cross-checking bi vsekemu dvomljivcu te podatke takoj potrdil. A v resničnem življenju je pač tako, da skoraj nihče nima časa niti energije za kaj takega, zato bo verjel navedbam, da je Azov nacionalistična organizacija, še več, skupina nacistov in fašistov, ki vključuje tuje borce v Ukrajini in pobija Ruse ...

 

 

Zažgani Rusi v Odesi

 

Naslednji primer je bolj svež in ga je na svojem Facebook profilu objavilo celo rusko veleposlaništvo v Sloveniji (kasneje so ga odstranili, vendar imamo screenshot njihove objave). Gre za dogodek, ki naj bi se zgodil 2. maja leta 2014 v Odesi in predstavlja enega izmed vrhuncev ruske propagandne vojne. Po kremeljski verziji so takrat ukrajinski nacisti in fašisti (skupina Azov) napadli mirni proruski protest v Domu sindikatov v Odesi. Napadli so ga tako, da so ga zažgali in v stavbi je zgorelo na desetine Rusov. Kot dokaz so bile objavljene slike, ki pa nimajo nobene povezave s protestom v Odesi niti ni možno ugotoviti, kje so bile posnete. Na svetovnem spletu krožijo že skoraj osem let in prepričujejo uporabnike, da so Ukrajinci oziroma Azov zločinci, saj da so zažgali poslopje, v katerem so se skrivali Rusi.

 

 

Smrt fašistom. Slava Rusiji. Proruski protestniki 2. maja 2014 v Odesi, preden so (si) zažgali Dom sindikatov.

 

 

Toda Maksim Mirovič, eden izmed beloruskih aktivistov, dobro seznanjen z metodami manipulacije, ki se jih poslužuje Putinu podrejeni režim Aleksandra Lukašenka, se je lotil podrobnejše raziskave "požiga Sindikalnega doma" v Odesi. Za preučevanje je uporabil vse razpoložljive online streame, slike in videoposnetke z dogodka v Odesi. Originalni članek je sicer v ruščini (vir), povzetek pa bi se glasil takole:

 

2. maja 2014 sta v Odesi potekala dva protesta. Eden, proruski, je bil blizu omenjenega Doma sindikatov. Na drugi, proukrajinski protest, pa so prišli tudi navijači nogometnih ekip Černomorec in Metalist. Ko je proukrajinska kolona prišla v neposredno bližino proruskega shoda, so jo napadli proruski aktivisti. Med napadom so uporabljali tudi avtomatsko orožje, kar se vidi na slikah in videih. Prve smrtne žrtve so bile na ukrajinski strani. Odeška milica ni ovirala streljanja po ukrajinski koloni in je celo pomagala proruskim protestnikom, kar se prav tako lepo vidi na posnetkih. Vodja odeške milice, ki se je tudi sam udeležil protesta, in ni naredil nič, da bi ustavil streljanje na neoborožene proukrajinske protestnike, je pozneje pobegnil v Rusijo. Rusija ga nikoli ni izročila Ukrajini kljub uradni zahtevi.

 

Kljub pomoči policije in uporabi orožja so se morali proruski protestniki pred proukrajinskimi navijači umakniti v Dom sindikatov in od tam, od zgoraj so potem metali molotovke (ki so bile očitno pripravljene vnaprej) na navijače na ulici. Vse to je moč lepo videti na slikah in videoposnetkih. Navijači so kmalu začeli metati molotovke nazaj, vendar je jasno, da ima v tem primeru prednost tisti, ki je zasedel višji položaj, saj je metanje tako precej lažje. V skladu s poznejšimi raziskavami se je požar začel od znotraj, razlog pa so bile številne nesreče pri izdelavi in uporabi molotovk s strani proruskih protestnikov.

 

 

Proruski protestniki so molotovke na Ukrajince metali s strehe Doma sindikatov.

