Razkrivamo

Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski

Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in javnosti. Ne le zaradi suma, da je SIJ kršil embargo na izvoz posebnih jeklenih plošč v Rusiji (ki se uporabljajo pri gradnji jedrskih ledolomilcev), ampak tudi zaradi nespornih osebnih povezav očeta družine Borisa Davidoviča z Vladimirjem Putinom ter očitne zlorabe Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Njegov sin Andrej Zubitski, predsednik uprave SIJ in do 24. februarja 2022 častni konzul Ruske federacije v Sloveniji, je namreč uporabljal limuzino mercedes maybach, ki mu jo je registrirala ruska ambasada v Ljubljani (!), čeprav ni diplomat niti mu kot častnemu konzulu ne pripada pravica do diplomatskih oznak na avtomobilu. Po neuradnih informacijah so za to zlorabo na Ministrstvu za zunanje zadeve vedeli že dlje časa, a zaradi "ljubega miru pred Rusi" nikoli niso ukrepali. Se bo po objavi tega Dosjeja to spremenilo?

30.03.2022 11:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zubitski   Zubitskiy   SIJ   Slovenska industrija jekla   Dilon   Vladimir Putin   Koks   Rusija   embargom   jeklo   Ukrajina

Fotomontaža: portal+

"SIJ je kupil službenega maybacha za svojega predsednika uprave, ga neuradno posodil ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je nanj namestilo diplomatske tablice in ga vrnilo Zubitskemu."

Skupina Slovenska industrija jekla (SIJ, d.d.) je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Na to družbo, ki zaposluje skoraj 4000 ljudi v Sloveniji, smo postali pozorni že pred dvema letoma, ko so nas opozorili, da obstajajo nekateri indici, da SIJ kljub sankcijam proti Rusiji zaradi nezakonite aneksije Krima tja izvaža izdelke ali polizdelke, namenjene vojaški industriji. Zgodba pa je nov pospešek dobila 24. februarja s Putinovo invazijo na Ukrajino in z uvedbo novih, bistveno strožjih sankcij Evropske unije proti Rusiji, zaradi česar smo 27. februarja na SIJ poslali več novinarskih vprašanj.

 

 

1. Kakšne izdelke ali polizdelke je SIJ izvažal v Rusijo po letu 2014? Ali se lahko kateri izmed njih uporabljajo tudi v vojaški industriji?

 
2. Ali ste pred letom 2014 sodelovali z rusko vojaško industrijo? Če ste, nas zanima, kaj ste do leta 2014 oziroma do uvedbe embarga tja izvažali, kar bi lahko kvalificirali kot del vojaške industrije?
 
 
3. Ali ste po letu 2014 oziroma po uvedbi sankcij v Rusijo izvažali kakršne koli izdelke ali polizdelke, ki se uporabljajo v vojaški industriji?
 
 
4. Ali ste po uvedbi sankcij pred osmimi leti v Rusijo kdaj izvozili določene visoko kvalitetne jeklene izdelke (plošče), ki se uporabljajo pri proizvodnji oklepnikov oziroma tankov?
 
 
5. Ali je SIJ v Rusijo kdaj izvažal debelo nerjavečo pločevino, ki se uporablja pri izdelavi jedrskih ledolomilcev? 

 

 

Namesto odgovorov na teh pet relativno enostavnih vprašanj, so nam iz SIJ-a poslali izjavo, namenjeno medijem v celoti, z naslovom Skupina SIJ ni izpostavljena nobenim direktnim posledicam. V njej so zapisali, da v Skupini SIJ zaenkrat ne občutijo "posebnih posledic zaradi razvoja dogodkov v Ukrajini" in da "v lastniški strukturi ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi in niso podvržene nobenim sankcijam". Dodali so še, da sta Rusija in Belorusija za Skupino SIJ sicer majhen trg, na katerem ustvari dobra 2 odstotka prihodkov od prodaje. Pomemben je tudi stavek: "V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji." 

