Komentar

Priznajmo si: premalo, veliko premalo smo naredili za preventivo pred nastankom avtokracije

Občutek nemoči pred avtokratom, ki je prestopil rdečo črto, je slej ko prej še vedno isti. Povsod in pri vseh, tudi pri največjih voditeljih po celem svetu. Še ameriški predsednik Biden je danes v soboto med obiskom ukrajinskih beguncev na Poljskem v svoji nemoči, kaj in kako z avtokratom, ki prestopi rdečo črto, na vprašanje, ki mu ga je postavila postarana begunka, kdo je Putin, odgovoril z "He is butcher!". Da je ruski predsednik klavec. Verjetno ena najmočnejših ameriških psovk za človeka. Je v tej smeri rešitev?

28.03.2022 20:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   avtokracija   aktivni državljan   Putin   Biden   Poljska

Zato je prava pot svetovni natečaj za najboljši predlog določene preventive pred nastankom avtokrata - in posledično svetovni referendum o tem predlogu.

Začenja se še en dan, ko čutim, da smo vsi skupaj, celotno človeštvo - s tabo vred, ki ta hip tole bereš - enostavno premalo naredili za preventivo pred nastankom avtokracije. Tako v Sloveniji kot po celem svetu. To velja predvsem za ves planet, ko vidimo, kako je eden največjih avtokratov, ki ima celo prst na sprožilcu atomskega orožja, že prestopil tisto nenapisano rdečo črto svetovnega ravnotežja. Pustimo ob strani vsa ugibanja, kaj ga je pripeljalo do tega prestopa, ali po eni strani po njegovi oceni pretirane provokacije bataljona Azov, ali po drugi neka bolezen, ki mu je skisala možgane, zaradi česar je v njegovi glavi prevladala tista značilna za avtokrate: za menoj potop.

 

Ostanimo pri uvodni misli: Narejeno je bilo premalo za preventivo pred nastankom avtokracije. In povem, kar mislim in verjamem, kaj in kako s to preventivo. Kajti poskusiti je treba. Postaviti delujočo preventivo nastanku avtokratov! Bo kakšen dobromisleč voditelj lahko užaljen, mi je prav žal, a vidim edino možnost za preprečitev avtokracije v postavitvi delujoče preventive. V tej smeri so bili že narejeni določeni uspehi. 

 

Omenimo na primer Thomasa Jeffersona in njegov uspešni predlog (uspešen zato, ker se je uresničil že pred več kot 200 leti in še vedno velja!) v njegovem osnutku ameriške ustave: da ima lahko zmagovalec predsedniških volitev lahko največ štiriletni mandat z eventuelnim podaljšanjem največ še za en mandat. To je določena preventiva pred nastankom avtokrata. Kajti avtokrat si vzame pravico, da vlada, kolikor dolgo se mu zahoče.

 

Verjetno je od takrat že mnogo razumnih ljudi, od filozofov do politikov in ostalih, podalo še vrsto različnih predlogov določene preventive pred nastankom avtokrata. Nekateri so se uresničili in so zabeleženi v mnogih ustavah, nekateri pa se niso uresničili. Naj zdaj preskočim k mojemu predlogu Zakona o aktivnem državljanstvu, s katerim se ukvarjam zadnjih 30 let in o tem pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Uveljavitev takšnega ali podobnega zakona bi bila tudi določena preventiva pred nastankom avtokrata. Morda bo kmalu prišlo do uresničitve, morda ne tako kmalu.

 

 

 

MIHA BURGER

 

"Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

 

Podobno sem razmišljal že v svojem zadnjem prispevku (vir) na portalu+ na začetku meseca, zato je moje današnje pisanje nekakšno nadaljevanje tistega članka. Vseeno pa se velja vprašati, kaj se je zgodilo na to temo v teh treh tednih? Občutek nemoči pred avtokratom, ki je prestopil rdečo črto, je slej ko prej še vedno isti. Povsod in pri vseh, tudi pri največjih voditeljih po celem svetu. Še ameriški predsednik Biden je danes v soboto med obiskom ukrajinskih beguncev na Poljskem v svoji nemoči, kaj in kako z avtokratom, ki prestopi rdečo črto, na vprašanje, ki mu ga je postavila postarana begunka, kdo je Putin, odgovoril z "He is butcher!". Da je ruski predsednik klavec. Verjetno ena najmočnejših ameriških psovk za človeka. Je v tej smeri rešitev? In zakaj potem to nadaljevanje iz prejšnjega članka?

 

Kaj pa, če bi iz vseh mogočih nastavkov in poskusov določene preventive pred nastankom avtokrata le poskusili izluščiti nekaj, kar bi morda ustavilo avtokrate, in morda celo posebej tudi tega, ki je prestopil rdečo črto? Naivno? Ne, nisem tak poznavalec, niti nimam energije, da bi lahko nanizal še kaj več teh nastavkov in poskusov  določene preventive pred nastankom avtokratov, na začetku tega članka pač omenjam dva poskusa, enega Jeffersonovega in enega mojega, še manj pa, da bi iz vseh poskusov našel najboljšo rezultanto oziroma rešitev. Verjamem pa, da veliko dovolj pametnih in razumnih ljudi poskuša to najti tudi prav ta hip, internet še nikoli ni bil tako poln teh nastavkov in poskusov, še več jih ostaja v glavah dobronamernih ljudi. 

 

Zato je prava pot svetovni natečaj za najboljši predlog določene preventive pred nastankom avtokrata - in posledično svetovni referendum o tem predlogu. Lahko to organizira svetovna skupnost, še vedno je najprimernejši predstavnik te skupnosti OZN, lahko večina držav članic OZN, lahko morda samo Varnostni svet OZN.  Morda pa lahko to organizira največja civilno-družbena organizacija AVAAZ, ki trdi da ima že več kot 50 milijonov članov?

 

Tako kot se že sedaj nakazuje, da je za tistega, ki prekorači rdečo črto sobivanja svetovne skupnosti, nujna njegova izolacija na vseh področjih in delovanjih svetovne skupnosti. In da je zanj edina šansa za ponovno vključitev v svetovno skupnost le takojšnje prenehanje agresije. No, tako pomeni tudi vstop nazaj nujno sprejemanje pravil te skupnosti, ki jih bo svetovna skupnost dopolnila s pravilom določene preventive pred nastankom avtokrata. 

 

To pravilo bo veljalo za vse članice svetovne skupnosti!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745