Razkrivamo

Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski

Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in javnosti. Ne le zaradi suma, da je SIJ kršil embargo na izvoz posebnih jeklenih plošč v Rusiji (ki se uporabljajo pri gradnji jedrskih ledolomilcev), ampak tudi zaradi nespornih osebnih povezav očeta družine Borisa Davidoviča z Vladimirjem Putinom ter očitne zlorabe Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Njegov sin Andrej Zubitski, predsednik uprave SIJ in do 24. februarja 2022 častni konzul Ruske federacije v Sloveniji, je namreč uporabljal limuzino mercedes maybach, ki mu jo je registrirala ruska ambasada v Ljubljani (!), čeprav ni diplomat niti mu kot častnemu konzulu ne pripada pravica do diplomatskih oznak na avtomobilu. Po neuradnih informacijah so za to zlorabo na Ministrstvu za zunanje zadeve vedeli že dlje časa, a zaradi "ljubega miru pred Rusi" nikoli niso ukrepali. Se bo po objavi tega Dosjeja to spremenilo?

30.03.2022 11:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zubitski   Zubitskiy   SIJ   Slovenska industrija jekla   Dilon   Vladimir Putin   Koks   Rusija   embargom   jeklo   Ukrajina

Fotomontaža: portal+

"SIJ je kupil službenega maybacha za svojega predsednika uprave, ga neuradno posodil ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je nanj namestilo diplomatske tablice in ga vrnilo Zubitskemu."

Skupina Slovenska industrija jekla (SIJ, d.d.) je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Na to družbo, ki zaposluje skoraj 4000 ljudi v Sloveniji, smo postali pozorni že pred dvema letoma, ko so nas opozorili, da obstajajo nekateri indici, da SIJ kljub sankcijam proti Rusiji zaradi nezakonite aneksije Krima tja izvaža izdelke ali polizdelke, namenjene vojaški industriji. Zgodba pa je nov pospešek dobila 24. februarja s Putinovo invazijo na Ukrajino in z uvedbo novih, bistveno strožjih sankcij Evropske unije proti Rusiji, zaradi česar smo 27. februarja na SIJ poslali več novinarskih vprašanj.

 

 

1. Kakšne izdelke ali polizdelke je SIJ izvažal v Rusijo po letu 2014? Ali se lahko kateri izmed njih uporabljajo tudi v vojaški industriji?

 
2. Ali ste pred letom 2014 sodelovali z rusko vojaško industrijo? Če ste, nas zanima, kaj ste do leta 2014 oziroma do uvedbe embarga tja izvažali, kar bi lahko kvalificirali kot del vojaške industrije?
 
 
3. Ali ste po letu 2014 oziroma po uvedbi sankcij v Rusijo izvažali kakršne koli izdelke ali polizdelke, ki se uporabljajo v vojaški industriji?
 
 
4. Ali ste po uvedbi sankcij pred osmimi leti v Rusijo kdaj izvozili določene visoko kvalitetne jeklene izdelke (plošče), ki se uporabljajo pri proizvodnji oklepnikov oziroma tankov?
 
 
5. Ali je SIJ v Rusijo kdaj izvažal debelo nerjavečo pločevino, ki se uporablja pri izdelavi jedrskih ledolomilcev? 

 

 

Namesto odgovorov na teh pet relativno enostavnih vprašanj, so nam iz SIJ-a poslali izjavo, namenjeno medijem v celoti, z naslovom Skupina SIJ ni izpostavljena nobenim direktnim posledicam. V njej so zapisali, da v Skupini SIJ zaenkrat ne občutijo "posebnih posledic zaradi razvoja dogodkov v Ukrajini" in da "v lastniški strukturi ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi in niso podvržene nobenim sankcijam". Dodali so še, da sta Rusija in Belorusija za Skupino SIJ sicer majhen trg, na katerem ustvari dobra 2 odstotka prihodkov od prodaje. Pomemben je tudi stavek: "V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji." 

 

 

Lastniška struktura Slovenske industrije jekla: skoraj 75 % obladuje ruska družina Zubitski.

 

 

Če izjavo pozorno preberemo, nas najprej začudi stavek, da "v lastniški strukturi ni ruskih podjetij". Dejstvo je, da tega niti nismo spraševali. Lastniška struktura Slovenske industrije jekla je javno dostopen podatek; 25 % podjetja je dejansko v lasti Republike Slovenije (SDH), več kot 72 % pa v lasti podjetja Dilon, d.o.o., ki je hčerinsko podjetje nizozemskega Dilon Coöperatief U.A.. Tega pa obvladuje ruska družina Zubitski. In tu postane zgodba šele zares zanimiva, saj demantira navedbe, da odgovorne osebe SIJ nimajo "političnih povezav z ruskimi oblastmi". Da bi razumeli perfidnost izigravanja sistema, moramo nekoliko v preteklost in se poglobiti v družino Zubitski, katere član Andrej je danes predsednik uprave SIJ d.d..

 

 

Lepa tranzicija Borisa Davydovicha

 

Ključna figura družine Zubitski in ustanovitelj poslovnega imperija, ki po nekaterih ocenah presega pol milijarde evrov, je bil do smrti leta 2017 ruski oligarh Boris Davidovič Zubitski, po poreklu iz regije Kemerovo. Ob propadu Sovjetske zveze (1991) je v kemerovski koksno-kemični tovarni postal namestnik generalnega direktorja, leta 1995 pa že delničar in kmalu zatem tudi prvi človek tovarne koksa in kemičnih izdelkov Kemerovo, ki se je preimenovala v Koks. Politična kariera je temu sledila: leta 2003 je bil Zubitski izvoljen v rusko Dumo na listi stranke Združena Rusija (soustanovitelja sta Vladimir Putin in Sergej Šojgu, aktualni ruski obrambni minister). 