 

 

Lastniška struktura Slovenske industrije jekla: skoraj 75 % obladuje ruska družina Zubitski.

 

 

Če izjavo pozorno preberemo, nas najprej začudi stavek, da "v lastniški strukturi ni ruskih podjetij". Dejstvo je, da tega niti nismo spraševali. Lastniška struktura Slovenske industrije jekla je javno dostopen podatek; 25 % podjetja je dejansko v lasti Republike Slovenije (SDH), več kot 72 % pa v lasti podjetja Dilon, d.o.o., ki je hčerinsko podjetje nizozemskega Dilon Coöperatief U.A.. Tega pa obvladuje ruska družina Zubitski. In tu postane zgodba šele zares zanimiva, saj demantira navedbe, da odgovorne osebe SIJ nimajo "političnih povezav z ruskimi oblastmi". Da bi razumeli perfidnost izigravanja sistema, moramo nekoliko v preteklost in se poglobiti v družino Zubitski, katere član Andrej je danes predsednik uprave SIJ d.d..

 

 

Lepa tranzicija Borisa Davydovicha

 

Ključna figura družine Zubitski in ustanovitelj poslovnega imperija, ki po nekaterih ocenah presega pol milijarde evrov, je bil do smrti leta 2017 ruski oligarh Boris Davidovič Zubitski, po poreklu iz regije Kemerovo. Ob propadu Sovjetske zveze (1991) je v kemerovski koksno-kemični tovarni postal namestnik generalnega direktorja, leta 1995 pa že delničar in kmalu zatem tudi prvi človek tovarne koksa in kemičnih izdelkov Kemerovo, ki se je preimenovala v Koks. Politična kariera je temu sledila: leta 2003 je bil Zubitski izvoljen v rusko Dumo na listi stranke Združena Rusija (soustanovitelja sta Vladimir Putin in Sergej Šojgu, aktualni ruski obrambni minister). 

 

Družina Zubitski je torej še kako povezana s Putinovim režimom.

 

 

Boris Davidovič Zubitski prejema visoko državno odlikovanje iz rok Vladimirja Putina (2016).

 

 

Družina Zubitski je po letu 2000 svoje poslovanje razširila tudi v tujino, saj je postala lastnica nizozemske družbe Dilon Coöperatief U.A.. Ko posli naraščajo, se ob očetu Borisu Davidoviču pojavita tudi sinova Evgenij in Andrej. Za Slovenijo je odločilen podatek, da so Rusi leta 2007 prav preko te nizozemske družbe postali večinski lastniki SIJ-a. Transakcijo pa je blagoslovil tedanji gospodarski minister Andrej Vizjak (SDS). Komisijo, ki je ocenjevala primernost, je vodila Marija Zagožen (soproga pokojnega Jožeta Zagožna).

 

 

Vzpon "diplomata" Andreya Zubitskyga

 

Andrej Zubitski je svojo poslovno pot začel v sistemu skupine Koks leta 2003, ko je postal prvi podpredsednik in član upravnega odbora OOO Industrial Metallurgical Holding Management Company. V njegovi uradni biografiji izvemo še, da je tudi predsednik upravnega odbora nizozemskedružbe Dilon Coöperatief U.A.. Od leta 2007 je bil predsednik nadzornega sveta družbe SIJ d.d., januarja 2017 je bil imenovan na mesto predsednika uprave.

 

Ni nepomemben tudi podatek, da je član uprave SIJ Tibor Šimonka (kot njen glavni podpredsednik), ki ga javnost bolje pozna kot novega predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Šimonka je z Rusi poslovno povezan že skoraj dve desetletji, zato ni posebej presenetljivo, da je bila GZS v prvih dneh po ruski invaziji na Ukrajino javno zelo zadržana glede uvedbe kakršnih koli sankcij proti Putinovemu režimu (kasneje so stališče zaradi pritiska javnosti sicer spremenili).

