Razkrivamo

Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski

Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in javnosti. Ne le zaradi suma, da je SIJ kršil embargo na izvoz posebnih jeklenih plošč v Rusiji (ki se uporabljajo pri gradnji jedrskih ledolomilcev), ampak tudi zaradi nespornih osebnih povezav očeta družine Borisa Davidoviča z Vladimirjem Putinom ter očitne zlorabe Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Njegov sin Andrej Zubitski, predsednik uprave SIJ in do 24. februarja 2022 častni konzul Ruske federacije v Sloveniji, je namreč uporabljal limuzino mercedes maybach, ki mu jo je registrirala ruska ambasada v Ljubljani (!), čeprav ni diplomat niti mu kot častnemu konzulu ne pripada pravica do diplomatskih oznak na avtomobilu. Po neuradnih informacijah so za to zlorabo na Ministrstvu za zunanje zadeve vedeli že dlje časa, a zaradi "ljubega miru pred Rusi" nikoli niso ukrepali. Se bo po objavi tega Dosjeja to spremenilo?

30.03.2022 11:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zubitski   Zubitskiy   SIJ   Slovenska industrija jekla   Dilon   Vladimir Putin   Koks   Rusija   embargom   jeklo   Ukrajina

Fotomontaža: portal+

"SIJ je kupil službenega maybacha za svojega predsednika uprave, ga neuradno posodil ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je nanj namestilo diplomatske tablice in ga vrnilo Zubitskemu."

Skupina Slovenska industrija jekla (SIJ, d.d.) je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Na to družbo, ki zaposluje skoraj 4000 ljudi v Sloveniji, smo postali pozorni že pred dvema letoma, ko so nas opozorili, da obstajajo nekateri indici, da SIJ kljub sankcijam proti Rusiji zaradi nezakonite aneksije Krima tja izvaža izdelke ali polizdelke, namenjene vojaški industriji. Zgodba pa je nov pospešek dobila 24. februarja s Putinovo invazijo na Ukrajino in z uvedbo novih, bistveno strožjih sankcij Evropske unije proti Rusiji, zaradi česar smo 27. februarja na SIJ poslali več novinarskih vprašanj.

 

 

1. Kakšne izdelke ali polizdelke je SIJ izvažal v Rusijo po letu 2014? Ali se lahko kateri izmed njih uporabljajo tudi v vojaški industriji?

 
2. Ali ste pred letom 2014 sodelovali z rusko vojaško industrijo? Če ste, nas zanima, kaj ste do leta 2014 oziroma do uvedbe embarga tja izvažali, kar bi lahko kvalificirali kot del vojaške industrije?
 
 
3. Ali ste po letu 2014 oziroma po uvedbi sankcij v Rusijo izvažali kakršne koli izdelke ali polizdelke, ki se uporabljajo v vojaški industriji?
 
 
4. Ali ste po uvedbi sankcij pred osmimi leti v Rusijo kdaj izvozili določene visoko kvalitetne jeklene izdelke (plošče), ki se uporabljajo pri proizvodnji oklepnikov oziroma tankov?
 
 
5. Ali je SIJ v Rusijo kdaj izvažal debelo nerjavečo pločevino, ki se uporablja pri izdelavi jedrskih ledolomilcev? 

 

 

Namesto odgovorov na teh pet relativno enostavnih vprašanj, so nam iz SIJ-a poslali izjavo, namenjeno medijem v celoti, z naslovom Skupina SIJ ni izpostavljena nobenim direktnim posledicam. V njej so zapisali, da v Skupini SIJ zaenkrat ne občutijo "posebnih posledic zaradi razvoja dogodkov v Ukrajini" in da "v lastniški strukturi ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi in niso podvržene nobenim sankcijam". Dodali so še, da sta Rusija in Belorusija za Skupino SIJ sicer majhen trg, na katerem ustvari dobra 2 odstotka prihodkov od prodaje. Pomemben je tudi stavek: "V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji." 

 

 

Lastniška struktura Slovenske industrije jekla: skoraj 75 % obladuje ruska družina Zubitski.

 

 

Če izjavo pozorno preberemo, nas najprej začudi stavek, da "v lastniški strukturi ni ruskih podjetij". Dejstvo je, da tega niti nismo spraševali. Lastniška struktura Slovenske industrije jekla je javno dostopen podatek; 25 % podjetja je dejansko v lasti Republike Slovenije (SDH), več kot 72 % pa v lasti podjetja Dilon, d.o.o., ki je hčerinsko podjetje nizozemskega Dilon Coöperatief U.A.. Tega pa obvladuje ruska družina Zubitski. In tu postane zgodba šele zares zanimiva, saj demantira navedbe, da odgovorne osebe SIJ nimajo "političnih povezav z ruskimi oblastmi". Da bi razumeli perfidnost izigravanja sistema, moramo nekoliko v preteklost in se poglobiti v družino Zubitski, katere član Andrej je danes predsednik uprave SIJ d.d..

 

 

Lepa tranzicija Borisa Davydovicha

 

Ključna figura družine Zubitski in ustanovitelj poslovnega imperija, ki po nekaterih ocenah presega pol milijarde evrov, je bil do smrti leta 2017 ruski oligarh Boris Davidovič Zubitski, po poreklu iz regije Kemerovo. Ob propadu Sovjetske zveze (1991) je v kemerovski koksno-kemični tovarni postal namestnik generalnega direktorja, leta 1995 pa že delničar in kmalu zatem tudi prvi človek tovarne koksa in kemičnih izdelkov Kemerovo, ki se je preimenovala v Koks. Politična kariera je temu sledila: leta 2003 je bil Zubitski izvoljen v rusko Dumo na listi stranke Združena Rusija (soustanovitelja sta Vladimir Putin in Sergej Šojgu, aktualni ruski obrambni minister). 

