Komentar

Slovenija v Ukrajini: Vse, kar bi morali vedeti o napotitvi odpravnika poslov v Kijev

V teh dneh je veliko govora o vrnitvi slovenskih diplomatov v Kijev, glavno mesto Ukrajine, ki jo je pred mesecem dni napadla Rusija. V razpravi, ki se je ob tem razvila v naši javnosti, je slišati več ne prav točnih ali celo povsem napačnih trditev. Prav je, da se stvari razčistijo oziroma pojasnijo.

25.03.2022 21:59
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Kijev   diplomacija   odpravnik poslov   Ukrajina   Slovenska vojska   veleposlanik   veleposlaništvo   Sarajevo   Dragutin Mate   Ladislav Lipič   Madžarska

Pred leti je bil vodja našega diplomatskega predstavništva v sosednji Madžarski, torej veleposlanik general Ladislav Lipič. Nihče ne pri nas, ne na Madžarskem s tem ni imel težav, čeprav je bil neposredno pred tem šef generalštaba Slovenske vojske.

 

Slovensko veleposlaništvo v Kijevu ni ukinjeno. Tudi slovenski veleposlanik je še vedno akreditiran pri ukrajinskem predsedniku. Se je pa osebje z veleposlanikom na čelu po začetku vojne umaknilo iz države. Ni bilo edino. V Kijevu sta ostala le veleposlanika Poljske in Svetega sedeža (Vatikana). Nekatere države so svoje diplomatsko osebje oziroma veleposlanike umaknile v Lvov, ki naj bi bil nekoliko varnejši od glavnega mesta in predvsem veliko bližje meji s Poljsko. Tam nadaljujejo s svojim delom.

 

Naš veleposlanik – podobno kot še nekaj njegovih tujih kolegov – deluje iz bližnjega poljskega mesta Rzeszow. Delo veleposlanika, kot rečeno, akreditiranega pri voditelju države sprejemnice, je seveda precej oteženo, če se opravlja z daljave ali celo tujine. Slovenska vlada se je  očitno odločila, da bo vsaj del osebja veleposlaništva vrnila v poslopje našega diplomatskega predstavništva v Kijevu. Ne gre za kakšno novo misijo. Kljub vojni je pomembnega dela za veleposlaništvo dovolj. Sodelovanje med državama poteka – humanitarna pomoč, vojaška pomoč, ostaja še nekaj gospodarskih stikov itd. Ostaja tudi večina običajnih dejavnosti diplomatsko-konzularnega predstavništva (predstavljanje, prenašanje sporočil, poročanje itd.), resda v povem drugačnih razmerah kot mesec nazaj. Odveč je omenjati pomen prisotnosti diplomatov, se pravi podpore, ki se na ta način nudi napadeni državi.

 

Ne bom se spuščal v prav vse, nedvomno pomembne aspekte (na primer varnostni) ocene te poteze, ampak se bom zadržal predvsem pri tem, kar se tiče diplomatskega prava in običajne diplomatske prakse. V primeru, da akreditiranega veleposlanika ni v državi sprejemnici, v njem pa se nahaja ali vrača del osebja veleposlaništva, je povsem normalno, da se za čas njegove odsotnosti imenuje začasnega odpravnika posla. To je običajno, ni pa nujno, naslednji diplomat po rangu. O tem ministrstvo za zunanje zadeve države sprejemnice obvesti z diplomatsko noto sam veleposlanik, lahko pa tudi stori – prav tako z noto – tudi samo ministrstvo za zunanje zadeve države pošiljateljice. Organi države sprejemnice tako vedo, kdo je tista oseba v njenem glavnem mestu, preko katere poteka diplomatska komunikacija z dotično državo. To vsekakor ne pomeni, da so se s tem diplomatski odnosi med državama z veleposlaniškega nivoja spustili na nivo odpravnika poslov. (Temu bi bilo tako, če bi se veleposlanika odpoklicalo in imenovalo ne začasnega, ampak stalnega odpravnika poslov. V tem primeru bi šlo seveda za nazadovanje v odnosih med državama.)