 

Če se SIJ spreneveda, ko gre za njihovo rusko (večinsko) lastništvo, če gladko zamolči, da je glava družine Zubitski Putinov star prijatelj in strankarski tovariš, verjetno ni naključje, če so nam želeli prikriti še kaj. In so nam. Ko smo bili opozorjeni, da je Andrej Zubitski kot častni konzul Ruske federacije v Sloveniji uporabljal prestižnega maybacha z diplomatskimi tablicami, smo postali pozorni tudi na to detajl. Poslali smo mu naslednja novinarska vprašanja:

 

 

1. Ali in kdaj je gospod Zubitski Ministrstvu za zunanje zadeve vrnil naziv "častni konzul Ruske federacije" v Republiki Sloveniji?

 

2. Ali je gospod Zubitski v času, ko je bil častni konzul, na ozemlju Republike Slovenije uporabljal diplomatske tablice na vozilu, ki ga je uporabljal?

 

3. Ali gospod Zubitski še vedno uporablja diplomatske tablice na svojem vozilu? Če jih ne, nas zanima, kdaj jih je prenehal uporabljati.

 

4. Po naših informacijah je gospod Zubitski v preteklosti uporabljal diplomatske tablice ruskega veleposlaništva v Ljubljani. Kako to komentirate?

 

5. Ali gospod Zubitsky še vedno uporablja diplomatske tablice ruskega veleposlaništva v Ljubljani?

 

6. Kako komentirate dejstvo, da glede na slovenski pravni red gospod Zubitski ni (bil) upravičen do uporabe takšnih diplomatskih tablic, tudi kot častni konzul ne?

 

 

 

Mercedes Maybach je luksuzna limuzina, kakršnih je v Sloveniji registriranih le nekaj.

 

 

 

 

Spet so nas razveselili z odgovorom, ki ni povedal veliko:  

 

Vlada je konec februarja sprejela odločitev o umiku soglasja k imenovanju častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, s tem je prenehal tudi naziv Andreya Zubitskiyga kot častnega konzula. Avto z diplomatskimi tablicami je registriralo rusko veleposlaništvo, gospod Zubitskiy ga je občasno uporabljal. Diplomatske tablice veleposlaništva niso bile nikoli uporabljene na njegovem osebnem avtomobilu.

 

 

Če prevedemo v razumljivejši jezik: SIJ je kupil službenega maybacha za svojega predsednika uprave, ga neuradno posodil ruskemu veleposlaništvu v Ljubljani, ki je nanj namestilo diplomatske tablice in ga vrnilo Zubitskemu. To je v nasprotju z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, kar pa si ruska ambasada in SIJ (Zubitski) očitno lahko privoščita brez posledic.

 

 

Ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju smo poslali sledeča vprašanja:

 

1. Kako MZZ gleda na to več kot očitno zlorabo diplomatskega statusa in kršitev Dunajske konvencije?
 
 
2. Ker obstajajo indici, da je takšna praksa potekala več let, nas zanima, ali je bil MZZ že kdaj prej zaznala kršitve te konvencije s strani ruske ambasade?
 
 
3. Kakšen bo uradni odziv MZZ? Kakšne so možne sankcije v tem konkretnem primeru?

 

 

Odgovor se je glasil:

 

Ministrstvo za zunanje zadeve zagovarja dosledno spoštovanje določil Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in bo po pridobitvi popolne informacije v primeru kršenja konvencije ustrezno ukrepal. 

 

 

Seveda smo vprašanja poslali tudi na rusko ambasado, vendar nismo uspeli vzpostaviti stika, noben mejl ni prišel do naslovnika.

 

Rusi so enostavno prekinili vse povezave z zunanjim svetom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
5
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.145
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.463
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.292
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.351
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.457
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 977
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 734
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 532
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.967