Komentar

Tudi po Putinu bodo Rusijo še vedno vodili bivši KGB-jevci, oligarhi in generali

Medtem ko čakamo na mir, živimo v temi. Edino, kar je jasno, je to, da govori orožje. Obsodba vojne mora biti jasna in brez pozivov, pri čemer ne smemo pozabiti, da je izhod iz vojne v politiki. To ni konec zgodovine, ni konec človeštva, ampak konec sveta, ki smo ga poznali. In začetek novega, katerega prebliski so jasni. Nov svetovni red se že razvija pred našimi očmi, če ga le želimo videti.

24.03.2022 21:41
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Rusija   Putin   Ukrajina   EU   Valerij Gerasimov   Peter Čaadajev   KGB   Moskva   Kitajska

500 let carske samovolje, 70 let komunizma in 22 let vladavine Vladimirja Putina ne more nenadoma roditi Thomasa Jeffersona.

Čas je, da se zavemo, da Blitzkrieg nikoli ni bil na dnevnem redu. Nasprotno, kot ugotavljajo najbolj pozorni opazovalci, je bil načrt tega multidisciplinarnega napada znan že osem ali devet let, to je od februarja 2013, ko je načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov objavil strateški načrt napada, zelo podoben temu, kar se zdaj dogaja v Ukrajini. To je bila nekakšna nova vojaška doktrina, prvič objavljena v reviji ruske vojske, ki so jo kasneje prevzeli nekateri ameriški mediji, vključno s prestižno revijo Military Review, vendar šele nekaj let pozneje. Rusi se že od prvih dni gibljejo v smeri ključnih točk ukrajinskega gospodarstva in njegove osnovne infrastrukture z jasnim namenom, da jih osvojijo, ne pa uničijo.

 

Vladimir Putin je predvsem vojaški voditelj. New York Times je pred nekaj tedni zapisal, da "težava ni hibridno vojskovanje, temveč manevrirni izstrelki". Temu se reče trda moč, pojem, ki spominja na stavek Winstona Churchilla: "Kar sem videl o naših sovjetskih prijateljih, sem prepričan, da ničesar ne občudujejo in spoštujejo tako zelo kot moč in da ničesar ne spoštujejo manj, kot vojaško šibkost."

 

Zdaj se soočamo s Putinovo vojno, ki je nismo pripravljeni bojevati s fizično prisotnostjo vojske. Na Zahodu se soočamo s kozmično praznino, nevarnostjo širšega konflikta, pojavom ameriške posredne vojne z realno jedrsko grožnjo, medtem ko se zdi, da Zahod zanima nekaj drugega. Biden potrebuje nafto, zato so prav tako v redu sporazumi z Venezuelo in Iranom, medtem ko je Evropska unija ujeta v lastne omejitve, brez prave vojske in s političnimi impulzi, ki gredo v različne smeri. 

 

Rusija se zaveda, da bodo sankcije veljale zelo dolgo, vendar imajo učinek tudi na tiste, ki jih izrekajo. Danes proti Rusiji velja že več kot 6000 zahodnih sankcij, več kot proti Iranu, Siriji in Severni Koreji skupaj; sankcij, ki niso preprečile začetka te nesrečne vojne. Poleg tega ameriške sankcije ostajajo v veljavi skoraj brez časovne omejitve - 40 let za Iran in 60 let za Kubo -, vendar ne odpravljajo težav, zaradi katere so bile uvedene.

 

Kremelj, ne glede na to, kdo bo v prihodnjih letih vodil Rusijo, si bo moral prizadevati za iskanje alternativnih trgov, spreminjanje proizvodnega sistema, iskanje trgov, ki jih še včeraj ni bilo. Ni prvič, da se je morala Moskva z gospodarskega vidika na novo izumiti, vendar pa bi zmanjšanje njene vloge na "prodajalca plina", kot je v zadnjih dneh dejal Boris Johnson, pred njim pa še mnogi drugi, pomenilo potvarjanje resničnosti. Morda gre za dramatično nihanje nihala ruske zgodovine med slovanofili in pristaši zahoda, mojstrsko povzeto v Filozofskih pismih Petra Čaadajeva, ki je brezkompromisno radikalno zastavil temeljne težave ruske zgodovinske usode. Zagovorniki specifičnosti ruske identitete - od slavofilov do evrazistov - so oblikovali izvirno in neevropocentrično vizijo Rusije in zgodovine, medtem ko so morali okcidentalisti jasneje opredeliti svoje ideološke perspektive. Tako takrat kot danes je veliko ljudi prepričanih, da je Rusija dežela, ki jo je Božja previdnost "pozabila".