 

Opisano je vsakodnevna praksa tujih, pa tudi naše diplomacije. V tem trenutku imamo po svetu tako kar nekaj začasnih odpravnikov poslov, ker je akreditirani veleposlanik v državi sprejemnici odsoten. Je bodisi na dopustu, na zdravljenju, na službeni poti v tujini ali odsoten iz drugih razlogov. ( Iz diplomatske prakse je znan poklic veleposlanika na posvet. Gre za začasen umik veleposlanika in signal države pošiljateljice državi sprejemnici, ko se prva ne strinja z neko potezo druge.)

 

Nič posebnega ni tudi to, če se med diplomatskim ali administrativnim osebjem diplomatsko-konzularnega predstavništva nahajajo ljudje, ki ne prihajajo iz ministrstva za zunanje zadeve, ampak iz katerega drugega ministrstva – obrambnega, notranjega, kmetijskega itd. Neposredno po koncu vojne v Bosni in Hercegovini je na našem veleposlaništvu v Sarajevu služboval tudi Dragutin Mate, ki je tja prišel iz našega obrambnega ministrstva. Najbrž z določenim razlogom.

 

Na našem veleposlaništvu v Rimu trenutno službuje oseba iz ministrstva za kmetijstvo. Zopet povsem razumljivo, saj je angažirana predvsem v odnosih z Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO, sedež ima v Rimu, op. uredn.) in ima s tem ustrezne izkušnje oziroma pozna vsebino.

 

Odveč je pripomniti, da so sestavni del marsikaterega našega diplomatskega predstavništva pri neki državi ali mednarodni organizaciji vojaški atašeji. Ti prihajajo bodisi iz našega obrambnega ministrstva ali Slovenske vojske. Pri nas in v svetu je to utečena praksa. V nekaterih naših diplomatskih predstavništvih so vozniki veleposlanika oziroma veleposlaništev osebe, ki so bile neposredno pred tem pripadniki Slovenske vojske ali naše policije. Dejali bi, da so na nekakšnem začasnem delu v diplomaciji. Diplomatska predstavništva zaradi tega niso kakšne vojaške ali civilno vojaške diplomatske misije. Ostajajo normalne diplomatske, civilne misije, če hočete.  

 

Vodjo in člane diplomatskega in drugega osebja predstavništva države pošiljateljice predlagajo oziroma postavijo po ustreznih postopkih za to pristojni njeni organi. In to ne glede na to, kaj so konkretne osebe po osnovnem poklicu ali morda prejšnji zaposlitvi. V slovenski diplomaciji imamo (ali smo imeli) kot diplomate poleg izšolanih diplomatov tudi zdravnike, psihologe, gozdarje, fizike, častnike, jezikoslovce, novinarje, politike itd. Med administrativno-tehničnim osebjem pa kot rečeno tudi vojake ali policiste. Z zaposlitvijo na diplomatskem predstavništvu so postali diplomati ali drugo osebje predstavništva. Uživajo povsem enak status kot ostali karierni diplomati oziroma osebje. Marsikdo med njimi je zasedal ali zaseda mesto visokega ranga vključno z odpravnikom poslov ali veleposlanikom. Na organih države sprejemnice pa je, da se s tem strinjajo (pri veleposlanikih v naprej) ali ne. 

 

Pred leti je bil vodja našega diplomatskega predstavništva v sosednji Madžarski ne kot odpravnik poslov, ampak kot veleposlanik general Ladislav Lipič. Nihče ne pri nas, ne na Madžarskem s tem ni imel težav, čeprav je bil neposredno pred tem načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Se pravi ni bil ne civilist in ne poklicni diplomat.

 

Če se Slovenija tako odloči in Ukrajina to sprejme, potem imamo lahko veleposlanika akreditiranega v Ukrajini, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov nahaja na Poljskem ali Ljubljani, in odpravnika poslov v Kijevu. In to ne glede na to, kaj je slednji po osnovnem poklicu in kakšna je bila njegova prejšnja zaposlitev (npr. častnik).

 

In da ponovimo še enkrat, gre za isto slovensko diplomatsko misijo (isto veleposlaništvo), kot je bila pred invazijo, ki pa seveda deluje v močno oteženih okoliščinah. V trenutku, ko se veleposlanik vrne v Ukrajino, funkcija začasnega odpravnika poslov preneha. Enako, če se odpravnik poslov oziroma osebje veleposlaništva spet v celoti umakneta iz države.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.133
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 877
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890