Komentar

Čas je za mirovne pogovore z Rusijo, za trdne, preudarne ter razumne mirovne pogoje

Zelo malo verjetno je, da bo Putin kmalu poražen v Ukrajini. Zdi se, da ruske sile zaostrujejo svoj nadzor nad Donbasom. Prav tako je prepričanje, ki ga morda delijo nekateri v ameriški vladi, da bo Putin kmalu strmoglavljen, divja in nevarna špekulacija, ne pa podlaga za politiko. Putin ima več kot dovolj ognjene moči, da uniči Ukrajino in še marsikaj drugega, in verjetno dovolj vzdržljivosti, da to preživi. Najmanjši del ruske jedrske zaloge, če bi se uporabil, bi uničil svet v prihodnjih desetletjih in morda vodil do konca človeštva.

29.03.2022 19:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   Putin   Zelensky   IMF   Kitajska   nevtralnost   EU   Evropa   ZDA   Joe Biden

Rusija bo morala znatno plačati za obnovo Ukrajine. To ne bi smelo pomeniti reparacije kot take, temveč sodelovanje Rusije v večstranskem finančnem mehanizmu.

Rusija je 7. marca navedla tri cilje za invazijo na Ukrajino: uradna ukrajinska nevtralnost, priznanje ruske suverenosti nad Krimom in priznanje neodvisnosti proruskih separatističnih regij v Lugansku in Donecku. Združene države Amerike in zveza NATO še niso javno spregovorile o dokončni diplomatski rešitvi, in ker je vlada predsednika Volodomirja Zelenskega osredotočena na ohranjanje nacionalne enotnosti in oborožen odpor proti Rusiji, je Ukrajina javno izrazila svoja stališča le v nekoliko nasprotujočih si delih. Toda Zelensky bi moral v posvetovanju z ZDA in Evropo, ki podpirata vojno zmogljivost Ukrajine, oblikovati in navesti, kako bi izgledala razumna mirovna rešitev.

 

Tukaj bi po mojem mnenju morala svoje povedati ukrajinska vlada. Prvič, ukrajinska nevtralnost ni le sprejemljiva, ampak tudi preudarna, če dosežena mirovna rešitev nudi zadostna varnostna jamstva. Nevtralnost bo pripomogla k ohranjanju ločitve Nata in Rusije – pozitivno dobro za vse strani in za svet. Ukrajina lahko uspeva kot država, ki ni članica Nata, tako kot uspevajo Avstrija, Ciper, Irska, Malta, Finska in Švedska.

 

Toda kdo bi zagotovil to nevtralnost? Po mojem mnenju bi to moral storiti Varnostni svet Združenih narodov, tudi z napotitvijo mednarodnih mirovnih sil. Vključitev Kitajske v ta sporazum bi pomenila stabilizacijo. Ta vojna škodi namreč Kitajski, vendar se strinja z ruskim nasprotovanjem širitvi Nata in nasprotuje podobni politiki zavezništva pod vodstvom ZDA v Aziji. Kitajska bi po moji oceni zato podprla mirovni sporazum, povezan z neširitvijo Nata, in bi najverjetneje spodbudila Rusijo, da ga sprejme.

 

Drugič, Krim bo de facto pripadel Rusiji, ne pa tudi de iure. Vsi poznajo zapleteno zgodovino tega vprašanja in vedo, da je Krim osrednji del ruske pomorske sile. Ukrajina in Zahod bi se morala dogovoriti, da dovolita nadaljevanje statusa quo ruskega nadzora nad Krimom, čeprav bi verjetno še vedno trdila, da je bil zaseg tega polotoka leta 2014 nezakonit. Krim bi postal "zamrznjen" konflikt, tako kot mnogi drugi, ki so posejani po svetu, vendar ne več casus belli.

 

Tretjič, Ukrajina bi se morala strinjati z avtonomijo odcepljenih regij Donbasa, kot je predvideno v sporazumu Minsk II iz leta 2015, hkrati pa zavrniti zahteve po popolni neodvisnosti. Avtonomija naj bi bila vključena v ustavo Ukrajine do konca leta 2015, vendar sporazum Minsk II nikoli ni bil izveden. Avtonomni status lahko še vedno predstavlja osnovo za reševanje regionalnih vprašanj.