 

Družina Zubitski je torej še kako povezana s Putinovim režimom.

 

 

Boris Davidovič Zubitski prejema visoko državno odlikovanje iz rok Vladimirja Putina (2016).

 

 

Družina Zubitski je po letu 2000 svoje poslovanje razširila tudi v tujino, saj je postala lastnica nizozemske družbe Dilon Coöperatief U.A.. Ko posli naraščajo, se ob očetu Borisu Davidoviču pojavita tudi sinova Evgenij in Andrej. Za Slovenijo je odločilen podatek, da so Rusi leta 2007 prav preko te nizozemske družbe postali večinski lastniki SIJ-a. Transakcijo pa je blagoslovil tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak (SDS). Komisijo, ki je ocenjevala primernost, je vodila Marija Zagožen (soproga pokojnega Jožeta Zagožna).

 

 

Vzpon "diplomata" Andreya Zubitskyga

 

Andrej Zubitski je svojo poslovno pot začel v sistemu skupine Koks leta 2003, ko je postal prvi podpredsednik in član upravnega odbora OOO Industrial Metallurgical Holding Management Company. V njegovi uradni biografiji izvemo še, da je tudi predsednik upravnega odbora nizozemskedružbe Dilon Coöperatief U.A.. Od leta 2007 je bil predsednik nadzornega sveta družbe SIJ d.d., januarja 2017 je bil imenovan na mesto predsednika uprave.

 

Ni nepomemben tudi podatek, da je član uprave SIJ Tibor Šimonka (kot njen glavni podpredsednik), ki ga javnost bolje pozna kot novega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Šimonka je z Rusi poslovno povezan že skoraj dve desetletji, zato ni posebej presenetljivo, da je bila GZS v prvih dneh po ruski invaziji na Ukrajino javno zelo zadržana glede uvedbe kakršnih koli sankcij proti Putinovemu režimu (kasneje so stališče zaradi pritiska javnosti sicer spremenili).

 

Če se SIJ spreneveda, ko gre za njihovo rusko (večinsko) lastništvo, če gladko zamolči, da je glava družine Zubitski Putinov star prijatelj in strankarski tovariš, verjetno ni naključje, če so nam želeli prikriti še kaj. In so nam. Ko smo bili opozorjeni, da je Andrej Zubitski kot častni konzul Ruske federacije v Sloveniji uporabljal prestižnega maybacha z diplomatskimi tablicami, smo postali pozorni tudi na to detajl. Poslali smo mu naslednja novinarska vprašanja:

 

 

1. Ali in kdaj je gospod Zubitski Ministrstvu za zunanje zadeve vrnil naziv "častni konzul Ruske federacije" v Republiki Sloveniji?

 

2. Ali je gospod Zubitski v času, ko je bil častni konzul, na ozemlju Republike Slovenije uporabljal diplomatske tablice na vozilu, ki ga je uporabljal?

 

3. Ali gospod Zubitski še vedno uporablja diplomatske tablice na svojem vozilu? Če jih ne, nas zanima, kdaj jih je prenehal uporabljati.

 

4. Po naših informacijah je gospod Zubitski v preteklosti uporabljal diplomatske tablice ruskega veleposlaništva v Ljubljani. Kako to komentirate?

 

5. Ali gospod Zubitsky še vedno uporablja diplomatske tablice ruskega veleposlaništva v Ljubljani?

 

6. Kako komentirate dejstvo, da glede na slovenski pravni red gospod Zubitski ni (bil) upravičen do uporabe takšnih diplomatskih tablic, tudi kot častni konzul ne?

 

 

 

Mercedes Maybach je luksuzna limuzina, kakršnih je v Sloveniji registriranih le nekaj.

 

 

 

 

Spet so nas razveselili z odgovorom, ki ni povedal veliko:  

 

Vlada je konec februarja sprejela odločitev o umiku soglasja k imenovanju častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, s tem je prenehal tudi naziv Andreya Zubitskiyga kot častnega konzula. Avto z diplomatskimi tablicami je registriralo rusko veleposlaništvo, gospod Zubitskiy ga je občasno uporabljal. Diplomatske tablice veleposlaništva niso bile nikoli uporabljene na njegovem osebnem avtomobilu.

 

 

Če prevedemo v razumljivejši jezik: SIJ je kupil službenega maybacha za svojega predsednika uprave, ga neuradno posodil ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je nanj namestilo diplomatske tablice in ga vrnilo Zubitskemu. To je v nasprotju z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, kar pa si ruska ambasada in SIJ (Zubitski) očitno lahko privoščita brez posledic.

 

 

Ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju smo poslali sledeča vprašanja:

 

1. Kako MZZ gleda na to več kot očitno zlorabo diplomatskega statusa in kršitev Dunajske konvencije?
 
 
2. Ker obstajajo indici, da je takšna praksa potekala več let, nas zanima, ali je bil MZZ že kdaj prej zaznala kršitve te konvencije s strani ruske ambasade?
 
 
3. Kakšen bo uradni odziv MZZ? Kakšne so možne sankcije v tem konkretnem primeru?

 

 

Odgovor se je glasil:

 

Ministrstvo za zunanje zadeve zagovarja dosledno spoštovanje določil Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in bo po pridobitvi popolne informacije v primeru kršenja konvencije ustrezno ukrepal. 

 

 

Seveda smo vprašanja poslali tudi na rusko ambasado, vendar nismo uspeli vzpostaviti stika, noben mejl ni prišel do naslovnika.

 

Rusi so enostavno prekinili vse povezave z zunanjim svetom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
5
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
14
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598