Komentar

Priznajmo si: premalo, veliko premalo smo naredili za preventivo pred nastankom avtokracije

Občutek nemoči pred avtokratom, ki je prestopil rdečo črto, je slej ko prej še vedno isti. Povsod in pri vseh, tudi pri največjih voditeljih po celem svetu. Še ameriški predsednik Biden je danes v soboto med obiskom ukrajinskih beguncev na Poljskem v svoji nemoči, kaj in kako z avtokratom, ki prestopi rdečo črto, na vprašanje, ki mu ga je postavila postarana begunka, kdo je Putin, odgovoril z "He is butcher!". Da je ruski predsednik klavec. Verjetno ena najmočnejših ameriških psovk za človeka. Je v tej smeri rešitev?

28.03.2022 20:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   avtokracija   aktivni državljan   Putin   Biden   Poljska

Zato je prava pot svetovni natečaj za najboljši predlog določene preventive pred nastankom avtokrata - in posledično svetovni referendum o tem predlogu.

Začenja se še en dan, ko čutim, da smo vsi skupaj, celotno človeštvo - s tabo vred, ki ta hip tole bereš - enostavno premalo naredili za preventivo pred nastankom avtokracije. Tako v Sloveniji kot po celem svetu. To velja predvsem za ves planet, ko vidimo, kako je eden največjih avtokratov, ki ima celo prst na sprožilcu atomskega orožja, že prestopil tisto nenapisano rdečo črto svetovnega ravnotežja. Pustimo ob strani vsa ugibanja, kaj ga je pripeljalo do tega prestopa, ali po eni strani po njegovi oceni pretirane provokacije bataljona Azov, ali po drugi neka bolezen, ki mu je skisala možgane, zaradi česar je v njegovi glavi prevladala tista značilna za avtokrate: za menoj potop.

 

Ostanimo pri uvodni misli: Narejeno je bilo premalo za preventivo pred nastankom avtokracije. In povem, kar mislim in verjamem, kaj in kako s to preventivo. Kajti poskusiti je treba. Postaviti delujočo preventivo nastanku avtokratov! Bo kakšen dobromisleč voditelj lahko užaljen, mi je prav žal, a vidim edino možnost za preprečitev avtokracije v postavitvi delujoče preventive. V tej smeri so bili že narejeni določeni uspehi. 

 

Omenimo na primer Thomasa Jeffersona in njegov uspešni predlog (uspešen zato, ker se je uresničil že pred več kot 200 leti in še vedno velja!) v njegovem osnutku ameriške ustave: da ima lahko zmagovalec predsedniških volitev lahko največ štiriletni mandat z eventuelnim podaljšanjem največ še za en mandat. To je določena preventiva pred nastankom avtokrata. Kajti avtokrat si vzame pravico, da vlada, kolikor dolgo se mu zahoče.

 

Verjetno je od takrat že mnogo razumnih ljudi, od filozofov do politikov in ostalih, podalo še vrsto različnih predlogov določene preventive pred nastankom avtokrata. Nekateri so se uresničili in so zabeleženi v mnogih ustavah, nekateri pa se niso uresničili. Naj zdaj preskočim k mojemu predlogu Zakona o aktivnem državljanstvu, s katerim se ukvarjam zadnjih 30 let in o tem pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Uveljavitev takšnega ali podobnega zakona bi bila tudi določena preventiva pred nastankom avtokrata. Morda bo kmalu prišlo do uresničitve, morda ne tako kmalu.

 

 

 

MIHA BURGER

 

"Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

 

Podobno sem razmišljal že v svojem zadnjem prispevku (vir) na portalu+ na začetku meseca, zato je moje današnje pisanje nekakšno nadaljevanje tistega članka. Vseeno pa se velja vprašati, kaj se je zgodilo na to temo v teh treh tednih? Občutek nemoči pred avtokratom, ki je prestopil rdečo črto, je slej ko prej še vedno isti. Povsod in pri vseh, tudi pri največjih voditeljih po celem svetu. Še ameriški predsednik Biden je danes v soboto med obiskom ukrajinskih beguncev na Poljskem v svoji nemoči, kaj in kako z avtokratom, ki prestopi rdečo črto, na vprašanje, ki mu ga je postavila postarana begunka, kdo je Putin, odgovoril z "He is butcher!". Da je ruski predsednik klavec. Verjetno ena najmočnejših ameriških psovk za človeka. Je v tej smeri rešitev? In zakaj potem to nadaljevanje iz prejšnjega članka?

 

Kaj pa, če bi iz vseh mogočih nastavkov in poskusov določene preventive pred nastankom avtokrata le poskusili izluščiti nekaj, kar bi morda ustavilo avtokrate, in morda celo posebej tudi tega, ki je prestopil rdečo črto? Naivno? Ne, nisem tak poznavalec, niti nimam energije, da bi lahko nanizal še kaj več teh nastavkov in poskusov  določene preventive pred nastankom avtokratov, na začetku tega članka pač omenjam dva poskusa, enega Jeffersonovega in enega mojega, še manj pa, da bi iz vseh poskusov našel najboljšo rezultanto oziroma rešitev. Verjamem pa, da veliko dovolj pametnih in razumnih ljudi poskuša to najti tudi prav ta hip, internet še nikoli ni bil tako poln teh nastavkov in poskusov, še več jih ostaja v glavah dobronamernih ljudi. 

 

Zato je prava pot svetovni natečaj za najboljši predlog določene preventive pred nastankom avtokrata - in posledično svetovni referendum o tem predlogu. Lahko to organizira svetovna skupnost, še vedno je najprimernejši predstavnik te skupnosti OZN, lahko večina držav članic OZN, lahko morda samo Varnostni svet OZN.  Morda pa lahko to organizira največja civilno-družbena organizacija AVAAZ, ki trdi da ima že več kot 50 milijonov članov?

 

Tako kot se že sedaj nakazuje, da je za tistega, ki prekorači rdečo črto sobivanja svetovne skupnosti, nujna njegova izolacija na vseh področjih in delovanjih svetovne skupnosti. In da je zanj edina šansa za ponovno vključitev v svetovno skupnost le takojšnje prenehanje agresije. No, tako pomeni tudi vstop nazaj nujno sprejemanje pravil te skupnosti, ki jih bo svetovna skupnost dopolnila s pravilom določene preventive pred nastankom avtokrata. 

 

To pravilo bo veljalo za vse članice svetovne skupnosti!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.426
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155