 

Družina Zubitski je torej še kako povezana s Putinovim režimom.

 

 

Boris Davidovič Zubitski prejema visoko državno odlikovanje iz rok Vladimirja Putina (2016).

 

 

Družina Zubitski je po letu 2000 svoje poslovanje razširila tudi v tujino, saj je postala lastnica nizozemske družbe Dilon Coöperatief U.A.. Ko posli naraščajo, se ob očetu Borisu Davidoviču pojavita tudi sinova Evgenij in Andrej. Za Slovenijo je odločilen podatek, da so Rusi leta 2007 prav preko te nizozemske družbe postali večinski lastniki SIJ-a. Transakcijo pa je blagoslovil tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak (SDS). Komisijo, ki je ocenjevala primernost, je vodila Marija Zagožen (soproga pokojnega Jožeta Zagožna).

 

 

Vzpon "diplomata" Andreya Zubitskyga

 

Andrej Zubitski je svojo poslovno pot začel v sistemu skupine Koks leta 2003, ko je postal prvi podpredsednik in član upravnega odbora OOO Industrial Metallurgical Holding Management Company. V njegovi uradni biografiji izvemo še, da je tudi predsednik upravnega odbora nizozemskedružbe Dilon Coöperatief U.A.. Od leta 2007 je bil predsednik nadzornega sveta družbe SIJ d.d., januarja 2017 je bil imenovan na mesto predsednika uprave.

 

Ni nepomemben tudi podatek, da je član uprave SIJ Tibor Šimonka (kot njen glavni podpredsednik), ki ga javnost bolje pozna kot novega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Šimonka je z Rusi poslovno povezan že skoraj dve desetletji, zato ni posebej presenetljivo, da je bila GZS v prvih dneh po ruski invaziji na Ukrajino javno zelo zadržana glede uvedbe kakršnih koli sankcij proti Putinovemu režimu (kasneje so stališče zaradi pritiska javnosti sicer spremenili).

 

Če se SIJ spreneveda, ko gre za njihovo rusko (večinsko) lastništvo, če gladko zamolči, da je glava družine Zubitski Putinov star prijatelj in strankarski tovariš, verjetno ni naključje, če so nam želeli prikriti še kaj. In so nam. Ko smo bili opozorjeni, da je Andrej Zubitski kot častni konzul Ruske federacije v Sloveniji uporabljal prestižnega maybacha z diplomatskimi tablicami, smo postali pozorni tudi na to detajl. Poslali smo mu naslednja novinarska vprašanja:

 

 

1. Ali in kdaj je gospod Zubitski Ministrstvu za zunanje zadeve vrnil naziv "častni konzul Ruske federacije" v Republiki Sloveniji?

 

2. Ali je gospod Zubitski v času, ko je bil častni konzul, na ozemlju Republike Slovenije uporabljal diplomatske tablice na vozilu, ki ga je uporabljal?

 

3. Ali gospod Zubitski še vedno uporablja diplomatske tablice na svojem vozilu? Če jih ne, nas zanima, kdaj jih je prenehal uporabljati.

 

4. Po naših informacijah je gospod Zubitski v preteklosti uporabljal diplomatske tablice ruskega veleposlaništva v Ljubljani. Kako to komentirate?

 

5. Ali gospod Zubitsky še vedno uporablja diplomatske tablice ruskega veleposlaništva v Ljubljani?

 

6. Kako komentirate dejstvo, da glede na slovenski pravni red gospod Zubitski ni (bil) upravičen do uporabe takšnih diplomatskih tablic, tudi kot častni konzul ne?

 

 

 

Mercedes Maybach je luksuzna limuzina, kakršnih je v Sloveniji registriranih le nekaj.

 

 

 

 

Spet so nas razveselili z odgovorom, ki ni povedal veliko:  

 

Vlada je konec februarja sprejela odločitev o umiku soglasja k imenovanju častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, s tem je prenehal tudi naziv Andreya Zubitskiyga kot častnega konzula. Avto z diplomatskimi tablicami je registriralo rusko veleposlaništvo, gospod Zubitskiy ga je občasno uporabljal. Diplomatske tablice veleposlaništva niso bile nikoli uporabljene na njegovem osebnem avtomobilu.

 

 

Če prevedemo v razumljivejši jezik: SIJ je kupil službenega maybacha za svojega predsednika uprave, ga neuradno posodil ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je nanj namestilo diplomatske tablice in ga vrnilo Zubitskemu. To je v nasprotju z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, kar pa si ruska ambasada in SIJ (Zubitski) očitno lahko privoščita brez posledic.

 

 

Ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju smo poslali sledeča vprašanja:

 

1. Kako MZZ gleda na to več kot očitno zlorabo diplomatskega statusa in kršitev Dunajske konvencije?
 
 
2. Ker obstajajo indici, da je takšna praksa potekala več let, nas zanima, ali je bil MZZ že kdaj prej zaznala kršitve te konvencije s strani ruske ambasade?
 
 
3. Kakšen bo uradni odziv MZZ? Kakšne so možne sankcije v tem konkretnem primeru?

 

 

Odgovor se je glasil:

 

Ministrstvo za zunanje zadeve zagovarja dosledno spoštovanje določil Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in bo po pridobitvi popolne informacije v primeru kršenja konvencije ustrezno ukrepal. 

 

 

Seveda smo vprašanja poslali tudi na rusko ambasado, vendar nismo uspeli vzpostaviti stika, noben mejl ni prišel do naslovnika.

 

Rusi so enostavno prekinili vse povezave z zunanjim svetom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Spolne zlorabe patra Ivana Rupnika, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
1
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
14
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.535
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.132
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.576
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.781
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 720
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.418