Komentar

Tudi po Putinu bodo Rusijo še vedno vodili bivši KGB-jevci, oligarhi in generali

Medtem ko čakamo na mir, živimo v temi. Edino, kar je jasno, je to, da govori orožje. Obsodba vojne mora biti jasna in brez pozivov, pri čemer ne smemo pozabiti, da je izhod iz vojne v politiki. To ni konec zgodovine, ni konec človeštva, ampak konec sveta, ki smo ga poznali. In začetek novega, katerega prebliski so jasni. Nov svetovni red se že razvija pred našimi očmi, če ga le želimo videti.

24.03.2022 21:41
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Rusija   Putin   Ukrajina   EU   Valerij Gerasimov   Peter Čaadajev   KGB   Moskva   Kitajska

500 let carske samovolje, 70 let komunizma in 22 let vladavine Vladimirja Putina ne more nenadoma roditi Thomasa Jeffersona.

Čas je, da se zavemo, da Blitzkrieg nikoli ni bil na dnevnem redu. Nasprotno, kot ugotavljajo najbolj pozorni opazovalci, je bil načrt tega multidisciplinarnega napada znan že osem ali devet let, to je od februarja 2013, ko je načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov objavil strateški načrt napada, zelo podoben temu, kar se zdaj dogaja v Ukrajini. To je bila nekakšna nova vojaška doktrina, prvič objavljena v reviji ruske vojske, ki so jo kasneje prevzeli nekateri ameriški mediji, vključno s prestižno revijo Military Review, vendar šele nekaj let pozneje. Rusi se že od prvih dni gibljejo v smeri ključnih točk ukrajinskega gospodarstva in njegove osnovne infrastrukture z jasnim namenom, da jih osvojijo, ne pa uničijo.

 

Vladimir Putin je predvsem vojaški voditelj. New York Times je pred nekaj tedni zapisal, da "težava ni hibridno vojskovanje, temveč manevrirni izstrelki". Temu se reče trda moč, pojem, ki spominja na stavek Winstona Churchilla: "Kar sem videl o naših sovjetskih prijateljih, sem prepričan, da ničesar ne občudujejo in spoštujejo tako zelo kot moč in da ničesar ne spoštujejo manj, kot vojaško šibkost."

 

Zdaj se soočamo s Putinovo vojno, ki je nismo pripravljeni bojevati s fizično prisotnostjo vojske. Na Zahodu se soočamo s kozmično praznino, nevarnostjo širšega konflikta, pojavom ameriške posredne vojne z realno jedrsko grožnjo, medtem ko se zdi, da Zahod zanima nekaj drugega. Biden potrebuje nafto, zato so prav tako v redu sporazumi z Venezuelo in Iranom, medtem ko je Evropska unija ujeta v lastne omejitve, brez prave vojske in s političnimi impulzi, ki gredo v različne smeri. 

 

Rusija se zaveda, da bodo sankcije veljale zelo dolgo, vendar imajo učinek tudi na tiste, ki jih izrekajo. Danes proti Rusiji velja že več kot 6000 zahodnih sankcij, več kot proti Iranu, Siriji in Severni Koreji skupaj; sankcij, ki niso preprečile začetka te nesrečne vojne. Poleg tega ameriške sankcije ostajajo v veljavi skoraj brez časovne omejitve - 40 let za Iran in 60 let za Kubo -, vendar ne odpravljajo težav, zaradi katere so bile uvedene.

 

Kremelj, ne glede na to, kdo bo v prihodnjih letih vodil Rusijo, si bo moral prizadevati za iskanje alternativnih trgov, spreminjanje proizvodnega sistema, iskanje trgov, ki jih še včeraj ni bilo. Ni prvič, da se je morala Moskva z gospodarskega vidika na novo izumiti, vendar pa bi zmanjšanje njene vloge na "prodajalca plina", kot je v zadnjih dneh dejal Boris Johnson, pred njim pa še mnogi drugi, pomenilo potvarjanje resničnosti. Morda gre za dramatično nihanje nihala ruske zgodovine med slovanofili in pristaši zahoda, mojstrsko povzeto v Filozofskih pismih Petra Čaadajeva, ki je brezkompromisno radikalno zastavil temeljne težave ruske zgodovinske usode. Zagovorniki specifičnosti ruske identitete - od slavofilov do evrazistov - so oblikovali izvirno in neevropocentrično vizijo Rusije in zgodovine, medtem ko so morali okcidentalisti jasneje opredeliti svoje ideološke perspektive. Tako takrat kot danes je veliko ljudi prepričanih, da je Rusija dežela, ki jo je Božja previdnost "pozabila".