 

Da bi pospešili proces k miru in ohranili javno podporo v ZDA in Evropi, je pomembno, da vlada Zelenskega, ki je usklajena z ZDA in Evropo, zavzame jasna in razumna stališča. Kljub temu nekateri strokovnjaki in politiki v Kijevu, Washingtonu, Bruslju, Varšavi in drugod ostro nasprotujejo vsakemu dogovoru v skladu s tem predlogom. Pozivajo Ukrajino, naj se nikoli ne podredi zahtevam po nevtralnosti, saj meni, da je to enako predaji. Verjamejo v zmago nad Putinom, ne v diplomacijo – prepričanje, ki ga je ameriški predsednik Joe Biden usmeril v svojem nedavnem govoru v Varšavi.

 

Ta pristop je velika napaka. Vabi nenehno vojno. Biden je govoril o "potrebi, da se ojeklenimo za dolg boj, ki je pred nami". Toda dolg boj bi Ukrajino lahko pustil v ruševinah in sprožil veliko širšo vojno. Namesto tega bi Ukrajina in njeni podporniki z javnim strinjanjem z nevtralnostjo pomagali končati vojno. Zamisel, da je čas na strani Ukrajine, je nepremišljena stava.

 

Zelo malo verjetno je, da bo Putin kmalu poražen v Ukrajini. Zdi se, da ruske sile zaostrujejo svoj nadzor nad Donbasom. Prav tako je prepričanje, ki ga morda delijo nekateri v ameriški vladi, da bo Putin kmalu strmoglavljen, divja in nevarna špekulacija, ne pa podlaga za politiko. Putin ima več kot dovolj ognjene moči, da uniči Ukrajino in še marsikaj drugega, in verjetno dovolj vzdržljivosti, da to preživi. Najmanjši del ruske jedrske zaloge, če bi se uporabil, bi uničil svet v prihodnjih desetletjih in morda vodil do konca človeštva.

 

Kljub temu nekateri menijo, da je večja nevarnost v kompromisu z morilskim ekspanzionističnim nasprotnikom. Opozarjajo na ozemeljske koncesije, dane Hitlerju leta 1938, ki so ga le spodbudile, da je zgrabil še več. Toda v nasprotju s tem, da je Zahod sprejel razkosanje Češkoslovaške v Münchnu, diplomatska poravnava v Ukrajini ne bi pomenila enostranskega popuščanja v imenu miru. To bi moralo pomeniti popoln ruski umik iz Ukrajine; verodostojno jamstvo za ukrajinsko suverenost in ozemeljsko celovitost; in izvajanje avtonomnih ukrepov za Donbas v skladu s predhodno dogovorjenimi smernicami. Najpomembneje je, da neširitev Nata ni popuščanje, ker Natova širitev na Ukrajino nikoli ne bi smela biti na mizi. Odstranitev bi lahko na koncu pripeljala do veliko pametnejšega splošnega varnostnega okvira za Evropo.

 

Vsak sporazum bi moral vključevati tudi sredstva za povojno okrevanje Ukrajine. Na splošno države (vključno z ZDA) niso bile odgovorne za obnovo tega, kar so Rusi predrzno uničili; vendar je dobro načelo, da mora Rusija znatno plačati za obnovo Ukrajine. To ne bi smelo pomeniti reparacije kot take, temveč sodelovanje Rusije v večstranskem finančnem mehanizmu. Mednarodni denarni sklad (IMF) bi bil dober prostor za namestitev takšnega objekta. V okviru mirovnega sporazuma bi se morala Rusija strinjati, da bo namenila nekaj svojih zamrznjenih deviznih rezerv kot del razveljavitve sankcij. ZDA in Evropa bi morale tudi reciklirati nekaj svojih novih dodelitev posebnih pravic črpanja IMF (rezervna sredstva sklada) v sklad za obnovo.

 

Niti Ukrajina niti Nato svoje politike ne bi smela temeljiti na nejasnih in malo verjetnih predpostavkah poraza Rusije. Ukrajina bi lahko bila uničena, preden se to zgodi, in če bi se vojaški obeti res obrnili proti Putinu, bi lahko sprožil jedrsko vojno. Zaradi vsega tega je za Ukrajino in Nato ključnega pomena, da zdaj oblikujeta trdne, preudarne in razumne mirovne pogoje.

 

Prej ko bodo takšni pogoji dogovorjeni, večja je verjetnost, da se bomo izognili poti v tretjo svetovno vojno.

 

Copyright © Project Syndicate 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
6
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
9
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.815
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.838
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.274
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.198
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.071
07/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 695
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
09/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 518
10/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.037