 

 

Demoniziranje je odsotnost politike

 

Še naprej opažamo znake, ki nam niso všeč, v smeri, ki nam je najbližje, vendar so bili vidni vsi znaki za morebitni zlom. "Ukrajinci živijo v državi s kompleksno zgodovino in poliglotsko sestavo (...) Vsak poskus enega dela Ukrajine, da bi prevladal nad drugim - kar je bil dosedanji vzorec -, bi sčasoma vodil v državljansko vojno ali razpad. Če bi Ukrajino obravnavali kot del konfrontacije med Vzhodom in Zahodom, bi to za desetletja izničilo vse možnosti, da se Rusija in Zahod - zlasti Rusija in Evropa - vključita v mednarodni sistem sodelovanja. (...) Ukrajina je bila pred letom 1991 pod takšno ali drugačno tujo oblastjo že od 14. stoletja. (...) Pametna politika ZDA do Ukrajine bi iskala način, kako bi oba dela države lahko medsebojno sodelovala. Prizadevati si moramo za spravo in ne za prevlado ene frakcije. (...) Rusija ne bi mogla uveljaviti vojaške rešitve, ne da bi se izolirala v času, ko so številne njene meje že tako ali tako negotove. Za Zahod demoniziranje Vladimirja Putina ni politika, temveč alibi za odsotnost politike." Zdi se, da je bilo napisano pred nekaj meseci, morda pred nekaj tedni, a kot je znano, je te besede napisal Henry Kissinger in jih leta 2014 objavil v uvodniku časopisa Washington Post

 

Ne smemo pozabiti, da je Moskva pred osmimi leti z odvzemom Krima in pomočjo samooklicanim republikam v Donbasu v boju za neodvisnost Kijevu dejansko odvzela 7,2 % ozemlja regij, ki so prispevale 20 % ukrajinskega bruto domačega proizvoda in 25 % izvoza. Donbas je ravno in homogeno geografsko območje, ki se razteza na obeh straneh meje med Rusijo in Ukrajino ter je bogato z minerali in surovinami. Zdaj bo Putin dokončal svoje delo, zavzetje Dnjepra pa bi pomenilo nadzor nad glavno notranjo vodno potjo Ukrajine, reko, ki jo s severa proti jugu deli na dva dela. Skupaj s cilji na jugu, velikima pristaniščema Mariupol in Odesa, bi bil gospodarski in trgovinski nadzor nad Ukrajino skoraj popoln, dolgoročna taktika pa bi bila pograbiti vse vire in odločilne obrate ter se nato naseliti ob Dnjepru in na ta način zgraditi Novorosijo, o kateri so zlasti v zadnjih letih pogosto govorili avtonomisti Donbasa.

 

Na drugi strani reke bi ostala enota, ki so ji bili odvzeti vsi viri, obubožana, po vojni in prisilnem izseljevanju oropana najboljših človeških virov, prestrašena. Projekt uničenja, ki se vrača k nostalgiji po imperiju, k Andrusovskemu sporazumu iz leta 1656, ko je Rusija vladala na desnem bregu Dnepra, Poljska pa na levem. Morda je ta nevtralna Ukrajina, ki jo zahteva Putin, resnično odprto vprašanje na mizi. Kot je pred časom poudaril Lavrov, "želimo varnost Ukrajine in evropskih držav, vendar opozarjamo tudi na varnost Rusije. Želimo realističen pristop k tem vprašanjem". Na to vprašanje NATO, ZDA in nazadnje tudi EU še niso odgovorili, razen v obliki gospodarskih sankcij.

 

 

Kriza politike: Po Putinu Putin?

 

In če bi bil Putin odstavljen z državnim udarom, kot pogosto slišimo, ali bi se stvari izboljšale? Morda bi se, morda pa tudi ne preveč. Pol tisočletja carske samovolje, 70 let komunizma in 22 let vladavine Vladimirja Putina - brez kratkega Medvedjevega obdobja in kaotičnega, kleptokratskega premora Jelcinovega obdobja v devetdesetih letih - ne more nenadoma roditi Thomasa Jeffersona. Popolnoma verjetno je, da je to zadnje poglavje Putinove oblasti, tudi zato, ker so se že pred pandemično krizo začeli premiki za prenos oblasti.

 

V vsakem primeru bodo s Putinom ali brez njega na vrhu še vedno nekdanji vodje KGB, ki so se z njim povzpeli na oblast, oligarhi in brezkompromisni generali. Kdor koli bo vladal, bo bolj previden, uporabil bo diplomatsko orožje, pridobiti bo moral sovražno Evropo in Ameriko, ki se nenehno spopada s Kitajsko. Toda tudi "novi" bodo vedno občutljivi nacionalisti, prepričani, da ima Rusija po naravi vlogo velike sile, ki jo je pozabila Božja previdnost, kot je dejal Čaadajev.

 

Medtem ko čakamo na mir, živimo v temi, edino, kar je jasno, je, da govori orožje. Obsodba vojne mora biti jasna in brez pozivov, pri čemer ne smemo pozabiti, da je izhod iz vojne v politiki. To ni konec zgodovine, ni konec človeštva, ampak konec sveta, ki smo ga poznali, in začetek novega, katerega prebliski so jasni. Nov svetovni red se že razvija pred našimi očmi, če ga le želimo videti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
6
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
9
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.805
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.828
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.270
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.195
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.064
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 684
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.034
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.895