 

 

Demoniziranje je odsotnost politike

 

Še naprej opažamo znake, ki nam niso všeč, v smeri, ki nam je najbližje, vendar so bili vidni vsi znaki za morebitni zlom. "Ukrajinci živijo v državi s kompleksno zgodovino in poliglotsko sestavo (...) Vsak poskus enega dela Ukrajine, da bi prevladal nad drugim - kar je bil dosedanji vzorec -, bi sčasoma vodil v državljansko vojno ali razpad. Če bi Ukrajino obravnavali kot del konfrontacije med Vzhodom in Zahodom, bi to za desetletja izničilo vse možnosti, da se Rusija in Zahod - zlasti Rusija in Evropa - vključita v mednarodni sistem sodelovanja. (...) Ukrajina je bila pred letom 1991 pod takšno ali drugačno tujo oblastjo že od 14. stoletja. (...) Pametna politika ZDA do Ukrajine bi iskala način, kako bi oba dela države lahko medsebojno sodelovala. Prizadevati si moramo za spravo in ne za prevlado ene frakcije. (...) Rusija ne bi mogla uveljaviti vojaške rešitve, ne da bi se izolirala v času, ko so številne njene meje že tako ali tako negotove. Za Zahod demoniziranje Vladimirja Putina ni politika, temveč alibi za odsotnost politike." Zdi se, da je bilo napisano pred nekaj meseci, morda pred nekaj tedni, a kot je znano, je te besede napisal Henry Kissinger in jih leta 2014 objavil v uvodniku časopisa Washington Post

 

Ne smemo pozabiti, da je Moskva pred osmimi leti z odvzemom Krima in pomočjo samooklicanim republikam v Donbasu v boju za neodvisnost Kijevu dejansko odvzela 7,2 % ozemlja regij, ki so prispevale 20 % ukrajinskega bruto domačega proizvoda in 25 % izvoza. Donbas je ravno in homogeno geografsko območje, ki se razteza na obeh straneh meje med Rusijo in Ukrajino ter je bogato z minerali in surovinami. Zdaj bo Putin dokončal svoje delo, zavzetje Dnjepra pa bi pomenilo nadzor nad glavno notranjo vodno potjo Ukrajine, reko, ki jo s severa proti jugu deli na dva dela. Skupaj s cilji na jugu, velikima pristaniščema Mariupol in Odesa, bi bil gospodarski in trgovinski nadzor nad Ukrajino skoraj popoln, dolgoročna taktika pa bi bila pograbiti vse vire in odločilne obrate ter se nato naseliti ob Dnjepru in na ta način zgraditi Novorosijo, o kateri so zlasti v zadnjih letih pogosto govorili avtonomisti Donbasa.

 

Na drugi strani reke bi ostala enota, ki so ji bili odvzeti vsi viri, obubožana, po vojni in prisilnem izseljevanju oropana najboljših človeških virov, prestrašena. Projekt uničenja, ki se vrača k nostalgiji po imperiju, k Andrusovskemu sporazumu iz leta 1656, ko je Rusija vladala na desnem bregu Dnepra, Poljska pa na levem. Morda je ta nevtralna Ukrajina, ki jo zahteva Putin, resnično odprto vprašanje na mizi. Kot je pred časom poudaril Lavrov, "želimo varnost Ukrajine in evropskih držav, vendar opozarjamo tudi na varnost Rusije. Želimo realističen pristop k tem vprašanjem". Na to vprašanje NATO, ZDA in nazadnje tudi EU še niso odgovorili, razen v obliki gospodarskih sankcij.

 

 

Kriza politike: Po Putinu Putin?

 

In če bi bil Putin odstavljen z državnim udarom, kot pogosto slišimo, ali bi se stvari izboljšale? Morda bi se, morda pa tudi ne preveč. Pol tisočletja carske samovolje, 70 let komunizma in 22 let vladavine Vladimirja Putina - brez kratkega Medvedjevega obdobja in kaotičnega, kleptokratskega premora Jelcinovega obdobja v devetdesetih letih - ne more nenadoma roditi Thomasa Jeffersona. Popolnoma verjetno je, da je to zadnje poglavje Putinove oblasti, tudi zato, ker so se že pred pandemično krizo začeli premiki za prenos oblasti.

 

V vsakem primeru bodo s Putinom ali brez njega na vrhu še vedno nekdanji vodje KGB, ki so se z njim povzpeli na oblast, oligarhi in brezkompromisni generali. Kdor koli bo vladal, bo bolj previden, uporabil bo diplomatsko orožje, pridobiti bo moral sovražno Evropo in Ameriko, ki se nenehno spopada s Kitajsko. Toda tudi "novi" bodo vedno občutljivi nacionalisti, prepričani, da ima Rusija po naravi vlogo velike sile, ki jo je pozabila Božja previdnost, kot je dejal Čaadajev.

 

Medtem ko čakamo na mir, živimo v temi, edino, kar je jasno, je, da govori orožje. Obsodba vojne mora biti jasna in brez pozivov, pri čemer ne smemo pozabiti, da je izhod iz vojne v politiki. To ni konec zgodovine, ni konec človeštva, ampak konec sveta, ki smo ga poznali, in začetek novega, katerega prebliski so jasni. Nov svetovni red se že razvija pred našimi očmi, če ga le želimo videti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.184
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474