 

 

V zadnjem delu videoposnetka se lepo vidi, da so proukrajinski protestniki kljub vsemu predhodnemu dogajanju začeli reševalno akcijo in prestavili dele uničene scene pod okna. Na videu se lepo vidi in sliši, da so proruski protestniki v goreči stavbi nadaljevali z obstreljevanjem tistih, ki so jih reševali.

 

Zdaj lahko sami ocenite, katera verzija je bolj realistična in podprta z več dokazi. Tragični dogodek iz Odese, ki utegne biti v prihodnjih dneh naslednja tarča Putinove osvajalne vojne, je podrobno opisan tudi v Wikipediji, vendar to ni preprečilo ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, da nadaljuje s širjenjem laži.

 

 

Lažna noseča blogerka

 

In še tretji, najbolj svež primer ruske infovojne. Ker Putinu ni uspel Blitzkrieg, se je njegova armada, za katero zahodne vojaške obveščevalne službe in analitiki ne vedo, kdo ji dejansko poveljuje v Ukrajini, začela obnašati kot barbarska tolpa in sistematično uničevati civilno infrastrukturo, streljati po civilistih in celo evakuacijskih kolonah. V Mariupolu so, kot vemo, z letali napadli porodnišnico in pediatrično kliniko. Slike posledic te napadov so hitro prišle v svetovne medije in odziv javnosti je bil za Kremelj katastrofalen. Domačo javnost imajo v glavnem pod nadzorom, ne morejo pa preprečiti poročanja tujim, posebej evropskim in zahodnim medijem. Da bi vsaj nekoliko sanirali škodo, je Rusija kot odgovor na to začela s svojo propagando.

 

Na eni od slik je noseča ženska, ki jo poskušajo spraviti na varno. Ruski propagandisti so našlji njen Instagram profil, iz katerega se da videti, da gre za znano blogerko, ki piše o lepoti in življenjskem stilu. Ruska propaganda je šla frontalno v napad: trdila je, da ni bilo nobenega bombnega napada na porodnišnico, kajti ženska, ki je na posnetkih posledic napada, je v resnici beauty blogerka in torej profesionalna igralka, kar pomeni, da sploh ni (bila) noseča in da Ukrajinci lažejo.

 

 

Blogerka, ki so jo Rusi obtožili, da je zaigrala po napadu na porodnišnico v Mariupolu, je pozneje srečno rodila.

 

 

Šlamastika, ki so jo Rusi zagrešili pri tem poskusu "sanacije škode", je precej očitna. Iz fotografij, objavljenih na Instagramu dotične blogerke, se da lepo videti, da je dejansko noseča in da res živi v Mariupolu ... Za rusko propagando, ki očitno igra res na prvo žogo, se je vse skupaj potem obrnilo na glavo in razkrilo, kako umazanih trikov se Kremelj poslužuje, da bi zanikal nekaj, česar ni moč zanikati. In v tem laganju je na svojem Facebook profilu (vir) sodelovalo tudi rusko veleposlaništvo v Ljubljani, na katerega smo naslovili več vprašanj, vendar so očitno izklopili spletno pošto, kajti niti en mejl, ki smo jim ga poslali, ni prišel do naslovnika; vse smo dobili nazaj kot nedostavljene.

 

Izkazalo se je, da so se z identičnimi sporočili glede "lažne nosečnice" v Mariupolu oglašale takorekoč vse ruske ambasade po svetu - in se vse po vrsti blamirale, ko se je ugotovilo, da gre za res grdo manipulacijo Kremlja. Česar so se očitno zavedli tudi Putinovi propagandisti, saj so nemudoma obrnili ploščo in začeli razširjati novo, malce bolj domišljeno "resnico". Niso več zanikali bombardiranja porodnišnice, v bistvu so priznali, da so zagrešili vojni zločin, toda napad nanjo so utemeljevali s tem, da so bili v tej porodnišnici nameščeni borci bataljona Azov in da nosečnic v stavbi sploh ni bilo ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
0
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.960
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 939
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472