Komentar

Čas je za mirovne pogovore z Rusijo, za trdne, preudarne ter razumne mirovne pogoje

Zelo malo verjetno je, da bo Putin kmalu poražen v Ukrajini. Zdi se, da ruske sile zaostrujejo svoj nadzor nad Donbasom. Prav tako je prepričanje, ki ga morda delijo nekateri v ameriški vladi, da bo Putin kmalu strmoglavljen, divja in nevarna špekulacija, ne pa podlaga za politiko. Putin ima več kot dovolj ognjene moči, da uniči Ukrajino in še marsikaj drugega, in verjetno dovolj vzdržljivosti, da to preživi. Najmanjši del ruske jedrske zaloge, če bi se uporabil, bi uničil svet v prihodnjih desetletjih in morda vodil do konca človeštva.

29.03.2022 19:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   Putin   Zelensky   IMF   Kitajska   nevtralnost   EU   Evropa   ZDA   Joe Biden

Rusija bo morala znatno plačati za obnovo Ukrajine. To ne bi smelo pomeniti reparacije kot take, temveč sodelovanje Rusije v večstranskem finančnem mehanizmu.

Rusija je 7. marca navedla tri cilje za invazijo na Ukrajino: uradna ukrajinska nevtralnost, priznanje ruske suverenosti nad Krimom in priznanje neodvisnosti proruskih separatističnih regij v Lugansku in Donecku. Združene države Amerike in zveza NATO še niso javno spregovorile o dokončni diplomatski rešitvi, in ker je vlada predsednika Volodomirja Zelenskega osredotočena na ohranjanje nacionalne enotnosti in oborožen odpor proti Rusiji, je Ukrajina javno izrazila svoja stališča le v nekoliko nasprotujočih si delih. Toda Zelensky bi moral v posvetovanju z ZDA in Evropo, ki podpirata vojno zmogljivost Ukrajine, oblikovati in navesti, kako bi izgledala razumna mirovna rešitev.

 

Tukaj bi po mojem mnenju morala svoje povedati ukrajinska vlada. Prvič, ukrajinska nevtralnost ni le sprejemljiva, ampak tudi preudarna, če dosežena mirovna rešitev nudi zadostna varnostna jamstva. Nevtralnost bo pripomogla k ohranjanju ločitve Nata in Rusije – pozitivno dobro za vse strani in za svet. Ukrajina lahko uspeva kot država, ki ni članica Nata, tako kot uspevajo Avstrija, Ciper, Irska, Malta, Finska in Švedska.

 

Toda kdo bi zagotovil to nevtralnost? Po mojem mnenju bi to moral storiti Varnostni svet Združenih narodov, tudi z napotitvijo mednarodnih mirovnih sil. Vključitev Kitajske v ta sporazum bi pomenila stabilizacijo. Ta vojna škodi namreč Kitajski, vendar se strinja z ruskim nasprotovanjem širitvi Nata in nasprotuje podobni politiki zavezništva pod vodstvom ZDA v Aziji. Kitajska bi po moji oceni zato podprla mirovni sporazum, povezan z neširitvijo Nata, in bi najverjetneje spodbudila Rusijo, da ga sprejme.

 

Drugič, Krim bo de facto pripadel Rusiji, ne pa tudi de iure. Vsi poznajo zapleteno zgodovino tega vprašanja in vedo, da je Krim osrednji del ruske pomorske sile. Ukrajina in Zahod bi se morala dogovoriti, da dovolita nadaljevanje statusa quo ruskega nadzora nad Krimom, čeprav bi verjetno še vedno trdila, da je bil zaseg tega polotoka leta 2014 nezakonit. Krim bi postal "zamrznjen" konflikt, tako kot mnogi drugi, ki so posejani po svetu, vendar ne več casus belli.

 

Tretjič, Ukrajina bi se morala strinjati z avtonomijo odcepljenih regij Donbasa, kot je predvideno v sporazumu Minsk II iz leta 2015, hkrati pa zavrniti zahteve po popolni neodvisnosti. Avtonomija naj bi bila vključena v ustavo Ukrajine do konca leta 2015, vendar sporazum Minsk II nikoli ni bil izveden. Avtonomni status lahko še vedno predstavlja osnovo za reševanje regionalnih vprašanj.

