Komentar

Priznajmo si: premalo, veliko premalo smo naredili za preventivo pred nastankom avtokracije

Občutek nemoči pred avtokratom, ki je prestopil rdečo črto, je slej ko prej še vedno isti. Povsod in pri vseh, tudi pri največjih voditeljih po celem svetu. Še ameriški predsednik Biden je danes v soboto med obiskom ukrajinskih beguncev na Poljskem v svoji nemoči, kaj in kako z avtokratom, ki prestopi rdečo črto, na vprašanje, ki mu ga je postavila postarana begunka, kdo je Putin, odgovoril z "He is butcher!". Da je ruski predsednik klavec. Verjetno ena najmočnejših ameriških psovk za človeka. Je v tej smeri rešitev?

28.03.2022 20:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   avtokracija   aktivni državljan   Putin   Biden   Poljska

Zato je prava pot svetovni natečaj za najboljši predlog določene preventive pred nastankom avtokrata - in posledično svetovni referendum o tem predlogu.

Začenja se še en dan, ko čutim, da smo vsi skupaj, celotno človeštvo - s tabo vred, ki ta hip tole bereš - enostavno premalo naredili za preventivo pred nastankom avtokracije. Tako v Sloveniji kot po celem svetu. To velja predvsem za ves planet, ko vidimo, kako je eden največjih avtokratov, ki ima celo prst na sprožilcu atomskega orožja, že prestopil tisto nenapisano rdečo črto svetovnega ravnotežja. Pustimo ob strani vsa ugibanja, kaj ga je pripeljalo do tega prestopa, ali po eni strani po njegovi oceni pretirane provokacije bataljona Azov, ali po drugi neka bolezen, ki mu je skisala možgane, zaradi česar je v njegovi glavi prevladala tista značilna za avtokrate: za menoj potop.

 

Ostanimo pri uvodni misli: Narejeno je bilo premalo za preventivo pred nastankom avtokracije. In povem, kar mislim in verjamem, kaj in kako s to preventivo. Kajti poskusiti je treba. Postaviti delujočo preventivo nastanku avtokratov! Bo kakšen dobromisleč voditelj lahko užaljen, mi je prav žal, a vidim edino možnost za preprečitev avtokracije v postavitvi delujoče preventive. V tej smeri so bili že narejeni določeni uspehi. 

 

Omenimo na primer Thomasa Jeffersona in njegov uspešni predlog (uspešen zato, ker se je uresničil že pred več kot 200 leti in še vedno velja!) v njegovem osnutku ameriške ustave: da ima lahko zmagovalec predsedniških volitev lahko največ štiriletni mandat z eventuelnim podaljšanjem največ še za en mandat. To je določena preventiva pred nastankom avtokrata. Kajti avtokrat si vzame pravico, da vlada, kolikor dolgo se mu zahoče.

 

Verjetno je od takrat že mnogo razumnih ljudi, od filozofov do politikov in ostalih, podalo še vrsto različnih predlogov določene preventive pred nastankom avtokrata. Nekateri so se uresničili in so zabeleženi v mnogih ustavah, nekateri pa se niso uresničili. Naj zdaj preskočim k mojemu predlogu Zakona o aktivnem državljanstvu, s katerim se ukvarjam zadnjih 30 let in o tem pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Uveljavitev takšnega ali podobnega zakona bi bila tudi določena preventiva pred nastankom avtokrata. Morda bo kmalu prišlo do uresničitve, morda ne tako kmalu.

 

 

 

MIHA BURGER

 

"Avtokratsko vodenje in upravljanje države lahko spremenijo le državljani te države."

 

Podobno sem razmišljal že v svojem zadnjem prispevku (vir) na portalu+ na začetku meseca, zato je moje današnje pisanje nekakšno nadaljevanje tistega članka. Vseeno pa se velja vprašati, kaj se je zgodilo na to temo v teh treh tednih? Občutek nemoči pred avtokratom, ki je prestopil rdečo črto, je slej ko prej še vedno isti. Povsod in pri vseh, tudi pri največjih voditeljih po celem svetu. Še ameriški predsednik Biden je danes v soboto med obiskom ukrajinskih beguncev na Poljskem v svoji nemoči, kaj in kako z avtokratom, ki prestopi rdečo črto, na vprašanje, ki mu ga je postavila postarana begunka, kdo je Putin, odgovoril z "He is butcher!". Da je ruski predsednik klavec. Verjetno ena najmočnejših ameriških psovk za človeka. Je v tej smeri rešitev? In zakaj potem to nadaljevanje iz prejšnjega članka?

 

Kaj pa, če bi iz vseh mogočih nastavkov in poskusov določene preventive pred nastankom avtokrata le poskusili izluščiti nekaj, kar bi morda ustavilo avtokrate, in morda celo posebej tudi tega, ki je prestopil rdečo črto? Naivno? Ne, nisem tak poznavalec, niti nimam energije, da bi lahko nanizal še kaj več teh nastavkov in poskusov  določene preventive pred nastankom avtokratov, na začetku tega članka pač omenjam dva poskusa, enega Jeffersonovega in enega mojega, še manj pa, da bi iz vseh poskusov našel najboljšo rezultanto oziroma rešitev. Verjamem pa, da veliko dovolj pametnih in razumnih ljudi poskuša to najti tudi prav ta hip, internet še nikoli ni bil tako poln teh nastavkov in poskusov, še več jih ostaja v glavah dobronamernih ljudi. 

 

Zato je prava pot svetovni natečaj za najboljši predlog določene preventive pred nastankom avtokrata - in posledično svetovni referendum o tem predlogu. Lahko to organizira svetovna skupnost, še vedno je najprimernejši predstavnik te skupnosti OZN, lahko večina držav članic OZN, lahko morda samo Varnostni svet OZN.  Morda pa lahko to organizira največja civilno-družbena organizacija AVAAZ, ki trdi da ima že več kot 50 milijonov članov?

 

Tako kot se že sedaj nakazuje, da je za tistega, ki prekorači rdečo črto sobivanja svetovne skupnosti, nujna njegova izolacija na vseh področjih in delovanjih svetovne skupnosti. In da je zanj edina šansa za ponovno vključitev v svetovno skupnost le takojšnje prenehanje agresije. No, tako pomeni tudi vstop nazaj nujno sprejemanje pravil te skupnosti, ki jih bo svetovna skupnost dopolnila s pravilom določene preventive pred nastankom avtokrata. 

 

To pravilo bo veljalo za vse članice svetovne skupnosti!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.135
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.964
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.784
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 989
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 727
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.420