 

Da bi pospešili proces k miru in ohranili javno podporo v ZDA in Evropi, je pomembno, da vlada Zelenskega, ki je usklajena z ZDA in Evropo, zavzame jasna in razumna stališča. Kljub temu nekateri strokovnjaki in politiki v Kijevu, Washingtonu, Bruslju, Varšavi in drugod ostro nasprotujejo vsakemu dogovoru v skladu s tem predlogom. Pozivajo Ukrajino, naj se nikoli ne podredi zahtevam po nevtralnosti, saj meni, da je to enako predaji. Verjamejo v zmago nad Putinom, ne v diplomacijo – prepričanje, ki ga je ameriški predsednik Joe Biden usmeril v svojem nedavnem govoru v Varšavi.

 

Ta pristop je velika napaka. Vabi nenehno vojno. Biden je govoril o "potrebi, da se ojeklenimo za dolg boj, ki je pred nami". Toda dolg boj bi Ukrajino lahko pustil v ruševinah in sprožil veliko širšo vojno. Namesto tega bi Ukrajina in njeni podporniki z javnim strinjanjem z nevtralnostjo pomagali končati vojno. Zamisel, da je čas na strani Ukrajine, je nepremišljena stava.

 

Zelo malo verjetno je, da bo Putin kmalu poražen v Ukrajini. Zdi se, da ruske sile zaostrujejo svoj nadzor nad Donbasom. Prav tako je prepričanje, ki ga morda delijo nekateri v ameriški vladi, da bo Putin kmalu strmoglavljen, divja in nevarna špekulacija, ne pa podlaga za politiko. Putin ima več kot dovolj ognjene moči, da uniči Ukrajino in še marsikaj drugega, in verjetno dovolj vzdržljivosti, da to preživi. Najmanjši del ruske jedrske zaloge, če bi se uporabil, bi uničil svet v prihodnjih desetletjih in morda vodil do konca človeštva.

 

Kljub temu nekateri menijo, da je večja nevarnost v kompromisu z morilskim ekspanzionističnim nasprotnikom. Opozarjajo na ozemeljske koncesije, dane Hitlerju leta 1938, ki so ga le spodbudile, da je zgrabil še več. Toda v nasprotju s tem, da je Zahod sprejel razkosanje Češkoslovaške v Münchnu, diplomatska poravnava v Ukrajini ne bi pomenila enostranskega popuščanja v imenu miru. To bi moralo pomeniti popoln ruski umik iz Ukrajine; verodostojno jamstvo za ukrajinsko suverenost in ozemeljsko celovitost; in izvajanje avtonomnih ukrepov za Donbas v skladu s predhodno dogovorjenimi smernicami. Najpomembneje je, da neširitev Nata ni popuščanje, ker Natova širitev na Ukrajino nikoli ne bi smela biti na mizi. Odstranitev bi lahko na koncu pripeljala do veliko pametnejšega splošnega varnostnega okvira za Evropo.

 

Vsak sporazum bi moral vključevati tudi sredstva za povojno okrevanje Ukrajine. Na splošno države (vključno z ZDA) niso bile odgovorne za obnovo tega, kar so Rusi predrzno uničili; vendar je dobro načelo, da mora Rusija znatno plačati za obnovo Ukrajine. To ne bi smelo pomeniti reparacije kot take, temveč sodelovanje Rusije v večstranskem finančnem mehanizmu. Mednarodni denarni sklad (IMF) bi bil dober prostor za namestitev takšnega objekta. V okviru mirovnega sporazuma bi se morala Rusija strinjati, da bo namenila nekaj svojih zamrznjenih deviznih rezerv kot del razveljavitve sankcij. ZDA in Evropa bi morale tudi reciklirati nekaj svojih novih dodelitev posebnih pravic črpanja IMF (rezervna sredstva sklada) v sklad za obnovo.

 

Niti Ukrajina niti Nato svoje politike ne bi smela temeljiti na nejasnih in malo verjetnih predpostavkah poraza Rusije. Ukrajina bi lahko bila uničena, preden se to zgodi, in če bi se vojaški obeti res obrnili proti Putinu, bi lahko sprožil jedrsko vojno. Zaradi vsega tega je za Ukrajino in Nato ključnega pomena, da zdaj oblikujeta trdne, preudarne in razumne mirovne pogoje.

 

Prej ko bodo takšni pogoji dogovorjeni, večja je verjetnost, da se bomo izognili poti v tretjo svetovno vojno.

 

Copyright © Project Syndicate 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.707
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.484
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.267
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.241
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.793
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.002
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745